2023-10-10 427 浏览
屯門開飯本來想光顧壽司郎,可惜正幾百人在輪候著,那不如就試試新餐廳—新張不久的姚姚酸菜魚吧!曾有段日子時常北上尋味,雖然聽過「姚姚酸菜魚」的名字,但從來未試過這家。早就風聞屯門店落差較大,但以身試伏是霖迪的信念,還是試試才知伏有多大。Tiffany Blue粉藍主色少女味濃,跟酸菜魚的形象有點格格不入,簡約餐飲風格其實更像快餐,餐點價格在中位水準,比國內定價高是意料中事,就看質素是否對得起價格。見不少人選烤鴨套餐,說是限量還標示售罄,但鄰桌一問又表示有了,結果場內不少人都選此套餐,看來食客都在抱觀望態度,及後慶幸是選這一款,否則如此質素感覺虧死了。姚姚酸菜魚配北京烤鴨($378)作為套餐,姚姚酸菜魚是精裝份量,以熱鍋奉上但竟沒有一絲熱度,真是徒有儀式感。嚐一口湯很酸爽又帶辣度,再嚐真一點就是千篇一律的酸湯味道,內地連鎖店不少湯底都是一個調子,而這湯底就像米線的酸辣湯底,況且沒有熱度更覺是預製品,浮面的藤椒花椒都只是陪襯,而酸菜和桂花魚片,明顯是煮熟分開放進去的,整道菜予人欠誠意的感覺。北京烤鴨的呈現形式是一鴨二食,見北京烤鴨姍姍來遲,想不到也是冰冰涼涼的,涼食的北京烤鴨還是頭一遭遇上。
姚姚酸菜魚配北京烤鴨($378)
北京烤鴨的呈現形式是一鴨二食,見北京烤鴨姍姍來遲,想不到也是冰冰涼涼的,涼食的北京烤鴨還是頭一遭遇上。鴨架用紅油醃過,就是內地即食鴨脖子的模樣,感覺油膩膩的調味亦太重手。至於鴨片沒有熱度,口感是脆感的食感無比怪異,雖然味道不算太差,但同樣預製的感覺滿滿,而整頓飯最有熱度的,該是熱鍋裏的蠟燭了。
姚姚酸菜魚配北京烤鴨
聽到鄰桌也是邊吃邊批評,看來他們也都感到伏味,可以將店家放進黑名單了。
2023-09-03
2023-09-25 106 浏览
作為內地嘅酸菜魚品牌, 姚姚酸菜魚, 真是香港少有的正宗酸菜魚.今天晚上, 我和家人, 共六人, 前往屯門市廣場分店晚飯. 適逢餐廳現有一個77折的"三重滋味"套餐, 我們便立即試試. 套餐價錢為$338 (原價$438), 有一份酸菜魚, 加半隻北京填鴨 2食). 酸菜魚, 我們選了雙拼, 最基本的姚姚酸菜魚拼蕃茄魚. 酸菜魚味道極佳, 非常正宗. 蕃茄魚的蕃茄味亦很濃. 兩款魚份量十足, 肉質嫩滑. 北京填鴨烤得很香, 鴨皮很薄. 第二食是以麻辣醬炒的, 坊間少有. 我們亦點了必食的麻辣干鍋, 麻度和辣度, 可以自己選擇, 配料配菜亦多達30款, 推介的包括有田雞, 土豆和牛肉等.其他推介菜式, 包括香辣豬扒串串(因為有小朋友, 所以我們選擇走辣), 黃金脆烤小酥肉, 脆奶, 臘味炒飯, 彩虹烏龍冰粉等.

姚姚酸菜魚拼蕃茄魚
彩虹烏龍冰粉
  • 麻辣香鍋
  • 姚姚酸菜魚
2023-09-20 82 浏览
叫左個午餐酸菜魚,先唔講佢價錢$128 較為貴,的魚加埋10塊都無,都唔緊要,味道難食到一個點😤的魚超級腥,食左兩塊已經唔想食啦!人地十二味一個午餐$6X 一個酸菜魚午餐好食過佢多多聲!

酸菜魚
一向都係酸菜魚控😉😉見到 姚姚酸菜魚 開到香港,做得過江龍,當然數有返一定保證啦!屋企附近這間屯門市廣場,新開張以來一直都大排長龍,今晚一於同老公嚟一探究竟😝裝修淺藍色主調好和諧嘅感覺,座位亦都夠闊落,店員服務仲好好添👍👍除咗酸菜魚主打之外,麻辣乾鍋 亦都係另一signature 🤤🤤配料選擇都很多,自選五款,自己鍾意食乜自己揀😝😝揀咗小辣🔥一上枱又麻又香,牛蛙走油之後保持肉質嫩滑,口感仲好好添🥳🥳金菇最入味,有麻又香 送啤酒🍻都一流🤤🤤魷魚🦑牛柏葉,當然係必點啦,火候剛剛好熟保持脆口👍👍點埋寬粉煙煙靱靱又夠飽肚,飯都唔使叫😉推廣嘅 三重滋味 仲好抵食!酸菜魚非常嫩滑,魚片厚薄適中,魚頭炸過好香,可以食埋,揀咗小辣都非常足夠,食得辣嘅可以大辣辣到全面提升唔食辣嘅仲可以揀姚姚蕃茄魚酸菜亦都糸靈魂之一 酸爽唔會太鹹 加上酸蘿蔔片,送飯送面都好適合估唔到片皮鴨都做得咁好!皮脆卜卜 ,將多餘嘅肥油全部切去,食起上嚟冇咁油膩,鴨肉都好嫩滑、香口👍👍配菜都幾特別,除咗京蔥、青瓜仲有紫蘿蔔絲,爽爽脆脆增加口感鴨骨架都處理得非常惹味!辣辣地一啲都唔浪漫, 欣賞!份量好足夠!地道風味而且環境好舒服,店員
一向都係酸菜魚控😉😉

配料選擇都很多,自選五款,自己鍾意食乜自己揀😝😝

金菇最入味,有麻又香 送啤酒🍻都一流🤤🤤

魷魚🦑牛柏葉,當然係必點啦,火候剛剛好熟保持脆口👍👍

點埋寬粉煙煙靱靱又夠飽肚,飯都唔使叫😉

推廣嘅 三重滋味 仲好抵食!
唔食辣嘅仲可以揀姚姚蕃茄魚

酸菜亦都糸靈魂之一
酸爽唔會太鹹 加上酸蘿蔔片,送飯送面都好適合

估唔到片皮鴨都做得咁好!

配菜都幾特別,除咗京蔥、青瓜仲有紫蘿蔔絲,爽爽脆脆增加口感

鴨骨架都處理得非常惹味!辣辣地一啲都唔浪漫, 欣賞!

份量好足夠!地道風味而且環境好舒服,店員服務仲好好添!下次必定試吓其他菜式😍
2023-09-15 60 浏览
話說今個月8號, 因為打風最後去咗屯門市中心二期,姚姚酸菜魚食晚飯, 我哋一行三人, 嗌咗個套餐;片皮鴨加酸菜魚, 再嗌咗個麻辣 肉片, 味到還算可以唔錯,只係 酸菜魚料太少知配菜料亦都太少, 嗌咗三杯飲品 和兩個白飯 , 埋單五百幾感覺上有啲貴
姚姚酸菜魚 | 湯頭酸爽鮮味 | 卡米飯團 –.–.–.–.–.–.–.–.–.–總括💬: 連鎖酸菜魚味道有水準,分量多環境:10/10 | 味道:9/10服務:8/10 | 抵食:8/10————————————————內地人氣酸菜魚「姚姚酸菜魚」之前係海港城一直無機會試最近進駐大西北,係屯門市廣場都有得食,同米菲平日8pm到達,都要等一段時間先有位。原本想試限定優惠,$338享用原價$438的姚姚酸菜魚配北京烤鴨二人套餐,但sold out 唯有改轉order叫咗雙拼酸菜魚。使用QR code 落單,可以客制自己酸菜魚,控制麻度同酸度-▶️ 酸菜魚拼水煮牛肉店員上枱後介紹了酸菜魚湯底,湯底接近耗時5-6小來熬制,啖啖湯味道濃郁建議食魚前先飲湯,我地點了小辣,入口酸爽開胃鍋底下放了蠟燭,保持熱度,魚肉選用刺少肉多新鮮鱸魚,魚片好滑同唔會有腥味同泥味,肉嫩味甜水煮牛辣、麻同樣到位,牛肉鮮味,仲有寬粉,無論魚肉啲牛肉份量都多-▶️ 麻辣小龍蝦成盤滿滿紅卜卜小龍蝦,賣相吸引,小龍蝦肉質爽口彈牙,加埋入味麻辣汁,十分惹味————————————————─ 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ─📍
[屯門.酸菜魚] 姚姚酸菜魚 | 湯頭酸爽鮮味 | 卡米飯團
 –.–.–.–.–.–.–.–.–.–
總括💬: 連鎖酸菜魚味道有水準,分量多
環境:10/10 | 味道:9/10
服務:8/10 | 抵食:8/10
內地人氣酸菜魚「姚姚酸菜魚」之前係海港城一直無機會試

▶️ 酸菜魚拼水煮牛肉
建議食魚前先飲湯,我地點了小辣,入口酸爽開胃
鍋底下放了蠟燭,保持熱度,

▶️ 麻辣小龍蝦
─ 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ─
📍姚姚酸菜魚 (屯門市廣場2期)
地址: 屯門屯隆街3號屯門市廣場2期1樓30-33及55號舖
————————————————
#酸菜魚 #屯門酸菜魚 #屯門 #姚姚酸菜魚 #屯門美食 #屯門巿廣場
#講女C生活 #卡米黃 #卡米飯團 #camiffychannel #卡米菲channel #卡米菲食好西
2023-08-14 170 浏览
第一次試屯門市廣場姚姚酸菜魚!非常eye catching嘅顏色,唔講以為去咗Tiffany cafe😂裝修優雅,環境舒適已經加分。今次想試吓麻辣香鍋,有得揀少麻少油少辣!份量都幾多,足夠兩至三人食揀咗重慶酥肉、午餐肉、花菜、蓮藕片、萵筍全部都好好食👍🏻👍🏻👍🏻炸鮮奶非常驚喜,外脆內軟。平時唔鍾意飲鮮奶,但係咁樣整又覺得好好食👍🏻茉莉香橙,估唔到係新鮮嘅橙汁非常推介!會再返嚟試埋酸菜魚。
第一次試屯門市廣場姚姚酸菜魚!
裝修優雅,環境舒適已經加分。

今次想試吓麻辣香鍋,有得揀少麻少油少辣!
份量都幾多,足夠兩至三人食
揀咗重慶酥肉、午餐肉、花菜、蓮藕片、萵筍
全部都好好食👍🏻👍🏻👍🏻

炸鮮奶非常驚喜,外脆內軟。
平時唔鍾意飲鮮奶,但係咁樣整又覺得好好食👍🏻

茉莉香橙,估唔到係新鮮嘅橙汁
非常推介!會再返嚟試埋酸菜魚。
2023-08-14 104 浏览
周末在姚姚酸菜魚點了外賣。.🍴酸菜魚 + 酥肉點了二人份的酸菜魚加芋絲,幸好有加芋絲,這家的酸菜魚是沒有配菜的,全部要另外點。魚不錯,不腥,份量又多,好像有一整條魚,湯的味道也適中,不會太咸。另外還點了酥肉,雖然外賣有點潮了,但還味道還是不錯的,不會只有肥肉。
周末在姚姚酸菜魚點了外賣。

🍴酸菜魚 + 酥肉

2023-08-12
外卖自取
2023-08-07 168 浏览
以前大陸岩岩食酸菜魚出名既時候我都係食開姚姚🩵🩵終於佢都黎左hk開分店~風格同內地都係一樣用tiffany blue做主色 坐位超大坐得好舒服屯門呢間係新開, 所以裝修得好靚🩵姚姚酸菜魚(2人份) 💲3️⃣2️⃣3️⃣ (中辣,加左金針菇)佢有得簡小油同多酸, 好人性化可以簡🍲🍲酸菜魚唔算辣, 酸得黎好香🔥魚片好滑會腥味同泥味, 金針菇同魚片份量都好多🐟🐟個湯又好好飲, 一定要配個白飯🍚 🩵辣子雞軟骨肥腸 💲1️⃣9️⃣8️⃣唔好睇個樣好似好多辣椒🌶️🌶️其實一d都唔辣而且仲好香😋😋呢個價錢黎講,份量真係超多離晒大譜😂😂唔知點解可以2個人食極都仲有🤣傾下計又慢慢食下叫呢個就岩晒啦😍😍
以前大陸岩岩食酸菜魚出名既時候我都係食開姚姚🩵🩵
終於佢都黎左hk開分店~

風格同內地都係一樣用tiffany blue做主色
坐位超大坐得好舒服

屯門呢間係新開, 所以裝修得好靚

🩵姚姚酸菜魚(2人份)
💲3️⃣2️⃣3️⃣ (中辣,加左金針菇)
佢有得簡小油同多酸, 好人性化可以簡🍲🍲
酸菜魚唔算辣, 酸得黎好香🔥
魚片好滑會腥味同泥味, 金針菇同魚片份量都好多🐟🐟
個湯又好好飲, 一定要配個白飯🍚

🩵辣子雞軟骨肥腸 💲1️⃣9️⃣8️⃣
唔好睇個樣好似好多辣椒🌶️🌶️
其實一d都唔辣而且仲好香😋😋
呢個價錢黎講,份量真係超多離晒大譜😂😂
唔知點解可以2個人食極都仲有🤣
傾下計又慢慢食下叫呢個就岩晒啦😍😍
2023-08-02 167 浏览
好耐都冇寫食評,今次屯門終於開左姚姚, 所以滿心歡喜去試, 因為之前食開尖沙咀分店覺得好食, 新開張就去試下點知中伏了😑本身有扁皮鴨套餐覺得幾抵食, 扁皮鴨一食係ok嘅, 但係另一食唔知點解淨炒鴨殼😳骨頭難到都係食物嗎?炒骨頭畀人食不如話只有一食算吧啦😥另外主菜就係酸菜魚,叫咗中辣但只有酸沒有很麻辣的味道, 2至3人魚份量都比尖沙咀少很多, 佢話有2條魚嘅份量但係我覺得沒有, 酸菜魚送上枱係唔夠熱只有暖, 雖然有火喺下低暖住但係不能夠加熱另加闊條麵一份都要三十幾蚊但只有數條, 紅糖糍粑係尖沙咀食係好食既,但屯門依間炸出嚟鬆散唔夠脆, 幾樣主菜都大為失望,唔會再encore了, 要食酸菜魚都要去返尖沙咀食或者返國內食仲有質素🥺
姚姚酸菜魚 (屯門)屯門屯隆街3號屯門市廣場二期1樓30-33及55號舖今天來到了位於屯門市廣場二期的姚姚酸菜魚,試了他們家的招牌菜-麻辣香鍋。鍋底選擇了麻辣口味,香氣四溢,辣味十足,讓人垂涎欲滴。牛百葉、重慶酥肉、脆皮肥腸、鮮茶樹菇和牛舌等多種食材都非常新鮮,經過烹調後口感十分爽脆,加上麻辣鍋底的調味,味道更是讚不絕口,這道菜的價格$266,但相信每一位品嚐過的食客都不會覺得這價格不值得,因為一大鍋的要3-4人才可吃完。除了麻辣香鍋之外,我們也點了臘味炒飯,這道炒飯燒得恰到好處,米飯軟硬適中,臘味的鹹香味道與米飯的香氣完美融合,讓人食指大動。價格為$98。最後,我們也品嚐了姚姚酸菜魚的獨門甜點-紅糖糯米茲粑和姚姚脆奶。紅糖糯米茲粑的口感非常嚼勁,糯米的甜味和紅糖的香味相得益彰,每一口都讓人回味無窮。而姚姚脆奶則是一道口感清爽,微甜但香脆可口的甜品,非常適合作為一餐後的甜點。這兩道甜點的價格分別為$68和$58。此外,我們還點了多多桃膠椰奶,這道飲品清香可口,桃膠養顏,是這餐完美的結束,$48。總體來說,姚姚酸菜魚的川味菜肴味道非常地道,食材新鮮,口感十分出色,值得翻㦸。如果您也是一個

姚姚酸菜魚 (屯門)
屯門屯隆街3號屯門市廣場二期1樓30-33及55號舖

總體來說,姚姚酸菜魚的川味菜肴味道非常地道,食材新鮮,口感十分出色,值得翻㦸。如果您也是一個熱愛川菜的食客,不妨來姚姚酸菜魚一試。

#foodie #instafood #foodporn #yummy #delicious #foodstagram #foodphotography #foodblogger #foodlover #foodgasm #foodpics #food #foodgram #foodblog #fooddiary #hkfoodie #hkfood #屯門美食 #川菜 #麻辣香鍋 #紅糖糯米茲粑 #甜點 #姚姚脆奶 #多多桃膠椰奶 #姚姚酸菜魚
2023-07-31
2023-07-31 136 浏览
終於開到黎香港啦,之前係澳門食過一次食過之後就一直想再食麻辣香鍋 (麻辣鍋底)$48芝士豆腐$40 脆皮肥腸$40 重慶酥肉$50蓮藕片$38 豬腩片 $50香鍋底 最少加5款食物配料,配搭埋辣椒+花椒+花生炒成,款式好多選擇,推介選一啲菜類一啲肉,可以中和一下。我揀左小辣,依個鍋好野味,食左一啖就停吾到口,不停想食落去,蓮藕好爽脆可口、脆皮肥腸(豬大腸)個味好夾,食到個口好麻😋 由於之前食過一次佢既姚姚蕃茄魚好好味,食左兩大碗飯依兩張相係之前係澳門食,吾知係咪一樣架呢所以今次就揀姚姚酸菜魚拼水煮牛肉 $308個酸菜魚真係不得了,無得輸酸菜好酸好好味,啲魚又夠滑,芝麻香味+辣椒🌶️水煮牛肉有牛肉、寬粉、芽菜加上辣椒🌶️+花椒+芝麻,川菜其特色係麻、辣、鮮、燙,鍋底仲有3個蠟燭慶住黎食,吾會食到凍曬,夠曬正宗最後連啲湯都打包埋返屋企,再加熱又可以食多兩餐另外比大家睇吓佢個環境先
終於開到黎香港啦,之前係澳門食過一次
食過之後就一直想再食

麻辣香鍋 (麻辣鍋底)$48
芝士豆腐$40 脆皮肥腸$40 重慶酥肉$50
蓮藕片$38 豬腩片 $50
麻辣香鍋

我揀左小辣,依個鍋好野味,食左一啖就停吾到口

由於之前食過一次佢既姚姚蕃茄魚好好味,
食左兩大碗飯

依兩張相係之前係澳門食,吾知係咪一樣架呢

所以今次就揀姚姚酸菜魚拼水煮牛肉 $308
個酸菜魚真係不得了,無得輸
酸菜好酸好好味,啲魚又夠滑,芝麻香味+辣椒🌶️
姚姚酸菜魚拼水煮牛肉

最後連啲湯都打包埋返屋企,
再加熱又可以食多兩餐

另外比大家睇吓佢個環境先

2023-07-27
  • 姚姚酸菜魚
2023-07-28 97 浏览
原來屯門都開咗姚姚酸菜魚個位置仲好近屯門輕鐵站,勁方便餐廳唔會侷促,而且座位都幾闊落同埋光猛仲有好多係卡位添,顏色帶Tiffany Blue為主其實除咗主打酸菜魚之外佢重有特色乾鍋,都係主打之一乾鍋要先選5個小菜,之後炒成一大盤炒得香辣得來更是惹味,但又不會過於乾身但係畢竟乾鍋都係調味料比較重嘅食物所以建議可以試吓佢哋既青瓜檸檬茶我哋試左set lunch 價錢都同樣幾抵食,麻辣燙湯底,撈飯一流,帶陣陣麻香味道,同樣套餐飲品同埋甜品。口水雞套餐同樣都是午市套餐,去到17:00,所以就算Tea Time黎食都有,口水雞雞皮幾爽滑,但略嫌雞味唔夠濃郁,口水汁味道搭救!
原來屯門都開咗姚姚酸菜魚

個位置仲好近屯門輕鐵站,勁方便

餐廳唔會侷促,而且座位都幾闊落同埋光猛
仲有好多係卡位添,顏色帶Tiffany Blue為主

其實除咗主打酸菜魚之外
佢重有特色乾鍋,都係主打之一

乾鍋要先選5個小菜,之後炒成一大盤
炒得香辣得來更是惹味,但又不會過於乾身
但係畢竟乾鍋都係調味料比較重嘅食物

所以建議可以試吓佢哋既青瓜檸檬茶

我哋試左set lunch

口水雞套餐

之前吃過 "姚姚酸菜魚" 嘅尖沙咀海港城店,已經覺得好好味,啱我胃口。最近得知 "姚姚酸菜魚" 係屯門市廣場新店開張,當然要入去食喜歡既麻辣香鍋啦 ~新餐廳裝修與尖沙咀店都係以清新既Tiffany Blue為主色調,設計簡約有質感,地方都幾闊落,好舒適。入座用QR code落單,餐牌有好多選擇,包括姚姚首創雙拼酸菜魚、麻辣香鍋、麻辣小龍蝦、四川小菜、麻辣小食、冰粉等,川菜地道特色美食。麻辣香鍋    $362   (必須加 $ 自選5款配料或以上)香鍋原本已有麻辣調味料,再另揀不同價錢既配料,師傅會將揀好既配料與麻辣調味料一齊炒,麻辣香鍋上枱都好大個,材料亦好豐富。配料我揀左嫩牛肉兩份、香酥豬扒、鮮茶樹菇、千葉豆腐、萵荀片和蓮藕片,我揀少辣,所以味道都係少少辣辣地,帶陣陣麻香,炒得好夠鑊氣,香噴噴,食起嚟惹味十足!傳統擔擔拌麵    $68依款傳統擔擔拌麵確係正宗四川撈麵,汁煮惹味嘅湯麵,肉碎香濃,麵條Q彈,辣酸味突出,濃郁鮮香,讓我感受到四川風味!麻醬雞絲粉皮    $68這碟好開胃嘅夏日消暑小食,粉皮爽身,雞肉嫩滑,麻醬好香夠濃,青瓜翠綠鮮爽,將所有材料拌勻一齊食,確係炎夏美食嘅不

傳統擔擔拌麵    $68
傳統擔擔拌麵

麻醬雞絲粉皮    $68
這碟好開胃嘅夏日消暑小食,粉皮爽身,雞肉嫩滑,麻醬好香夠濃,青瓜翠綠鮮爽,將所有材料拌勻一齊食,確係炎夏美食嘅不二之選 ~
麻醬雞絲粉皮

低糖五穀米漿    $19
呢杯藴含5種榖物製成,低糖健康有益,帶出啖啖榖物香味,少少甜甜地,潤喉解渴。
低糖五穀米漿

zero可口可樂    $16

天氣實在太熱啦,點番杯可樂飲下先,冰冰涼涼,口感好爽呀。
zero可口可樂
2023-07-27
午餐
傳統擔擔拌麵
麻醬雞絲粉皮
低糖五穀米漿
zero可口可樂
2023-07-23 129 浏览
本身為左個套餐黎食,入黎坐低同我講無片皮鴨個下堅想走,仲要講好多人要好搶手下次想食要打電話黎訂!但真係好想食酸菜魚先會比機會佢,叫左個雙併仲加埋寬粉,一夾原來大概得8條手指咁長嘅粉,夠邊個食?咁就$38….仲要加多個白飯先夠食!魚肉有少腥,湯底偏酸,魚浸住會越來越老好「孩」。避風塘大蝦又細肉又霉!仲夠膽叫大蝦?🤨叫左杯紅茶凍….係普通港式奶茶加啫喱,唔好飲唔推介,寧願個個價錢出去買埋好飲嘅珍珠奶茶!最嬲嘅係,明明話無鴨,但上左比對面枱個時,對方話無訂過先問我地要唔要!我地就無因為無鴨先叫雙併,轉頭同我講有鴨,本身頭幾句講話送返,但之後又話計最貴個套餐價?好似比人逼我要強制消費一個貴嘅套餐咁,即刻拒絕❌ 好嬲,食到成肚氣!永不幫襯,最差的吃飯體驗!