2022-08-07
🇭🇰 元朗-天澗居酒屋今次要介紹嘅呢間,係朋友無意中喺元朗發現嘅日本野~~佢話呢間舖頭好有日本feel所以就拉埋我一齊去食😍入到去有種好舒服嘅感覺~有吧台可以睇住師傅整壽司,又有私人房可以好似日本咁除鞋入去食飯(最低消費$3500),可以有足夠嘅私隱同成班朋友仔一齊吹水~不過我哋今次人少少所以揀咗坐卡位 都坐得好舒服☺️⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗👅 原條長崎網池魚刺身(⭐9/10) $218佢係原條薄切,肉質緊實而爽口,略帶油香,味道鮮甜,佢今次嘅刺身分開咗兩食,分別係薄切同埋池魚粒配佢哋既醬汁撈埋一齊,覺得兩種感覺都好唔同,薄切果種配有酸酸甜甜嘅柚子汁,可以更加食到池魚既鮮甜味道,而另一款就可以有啲似沙律嘅感覺,亦都好清新👍🏻呢條池魚好食到差唔多比我成條食晒🤭👅 日式蒸蛋(⭐10/10) $42呢個日式蒸蛋有別於坊間嘅蒸蛋,佢真係滑溜到會想追住食既感覺,可以睇吓段片😍而且,熱辣辣咁樣上枱,調味又適中,亦都保存住鮮甜度同軟嫩的口感❤️👅 夏之壽司拼盒(⭐9/10) $328(鱸魚/白魽/車蝦/鰈魚/赤貝/新子/大拖羅/海膽/柚子大根
👅 原條長崎網池魚刺身(⭐9/10) $218
👅 日式蒸蛋(⭐10/10) $42
👅 夏之壽司拼盒(⭐9/10) $328
(鱸魚/白魽/車蝦/鰈魚/赤貝/新子/大拖羅/海膽/柚子大根卷)
呢一個拼盒勝在有好多唔同款嘅壽司一次過可以食晒🤣成日三心兩意既我就啱晒啦😎壽司全部都好新鮮,唔會食到好腥嘅味道,壽司入面本身會有少少Wasabi,而我個人覺得最特別就係柚子大根卷,好少可壽司會包白蘿蔔,仲要有味道既,覺得好新奇☺️另外好特別嘅就係車蝦~平時比較小出現,肉質厚實彈牙☺️
👅 牡丹蝦(⭐8/10) $78/隻
呢個牡丹蝦價錢比較貴,但就真係高質既,大大隻牡丹蝦出現,仲要上枱嘅時候會會飄煙㗎,牡丹蝦食落好鮮甜冰凍,真係食得出好新鮮👍🏻
👅 江户前玉子燒(⭐7/10) $46
呢個玉子燒同我想像有啲唔同 好有驚喜~~開頭仲以為係海棉蛋糕haha🍰食落個感覺好soft 真係似海棉蛋糕~~好特別!
👅 加州卷(⭐8/10)
呢一個係佢哋嘅隱藏菜單,唔鍾意食魚生嘅人,記得叫你嚟試吓~~有滿滿嘅蟹籽,包住玉子,青瓜…👍🏻
👅 黑魚籽海鮮拖羅蓉卷(⭐9/10) $148
呢個係一碟有4件既卷物,一嚟到就哇咗出聲,佢每一件都有滿滿既拖羅蓉,再加埋海膽,成舊壽司就有多重口感😍食落係好滿足嘅感覺,而且真係好足料!!
👅 日本海膽壽司(⭐9/10) $78
呢個海膽壽司連平時唔食海膽嘅我….都食哂😍佢嘅海膽完全冇腥味,食落仲啖啖鮮味❤️有少少入口即溶嘅感覺~~佢嘅海膽亦都一啲都唔吝嗇,大大舊鋪係面,再配上紫菜,係完美嘅配搭🤗
👅燒雪魚片(⭐9/10) $38
呢個小食真係好正啊 燒得啱啱好又脆口~~好似薯片咁🤣食下食下就唔覺叫多碟㗎啦😎不過呢個「薯片」就充滿魚味 感覺上就更加正 記得趁熱食啊❤️
⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ⍗
🎏地址:天澗居酒屋 (元朗)
元朗教育路79&81號地舖
#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #discoverhongkong #food #yummy#hkfood #hkfoodie #hkmarketing #食好西 #吃貨 #likeforlikes #blogger #hkfollows #元朗 #元朗美食 #元朗餐廳 #日本菜 #居酒屋 #天澗居酒屋 @tj.izakaya