今晚去左藍地搵野食,揀了食蒸氣火鍋的天聚源,因為比佢的$488 2人海鮮套餐優惠價吸引左。首先吃了鮮蝦,一上枱我是有點害怕的,因為隻蝦仲郁緊,所以都係叫待應姐姐代勞。在牆上是有一個表,教人每樣海鮮應該蒸幾耐。但我食帶子時見待應在忙,就自己蒸,點知過左時,帶子縮水了又不滑了!很可憐基本上這裡的海鮮都幾新鮮,除非好似我咁,唔記得睇時間.......hahaha* 食番隻鮮鮑魚,不算大隻,而味道很甜,肉質鮮嫩。始終要食少少肉,叫了牛肉和松板豬。松板豬吃起上來很似豬頸肉,但蒸出來吃原來好好味架。 諗都無諗過,鮮味,爽口,不會「穌」。連鼓油我都唔使點。而牛肉不過不失。話說朋友覺得唔夠肉,我地就問待應,有咩肉推介,原來這裡除了蒸氣火鍋,仲有得食德國野 點解我從來不知道?openrice都無講。而我朋友就話試下,叫了碟德國秘製咸豬手,同德國腸。我都唔知點解會咁大碟 2個女仔,點食得哂?好誇張耶。無記錯埋單是$268一碟,咁上下。係我們唔記得看價錢及份量 德國秘製咸豬手($268)是有驚喜的!因為未試過吃到這種味道,有種小麥味,應該煮之前醃左好耐,我問店主是怎醃的,佢話是秘密(真的這麼神秘嗎?),只說

鮮帶子及大蜆
鮮帶子
帶子
松板豬
德國秘製酒釀咸豬手
德國腸
我都唔知點解會咁大碟

德國秘製咸豬手($268)是有驚喜的!因為未試過吃到這種味道,有種小麥味,應該煮之前醃左好耐,我問店主是怎醃的,佢話是秘密(真的這麼神秘嗎?),只說是用了啤酒。醃製要多過24小時。

而德國腸($268) 太多了,吃不下,只吃了一兩舊,打包了
我也不是腸仔的super fans, 所以之後都比家人食左,沒再試味了。

今晚, 好飽, 都要拼下圖!
2016-07-20
鮮帶子及大蜆
松板豬
德國秘製酒釀咸豬手
德國腸
  • 特大扇貝
2016-08-06 1050 浏览
今天跟男友經過藍地一家火鍋店,外表環境真的很不錯。但是食物跟服務真的令人失望到極點。1. 我們叫的是他們的二人餐, 有蝦有大扇貝紅蟹和沙白蜆。可是只有蝦是新鮮的。扇貝和其他的都不是太新鮮。扇貝和蜆的準備工作也沒做好~ 一吃就整口沙。 我以往吃的蒸氣火鍋海鮮也沒這樣。2. 第一次蒸氣火鍋要全程自己計時跟動手。 店員看著你也直走假裝沒看到。 沒打算動手幫忙。 這家店真是可一不可再

這家店真是可一不可再
2016-08-05 665 浏览
未食過想試下個蒸氣火鍋,見9時後有85折一於去試。兩個人叫咗個$488海鮮餐,上枱啲海鮮好生猛新鮮,啲蝦同蜆仔仲郁緊。開始時都擔心自己蒸會唔會有難度,幸好全程都有個靚女侍應幫手蒸埋+計時+上碟,食得舒舒服服。就算你想自己整,牆上都貼有每款海鮮需蒸時間,可以自己計時,服務貼心。前菜有沙津和三文魚剌身,味道不錯,新鮮夠凍跟住侍應小姐開始幫我地蒸海鮮,每一款都蒸得剛剛好,有小小海鮮咸鮮味,海蝦新鮮彈牙,蟹雖然唔算好大隻,但好靚好實肉。其實海鮮新鮮就已經好味,但估唔到蒸肉類都好正,雞肉蒸完好鮮嫩,連平時唔多喜歡食雞嘅我都忍不住食多幾舊。最後唔可以錯過個粥底,好鮮甜,真係啲精華同味道都喺晒度,完全唔需要再加調味料。埋單時送兩張優惠卷下次再食減$100,大滿足
,啲蝦同蜆仔仲郁緊。
前菜有沙津和三文魚剌身,味道不錯,新鮮夠凍
。埋單時送兩張優惠卷下次再食減$100,大滿足

2016-08-04
2016-03-19 2102 浏览
平時好少留意 原來藍地都有蒸海鮮食依家好多地方都有蒸海鮮 不過質素就好懷參半...呢間海鮮都幾新鮮 特別係蝦 夠大又爽口 其他都唔錯 而且地方好大 有露天同室內仲有燒肉可以叫 味道都Ok
平時好少留意 原來藍地都有蒸海鮮食

依家好多地方都有蒸海鮮 不過質素就好懷參半...

呢間海鮮都幾新鮮

庆祝纪念
生日
  • 大蝦
2015-12-24 2858 浏览
今日公司放早..一早就BOOK左天聚源..又想食海鮮又未去過藍地大街又見有得泊車所以就去食...真係第一次去...到達後有人會上車帶去泊車地方..其實唔遠不過要佢帶路先得. 我地大約六點半到達...入面原來好大..經過室內後再到室外...再行仲有室內..我地就係坐個到..我地二人坐..卡位非常闊很舒服~~~又有電視機,,待應服務又好..唔錯~~經待應介紹下點了二人套餐...有菜, 有半隻雞, 有什錦海鮮..牆上有說明蒸時間唔怕蒸過火.另外我地揀左粥底係皮蛋瘦肉..其實你可以唔揀但就淡D囉沙律唔錯..蔬菜新鮮...D粟米好甜~帶子好鮮味...蟹雖然細隻但都多肉...我完全冇點任何醬汁...食原味係最好食.D雞超滑..真係唔知點解...確係有半隻...我地好似蒸左七分鐘...雞滑之餘仲有好香雞味唔知係咪新鮮雞~~一人一隻....超大蜆..好鮮味又有海水味..鮮到邊食邊讚蝦非常之彈牙....有2款唔同既蜆..食得出分別因為鮮味唔同...有肉又有菜...再加2隻鮑魚..係仲郁.........好新鮮~~~又再加牛肋肉..本身覺得好怪..冇LALA叫碟肉去清蒸....點知又幾好味WOO~~~~~
二人套餐
沙律
沙律唔錯..蔬菜新鮮...D粟米好甜~
蒸好第一輪
第二輪
大蜆
一人一隻....超大蜆..好鮮味又有海水味..鮮到邊食邊讚
第三輪
蒸菜心
有肉又有菜...
鮑魚
再加2隻鮑魚..係仲郁.........好新鮮~~~
牛肋肉
又再加牛肋肉..本身覺得好怪..冇LALA叫碟肉去清蒸....點知又幾好味WOO~~~~~~~~~好香牛香味..又唔UN...跟佢地蒸既時間岩岩好..但中間有舊骨個舊要再蒸耐D
鹽燒牛舌
又係估唔到咁好味..送啤酒一流~~~~~其實偏鹹左少少...但咁先好味...加上都好厚切..又唔會有陣SO味
最後食埋個粥底..不過有少少失望....唔係想像中諗咁鮮囉...如果唔係揀左粥底我估會仲淡...我估係因為太多倒汗水...D海鮮汁根本就唔夠咁大煲粥用...我地留左D蜆仔送粥..咁食法可以帶起D粥味冇咁淡...GODO~~

整體黎講係超出預算咁好..環境..服務..食物..各樣都唔錯..下次一大班人黎再食過..今晚冬至餐好滿足~~~~~~~

2015-12-22
第三輪
牛肋肉
鹽燒牛舌
2015-10-31 2889 浏览
重陽節,無去登高,約咗一家人食海鮮蒸氣鍋,呢間餐廳係姐夫介紹,話朋友去完話好味,地點都幾隔涉,去到藍地站再行一段入村嘅路,有塊黑木紅字招牌好搶眼,入內格局似酒吧,吧枱及牆上木架放滿我唔識嘅啤酒!店員證實我有訂枱,就叫個職員帶我哋出去,原來柳暗花明又一村,出面有個大空地,放滿一張張竹製細枱,有秋千,有水車魚池!又有魚缸養海鮮!小朋友就最開心,店員帶我哋去一間有冷氣大房!枱上一個大鍋,一個煎鍋!不過有陣焗咗好多食物嘅味!明顯通風唔夠!加上無房門,黃昏時好多草蚊在房間飛!後來開始煎嘢有煙先好啲!坐定大家點菜,又問下店員比嘅意見!有時店員又會入來介紹啲餐牌無嘅食品!食物好快到,牆上已有指示每種食物嘅時間!唔明又可以問店員!鮑魚($38)一啲都唔韌!已經清除內臟!草蝦($98):好新鮮,隻隻爽口!白蟹($176兩隻)1隻蟹殻爆膏,一隻完全無膏!(乾淨到好似洗過咁)好在兩隻都好多肉!啲肉好嫩滑!正!特大扇貝:好厚肉,好鮮味!正!必食!唔係太飽嘅一定encore!大蟶子($38)都係鮮,不過有啲啲腥味!無扇貝咁好味!花甲($68)雖然細隻,但味道好甜!而且唔韌!所有海鮮我哋都蒸!肉類就燒!地下唔會纏

重陽節,無去登高,約咗一家人食海鮮蒸氣鍋,
呢間餐廳係姐夫介紹,話朋友去完話好味,地點都幾隔涉,
去到藍地站再行一段入村嘅路,
有塊黑木紅字招牌好搶眼,入內格局似酒吧,
出面有個大空地,放滿一張張竹製細枱,有秋千,
有水車魚池!又有魚缸養海鮮!小朋友就最開心,

牆上已有指示每種食物嘅時間!唔明又可以問店員!

鮑魚($38)一啲都唔韌!已經清除內臟!
草蝦($98):好新鮮,隻隻爽口!
大蟶子($38)都係鮮,不過有啲啲腥味!無扇貝咁好味!
花甲($68)雖然細隻,但味道好甜!而且唔韌!

所有海鮮我哋都蒸!肉類就燒!地下唔會纏住線,小朋友出入都好放心!

牛肉拼盤:($158)牛舌比較韌,牛小排燒完出晒油!好味!牛肉夠油!好味!
羊西冷($58)唔膻!不過唔夠油香!唔及牛肉好味!
牛小排($118)好味到再encore!
豚肉拼盤($148)夠肥好香!
無骨牛肋骨($88)牛肋肉肉味濃!正!
雞件($88):店員教先蒸後煎,因為淨煎嘅會驚唔熟!好滑!
粟米($28)已經蒸過,略煎就食得,飽滿好味!
釀尖椒($98)辣辣地,魚肉或蝦膠!
沙律:($28)後悔尾段先叫!幾大碗!酸酸地開胃,蔬菜種類幾多兼新鮮!
雞軟骨($28):純為送酒,熱辣辣,油香滿咀!
黃金燒蠔:($90)惹味但唔夠生蠔鮮味!可以嘅叫多款海鮮蒸好過!
粥:索晒所有精華嘅粥底!店員會加啲惹花、芫茜!好香!大家清晒!

野豬生啤/黑啤($300/6支)呢隻黑啤味道唔甘!易入口!

店員好勤快,兩個人要照顧兩間大房,好多時攞調味加水之類!都好爽手!

7大3小$2724!好味過去酒樓食圍菜!(唔知點解,張單係出舊名稱)

呢度地方闊落,小朋友又有地方走!一家大細來食就最啱!
2015-10-21
2015-10-20 2081 浏览
慶祝同事退休,到藍地這間出名食一品鍋的店。十六個同事,點了八份二人餐,其實每碟上菜都很驚喜的,花甲/蟹/雞/蜆/用十六人的份量一煲蒸,賣相真的不錯。只是最後吃那煲萬眾期待的粥,發覺比鹹蛋更鹹,後來發現問題所在了,吃八個二人餐,理論上應該提供八個蒸籠,才可以分勻每隻花甲/蜆裡的海水,粥才能調味得剛剛巧,只是因為店家提供不了八個煲,到要結帳時候提起:其實現在只提供兩個煲,成本慳了那麼多,應該便宜點吧?店家卻說:這是公司的營商規則,所以一樣要收足八個二人餐的價錢。不能說是店的問題,只是我們沒有好好注意。店家那日提供了我們一間房,裡面有兩個蒸籠,一個鐵板,電燈,冷氣,但電壓什麼的頻出問題,十五分鐘內就跳電一次,真的要好好改善呢。
慶祝同事退休,到藍地這間出名食一品鍋的店。
十六個同事,點了八份二人餐,
其實每碟上菜都很驚喜的,
花甲/蟹/雞/蜆/用十六人的份量一煲蒸,
賣相真的不錯。
只是最後吃那煲萬眾期待的粥,
發覺比鹹蛋更鹹,
後來發現問題所在了,
吃八個二人餐,理論上應該提供八個蒸籠,
才可以分勻每隻花甲/蜆裡的海水,
粥才能調味得剛剛巧,
只是因為店家提供不了八個煲,
到要結帳時候提起:
其實現在只提供兩個煲,成本慳了那麼多,
應該便宜點吧?
店家卻說:這是公司的營商規則,
所以一樣要收足八個二人餐的價錢。
不能說是店的問題,只是我們沒有好好注意。
店家那日提供了我們一間房,
裡面有兩個蒸籠,一個鐵板,電燈,冷氣,
但電壓什麼的頻出問題,
十五分鐘內就跳電一次,
真的要好好改善呢。
2015-09-23
屯門藍地大街是我其中一個間唔時會去食野既地方。係OP發現呢到有間蒸氣火鍋,所以同友人黎食。室外的坐位有魚缸,可見生猛海鮮。點個蒸氣火鍋二人餐(HK$388)包沙律前菜、半隻雞、時菜及海解拼盤(特大扇貝、紅蟹、花甲、貝貝蜆、海中蝦及桂花蚌)。沙律份量大,而且味道不錯,沙律帶少酸,帶起我的食慾。蒸氣火鍋的份量不少。同時間,服務員會加米到火鍋中,再加蒸架!一開始我們都覺得奇怪,為什麼沒有加水的?原來檯底下有水樽的,水會自動在火鍋中間的位置出來的,好奇待。坐位旁貼有時間表,清楚例明每樣食物要蒸多久。急不及待想一次過把整碟海鮮倒到鍋中。蒸的過程,濃濃的海水味撲入我鼻。海中蝦果然不同,蝦殼超橙的,而且大隻,肉質彈牙鮮美。(PS: 未蒸之前,蝦是活生生的,好生猛!)桂花蚌只有兩隻,很大隻,肉質彈牙。貝貝蜆不太咸,但入口有爆水的口感,很有趣。花甲帶有濃濃的海水,所以比較咸,但很新鮮。沒想到會蒸雞,我們原碟蒸,結果蒸不熟,要再蒸,建議大家將雞件分散一下才蒸,這樣傳熱較快。沒想到蒸雞這麼好吃!雞肉嫰口,而且味道很鮮,是驚喜之作。花蟹2個人隻,感覺不夠皮。但蟹很新鮮,而且多膏,想要encore一隻呢!扇貝是
屯門藍地大街是我其中一個間唔時會去食野既地方。
係OP發現呢到有間蒸氣火鍋,所以同友人黎食。
室外的坐位
有魚缸,可見生猛海鮮。
點個蒸氣火鍋二人餐(HK$388)
沙律份量大,而且味道不錯,沙律帶少酸,帶起我的食慾。
蒸氣火鍋的份量不少。
同時間,服務員會加米到火鍋中,再加蒸架!
一開始我們都覺得奇怪,為什麼沒有加水的?
坐位旁貼有時間表,清楚例明每樣食物要蒸多久。
急不及待想一次過把整碟海鮮倒到鍋中。
蒸的過程,濃濃的海水味撲入我鼻。
海中蝦果然不同,蝦殼超橙的,而且大隻,肉質彈牙鮮美。
(PS: 未蒸之前,蝦是活生生的,好生猛!)
桂花蚌只有兩隻,很大隻,肉質彈牙。
貝貝蜆不太咸,但入口有爆水的口感,很有趣。
花甲帶有濃濃的海水,所以比較咸,但很新鮮。
沒想到會蒸雞,我們原碟蒸,結果蒸不熟,要再蒸,
建議大家將雞件分散一下才蒸,這樣傳熱較快。
沒想到蒸雞這麼好吃!
雞肉嫰口,而且味道很鮮,是驚喜之作。
花蟹2個人隻,感覺不夠皮。
但蟹很新鮮,而且多膏,想要encore一隻呢!
扇貝是特大級別,扇貝上面有椒鹽,
可作辟海水腥味,但個人認為胡椒味較重。
(下次吃的話,我會先拿走上面的椒鹽才放入口。)
由此我們是食肉獸,所以多點了一份牛小排(HK$118)。
蒸牛肉真的是第一次,完全沒想過可以用蒸的方法烹煮。
蒸了幾分鐘後,見到肉上有少許血水。
雖然賣相一般,但有牛肉柔軟不韌,推介大家試一下!
經過蒸了海鮮、牛肉及雞的火鍋後,所有肉汁回流到鍋底,形成了一鍋鮮甜的粥。
粥中加了少許瑤柱,令粥水的海鮮鮮甜更鮮明,太好飲了,所以我飲了兩碗。
2015-08-30
  • 牛小排
  • 貝貝蜆
  • 海中蝦
  • 蒸氣火鍋粥
2015-08-27 3034 浏览
近日的蒸氣火鍋熱潮簡直是多不勝數,在太陽報發現了在屯門已經有所蒸氣火鍋店。還是小妹舊時住的地方附近,找路自然很方便。小妹跟友人兩位也不知點些甚麼吃,店員推介新推出的二人套餐,那兩位吃個二人餐也差不多夠吧!蒸氣火鍋二人套餐$388包了一碟時令蔬菜,沙律前菜兩小碗,海鮮拼盤(特大扇貝,紅蟹,花甲,貝貝蜆,海中蝦,桂花蚌)及雞件半隻。材料感覺經頗豐盛,兩個人也夠分著吃的。沙律的蔬菜清甜,車厘茄微酸,粟米粒多水份,加點沙律醋醋酸味開胃。友人先放上貝殼類蒸焗大約數分鐘,海鮮的腥臊味很大,若不喜歡的,應該頂不下去!特大蜆頗鮮甜多汁,貝貝蜆體型較少,肉也不算多汁,肉也為乾。元貝加上點椒鹽,為了除去點元貝腥臊味,元貝經蒸汽蒸焗入口還帶點嫩口,椒鹽味也帶出點海鮮鮮味,可以不用太多。海中海大隻鮮甜,紅通通的肉身就知海中蝦的真偽,入口肉質彈牙,蝦味的鮮味重。雞肉半隻也不算少,雞肉大概要蒸上八至十分鐘,雞肉調味加上了鹽巴,蒸過很肉汁鎖在雞肉中,雞皮微黃不油膩,雞肉嫩滑肉汁多。這道雞若可減點鹽巴,可吃出更多鮮味!時令蔬菜-菜心 菜心也能蒸?菜心蒸過後也保持翠綠,入口脆甜,不會太老。再單點了數隻大蟶子$38/隻,
近日的蒸氣火鍋熱潮簡直是多不勝數,在太陽報發現了在屯門已經有所蒸氣火鍋。還是小妹舊時住的地方附近,找路自然很方便。小妹跟友人兩位也不知點些甚麼吃,店員推介新推出的二人套餐,那兩位吃個二人餐也差不多夠吧!

元貝
海中海
雞肉半隻
時令蔬菜-菜心
菜心也能蒸?菜心蒸過後也保持翠綠,入口脆甜,不會太老。
大蟶子$38/隻
再單點了數隻大蟶子$38/隻
,蟶子蒸後依然多汁,入口沒有半點沙粒,肉質鮮甜爽彈的
店員先在鍋內放上點米粒,原來是為了蒸煮到最後成為粥

不過,這海鮮的特有味道真的有點頂不順。那腥臊味有點能我卻步,若你吃海鮮餐也要多注意點。不過這家的地方頗大的,佔地應該有二千多吧,有室內的也有串燒燒烤,還有個獨立廁所位。店員們也頗熱心的,不時推介菜式,也有多部電視供觀看。若要試蒸氣火鍋也不用走太遠,試試也可。
大蟶子$38/隻
蒸氣火鍋最近真係愈來愈hit,朋友知道我一直都想試,所以近近帶我到藍地一嘗蒸氣火鍋。呢間店鋪不難找,在季季紅再直入便找到,一進店鋪覺得很小,像居酒屋的樣子,完全不覺得是食火鍋的。之後店員帶我們走,才發現這家店是超大的,有室外跟室內,真的超大!蒸氣火鍋底會先放米跟少許搖柱,然後放上蒸架,就可以開始蒸氣啦~一開始我們先放上蜆&沙白蜆,放上蓋後,就開始計時啦~當然不是用自己手機啦,店家會提供計時器,然後牆上會有指示,每樣食品的蒸氣時間,第一次食蒸氣火鍋,好緊張呢。一路蒸一路嗅到好強烈既海鮮味道,三分鐘後可以開動啦,每一個蜆都好鮮,而且比平時更鹽味。之後到特大扇貝,扇貝上面灑左椒鹽,我想除左為了惹味之外,用椒鹽更可以僻腥味。哇~蒸完仲多水!大大粒扇貝連湯汁一大口喝下去,由於吃得有點狼,差點比椒鹽咽親,哈哈,但的確好鮮味既。接著,是牛小排囉!牛小排上的花紋配上椒鹽,未煮就已經好吸引.原來吃起來更嫩口多汁.再黎是半隻雞,蒸五分鐘。計時器嚮起了,但雞還有一部分未熟透,所以再蒸多一會兒。講真,我平常唔太喜歡吃雞(除了炸雞外),所以本身只諗住一舊起兩舊止,其他留返比朋友KO!! 點知食落口又幾嫩口多汁,
一開始我們先放上蜆&沙白蜆,放上蓋後,就開始計時啦~
哇~蒸完仲多水!
原來吃起來更嫩口多汁.
講真,我平常唔太喜歡吃雞(除了炸雞外),所以本身只諗住一舊起兩舊止,其他留返比朋友KO!! 點知食落口又幾嫩口多汁,而且學May姐話濟:雞有雞味! 所以我都吃了三四件雞.
最後,真的好飽!但仍然要試下面的粥,開蓋,好多雞油,避開雞油撈粥,真係咩味都有既粥。
2015-08-22
  • 雞件
  • 特大扇貝
近來雜誌有報道此蒸氣火鍋,所以同幾位朋友一齊過來元朗試試。茶餐廳位置在元朗藍地,有室內、外用餐區哩!市區絕對做不到。蒸氣鍋底先放白米和小元貝絲。蒸完食完的海鮮鮮味就會回到此粥底。特大扇貝$38/隻特大扇貝落了些椒鹽,去了裙帶腥味,鮮味更出。一定要飲埋扇貝水,超鮮甜。大蟶子 $38/隻大蟶子堅大隻,彈牙又鮮甜。食1隻都想再encore 呢!鮑魚 $28/隻爽口彈牙鮑魚,零醬油已有鮮味。一口食,盡顯霸氣。白鱔 $98/例試試魚類吧!白鱔比較偏淡,可加點醬油提升。牛小排 $118/例想不到牛小排蒸1分鐘多點,已經非常滑嫩。還要又肥美,必點之選。蒸氣火鍋原來用在牛肉身上也非常棒。德國野豬黑麥啤酒 $58/支不是很多餐廳有德國啤酒,這裏也入了不少不同種類德國啤酒,來到當然要試。比一般啤酒貴,但比較好味、濃些!特別之選,配火鍋清熱氣一流。白粥粥有小元貝絲,加上海鮮鮮味、牛肉點點脂肪提味。清清地為是晚作結。總結,呢間蒸氣火鍋用靚料,調味料主要為鹽,海鮮比較有鮮味,價錢也合理。屯門人或北區人絕對好介紹。

近來雜誌有報道此蒸氣火鍋,所以同幾位朋友一齊過來元朗試試。
茶餐廳位置在元朗藍地,有室內、外用餐區哩!
市區絕對做不到。
白粥
蒸氣鍋底先放白米和小元貝絲。
蒸完食完的海鮮鮮味就會回到此粥底。
特大扇貝$38/隻
特大扇貝落了些椒鹽,去了裙帶腥味,鮮味更出。
一定要飲埋扇貝水,超鮮甜。
大蟶子
大蟶子 $38/隻
大蟶子堅大隻,彈牙又鮮甜。
食1隻都想再encore 呢!
鮑魚 $28/隻
爽口彈牙鮑魚,零醬油已有鮮味。
一口食,盡顯霸氣。
白鱔 $98/例
試試魚類吧!
白鱔比較偏淡,可加點醬油提升。
牛小排
牛小排 $118/例
想不到牛小排蒸1分鐘多點,已經非常滑嫩。
還要又肥美,必點之選。
蒸氣火鍋原來用在牛肉身上也非常棒。
德國野豬黑麥啤酒
德國野豬黑麥啤酒 $58/支
比一般啤酒貴,但比較好味、濃些!
特別之選,配火鍋清熱氣一流。
白粥
粥有小元貝絲,加上海鮮鮮味、牛肉點點脂肪提味。
清清地為是晚作結。
屯門人或北區人絕對好介紹。

2015-08-23
大蟶子
牛小排
德國野豬黑麥啤酒
  • 德國黑豬啤酒
2015-08-03 2203 浏览
同事不乏居於大西北的人,有時跟他們談「食經」,總會有一點有趣的情報。記得這家「天聚源」曾經在同事口中談論過,說是吃蒸氣火鍋的,這玩意在香港仍未算十分流行。適逢今晚入天水圍探伯父,兩家親戚自然需要找個好地方聚聚頭吧!於是我便向他們提議到這裡來,一探蒸氣火鍋的秘密。天聚源的門面可謂平平無奇,沒有任何使人拍攝的衝動,大概就是一所村屋的樣子。不過原來屋後大有乾坤,偌大的環境充滿日式庭園的風情。竹木的陳設、滾動的水車、高掛的燈籠,都顯得別有一番心思。我們被安排到一間「廂房」中用餐,店家熱情地向我們介紹該店的各種出品。這裡主要是提供陶板燒和蒸氣火鍋的,主打各種新鮮食材,是由香港仔漁市場直接運送過來的,加上自家飼養,保證食客能吃到最新鮮活猛的海鮮。美酒除了配佳人外,也可以配海鮮。這裡提供了過百款德國啤酒,種類及其稀有程度均叫人嘖嘖稱奇。店家特別向我們推介這款德國啤酒,一個大玻璃杯可盛滿整支啤酒。啤酒麥味很重,沒有平時明顯的苦澀味。聽店家介紹陶板燒也挺吸引,不過我們仍是想先試試蒸氣火鍋!吃蒸氣火鍋有兩樣必備的道具,其一是可發放一百零二度蒸氣的高溫蒸鍋,其二是協助計算蒸煮時間的計時器。個人比較喜歡貝類的
我們被安排到一間「廂房」中用餐,店家熱情地向我們介紹該店的各種出品。這裡主要是提供陶板燒和蒸氣火鍋,主打各種新鮮食材,是由香港仔漁市場直接運送過來的,加上自家飼養,保證食客能吃到最新鮮活猛的海鮮。

德國啤酒
特大扇貝
個人比較喜歡貝類的海鮮,所以不免私心地點了很多貝類……先是特大的扇貝,扇貝粒頗大,沒有添加任何調味下蒸熟,更顯其獨有的鮮味。貝殼還盛滿了扇貝蒸煮時溢出的肉汁,其汁鮮味無比,值得一讚。
蟶子
大蟶子沒有想像中的大,經蒸煮後就更小了,幸其肉質煙韌彈牙,鮮味突出,仍可挽回不少分數。
各種大蜆
這裡提供的蜆類多得驚人,蕃薯蜆、游貝蜆、貝貝蜆……身為初心者的我,實在無法一一分清它們啊!真佩服店家四出搜羅多樣的海鮮。蜆沒有沙,蒸熟後質感軟而有嚼勁,殼內也殘留了一點美味的肉汁。
鮑魚仔
要體面一點,每人一隻鮑魚是難以避免。幸好店家提供了價格相宜的鮑魚仔!沒有陳皮醬油的陪伴下,鮑魚的味道就更加出眾了。
白鱔
白鱔嫩滑,魚味突出而不腥,其實是挺難得的。
嫩滑雞件
雞件據說是由貴州來的走地雞,但對食客而言還是談味道最實在。雞是柔滑而嫩,脂肪比例較一般吃到的少。
冬菇釀墨魚滑
冬菇釀墨魚滑為海鮮盛饌帶來了一點清新。
白粥
好戲在後頭,原來蒸鍋下是白米和柱貝,以上食材在蒸煮的過程中不斷將其「精華」滲入其中,最後成為了一鍋極具鮮味的粥。雖然我們已經很飽,但還是禁不住其美味誘惑一添再添!

第一次吃蒸氣火鍋,體驗是令人滿意的。除了海鮮刺身外,還是這種方法最能保住海鮮的原有風味。只要店家的來貨新鮮可靠,就焉有煮不出美味海鮮之理呢?要注意的是蒸氣火鍋等候時間會比平時的火鍋要長一點,所以用餐時間也無可避免拉長了,當然兩家親戚天南地北說個不停也就沒甚麼所謂。另外食材要一口氣放進蒸鍋,故也需要一位「義士」負責加菜、計時、分發食物,整晚來回多次這些動作是需要一點耐心的,各位有風度的男士是時候發揮你們的用處了(笑)。
2015-08-02
德國啤酒
各種大蜆
鮑魚仔
嫩滑雞件
冬菇釀墨魚滑
2015-08-02 1864 浏览
呢日,同BB和朋友黎到屯門藍地嘗鮮,朋友話呢度裡面地方好大,人到去之後,簡直係後花園,有鞦韆,有吊椅,有魚池,很有特色,很Relex人未到齊,就叫左杯德國啤飲~好了,人齊後就開始,正所謂打邊爐,點都要有個爐,所以...好啦,介紹下呢晚既海鮮蜆,蟶子,東風螺,鮑魚蟶子,小小肉,但好有海鮮風味,是海水鮮味吧!蜆,肉厚彈牙,好口感東風螺,爽脆彈牙鮑魚,爽口彈牙,多汁鮮美。扇貝,大大隻帶子,好厚肉,好好趙。藍色既三點蟹,肉嫩,但唔多膏,平時唔食蟹既我都食左幾件了~冬菇釀蝦肉,有菇既香味,又有蝦既甜味,配合得好不錯
人未到齊,就叫左杯德國啤飲~
好了,人齊後就開始,正所謂打邊爐,點都要有個爐,所以...
好啦,介紹下呢晚既海鮮
蜆,蟶子,東風螺,鮑魚
蟶子,小小肉,但好有海鮮風味,是海水鮮味吧!
蜆,肉厚彈牙,好口感
東風螺,爽脆彈牙
鮑魚,爽口彈牙,多汁鮮美。
扇貝,大大隻帶子,好厚肉,好好趙。
藍色既三點蟹,肉嫩,但唔多膏,平時唔食蟹既我都食左幾件了~
冬菇釀蝦肉,有菇既香味,又有蝦既甜味,配合得好不錯
题外话/补充资料: 今次呢餐很不錯,又有後花園,又有好海鮮,讚!
2015-07-04
住了在屯門差不多一年了,真的什麼美食也算可以吃光光了當然一些是新店或者是比較遠的沒有試過要說屯門最有名的食店,必是說那個乳豬飯吧?不過記住那間的乳豬飯只有屯門藍地那家才是最好吃的呢不過某日我的飯腳突然想帶小妹去屯門找吃的我說有什麼是小妹仍沒有吃過呢,帶我去找好吃的? 他們說去吃藍地的我心想,難道吃那個出名的乳豬飯?在藍地的輕鐵站下車後跟住人流行的話,就可以到藍地大街囉! 而今次我們的目的地就係大街中的中段位置這間的【天聚源】其實這間的餐廳其實表面是好像是居酒屋,也像燒烤店實情今日我要介紹既就唔係表面既東西啦其實餐廳既入面有一個好日式既大花園仲有D 好似平時係酒樓會見到既魚缸仲諗緊唔同今日入黎食日本野? 怎知道一坐下的時候就發覺完來當天吃的就是近期超大熱的蒸氣鍋,或者大家在家也可能自家弄過了呢雖然那麼大熱,小妹也實在沒有空去買海鮮加上要慢慢清洗太浪費時間了,所以今次就跟朋友去吃海鮮吧由於今次是朋友發板的,所以我就看看那些海鮮需要多少時間去蒸熟不過要記住一個小問題,海鮮要好吃就要留意時間的問題唷!!!點好了我們想吃的海鮮後就有店員為大家準備好今次蒸氣鍋啦係今次既鍋上面是沒有任何的水份,所以

住了在屯門差不多一年了,真的什麼美食也算可以吃光光了

當然一些是新店或者是比較遠的沒有試過

要說屯門最有名的食店,必是說那個乳豬飯吧?

不過記住那間的乳豬飯只有屯門藍地那家才是最好吃的呢

不過某日我的飯腳突然想帶小妹去屯門找吃的

我心想,難道吃那個出名的乳豬飯?

在藍地的輕鐵站下車後跟住人流行的話,就可以到藍地大街囉!

而今次我們的目的地就係大街中的中段位置

這間的【天聚源】

其實這間的餐廳其實表面是好像是居酒屋,也像燒烤店

實情今日我要介紹既就唔係表面既東西啦
其實餐廳既入面有一個好日式既大花園

仲有D 好似平時係酒樓會見到既魚缸
仲諗緊唔同今日入黎食日本野?

怎知道一坐下的時候就發覺完來當天吃的就是

近期超大熱的蒸氣鍋,或者大家在家也可能自家弄過了呢

雖然那麼大熱,小妹也實在沒有空去買海鮮加上要慢慢清洗

太浪費時間了,所以今次就跟朋友去吃海鮮吧

不過要記住一個小問題,海鮮要好吃就要留意時間的問題唷!!!
點好了我們想吃的海鮮後就有店員為大家準備好今次蒸氣鍋啦

係今次既鍋上面是沒有任何的水份,

所以就是這個地方的特別之處啦

而店員就會將已浸過水的米,放在底層

當大家吃好了海鮮就可以品賞這一鍋的海鮮粥啦

不過由於我們當天的水份較多,同時人亦較多

最後這一"嘜"米左右既份量
然後就可以在隔板上面就可以擺上海鮮啦

首先要介紹既"特大扇貝" $38/隻 蒸就約5 Mins
一蒸好d 扇貝就覺得成個鮮味超出

同平時我地出街食d 海鮮好唔同

有d 似係我地自己買料去三聖加工食咁

不過唔知道大家會唔會成碟倒落個蒸爐處

小妹就唔係咁建議,除非自己屋企啦係咪?

係街小妹都盡量倒走碟上面既水份,利用本身海鮮既水份去蒸煮啦
另外我們也點了這個海中蝦 $88/6 隻 (蒸 3 mins)

真的要讚一下,佢d 蝦真係新鮮到呢,

一打開就個碟仔就狂彈下彈下,擺入個鍋仲Keep 住彈tim

仲有d 細蟶子 $68/例牌 (蒸2mins 30 秒)

如果想兩款一齊食用的話,就可以先蒸上30秒就可以入了細蟶子囉

咁就可以慳時間同時就可以食得多d 野啦

當然啦,如果你想慢慢食既話,就每樣去蒸啦
仲有呢d 貝殼類既食品,分別有三款係今次既介紹

分別有蜆$48/例牌 蒸三分鐘

沙白蜆 $48/例牌 蒸三分鐘

同花甲 $68/例牌 蒸三分鐘
由於三款既蜆都係蒸三分鐘,所以我地一鍋去蒸

嘩! 一打開即刻d 鮮味真係好正,最重要真係好鮮味

好鮮甜,最重要就係呢鍋好大陣象睇見都好開心

一班朋友一齊去搶黎食真係好鬼開心架!
最後真係不得不講呢一隻連我成日去街市

都未見過既藍蟹

同平時我地食開既花蟹差唔多,只係佢既蓋變左有d 藍色既

咁樣擺出黎真係好靚,有d 唔捨得食既感覺
由於蟹都屬於較大隻,所以我地都蒸左約5-6mins

蒸好後,由於店方已經幫我地拆開了蟹蓋及蟹身等等

加上蟹身的殼比起平時吃更軟,有一點像軟殼蟹咁

即使唔洗加入任何既調味都可以好好味,

因為本身既鮮甜已經好足夠
最後吃埋本身一早已經在煮既粥底,真係超飽肚既一夜

當然那天我們也了點一些酒品,那一款德國的黑豬啤酒

絕對值得一試,不過飲飲下就好快會醉了是我

雖然或者你話食呢D 海鮮都夠飽? 講你知海鮮先係最易飽既食物之一

加上最後我地也有一些粥品在底,一路食一路飲

真係唔經唔覺就會飽到上心口架啦

雖然呢餐海鮮同係三聖食既價錢差唔多

但係起碼呢餐飯唔洗任何既調味料都可以吃到鮮味

最重要係好新鮮d 蜆唔會有沙架!!

下次等我又帶我家人來吃一下這個海鮮宴先

题外话/补充资料: 記得要BOOK 枱,由其係星期六日呀!
2015-07-18
  • 海鮮蒸氣鍋
  • 藍蟹
2015-07-23 1385 浏览
星期六同一大班朋友去了屯門食蒸海鮮。最近這種蒸方好多地方有得食。因為朋友住屯門而試過好食,所以叫我地住九龍區的朋友一齊入去食。餐廳門口是普通的餐廳咁,但原來入面好大有八千尺面積, 四間獨立屋,可包房,可卡拉 ok。夜上環境好靚呀,仲有兩個木做揪千比客人玩及影相。有好多露天的枱給客人在外面食野。我地一行人坐了入獨立屋內。有個大水車在旁邊,我以為是裝飾,但原來是飼養魚的,所以魚是新鮮上水即處理的。海鮮來自香港仔魚市場,確保每天送到的海鮮新鮮。餐廳有過百種德國啤酒任你選擇,佢地主打蒸氣火煱及陶板燒,但我地鍾情之蒸氣火煱,無咁熱氣又可以食到鮮甜的海鮮粥。老闆在煱底放了醃過油的米及乾瑤柱絲,這樣煮出來的粥又滑又棉又鮮甜。主角海出場啦!帶子~~有寸半長,1cm 厚的鮮甜帶子,在面放了少少調味料,蒸了一下好快就可以食啦,在帶子殼上還有帶子精華,好甜好正。帶子裙邊比較韌,但帶子肉就好淋又爽口。聖子~~長長的聖子,又肥美又彈牙。草蝦~~好大隻蝦呀!有3村長的,蝦身有我隻手指咁粗,蝦頭仲有蝦膏,因為新鮮關係,肉嫩有彈性,仲有蝦鮮甜味。鮑魚~~在面上介了十字紋,咁蒸起來比較快熟,不會蒸過火候變執。因為飽魚連
主角海出場啦!
聖子~~長長的聖子,又肥美又彈牙。
鮑魚~~在面上介了十字紋,咁蒸起來比較快熟,不會蒸過火候變執。因為飽魚連殼蒸,所以仲有些汁留在殼上,我試了鮮甜。
東風螺~~是海裡捉的不是人飼養的,所以比較細隻,但蒸完肉質不會硬,好容易挑出來。
藍色蟹~~我是比較少食,平時我是食肉蟹或3點花蟹的,但原來藍色的蟹細細隻,也有蟹膏在蟹殼上,肉質嫩,蟹汁甜,蟹鉗都有汁,食都我“雪雪”聲把汁從鉗中吸出來,朋友不太會食蟹,所以我可以獨攬一原隻蟹食,yeah !!!!
白鱔~~切成一件件,加了少少粉,去蒸,出黎的口感好滑,肉嫩,又無骨,一人只有一件真的不夠滿足我。
最後精髓要出場啦!集合了所以海鮮的精華蒸出黎的粥,不需要加任何調味,非常的好味又鮮甜。我可以食幾碗,但因為之前食了好多不同的海鮮,雖然每款一件,但足以填滿我個肚。
海鮮真是我非常喜歡的食物。