2020-09-01 1914 浏览
限聚令啱啱放寬到可以出去食晚市,就嚟幫襯下同路人7點50分左右去到,都已經坐到9成滿,所以最好都係預先訂位。見住有人8點左右想入座,店家都拒絕咗,擔心佢煮唔切客人又食唔切兩個人食三個餸啱啱好,叫咗一個乾燒蝦油粉絲煲,粉絲吸曬蝦油嘅鮮味好正醬皇茄子牛仔骨,牛仔骨用鬆肉粉醃過,肉質略為欠佳,醬皇入面有XO 醬,鑊氣又夠,牛仔骨大大塊,勁香勁好食仲有魚湯蒜子白菜仔,不過不失嘅想食小菜嘅話,係一個唔錯嘅選擇
限聚令啱啱放寬到可以出去食晚市,就嚟幫襯下同路人
仲有魚湯蒜子白菜仔,不過不失嘅
想食小菜嘅話,係一個唔錯嘅選擇
乾燒蝦油粉絲煲
醬皇茄子牛仔骨
2020-08-28
乾燒蝦油粉絲煲
醬皇茄子牛仔骨
2020-08-31 1180 浏览
水煮魚味道不錯, 都抵食!!!本身叫石鍋豬手, 但上黎係鐵板黑椒豬手...(5知係咪同一樣嘢..)原隻豬手, 黑椒汁5太夠例湯$15夠兩個人飲,足料服務就需要改善吓
水煮魚味道不錯, 都抵食!!!
原隻豬手, 黑椒汁5太夠
例湯$15夠兩個人飲,足料
服務就需要改善吓
2020-06-16
2020-08-23 1084 浏览
見好多人都推介呢間小炒嘅拔絲咕嚕肉,前排趁放假專登去食,假日午餐都有好多選擇。咕嚕肉脆漿夠薄入口香脆,外層完美包住甜酸醬汁,非常美味。另外叫咗個啫啫滑雞,一打開煲蓋已經香味撲鼻,非常惹味,雞件炒得香口肉質嫩滑,豬潤夠新鮮又炒得好有鑊氣,整體夠濃又唔會太鹹,味道剛好😋晚市記得預約🤡

2020-06-17 1079 浏览
『麻甩系女子聚會・大排檔食水煮魚』@ 大 排 檔 小 炒, 𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢⠀⠀不知道你們是不是麻甩系女子呢?雖然平時喜歡吃cafe吃西餐,但其實內心深處更愛這種港式麻甩的地道小菜!這次跟朋友兩人來到位於銅鑼灣的大排檔小炒,點了3個菜,根本吃不完,建議一大班朋友一起來喔。⠀⠀ ・招牌水煮桂花魚 $198⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10⠀喜歡吃辣的我跟友人,毫不猶豫的點了這個水煮魚!桂花魚雖然不算很鮮美,但肉質非常嫩滑!雖然看起來辣椒很多,但整體麻多於辣,適合吃到譚仔3小或以上的朋友們~除了魚肉,還有雲耳、豆卜、青瓜等配料,所以其實根本兩個女孩子,點這個加一碗白飯,就已經很足夠了。⠀⠀・拔絲咕嚕肉 $98⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.65/10⠀可是貪心的我們怎麼會只點一個水煮魚呢。這個拔絲咕嚕肉非常適合食肉獸!因為真的啖啖肉啊!其實個人更偏愛排骨,可以吮骨頭~肉質不錯,外脆內稔。味道方面,我略嫌酸味不足,大概是因為要做到拔絲的效果,加了比較多糖吧!⠀⠀・金牌煲仔飯 小 $138⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 6.85/10⠀這個我覺得性雖然飯的份量很多,但我覺得性價比不高,因為配料就只有小椰菜數顆和臘味,

・招牌水煮桂花魚 $198⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10⠀

・拔絲咕嚕肉 $98⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.65/10⠀

・金牌煲仔飯 小 $138⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 6.85/10⠀
這個我覺得性雖然飯的份量很多,但我覺得性價比不高,因為配料就只有小椰菜數顆和臘味,有點單調~而且,人少就不要點這個了,吃不完之外,還不太划算~⠀

好食指數 ʸᵘᵐᵐʸ ᴸᵉᵛᵉˡ⠀
#168hk_yum⠀⠀⠀
大排檔小炒⠀
灣仔天樂里2-4號金豐商業大廈地舖
2020-06-10 1035 浏览
廣東菜,講求鑊氣,過往喜愛到大排檔用餐,因為有風味,又有鑊氣,但因為環境變更,香港的大排檔已經越來越少。還有很多大排檔成了遊客朝聖地點,所以價格高昂,同時質量下降,已經不是香港人心中的大排檔。大排檔小炒,開業至今,經常大排長龍,縱使疫情期間,也是座無虛席,皆因出品確實美味,價格合理,免加一免茶介。每晩可供有限訂座,如果訂不了,便要到門前輪候。我經常到此晚餐,個人喜歡鐵板魚卜、薑蔥蠔煲、咕嚕肉、焗魚腸等等,吃完必定回味。午餐還是第一次,原來午市只供指定套餐,沒有提供晩市小菜。縱使是套餐,出品也很好,價格優惠,附近上班一族喜愛。

午餐還是第一次,原來午市只供指定套餐,沒有提供晩市小菜。

縱使是套餐,出品也很好,價格優惠,附近上班一族喜愛。

• 鐵板薑蔥魚卜
  • 薑蔥蠔煲
  • 拔絲咕嚕肉
  • 砵仔焗魚腸
開業唔夠一年嘅大排檔仲要係黃店💛星期一同朋友一齊喺跑馬地跑完步好肚餓,於是就搵間黃店就喺app度揀到呢間黃店。剛好有一張兩人枱,同我朋友就坐低左,餐廳嘅氣氛非常好,大家有講有笑。我地睇左一陣餐牌之後就決定一個叫佢哋既招牌菜拔絲咕嚕肉($98)同埋金銀蛋浸時菜白菜仔($78)加兩個白飯。招牌菜咕嚕肉非常有鑊氣👍🏻👍🏻 唔似出邊一般茶樓茶餐廳嘅咕嚕肉咁多粉。另外金銀蛋時菜味道都唔錯,兩味餸餸飯非常一流,仲有其他好出名嘅招牌菜,我地下次都會再同朋友嚟一齊食 😋💛
2020-06-01
2020-05-16 551 浏览
之前同事同大食妹推介一間位於灣仔嘅小炒店適逢happy friday, 大食妹就同同事一齊去試呢間大排檔小炒因為事先知道餐廳有午市套餐, 而且近排多咗人出街食, 所以大食妹就同同事兩個人一齊去食, 人數少啲會比較容易搵位嘛<蜜薯牛柳粒餐>大食妹嗌咗份蜜薯牛柳粒餐餸菜熱辣辣, 好有鑊氣牛柳肉質鮮嫩蜜薯就有薯角嘅口感, 外面好似有一樣層皮, 裏面就有薯仔沙沙嘅口感最後用蜂蜜包裹, 好好食<醒胃黑醋骨餐>同事就嗌咗份醒胃黑醋骨餐黑醋骨酸酸甜甜好開胃, 近排天氣熱左好多, 冇乜胃口嘅朋友仔就最啱食呢味雖然叫黑醋骨, 但係食落啖啖肉, 食肉獸一定鍾意跟餐仲送是日靚湯同飲品, 雖然小炒比較適合一大班人嚟食, 咁就可以嗌好多嘢一齊share但人數少嘅, 都可以選擇嚟食午市套餐
之前同事同大食妹推介一間位於灣仔嘅小炒店

<蜜薯牛柳粒餐>
大食妹嗌咗份蜜薯牛柳粒餐
餸菜熱辣辣, 好有鑊氣
牛柳肉質鮮嫩
最後用蜂蜜包裹, 好好食

<醒胃黑醋骨餐>
同事就嗌咗份醒胃黑醋骨餐

雖然叫黑醋骨, 但係食落啖啖肉, 食肉獸一定鍾意

但人數少嘅, 都可以選擇嚟食午市套餐
  • 醒胃黑醋骨
  • 蜜薯牛柳粒
好久沒吃過大排檔了今次來到灣仔這間「大排檔小炒」位置也算易找, 就在天樂里的大街上我們4個人點了水煮魚因為同行朋友不能吃辣 所以點了「小小辣」魚片很厚實 非常惹味!可以送到一碗飯!喜辣人士應該會很喜歡底下的芽菜 (索哂汁)!風沙雞(一隻)這個很有驚喜!雞皮很薄 烤得很脆 完全沒有油膩的感覺!雞肉有濃濃的蒜香味!必點!拔絲咕嚕肉說是餐廳的招牌菜但真的沒有什麼特別以為會有拔絲的效果但其實也沒有(?)比較失望 白胡椒蝦不愛剝蝦殼的人應該很喜歡剪走了蝦頭 整隻蝦都炸得脆身可以直接食底下的胡椒把蝦的香味提升了不少!啫啫芥蘭煲煲仔上菜是還是非常熱的!芥蘭炒得超有鑊氣!味道咸甜適中!食大排檔就是要吃這種風味呀!點了4枝啤酒(買3送1)第一次用戰鬥碗來喝~別有一番風味~總結:小炒真的做得不錯有大排檔的水準地方乾淨 坐得很舒服呀姐服務熱情又周到想試大排檔又不想常常去市政大廈的可以考慮一下這裡
好久沒吃過大排檔了

今次來到灣仔這間「大排檔小炒」
位置也算易找, 就在天樂里的大街上
我們4個人點了
水煮魚
因為同行朋友不能吃辣 所以點了「小小辣」
魚片很厚實 非常惹味!可以送到一碗飯!
喜辣人士應該會很喜歡底下的芽菜 (索哂汁)!

風沙雞(一隻)
風沙雞

這個很有驚喜!
雞皮很薄 烤得很脆 完全沒有油膩的感覺!
雞肉有濃濃的蒜香味!必點!

說是餐廳的招牌菜
但真的沒有什麼特別
以為會有拔絲的效果但其實也沒有(?)
比較失望

不愛剝蝦殼的人應該很喜歡
剪走了蝦頭 整隻蝦都炸得脆身可以直接食
底下的胡椒把蝦的香味提升了不少!

啫啫芥蘭煲

煲仔上菜是還是非常熱的!
芥蘭炒得超有鑊氣!味道咸甜適中!
食大排檔就是要吃這種風味呀!

點了4枝啤酒(買3送1)
第一次用戰鬥碗來喝~別有一番風味~
青島啤酒

想試大排檔又不想常常去市政大廈的可以考慮一下這裡
2020-04-18
風沙雞
2020-03-13 586 浏览
朋友話畀我聽呢間湾仔大排檔啲小菜好味道, 今日約埋幾個老友去試下, 叫咗鐵板魚鰾, 避風塘茄子, 拔絲咕嚕肉, 炒粉絲, 花雕蛋白蒸肉蟹, 豉汁炒聖子, 清蒸游水方利, 簡直令人喜出望外, 靚女媽咪向來最抗拒魚鰾, 因為真係未食過啱我心水嘅好味嘅, 一食呢個鐵板魚鰾 就改觀咗, 師傅令到呢個魚鰾 咬落有口感但係又唔韌, 而且味道非常好, 仲有避風塘茄子, 真正做到外面脆卜卜裏面好滑, 真係衝動到即刻想encall🤩, 當晚所食嘅小菜全部都好有水準夠鑊氣, 價錢亦合理,推介大家值得要去試下👍
2020-03-05 452 浏览
約朋友聚餐唔知食咩?計我話叫餸食飯就最好一嚟價錢可觀二嚟唔洗左諗又諗呀嘛今日同朋友去咗灣仔嘅大排檔小炒食飯環境同一般嘅大排檔唔同佢比較新式同埋有特別嘅裝修叫咗3個餸1個飯我最鍾意就係拔絲咕嚕肉肉質又嫩又多汁炸粉唔太厚又夠脆因為個汁用咗拔絲嘅方法去整所以會甜啲同埋會有少少脆焦糖嘅口感花甲蒸水蛋超級多花甲係入面隻隻都好飽滿蒸水蛋好滑一啲都唔老最緊要啲花甲嘅精華係曬蛋入面啖啖都好鮮甜黃金鮮魷依個真係邪惡首選咸蛋黃做嘅醬勁濃郁加上外脆內爽口嘅鮮魷送飯一流金牌煲仔飯好多臘腸臘肉蝦米鋪係面食落好香口 加埋底部嘅飯焦真係一啖接一啖咁停唔到口
約朋友聚餐唔知食咩?
計我話叫餸食飯就最好

食落好香口 加埋底部嘅飯焦
真係一啖接一啖咁停唔到口
2020-01-08
2020-03-02 318 浏览
呢排好少出街食飯,喺屋企食清淡左,突然想食水煮魚。有朋友上次食過呢間話幾好食,橫掂去開灣仔,就佢啦。6:30去到,都有幾圍枱坐左人,入去職員都好快安排二人座位俾我哋,呢間鋪嘅裝修都幾特別,幾懷舊,有種70年代大排檔夾雜埋中式傳統嘅裝修風格。連餐具都好經典。得兩個人食唔到幾多,我哋叫咗一個水煮魚同埋苦瓜炒牛肉。一嚟就係水煮魚,其實我個人唔係好食得辣,所以叫定罐汽水救火😂。一開始食唔係好難,桂花魚好新鮮大嚿又冇骨,啖啖肉,煮到啱啱好冇過龍,香料同辣椒嘅味好夾,豆卜索晒d湯,好刺激但係好好味。佢嘅辣係一路食一路出嚟,,越食覺得越辣,最後成罐汽水飲晒要再叫,但係真係好好食,我連配菜都食埋。苦瓜炒牛肉,係家常便飯常有嘅一味餸,出街食飯都想食得住家啲😁,牛肉唔軔,苦瓜唔係好苦,落左冬菇一齊炒令到個菜更香,加埋豆豉辣椒,超惹味👍兩個菜都勁好送飯,梗係一人一個白飯啦😂其實個水煮魚真係好抵食,好大份,我哋兩個人食,食到好滿足,好飽。 😋

得兩個人食唔到幾多,我哋叫咗一個水煮魚同埋苦瓜炒牛肉。

兩個菜都勁好送飯,梗係一人一個白飯啦😂

• 水煮桂花魚
2020-03-01 316 浏览
同朋友隨意選擇入黎哩間中菜小炒餐廳,入到黎見到樓底特別高,盞燈貴氣,好少見到咁靚裝修既小炒餐廳。我地一收工就過左黎早d食完番屋企,所以幾清靜,我地食到中段開始多客人。有多款中菜選擇,望落好吸引,有圖片參考望落好正!拔絲咕嚕肉 $98每次夾起都會拉起醬汁,視覺滿分。用左梅頭肉所以好林,外皮炸得微脆,送飯開胃。小炒皇 $98好中意食哩碟,人地話一碟小炒皇就可以試到廚師既功架。韭菜芯炒得青脆,好嫩,配埋蘿蔔乾、腰果、銀魚仔,魷魚,一個字:正!煲仔飯 $138 細煲2個人叫細煲每人都有2碗飯,上台後等約5-10分鐘後,店員會攪勻配料,幫我地裝埋碗,服務好。有臘腸同潤腸所以好香,飯吸左臘腸既肉汁,增添香味。但個人唔太中意食咁硬既飯焦,可能唔洗焗咁耐就食喇就岩我。餐廳免茶介,免加一,店員服務好,野食都岩我食,相信會再回頭光顧。
有多款中菜選擇,望落好吸引,有圖片參考望落好正!
拔絲咕嚕肉 $98
小炒皇 $98
煲仔飯 $138 細煲
  • 拔絲咕嚕肉
  • 小炒皇
2020-03-01 304 浏览
要戒口的病人只適宜清淡,來到灣仔天樂里食飯,可以選什麼? 無得揀,只揀中式餐廳。經過門口,見裏面坐滿人,就即管試試吧!座位都有點窄,伸手已經可以碰到隔離。<老火湯是花生眉豆雞腳>湯料很多,味道一般,不會太鹹。<拔絲咕嚕肉>夾起咕嚕肉真……真是拉絲,黏性還很強,吃第一第二件,味道還可以,皮脆肉不太韌,吃第三件就覺得甜了,洋蔥味道清甜。<梅菜蒸肉餅>未算是粉,但沒有肉的感覺,梅菜甜甜地,送飯一流。熱檸水沒特別,可是同事說熱檸檬茶超好喝,想喝多10杯。
經過門口,見裏面坐滿人,就即管試試吧!
座位都有點窄,伸手已經可以碰到隔離。

<老火湯是花生眉豆雞腳>
湯料很多,味道一般,不會太鹹。

<拔絲咕嚕肉>
<梅菜蒸肉餅>
未算是粉,但沒有肉的感覺,梅菜甜甜地,
送飯一流。
熱檸水沒特別,可是同事說熱檸檬茶超好喝,想喝多10杯。
2020-02-28 316 浏览
今日和朋有往灣仔大排檔小炒食晚餐, 我們點了蜜薯牛柳粒, 椒鹽脆鮮魷、瑞士汁乾炒牛河和可樂。上菜前侍應提供花生, 陳醋雲耳和酸青瓜, 花生香脆帶鹽香, 陳醋雲耳和酸青瓜食落爽口開胃, 酸甜惹味;蜜薯牛柳粒份量十足, 有牛柳粒, 薯仔、青椒和紅椒, 牛柳粒大大粒食落肉汁香濃, 切粒薯仔食落爽脆、青椒和紅椒食落新鮮爽口, 整份蜜薯牛柳粒配上蜜糖, 食落惹味, 口感十足;椒鹽脆鮮魷賣相吸引,炸得金黃香脆, 鮮魷新鮮惹味, 質感彈牙,配上炸蒜和特製甜酸醬汁, 口感豐富, 佐酒一流;瑞士汁乾炒牛河炒得乾身爽口而不油膩, 牛肉肉質鮮甜味美, 配上惹味甜度十足瑞士汁和乾蔥, 整碟瑞士汁乾炒牛河食落惹味, 爽口十足。大排檔座位闊落, 食物夠鑊氣, 惹味爽口, 份量十足, 我和朋友食了一頓惹味小炒。
上菜前侍應提供花生, 陳醋雲耳和酸青瓜
椒鹽脆鮮魷
蜜薯牛柳粒
2020-02-27
2020-02-26 270 浏览
公司附近有間小炒,餐牌上寫的大部份都啱食。上次一個人來吃肉餅,今晚帶女伴撐枱腳。首先欣賞桌上的花生,配自己調的醬汁,鼓油加醋之類,味道很好,幾大碟,剛餓非常好頂肚。本來想點招牌煲仔飯($138),但多付$40可以有來白鱔煲仔飯($178),似乎更抵所以改變主意。打開看噴噴,鼓汁白鱔做得好,鱔夠肥,味濃郁,有果皮香,煲仔飯更是數一數二的好,起焦,極之好的口感。回味豉油雞中豉油汁出色,醃味夠,雞肉滑,皮爽入味。小炒王夠香夠鑊氣,大集會包括蝦米、魷魚、菜甫、韭菜、韭黃、腰果、紅辣椒。特色在懂得把鹹的菜甫切至細粒,免得過鹹,此外,炒香魷魚令菜惹味。見到入面位可以間到十四人房,可以再來。

回味豉油雞中豉油汁出色,醃味夠,雞肉滑,皮爽入味。

小炒王夠香夠鑊氣,大集會包括

見到入面位可以間到十四人房,可以再來。