2019-02-16 52 浏览
太多選擇,唔知揀咩好。最後就揀咗呢個有三彩食,仲有個甜品揀🥰 抹茶蛋卷(細)三個都好好食,烏冬夠煙韌,湯都好飲。吞拿魚飯,吞拿魚都夠,唔會食剩得白飯。鰻魚飯都唔錯,夠味且唔腥。食完其實已經好飽,仲有甜品正,可能太飽所以蛋捲唔太驚歎,正常水平。
太多選擇,唔知揀咩好。
最後就揀咗呢個有三彩食,仲有個甜品揀🥰 抹茶蛋卷(細)
2019-02-12 93 浏览
同朋友去到尖沙咀行街,又想食日本野又想食甜品。點算好呢?今次嚟到宏可以一次過滿足晒我哋兩個願望。之前一路都聽過宏嘅綠茶甜品好出名,一直都冇機會試,今次終於可以大快朵頤了我叫咗個三文魚冷麵,清清地,而且三文魚都好新鮮,佢嘅冷麵醬汁都調配得非常之好。食完有開胃嘅感覺。朋友叫咗個餐,有鰻魚飯,吞拿魚生飯,又有烏冬。好豐富。兩個女仔來講份量有啲大,都爭啲食唔晒。而且喺度食嘢都非常抵,每個餐都會送甜品。咁細究甜品最後都唔係好夠喉。我哋再叫多咗個窩夫同埋個說吧。

2019-02-12 74 浏览
今日去尖沙咀與友人睇戲行街,lunch 就去左食日本嘢。食店外表裝潢有日本風味,但骨子裡又是另一會事,滿有譚仔風味。食肆員工似譚仔的職員,閒時又會聚在一起傾計,與我平時所接觸的正常日本食店不同。可能因為食店位於遊客區,主攻大陸人生意,所以風格也有所差異。講番食物,整體 ok, 沒有驚喜,食物味道普通。蛋炒炒得幾好,份量多,惟味道平淡,無味無道。鰻魚 ok, 飯的份量也多,但啲汁也唔夠味。吉列豬扒 ok,蛋和汁的問題與鰻魚飯一樣。加十蚊有蛋糕,蛋糕味道可以,正正常常。普通一杯茶。這杯特別,特別地細杯,影落好似好大杯,實質杯的 size 很細,麥記熱飲杯還要比這杯大。每張枱有個呼叫器,好老套!!!食店整體正常、普通,只是與我心目中的日本食肆落差太大,另外建議食店加大杯的 size, 因為杯的大小真心寒酸。

講番食物,整體 ok, 沒有驚喜,食物味道普通。

吉列豬扒 ok,蛋和汁的問題與鰻魚飯一樣。

加十蚊有蛋糕,蛋糕味道可以,正正常常。

普通一杯茶。

每張枱有個呼叫器,好老套!!!

午餐
2019-02-11 60 浏览
日本野除左壽司同刺身之外最吸引莫過外於佢嘅熱食料理。之前一直都有聽過朋友介紹呢間分店都唔少嘅宏,話有個烏冬好好食,今日行完街經過終於就試左。坐低叫咗個鰻魚定食,個餐跟埋烏冬,唔洗我諗揀邊樣好就可以食到我最喜愛嘅鰻魚同朋友個推薦。鰻魚飯一開蓋香噴噴,雖然鰻魚唔係十分大條但燒得十分入味,日本米一滴不漏吸收曬鰻魚精華,好味!而個烏冬有一陣淡淡嘅鮮味,陣陣海鹽嘅味道,口感彈牙,怪唔得朋友極力推薦。甜品叫咗抹茶系列-抹茶奶同抹茶窩夫,抹茶味甘香味濃郁,非常之有水準,值得再試呀!
日本野除左壽司刺身之外最吸引莫過外於佢嘅熱食料理。之前一直都有聽過朋友介紹呢間分店都唔少嘅宏,話有個烏冬好好食,今日行完街經過終於就試左。

我係抹茶控之前食過呢間餐廳係K11外賣既抹茶蛋糕好味而且價錢唔貴今次係第一次試佢地既晚餐睇完一輪之後,我朋友叫了大鰻魚飯套餐鰻魚飯賣相非常吸引呀! 套餐仲跟一碗烏冬同沙律而我呢,就貪心小小叫咗個套餐咩都有得試呢個set 叫迷你三彩丼定食除咗多咗小碗吞拿魚碎(魚生飯)之外,基本上同大鰻魚飯套餐係一樣既,只係份量小一點不過對我黎講呢個set小碗都夠食呀講番個鰻魚飯,係濃香既鰻魚汁加上一條肥美既鰻魚。而且飯底係用左日本米,口感好綿密呀呢款碎吞拿魚飯看似單調,但加入豉油撈勻,就十分美味啦烏冬係扁身,加入昆布口感挺彈牙跟餐仲有兩件甜點我就揀了抹茶及黑芝麻卷一齊share海綿蛋糕不死實,而且濕潤中間填滿抹茶同黑芝麻忌廉口感幼滑細膩黑芝麻比我想像中驚喜有非常濃厚既黑芝麻味跟餐我地仲叫左抺茶奶同焙茶奶抹茶奶偏甜我還是喜歡焙茶奶多點,無咁甜之外,還帶點甘苦既味道食開甜品唔可以停嫁問店員介紹邊一款甜品無咁甜有抹茶雪糕、紅豆、白玉同埋綠茶蕨餅最底層仲有杏仁薄脆白玉口感好軟綿,係糯米糍口感再淋小小還有非常喜歡杏仁薄脆👍🏻👍🏻
我係抹茶控
之前食過呢間餐廳係K11外賣既抹茶蛋糕
好味而且價錢唔貴

今次係第一次試佢地既晚餐
睇完一輪之後,

我朋友叫了大鰻魚飯套餐
鰻魚飯賣相非常吸引呀! 套餐仲跟一碗烏冬同沙律

而我呢,就貪心小小叫咗個套餐咩都有得試
呢個set 叫迷你三彩丼定食
不過對我黎講呢個set小碗都夠食呀

講番個鰻魚飯,係濃香既鰻魚汁加上一條肥美既鰻魚。
而且飯底係用左日本米,口感好綿密呀

呢款碎吞拿魚飯看似單調,但加入豉油撈勻,就十分美味啦

烏冬係扁身,加入昆布
口感挺彈牙

跟餐仲有兩件甜點

我就揀了抹茶及黑芝麻卷一齊share
海綿蛋糕不死實,而且濕潤
中間填滿抹茶同黑芝麻忌廉
口感幼滑細膩
黑芝麻比我想像中驚喜
有非常濃厚既黑芝麻味

跟餐我地仲叫左抺茶奶同焙茶奶
抹茶奶偏甜
我還是喜歡焙茶奶多點,無咁甜之外,還帶點甘苦既味道

食開甜品唔可以停嫁

問店員介紹邊一款甜品無咁甜

有抹茶雪糕、紅豆、白玉同埋綠茶蕨餅
最底層仲有杏仁薄脆
白玉口感好軟綿,係糯米糍口感再淋小小

還有非常喜歡杏仁薄脆👍🏻👍🏻

• 迷你三彩丼定食
  • 大鰻魚飯套餐
  • 抹茶蛋卷
  • 抹茶軟雪糕芭菲
2019-02-01 102 浏览
前排睇左king jer既2018年度時裝車禍👗然後第二日同男朋友出去,見到佢一身既衣著...我要爆啦💣我覺得佢都可以一齊炒車🤦🏻‍♀️教極都唔聽,搞到我好嬲🥺-🔹牛肉壽喜燒($128)⭐️6/10呢份可以話係平價版壽喜燒🤑出面食,lunch閒閒地都400-500💸呢度一鍋,都有至少6-7片牛肉🐮另外仲有啲豆腐、雜菇、紅蘿蔔、菜🥬都幾豐富,一路熱住食🔥佢地既白飯用新潟米,黏黏地又幾有咬口🍚牛肉就對得住個價錢啦,湯都唔會好鹹~-🔹鰻魚蛋包飯($158)係咖哩蛋白飯🍛咖哩係好正宗日本咖哩,完全唔辣既,塊蛋又炒得幾滑😋有兩大塊鰻魚,魚肉都幾棉幾滑,有少量幼骨,都ok~-🔹抺茶蛋捲(+$20)跟餐+20係大,小的只需+$10🍵-🔺餐廳落地玻璃窗,好光猛👍🏻
🔹牛肉壽喜燒($128)⭐️6/10
🔹鰻魚蛋包飯($158)
有兩大塊鰻魚,魚肉都幾棉幾滑,有少量幼骨,都ok~
🔹抺茶蛋捲(+$20)
跟餐+20係大,小的只需+$10🍵
🔺餐廳落地玻璃窗,好光猛👍🏻
以抹茶蛋卷揚名, 舊店位於佐敦, 不經不覺已經搬到THE ONE 有四個年頭。 新店是第一次光顧,時間還早客人也不算特別多,慳返好多排隊時間。 餐廳面積比預期大, 大約左70多個坐位,裝修較為隨意,沒有特定風格。餐牌分大、細兩本, 大本的是主食;細本的是甜品。  我們先從大的餐牌中選了兩款主食 $180 和 $108 食物上枱時間好快 , 兩主食差不多是同時間奉上。 付沙律、海藻烏東、小抹茶蛋卷和錫蘭紅茶感覺相當豐富, 一個餐內由小食至甜品也一應俱全,  實在貼心。 一打開日式盒子, 內裡載著兩片鰻魚,每片也差不多三份二個女仔手咁大, 厚度一般。鰻魚燒得亮麗,色澤深,細骨小、但味道略欠甘香, 質感太稔。  口感Q彈, 豉油湯濃淡適中, 反而令人更有驚喜。 但我更推薦  $108 因為用上日本雞蛋、無論色澤、味道等比本地雞蛋更勝一籌。從相片已看出雞蛋是何等鮮黃,蛋漿炒至半凝固也相當令蛋控著迷。  配上日本新潟米絕對天造地設的一對。 再高一層次食法,蘸一點甜咖哩汁同吃, 超正! 燒雞即時被淪為配角, 其實其味道也不差的。 兩款套餐均配  抺茶軟雪糕芭菲 $88抹茶雪糕的配方來自 採自宇
[宏] 以抹茶蛋卷揚名, 舊店位於佐敦, 不經不覺已經搬到THE ONE 有四個年頭。

餐牌分大、細兩本, 大本的是主食;細本的是甜品。

我們先從大的餐牌中選了兩款主食

[大鰻魚飯套餐] $180 和 [燒雞蛋包飯] $108

食物上枱時間好快 , 兩主食差不多是同時間奉上。

[大鰻魚飯套餐] 付沙律、海藻烏東、小抹茶蛋卷和錫蘭紅茶

鰻魚燒得亮麗,色澤深,細骨小、但味道略欠甘香, 質感太稔。

[海藻烏東] 口感Q彈, 豉油湯濃淡適中, 反而令人更有驚喜。

但我更推薦[燒雞蛋包咖哩飯]  $108

因為用上日本雞蛋、無論色澤、味道等比本地雞蛋更勝一籌。

配上日本新潟米絕對天造地設的一對。

再高一層次食法,蘸一點甜咖哩汁同吃, 超正!

燒雞即時被淪為配角, 其實其味道也不差的。

兩款套餐均配 [錫蘭紅茶]

抺茶軟雪糕芭菲 $88

抹茶雪糕的配方來自[清水泉先生] 採自宇治,取其茶桱部份製成抹茶粉,所以抹茶正糕的茶色比正常吃到的較深, 近乎是培茶和抹茶色澤之間。茶味

較為溫和,完全沒有苦澀味, 也欠回甘。

無論閣下喜歡那種抹茶味, 無疑這款口味比較容易接受。

說回芭菲,除了抹茶雪糕還配有白玉、寒天、紅豆粒、脆片、蛋糕底。

口感豐富、 層次多,  會令大人和小朋友也吃得很開心的甜品。

抹茶窩夫 $68

全抹茶的窩夫實在令人期待,我喜歡相當厚身的窩夫,而這個窩夫厚度是中規中矩,

碟上的三片抹茶窩夫、抹茶雪糕,配上栗子蓉和抹茶曲奇,賣相未致於太突出。

窩夫不熱,相信非即造,相對地令味道和口感大打節扣,還好我吃得出雞蛋和抹茶味道。

來自北海渡的抹茶雪糕和香甜栗子溶令層次更豐富,但仍有改善的地方。

吃過兩款品後令我念念不忘的還是扛抹茶卷, 雖然只吃了小小一件,

但味覺還是被那甘香的抹茶香氣,鬆軟的口感吸引著。

下次一定會再來品嚐抹茶卷。
2019-01-23
  • 蛋包飯, 抹茶卷
2019-01-26 1529 浏览
次次行the one都見到呢間「宏」,但佢門面太靚,令我覺得應該會好貴,但今日我決定一探究竟,等我揭開佢嘅神秘面紗。餐廳裝修色彩繽紛,另外亦有獨特嘅日本風格。女友叫左牛肉壽喜燒,只係$99,個人認為肉分量足夠,肉吸收後壽喜燒汁後更惹味。餐廳仲會提供蛋醬,牛肉煮熟後沾上蛋液係日本傳統食法,我自己亦鍾意呢種食法。另外牛肉壽喜燒餐仲包括細抹茶蛋捲,抹茶味非常香濃,甜而不膩。迷你三彩定食啱曬我咁三心兩意既人,一次過滿足我三個願望,包括鰻魚飯、吞拿魚碎飯、鳥冬同沙律。先講鰻魚飯,鰻魚燒得香焦,肉質軟稔,三扒兩撥就食晒。另外,吞拿魚碎飯既吞拿魚非常細滑鮮甜,之前未食過呢種口感既吞拿魚,不過今次之後已經愛上佢。最後海藻烏冬偏向清淡,中和返鰻魚飯同吞拿魚碎飯偏向油膩嘅口感。一個細蛋捲當然唔夠,所以最後叫咗香蕉焦糖窩夫,賣相非常吸晴,窩夫共有三件,質感外脆內軟,仲有一球雪糕,今餐非常滿足。最後埋單只係$347,性價比頗高,睇嚟我係尖沙咀搵到我嘅理想飯堂。

餐廳裝修色彩繽紛,另外亦有獨特嘅日本風格。

牛肉壽喜燒

吞拿魚碎飯
香蕉焦糖窩夫
  • 迷你三彩丼定食
2019-01-24 93 浏览
中午肚仔餓入左呢個外面裝潢唔錯, 玻璃櫃有各式各樣既蛋糕, 令人目不暇及。午飯時間等位唔使等好耐就有位,  剛好被安排坐係玻璃窗旁, 一邊食野一邊欣賞出面既街道。餐廳入面好大 ,裝修整潔,最搞笑係有件浴衣掛起左,好搞笑 侍應都好有禮貌,上菜都好快,最岩心血來潮想食個速食日本菜。點左個日本野菜天婦羅泠烏冬+2個抺茶蛋卷同香草蛋卷整體上覺得味道還可以,過得去,未至于話好食,一食再食甘樣, 個人認為去一次就夠天婦羅炸得唔夠脆身,香口,一般泠麵唔夠爽滑,好采醬汁搭救,拎返唔少分最後就係抺茶蛋卷同香草蛋卷,抺茶蛋卷: 抺茶味一般 唔夠香~普通 外層唔夠鬆軟  不過不甜而不膩  算係甘香草蛋卷:  唔夠鬆軟+1味道唔夠濃郁  無咩驚喜 入面CREAM 唔夠滑身

點左個日本野菜天婦羅泠烏冬+2個抺茶蛋卷同香草蛋卷
天婦羅炸得唔夠脆身,香口,一般
泠麵唔夠爽滑,好采醬汁搭救,拎返唔少分
最後就係抺茶蛋卷同香草蛋卷,
2018-07-01
2019-01-23 99 浏览
呢晚陪完媽咪覆診,就決定一齊食埋飯先返去。媽咪比我更加鍾意抹茶咩咩咩,去京都旅行既時候仲食得密過我,於是就帶佢尼到由日本人開既宏。餐廳有外賣部,一大片抹茶海睇落超級壯觀!如果返工係附近,一定買返office 做tea.門口有新野介紹,可惜我地都唔食鰻魚既。裝修清雅,乾乾淨淨咁,壁櫥放左D日式裝飾物,有D特色。媽咪叫左個咖哩豬扒飯定食,咖哩份量好多,最驚就係D咖哩唔夠送飯,呢度就冇呢個煩惱,豬扒未算係好淋好好咬,但都OK既。我叫既炸蝦咖哩飯,炸蝦大大條,炸得皮薄,蝦肉爽滑。另外沙律汁係酸酸地,中和返咖哩飯既飽滯感。飲品我就叫左熱既HOUJICHA, 比起抹茶冇咁澀。媽咪就叫左凍咖啡,佢話好唔錯。甜品我叫左抹茶雪糕芭菲,裡面有蛋糕,豆腐,抹茶JELLY 等等。好滿足。媽咪果個係抹茶軟雪糕杯,有齊抹茶JELLY, 紅豆, 白玉同脆米,好岩佢食。
呢晚陪完媽咪覆診,就決定一齊食埋飯先返去。
媽咪比我更加鍾意抹茶咩咩咩,
去京都旅行既時候仲食得密過我,
於是就帶佢尼到由日本人開既宏。
餐廳有外賣部,一大片抹茶海睇落超級壯觀!
如果返工係附近,一定買返office 做tea.

門口有新野介紹,可惜我地都唔食鰻魚既。

裝修清雅,乾乾淨淨咁,
壁櫥放左D日式裝飾物,
有D特色。
媽咪叫左個咖哩豬扒飯定食,
咖哩份量好多,最驚就係D咖哩唔夠送飯,
呢度就冇呢個煩惱,豬扒未算係好淋好好咬,
但都OK既。

我叫既炸蝦咖哩飯,炸蝦大大條,
炸得皮薄,蝦肉爽滑。
另外沙律汁係酸酸地,中和返咖哩飯既飽滯感。

飲品我就叫左熱既HOUJICHA,
比起抹茶冇咁澀。

媽咪就叫左凍咖啡,佢話好唔錯。

甜品我叫左抹茶雪糕芭菲,
裡面有蛋糕,豆腐,抹茶JELLY 等等。
好滿足。

好岩佢食。
2019-01-03
2019-01-22 85 浏览
話說食完晚餐唔算飽,想搵個地方坐下,10:15pm左右行入泥,侍應講明10:45pm要交枱(其實係11pm關門),我地就坐低左點餐。甘夜冇咩選擇明明見到凍櫃仲有好多蛋糕,但係侍應話得上面呢兩版既食品有供應🤷🏻‍♀️好快就上枱喇,冇食甘多年,仲係甘好味最高係cookie,跟住順序係抺茶雪糕、抺茶草餅(?)、cream、抺茶啫喱、粟米片。最係抺茶味真係好濃郁,草餅口感好好,唔會好冧,勁QQ缺點係雪糕溶得好快,食到一半已經溶晒落去d粟米片度,同埋粟米片甜過抺茶一大截,唔係太夾。朋友話:「第一層既奶味好香濃,第二層既chocolate mousse又再濃d甜d,最底果層咖啡凍就又香又涼,好清新」服務冇享受過就要收費同關門,下次唯有早30分鐘泥啦如果你鍾意我今次既分享,請你馬上立即宜家就俾個♥️同關注我😬按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️
甘夜冇咩選擇

好快就上枱喇,冇食甘多年,仲係甘好味
係抺茶味真係好濃郁,草餅口感好好,唔會好冧,勁QQ
抺茶芭菲

咖啡凍巧克力慕思芭菲

服務冇享受過就要收費同關門,下次唯有早30分鐘泥啦

按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️
2019-01-21
$70 (宵夜)
抺茶芭菲
咖啡凍巧克力慕思芭菲
2019-01-20 133 浏览
「宏」除左綠茶甜品之外,主食都有好多選擇。套餐比散叫划算。因為套餐附送細蛋捲和飲品,有主食又有甜品,大滿足。大鰻魚飯套餐($180)鰻魚燒得幾香,飯粒分明;海藻烏冬有豐富食物纖維,健康食物黎架。牛肉壽喜燒套餐($99)唔洗$100有sukiyaki牛肉鍋,難怪每晚限量供應,配日本米及日本雞蛋,好和風。牛肉點生雞蛋,好味道。跟餐餐飲係斯里蘭卡錫蘭紅茶,有茶香,味道又唔會過濃。套餐仲有細抹茶蛋卷及芝麻卷:蛋糕有淡淡綠茶香,蛋糕面撒上綠茶粉,口感濕潤;芝麻卷口感亦然,唔會乾乾的。優惠價加左個抹茶軟雪糕芭菲($61)雪糕抹茶味濃,仲可以一次食到抹茶蕨餅、紅豆及白玉!
「宏」除左綠茶甜品之外,主食都有好多選擇。

套餐比散叫划算。

因為套餐附送細蛋捲和飲品,有主食又有甜品,大滿足。

大鰻魚飯套餐($180)

牛肉壽喜燒套餐($99)

牛肉點生雞蛋,好味道。

跟餐餐飲係斯里蘭卡錫蘭紅茶,有茶香,味道又唔會過濃。

套餐仲有細抹茶蛋卷及芝麻卷:

優惠價加左個抹茶軟雪糕芭菲($61)

雪糕抹茶味濃,仲可以一次食到抹茶蕨餅、紅豆及白玉!

2019-01-19 121 浏览
<與女朋友吃飯系列•十九>今日出左kakao新年禮物,第一時間換來送給我女朋友,並決定跟女朋友去試試這間在the one的日本餐廳。地點方面:餐廳位於the one五樓,尖沙咀這個地方令人又愛又恨,方便但遊客太多。而且在五樓,扶手電梯要搭好耐,𨋢又好耐都冇。但為了吃好西,倒也沒有所謂。沿著扶手電梯到五樓,很快就看到這個裝修很漂亮的餐廳。既然決定了,加上門外的經理欣勤介紹,就決定進去了用膳。餐廳內在環境有和式感覺,充足燈光,餐桌可隨意調動,一人用膳得,數人用膳也得!餐牌設計方面簡單易明,中文 英文 和日文也有。食物方面先後點了一個個海鮮海藻意粉和曾經奪獎的迷你三色定食,各自配了一件蛋捲做甜品。跟餐有斯理蘭卡茶,通常一說斯理蘭卡茶,就立刻想起D字頭這個牌子,但這個s字的也不錯,喝完晚上不用睡光光。但話分兩頭,日本餐廳為何不用綠茶🤔等了一陣子,來了海鮮海藻意粉,這個很好吃的!看下去很細碟,但吃下去卻不然。跟餐也配了沙律!但不過不失!然後來了三色定食,包括鰻魚飯,魚生飯,意粉和一客沙律。魚生飯很好吃,沒有雪味,且新鮮。女朋友沒有給我吃鰻魚飯,但她把整碗吃光,應該不錯吧,至少比吉
<與女朋友吃飯系列•十九>

地點方面:

沿著扶手電梯到五樓,很快就看到這個裝修很漂亮的餐廳。

既然決定了,加上門外的經理欣勤介紹,就決定進去了用膳。

餐廳內在環境

餐牌設計方面
簡單易明,中文 英文 和日文也有。

食物方面

斯理蘭卡茶

海鮮海藻意粉

跟餐也配了沙律!但不過不失!
LS-1  套餐

然後來了三色定食,包括鰻魚飯,魚生飯,意粉和一客沙律。魚生飯很好吃,沒有雪味,且新鮮。女朋友沒有給我吃鰻魚飯,但她把整碗吃光,應該不錯吧,至少比吉吉家好!
迷你三彩定食

跟餐附送草莓小蛋卷和抹茶蛋卷,我和女朋友也覺得草莓味更值得一吃!

服務方面
雖然餐廳指定用餐時間為90分鐘,但過了時,餐廳職員也沒有驅趕,況且我看見身邊的坐得比我們更長時間呢。

2019-01-17
斯理蘭卡茶
海鮮海藻意粉
LS-1  套餐
2019-01-19 93 浏览
我和Honey到the one看電影,看完電影,就在電影院樓下隨便找吃地方。經過這個「宏」餐廳,看到有人吃窩夫……好!就這邊吧。這店樓底很高,很開揚,外面的陽光照進來 ,陽光明媚的。我點了綠茶窩夫,Honey點了吉列豬扒日式咖哩飯。綠茶窩夫:窩夫不過不失,不算鬆軟,沒有太大驚喜。Honey吃吉列豬扒日式咖哩飯:這店稱用新潟米,我覺得沒有特別,而且有點硬。豬扒炸得很乾。總體來說,食物還可以,但服務就不太好。在我隔鄰桌,一對夫婦帶著小孩子,小孩子打倒水杯,水杯只是清水,不是甜溜溜的飲料。幾個店員和清潔姐姐,黑口黑面的,甚至清潔姐姐喃喃自語,一直在抱怨。我覺得,作為服務業,有這種態度,令食客不舒服。這點需要改善!

經過這個「宏」餐廳,看到有人吃窩夫……好!就這邊吧。

這店樓底很高,很開揚,外面的陽光照進來 ,陽光明媚的。

我點了綠茶窩夫,Honey點了吉列豬扒日式咖哩飯。

綠茶窩夫:
窩夫不過不失,不算鬆軟,沒有太大驚喜。

Honey吃吉列豬扒日式咖哩飯:
這店稱用新潟米,我覺得沒有特別,而且有點硬。
豬扒炸得很乾。

總體來說,食物還可以,但服務就不太好。
我覺得,作為服務業,有這種態度,令食客不舒服。
這點需要改善!
2019-01-19
雖然The ONE有不少餐廳,但最吸引我的,相信非「宏」莫屬,每次經過餐廳門口,我都會忍不住細望雪櫃內的小蛋糕,這天放工後,好友約我到The ONE逛街,那就到這裏開餐吧。 這裏的食物選擇極多,烏冬只是HK$58UP,而最抵食的當然是套餐。 餐廳以半開放形式設計,感覺開揚,坐下時可以清楚看到商場情況。 我們各自點了一個套餐,分別是大鰻魚飯套餐及迷你三彩丼定食。大鰻魚飯套餐的內容豐富,包括沙律、海藻烏冬、小抺茶蛋卷及錫蘭紅茶。 鰻魚大大條的放在飯面上,而鰻魚肥美軟嫩,魚肉細緻,油脂豐富,入口時醬油香,味道甜蜜美味,帶有點微焦香,吃後不會有口渴感,而飯粒飽滿,能做到粒粒分明,而且口感富彈性,不會糊在咀裏,總括來說,非常美味。 海藻烏冬口 很愛吃這裏的烏冬,入口煙煙韌韌,非常有彈性,加上旁邊放了大量海藻,加強口感,超讚。 迷你三彩丼定食包括小碗鰻魚飯、小碗吞拿魚碎(魚生飯)、小碗海藻烏冬、小抺茶蛋卷及錫蘭紅茶。 大致上兩款套餐內容也差不多,只是份量不同,而且這款多了一個小碗吞拿魚碎 (魚生飯),魚肉色調較淡,不過味道超讚,半溶化的綿綿口感,魚腩蓉拌上芥末後,微辛的味道,加上滿滿的魚油香

我們各自點了一個套餐,分別是大鰻魚飯套餐及迷你三彩丼定食。

海藻烏冬口

大致上兩款套餐內容也差不多,只是份量不同,而且這款多了一個小碗吞拿魚碎 (魚生飯),魚肉色調較淡,不過味道超讚,半溶化的綿綿口感,魚腩蓉拌上芥末後,微辛的味道,加上滿滿的魚油香味,滿足。

香草蛋卷及抺茶蛋卷
兩款蛋卷都要跟餐送來的,我吃的是抺茶蛋卷,蛋卷口感軟熟,而內層忌廉幼滑,毎一口都充滿濃濃的抺茶香。

有點意猶未盡,就多點了兩款甜品,我點了抺茶甜品SET A,內裏包括抺茶雪糕拿破侖(2件)、抺茶小蛋卷、法式抺茶杏仁餅(2件)、北海道3.7牛乳布甸及京都宇治抺茶奶配白玉丸子。

在總多款甜品當中,個人最愛就是抺茶雪糕拿破侖,因為它的口感層次豐富,第一口就是竹杳脆的酥皮層,之後就是抺茶味極度香濃的雪糕,一脆一軟的口感,味道香甜,沒有半點苦澀味。

而京都宇治抺茶奶配白玉丸子同樣拿滿分,抺茶奶入口時熱熱的,奶香與抺茶拌在一起,質感滑不溜口,而杯內放了數顆白玉丸子,味道甜甜的,煙煙韌韌,吃後令人超級滿足。

朋友點了抺茶軟雪糕芭菲,賣相不錯,而且內容豐富,除了抺茶軟雪糕外,還加了紅頭蓉、白玉丸子、脆餅、綠茶果凍及杏仁片等。

個人認為抺茶軟雪糕較圓形球狀的雪糕更美味,抺茶味更香濃,而且同樣地,沒有任何抺茶苦澀味,配上味道香甜紅頭蓉及丸子,煙煙韌韌,口感豐富,超讚。

2019-01-15