2022-08-07 282 浏览
🇭🇰 元朗-天澗居酒屋今次要介紹嘅呢間,係朋友無意中喺元朗發現嘅日本野~~佢話呢間舖頭好有日本feel所以就拉埋我一齊去食😍入到去有種好舒服嘅感覺~有吧台可以睇住師傅整壽司,又有私人房可以好似日本咁除鞋入去食飯(最低消費$3500),可以有足夠嘅私隱同成班朋友仔一齊吹水~不過我哋今次人少少所以揀咗坐卡位 都坐得好舒服☺️⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗👅 原條長崎網池魚刺身(⭐9/10) $218佢係原條薄切,肉質緊實而爽口,略帶油香,味道鮮甜,佢今次嘅刺身分開咗兩食,分別係薄切同埋池魚粒配佢哋既醬汁撈埋一齊,覺得兩種感覺都好唔同,薄切果種配有酸酸甜甜嘅柚子汁,可以更加食到池魚既鮮甜味道,而另一款就可以有啲似沙律嘅感覺,亦都好清新👍🏻呢條池魚好食到差唔多比我成條食晒🤭👅 日式蒸蛋(⭐10/10) $42呢個日式蒸蛋有別於坊間嘅蒸蛋,佢真係滑溜到會想追住食既感覺,可以睇吓段片😍而且,熱辣辣咁樣上枱,調味又適中,亦都保存住鮮甜度同軟嫩的口感❤️👅 夏之壽司拼盒(⭐9/10) $328(鱸魚/白魽/車蝦/鰈魚/赤貝/新子/大拖羅/海膽/柚子大根
🇭🇰 元朗-天澗居酒屋

👅 原條長崎網池魚刺身(⭐9/10) $218

👅 日式蒸蛋(⭐10/10) $42

👅 夏之壽司拼盒(⭐9/10) $328
(鱸魚/白魽/車蝦/鰈魚/赤貝/新子/大拖羅/海膽/柚子大根卷)
呢一個拼盒勝在有好多唔同款嘅壽司一次過可以食晒🤣成日三心兩意既我就啱晒啦😎壽司全部都好新鮮,唔會食到好腥嘅味道,壽司入面本身會有少少Wasabi,而我個人覺得最特別就係柚子大根卷,好少可壽司會包白蘿蔔,仲要有味道既,覺得好新奇☺️另外好特別嘅就係車蝦~平時比較小出現,肉質厚實彈牙☺️

👅 牡丹蝦(⭐8/10) $78/隻
呢個牡丹蝦價錢比較貴,但就真係高質既,大大隻牡丹蝦出現,仲要上枱嘅時候會會飄煙㗎,牡丹蝦食落好鮮甜冰凍,真係食得出好新鮮👍🏻

👅 江户前玉子燒(⭐7/10) $46
呢個玉子燒同我想像有啲唔同 好有驚喜~~開頭仲以為係海棉蛋糕haha🍰食落個感覺好soft 真係似海棉蛋糕~~好特別!

👅 加州卷(⭐8/10)
呢一個係佢哋嘅隱藏菜單,唔鍾意食魚生嘅人,記得叫你嚟試吓~~有滿滿嘅蟹籽,包住玉子,青瓜…👍🏻

👅 黑魚籽海鮮拖羅蓉卷(⭐9/10) $148
呢個係一碟有4件既卷物,一嚟到就哇咗出聲,佢每一件都有滿滿既拖羅蓉,再加埋海膽,成舊壽司就有多重口感😍食落係好滿足嘅感覺,而且真係好足料!!

👅 日本海膽壽司(⭐9/10) $78
呢個海膽壽司連平時唔食海膽嘅我….都食哂😍佢嘅海膽完全冇腥味,食落仲啖啖鮮味❤️有少少入口即溶嘅感覺~~佢嘅海膽亦都一啲都唔吝嗇,大大舊鋪係面,再配上紫菜,係完美嘅配搭🤗

👅燒雪魚片(⭐9/10) $38
呢個小食真係好正啊 燒得啱啱好又脆口~~好似薯片咁🤣食下食下就唔覺叫多碟㗎啦😎不過呢個「薯片」就充滿魚味 感覺上就更加正 記得趁熱食啊❤️

⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ⍗

🎏地址:天澗居酒屋 (元朗)
元朗教育路79&81號地舖

#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #discoverhongkong #food #yummy#hkfood #hkfoodie #hkmarketing #食好西 #吃貨 #likeforlikes #blogger #hkfollows #元朗 #元朗美食 #元朗餐廳 #日本菜 #居酒屋 #天澗居酒屋 @tj.izakaya
2022-08-07 177 浏览
星期六夜晚walk in都有位 甫入餐廳就見到一張bar枱 之後另一邊就以卡位為主 私隱度高 服務員主動介紹菜單 態度良好唯獨欠缺主動斟茶 而且上菜較慢食物方面 壽司新鮮 炸豆腐出色香口 另外都有叫到串燒同埋一夜干 呢兩樣嘢就比較普通

服務員主動介紹菜單 態度良好
唯獨欠缺主動斟茶 而且上菜較慢
食物方面 壽司新鮮 炸豆腐出色香口
另外都有叫到串燒同埋一夜干 呢兩樣嘢就比較普通

2022-08-04 174 浏览
天澗居酒屋 (元朗)元朗教育路79&81號地舖海膽墨魚刺身118爽口嘅墨魚配合咗海膽同三文魚籽,三鮮繪聚可謂極為鮮甜。白蝦壽司88超級鮮甜,肉質潔白厚實。深海池魚壽司48池魚鮮味十足,深海肉質更為結實彈牙。三文魚子軍艦32帶微微鹹味同極濃鮮甜味,非常好吃。金目鯛壽司52金目調細嫩肥美,鮮味好豐富,肉質有些許啲彈性。中拖羅壽司58油脂分佈適中,鮮甜滑溜,肉質軟彈。活北寄貝壽司68食到深海嘅鮮味,零舍唔同,冰凍感好高,入口清涼,超級高水準嘅北寄貝。穴子壽司原條穴子有手掌咁長,肉質鬆化,又肥美又鮮甜,黏度比一般鰻魚低,肉質較挺,好好味!自家免治雞肉棒串 76兩串免治雞肉外層微微焦脆,內裏非常鬆軟,味道濃郁,好香口亦夠入味。燒雞皮串56兩串超級香脆,仲保留住雞皮下脂嘅油香,好味!燒白鰻魚串68外層甘香內裏係鮮甜爽滑嘅魚肉,無最常食嘅鰻魚咁黏,口感一流!燒黑豚蕃茄串28薄切黑豚版捲住多汁蕃茄,一咬開就化,好味!自家黑松露忌廉餅88炸層酥脆,內裏忌廉相當香滑,有淡淡黑松露嘅調味,外脆內軟口感一流!炸黑豚糖心蛋35炸黑豚酥脆唔肥膩,糖心蛋又甜又滑溜,嘴嚼時混合一齊簡直大滿足!海蝦天婦羅🍤 68外層酥

天澗居酒屋 (元朗)
元朗教育路79&81號地舖

海膽墨魚刺身118
爽口嘅墨魚配合咗海膽同三文魚籽,三鮮繪聚可謂極為鮮甜。

白蝦壽司88
超級鮮甜,肉質潔白厚實。

深海池魚壽司48
池魚鮮味十足,深海肉質更為結實彈牙。

三文魚子軍艦32
帶微微鹹味同極濃鮮甜味,非常好吃。

金目鯛壽司52
金目調細嫩肥美,鮮味好豐富,肉質有些許啲彈性。

中拖羅壽司58
油脂分佈適中,鮮甜滑溜,肉質軟彈。

活北寄貝壽司68

穴子壽司

自家免治雞肉棒串 76兩串

燒雞皮串56兩串
超級香脆,仲保留住雞皮下脂嘅油香,好味!

燒白鰻魚串68

燒黑豚蕃茄串28
薄切黑豚版捲住多汁蕃茄,一咬開就化,好味!

自家黑松露忌廉餅88

炸黑豚糖心蛋35

海蝦天婦羅🍤 68
外層酥脆甘香無比,蝦肉鮮甜爽口,外酥內爽口感嘅代表!

燒豚軟骨78
非常入味,甜甜地嘅燒汁徹底入味,豚肉同軟骨完全煮到非常淋,係肉糊嘅口感,入口即溶味道濃郁,非常正嘅一道菜式。
2022-08-04 186 浏览
元朗 - 天澗居酒屋 朋友仔生日搵間靚餐廳食飯,係元朗搵到間新開嘅日本居酒屋,店外裝修極具格式日式和風,店內一邊吧枱坐位可以一路睇住師傅整壽司,就好似食緊OMASASE,另一邊卡位,枱與枱之間有一塊高木板隔住感覺上有一個屬於自己嘅小空間,同朋友講秘密都吾怕隔離枱聽到👂🏻仲有兩間獨立嘅房間,要低消$3500先可以預訂,同一大班朋友仔一齊去,最適合不過🤣原條長崎網池刺身(🌟98.89/100)💲218嚟到時煙霧離漫,仙氣十足,抓緊個十幾秒打卡😍一條網池刺身分兩食,一食,少許池魚粒加日式甜麵豉醬,池魚鮮甜爽口,甜麵豉醬咸鮮,創造一種特別嘅味道;二食,池魚切得好晶瑩剔透,配合店家調製嘅醬汁,味道酸酸哋,令池魚食落好清新,更能突出池魚嘅鮮味燒雪魚片(🌟96.83/100)💲38共有四塊,雪魚片燒得焦香脆口,一定要趁熱食,咬落脆卜卜,口腔keep住充滿鮮味,送酒一流石鍋鰻魚飯(🌟97.67/100) 💲108鍾意食鰻魚嘅一定要叫🔝石鍋嚟到時熱辣辣,鰻魚汁另上,可以根據自己嘅份量而落幾多,落嘅時候仲聽到「炸炸」聲,鰻魚每一塊都切得好厚身,啖啖都食到咸香焦香,皮嘅位置微微脆口,肉質爽口彈牙,飯係用咁
元朗 - 天澗居酒屋

原條長崎網池刺身(🌟98.89/100)💲218

燒雪魚片(🌟96.83/100)💲38

石鍋鰻魚飯(🌟97.67/100) 💲108
食到咸香焦香,皮嘅位置微微脆口,肉質爽口彈牙,飯係用咁珍珠米,飯質粒粒分明,旁邊仲有飯焦,簡直大愛🥰

黑魚籽海鮮拖羅蓉卷(🌟98.45/100)💲148
大量拖羅蓉、海膽加黑魚籽粒粒,放係壽司面,感覺好似一個海鮮小山丘,視覺效果滿分💯一啖咬落去各種魚生鮮味係口中爆發,入口即化

日本海膽司(🌟99.98/100)💲78
一啖份量嘅壽司,已經有三塊海膽量,兩塊紫菜,視覺效果極之澎湃,海膽好鮮甜,小編嘅朋友仔吾食海膽都追住食

原條穴子壽司(🌟96.33/100)💲45
原條穴子好似手臀咁長,穴子口感嫩滑細膩,加上赤醋飯,入口即溶

江戶前玉子燒(🌟95.44/100)💲46
一拎嚟嘅時候仲以為叫咗蛋糕🤣一問之下原來係玉子燒,口感軟綿蓬鬆,鮮味十足,第一次食充滿鮮味嘅海綿蛋糕🤣🤣

加州卷(🌟95.44/100)
如有朋友仔吾鍾意食魚生,店員介紹咗隱藏菜單 - 加州卷,上面放滿蟹籽,內裏包了蛋、青瓜、蟹柳,看似普通嘅材料,食落口感豐富,吾洗點豉油都好食😋
原條長崎網池刺身
原條長崎網池刺身
石鍋鰻魚飯
燒雪魚片
2022-08-02 2065 浏览
元朗教育路一帶一向都多好野食今晚就去左新開嘅天澗居酒屋一入去已經好似去左日本咁 裝修好有特式食物質素高又唔貴 服務仲好好 值得寫番篇介紹下和風刺身沙律刺身有角切三文魚、油甘魚同三文魚籽加埋和風醬汁沙律菜 做頭盤一流特上壽司盛十二款呢個係冇特定嘅款由廚師發辦安排當日最靚最新鮮嘅壽司介紹幾件我最難忘嘅:金目鯛輕輕火炙過 同時食到魚油香同魚肉嘅彈性江戶前玉子燒好鬆軟 好似食緊蛋糕咁海膽好甘甜 完全冇腥味大拖羅勁肥美 完全入口即溶好幸福呀鰻魚玉子燒軟滑多汁 中間夾左鰻魚肉 口感好豐富田樂炸豆腐豆腐炸得超脆 上面搽滿甜味噌再用火燒 好特別值得一試什錦天婦羅炸衣厚薄啱啱好 炸蝦爽彈 炸蠔會爆汁 好正燒牛舌用左牛舌芯 所以食落好軟滑彈牙本身搽左燒汁去燒 旁邊嘅醬唔洗點都夠晒味自家黑松露忌廉餅炸皮勁脆入面嘅忌廉薯茸超幼滑 如果黑松露再多啲就完美喇石鍋鵝肝飯細細個石鍋好似飯碗嘅份量淋上甜豉油即刻炸炸聲超級香呀飯吸左鵝肝嘅油 仲有少少飯焦 呢個真係必食最後飲埋呢個用左十幾種魚煲嘅鮮魚湯好滿足呀
元朗教育路一帶一向都多好野食
今晚就去左新開嘅天澗居酒屋
一入去已經好似去左日本咁 裝修好有特式
食物質素高又唔貴 服務仲好好 值得寫番篇介紹下

和風刺身沙律
刺身有角切三文魚、油甘魚同三文魚籽
加埋和風醬汁沙律菜 做頭盤一流

飯吸左鵝肝嘅油 仲有少少飯焦 呢個真係必食

最後飲埋呢個用左十幾種魚煲嘅鮮魚湯
好滿足呀

2022-08-02 117 浏览
今日喺元朗搵吃經過這間門面好靚好有日本風居酒屋🏮🎎,門口有餐牌,午市套餐都好多選擇 🍱壽司12貫御膳 $228上碟時每件壽司都附有wasabi 同少少日本豉油在內,吞拿魚壽司非常肥美,極重魚油香,帶子鮮甜😋🥢鰻魚炒飯 $118用日本珍珠米炒嘅鰻魚炒飯好味😆太好味吾夠食,可以份量多D就好了🥢燒白鰻串$68鰻魚肉十分Q彈, 外皮爽脆配配少少鹽香,好味🐓燒鮮雞腿肉串$38外皮脆有肉汁,唔會太重味,味道剛好🍍波羅乳酸梳打$16清新解渴🥤草莓乳酸梳打 $16女士喜愛甜甜乳酸,配有士多啤梨乾🌟高質日本餐廳🌟日風裝修

🍱壽司12貫御膳 $228

🥢鰻魚炒飯 $118

🥢燒白鰻串$68
鰻魚肉十分Q彈, 外皮爽脆配配少少鹽香,好味

🐓燒鮮雞腿肉串$38
外皮脆有肉汁,唔會太重味,味道剛好

🍍波羅乳酸梳打$16
清新解渴
🥤草莓乳酸梳打 $16
女士喜愛甜甜乳酸,配有士多啤梨乾

🌟高質日本餐廳
🌟日風裝修
2022-08-02 111 浏览
係元朗發現呢間新開居酒屋,睇個舖頭都可以食下裝修喎!好,坐低睇下有咩好食先。咁啱可以坐bar枱,見到蟹仔爬爬下。燒味淋雞泡魚干,乾身得黎,上面個味淋半黏,食落香口又唔dry燒雪魚片,乾卜卜有魚味,佐酒一流。海膽墨魚刺身,海膽夠甜,個墨魚切得好整齊,食落爽得黎帶點糊。叫左幾件壽司,擺盤好靚,魚生片好新鮮,飯粒都捏得好好。芝士玉子燒,熟食都做得唔錯,呢個玉子燒上面鋪滿邪惡芝士,連玉子中間都有,十分邪惡。田樂茄子,海膽汁燒廣島蠔,田樂炸豆腐,呢三個都好香口,個醬汁和味道都岀色。炸黑豚糖心蛋,呢個又係超邪惡,比炸到金黃色嘅黑豚圍住糖心蛋,食落口果種油脂感係幸福啊!
係元朗發現呢間新開居酒屋,睇個舖頭都可以食下裝修喎!

好,坐低睇下有咩好食先。

咁啱可以坐bar枱,見到蟹仔爬爬下。

燒雪魚片,乾卜卜有魚味,佐酒一流。

叫左幾件壽司,擺盤好靚,魚生片好新鮮,飯粒都捏得好好。

2022-08-01 103 浏览
店內私隱度高,適合一班朋友談天說地,店員親切用心介紹食物壽司盛十貫 $388魚生十分新鮮,牡丹蝦新鮮彈牙仲好大隻,日本海膽新鮮甜美,玉子燒鬆軟好似食緊海棉蛋糕咁和風刺身沙律 $52用了多款魚生粒而成,配上新鮮沙律菜,加埋三文魚籽一齊食,入口即溶化自家免治雞肉捧串 $38用免治雞肉碎而成,沾上生雞蛋汁食,好味道什錦天婦羅(五本)$118炸得熱辣辣,炸粉又唔會過厚,保留食材鮮味,大蝦彈牙有咬口田樂炸豆腐 $56豆腐炸得外脆內軟,面層搽上麵豉醬再用火槍燒,食落又唔會過鹹田樂茄子 $48面層搽上麵豉醬再用火槍燒,茄子吸收曬精華好入味芝士玉子燒 $68雞蛋嫩滑多汁,好香蛋味,芝士又唔會過滯沖繩苦瓜炒豚肉 $88用了沖繩苦瓜,所以味道唔會太苦澀,豚肉肉厚石鍋鰻魚飯 $148鰻魚肉厚肥美,灑雞汁上飯面形成飯焦,香口美味鮮魚湯 $38由十多種魚類煲成,所以魚湯十分鮮甜三得利黑金啤 $58柑桔青檸梳打 $32原來食材每日早上及下午,新鮮空運到港,絕非普通貨色可比
店內私隱度高,適合一班朋友談天說地,店員親切用心介紹食物

壽司盛十貫 $388

和風刺身沙律 $52

自家免治雞肉捧串 $38

用免治雞肉碎而成,沾上生雞蛋汁食,好味道

什錦天婦羅(五本)$118

炸得熱辣辣,炸粉又唔會過厚,保留食材鮮味,
大蝦彈牙有咬口

田樂炸豆腐 $56

豆腐炸得外脆內軟,面層搽上麵豉醬再用火槍燒,食落又唔會過鹹

田樂茄子 $48

面層搽上麵豉醬再用火槍燒,茄子吸收曬精華好入味

芝士玉子燒 $68

雞蛋嫩滑多汁,好香蛋味,芝士又唔會過滯

沖繩苦瓜炒豚肉 $88

用了沖繩苦瓜,所以味道唔會太苦澀,豚肉肉厚

石鍋鰻魚飯 $148

鰻魚肉厚肥美,灑雞汁上飯面形成飯焦,香口美味

鮮魚湯 $38

由十多種魚類煲成,所以魚湯十分鮮甜

三得利黑金啤 $58

柑桔青檸梳打 $32

原來食材每日早上及下午,新鮮空運到港,絕非普通貨色可比
2022-07-30 82 浏览
天澗居酒屋近年元朗區開咗好多日式餐廳,今次去左呢間新開嘅居酒屋 - 天澗居酒屋Walk-in冇concept要嗌啲乜野,叫師傅推薦左幾款當日新鮮壽司俾我地海膽墨魚刺身 - 精緻玻璃碗送上,坐係bar枱食有omakase嘅感覺,墨魚鮮甜、海膽入口即溶,上面仲有啲三文魚子右口魚邊壽司,天使蝦壽司,深海池魚壽司,日本海膽壽司,白蝦壽司,活赤貝壽司,以上都係師傅推薦,全部當日新鮮刺身,師傅手勢純熟,將刺身處理得好好,特別推薦右口魚邊壽司同埋海膽壽司,右口魚邊壽司經過炙燒將魚刺身味道昇華,魚肉滲落舊壽司飯入面,好香油脂味;海膽creamy,高身紫菜入面只有最底部係壽司飯,上面鋪滿海膽,一啖入口好滿足另外仲叫咗幾款串燒,燒白鰻串,自家免治雞肉棒串,燒雞皮串,燒雞中翼串,燒雞軟骨串,佢哋嘅燒雞部份Combo都做得好好,特別係自家免治雞肉棒串,醬香味濃,加埋生蛋黃簡直perfect match田樂茄子、田樂炸豆腐田樂店員話係類似味噌醬嘅嘢,覺得好得意,味道又冇味噌醬咁咸,茄子同埋豆腐都做得好好,形狀keep到好靚,而且又係經過炙燒,將田樂醬嘅味道帶到另外一個層次炸黑豚糖心蛋 - 炸黑豚糖心蛋感覺似sc
天澗居酒屋

田樂茄子、田樂炸豆腐

炸黑豚糖心蛋 - 炸黑豚糖心蛋感覺似scotch egg,但出面嘅豬肉就用咗日本黑豚肉片取代,面衣仍然保持輕薄,糖心蛋熟度亦都做得啱啱好
炸黑豚糖心蛋

南瓜天婦羅 - 輕薄天婦羅面衣,對上一次食已經好似係日本小店,加埋面頭上嘅淡雪鹽同埋自製天婦羅汁,推薦呢款簡單料理

天澗居酒屋係一間日系禪院風居酒屋,鋪面好大,仲設有獨立VIP房,選用高質日本食材,真係有係日本着住和服同朋友係居酒屋飲清酒食日式料理嘅感覺~ 食物質素都好好,有興趣嘅朋友可以去試下
炸黑豚糖心蛋
  • 田樂茄子
  • 田樂炸豆腐
  • 南瓜天婦羅
  • 自家免治雞肉棒串
  • 右口魚邊壽司
今日同屋企人食飯 黎到屋企附近嘅呢間新開日式居酒屋 天澗居酒屋餐廳裝修非常別緻 每一個座位都有包廂嘅感覺 同朋友暢飲番兩杯都冇所謂和風刺身沙律 角切魚生勁多 多到見唔到新鮮嘅蔬菜 包括油甘魚 三文魚 吞拿魚等等胡麻蟹肉海膽凍豆腐 一絲絲嘅蟹肉同海膽非常鮮甜特上壽司盛十二貫 最正嘅係三文魚子 海膽大拖羅 珍寶牡丹蝦 全部都是超級新鮮芋蓉海鮮燒餅 外皮非常香脆 入面有芋頭同海鮮餡料田樂茄子 好特別嘅醬汁 配埋茄子一齊食非常惹味燒豚軟骨 豬軟骨炆得好冧 加上特式燒汁一齊燒有兩種唔同嘅口感燒白鰻串 自家免治雞肉棒 串燒鮮雞腿肉串 自家黑松露忌廉餅 外面脆卜卜入面係好creamy嘅薯蓉海蝦天婦羅(二本)沙錐魚天婦羅(二本) 炸得好脆 肉嫩滑加咗紫蘇葉一齊食 味道更加豐富

胡麻蟹肉海膽凍豆腐 一絲絲嘅蟹肉同海膽非常鮮甜

芋蓉海鮮燒餅 外皮非常香脆 入面有芋頭同海鮮餡料

田樂茄子 好特別嘅醬汁 配埋茄子一齊食非常惹味

燒白鰻串 自家免治雞肉棒 串燒鮮雞腿肉串

自家黑松露忌廉餅 外面脆卜卜入面係好creamy嘅薯蓉

海蝦天婦羅(二本)

2022-07-28 63 浏览
元朗教育路新開日式居酒屋🏮 平時經過見門口別緻清雅,舖位仲好大,終於同朋友走去試左。環境值得介紹下,有日本古風同禪院嘅味道,感覺清簡幽靜。座位之間都有木板區間開來,感覺私隱度高。今次食午餐,試左北海丼 $188。多款刺身配料,肥美海膽、鮮甜帶子、拆絲蟹肉量多味鮮、三文魚子更係鮮甜無比,沒丁點腥味✨ 附有茶碗蒸、湯(有櫻花蝦、海帶)。飯粒飽滿,混和湯汁香和菇香。份量很好,丼飯足夠拌刺身吃。另外仲有涼碟、沙律同柑 🍊 成個餐感覺豐富又美味😋燒牛舌 $88係我食日本菜必點,呢度都燒得好香同嫩口。但最有記憶點係伴碟嘅爽甜椰菜絲😝加上沙律醬爽口又清新。飲品嗌左愛媛蜜柑汁$48 ,100%純果汁,果味濃郁又解膩 🍹

和久未相見的朋友晚餐,相約在元朗一間日本料理店,元朗曾經有不少共同回憶,感覺百感交集。餐廳裝潢蠻有日本風,座位舒適雅緻,洗手間亦十分乾淨。食物種類也蠻豐富,有壽司、串燒、沙律、熱食等,還有不少果汁、酒類選擇。和風刺身沙律$52先來沙律作前菜,有三四款刺身魚切粒加上三文魚子,份量蠻多,好抵食,加上一點醬油調味,底下有沙律菜很爽口。海膽墨魚刺身$78說真的,出來吃海膽有一半怕中伏,幸好這裡提供的是靚海膽,夠香甜滑溜,似是我喜歡的日本海膽,墨魚刺身比較特別,現在應該是墨魚當造的季節,墨魚白雪雪口感帶點黏,又有些鮮味,推介。壽司盛十貫$388精美精緻的壽司,米飯偏少,可以不用太飽肚,醋飯幾香,壽司有中拖羅、赤身、平日魚、深海池魚、帶子、牡丹蝦、日本海膽、鰻魚、拖羅蓉、江戶前玉子燒,會按時令再有微調,最愛日本海膽,而赤身之吞拿魚獨有香味突出,拖羅蓉小卷亦很出色,帶子厚身甜美,鰻魚夠肥美,特別的是還有一隻蟹仔可當零食吃。黑魚籽海膽拖羅蓉卷$148非常澎湃很有視覺效果的一個卷,大大件而且有非常多的海膽和拖羅蓉,加上少許黑魚籽點綴,各種鮮味在口中融和交織。雜錦天婦羅$118據說不少人推薦天婦羅,果然是

和風刺身沙律$52

海膽墨魚刺身$78

壽司盛十貫$388

黑魚籽海膽拖羅蓉卷$148

雜錦天婦羅$118
據說不少人推薦天婦羅,果然是不錯,炸漿薄脆,而蝦特別出色,很鮮味質感實在,而且大隻口感佳。

柚子梅酒$78
有美食不能少了美酒,我喜愛梅栖這裡提供柚子梅酒,香甜有層次,配上美美的圓冰球,更感醉人。

余市$108
朋友愛好較濃醇的酒,來自北海道的余市很矜貴,一杯威士忌酒只有頗少份量,但慢慢品嚐它的味道其實已足夠,味道很醇
💖元朗教育路新開🆕左間居酒屋🏮,裝修幾靚,有寺廟⛩、楓葉🍁、燈籠等日式元素。而且檯之間嘅間隔高,隱私度高,適合同朋友黎聚會。1️⃣和風刺身沙律🥗 $52💖呢個幾抵食,除左爽脆嘅沙律菜,仲有刺身,包括三文魚、吞拿魚🐟、帶子🐚、三文魚籽🔴同油甘魚。調味加入芝麻油、沙律醋等,食落足料香口。2️⃣特上壽司盛十二貫🍣 $428💖好豐富!包括中拖羅、大拖羅、平目魚、金目鯛、深海池魚、蒲燒鰻魚、拖羅蓉小卷、牡丹蝦🦐、三文魚籽軍艦、江戶前玉子燒🥚同日本海膽。💖平目魚配柚子胡椒醬更鮮同開胃;幾款拖羅都好肥厚,油脂味濃🤤。海膽配上日本淡雪鹽同紫菜,滑溜嘅海膽,配上微硬鹹香嘅淡雪鹽,搭配幾好味!最後用鬆軟香甜嘅江戶前玉子燒end最正。3️⃣日式蒸蛋🥚 $42/份💖嫩滑蒸蛋配上蟹肉🦀️、魚子🔴同菇🍄,食完暖笠笠♨️。4⃣️汁煮南非鮑魚🐚 $148💖擺盤好靚!鮑魚汁煮後入味但唔會太軟淋,咬落微彈牙。另外仲有吸收左🧽鮑魚汁嘅細飯糰🍙同白蘿蔔🥕。5⃣️自家免治雞肉棒串🐔 $38/份💖免治雞棒肉質軟嫩,仲有脆口嘅軟骨🦴,口感飽滿🈵️。配上醬油雞汁同蛋黃🥚,更添鹹香同鮮味。6⃣️雜錦天婦羅(5本)🍤 $118💖5本包括海蝦🦐及舞茸🍄各2同日本南瓜🎃

1️⃣和風刺身沙律🥗 $52

2️⃣特上壽司盛十二貫🍣 $428

3️⃣日式蒸蛋🥚 $42/份
💖嫩滑蒸蛋配上蟹肉🦀️、魚子🔴同菇🍄,食完暖笠笠♨️。

4⃣️汁煮南非鮑魚🐚 $148

5⃣️自家免治雞肉棒串🐔 $38/份

6⃣️雜錦天婦羅(5本)🍤 $118
💖5本包括海蝦🦐及舞茸🍄各2同日本南瓜🎃,另外搭配天婦羅汁同咖哩鹽🧂。最鐘意海蝦,炸皮酥脆,蝦肉熱又彈牙🦷,配上帶咖哩香🍛嘅鹽粒,口感同味道都更豐富。

7⃣️石鍋鰻魚飯🪨 $148
💖上台熱辣辣🔥,石鍋飯配上香甜玉子絲同咬落啖啖肉嘅鰻魚,仲有脆口嘅飯焦,好味又暖胃。

8⃣️芋蓉海鮮燒餅🫓 $88
💖推薦!餅皮薄滑唔heavy,邊角微脆。入面包裹住八爪魚🐙等海鮮,再配上蒲燒醬、沙律醬同柴魚片,食落香甜但未到膩口。

9⃣️飲品🧃
🔸荔枝烏龍茶🍵 $28
🔸菠蘿乳酸梳打🍍 $32
💖飲品選擇幾豐富,夏天梗係要凍飲🧊。荔枝烏龍茶清甜。菠蘿乳酸梳打甜味比果酸味重,再配上氣泡感🫧,幾清新!

💖服務態度幾好,職員👩‍💼好主動介紹食物同添水。落元朗想搵嘅靜靜地🤫又舒服嘅地方見朋友,可以黎呢度!
2022-07-27 48 浏览
元朗開咗間裝修好靚嘅日式居酒屋🏮裡面嘅風格好日式,食物質素都好好。 叫咗一盤特選刺身拼盤,有牡丹蝦、帶子、大拖羅、金目鯛、獅魚、平目魚,每樣都好鮮甜😋 另外佢地嘅燒物都唔錯😍 值得一試😋叫咗一碟厚燒牛舌,牛舌好厚切。一碟有六大件,好厚肉😛😛 牛舌爽口唔韌,唔錯👍🏻月見免治雞肉棒 去親食串燒一定要食免治雞肉棒😆😆 雞肉棒外脆內軟,入面除咗有雞肉仲加咗雞軟骨,撈埋蛋汁食口感同味道都一百分💯 免治雞肉棒加上生蛋,入面仲有雞軟骨好有口感🥳 點埋隻溫泉蛋食,味道更豐富😋⁣⁣ 鰻魚炒飯即叫即燒嘅鰻魚石鍋飯,鰻魚有四大件好厚身。肉質好彈牙,油脂感重,完全冇骨,同出面嗰種淋身嘅鰻魚完全唔同,配上少少飯焦嘅石鍋飯一流。

月見免治雞肉棒

鰻魚炒飯

2022-07-27 97 浏览
到元朗友人家參觀完,咁遠入到嚟當然要在行吓街,食吓嘢啦!行經教育路見到一家新開的居酒屋,門面頗有氣派,一於入去試吓啦!店子以木為主調,日式裝潢 ,佈置高尚典雅,頗花心思。海膽墨魚刺身$78~墨魚刺身口感彈牙,嫩滑鮮甜,配甘甜的海膽和鮮香的三文魚籽,美味。鰻魚玉子燒$78~玉子燒蛋味香濃,滑嫩,中間夾住肥美的鰻魚, 口感豐富。壽司盛十贯$388~有日本海膽,鮮帶子, 平目魚,牡丹蝦,赤身,深海池魚,三文魚籽卷, 鰻魚,吞拿魚蓉卷和江戶前玉子燒。日本海膽味道甘甜,入口即溶,配上海鹽更添鮮甜味道。 江戶前玉子燒除了蛋味香濃,還加入蝦肉和魚肉,透出淡淡鮮甜,口感勁似食緊蛋糕。平目魚肉質爽口,味清甜。鮮帶子肉質肥美鮮嫩,十分鮮甜。牡丹蝦肉質爽甜彈牙,很美味。深海池魚口感嫩滑,肉質爽口, 魚油甘香。赤身魚味香濃, 肉質柔軟,好好味。燒豚軟骨$78~表面燒得焦香,豚軟骨肉質軟腍又入味,部分位置還咬到有卜卜脆的軟骨,正!沙錐魚天婦羅(二本)$44~天婦羅炸漿好薄好脆,一點也沒有油腻感覺,沙錐魚透出淡淡的鲜甜魚香,頗不錯。燒雞皮串(2串)$56~雞皮好香好脆,口感好似薯片,好好味。燒鮮雞腿肉串(2串)$
店子以木為主調,日式裝潢 ,佈置高尚典雅,頗花心思。
日本海膽味道甘甜,入口即溶,配上海鹽更添鮮甜味道。
平目魚肉質爽口,味清甜。
鮮帶子肉質肥美鮮嫩,十分鮮甜。
牡丹蝦肉質爽甜彈牙,很美味。
深海池魚口感嫩滑,肉質爽口, 魚油甘香。
赤身魚味香濃, 肉質柔軟,好好味。
燒雞皮串(2串)$56~雞皮好香好脆,口感好似薯片,
好好味。
燒鮮雞腿肉串(2串)$76~雞腿肉表面燒得香脆,肉質嫩滑多汁,啖啖肉。
自家免治雞肉棒串(2串)$76~免治雞肉棒份量很大,雞肉軟腍香甜,食到有粒粒雞軟骨,蘸蛋黄+自家製醬汁,十分滋味。
吉列花菇$48~花菇細細粒,但菇味十分香濃,表面那層吉列亦很香脆,好味。
2022-07-20
  • 燒雞皮串