2018-12-10 969 浏览
食物水準一般,最差的係凍的,係每碟餸都不夠熱,班頭腩煲都唔係熱辣辣拎出嚟😣仲有個糯米飯唔熱兼太淋,唔會再去😤服務一般,問例湯係咩湯,部長唔知但一句等陣都無就行開左😠
服務一般,問例湯係咩湯,部長唔知但一句等陣都無就行開左😠
2018-05-13 1564 浏览
今日母親節唸住食好小小!但我好想講~我是但搵間茶記都好過距🤯!可能係節日係有D人!師傅可能太忙!D野食好似求其上菜左就算!感覺似整好哂係到左上菜!我冇唸過到酒店裹面食野會咁~算~食品質方面除咗條蒸魚同埋個壽包之外其他都唔得~個荷葉飯仲衰D飯係好似煲爛哂咁🤢算啦~唔想有人中再中伏~~
2018-03-20 1582 浏览
約朋友們吃飯,有老有嫰,吃甚麼好呢?知道富豪東方酒店推出了懷舊手工粵菜,於是就柴娃娃來試。年輕的一輩,原來真的沒吃過金錢雞,還以為面頭的肥豬肉是蜜棗,我立時O了嘴,哈哈,很有趣的一餐! 看餐牌的介紹,今次主題餐單共有十個經典菜式,全部按傳統古法製作,看來大廚在資料搜集方面下了不少功夫呢!我們一行八人,就將所有懷舊菜都來一份吧。 金錢蟹盒 ($168/ 六件) 裡面有豬肉、蝦肉、蟹肉、冬菇等材料,再用兩塊豬肉包著,外層漿粉薄身、脆口,吃時蘸一些甜酸汁,竟像一顆豪華版錦鹵雲吞,感覺不錯呢。 龍穿鳳翼 ($168) 相傳起源於慈禧太后的夢境,御廚為討太后歡心,遂製作菜式,將她的夢境成真。去骨雞翼裡加入了鮮魷、香菇、甘筍和芹菜,雞翼香滑,魷魚鮮香,蔬菜爽口,是不錯的配搭。 脆皮炸大腸兩食 ($168) 懷舊菜就是這樣了,不健康,但美味,這個炸大腸兩食就是表表者。第一食釀了蝦膠,第二食只簡單酥炸;前者味道層次更佳,我亦喜歡蝦膠的彈牙爽口,後者的肥膏感覺更多,外脆內軟,簡單而味美。 香酥荔蓉鴨 ($288/ 隻) 荔蓉鴨外形不錯,不過荔蓉味道稍淡,鴨肉炸得稍乾,而且酥皮沒有我想

金錢蟹盒 ($168/ 六件)

龍穿鳳翼 ($168)

脆皮炸大腸兩食 ($168)

香酥荔蓉鴨 ($288/ 隻)

荔蓉鴨外形不錯,不過荔蓉味道稍淡,鴨肉炸得稍乾,而且酥皮沒有我想像的酥脆,又未能與下層緊黏,稍為失色。

鳳凰乳鴿脯 ($148/ 隻)

這一味立即挽回分數!鴿脯用蛋黃炒過,夠鹹香,十分惹味;鴿脯啖啖肉,吃起來十分方便,我們叫了兩隻,很快就幹掉了。必食之選。

玉扳指蝦球 ($198)

吃了好多炸物,終於有一道較不熱氣的菜式。這道菜以絲瓜包著大蝦,造型一流。絲瓜入味又多汁,鮮蝦彈牙,清新之選。

蜜餞金錢雞 ($188/ 六件)

順德名菜,部分舊式酒家都有提供。金錢雞共有三層:肥豬肉、叉燒、雞肝。朋友故意捉弄兩位90後,不告訴她們肥豬肉是甚麼,她們受到「蜜餞」兩字影響,一人答是蜜棗,另一人答是蜜餞蘋果,可想而知這塊肥肉是做得如何出色!爽口甜美,不說不知道是甚麼呢!

叉燒香口甜美,雞肝起沙,入口即溶,很有after taste!這個金錢雞都是我的必食推介。

阿嫲眉豆糕 ($48)

本以為這眉豆糕是甜的,吃一口,才知道是鹹的。質感較實淨,散發淡淡眉豆香,加一些餐廳招牌辣椒醬吃,味道更佳。

蜜糖脆蛋散 ($48)

蛋散做得很鬆化,甜而不膩,很出色。近來身邊充斥著蛋散,就讓我多吃幾件,希望能和打小人的作用一樣,將蛋散全部消滅,好運即來!

橋底糖不甩 ($68)

糖不甩比想像中的大粒,質感軟熟,用紅糖水浸著,加上了椰絲,嗜甜者必點。
2018-03-19
2018-03-15 1291 浏览
一餐飯—除左講味道,環境都是重要的一環。一星期工作已經辛勞非常,能好好享受一餐安樂茶飯是多麼快樂的一件事。日常已經趕頭趕命,在假日好應該慢活慢吃一番。所以我日常都喜愛同媽媽去酒店中菜廳進餐,貪其少人又舒服。今晚便同媽媽去了九龍城的富豪坊進餐。見到出了新餐單專吃懷舊菜,便同媽媽點款試試,先點了這款荔蓉香酥鴨。以薄酥的芋蓉包住鴨肉,粉糯中帶出點點肉香,你可以見到鴨件炸得乾身,酥化,鴨肉雖是略肥但肉質仍算鬆化,但芋頭就不算太香甜。當然一份鴨子不會足夠滿足我們,跟著我們還點了一份剁椒大魚頭。雖然我是90後女子,但我口味卻像老人家/麻甩佬口味,我愛吃蒜頭、蔥、尤其在砂鍋中爆過的特別愛!還有苦瓜、魚頭、田雞那些非典型餸菜我都非常愛!但那份魚頭認真令我失望了。首先,唔熱已經是死罪,魚頭優點是很滑但缺點很腥,要新鮮熱辣先好味,它完全表現不了魚頭的美味,只剩下腥味同不重的豉椒味。反而亂入的叉燒卻不錯,入口鬆化,麥芽味道甜而不膩,送飯一流。另外有意見反映是這裡人手嚴重不足(成個場見到得兩個侍應),想叫人跟跟單都要等15分鐘,加加水都難。我特登俾錢去中菜廳都係想有好服務有好食物,食物可以,價錢是平,但絕不是

另外有意見反映是這裡人手嚴重不足(成個場見到得兩個侍應),想叫人跟跟單都要等15分鐘,加加水都難。我特登俾錢去中菜廳都係想有好服務有好食物,食物可以,價錢是平,但絕不是酒店級水平,如果想歎,絕對有其他選擇。
2017-11-29 1977 浏览
正所謂秋風起,就三蛇肥,何況現在更是進入冬季了,此時當然要來餐蛇宴來補一補。雖然新一代普遍對蛇宴不感興趣,但占苗每年都會吃一餐補補虛弱的身子。 蛇宴一開始當然不會拿蛇羹出來,五小碟的【富豪坊五彩喜錦碟】先來。分別是山西陳醋拍青瓜、奇味小雲耳、蝦籽乾燒野菌、成都手撕雞及白切鮮沙薑肘子五款,真的是五味雜陳,十分開胃,小弟尤其喜歡沙薑肘子,令人想一吃再吃。 【石榴百花炸蛇丸拼金沙南瓜條】在賣相上已完勝,手功菜是也。百花蛇丸表面炸得金黃香脆,內裡則爽口彈牙,配合極為惹味的咸蛋黃醬掛著的南瓜條,令人回味無窮。 第一道以蛇入饌的菜式已出爐,其餘的陸陸續續送到。這道【懷舊七彩炒蛇絲】色彩豔麗,味道鮮美,蛇肉更是鮮嫩爽滑,口感一流,要將不同的肉絲及蔬菜絲炒在一起而仍然保留一致的口感,殊不簡單。蛇肉本身帶點腥味,大廚更特別放入陳皮、檸檬葉及菊花去腥,嚴如乾炒版的蛇羹。 剛吃過乾式的炒患絲,隨即送來【菊花太史五蛇羹】。材料相當豐富,全部皆切成幼絲,放入熬煮多時的蛇湯一起煮。湯頭清澈鮮味,不稀不稠,與材料交雜而成的質感,有著錯綜複雜的味道,若再加入南乳薄脆、白菊及檸檬葉,既能辟腥提鮮
剛吃過乾式的炒患絲,隨即送來【菊花太史五蛇羹】。材料相當豐富,全部皆切成幼絲,放入熬煮多時的蛇湯一起煮。湯頭清澈鮮味,不稀不稠,與材料交雜而成的質感,有著錯綜複雜的味道,若再加入南乳薄脆、白菊及檸檬葉,既能辟腥提鮮,又能中和溫熱,更為滋補養陰。
其實胃口都差不多,但蛇宴還有很多菜式,如【龍躉兩味】,先有肉質豐厚嫩滑的清碧綠炒斑球,入口結實而滑嫩,連皮的位置更有豐富的膠質,煙煙韌韌的;二吃不是蒸頭腩,而是紅炆斑頭腩,絕對是惹味之選。香濃的醬汁提升了滋味,斑腩經油泡後盡吸醬汁的美味,盡顯骨酥鮮美的一面,若襯上一碗白飯倒是非常適合。
最後,就以【生炒臘味糯米飯】來終結咸胃。炒出來的糯米飯飯粒分明,爽口煙韌,配合豐富油潤的臘味,令人有種停不了口的感覺。
甜品位置總會預留的,就由【蘆薈銀耳燉萬壽果】來做個完美的結局,清甜滋潤,實在是秋冬之選的佳品。
用餐时段
2017-11-18 1287 浏览
侄女的百日宴 想到就近又大體的中菜廳菜式真心不太差 (1)金銀蛋波菜(2)蔥油海蜇(3)成都手撕雞(辣)(4)鳳梨拔絲黑豚肉(5)蒜香牛油野菌(6)富豪老火湯(7)砂銷鍋珍菌乾燒班球(8)和味粉絲鮑魚煲(全都係粉絲,小量鮑魚)(9)有機紅柿桃膠燴鮮竹(10)臘味糯米飯(11)客家煎釀豆腐但......服務態度「一流」(1)沒有安排合適座位,book位十人,入座時確定十人,但人齊先發現沒有安排足夠座位(2)落單/服務態度差,指定的服務生經常不在 其他服務生不肯處理落單;叫服務生幫忙取器具座熱奶樽喂奶卻黑面;(3)粗心大意,未有為顧客設想,顧客正在夾菜卻執意要端菜
侄女的百日宴 想到就近又大體的中菜廳
菜式真心不太差

(1)金銀蛋波菜
(2)蔥油海蜇
(3)成都手撕雞(辣)
(4)鳳梨拔絲黑豚肉

(5)蒜香牛油野菌

(6)富豪老火湯
(7)砂銷鍋珍菌乾燒班球

(8)和味粉絲鮑魚煲(全都係粉絲,小量鮑魚)
(9)有機紅柿桃膠燴鮮竹
(10)臘味糯米飯

(11)客家煎釀豆腐

但......
服務態度「一流」
(3)粗心大意,未有為顧客設想,顧客正在夾菜卻執意要端菜
2017-11-18
庆祝纪念
生日
  • 鳳梨拔絲黑豚肉
2017-09-29 1304 浏览
經常在九龍城搵食,但從來未去過富豪東方酒店飲茶,今日突然想去試下去到12:30左右,人唔算多。我地劃左以下點心夠熱!皮薄餡靚有口感,唔會煮得太淋唔錯,有鮮蝦味麻麻地,偏鹹唔錯,有水準總結: 三個人食左三百五十幾蚊,偏貴但味道正常唔特別,所以都未必有下次
去到12:30左右,人唔算多。我地劃左以下點心
叉燒腸粉
夠熱!皮薄餡靚
莧菜
有口感,唔會煮得太淋
蝦餃

用餐时段
蝦餃
桂花糕
2017-08-20 1229 浏览
今日又再去左富豪東方,今次就食中餐,一向食開都好有水準的星期一至四可能生意問題有平價四人餐,688中有頭盆,有湯,有龍躉兩味,清炒菜心,家鄉小炒一碟同甜品頭盆叫左燒味雙拼,有叉燒同油雞,叉燒好香,好夠味; 雞就湯就叫左花膠海鮮湯,料十足,冇味精,但份量就……每人剛好一碗龍躉兩味就係西芹炒龍躉球同薑葱龍躉腩煲,先講炒球,龍躉份量都唔少,而且肉厚淡淡肉,啱哂食肉獸;而個煲就未食已經聞到好香,食落更覺得鑊氣夠,冇諗到酒店食到大排檔風味,十分家常小炒就叫左咖哩牛腩,咖哩汁味濃又夠香又有椰汁味,而牛腩又每件都夠哂份量,用嚟撈飯一流,所以食完都把所有淨嘅咖哩汁返屋企撈飯最後甜品有紅豆沙同西米露總括而言,688一個四人餐,份量亦足,可以喺酒店食到算超值
今日又再去左富豪東方,今次就食中餐,一向食開都好有水準的
頭盆叫左燒味雙拼,有叉燒同油雞,叉燒好香,好夠味; 雞就

,用嚟撈飯一流,所以食完都把所有淨嘅咖哩汁返屋企撈飯

最後甜品有紅豆沙同西米露
總括而言,688一個四人餐,份量亦足,可以喺酒店食到算超值
2017-08-17
  • 咖哩牛肉腩
2017-04-01 1703 浏览
知道換左大廚,特登走嚟試下菜...本身做緊優惠,有個set每位$269,有好多道菜,菜式也不差,但無奈我有兩位老人家胃口比較細,所以叫左普通既dinner set,有2款前菜,1款湯,3款主菜,1款飯/粉,甜品...(原諒我未能提供完整的菜式名)前菜:冰鎮芭樂味道酸酸甜甜(應該係用醋+蜜糖),幾開胃,估唔到芭樂都有咁既整法蔥花卷開頭以為係類似包既點心,原來係炸既,樣子似好油,但食落一啲都唔油膩,好好食!湯:海鮮酸辣羹依個真係不得不讚,好足料!酸辣味調控得好好,唔會太酸太辣,讚主菜:炸子雞本來係要古法燒雞,但售罄,所以轉左炸子雞,但都不錯,雞肉都嫩滑,皮都夠脆白玉釀珍菌賣相一流,心型既蘿白,上菜果刻,我仲以為係隔離台,咁靚!但可能蒸得太短時間,珍菌的味道沒有滲入蘿白中龍蝦汁蛋白蒸班球班球一啲都唔腥,龍蝦味道又無搶左班球的鮮味,蛋白加上龍蝦汁一流我地簡左伊麵,並不是傳統果隻伊麵,這款比較幼身,似公仔麵既質感,但抄得不太油同乾身,味道不差甜品係紅豆沙加馬蹄露,紅豆沙不太甜,馬蹄露就比較甜了一點。
知道換左大廚,特登走嚟試下菜...

前菜:

湯:
海鮮酸辣湯
海鮮酸辣羹

主菜:
賣相一流
龍蝦汁班球
龍蝦汁蛋白蒸班球

甜品係紅豆沙加馬蹄露,紅豆沙不太甜,馬蹄露就比較甜了一點。

2017-03-31
海鮮酸辣湯
龍蝦汁班球
2016-07-25 3183 浏览
為了找一個方便爸媽的粵菜館,兩天前我到了九龍城富豪東方酒店的富豪坊試菜.當天雖然是星期五晚,但七時半只得三圍枱.餐牌內的素食選擇很多,我點了四個素菜:温公齋煲,炸素鵝,白肉藏珍菌和西芹如意炒素帶子.落單後約十分鐘便上菜,素鵝本來是前菜但分量很大而且不油膩.雖說是炸的,但口感一點都不乾,真是難得.温公齋煲的份量亦很足,南乳的味道很鮮美,連一向在吃飯時默不作聲的母親都主動說很好吃,可說是我吃過最好的温公齋煲.致於白肉藏珍菌和西芹如意炒素帶子比較普通,只是不過不失.到了爸爸做完手術出院後我便帶他到富豪坊試試其他的菜式,他最喜歡吃魚,所以除了温公齋煲和炸素鵝外亦點了龍蝦汁蛋白蒸斑球和蒜蓉炒莧菜.當晚是星期天,人比較多一點,但亦不滿座.上菜的速度不算慢但温公齋煲的水準降了一點,雖然不算壞,但比不上第一次吃的驚喜.可幸素鵝保持了水準,真是低食夾大件;而莧菜的分量很大亦美味.最後來的是蒸斑球,賣相不算十分吸引但份量十足,六塊厚厚的魚肉上都附有一點魚皮,爸爸說可能是星斑,証明是真材實料的斑塊,並非魚目混珠.他說襯底的蒸蛋白很滑而且味道很鮮美,他對於厨師的創意讚不絶口.這道菜啖啖肉而且取價相宜,真是老幼
到了爸爸做完手術出院後我便帶他到富豪坊試試其他的菜式,他最喜歡吃魚,所以除了温公齋煲和炸素鵝外亦點了龍蝦汁蛋白蒸斑球和蒜蓉炒莧菜.當晚是星期天,人比較多一點,但亦不滿座.上菜的速度不算慢但温公齋煲的水準降了一點,雖然不算壞,但比不上第一次吃的驚喜.可幸素鵝保持了水準,真是低食夾大件;而莧菜的分量很大亦美味.最後來的是蒸斑球,賣相不算十分吸引但份量十足,六塊厚厚的魚肉上都附有一點魚皮,爸爸說可能是星斑,証明是真材實料的斑塊,並非魚目混珠.他說襯底的蒸蛋白很滑而且味道很鮮美,他對於厨師的創意讚不絶口.這道菜啖啖肉而且取價相宜,真是老幼咸宜.飯後附送木瓜雪耳和紅荳沙糖水,前者不俗但紅荳沙的荳和蓮子郤硬了一點,否則更理想.當晚用恒生信用咭結帳還有八折優惠,四個人只是花費了四佰多元真是物超所值.若果家人有吃素和吃葷的,這裏是一個各取所需的好地方.

龍蝦汁蛋白蒸斑球
炸素鵝
温公齋煲
紅荳沙
2016-05-18 2547 浏览
在剛過去的母親節一家人去食晚飯。主要得兩個套餐,其他散叫選擇很少。最終叫了一些簡單的菜,白切雞,乳豬,海鮮煲,炒菜,荷葉飯。白切雞色澤淡而冇雞味。乳豬皮不是超脆但算ok。海鮮煲有飽魚仔,海參,食唔到鮮味,裡面的蝦就最差,完全無味。炒菜正常。荷葉飯算最好,有香味同飯的軟硬濕度剛好。總體餸菜味道普通。最勞氣是極差服務態度,追上菜追咗超過1粒鐘都未齊。女部長(定係高級侍應生?)全晚黑口黑面,叫佢扮聽唔到,睇唔到。完全不能想像這是間係酒店裡面的中菜廳!😠
2016-05-08
庆祝纪念
母亲节
2016-03-22 2732 浏览
呢日一行三人黎左九龍城的酒店來個商務午餐,地方非常寬落,午餐時間人流唔算好多,坐得好鬆動。有個menu俾我地簡,食物選擇都幾豐富,點菜唔洗等好耐就有野食,好野。選左幾個點心。先黎個蝦餃,皮薄餡靘唔在講,蝦肉爽身配以有咬口筍絲,合拍非常,也無腥味,非常好; 燒賣豬肉富質感有咬口,啖啖肉,絕非一般酒樓貨色;菠蘿叉燒飽有驚喜,菠蘿皮鬆化,飽身軟、棉,咬一啖,熱辣辣叉燒餡連汁緩緩流出,只嫌餡料甜少少,唔好甘甜就一百分。炸竽角外層唔算好鬆,勉強合格,不過內裡餡料豐富,攞返分。加錢要了白肺湯,呢個湯屋企唔會整,太花功夫。好濃杏汁味,豬肺洗得好乾淨,足料,飲完成個人暖曬之餘,仲覺得好滋潤同養顏。蟲草花蒸雞,起用韓國蟲草花,比平時食開的更大、更肥身,香料也更突出,食落更有咬口; 雞肉滑,富雞味,幾大碟。牛肉餅煲仔飯,一上桌,出事,米飯太濕,只空有煲仔飯之名,無煲仔飯之實。肉餅尚滑身,不會死實,也夾有馬蹄碎,爽脆、軟滑兩相宜。但個飯底真係出曬事。係抵食,不過仲會唔會山長水遠過來食,就未必。
呢日一行三人黎左九龍城的酒店來個商務午餐
,地方非常寬落,午餐時間人流唔算好多,坐得好鬆動。
點心有d驚喜
炸竽角外層唔算好鬆,勉強合格,不過內裡餡料豐富,攞返分。
芋角
芋角餡料足,唯皮未夠鬆化
杏汁豬肺湯
蟲草花蒸雞

係抵食,不過仲會唔會山長水遠過來食,就未必。
煲仔牛肉飯
2016-01-18
點心有d驚喜
杏汁豬肺湯
2016-03-07 1606 浏览
這晚和家人來到東方富豪酒店的中菜廳吃晚飯,之前曾經吃過他們的自助餐,食物款式很多,價錢亦合理。這晚點了杏汁燉白肺,大蝦螺片炒西蘭花,海参鵝掌伴生菜,上湯浸時蔬,清蒸老虎斑,當紅炸子雞,瑤柱蛋白炒飯,整體食物質素不錯,瑤柱蛋白炒飯最有驚喜,炒飯乾身入口有口感,味道清香不會太濃,最後以糖水及糕點作結尾,我蠻喜歡這裡的桂花糕,不會太硬或太散,散發陣陣桂花香

2016-03-06
  • 瑤柱蛋白炒飯
2015-12-08 1681 浏览
機場已遷離九龍城18載,不過鐵鳥如大鵬穿梭石屎森林的磅礡氣勢,依然深刻!世界之大,唯香港啟德機場曾擁有如斯獨一無二、令人震攝入魂的能量。機場範圍總設酒店。在Up In The Air 電影裡,享受一年322日出差生涯的男主角,機場酒店與家無異。富豪東方酒店 (前稱富豪機場酒店) 至今屹立33年,見證九龍城的變遷!酒店內的「富豪坊」以平易近人的酒店式粤菜,與一街之隔的食肆同樣留守九龍城這片如家的土地。「富豪坊」最近推出秋冬滋補的太史五蛇宴,包括太史五蛇燴花膠、金獎茶皇雞、原籠荷香豉汁豆卜蒸鱔、雙冬羊腩煲,臘味糯米飯和冰花雪梨燉雪耳等十道精彩菜菜式。當中的太史五蛇燴花膠以傳統製法,匯合眼鏡蛇、金腳帶、過樹榕、三索蛇、百花蛇之五蛇的湯底,並配搭多種材料和花膠,味道香濃,花膠爽彈的口感尤其突出。而繽紛如彩虹的七彩炒蛇絲,則由彈牙的蛇絲混合三色彩椒、西芹、筍條、菊花和檸檬葉等,帶出清爽怡人、香而不膩的味道,洗去蛇宴一向予人累贅的感覺!在大廚的手中,蛇既可演繹如許仙與白娘子人蛇共戀的溫婉菜式,也可以將法海和尚與白娘子鬥法的激情融入。脆花菇拼百花炸蛇丸炸得甘香酥脆,花菇的爽香與蛇丸的彈牙互相爭艷。除
太史五蛇燴花膠
太史五蛇燴花膠
七彩炒蛇絲
脆花菇拼百花炸蛇丸
腿蓉蝦多士
除了蛇宴,「富豪坊」尚有不少值得一試的菜式,如腿蓉蝦多士,選用了鮮嫩的鳳尾蝦與腿蓉合奏,入口鬆化鹹香!
蟹粉花膠釀星斑球拼蟹粉炒上海年糕
蟹粉花膠釀星斑球拼蟹粉炒上海年糕的組合來得美妙,誘出驚喜的化學作用!厚身緊緻的魚柳,質量與口感兼備,小鹹的味道與焦香的魚皮,將蟹粉的甜香完美地吊出,再配上煙韌的蟹粉年糕,就如錦上添花!
「三不管」的九龍城寨於1997移交前隨之清拆,小部份遺跡可見於九龍寨城公園,其實九龍城的地方色彩不僅如此,還有宋皇臺,九龍城街市和每年舉行的潑水節等,載著香港人深厚的情感與文化。遊覽完畢,更可順道享用九龍城這「食城」的美食,樂哉!

题外话/补充资料: 太史五 蛇宴 星期一至五優惠價: 每席$3088,半席$1788 星期六、日及公眾假期優惠價:每席$3288,半席 $1888
2015-11-17
  • 太史五蛇燴花膠
  • 蟹粉花膠釀星斑球拼蟹粉炒上海年糕
  • 七彩炒蛇絲
住黃大仙同鑽石山附近既朋友,成日都話去富豪飲茶,我都覺得奇怪點解會去酒店飲茶咁High Class! 趁住上星期六放假,我都同屋企人一齊去左食個Lunch試下,因為我去富豪東方酒店都唔遠,係酒店對面落車行5分鐘就到,真係幾方便!話哂都係黎飲茶,當然要試下呢度既點心,蝦餃燒賣一定唔少得! 聽講呢度個燒賣拎左旅發局頒既美食之最大賞「點心組」獎項,所以我地一於都點返一籠!富豪坊蝦餃皇 — 確係唔錯! 入面d蝦好多個皮又薄,食落去好有蝦既鮮甜味!加上入面唔放筍~本人就最鐘意,啖啖蝦肉!瑤柱櫻花蝦燒賣 — 必食!!! 不過激死,未影相就已經比屋企人夾走左2粒! 只可以影得咁多,不過呢個燒賣真係抵佢拎獎,用櫻花蝦代替蟹籽,好香好鮮味,同d豬肉好夾! 值得一讚!香煎魚茸韮菜角 — 味道一般,佢個皮連同芝麻係面都煎得香口既,不過個餡又無咩特別,普普通通啦!XO醬帶子蝦仁炒腸粉 — 呢度個XO醬係有得賣架! 個味道都好香,辣味適中,唔係好食得辣既人都啱食,加上配埋蝦、帶子一齊食,味道仲好! 不過佢d料唔係好多,如果可以再多d蝦同帶子就好喇!燒味拼盤 — 好好味! 店員話呢度個叉燒係用新鮮豬自己整既,所以

,所以我地一於都點返一籠!
瑤柱櫻花蝦燒賣 — 必食!!!
燒味拼盤 — 好好味! 店員話呢度個叉燒係用新鮮豬自己整既,所以入口好嫩滑,肥瘦適中,仲有好香甜既蜜味,真係食到停唔到口! 而海蜇頭同豉油雞都醃得入味,不過味道同其他酒樓整個d無咩分別,整體拼盤都ok!
七味魷魚鬚 — 誠意推介!!!!
唔好講笑,呢個外表好普通既魷魚鬚,真係超好味,佢個皮好薄,唔似出面食個d咁厚既炸粉,而且味道好香好惹味,魷魚質地又唔 ‘un’, 真係必食推介!!出面真係無咁既質素! 正!!

不過價錢方面,話哂都係酒店,點都係比出入貴少少
,不過都可以接受! 一次半次輕鬆下就唔緊要啦!
2015-05-23