2020-11-27 987 浏览
這餐廳的名字有Ipoh, 也就是馬來西亞的怡保, 自然會有其最著名的菜色, 也就是芽菜雞, 除此之外, 最吸引我的應該是充滿馬拉特色的車仔麵. 麵底除了麵和米粉外, 也可以選擇摻摻, 亦即是喇沙裡的米粉溝麵條; 湯底則可選擇怡保雞湯底及蝦麵湯底等. 湯和麵的份量很多, 不用添加其他小食也夠飽. 我點的是蝦麵湯底, 帶微辣而蝦膏味也夠. 至於摻摻煮的火喉也OK, 不會糊化也不會散起來. 怡保芽菜和一般的最大分別, 是較短和較粗, 口感更為爽脆, 香港可以吃到的餐廳不多, 價錢又不太昂貴, 作為功能性的午餐我已很滿意.
2020-11-14 738 浏览
第一次幫襯姨婆就中伏 煮到埋黎要唔要先?肉骨茶無骨,真係第一次食囉黎到仲要話:係呀,我地用豬踭肉架(吓)望吓你哋張相啦唔該..... 唔明點解喎,仲要唔收返,咁點樣先有返支骨呀?
第一次幫襯姨婆就中伏

煮到埋黎要唔要先?
肉骨茶無骨,真係第一次食囉
黎到仲要話:係呀,我地用豬踭肉架(吓)
望吓你哋張相啦唔該.....
唔明點解喎,仲要唔收返,咁點樣先有返支骨呀?
無骨肉骨茶
2020-11-05 754 浏览
餐廳名真係好搞笑😂最初既時候真係以為佢係姨婆 Mary但原來係馬拉野食個名黎而我個餐都係叫辣死你媽..沙爹雞翼好食 份量多Even係損下損下都食到飽仲有包埋豆漿汽水果啲比你
餐廳名真係好搞笑😂
最初既時候真係以為佢係姨婆 Mary
但原來係馬拉野食個名黎
而我個餐都係叫辣死你媽..
沙爹雞翼好食 份量多
Even係損下損下都食到飽
仲有包埋豆漿汽水果啲比你
2020-11-03 562 浏览
想食芽菜雞但無芽菜,所以改食肉骨茶。肉骨茶跟白飯及油炸鬼,不可思議的是肉骨茶無骨,只有明顯是另外白灼的豬腩肉,湯只有咸,蒜頭和微少的藥材味。還不如在家自己煲。另外點了兩份小食 一份檳城五香雞肉卷及一份檳城五香豬肉卷。評價是實在無法分辨誰是豬誰是雞。飲品是怡保奶茶,當看到他是用粉加熱水冲的一刻使人失望到極點。肉骨茶套餐68蚊,飲品跟餐半價奶茶8蚊,小食兩個炸肉卷每份38蚊。不算貴但不抵。只能說不可一不可再。
2020-11-03
2020-10-21 394 浏览
經過北角忽然被店內既風景吸引到眼球👀 入面食緊野既🍽差唔多全部都係星馬印尼人🇲🇾 心諗口味應該幾正宗🎎 不出我所料🤔馬來既風味係幾Authentic 🏝⭐️ 沙爹雞翼 辣死你媽🌶雞翼炸得十分香口🍗 熱辣辣啖啖都咁惹味😋再點辣醬 鹹鹹地帶海鮮既味道🦞 加上雞皮既沙爹醬 味道好有層次🥰 椰漿飯既配料都係大同小異😅 但係有一份迷你既娘惹泡菜🥗酸酸甜甜既青瓜🥒同紅蘿蔔🥕好Exotic ‼️⭐️ 怡保通菜雞飯 🐔非常可惜當日無曬芽菜🥺食唔到佢既招牌芽菜雞🍚 話雖如此 佢既雞仍然非常出色🥘 嫩滑得黎 雞皮唔會肥👻 雞油既香岩岩好 撈埋通菜食就唔會淨係得菜味🥬唯一要批評既係野飲全部都唔係新鮮整🧃 如果可以有新鮮茶🍵同豆漿🍼會更完美

⭐️ 沙爹雞翼 辣死你媽🌶

⭐️ 怡保通菜雞飯 🐔

2020-09-26 597 浏览
今日經過開北角,俾啲間充滿喇沙香味嘅小店姨婆瑪麗吸引咗,店舖細細,唔算多人食,但因為太耐冇食喇沙,所以決定比次機會佢,點知有意外驚喜🥳🥳怡保咖喱麵 $48咖哩湯底充滿咖哩味,但又唔會太辣太搶,魚旦同炸腐竹吸曬湯底既精華,好食🥰🥰豬紅又唔會散曬咁,一流👍🏻👍🏻姨婆蝦麵 $48呢個湯底再好食d,蝦🦐味濃郁,雖然冇另一間咁好食,詳情可以睇我另一篇食評,但勝在價錢平,性價比高👍🏻👍🏻檳城五香豬肉卷 $48老實講呢個我覺得係今餐最好食👍🏻👍🏻炸到金黃鬆脆,入面豬肉又肥瘦岩岩好,油脂含量不錯,一流👍🏻👍🏻
怡保咖喱麵

怡保咖喱麵 $48

豬紅又唔會散曬咁,一流👍🏻👍🏻

姨婆蝦麵

姨婆蝦麵 $48

檳城五香豬肉卷 $48
老實講呢個我覺得係今餐最好食👍🏻👍🏻
怡保咖喱麵
姨婆蝦麵
2020-09-02 459 浏览
為了支持香港經濟,今天放工去了公司附近這小店,試試馬來西亞的麵。叫了一個虾麭湯底的油面,加魚蛋,怡保芽菜,炸腐竹。另叫鷄卷小吃和怡保奶茶。店小人不多,但招呼欠奉,仲要漏單!食物質素普通,奶茶還可以。整體勉強,但店員態度麻麻,下次不用再來。
2020-08-11 618 浏览
咖喱摻摻($40)(魚腐+豬軟骨+炸腐竹)••••••爬文好多人推介咖喱湯底,小編就無揀店家菜單上預設嘅配搭,走去散嗌餸。湯頭好味,椰奶味比咖喱味重,辣度後勁凌厲🤣初初食ok無乜野,愈食愈有feel,要飲汽水解辣😜。魚腐✅好吸味又吸湯汁😋幾襯。豬軟骨❌嘩攞命!原味豬軟骨😂😅就係熟嘅豬軟骨,完全無調味,咬一啖出現十萬個問號,無誠意到咁🤨係咪馬來西亞唔興食豬軟骨㗎(?)炸腐竹✅幾特別,好脆,有一半浸左湯,如果另上會更好。摻摻即係「油麵+米粉」,米粉同湯頭好夾又掛湯,可惜油麵煮得太淋啦,完全無哂咬口😕。辣死你媽 配沙嗲雞翼($58)••••••雞翼係單骨雞翼,炸得乾咗啲🌚椰香飯清淡,椰香味薄啲,反而撈啲伴碟嘅叁芭辣椒醬仲香仲有馬國風味😚「姨婆瑪麗」嘅叁芭辣椒醬偏甜,配鯷魚、花生、青瓜食,成件事即刻豐富咗😋。檳城五香豬肉卷($42)••••••好食!外層脆脆係腐竹皮,睇落似係切開小塊先炸,所以每一塊都咁香口🤤入口幾有肉感,內餡有爽口馬蹄,非常唔錯嘅小食,份量對得起價錢。
咖喱摻摻($40)
(魚腐+豬軟骨+炸腐竹)
••••••

魚腐✅好吸味又吸湯汁😋幾襯。

炸腐竹✅幾特別,好脆,有一半浸左湯,如果另上會更好。

辣死你媽 配沙嗲雞翼($58)
••••••

檳城五香豬肉卷($42)
檳城五香豬肉卷
又係食星馬菜嘅週末🥰 酸酸辣辣嘅嘢真係百吃不厭🤤舖頭唔大,不過坐得都好舒服😌點左一個怡寶雞飯,一個咖喱湯底車仔麵👍🏼我平時係一個極討厭食芽菜嘅人🤯不過職員特別推薦,話係空運直送肥嘟嘟芽菜,我就即管試下,結果呢碟芽菜比我自己一個人食晒!同平時越南嗰隻半山熟,青草味芽菜唔一樣,呢隻顏色爽口,配黑醬油,好味!而且個雞真係好滑,真係名副其實嘅馬來西亞滑雞😜半生熟蛋配黑醬油😋之前喺馬來西亞食過半山熟蛋,幾乎全生,呢一間用呢個容器整得啱啱好!唔會太生,配埋黑醬油,正😗朋友點的咖喱湯底車仔麵😗

點左一個怡寶雞飯,一個咖喱湯底車仔麵👍🏼

怡寶雞飯

怡寶雞飯
肥嘟嘟芽菜
半生熟蛋配黑醬油
2020-07-11 289 浏览
Ordered coffee and Nasi Lemak. Coffee had no taste, let alone “Malaysian” taste. Nasi Lemak rice was dry. The only good thing was that the sambal tasted authentic and the fried chicken was not bad although a bit small in size. Service was good though.
Nasi  Lemak
2020-06-11 657 浏览
第一次經過姨婆·瑪麗,覺得個名好趣怪,佢將馬來西亞怡保Ipoh好搞鬼咁譯成姨婆,咁我又鍾意食馬拉菜,就嗱嗱聲入去奉獻咗第一次,之後又再去過幾次。今日中午路過,肚仔有啲餓,見唔使等位,就即刻入去坐低。店員一貫好禮貌,我點咗個怡保芽菜雞飯套餐,唔使2分鐘就黎到。見到碟雞即時好開心,因為佢俾咗個雞肶我,咬一啖,嫩滑好味,再沾上有爆香咗蔥頭嘅醬油,真係好滋味,芽菜又肥嘟嘟,好爽套餐配上無糖烏龍茶,好飲,台灣製造。
,之後又再去過幾次。

今日中午路過,肚仔有啲餓,見唔使等位,就即刻入去坐低。

,咬一啖,嫩滑好味,再沾上有爆香咗蔥頭嘅醬油,真係好滋味
,芽菜又肥嘟嘟,好爽

套餐配上無糖烏龍茶,好飲,台灣製造。

2020-06-10
2020-06-10 404 浏览
放工好攰,完全唔想諗食啲乜嘢,又趕住去上堂,咁啱就見到好吸引嘅馬來西亞小食,就立即入去。店員親切安排入座,我立刻點了保寶雞飯,附送凍豆漿,真好,凍飲不用額外收費😌之後再看看餐牌,雞飯比平時份量來得多,平時我比較少吃健康的雞胸,但這裏的雞也做得不錯,不知不覺就食晒啦,還有肥嘟嘟的芽菜很好食👍🏻👍🏻另外很喜歡豆漿是珍珠奶茶般密封式的設計,就可以攞住上堂慢慢飲。如果每次都可以準時放工,我一定會再來試試其他的馬來西亞麵😎
如果每次都可以準時放工,我一定會再來試試其他的馬來西亞麵😎
2020-06-06 284 浏览
豬肉沙嗲極差,用料是豬頸肉、煮法是油炸,結果是無香味、肉無豬味,又熱氣,一點也不正宗。肉骨茶味道一般,藥材味不足,多的是醬油味、味精。................
在北角有一間細細的馬來西亞小店,主打怡保芽菜雞,本來今次專門過來一試,但近日的飛機減少,所以小店的貨源不足,沒有芽菜提供,相當可惜。結果我被迫選擇咖哩滲滲和串燒啦沙嗲雞肉串燒   28元  4/5分串燒比較有水準,燒得剛好,但沙嗲醬應該雪得太耐,比較沾身,味道較差又影響口感,價錢就不貴咖哩滲滲車仔面    46元  3/5分1. 滲滲是馬來西亞獨特的粉面組合,即是油面加米粉,口感好,喜歡吃兩種粉面的人都會選擇 (發音:侵侵)2. 咖哩看似深黃,其實不太速,因為馬來西亞本身不是吃辣的國家,但其咖哩或喇沙的顏色都是這樣,嚇倒人,味道普通,缺乏馬拉獨有的椰漿味3. 份量好多,我覺得其車仔面形式方便香港人,因為香港人都喜歡自由組合,魚類的食物都可以,但豬軟骨唔好食要扣分,無肉味好可惜我覺得正常都不會特登過去食呢間小黃店,因為味道及價錢都是正常水平,談不上什麼驚喜或失望,但既然有緣相遇就支持。

沙嗲雞肉串燒   28元  4/5分

咖哩滲滲車仔面    46元  3/5分

咖哩滲滲車仔面
沙嗲雞肉串燒
2020-05-29
沙嗲雞肉串燒
2020-05-21 419 浏览
今次和朋友到北角吃飯,大約六點半來到,我們是第一檯客人,但吃飯中途已座無虛席。雖然店舖位於北角內街,亦有不少客人前來用餐,感覺不錯。我們點了:- 肉骨茶肉骨茶配豬踭肉,肉質不像湯渣般粗糙,有肥膏但不會太肥膩。湯味濃郁可口,可以飲丟一整碗。把油炸鬼放進湯內浸泡,吸收湯料很好吃👍🏻- 牛腩、炸雞髀配椰漿飯配料很多,有娘惹泡菜、牛腩、現炸雞髀(雞髀製作需時,沒有出現在照片中)- 炸豬肉卷幾特別,有點像炸芋蹄肉我們沒有點怡保芽菜雞,看起來不錯,下次可以試試看!

我們點了:

- 肉骨茶

- 牛腩、炸雞髀配椰漿飯

- 炸豬肉卷
幾特別,有點像炸芋蹄肉

我們沒有點怡保芽菜雞,看起來不錯,下次可以試試看!