2016-08-27
今晚去左藍地搵野食,揀了食蒸氣火鍋的天聚源,因為比佢的$488 2人海鮮套餐優惠價吸引左。首先吃了鮮蝦,一上枱我是有點害怕的,因為隻蝦仲郁緊,所以都係叫待應姐姐代勞。在牆上是有一個表,教人每樣海鮮應該蒸幾耐。但我食帶子時見待應在忙,就自己蒸,點知過左時,帶子縮水了又不滑了!很可憐基本上這裡的海鮮都幾新鮮,除非好似我咁,唔記得睇時間.......hahaha* 食番隻鮮鮑魚,不算大隻,而味道很甜,肉質鮮嫩。始終要食少少肉,叫了牛肉和松板豬。松板豬吃起上來很似豬頸肉,但蒸出來吃原來好好味架。 諗都無諗過,鮮味,爽口,不會「穌」。連鼓油我都唔使點。而牛肉不過不失。話說朋友覺得唔夠肉,我地就問待應,有咩肉推介,原來這裡除了蒸氣火鍋,仲有得食德國野 點解我從來不知道?openrice都無講。而我朋友就話試下,叫了碟德國秘製咸豬手,同德國腸。我都唔知點解會咁大碟 2個女仔,點食得哂?好誇張耶。無記錯埋單是$268一碟,咁上下。係我們唔記得看價錢及份量 德國秘製咸豬手($268)是有驚喜的!因為未試過吃到這種味道,有種小麥味,應該煮之前醃左好耐,我問店主是怎醃的,佢話是秘密(真的這麼神秘嗎?),只說
蝦
鮮帶子及大蜆
鮮帶子
帶子
鮑魚
松板豬
德國秘製酒釀咸豬手
德國腸
德國秘製咸豬手($268)是有驚喜的!因為未試過吃到這種味道,有種小麥味,應該煮之前醃左好耐,我問店主是怎醃的,佢話是秘密(真的這麼神秘嗎?),只說是用了啤酒。醃製要多過24小時。
而德國腸($268) 太多了,吃不下,只吃了一兩舊,打包了 我也不是腸仔的super fans, 所以之後都比家人食左,沒再試味了。
今晚, 好飽, 都要拼下圖!