2017-08-20 232 浏览
第一次係銅鑼灣食日本沾麵﹗雖然店鋪細,但人流多,客滿可見食物既質素很好都係朋友帶我食先試一個餐牌及牆身貼的餐牌我就點左份海之幸沾麵,我都係睇牆身既相吸引左先點一到左係我面前,嘩! 可以睇到D食材幾咁新鮮份量又多,又大,真真真係超鮮賣相十分吸引櫻花蝦湯麵,好多粒細蝦,味道咸咸地配上糖心蛋/海膽/櫻花蝦/甜蝦/立貝流曬口水'我仲有加左小食,叉燒 從照片中都可以睇到叉燒肥瘦均衡 , 口感好一堆的大合照,好很吸引,好吃仲有叫左小丸子TIM, 小丸子同出面的一樣,沒特色但不錯原來還有電子爐可以自行加熱碗湯呢個真係好好, 因為食到咁上下可能都凍左,熱既湯底沾麵先好食最後,價錢是相對較貴,但係食材的新鮮和份量足位置就比較要找,因為唔係大街, 但係特登去試下沾麵係值得^^

第一次係銅鑼灣食日本沾麵﹗雖然店鋪細,但人流多,客滿
可見食物既質素很好
都係朋友帶我食先試
一個餐牌及牆身貼的餐牌

我就點左份海之幸沾麵,我都係睇牆身既相吸引左先點
一到左係我面前,嘩! 可以睇到D食材幾咁新鮮
份量又多,又大,真真真係超鮮
賣相十分吸引

櫻花蝦湯麵,好多粒細蝦,味道咸咸地
配上糖心蛋/海膽/櫻花蝦/甜蝦/立貝
流曬口水
'我仲有加左小食,叉燒
 從照片中都可以睇到叉燒肥瘦均衡 , 口感好

一堆的大合照,好很吸引,好吃

仲有叫左小丸子TIM, 小丸子同出面的一樣,沒特色但不錯

原來還有電子爐可以自行加熱碗湯

最後,價錢是相對較貴,但係食材的新鮮和份量足
2017-07-17
2017-08-17 260 浏览
第一次幫襯 見到有期間限定嘅柚子豚骨沾麵($88) 即刻點左嚟試除左麵上配有柚子絲 連湯底都有淡淡柚子味 好清新 好啱夏天食 油膩感無咁重~啲叉燒輕輕燒過 油脂更香 不得不提 店舖好細心 張枱上面有個電磁爐 方便客人可以加熱湯底 食得慢都唔怕朋友試左濃香櫻花蝦拉麵($93) 上枱已經聞到啦 唔同其他拉麵店 呢個蝦味好濃郁家!!因為同行朋友都好大食~ 所以我地加左一個雜炊($20)嚟試~姐係用頭先沾麵嘅湯加芝士同紫菜去煮熱辣辣 好多芝士 勁正我地仲叫左一個小食~ 芝士年糕 ($32)一客三件 即叫即整 上枱要熱食 咁先食到煙UN 嘅質感~凍左會變硬 年糕面頭仲有燒汁 甜甜地 成件事好MATCH !!必叫
第一次幫襯

啲叉燒輕輕燒過 油脂更香

姐係用頭先沾麵嘅湯加芝士同紫菜去煮
熱辣辣 好多芝士 勁正

我地仲叫左一個小食~ 芝士年糕 ($32)
2017-08-01
  • 芝士年糕
2017-08-16 203 浏览
知道呢度出名海膽沾面,就當然係朝聖啦!不過我就覺得普普通通,湯汁太鹹了!一碗海膽沾面$198,海膽份量都算多,不過面嘅份量就太少,一個沾面都覺得唔夠飽,不過最後可以加$20要個芝士飯撈埋啲海膽湯汁一齊食。
2017-08-16 188 浏览
自食完個個好normal既沾麵之後,我都唔會好想揀黎食,但有朋友推個哩間值得一就試下啦。 一入到去就見到個電子爐,真係太窩心又岩哂我心意,因為我好怕食到唔熱既麵,所以佢可以飲我自己調溫度我好開心。好期待,我叫左櫻花蝦湯既習叉燒沾麵,個湯好多櫻花蝦係到啦,我飲左一啖我覺得好正,好濃郁又唔會好咸,又充滿蝦既味道,不過我覺得舊叉燒就麻麻啦,咸左小小,但整體黎講親民價錢比到水準之作朋友就叫左海之幸就係刺身沾麵配櫻花蝦湯,刺身都新鮮配埋一齊食又唔太奇怪啵,都幾好味,份量又多,鐘意食刺身既你絕對可以試下!

• 濃香櫻蝦沾麵
2017-08-15 139 浏览
自己趕聽講座,45分鐘要KO晚餐又唔想食茶記,仲要係迫到飛起既銅鑼灣,拉麵幫到你~風聞有海膽麵,黎左呢間。不過原來海膽只係配沾麵,係無拉麵配的。我本身唔好沾麵,惟有轉陣啦~黎個櫻花蝦濃湯麵先一上麵,有好多櫻花蝦仔,拉麵我成日都覺得係湯主宰一切,飲落無想像中鮮味,都係傾向醬油味多。個人麻麻。不過,可能都係唔同人有唔同口味,櫻花蝦量多,額外加左木耳份量一般,湯都偏向比較傑,適合鍾意濃味既朋友~可以一試。

可以一試。

2017-08-08
2017-08-10 241 浏览
朋友係一位專業Foodie,最鍾意搵一啲位置偏僻唔多人知嘅美食!今日佢就約我去銅鑼灣呢間位置較偏嘅拉麵沾麵店。富士山55源自日本名古屋,沾麵湯底味較濃,對於「重口味」嘅我,正!一坐低店員就好貼心送水俾我哋,然後介紹介紹新出有款柚子豚骨湯底,對於鍾意試新野嘅我哋二話不說決定要呢個!但要試一間餐廳嘅水準當然要試最基本菜式,所以我哋點多個特濃豚骨沾面。柚子豚骨沾麵 上麵嘅時候已經見到粒粒柚子喺麵上面,再飲淡湯原來入面都有滲著濃濃嘅柚子味。喺炎炎夏日食呢個湯底開胃之餘勁feel fresh!而柚子配上沾麵味道非常新鮮,唔似平時食沾麵會覺得比較膩。特濃豚骨沾面 另一招牌特濃豚骨沾面亦同時上場,雖然湯底同柚子味睇上去嘅差唔多,但係飲上去明顯呢個肉味較強較濃郁,不過亦唔會太咸,恰到好處。兩碗麵嘅叉燒都係火灸,比起其他餐廳就咁煮熟前者明顯味道香口好多,加上叉燒切得薄身,有種入口即融嘅感覺。芝士飯 兩個大食妹食完兩碗麵意猶未盡!餐廳有個好貼心嘅選擇,如果食完唔想浪費湯底,可以加$20整芝士飯。店員幫我哋將芝士同飯倒落柚子湯,一邊加熱一邊攪,我哋就好似睇表演一樣,睇住店員整到芝士有拉絲效果,兩個肥妹流晒口

芝士飯

店員幫我哋將芝士同飯倒落柚子湯,一邊加熱一邊攪,我哋就好似睇表演一樣,睇住店員整到芝士有拉絲效果,兩個肥妹流晒口水即刻。芝士飯味道極濃,兩個人share完碗飯已經即刻九成飽。

芝士年糕
不過朋友仲係非常口痕,佢話呢有個芝士年糕係新出,所以我哋用埋最後一成嘅quota食埋去。雖然賣相一般,但食落去真係好味到不得了!
芝士年糕

因為唔係用油炸,所以唔會覺得油膩,入面果層夾著mochi嘅質感,非常嚼口,中心帶點點芝士流心,食到我同朋友讚不絕口。
2017-08-07 169 浏览
一班姐妹想行街買野,為去旅行做準備,6點左右,決定食過快飯,跟著直落狂shopping ! 😐😐我話快飯無問題,但都要有質素,我唔要食垃圾!😠😠😠好姐妹帶左去間,平時唔覺眼的富士55食麵!環境報局好唔錯,好似置身日本的拉麵小店甘!今日我揀左佢地季節限定的柚子豚骨沾麵,貪佢有啲柚子 fresh 啲,可以食多啲!🤣🤣🤣沾麵好特別,配上濃湯食,柚子fresh , 湯卻濃,好似「冰火二重奏」的feel, 好唔錯😜😜😜!食飽麵之後,仲可用返個湯,加$20食芝士雜炊,包唔會唔飽!而且芝士香濃,值得一試!不過,正常女孩子食量,應該食唔曬,要搵人share !一班姐妹仲叫了兩款小食share , 都有水準,仲要唔太貴!總括而言,簡單的一碗麵,做得如此有水準,直得下次我無得去日本旅行之時,黎解解我思鄉病!

2017-08-06 136 浏览
熱愛日本文化但又身為窮人的我,當心裡又再想起日本時,最好方法就是找香港的拉麵店解一解渴😋要知道在香港搵一間好味又有日本風味的日式拉麵店是有難度的!今次就來到富士山55試一試!門面雖小但一看就好像到了日本的小巷內的隱世麵店!心中不期然充滿期待💓店內空間雖小,但仍十分舒適!一貫日系裝潢,令人回到日本的感覺!面對著廚房食麵,感覺好像到了居酒屋般😂思鄉情愫日深😝點了一碗櫻花蝦拉麵,一上枱!好香蝦味😍見到有成半碗櫻花蝦,好足料!第一件事當然要試試湯底,湯底濃郁,一試就知用了很多時間餚製!第二,麵!麵質爽口彈牙,一夾起,湯汁掛在麵上,令人食指大動👍🏻櫻花蝦脆口,細嚼下蝦味慢慢滲出🤤及後,再叫一支草莓梳打作結,上完電!這次上電回鄉之旅令我十分滿意!無論店內裝潢、食品、飲品、員工的服務,麵令我好像置身於日本的拉麵店中,飽餐一頓後,令人滿足,安撫了我這小窮鬼的思鄉愁緒。

今次就來到富士山55試一試!

面對著廚房食麵,感覺好像到了居酒屋般😂思鄉情愫日深😝
濃香櫻花蝦拉麵(日本濃厚湯底)

點了一碗櫻花蝦拉麵,一上枱!
好香蝦味😍見到有成半碗櫻花蝦,好足料!
櫻花蝦脆口,細嚼下蝦味慢慢滲出🤤

草莓梳打

及後,再叫一支草莓梳打作結,上完電!

這次上電回鄉之旅令我十分滿意!
2017-07-27
濃香櫻花蝦拉麵(日本濃厚湯底)
2017-08-04 103 浏览
海膽沾麵$198湯底有濃郁海膽味三文魚子夠新鮮食完可以加湯飲用 食完拉麵成口海膽味之後再飲湯令成個口充滿油香 幾正 但價錢較貴 餐廳都好多人排隊 等候時間約半小時 overall it is worth to give a try👍🏻
海膽沾麵$198
湯底有濃郁海膽味
三文魚子夠新鮮
2017-08-02 139 浏览
哩間餐廳係一間正宗日式拉麵既餐廳,當日我叫左一碗特濃湯底既櫻蝦叉燒拉麵,裝修算日式, 地方不算太大。哩碗拉麵外觀非常好睇外層鋪滿一粒粒既蝦仔紅彤彤的真係似足一片片既櫻花。欣賞完碗面之後就開始品嘗碗拉麵湯底濃郁鮮美,拉麵配上美味既湯簡直和味。湯底由海鮮加豬骨湯配合組成十分濃。麵身比較幼,我知道有些人喜歡吃粗麵。食完碗拉麵之後感到渴意可以選擇叫一杯草莓汽水味道清甜,飲完特濃湯底飲拒係最適合的。富士山55間鋪環境精緻野食美味大家可以推薦比身邊既朋友叫拒地一齊來食。

裝修算日式, 地方不算太大。

食完碗拉麵之後感到渴意可以選擇叫一杯草莓汽水味道清甜,
飲完特濃湯底飲拒係最適合的。
2017-08-02
2017-07-29 144 浏览
每次來富士山55都是吃得豪爽的,今次在網絡上見到富士山55推出了價錢相對親民,而又相對清新的柚子豚骨拉麵/沾麵。今次可以在工作以後來這邊吃吃看,感受一下這個季節限定的美食。柚子豚骨沾麵 ($88)日式芝士雜坎 ($20)雖然這個沾麵的價錢相比起另外幾款更為親民,但賣相絕不馬虎。顏色鮮艷的流心蛋蛋黃、黃色的柚子、還有紋理不錯的豚肉,讓人食慾大增。這個沾麵是幼麵條來的,把麵條沾在湯之中,再試一口,清新的口感隨之而來。柚子清甜的味道夾雜著有咬口,且蠻彈牙的麵條,再加上豬骨湯底的沾麵湯,味道層次相當豐富,鹹香之中帶清新感,令沾麵的膩感大減,也讓香氣在口腔之中顯得更多元化,更吸引。不得不提的是豚肉,每一片的肥瘦均勻,而且脂肪的部位食落還帶點爽,可謂真正的甘香可口。又其實沾麵湯入面加入了點點柚子,為了一再滿足自己的饞嘴,我決定來一個日式芝士雜坎,每次吃這個芝士雜坎都覺得相當興奮,對於超喜歡芝士的我來說,這的確是一個對自己最大的獎勵。店員為我加入很多很多芝士,就連飯都可以做到拉絲效果。平日吃完芝士雜坎之後,有機會會漏,但當沾麵湯有柚子,又是另一回事,味道清新,膩感減半。吃完這個芝士坎之後,的確相當滿

柚子豚骨沾麵 ($88)
日式芝士雜坎 ($20)

又其實沾麵湯入面加入了點點柚子,為了一再滿足自己的饞嘴,我決定來一個日式芝士雜坎,每次吃這個芝士雜坎都覺得相當興奮,對於超喜歡芝士的我來說,這的確是一個對自己最大的獎勵。店員為我加入很多很多芝士,就連飯都可以做到拉絲效果。平日吃完芝士雜坎之後,有機會會漏,但當沾麵湯有柚子,又是另一回事,味道清新,膩感減半。吃完這個芝士坎之後,的確相當滿足啦!
  • 柚子豚骨沾麵
  • 日式芝士雜坎
2017-07-28 129 浏览
呢度既沾麵一向出名 之前都食過櫻花蝦果個估吾到出左新既海鮮拉麵 心大心細左一下 最後都點左特濃雙色海膽沾麵$298登登登登!D海膽夠到呢仲有一堆三文魚子配埋紫菜同半熟蛋 真係大滿足 一向都好欣賞呢度既半熟蛋 入口即溶而且好滑 海膽好肥美 望落色凙都吾錯 三文魚子就有dd咸 沾面湯 幾濃叫左小食 芝士年糕 外脆內軟 係咸咸地果種芝士追加左個芝士飯 佢地呢度既芝士飯係會用你食緊果個沾麵湯幫你整既 果然物盡其用哈哈 芝士幾濃 食埋呢個會好FULL 我仲自己包左個海膽壽司添
呢度既沾麵一向出名 之前都食過櫻花蝦果個
叫左小食 芝士年糕 外脆內軟 係咸咸地果種芝士
我仲自己包左個海膽壽司
  • 海膽沾麵
2017-07-27 12446 浏览
夏日炎炎!但朋友都係想食熱辣辣既拉麵,行到黎富士山55。店面睇落好細間,入邊應該都唔會太大。可以講得上係麻雀雖小五臟俱全,最入邊係半開放式廚房! 拉麵店最窩心係牆身既日式設計!每張枱旁邊都有一個掛勾可以俾你掛袋,十分方便👍湯底種類比較多,加埋有13款,有部分更加可以自由選擇拉麵或沾麵👍非常之唔好彩俾我抬頭一望見到呢款柚子豚骨湯!!夏天無乜胃口,一於試下新口味挑戰味蕾💪夏天太熱,真係要叫返罐日本啤降降溫。啤酒夠冰凍,正❗❄等左無耐終於上麵,沾麵中間真係有柚子!😆原本諗住只係加柚子落麵撈埋黎食,但一飲湯發現十分清新既柚子味!未試既時候都覺得兩種味道加埋會好怪,但食落有另一返風味完全無違和感!但反而柚子味會蓋過豬骨湯既味,感覺整個係熱既柚子湯😂加左一隻蛋,溏心效果唔錯,中間部份仲係半凝固狀態,但略嫌唔夠蛋香唔夠凍叉燒我覺得一般般,因為中間脂肪部份比較爽,似五花腩,無平時食開入口即溶既口感。雖然肉香,但少左油脂既香口試哂配料,係時候番熱個湯黎食,食沾麵我比較鍾意熱啲既湯。每枱都有一個電子爐,方便自己加熱,控制溫度👍麵身比平時食開既沾麵幼身少少,而我點左軟身麵,會比較吸味。沾上湯一齊食,清新柚子

夏天太熱,真係要叫返罐日本啤降降溫。啤酒夠冰凍,正❗❄

等左無耐終於上麵,沾麵中間真係有柚子!😆

但反而柚子味會蓋過豬骨湯既味,感覺整個係熱既柚子湯😂

麵身比平時食開既沾麵幼身少少,而我點左軟身麵,會比較吸味。沾上湯一齊食,清新柚子味中帶點微酸,非常開胃!

第一次咁勇敢試特色拉麵湯底,一聽名既時候真係覺得又咸又甜,撈埋會係咩味?食落其實真係唔差,而且感覺好清新,無左豚骨湯既油膩感
呢款麵幾岩我口味!夏天食會開胃啲,有興趣可以一試!
2017-07-24 3355 浏览
星期一係打工仔最痛苦嘅一日,為咗慰勞下自己,梗係要食好嘢啦,於是就同事去食拉麵 ,我哋就係公司附近搵咗間好出名嘅拉麵舖, 入面嘅裝修都好有日本嘅風味,同我之前去日本當地食嘅拉麵舖好相似呢度嘅餸菜有得揀沾面同埋拉麵 ,不過我自己就鍾意一碗過食,所以就揀咗拉麵嚟試下啦,平時我好中意食櫻花蝦,貪佢有咬口,香香脆脆咁,呢到好特別有櫻花蝦豚肉拉麵選擇,而且亦都有得揀濃湯同埋清淡湯,最重口味既我咁我一於試下濃湯,無蛋不歡既我仲加碼要多隻溏心蛋添。叫左無糖綠茶,起初以為係店舖自己沖既綠茶,原來係支裝伊藤原綠茶,不過我都覺得ok,飲唔哂仲可以方便拎走飲等左大概5至10分鐘左右,就上菜了,感覺上賣相唔錯。櫻花蝦份量都唔少,食落去乾乾地unun地,蝦香味同濃湯十分夾。濃湯真係非常濃郁,十分濃稠,食到濃濃豬骨味,如果就咁飲湯既話感覺上會有點略咸,但如果配麵或配餸食就岩岩好。拉麵屬於中等偏幼身,咬落去乾爽脷落,唔會煮得太硬而難咬開。豚肉切成長條型,比較坊間既圓形狀更容易咬入口,肥瘦分明,半肥半瘦,建議如果肥的部份可以減少d會更佳。溏心蛋煮得恰到好處,蛋黃既生熟度煮得剛好,部份有少許半熟,而有部份仍然流心,建議

等左大概5至10分鐘左右,就上菜了,感覺上賣相唔錯。

溏心蛋煮得恰到好處,蛋黃既生熟度煮得剛好,部份有少許半熟,而有部份仍然流心,建議如果蛋表面可以用鹵汁鹵耐d會效果會更佳。

2017-07-22 168 浏览
在銅鑼灣伊榮街有一間拉麵店非常多人排隊,橫風橫雨嘅關係今晚!人流大減~冇人排隊所以我就入嚟一試啦 店內有提供多款拉麵,沾麵供應 所以我都15,16唔知揀邊樣好, 最後見到一個期間限定叫「海之幸豪快盛沾麵」 跟住要咗一支士多啤梨味嘅汽水, 入口非常重士多啤梨味非常好飲!值得推薦出面比較少見的~ 大約等咗五至十分鐘之後主角終於出場 滿滿嘅海膽鮮味又甘香,一點苦澀味也沒有~ 甜蝦數量亦都好多, 三文魚子每粒晶瑩剔透 一口咬開之後係口內爆發出無窮嘅鮮味 帆立貝更加冇得輸每片都非常厚身 櫻花蝦加強咗口感帶點咸香麵質適中都幾彈牙~將麵放入湯沾沾黎食~又唔會好咸!!坦白說。。。我食出鮮味了!! 唔怪得咁多人排隊啦~

出面比較少見的~

大約等咗五至十分鐘之後主角終於出場
帆立貝更加冇得輸
每片都非常厚身
櫻花蝦加強咗口感帶點咸香
!! 唔怪得咁多人排隊啦~