懷念疫情之前可以一群人一起吃飯的日子,那一天去吃潮州菜,位於太子的好菜蔡館。店舖不算大,一共有兩層,但兩層的面積也細,一層大概只能夠坐四、五枱。店舖的裝修也很古色古香,就是很舊式的菜館裝修,座位擠擁,鋪的枱布也有點坑坑洞洞的,但只要菜式好吃,就管不了那麼多。前菜:臘肉我們安頓好之後店家先送上前菜,是一份晶瑩剔透的臘肉。別看這份臘肉好像全部都是肥膏,但其實已經經過充分的煙燻,又瞓已全部逼出來,一片片的肥肉已經變成膠質狀態,煙韌有嚼口,鹹味適中,最緊要是煙燻的香氣入晒味,好吃。焓花甲(大)$398第一碟上的菜式是焓花甲,花甲的尺寸頗大隻,焓好後去掉半殼,只保留有貝肉的半殼,砌靚之後再臨上經典的潮州海鮮汁,海鮮生醃做法是潮州的招牌菜之一,就是醬油、魚露、糖、蒜蓉、芫荽等等混合的惹味醬汁,鮮甜彈牙的花甲肉配上如此開胃的醬汁,真不錯!我覺得美中不足的是醬汁味道有點偏淡,可能是醃製的時間不夠,也可能是花甲本來還剩餘少許水份,醬汁倒落去以後味道就沖淡了。滷水鵝拼盤滷水鵝片$268、滷水鵝腸$168、滷水鵝肝$176、滷水鵝掌$128、滷水鵝翼$98這個滷水鵝拼盤是大家選擇了喜歡吃的滷水鵝部位,然後拼
前菜:臘肉
我們安頓好之後店家先送上前菜,是一份晶瑩剔透的臘肉。
焓花甲(大)$398
滷水鵝拼盤
這個滷水鵝拼盤是大家選擇了喜歡吃的滷水鵝部位,然後拼成的大拼盤。我並沒有吃到全部的部位,因為想留肚吃其他菜式,只嘗試試了鵝腸、鵝肝及鵝片。

滷水鵝腸$168
滷水鵝腸非常爽口彈牙,配合滷水香味,實在不錯。

滷水鵝片$268
滷水鵝片相對肉質比較老,但幸好切得夠薄,再浸在滷水內吸收味道,和一般的外賣滷水店味道差不多,算是中規中矩吧。

滷水鵝肝$176
最後的滷水鵝肝本來是我的最愛,但吃入口就覺得和想像中不同。
其實疫情前每隔一段時間都會有人從潮州當地直送滷水鵝肝給我吃的,當時那個鵝肝真叫油潤、粉嫩、甘香、入口即化,滿口都是軟綿綿的油潤,那真叫一個幸福。
所以當我吃這件鵝肝的時候,我的期望值是那麼高的,但原來這一個是粉肝,粉肝價格相對平好多,味道當然亦會大打折扣,這個鵝肝雖然仍然甘香,但並沒有入口即化,粉嫩油潤的口感,反而真的是粉粉的口感,入口有種很乾涸,需要飲水把粉沖下去的衝動。
這款滷水鵝肝只能說是我的期望值太大,不是它的錯。
清水鴨(半隻)$185
清水鴨的調味其實也是滷水,不同之處就是熱食的,上面淋了一層炸蔥油。
上枱的時候還微微地冒着白煙,但這份清水鴨的切法不同,鴨件的切法比較像是燒鴨,大大件的,但切成這樣就有一個缺點,因為這個鴨肉其實不夠入味的,如果像鵝片一樣切薄片就比較容易掩蓋這個缺點,但現在這樣就覺得鴨肉不入味,肉質也比較嚡口,難以咀嚼,攝牙縫,反正我吃了一件就不想再吃了。
潮州春菜煲(大)$238
這個潮州春菜煲是我覺得這天晚上最唔抵的一道菜色,因為就真的是春菜加火腩煲的湯,雖然味道鮮美,但這一煲份量不多,每人只能分小半碗,也看不出用了什麼名貴材料,有點覺得說什麼也能在家中做出。
魴利港潮客$1280
這條魴利非常大條,採用近幾年比較流行的蒸發,一條魚內有幾種不同的地方口味組成的調味,包括港式的薑蔥蒸魚、豆豉蒸魚,以及潮式的菜甫蒸魚,可以一次過品嚐幾種味道。
魚肉味道不濃但滑溜,各種味道可以分開吃,也可以混合一起同吃,一樣鮮味,不過其實我覺得大部份的時間味道都是混合在一起的,因為當放在自己碗內的時候就已經半混合了,這個做法比較像是重視賣相多過味道。
當然味道還是不錯的,只是將幾款撈埋以後就吃不太出各種做法的特色,不及各自單獨分開烹調那麼出色。
獅蛤$298
和焓花甲不同,這次的獅蛤換了另一種調味汁,但卻是生醃。
我很喜歡吃生醃卻不敢多吃,其中獅蛤生醃一直是我心目中的頭三位,調味來說我更愛上海的醉生醃,潮式排第二。
這碟獅蛤品質十分好,非常新鮮,而且焓成半生熟也剛剛好,可以保持柔軟的肉質及鮮艷的顏色,而且最主要仍然保留了鮮味。配上這個調味汁同吃,在口中爆開的鮮味, 令人回味。不過這款菜式的喜愛程度就真的因人而異,愛的人很愛,但不愛的人就會覺得很腥。
炸蝦棗$198
炸蝦棗就是炸蝦球,配上生菜及甜酸汁,試口味酸酸甜甜的生菜包一樣,這個組合不可能會不好吃的,熱騰騰剛剛炸好的蝦棗,包裹着生菜及酸甜汁以減低油膩感,有點像吃泰國菜的炸蝦餅,是好吃的,但不能多吃,熱氣。
潮州蠔烙$128
另外一款熱氣的招牌潮州菜,也是這家店的招牌菜之一,潮州蠔烙。
這款潮州蠔烙屬於港式做法,炸漿是酥脆的,而不像正宗的潮州做法用木薯粉,口感煙韌但不脆。
我個人比較喜歡港式做法,因為酥脆的外層下是滾燙但鮮味的蠔肉、蠔汁在口中爆發,相比正宗的做法就比較吸油,太過油膩。但今天的蠔烙不知道是否我們拍照用了太多時間,因此吃的時候酥脆到已經不夠,偏油膩了。
蜆肉撈飯(大)$176
這款蜆肉撈飯有驚喜,一開始的時候見到蜆肉是迷你size的,不免有點失落,但想到蜆肉非常鮮味,拌飯應該是不錯的,因此也有所期待。
想不到這款蜆肉撈飯的主角居然是香蔥,大量的香蔥伴入這款煩中,應該也有一點油份在,滿口鹹鮮的香氣,雖然吃不太出蜆肉的味道,但想必也提供了鮮味,這款就算只是香蔥拌飯顯然都已經足夠。
手磨蛋白杏仁茶$48/碗
已經吃得很飽很飽,但之前說了要試甜品,所以就和朋友每人分半碗吃,這款手磨蛋白杏仁茶杏仁味香濃,而且非常足料,也有很多蛋白,平常的時候吃一定是很滋味的,不過現在真的太飽,淺嘗即可。
福果芋泥$48/碗
這款福果芋泥也是這裏的招牌,非常綿蜜的竽泥,芋頭味香濃,質地非常杰,雖然很香也很好吃,但真的非常膩。
反沙芋$138
最後上場的反沙芋,由於我已經飽到接近反白眼的關係,在朋友的堅持下和她分享了半條,仍然是香甜的芋頭,外層裹着白糖,我們吃的時候要先把外層的糖殼去掉才吃,香甜軟糯,好吃。
總括而言,這裏的潮州菜味道做得不錯,但也不見得特別出色,比較有印象、出色的菜式有三款:前菜的臘肉、獅蛤、蜆肉撈飯,其他的就和普通潮州菜館差不多吧!價錢也不見得便宜,下次要吃潮州菜還是去西環幫襯德記吧!
2021-12-26 1051 浏览
想食潮州菜,選了這間原因他不在旺區,又是小店,諗住水準應該都不錯,誰知發覺物非所值,又毫無應有的潮菜特色,先上海鮮汕頭梅汁蒸花甲,竟然唔熱,再上羔蟹蒸肉餅,仲更加唔掂,肉餅實到險些揾刀鋸,隻蟹尚可但無法食到蟹味肉餅,仲價錢不菲。所謂鮮味走地雞都買六百幾蚊一隻,鮮味唔覺囉,大家都無乜意欲夾,所以食剩大半隻。諗住鹵水應該有番些水準,但是鵝片偏肥掌翼又偏廋而無肉,以上幾味已過三仟蚊,但已經好失望,接著的小菜淮山浸牛角,煎蠔烙,菜脯蛋,炒芥蘭及炒面線,反而变得珍貴美味。還有就是一早訂位訂菜更要坐無背圓櫈,又迫又凍冷氣,總括絕對是物非所值。
2021-12-21
2021-12-10 734 浏览
招呼超差,我明白要趕夜晚做兩轉8:30要交枱,而我張枱成7點都未齊人,佢就不停吹,其實由6:30已經開始吹,我一坐低話知道8:30會準時交枱,但佢起碼吹左5,6次,每坐一個人就吹一次,真係好煩!

2021-12-06 713 浏览
嗰晚食嘅蔡太寫嘅菜單。烚花甲。擺盤花咗心思係值得一讚。開頭以為烚花甲係hea底嘢,但原來係用咗啲自家製汁去烚,個汁酸酸地辣辣地非常開胃,作為第一道菜當之無愧。獅頭鵝頸拼盤。原來鵝肝唔煎,用嚟鹵水都可以咁好食。口感係超級嫩之餘完全食到鵝肝嘅油香味,真係有種入口即融嘅感覺。鵝頸、鵝翼部份,佢斬到每一件都係剛剛好可以入口嘅size,大家唔會食得太狼狽,鵝肉又係超嫩超入味。嚟好蔡館淨係食呢一碟嘢都可以滿足對潮州菜嘅渴求。蝦棗鳳陽酥。擺盤好大排檔feel但入口有驚喜。長啲嗰嚿係用腐皮包住馬蹄、豬肉、芋頭同起肉九肚魚嘅炸物,馬蹄爽、豬肉鮮、芋頭有口感、九肚魚滑,成嚿嘢可以用口感豐富、層次分明嚟形容。至於佢隔離嘅蝦棗,即係蝦滑,如無意外都係全人手打,否則唔會咁彈牙。芋泥手磨杏仁茶。完全顛覆我以往對杏仁茶嘅印象。因為我一向都唔喜歡杏仁茶陣味,一開頭我都對呢碗嘢冇乜期望,不過果然冇期望先會凸顯到有驚喜嘅反差。呢碗嘢完全冇普通杏仁茶嗰陣臭到攻鼻嘅氣味,feel到係杏仁香多啲。配埋芋泥嘅香氣同口感又豐富小小,成壇嘢係香甜而不膩,如果唔係食到幾飽我都想添多碗。當晚仲有花膠羹,食咗一千蚊一位,但我覺得呢個價錢食
嗰晚食嘅蔡太寫嘅菜單。

烚花甲。

獅頭鵝頸拼盤。

蝦棗鳳陽酥。

芋泥手磨杏仁茶。

當晚仲有花膠羹,食咗一千蚊一位,但我覺得呢個價錢食潮州菜係有啲貴,下次去唔食珍饈海味其實會相宜啲😅

2021-12-06 443 浏览
幾年來去過10次左右,每次都會返轉頭. 呢次提早訂位,但真係大失所望:凍蟹問極都無價錢、埋單一隻索價$1280;$88蚊蠔仔粥裡面應該唔夠一碗飯;四眼阿姐好差禮貌,我地話你明碼實價,我都心甘命抵,但都唔話比客人知要問好多次先入去問廚房隻蟹有幾重. 講真,成千蚊去食呢隻蟹我都係覺得西貢啲海鮮新鮮好多,至少明碼實價.我地三人埋單成2千蚊,就係一隻凍蟹;蠔仔粥;鵝片(7塊,個底都係骨$268);炒海參($196).同埋,記得要現金俾錢. 無卡機、無電子payment 例如Payme/AlipayHK之類.最差係,明明8點還檯,但居然7:30未到就要我地走.一肚氣,無下次. 去西環其他潮式鋪頭好好多.

最差係,明明8點還檯,但居然7:30未到就要我地走.

一肚氣,無下次. 去西環其他潮式鋪頭好好多.
2021-11-07
2021-11-25 819 浏览
餐廳地方唔大,位於太子,但係唔難book枱既!有某啲菜式需要預訂,訂枱嘅時候可以問清楚睇吓自己有冇興趣!最最最最最最出色係個蜆仔肉撈飯,可以一個人食晒成碟!蜆仔肉加韭菜加蔥加潮州菜必備嘅橄欖菜,再加埋粒粒分明圓潤彈牙嘅飯。噢好好味🤤烚花甲都唔錯,醬汁酸maymay加上大量香料碎(有芫荽),蜆肉鮮甜好開胃。另外要提一提呢度啲鵝腸,真係好好好新鮮彈牙,呢度啲滷水汁都好啱口味,個醋都有比心機調較過唔會太酸!必食!其他鹹食例如蠔餅炸蝦棗等等都冇咩非常之特別,正正常常。甜品方面都唔算非常之出色, 熄咗反沙芋頭同埋芋泥,講真真係潮州城好食好多。 本身話手磨嘅杏仁茶亦都比想像中失色,偏甜之餘,杏仁味都唔係好出。甜品可以skip,或者可以預訂羔燒芋頭/蕃薯。但係我可以淨係去食嗰碗飯😋

其他鹹食例如蠔餅炸蝦棗等等都冇咩非常之特別,正正常常。

但係我可以淨係去食嗰碗飯😋
蜆仔肉撈飯
烚花甲
鹵水鵝腸
2021-11-08 948 浏览
早幾年都有嚟食過幾次,味道都唔錯。但經過今次後,真係無下次,亦唔會推介朋友嚟食。首先先講下個鵝片,味道還好,賣相唔錯。但其實得面頭幾塊有肉,下面墊底多數是骨同肥肉嚟,成碟野差不多1/2唔食得,索價$268…蠔仔粥仲衰,得個一兩湯羹米,我哋要另叫一碗白飯加落去先叫似返個粥…. $88+$16 ….份量好少。最早伏係潮州凍蟹。因未食過,早一日落order問要幾多錢,唔講,幾錢両都唔講….最後到食個日埋單先知$1280…佢話隻蟹1斤2両wo… 坦白我未食過潮州凍蟹,正所謂食米唔知價。大開門做生意,你咪同啲客講100蚊両未得囉,食唔食俾客人考慮吓都得掛。今鑊真係覺得入咗x店,食物質素亦差過以前….為咗賺錢,手法太低劣。個四眼阿姐仲一直狡辯。永世唔會再入嚟食。完

滷水鵝片

無米蠔仔粥

2021-10-10 962 浏览
同行如敵國?不。我總喜歡到不同的中餐廳,不論是貴價或低檔,抱着欣賞及學習的態度。是次是本週第二次光臨「好蔡館」。店舖的老闆,蔡昱先生,正是屢獲殊榮的名店「好酒好蔡」大廚蔡昊先生的哥哥。「好酒好蔡」的老闆不用多介紹,畢竟大家吃飯是吃出品,不是吃老闆名氣。但值得一提,小弟小時後的偶像七旋斬碧咸/貝克湯姆上次來港的時候正正有到訪此餐廳。言歸正傳,蔡兩兄弟同是潮州菜的高手。相比於弟弟的店,「好蔡館」當然貼地很多,無論裝修環境價錢,都成為了「好酒好蔡」的強烈對比。是日晚飯和家人一起,四位用膳。點了包括滷水拼盤(鵝片 鵝腸 鵝肝 鵝紅)、花甲,煎蠔餅,蜆肉撈飯,鶯歌凍魚。各款食物各有特色,值得推介。

2021-10-10
  • 烚花甲
  • 潮州蠔烙
2021-09-20 755 浏览
餐牌冇特別,如果冇特別order話要食啲乜嘢其實餐牌點的東西都好簡單,簡直唔值😭😭😭,職員態度一般,可能係有階級分別😂😂,當晚叫左個酸辣翅,叫咗兩款貝殼🐚,一條方利魚(條魚有個名稱頓時忘記咗😂),蝦早有啲澀味,我覺得唯一特別就是酸辣翅👍
2021-09-04 805 浏览
6:30訂位,入座時三枱客,我們叫了花甲,可以接受,獅蛤細到BB,蠔仔粥,粥不超過五匙羹,鵝片番蒸或者叫熱,蝦棗不如叫蝦丸,桔油似水,胡椒豬肚湯,無胡椒味,客服差,收了茶壼,叫了三次都不拿回,食完一樣即收碟,外邊有沒有客人等位,還有一張吉枱,好似趕收工,另一枱叫了時價貴菜招待超好,還叫潮州菜,我身為潮州人,都未食過咁水魚及差的潮州菜,食吹噓,永不永不回頭😡🤬⋯⋯..............................

2021-08-22 803 浏览
雖然小弟唔係一位食家,但小弟都係香港大的潮州人,老豆生日book左枱,由細到大都食開潮州菜,聽人介紹就嚟左呢間野,點知入到去坐睇menu,睇左5分鐘都唔夠就俾一個4眼阿姐用寸77的態度問你第一次嚟?點解個menu會睇左5分鐘,係因為想搵糖醋麵才都無,然後個阿姐就介紹花甲,好我哋就叫,之後因為我哋有個兩歲小朋友,所以就叫個清清地的炒飯俾小朋友食,個menu上寫(菜粒或沙茶醬牛肉粒炒飯),咁落單時就同個個寸7姐講要菜粒不要沙茶醬炒飯,咁個阿姐就同廚房講沙茶醬炒飯,咁小弟都好客氣同佢講要菜粒,個阿姐就西面講我哋明,出到來原來個(或字)係無x用,因為佢話或字係全部都有咁解,我諗應該係我讀得書小唔明惑字點解,好之後我哋再叫個桔油生炒骨,好啦出到來係同菠蘿炒咕嚕肉一模一樣,完全係兩回事,真係x佢都廢9事,之後再叫多個墨魚腐炒津白,dklm d 墨魚腐得個粉同仲要有d’叔’,好啦咁我哋就再叫潮州例牌鵝肉,鵝腸,鵝片,佢竟然同我講無貨,不停sell食貴格海鮮,最後我哋就合供食左5道餸兩碗豬肚湯…..好啦埋單合供1059加5個人茶價,115x ,呢個唔係重點,個重點係我哋對下張单,dklm呢個4眼寸7姐
雖然小弟唔係一位食家,但小弟都係香港大的潮州人
,老豆生日book左枱,由細到大都食開潮州菜,聽人介紹就嚟左呢間野,點知入到去坐睇menu,睇左5分鐘都唔夠就俾一個4眼阿姐用寸77的態度問你第一次嚟?點解個menu會睇左5分鐘,係因為想搵糖醋麵才都無,然後個阿姐就介紹花甲,好我哋就叫,之後因為我哋有個兩歲小朋友,所以就叫個清清地的炒飯俾小朋友食,個menu上寫(菜粒或沙茶醬牛肉粒炒飯),咁落單時就同個個寸7姐講要菜粒不要沙茶醬炒飯,咁個阿姐就同廚房講沙茶醬炒飯,咁小弟都好客氣同佢講要菜粒,個阿姐就西面講我哋明,出到來原來個(或字)係無x用,因為佢話或字係全部都有咁解,我諗應該係我讀得書小唔明惑字點解,好之後我哋再叫個桔油生炒骨,好啦出到來係同菠蘿炒咕嚕肉一模一樣,完全係兩回事,真係x佢都廢9事,之後再叫多個墨魚腐炒津白,dklm d 墨魚腐得個粉同仲要有d’叔’,好啦咁我哋就再叫潮州例牌鵝肉,鵝腸,鵝片,佢竟然同我講無貨,不停sell食貴格海鮮,最後我哋就合供食左5道餸兩碗豬肚湯…..好啦埋單合供1059加5個人茶價,115x ,呢個唔係重點,個重點係我哋對下張单,dklm呢個4眼寸7姐成張單劈係枱面再西臉望住你,老實講唔係有個兩歲小朋友係到要做身教,我一定即場dllm ,成間野根本就掛羊頭賣狗肉,講就講潮州菜其實入邊全部都係大排檔小炒無分別,仲要收成千銀,利申:小弟係一個連字都賴得打的人但呢間野真係迫到我忍唔住
桔油生炒骨
2021-08-22
庆祝纪念
生日
2021-08-19 565 浏览
見咗好多次終於輪到我!次次見到呢一碟螄蚶同花蛤就已經流晒口水,今次終於自己食到啦,真係超級新鮮同好味!生蟹亦非常之出色,香濃嘅蟹膏加上清甜嘅蟹肉仲有淡淡的酒香味。這裏的凍魚亦是一絕,魴鯏魚飯魚肉軟綿滑香甜。另外滷水獅頭鵝拼盤(鵝頭、鵝掌、鵝翼、鵝肉、鵝腸、鵝肝、鵝紅)十分精彩,相信我食過最好食嘅滷水鵝店。煎豪餅非常香口,蠔仔肉亦非常新鮮。最後係本店必點之一嘅海參撈飯….好好味同好滿足,又一家回頭率非常高的餐廳。
2021-08-16 398 浏览
It’s a blessing to have my family celebrating my birthday. We are Chiu-Chowese so we know the stand of the food. I am quite impress how the owner of the restaurant handled the food in an authentic way. The biggest let down would be the deep fried oyster cake. Other dishes are very delicious so I would recommend anyone to try this restaurant.
Goose meat with soy sauce
Clam  soaked  in  special  sauce
Processed  lemon  with  duck  meet  soup
Fish  served  in  cold  dish
2021-07-17 599 浏览
即日訂位,講明用餐時間大概兩個鐘。公道,就算見到客人食完,都冇話走埋嚟,扮晒抹枱一心趕客走。餐牌嘅菜式唔算多,個別還需要預訂。每碟嘅份量偏小,但係每項餸菜都俾到愛潮州菜嘅人味覺上的驚喜,最欣賞係各項餸菜都唔肥膩。點嘅餸菜,例如鵝片、剪蠔餅蛋味香,唔係淨係得卜卜脆。蠔仔粥啲蠔粒粒肥美、蠢菜煲味道亦都好出色。幾項傳統潮州甜品,杏仁茶、返沙芋、芋泥,特別出色。餐廳面積唔大,枱嘅數目亦都較少。有心想試嘅,都建議先訂位。
幾項傳統潮州甜品,杏仁茶、返沙芋、芋泥,特別出色。
餐廳面積唔大,枱嘅數目亦都較少。有心想試嘅,都建議先訂位。
2021-07-17
  • 烚花甲
  • 潮州蠔烙
  • 淨雙角
2021-07-12 664 浏览
好蔡館位於太子服務不錯 食物算不上難食但不用特登過來試 不用預先留菜 建議只點餐單上的選擇1️⃣肉餅蒸蟹 $980 ( Pre order)太熟,有點硬2️⃣盤龍膳 $980 ( Pre order)都係太熟,過淋3️⃣滷味拼盤 $838 ( 鵝肉 鵝腸 鵝肝 鵝掌 鵝翼) 鵝腸👍鵝肝一般4️⃣花甲 $298 也一般焗沙白 😋幾好豪餅 $128 😋蜆肉撈飯 $88 😋反沙芋頭 $138 😋Price: ard $700 pp for dinner
好蔡館位於太子

4️⃣花甲 $298 也一般