2020-06-10 1221 浏览
母親鐘情上海菜,經過奧海城有「家上海」她嚷著要吃而且要吃最傳統的上海菜,醉雞,薰魚, 海蜇 ,烤麩,小籠包,擔擔麫,小排骨她樣樣都很喜歡,很難找到適合她口味的上海菜,尤其是擔擔麫的麻醬非常香滑麫質可口,雜錦拼盤上你美食尤其出色,薰魚醉雞烤麩真有好高水準,除了小籠包外再來了一客大湯包有成人拳頭般大,灌滿湯汁要用飲管於大湯包頂上穿下去,飲完湯汁再吃包料感覺非常滿足,最後加上甜品高力豆沙令晚膳劃上完美的句號,再三強調每碟菜餚的份量非常足夠,唔會唔夠食,足本,正👍
2020-06-09 857 浏览
依家世界各地疫情都非常之嚴峻,最近我同屋企人都係係屋企附近食比較多。所以今次就食返啲住家菜啦,近近地去左家上海食。最近因為疫情關係所以平日一至四做緊八折優惠,不過可惜我哋唔係會員叫到成枱都係😂 初時有啲擔心食唔食得晒,發現呢個擔心都係多餘揚州鹹水鵝 $98初時以為都會主要鹹為主,點知食落去發現清清地,食真啲原來發現係有個藥材味係啲肉到,唔錯唔錯太雕醉乳鴿 $98一上菜就feel到好大酒香味撲面而來😂 乳鴿啲肉好滑,連埋啲酒香味一流👍🏻個人覺得一定要點金牌小籠包 $54雖然小籠包係上海菜基本款式,不過特別要提就係小籠包啲皮係特別薄!我同屋企人三個食,三個人第一次夾都搞到個皮穿咗😂😂真係醜死人🌝椒鹽小黃魚 $98一個字趣,兩個字香脆骨唔係好多,魚味好重,唔會因為炸完就冇咗本身嘅味,一樣係必點!茶香油爆蝦 $78開胃前菜一款,份量唔大但係味道足夠,因為比較細粒,所以連殼食都無問題😂滬式碧綠圈子 $108唔特別介紹lu 正正常常豆沙鍋餅 $52個皮好薄好脆,唔似出邊咁厚,不錯不錯👍🏻

揚州鹹水鵝 $98

太雕醉乳鴿 $98

金牌小籠包 $54

椒鹽小黃魚 $98
一個字趣,兩個字香脆

茶香油爆蝦 $78

滬式碧綠圈子 $108
唔特別介紹lu 正正常常

豆沙鍋餅 $52
個皮好薄好脆,唔似出邊咁厚,不錯不錯👍🏻
2020-06-09 733 浏览
第一次來到奧海城家上海晚餐家上海 顧名思義都是主打上海菜餐廳環境至服務不錯,入座、下單到上菜效率整體來說比較快。餐牌菜式種類選擇也多,價錢屬於中上,但以餐廳位置環境來說也合理的。當晚點了一個拼盤,雲吞雞,蜜脆鱔糊,吃上海菜必吃的小籠包,甜品點了高砂香蕉、酒釀丸子和豆腐花。拼盤-主要都是前菜涼菜,主要平常必吃都有齊,水晶肴肉、海蜇頭、熏魚、烤麩、花雕醉雞。花雕醉雞很入味,個人比較推薦,但水晶肴肉給我想像中略遜一點,就是肉的份量不夠,令到整個口感有點像吃果凍。蜜脆鱔糊 - 私心推薦,這個菜本來我上海菜中其中的最愛,剛好家上海做的酸甜味道正是我的口味,蜜餞做到很到位,一點都不黏而且非常脆口。雲吞雞- 服務員都幫我們分好就忘了拍照,整體不過不失小籠包 - 他們有煎小籠包,但我還是傳統一點選擇了蒸。如果以我半個上海人來說,他的皮、餡和肉汁都做到接近上海的出品。而甜品點了高砂香蕉、酒釀丸子、和豆腐花,感覺比主食還要多。女人吃甜品果然有第二個胃!甜品整體都給我有驚喜,特別是最平凡的豆腐花,淡淡的黑芝麻香,令豆腐花有種昇華了的感覺。上海菜來說,家上海也是一間有水準的上海餐廳。
第一次來到奧海城家上海晚餐

家上海 顧名思義都是主打上海菜

餐廳環境至服務不錯,入座、下單到上菜效率整體來說比較快。

雲吞雞- 服務員都幫我們分好就忘了拍照,整體不過不失

上海菜來說,家上海也是一間有水準的上海餐廳。
2020-06-05 698 浏览
同屋企人食飯,揀左家上海試下。人地話要試間餐廳師傅手勢要食炒飯既,第一樣嘢就諗起要叫佢哋招牌炒飯炒飯蛋絲同飯粒都分明,夠鑊氣,好味😋 爸媽都好喜歡。然後前菜揀左鴨舌,甜甜地幾好味,但我略嫌甜左d,但爸爸話好好,好岩食😅雲吞正常發揮,冇乜特別,但好足料既,粒粒都大大粒好多餡,其實似水餃多過雲吞😂上湯娃娃菜都係正常水準,菜好甜,但湯頭略咸,不過湯吾係用黎飲既😂,所以冇問題然後到我誠意推介!!登登!呢個鰂魚湯真係好好味,超甜,落埋胡椒粉好正,仲有成條魚撈返出黎俾你點豉油食,都係百鬆蚊,性價比十分高,誠意推介,我地3個人一人都可以飲成2碗連渣咁筆。同埋爸爸係好中意食魚,佢話好甜d魚肉,但我就略嫌鰂魚多骨,冇點食🤭

炒飯蛋絲同飯粒都分明,夠鑊氣,好味😋 爸媽都好喜歡。

2020-06-03 860 浏览
好中意食上海野就去左呢間試下先黎前菜肴肉 沾既醋比其他地方甜 幾特別再黎係如果餐廳有我都一定叫既宋嫂魚羹 入面既魚絲真係好好食餸叫左三碟 分別係雞湯蘿蔔 湯底好濃 蘿蔔完全無根夠淋 啱哂我再黎獅子頭 其實好少食 因為覺得好膩 但爸爸話好耐無食所以叫左 又意外地幾好 份量四個人食啱啱好 好滑但又唔會感覺太肥膩 唔錯仲叫多個鍋塔豆腐都好特別 係炸但個皮又好特別 豆腐好滑 成個配搭連埋汁送飯正然後到我最最最中意食既煎小籠包 首先無係其他地方見過 小籠包皮薄餡靚多汁唔使講 超級欣賞用個小鐵板上 上台仲喳喳聲 最正係底果層皮係脆架!呢個真係必食!最後到甜品 通常去親食上海野都係求其飲茶透明果隻既桂花杞子糕就叫桂花糕 估唔到呢到有桂花拉糕!之前係上海做audit聽當地人講桂花拉糕一定要係反轉個碟都唔會跌落地 但食落唔癡牙呢間餐廳真係做到!!!仲叫左碟豆沙煎餅 細個唔食豆沙所以無咩研究 不過屋企人話都唔錯 夠脆唔太甜總括黎講,想食正宗得黎又特別既上海菜可以不妨一試!服務都唔錯 雖然疫症 但人客都多 不過餐廳經理呀員工呀個個都手腳好快 幾殷勤👍🏻
好中意食上海野就去左呢間試下

先黎前菜肴肉 沾既醋比其他地方甜 幾特別

再黎係如果餐廳有我都一定叫既宋嫂魚羹 入面既魚絲真係好好食

煎小籠包

呢間餐廳真係做到!!!

桂花拉糕

煎小籠包
桂花拉糕
  • 脆煎小籠包
2020-05-29 508 浏览
今日同朋友路過奧海城,行完街搵野食,時間尚早就去左家上海醫肚~~~兩個人叫左四個菜再加一款甜品~蟹粉河虾仁~份量夠 蝦仁清爽 蟹粉味濃~油燜小竹筍~爽脆嫩口而且味道夠濃~蓮香蜜餞火方~蓮子蜜糖清甜 又唔會過太過漏~蟹黃大湯包~湯包上檯時會比支飲管你飲入面啲湯先再食👍🏽👍🏽👍🏽最後泥個甜品 ~高力豆沙~ 外包十分軟熟 紅豆餡好軟糯 唔會太甜 連唔好甜品既朋友仔都食左兩個食物好 員工亦十分細心熱情❤️👍🏽👍🏽

兩個人叫左四個菜再加一款甜品
~蟹粉河虾仁~份量夠 蝦仁清爽 蟹粉味濃

~油燜小竹筍~爽脆嫩口而且味道夠濃

~蓮香蜜餞火方~蓮子蜜糖清甜 又唔會過太過漏

最後泥個甜品

食物好 員工亦十分細心熱情❤️👍🏽👍🏽
2020-05-29 425 浏览
我真係好鍾意食上海菜!之前母親節同屋企人食過lunch幾唔錯,今日諗住試下dinner,一樣有水準! 我哋兩個人,唔係食到太多樣餸,下次要約多啲人嚟試埋其他。見到餐牌有招牌糯米蟹/粉絲蟹煲,好想試!前菜1 - 必食雞絲粉皮前菜2 - 呢個係海折頭,個醋好香好開胃呢個湯賣相好靚好吸引呀!個繡球花其實係豆腐嚟,配蟹鉗同松茸,好鮮甜好清!一睇就知呢個係酸辣湯啦!不過呢個味道就淡咗啲,可以多返啲料添!主菜要咗黃金蝦球  好香好脆口,好味!唔好睇呢個平平無奇嘅雞汁蘿蔔,其實好入味好濃,啲蘿蔔又靚又無根!呢個小籠包係我食過最好食嘅小籠包!佢好特別,個皮底煎香咗再用鐵板上,可以keep住入面啲湯都熱。超好味呢個!呢到有啲特飲,無酒精嘅 mocktail - 呢個叫 Shanghai Lily, 有荔枝、柚子同菊花茶, 甜甜哋,幾青新。

雞絲粉皮

前菜1 - 必食雞絲粉皮
海哲頭青瓜

前菜2 - 呢個係海折頭,個醋好香好開胃
蟹鉗繡球湯

酸辣湯

黃金蝦球

主菜要咗黃金蝦球
 好香好脆口,好味!

雞汁蘿蔔

雞汁蘿蔔
脆煎小籠包
Shanghai Lily Mocktail
2020-05-28 402 浏览
行街街去奧海城,最鍾意就係幫襯我最愛嘅上海菜。餐廳之前成日都要排隊,見今日唔使排隊梗係去食啦。前菜叫咗蜜汁脆鱔脆卜卜,酸酸甜甜好開胃份量都唔少,相片的份量我已經食咗一半😬見到廚師推介餐牌,我估唔係成日有,梗係叫嚟試吓乾燒蝦球配鍋巴一碟有六件份量都唔少,味道酸酸甜甜,鍋巴鬆脆,味道有啲似糖醋魚,不過蝦球如果煎下會香啲雙筍鹹肉炆冬瓜簡直就係夏天嘅菜式鹹肉好好食、有啲鹹香味,冬瓜好入味,我忍唔住立即叫碗飯一齊食😋爭少少仲未飽,食啲點心先牛肉餅一共有三件牛肉餅熱辣辣上枱,要好小心食,因為入邊有少少湯,如果太大口吃會辣親個咀😂好滿足最後叫咗個豆沙鍋餅作完結外脆內軟,豆沙又唔算好甜。yummy 晚餐仲有折扣,好抵。下次再嚟再嚟
行街街去奧海城,最鍾意就係幫襯我最愛嘅上海菜。
餐廳之前成日都要排隊,見今日唔使排隊梗係去食啦。

前菜叫咗蜜汁脆鱔
脆卜卜,酸酸甜甜好開胃
份量都唔少,相片的份量我已經食咗一半😬

見到廚師推介餐牌,我估唔係成日有,梗係叫嚟試吓

乾燒蝦球配鍋巴

雙筍鹹肉炆冬瓜
簡直就係夏天嘅菜式

爭少少仲未飽,食啲點心先
牛肉餅
一共有三件

好滿足
最後叫咗個豆沙鍋餅作完結
外脆內軟,豆沙又唔算好甜。yummy

晚餐仲有折扣,好抵。

下次再嚟再嚟
2020-05-27 318 浏览
在奧海城附近都沒有一間可以咁出式好食的上海菜!我們一行三人平日都會在這商場食飯購物!今晚終於試吓這間店!我們叫了鬆脆好味的小黃魚,肉嫰鬆脆又唔油,蝦蟹炒飯味道濃郁,半隻雞配上秘製醬油皮脆肉嫰!牛肉餅和一定必選煎小龍飽,小龍飽中肉汁美味但真的要小心燙熱!最後甜品是最愛最愛的芝麻小煎堆和奶黃酥加上即做豆腐花真是好滿足呀!豆腐花和平常不一樣的,他們用了黑豆所以特別香豆味,而且師傅做得好滑加上小小黃糖恰到好處。
2020-03-21 735 浏览
和家人來到家上海食晚飯 因為下午茶食太飽所以沒有點太多食物🤣 點了百頁結紅燒肉、油炆筍和大排湯麵🍜-首先試試廚師推介的大排湯麵🍜 大排份量超多 大大件 肉質還很鬆軟多汁 清湯麵的面質也很高質湯底也夠味 推薦大家試試-百葉結紅燒肉🍖的盤子底下有蠟燭保持溫度 紅燒肉非常入味 肉質也很鮮嫩 份量適中-油炆竹筍很正宗 也不會太鹹或太油 不錯不錯
油炆竹筍很正宗 也不會太鹹或太油 不錯不錯
近日個個都叫外賣,奧海城家上海就推出個「外賣套餐」,明明寫明 4-6pm 六折,我未到六點落單都無六折,話 5:40pm 就已經截單,優惠條款又無寫,搬龍門,唔老實!每個餐仲要收成 $$$$4 外賣盒錢,明搶!我 Order 咗三盒飯,每盒飯份量都好少,成盒貓飯咁,蘇式燻魚得三小粒,其他樣餸都係細細舊得一兩件,或者一堆蔥加幾小片肉,飯唔夠一碗,正常成年男士唔好諗住食得飽,可能只係得辦公室 OL 先夠食,真係半價都唔值,無下次!!
!每個餐仲要收成 $$$$4 外賣盒錢,明搶
,或者一堆蔥加幾小片肉
,飯唔夠一碗
2020-03-07
15 分钟 (外卖自取)
2020-01-29 837 浏览
向來喜歡吃上海菜,不過一貫對於大型商場內的餐廳不抱任何期望,卻因此覺得這間餐廳頗為驚喜!我們一行8人來到餐廳,幸好可以訂座,不用等位,全程service也不錯,環境非常舒適。在大角咀lunchtime要找到有大檯、可以訂位、價錢可接受、食物又不錯的地方,真的不是那麼容易。叫了幾個前菜,包括小籠包、四喜烤麩,蒜泥白肉和清滋小排骨。蒜泥白肉以辣味為主,蒜蓉味缺乏,不過送飯都算OK;小籠包勝在新鮮,打開蒸籠時熱呼呼的,肉汁鮮甜;小排骨味道有點像醋排骨,口感不錯;烤麩則不過不失。要數最驚喜的是揚州炒飯。平時很多餐廳的推介菜式也不算特別好味,但這個揚州炒飯真的是很驚喜,很久沒有吃過這麼高質素的炒飯,一試難忘。原因在於它的飯粒粒分明,蛋絲細密且香味濃郁,也沒有麻木地靠鹹味去增加味道(很多其他餐廳炒飯都是這樣做,所以我近年已經很少叫炒飯),連飯內的小蝦仁居然也沒有雪味,吃得出師傅的心思,所以很抱歉,吃了一大碗才記得拍照。最後值得一提的是鍋塌豆腐,豆腐香滑,不知道為何覺得又脆又腍的質感很吸引,再加少許蔥絲,配搭得宜。餐廳價格不算十分便宜,一堆人吃好像比較划算。期待下一次到訪。
蒜泥白肉

小籠包
揚州炒飯
鍋塌豆腐
2020-01-22 555 浏览
聖誕節前連續食太多重口味西餐,味蕾休息一下所以選擇咗新開張不久的上海菜。這個商場的食店流量唔算快,不過選擇也不多,所以趁佢仲喺度嘅時候都想試試。家上海係集團式嘅品牌,裝修果然有返咁上下,座位不覺得特別窄,服務員也友善和很幫忙。小籠包餡靚多汁,不過個人口味覺得個皮可以再薄啲,叉燒妹第一次試算係感覺良好。煎鍋貼其實係幾好食,不過弱點係個底煎得唔夠脆皮。 賽螃蟹非常好食,蛋白非常滑,不過好似加個蛋黃撈一下件事會開心啲。炒菜基本上冇乜特別要講,只係油多左少少。我哋嗌左一鍋菜飯,加上呢個炸豬大牌,真係一絕,拍得住上海出品。最後當然唔少得點一個阿辣妹湯麵啦,由於佢哋冇上海大佬面,所以點左個酸辣湯麵,唔夠辣唔夠多湯,可能係個人口味而已。不過個面嘅質地非常特別,唔係普通香港食到嘅上海麵,一個驚喜。商場餐廳來說已經達到標準,有集團背景來說,絕對沒有投訴。一家大細屋苑附近開餐嘅好選擇之一,會再encore。

上海小籠包

煎鍋貼其實係幾好食,不過弱點係個底煎得唔夠脆皮。

生煎鍋貼

賽螃蟹

炒菜基本上冇乜特別要講,只係油多左少少。

蒜蓉白菜仔

炸小排
菜飯
酸辣湯麵
2020-01-21 257 浏览
今晚諗住近近地去呢度食團年飯,點知完全中伏!!!原本應該有酸有辣嘅酸辣湯竟然都係咸嘅!小籠包係皮薄,有湯汁,但又係勁咸!清抄菜心,上湯豆苗都可以咸到喊!其他個啲抄年糕、醉xx又係咸到勁飲水!個豬大腸直頭咸到要取消!
今晚諗住近近地去呢度食團年飯,點知完全中伏!!!
原本應該有酸有辣嘅酸辣湯竟然都係咸嘅!
小籠包係皮薄,有湯汁,但又係勁咸!
清抄菜心,上湯豆苗都可以咸到喊!
其他個啲抄年糕、醉xx又係咸到勁飲水!
個豬大腸直頭咸到要取消!

2020-01-12 258 浏览
龍井蝦仁: 勁細碟。小食分量攝牙啦都唔夠。仲要賣$188!冇龍井味. 伏👎🏻👎🏻其他嘢食一般。服務態度麻麻⋯⋯可能週末冇訂枱,未坐低已經叫你幾點交枱。都係嗰啲啦。商場餐廳冇乜特別。真係咪叫龍井蝦仁呀!
都係嗰啲啦。商場餐廳冇乜特別。
真係咪叫龍井蝦仁呀!
龍井蝦仁
2020-01-04