2019-04-21 2361 浏览
好難食,滷水鵝腸咸到食唔到,蒸花甲完全唔新鮮, 冇味. 九肚魚又係唔新鮮,係個蠔餅D蠔仔夠新鮮大粒,但竟然唔係用番薯粉做,唉!春菜煲過得去,價錢都幾貴,埋單1100幾
2019-01-18 2847 浏览
The waitress was watching TV on her phone on full volume at the table right next to ours. When we needed something, we had to shout to her over and over until she heard us. When it came time to pay our $2000 bill, she told us they don't take credit cards. It's 2019! Why do I still need to pay in cash?! I will not return to this place.
人均   $310/ pp 友人B話見呢度有時門口企滿人等位亦好似在這不太旺的太子站邊皮位置做了一段時間, 可能有好野食?! 應該做潮州菜式, 於是乎就跟他來一次試一下是否啱大家胃口吧! 當晚所見, 客人不多, 我們是沒有預約只是WALK IN, 叩看其他食評傳說這裡有"惡女"招呼, 但實地試驗後證實沒有"惡女"只有普通的"中女", 的一般招呼啦, 未致話熱情款待但也有介紹拿手菜式, 亦唔會催客人落單, 值得推薦的有"鵝肝胃$78+鵝腸$168" & "蜆肉撈飯" $58/碗, 鵝肝做得鹵水味恰到好處, 口感清新且不覺油膩, 鵝腸刎得非常之乾脆只得腸壁, 應該是由於貨源新鮮咬口特別好,煙靱之餘又帶一點咸香, 蜆肉撈飯係另一個印象深刻的飯, 由於家母以前經常買這細小的蜆肉回家用蝦醬蒸之, 這小小的蜆肉味道從小已經牢牢刻印於記憶中, 這裡的也是同樣新鮮的味道跟大量蔥花輕炒成這碗撈飯確實回味無窮, 其實在家做這炒飯也不困難而且成本絕對的低只要動動腦筋及有些少炒飯的根基, 其餘的菜式一般般吧, 不難吃但印象唔深刻,觧蟹肉黃金炒粉絲$168 蟹肉鮮味未如理想般強, 代表黃金的咸蛋黃份量少, 鮮淮
人均   $310/ pp

其餘的菜式一般般吧, 不難吃但印象唔深刻,

鮮淮山浸雙角$108 豬牛雙角指的是自家做的豬牛肉丸再切成角, 睇相會好清楚地見到每種肉丸一開四, 如果四個人食每人分到1/4粒肉丸, 以這價錢應該付的大多是手工錢吧!

清水鴨$88/份, 肉不多只是吃骨頭相對這店其他菜式這鴨算是平價菜式, 只是吃個味道也無可口非,

潮州桔油生炒骨 $138 唔係我地杯茶, 桔味SORRY 唔感覺得到, 征炒骨的炸衣太厚, 骨頭唔覺得熱, 暖和口感影響咗整個菜的味道,

潮州粿 粿皮透明,餡料好食,

奇怪的是這店雖然有鵝腸鵝肝但不賣肉身即係無鹵水鵝件或者鵝肉!

當晚所見客人並非全是上年紀的, 有一圍就全是30未到的小伙子,

潮州桔油生炒骨
2018-12-01
2018-10-28 2657 浏览
在太子找吃的,看到這間潮式小鋪,姑且一試。看似店長的男士招呼,尚算殷勤,雖然未有訂座,但也安排了座位,只是叮囑個半小時便要交枱。兩人只點了蠔烙與魚蛋搭魚皮角。蠔烙上來,看到肥大卜卜脹的樣子,心裏先說不錯,但一吃下來,蠔仔是鮮香的,可惜那蛋漿煎餅卻吃得一口粉粉糊糊的,從未吃過這樣的烙餅,一間潮食店竟然連蠔烙也煎得這樣差勁,還要128大元,算了吧,還是回去屋村冬菇亭吃好了。另外點的魚蛋魚皮餃,魚蛋彈牙魚皮餃還可以,只是湯太鹹了,要不停喝水。最後只算覺價錢與水準不相符。
最後只算覺價錢與水準不相符。
2018-10-12 2203 浏览
潮式料理,絕少老闆早上去看買食材,用心做好多款俾客人,香港少地方有得食古老秘製潮式菜,鵝肝,哦腸,韮菜「果亅,潮式魚係啲菜甫同汁好好食的!可以詢問not on menu 的菜,仲有預訂私房menu ,
2018-08-23 2950 浏览
今晚試新地方「好蔡館」!聽說是「好酒好菜」的兄弟!價錢超值,材料新鮮,招呼周到!凍魚馬友又鮮又滑又香!🐟🐟🐟還見到名人出沒!物超所值!👍🏻👍🏻👍🏻
  • 凍魚
  • 蠔餅
2018-07-29 2511 浏览
今次是第二次光顧好蔡館,還好是閒日,所以餐館人不多,可以靜靜地跟兩位閨蜜品嚐這豐富美味的晚餐,特別鳴謝老闆的推介,樣樣都好味到令人齒頰留香☺️汕頭豬頭粽 :看名字,以為是豬肉粽,細問下才知是類似豬肉乾並有個百年歷史的一道潮州菜。一片片上碟,咬感及口感都甚似豬肉乾,肉味濃,食到少許肥膏的香味,鹹度適中。淨雙角(牛/豬):老闆介紹何謂雙角,其實是將牛肉及豬肉搓得大大粒再切成角型。牛角即是牛丸,而豬角味道跟扎肉一樣,兩角均十分彈牙,肉質鮮美。韮菜棵:絕對稱得上是皮薄餡靚,上檯時皮是晶瑩剔透,咬下去煙煙韌韌。韮菜新鮮,超好味👍🏼👍🏼鋪綉石榴球:獨立一個個上檯,做得很細緻,石榴球包得穩固,咬下去那層腐皮帶少許爽口,內裡的餡料豐富爽口,汁是用蟹膏做的,很清香。烚花甲:用上芫荽,金不換,蒜頭,紅椒來蒸本地花甲,味道鮮甜,時間拿捏得很好,完全是剛熟便上檯,好鮮美。地道淮山麵:老闆極力推介,當然要一試。麵條用上淮山搓成,味道特別,口感煙韌,只是用上紅蘿蔔西芹炒已經好香,真的十分好味,絕對是好介紹👍🏼蠔仔泡飯:蠔不是細細粒的,size跟一元差不多,口感十足,加上時間把握得好,每粒蠔都新鮮美味,絕不過熟。泡飯

蠔仔泡飯:蠔不是細細粒的,size跟一元差不多,口感十足,加上時間把握得好,每粒蠔都新鮮美味,絕不過熟。泡飯湯底清甜,又一佳作。

這裡的潮菜絕對是非一般的,朋友對我的介紹也感稱心滿意😆
2018-07-26
2018-06-22 2526 浏览
今歺食得極不愉快差不到兩星期前已book枱晚上8:15 4位大約8時到 因早到沒有得入 絕對明白等到8時20分有位貌似女店主出来告知要搭枱,因私房菜额外用枱及有枱未走. 我們當然拒絕撘枱. 最後等多10分鐘才有枱. 但當時女店主話專燈掉枱比我們,但我們不能理解既然都差不多走,又為什麼会掉枱呢! Anyway 入店後,卻發现有兩張空抬,都不知為什麼要我們搭枱。Anyway坐好準備叫餸 阿女店主全程黑臉,我們不明歺牌意思 問多兩句她轉身就走,毫無禮貌. 最好另一店員有禮貌地幫我們下單. 我們吃到大概十時, 黑臉神話最後折單, 要不要下甜品, 我們說不用。她轉頭就講1214元, 單都無張。當時不知不收信用卡。看看銀包正在數錢.當我數到1200元時.黑臉神就話加多一張20元 找番6元比你。禮貌差到無人有。連出門口個刻都黑住脸。連最基本講聲多謝都無。 To be honest, no matter how good the food are. with this bad service. No one eager to come. 更可况食物也只是一 般.不去也吧!
今歺食得極不愉快
差不到兩星期前已book枱晚上8:15 4位
大約8時到 因早到沒有得入 絕對明白
2018-05-24 2852 浏览
是日辦完正事 又係同老公捐窿捐窿食野既好時機~今日想逛逛香港皮革 就來試試彼鄰的好蔡館啦潮州蠔仔泡飯 $58 味道鮮美 蠔仔亦新鮮飽滿 可惜偶有蠔殻滲雜其中 店子處理食材時要小心了蜆肉撈飯 $58 店子的招牌菜之一 以為會好油膩 誰知係相對清淡的 吃時能保留蜆肉天然味道 葱粒亦更提味咸菜胡椒豬肚湯 $38 湯頭清香 不會過咸或過辣 豬肚亦弄得乾淨桃膠綠豆爽 $35 午飯以甜品作結 感到豐盛而滿足 桃膠滑溜滑溜 感到很養顏呢整頓午餐計埋我地 只有兩枱客呢 感覺店子該以晚市為主 有機會都可再和家人朋友晚餐試試的

潮州蠔仔泡飯

潮州蠔仔泡飯
咸菜胡椒豬肚湯
桃膠綠豆爽
2018-05-12 2140 浏览
本來諗住同屋企人一家六口開開心心食個母親節飯, 點知一入去拎位就已經俾人話。 我地電話訂位訂左6 位, 是由本來訂5 位後改成6 位。 一入去話訂左6 位。 老闆娘話, 「訂5 位而家黎6 位」, 我答佢話有打黎改6 位的。 佢竟然答:「我有位俾你咪得囉」。 之後叫餸, 因為好少食正宗的潮洲菜, 而佢既價錢唔係平( 正常小菜價錢) 。 所以先叫6 個餸, 怕太多吃不完會浪費。 餸菜來得快, 質素正常, 但份量較少。 特別推介的有花甲, 價錢不在菜牌上的, 是老闆娘推介的, 酸酸甜甜的, 也挺好吃。但埋單才見到價錢不便宜呢, hkd298. 後來追加一個馬友咸魚肉碎炒飯, 老闆娘幫我們下單:「仲有呢? 」。 其實真係唔想嘥, 老人家又食唔得多, 所以也不急著加太多餸。 但老闆娘好像不太歡喜。 可能咸魚分量好足, 呢個炒飯略咸。 諗住食飽就拿拿林走啦, 叫埋單都要受氣, 老闆娘係覺得我地黎痴餐咁既面口黎收費。 最後當然係要收費啦, 7 個菜, 盛惠1056。 總括黎講每碟餸都ok好食既, 就算炒粿條無乜味, 都可能係我唔食得辣無落辣醬。 其他員工既態度都好好, 只係咁啱每次都係睇到「老闆娘

餸菜來得快, 質素正常, 但份量較少。

特別推介的有花甲,

可能咸魚分量好足, 呢個炒飯略咸。

總括黎講每碟餸都ok好食既, 就算炒粿條無乜味, 都可能係我唔食得辣無落辣醬。 其他員工既態度都好好, 只係咁啱每次都係睇到「老闆娘」面色。

要食得咁受氣, 呢個價錢, 應該都仲有好多其他選擇。 除左真係好抵食或者勁好食, 我唔認為出街食飯要睇人面色的。

2018-05-12 1510 浏览
一直想試下~可惜令我地非常失望,態度幾差,未入去坐底已經唔想食,係有個疑似是男老細嘅就幾好。野食好普通,性價比低,唔抵食,重要覺得我地叫得少,唔係「咪做大嘥鬼」嗎?🙄

2018-05-12
2018-05-04 1451 浏览
菜式用心,有傳統潮州菜,亦有改良式。每次光臨魚飯和花甲都是必點菜式。魚飯的魚凍晶瑩剔透,魚肉鮮嫩。花甲的味道和擺盤一樣美,蠔餅也很正宗。老闆溫文儒雅,是會吃的美食達人,上次他推薦的欖菜蜆肉撈飯,好驚喜,味道非常平衡,太好味!豬頭粽也很有特色,據說很傳統,現在已經很少潮州菜館會整。與其自己點菜,不如就讓老闆來推薦吧,錯不了!環境簡單乾淨,最喜歡雅致的灰粉色的檯布,店鋪位置近地鐵站,非常易找到。這種用心的餐館都值得推薦。
魚飯
豬頭粽
  • 蠔餅
  • 蜆肉撈飯
2018-04-22 1341 浏览
去開太子唔知食乜好,開Openrice掃吓,見到好蔡館,見到D食物好似幾吸引,所以就去試吓掂唔掂。位置都幾'隔涉', 唔睇地圖都好易miss咗。店面裝修好懷舊,大圓鐘,紙皮石,有D花樣年華嘅感覺。睇吓餐牌,好多嘢都未聽過,有别於一般潮州打冷,搞到我乜都想試!可惜只有兩丁友,只可以揀幾樣試吓。問吓阿姐蠔餅係咪炸嗰隻先?佢話唔係,即點!蜆肉撈飯,好似好正喎!叫埋。潮州最出名係魚蛋,咁一定要叫啦!D乜粿物粿都出名,最少兩隻起,咁叫嚟試吓!唔洗十分鐘,香噴噴嘅蠔餅出場,蠔餅係煎嘅,好香鴨蛋味,蠔仔超肥美,有成個五蚊銀咁大,好多蠔仔,一D都唔孤寒!點埋魚露,好味呀!蜆肉撈飯,唔算大碗,但所有材料都切得好仔細,蜆仔肉,韮菜,欖角同珍珠米,口感幾好,粒粒分明,只不過油咗少少!魚蛋+魚皮餃,湯幾鮮,魚蛋唔同出面嗰D,冇咁彈,但魚味重,應該冇溝咁多粉。魚皮餃細細隻,但皮餡薄靚,一啖一隻,唔錯喎!最後上嘅係荀粿同韮菜粿,賣相唔錯,餃皮呈半透明,可以直接睇到D餡料。咬一啖,皮好煙靱,餡料好新鮮,調味十分到位!令人回無窮!依間店仲有好多嘢想試,要再嚟先得!
依間店仲有好多嘢想試,要再嚟先得!
2018-04-14
  • 粿
2018-04-11 1061 浏览
把它形容為全香港最好吃的潮州鵝肝的確沒有誇張 我很喜歡潮州鵝肝香港大街小巷比如說尚興、海王潮州樓、新光、好酒好蔡等。我覺得最好吃的還算是好蔡館,我喜歡吃的程度算得上是有一點上癮。以前去好蔡館,還有一個小雲吞也不錯,還有就是鵝頭鵝掌。這次我上癮的感覺又來了 二話不說打去好菜館問他有沒有方法送外賣 很幸運姐姐有PayMe , 付款後馬上叫Uber 去接送 想吃的時候馬上可以吃到的感覺好幸福啊
以前去好蔡館,還有一個小雲吞也不錯,還有就是鵝頭鵝掌。
外賣潮州鵝肝
外卖自取
外賣潮州鵝肝
  • 潮州鵝肝
  • 芋泥糖水
2018-02-12 2047 浏览
終於约咗一班舊同事一齊去試。招牌太細,有啲難搵。食潮州菜一定要食,叫咗個拼盤,汁稍為鹹咗啲。有肝,腸,腩肉,蛋。之後再嚟個韮菜餃,筍餃。普普通通,皮太黏,餡太散,黏住隻碟。 名菜清水鴨,幾好味,但肉質就硬咗啲。味道都算唔錯。之後嚟個黑松露石榴球,餐牌上係無嘅。味道好清,好香黑松露味,逐隻計價錢有點貴。下半場蠔烙,好正。啲蠔好大隻,又唔油。幾想叫多一底嚟食。跟住嚟碗蠔仔粥,啲蠔一樣大大隻,又唔腥。最有驚喜嘅就係依碟蟹肉炒粉絲一擺低就聞到一陣蟹肉香。粉絲質地好正,粉絲炒得好好,條條麫都佔滿啲蟹肉,條條麫都好分明,食到停唔到口。最後嚟個甜品,我第一次食反沙芋,無得比較唔太知道。同事評價就一般。我只覺啲香芋唔夠芋味同埋唔粉囉。仲有好多名菜,依家餐廳真係值得一嘗環境算乾淨但就迫咗啲。
終於约咗一班舊同事一齊去試。
招牌太細,有啲難搵。
食潮州菜一定要食,叫咗個拼盤,汁稍為鹹咗啲。
有肝,腸,腩肉,蛋。

之後再嚟個韮菜餃,筍餃。
普普通通,皮太黏,餡太散,黏住隻碟。

名菜清水鴨,幾好味,但肉質就硬咗啲。
味道都算唔錯。

之後嚟個黑松露石榴球,餐牌上係無嘅。
味道好清,好香黑松露味,逐隻計價錢有點貴。

下半場蠔烙,好正。
啲蠔好大隻,又唔油。幾想叫多一底嚟食。

跟住嚟碗蠔仔粥,啲蠔一樣大大隻,又唔腥。

最有驚喜嘅就係依碟蟹肉炒粉絲

仲有好多名菜,依家餐廳真係值得一嘗

環境算乾淨但就迫咗啲。