2021-06-27 80 浏览
平日嘅北角,放工時段會好多人,但一到週末,條街就會變得好疏爽,就連飲酒嘅地方都唔多人,今日大胃就唔歎啡,隊啤啦送酒小食好多樣,蝦餅有甜辣醬點,原來咁食都好過癮啤酒放喺感壓燈上,頓時變得非常IGable,諗起幻彩詠香江鱈魚豆腐超有驚喜,點麻醬食真係好昇華咬落綿到不得了,但要睇熱,因為新鮮炸叉燒拉麵誠意十足,比起X幻X蘭,又真係好食啲叉燒嫩口非常,湯底又清又濃,飲完唔會覺得口渴估唔到沾麵都可以用嚟打卡,仙氣飄揚,令到件事好神秘散開神秘面紗,原來上面有蟹棒、三文魚同鮑魚啲麵沾呢種醬嚟食,好香濃仲有另一種醬係用嚟點刺身,多重享受呀假日嚟呢度blow water,認真諗得過

送酒小食好多樣,蝦餅有甜辣醬點,原來咁食都好過癮

可倫堡1664

啤酒放喺感壓燈上,頓時變得非常IGable,諗起幻彩詠香江

日式鱈魚豆腐

鱈魚豆腐超有驚喜,點麻醬食真係好昇華

咬落綿到不得了,但要睇熱,因為新鮮炸

自家製黑豚叉燒拉麵

叉燒拉麵誠意十足,比起X幻X蘭,又真係好食啲

叉燒嫩口非常,湯底又清又濃,飲完唔會覺得口渴

沾麵

估唔到沾麵都可以用嚟打卡,仙氣飄揚,令到件事好神秘

散開神秘面紗,原來上面有蟹棒、三文魚同鮑魚

啲麵沾呢種醬嚟食,好香濃

仲有另一種醬係用嚟點刺身,多重享受呀

假日嚟呢度blow water,認真諗得過
2021-06-26
下午茶
可倫堡1664
2021-06-26 51 浏览
Hump Day (星期三)相約住在港島東的舊同學🗣飲嘢catch up, 便選擇了在我們倆中間的🧨砲台山meet up. 本來都唔係好知這邊有什麼好選擇, 用openrice搜尋一下便找到了這間 Akinna Bar 😎.💎剛坐低連發現果然冇揀錯,店內氣氛一流,裝修新穎,暗暗地嘅燈光最適合聊天. 我們點了兩杯啤酒🍻,同埋鱈魚豆腐做小食. 鱈魚豆腐新鮮炸出嚟,熱辣辣又有魚味,最適合做下酒小菜..⏰傾咗大半個鐘之後就開始有啲肚餓啦 😂 望下四周圍嘅客人,發現有唔少都點咗呢度嘅拉麵同其他麵食,便決定一試🍜..👑先嚟嘅係佢哋嘅皇牌,🐷自家製黑豚叉燒拉麵. Waitress 很有禮貌並細心講解,原來這碗拉麵有酒釀溏心蛋,香濃自家淆製豬骨湯底,手切店家紮厚叉燒,絕對係誠意十足嘅拉麵,媲美專業日本拉麵店👍. 後續發現原來這waitress就是太子女,難怪這麼親切又很熟識每項食材🧄 。餐廳的廚師👨‍🍳原來曾經在米芝蓮日本🇯🇵餐廳工作,難怪無論是對拉麵的菜式的執著還是味道都是一流👍🏿.🍜跟住上枱嘅係日式沾麵,親切的老闆娘會倒水在碗旁,原來碗底舖有乾冰,會做出霧化效果,有得睇又有得食 🤩材料方面有鮮三文

🍜跟住上枱嘅係日式沾麵,親切的老闆娘會倒水在碗旁,原來碗底舖有乾冰,會做出霧化效果,有得睇又有得食 🤩材料方面有鮮三文魚片,蟹柳和一隻鮑魚,墊在刀削麵上,係超值之選😋

⭐️性價比:4/5星
💰人均:$150港元
2021-06-24 31 浏览
呢間酒吧,位置方便,陳設有心思,食品有質素;老闆娘非常親切,親自落力招呼每一枱客人,眼見隔離枱食緊Menu上冇嘅嘢,八卦一問,原來佢哋以前係做私房菜,依家轉咗開酒吧,主廚仍然係老闆,所以有啲熟客仔會返嚟搵佢哋,咁就證明呢度嘅出品真係有水準,連同行嘅酒鬼朋友都讚呢度正!Kronenbourg 1664 Blanc Draught 日式鱈魚豆腐 $59自家製黑豚叉燒拉麵 (例牌) $98皇牌食品,黑豚叉燒超入味!豬骨湯底超濃郁!食得出係老闆用心之作,亦見到當晚幾台客人都有點。沾麵 $128吸睛嘅冒煙效果由老闆娘親自「點精」,三文魚新鮮,麵質彈牙,配有wasabi 醬油,小小愚見,如果醬汁改為帶少少酸味嘅柚子醋汁,變多款夏日限定食品😉

日式鱈魚豆腐 $59

自家製黑豚叉燒拉麵 (例牌) $98

沾麵 $128

2021-06-19
2021-06-23 18 浏览
呢間酒吧格調係正常嘅酒吧,但係menu竟然有多國菜食,仲要都幾正宗🤣自家製黑豚叉燒拉麵 $98味道超乎想像,比好多拉麵店都好食!湯底係偏杰身濃味,好濃豬骨味,叉燒肥瘦好均勻又燒得好香,餸酒一流!日式鱈魚豆腐 $30炸到外脆少脆,內𥚃係紥實又軟嘅魚腐,都係好好嘅餸酒小食沾麵 $128三文魚、鮑魚、刀削麵、日式沾麵湯,成個配搭好新奇有趣🤣幾清新當然要支持下本地啤酒 友啤,幾香果味易入口~另外仲有蝦片比你餸酒~

自家製黑豚叉燒拉麵 $98

日式鱈魚豆腐 $30
炸到外脆少脆,內𥚃係紥實又軟嘅魚腐,都係好好嘅餸酒小食

沾麵 $128

當然要支持下本地啤酒 友啤,幾香果味易入口~

另外仲有蝦片比你餸酒~
朋友說要帶我去bar,那我就一心化行個妝去happy hour啦,誰知竟是一間酒bar cross over 日本料理的餐廳。一坐下就送上2大盤小食(花生,開心果,芥辣青豆+自家炸蝦片)重點是免費的💗💗💗老闆娘非常體貼的見意我們2位女生點菜,真的好啱我哋嘅口味😋😋炸鱈魚豆腐:別以為是急凍鋪嘅hea 場魚蛋,這個入面很滑順,也有鱈魚的甜味,不用沾醬都很好吃👍👍秘製豚肉拉面:面跟湯汁的比較很好,湯汁也很濃厚,滿滿之麻香味和豬骨的味道。豚肉腩位不有肥有瘦肉,咬下去更是適中,不會肥膩也不會鞋口。最棒的是溏心蛋,有淡淡的麻辣味,溏心有洋蔥和味醂味。也有一種很特別的香,可惜是我怎樣想也想不起想什麼。老闆娘說是秘製的啦🤣🤣🤣沾面也是更為出色,涼涼的,有三文魚刺身,蟹柳絲,面是刀削面條。口感超級棒。

2021-06-21
2021-06-18 17 浏览
呢間咁fancy嘅酒吧估唔到同時間都係竟然係日式嘅拉麵店! 聽講係老闆娘想中午時段都吸引多啲人嚟幫襯,就開始研究整拉麵食譜~ 首先酒吧內部都好有open area 嘅感覺~ 而且入面嘅燈光都暗暗地~ 好有飲酒嘅怡情~ 就叫咗兩杯1664一邊傾計一邊等上菜~首先上嘅係細牌嘅日式鱈魚豆腐~ 幾特別嘅口感~ 好似魚蛋咁但又軟身好多,魚味超重,都幾推薦大家試試~ 來到當然要叫佢哋自家黑豚叉燒拉麵啦! 叉燒係自己扎自己整架,厚厚嘅叉燒,味道剛好~ 湯底濃,加上黑蒜油,好野味架😜 最後係招牌沾麵,原來咁厲利有煙霧效果! 三文魚好新鮮,麵都好彈牙,湯底係魚湯,都夠濃味,但唔太掛麵~~ 返而點豉油都幾夾幾夠味

📍 娜吧 Akinna Bar & Restaurant📍 北角 • 宏安道18號AIA大廈地下17號舖- 北角 - 上班族的聚腳地👨‍💻,自然也很需要可讓「打工仔」休息的地方。AIA Tower地下的這家《娜吧》就很能做到這個效果!-小巧的酒吧,配合窗口座位,感覺開揚。店內也有不少霓虹燈牌、裝飾。我有故事,你有酒嗎?🍺-雖然是可以把酒談心的酒吧,這裡的熟食也很不錯,想不到酒吧裡的拉麵🍜都這麼有質素喔!而且老闆娘態度友善好客,會主動跟客人們聊天,感覺好親切。-小吃為脆口的蝦片,還有芥末豆跟開心果。伴酒良食~•啤酒上桌時還伴著亮燈,看著不斷變色的啤酒,特別開胃哈哈🍻•日式鱈魚豆腐 ($59)鱈魚豆腐呈一磚磚的小方塊,堆疊在一起,賣相好看~吃下去蠻滑蠻彈牙,好像魚腐/魚蛋一樣😛•自家製黑豚叉燒拉麵 ($98)拉麵以「香港碗」盛載🍜叉燒以黑豚肉自家製,從綑綁到調味,到烹煮,切片,都是由餐廳自家準備🤩肥瘦比例剛剛好,油脂香濃卻不膩;溏心蛋也弄得蠻出色🥚豬骨湯湯底味道濃郁、質感濃稠,只是略嫌鹹味有點太重😬•日式沾麵 ($128)最後這個沾麵~~必試必試✨碟中放入了乾冰,營造煙霧效果,非常夢幻,很
📍 娜吧 Akinna Bar & Restaurant
📍 北角 • 宏安道18號AIA大廈地下17號舖

北角 - 上班族的聚腳地👨‍💻,
自然也很需要可讓「打工仔」休息的地方。
AIA Tower地下的這家《娜吧》就很能做到這個效果!
我有故事,你有酒嗎?🍺
而且老闆娘態度友善好客,會主動跟客人們聊天,感覺好親切。
小吃為脆口的蝦片,還有芥末豆跟開心果。伴酒良食~

啤酒上桌時還伴著亮燈,看著不斷變色的啤酒,特別開胃哈哈🍻

日式鱈魚豆腐 ($59)
日式鱈魚豆腐
鱈魚豆腐呈一磚磚的小方塊,堆疊在一起,賣相好看~
吃下去蠻滑蠻彈牙,好像魚腐/魚蛋一樣😛

自家製黑豚叉燒拉麵 ($98)
拉麵以「香港碗」盛載🍜
肥瘦比例剛剛好,油脂香濃卻不膩;
溏心蛋也弄得蠻出色🥚
豬骨湯湯底味道濃郁、質感濃稠,只是略嫌鹹味有點太重😬

日式沾麵 ($128)
最後這個沾麵~~必試必試✨
碟中放入了乾冰,營造煙霧效果,非常夢幻,很適合打卡!
配料有鮑魚、三文魚刺身、蟹柳、紫菜絲和溏心蛋,既豐富又不乏誠意!
麵條為類似刀削麵的粗身麵條,很掛汁;
日式沾麵
配上海鮮味湯汁,非常搭~~
老闆娘還建議我們可以試一下把麵條沾wasabi醬油,同樣搭配!
富新意又不「伏」的一道菜❤️

Menu:
2021-06-17 11 浏览
位於炮台山站附近既一間酒吧除左可以去happy hour之外 午餐都幾不錯佢啲野食又幾特別 係食拉麵同沾麵🤩又幾有噱頭🌟自家製黑豚叉燒拉麵自家熬製嘅湯底濃得黎又唔會油膩叉燒肥瘦均勻 炙燒後迫出油脂好香口肉質嫩滑 拉麵彈牙唔會太腍👍🏻🌟三文魚日本沾麵呢個係打卡之選 一嚟到有乾冰效果整件事好仙氣🧚‍♀️配刀削麵三文魚同溏心蛋 仲有碗濃郁既魚介湯啲刀削麵十分掛湯 呢款好啱夏天食💯🌟日本鱈魚豆腐炸到金黃色🤩咬落勁彈牙魚味好出💯呢個餐前小食真係幾不錯👍🏻
位於炮台山站附近既一間酒吧

啲刀削麵十分掛湯 呢款好啱夏天食💯

🌟日本鱈魚豆腐
炸到金黃色🤩咬落勁彈牙魚味好出💯
呢個餐前小食真係幾不錯👍🏻
今日去北角AIA Town 跟朋友交收,然後朋友說不如一齊吃lunch 然後才回公司!因為「娜吧 AKinna Bar」 近期午市也有開,而且星期三做緊優惠,所以去試吓!娜吧原本只做晚市,酒吧.....午市是Fusion 菜單,有日式拉麵,西式意粉,中式菜等!而且 裝修高格調得來帶點型格...如果在門囗bar 檯又可以扮文清打咭🤣 日式鱸魚豆腐,外皮香脆肉質鮮嫩,而且很彈牙!自家製黑豚叉燒拉麵,湯底很香濃很入味又夠熱!叉燒肥瘦厚薄適中,口感夠淋又入味,拉麵夠爽滑!沾麵,打咭呃like 必點😂😂原以為只是冷麵,店員放檯後加水(我開頭以為是透明湯水🙈🙈)然後沾麵馬上冒煙,很美啊😂除了外表,內涵也有,沾麵軟硬適中,又夠凍..配埋個熱魚湯,又凍又熱好惹味👻三文魚刺身夠鮮味...其實沾麵點Wasabi刺身豉油也不錯🤤🤤

日式鱸魚豆腐,外皮香脆肉質鮮嫩,而且很彈牙!

• 自家製黑豚叉燒拉麵
  • 沾麵
  • 日式鱈魚豆腐
發現咗一間喺砲台山地鐵站附近嘅酒吧,非常有特色,除左佈置得好靚好chill,食物都十分有水準,仲係食日本菜,估佢唔到 👏😊🛍️而家餐廳做緊午市優惠, lunch價錢幾抵食。先來一碟鬆脆嘅蝦片,係餐廳自己炸㗎,熱辣辣,好香口。💗自家製黑豚叉燒拉麵 $82大大塊嘅黑豚叉燒,鍾意佢夠肥美夠淋,肉味香濃,係店家自家製,連湯底都係自製,非常有誠意。配上蔥花,紫菜,糖心蛋及爽口嘅麵條,好食過好多拉麵店😋💕💗沾麵$128沾麵爽彈,點濃郁魚介味嘅沾汁,非常美味 ,仲有肥美嘅三文魚,蟹柳絲同埋紫菜絲,材料豐富。 上枱嘅時候有乾冰既煙飄出嚟,賣相好精緻。💗小食加$30蚊 日式鱈魚豆腐 ,外層炸得香脆,內裏嫩滑。

而家餐廳做緊午市優惠, lunch價錢幾抵食。

先來一碟鬆脆嘅蝦片,係餐廳自己炸㗎,熱辣辣,好香口。

💗自家製黑豚叉燒拉麵 $82

配上蔥花,紫菜,糖心蛋及爽口嘅麵條,好食過好多拉麵店😋💕

💗沾麵$128

💗小食加$30蚊

日式鱈魚豆腐 ,外層炸得香脆,內裏嫩滑。

2021-06-15
2021-06-14 160 浏览
*💭𝔸𝕜𝕚𝕟𝕟𝕒 𝔹𝕒𝕣 & ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥平時放工後最喜歡與友人到酒吧𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕一𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕,放鬆一下自己上班時繃緊的心情☺️這晚到了位於炮台山的𝔸𝕜𝕚𝕟𝕟𝕒 𝔹𝕒𝕣,六時多已人聲鼎沸,都是附近的上班族來𝚑𝚊𝚙𝚙𝚢 𝚑𝚘𝚞𝚛🥳甫入座餐廳便送上了兩碟小食,有蝦片配泰式辣醬和𝚠𝚊𝚜𝚊𝚋𝚒青豆😋不是傳統的蝦條,頗有心思😍點了兩杯啤酒後,忽然覺得有點肚餓,看了下𝚖𝚎𝚗𝚞才發現原來餐廳除了是酒吧外,更是一家日式拉麵館🤭非常特別的組合😍自家製黑豚叉燒拉麵🍜拉麵賣相吸引🤤酒釀溏心蛋超美🥰味道醃得剛好☺️黑豚叉燒亦是自家製,超大超厚肉的一大片😍2人分享亦不會覺得份量少🤤另外值得一讚的是豬骨湯底非常濃郁😍是真材實料的自家熬製而成🤤沾麵🍣很特別的一道菜😯麵條用上了刀削麵,而配料則有三文魚魚生、蟹柳和溏心蛋,材料豐盛😋另外附上的麵汁湯底同樣是非常濃郁😍更有不了豚肉粒😋非常足料☺️日式鱈魚豆腐🐟另外點了一個小吃,四四方方大大塊的鱈魚豆腐,炸到金黃色😍外脆內軟,而且魚味超重超好味😋另外值得一提的是店員熱情有禮☺️每道菜都會介紹用料和製法,而且更會與客人閒聊,非常友善🥰
💭𝔸𝕜𝕚𝕟𝕟𝕒 𝔹𝕒𝕣 & ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥

自家製黑豚叉燒拉麵🍜

沾麵🍣

日式鱈魚豆腐🐟

2021-06-10 452 浏览
[AKinna Bar & Restaurant]收工後最開心就係可以happy hour,宏安道近一兩年多咗好多唔同嘅餐廳,附近返工嘅朋友推介AKinna Bar,係一間兼有拉麵食嘅酒吧,有拉麵食,仲可以飲返兩杯,perfect池🙌🏼#黑豚叉燒拉麵 通常去酒吧都係食小食多,呢度有拉麵食,都幾特別👍🏼而且拉麵都做得好有水準,上枱時湯底熱辣辣,叉燒有灸燒過,食得出係一碗有誠意嘅拉麵!#鱈魚豆腐除咗拉麵,呢度嘅小食都好出色,鱈魚豆腐好適合作為送酒小食,配上日式麻醬又幾開胃喎!環境嚟講呢度無得輸,坐近門口享受到自然光,餐廳入面嘅裝修又有好多細節位,店員仲會主動拎個變色嘅燈放在酒杯底,咁多gimmick ,難怪開張無耐就成為炮台山飲嘢熱點🍻#eatisfun #hkfoodie #foodie #bloggerforfood #goodfood #ramen #japanese #alcohol #炮台山食咩好 #fortresshill #eatatfortresshill 🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺娜吧 (北角)北角宏安道18號AIA 大廈地下17號舖🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
[AKinna Bar & Restaurant]

#黑豚叉燒拉麵

#鱈魚豆腐

環境嚟講呢度無得輸,坐近門口享受到自然光,餐廳入面嘅

#eatatfortresshill
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
娜吧 (北角)
北角宏安道18號
AIA 大廈地下17號舖
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
2021-06-09 18 浏览
網上見到呢一間位於北角嘅酒吧好似幾特別,佢嘅賣點反而係食拉麵。魚豆腐:每一塊都幾大嚿,未食過炸的,用嚟送啤酒都幾正。叉燒拉麵:豬骨湯底, 一塊叉燒,一隻糖心蛋,仲有啲豬肉碎。個湯夠濃,啲麵掛到汁,幾好食唔錯.沾麵:一上菜嘅時候,佢就落啲水落個碗度,之後啲霧氣就不斷湧出來,個presentation好靚。佢另外仲有醬汁係比三文魚去點,wasabi 味可能對某d 人來講會重左d. 佢個沾麵嘅湯,可以俾啲麵掛晒汁,味道啱啱好唔會太咸。推薦。
魚豆腐:每一塊都幾大嚿,未食過炸的,用嚟送啤酒都幾正。
2021-06-09 18 浏览
地點好方便, 附近都好多食肆, 但最特別最有特色一定係呢間, 酒吧入面食拉麵, 真係估佢唔到, 仲要好有水準, 每一款都有賣相又好食!🍴蝦片同餐前小食 一坐低就先送上炸蝦片、花生、Wasabi青豆同開心果, 岩哂叫返杯啤酒慢慢嘆。🍴日式鱈魚豆腐 hkd59鱈魚豆腐一客四件, 熱辣辣即炸起, 口感彈牙魚味突出, 配埋芝麻醬一流。🍴自製黑豚叉燒拉麵 hkd98叉燒係餐廳自家製, 仲係師傅自己扎, 出面絕對食唔到非常有心機, 來貨完全冇得比。叉燒有兩大塊, 半肥瘦, 入味而口感鬆化。拉麵爽口彈牙, 湯底係豬骨湯底, 非常濃郁而不油膩, 真材實料!🍴日式沾面 hkd128呢個沾面絕對係打卡之選, 上菜時店員會加水落乾冰, 呈現煙霧瀰漫嘅效果俾你影相同拍片。而味道亦唔會令你失望, 配料有三文魚刺身、蟹柳絲同溏心蛋, 而麵條就係闊麵, 適合掛汁。魚介沾麵汁有好濃既鏗魚味, 而最重要係熱辣辣。老闆娘仲介紹另一食法, 除左點沾麵汁之外, 仲可以點佢哋既特製豉油同wasabi, 估唔到又好夾好好味!餐廳環境氣氛舒服自在, 岩哂同朋友放工黎傾計飲返杯, 絕對值得再來!

🍴蝦片同餐前小食

🍴日式鱈魚豆腐 hkd59

🍴自製黑豚叉燒拉麵 hkd98

🍴日式沾面 hkd128

2021-06-09 8 浏览
今日行過北角AIA大厦,見到一間酒吧好特別,因為佢係有日本拉麵食,於是就入去試一試。酒吧內有一架好大既飛機係半空令人好懷念搭飛機。餐牌上有幾款拉麵選擇,而且逢星期三午市仲有3人同行一人免費認真抵食,我地就叫了自家制黑豚叉燒拉麵同三文魚沾麵,2大塊叉燒起碼等於其他拉麵店4塊叉燒,而且叉燒店舖自家制所以又淋又入味,麵底又彈牙加上唔會煮到淋曬真係食到雪雪聲,拉麵最重要就係湯底,湯底清甜又有濃郁豬骨味,另一款沾麵好特別,因為上枱時會有煙霧既效果,增加對這個沾麵既好奇心,麵是用上類似台灣kiki麵質加上店舖自加制既醬汁食落不會乾身又有豬肉味,而且仲有另一種食法就係點芥末豉油,這種食法好合適鍾意食辣既朋友,最後加上一杯清啤,估唔到食拉麵加啤酒既組合咁特別。