觀塘📍有鑊氣私房菜🔥曾經到訪,就是在禁堂食前那一晚,特別難忘。今次再訪,依舊旺場,座無虛席。儘管忙碌,服務人員的態度仍然友善至極🫰🏻🍲瑤柱粟米羹 $98/例瑤柱的鮮味,和粟米的香甜結合,湯羹濃郁入味。✨孖寶套餐 $188🦐椒鹽海蝦大大隻,彈牙口感,外酥內嫩,椒鹽香料美味無比。🐔配炸子雞 + $50香脆的雞皮,嫩滑入味的雞肉,一定要搭配白飯。🍚白飯 $12 x2🫖茶$8/位 x2看到有大閘蟹、羊腩煲,還有很多菜式。
觀塘📍有鑊氣私房菜🔥

曾經到訪,就是在禁堂食前那一晚,特別難忘。
今次再訪,依舊旺場,座無虛席。

儘管忙碌,服務人員的態度仍然友善至極🫰🏻

🍲瑤柱粟米羹 $98/例

瑤柱的鮮味,和粟米的香甜結合,湯羹濃郁入味。

✨孖寶套餐 $188
🦐椒鹽海蝦

大大隻,彈牙口感,外酥內嫩,椒鹽香料美味無比。
🐔配炸子雞 + $50

香脆的雞皮,嫩滑入味的雞肉,一定要搭配白飯。

🍚白飯 $12 x2

🫖茶$8/位 x2

看到有大閘蟹、羊腩煲,還有很多菜式。
2023-12-14
  • 炸子雞
  • 椒鹽海蝦
2023-12-24 94 浏览
觀塘工廈真係隱藏住好多美食,平日夜晚都好熱鬧,睇返餐牌,菜式選擇好多,小菜、火鍋都有,價錢唔貴,性價比幾高~兩碟前菜都係free嘅,青瓜同雲耳,口感唔錯,幾開胃~紅燒乳鴿,新鮮即炸,熱辣辣,好香口,肉質幾嫩滑,味道唔錯😋清蒸沙巴龍躉,是日特價菜式,$98一條,一斤左右,蒸出嚟都幾大條,睇落好新鮮,蒸嘅時間啱啱好,魚肉好滑,又唔多刺,送飯一流招牌小炒王,炒得好有鑊氣,有韭菜、蝦仁、蝦乾、魷魚、炸銀魚仔、腰果及菜脯,材料好豐富,一齊炒,好惹味,口感豐富!

兩碟前菜都係free嘅,青瓜同雲耳,口感唔錯,幾開胃~

紅燒乳鴿,新鮮即炸,熱辣辣,好香口,肉質幾嫩滑,味道唔錯😋

2023-12-22 187 浏览
🏬今日等埋樹熊放工,再同佢去食個便飯。觀塘區食肆林立,樹熊鍾意食中式小菜,熊妹就搵左間喺觀塘工廈入邊出名食私房菜的《小城大廚》。📌《小城大廚》就係位於‪觀塘成業街‬接近街尾的成業工業大廈地下,入口要係工業大廈停車場嗰邊入去電梯大堂🛗再入就到啦。📌嘩!地方都幾大喎!好似一間海鮮酒樓咁,‪晚上八點‬幾嚟到,根本座無虛席。📌天氣轉涼左,見到好多人都食羊腩煲或者打邊爐。樹熊同熊妹兩丁友一心都係想食下個小菜,所以下次先搵多啲人嚟一齊打邊爐。📌大路嘅小菜全部都有,真係花多眼亂。📌一坐低,店員即刻會問想飲咩茶,好殷勤的服務即刻遞上茶壺茶杯安頓好食客。前菜然後就會遞上前菜-酸青瓜🥒同埋麻辣木耳。都幾大碟喎,前菜嚟講份量都多喎,唔係豉油碟仔咁細。幾驚喜嘅前菜喎!酸青瓜🥒醃得好入味,肯定醃咗兩至三日以上,醃到每一個部位都好夠酸甜味,大大一條食落超級爽口,脆卜卜,成件事勁開胃。麻辣木耳用上木耳仔,容易入口,味道唔會太過辣, 口感好爽口,少少辣辣地好惹味。鮮菠蘿脆皮咕嚕肉, $118樹熊要食肉,黎到出面食小炒,梗係食吓咕嚕肉呢啲喺屋企好難整嘅小菜啦。一點份量真係好多喎,咕嚕肉嘅size同各樣配料:新鮮菠蘿🍍、
🏬今日等埋樹熊放工,再同佢去食個便飯。

📌大路嘅小菜全部都有,真係花多眼亂。

然後就會遞上前菜-酸青瓜🥒同埋麻辣木
耳。都幾大碟喎,前菜嚟講份量都多喎,唔係豉油碟仔咁細。

鮮菠蘿脆皮咕嚕肉
鮮菠蘿脆皮咕嚕肉, $118

一點份量真係好多喎,咕嚕肉嘅size同各樣配料:新鮮菠蘿🍍、紅青椒🫑、洋蔥片🧅嘅size差唔多,咁樣嘅賣相會齊整啲,唔會一大一細。咕嚕肉🐷嘅口感都幾出色,首先肉粒炸起嘅火候剛剛好,肥肉位炸到收乾少少,又保留住少少肥肉,咬落去連埋瘦肉位一齊,食到少少肥肉嘅油脂,又唔會成口油,外面嘅炸皮再撈上咕嚕肉嘅甜酸醬兜勻,收乾咗醬汁變食糖漿咁,真係食落啖啖肉。
蠔仔肉碎泡飯, $88
樹熊好耐無食過潮州菜,食返個蠔仔肉碎泡飯🍚。
蠔仔肉碎泡飯
超大一鍋砂鍋煲,超大一鍋泡飯,入邊嘅配料都超級多到,蠔仔、肉碎、米飯粒,全部都分明通透,再夾埋所有材料一啖個擺入口,味道鹹鹹地,帶有少少蠔仔🦪嘅海水味,煮過的蠔仔食落粒粒有口感,鹹味濃。
蠔仔肉碎泡飯
再加少少米,脆卜卜增加口感,呢個就係蠔仔泡飯🍲的食法。
啫啫時蔬煲,$98
有熊妹,又點會唔食菜啊?各類時蔬都有,包括生菜、菜心,、油麥菜、小白菜、西洋菜等等,樹熊鍾意食西洋菜,就試啫啫西洋菜煲啦。

西洋菜🥬多數係攞嚟打邊爐或者煮湯,開頭都好驚用啫者煲嘅煮調方法會唔夾,又幾驚喜喎!
啫啫時蔬煲
啫啫的調味入面有好多肉碎、蒜蓉、辣椒🌶️同埋蝦乾🦐,味道已經係好濃郁再帶點辣,再加喺本身都濃味嘅西洋菜變成菜味更出,而且西洋菜好新鮮,連埋啲配料一齊食,變成係一份惹味嘅蔬菜。
📌兩個人食咗$340,有菜有肉又有飯,豐富嘅一餐惹味小菜,下次認真要過嚟試吓打邊爐同羊腩煲🐩。
2023-12-01
等候时间
10 分钟 (堂食)
鮮菠蘿脆皮咕嚕肉
2023-12-20 141 浏览
所謂酒香不怕巷子深, 美食通常會隱匿喺工廠大廈入面, 今次嚟到觀塘嘅工業大廈,食一間充滿鑊氣中菜館 -- 小城大廚😃😃😄😄😄🥳🥳蜜椒薯仔安格斯牛粒🥔🐂牛粒充滿黑椒味,表面微微煎香,咬落去仲有少少肉汁,牛味濃郁。薯仔表面炸得超香,同蜜汁黑椒味好夾,令人想一食再食😄😄😄😃😃😃🥳🥳湛江雞🐥每晚有兩款特價嘅小菜可以揀,今日係星期四,所以選咗半隻湛江雞。雞肉嫩滑,雞皮只有薄薄嘅一層,唔係好見到有脂肪,用咗蒜蓉同蔥調味,配合滑溜雞肉一齊,係幾好食嘅!🥰🥰🥰😀😀😛😛沙爹金菇肥牛粉絲煲🐂好足料,好大煲,牛肉係打邊爐嘅肥牛,肥瘦相間,有牛味又唔會好肥,金菇同粉絲份量幾多,如果細食嘅,叫呢個可以唔使叫白飯😁😁😜😜😘😘😘去到七點幾就已經full house, 如果想食就建議預先打嚟留位,免得摸門釘🥳🥳😃😃😃😄😄

蜜椒薯仔安格斯牛粒🥔🐂

湛江雞🐥

沙爹金菇肥牛粉絲煲🐂

2023-12-20 96 浏览
呢日大少上完跆拳道班,一家人就去街尾嗰度搵嘢食。之前同事推介呢間中菜館,話成日爆滿,呢日剛好有位,終於可以品嚐下!入到去有個海鮮魚缸睇,大少小妹都好開心去咗睇魚。之後又去大雪櫃嗰度睇蟹。呢度地方都好大,有圓枱、有卡位,適合唔同人數嘅聚餐。蒜蓉粉絲蒸元貝:元貝又厚又彈牙,粉絲爽口,吸收晒蒜蓉汁同元貝嘅海鮮味,非常美味。啫啫時蔬煲(菜心):菜心爽脆,配合啫啫煮法,瓦煲來仲有肉碎同蒜蓉,煮得非常入味,香氣四溢,送飯食一流。黃金孖寶(金沙海蝦、魷魚鬚):這道菜結合了金沙海蝦和魷魚鬚。黃金係磨成粉末的鹹蛋黃,給菜餚帶來濃郁的鹹香味道。海蝦彈牙,食嘅時候好有口感。魷魚鬚爽口,外層炸至酥脆,加上鹹蛋黃嘅鹹香融合魷魚嘅海水味,令人愛不釋口。懷舊豬油砵仔飯:懷舊的砵仔飯可自由加豬油和豉油入米飯中,啲飯粒粒分明,加埋豬油同豉油食,增加咗飯香同美味度。

蒜蓉粉絲蒸元貝:

啫啫時蔬煲(菜心):

黃金孖寶(金沙海蝦、魷魚鬚):

懷舊豬油砵仔飯:
黃金孖寶(金沙海蝦、魷魚鬚)
蒜蓉粉絲蒸元貝
啫啫時蔬煲(菜心)
懷舊豬油砵仔飯
黃金孖寶(金沙海蝦、魷魚鬚)
蒜蓉粉絲蒸元貝
啫啫時蔬煲(菜心)
懷舊豬油砵仔飯
2023-12-20 166 浏览
晚約左好姊妹一齊去左呢間工廈地下隱世私房菜館😌地方都有少少隔涉 又唔算好難搵一入大廈轉個彎就係😂我地2個女仔叫左3碟菜 一大兜湯飯 食到勁飽😅客家沙薑雞不僅色香味俱佳,而且口感豐富😌雞肉的烹調非常入味,嫩滑多汁 😋唔算太鹹 味道適中胡鹽中蝦豆腐煲蝦肉鮮嫩多汁,豆腐則軟嫩滑爽。這道菜的特色之一是使用了胡椒鹽調味,這使得蝦肉和豆腐的味道更加突出,胡椒鹽的鹹香與蝦肉的鮮味相得益彰,讓人回味無窮😅蜜椒薯仔安格斯牛柳粒是一道美味獨特的菜品。它結合了嫩煎的安格斯牛柳粒、香脆的薯仔和甜辣的蜜椒調味,呈現出豐富的口感和風味。蠔仔肉碎湯飯湯底清爽鮮美,蠔仔的鮮味與肉碎的風味相互融合,形成了獨特的湯汁口感。除了蠔仔和肉碎,還可以加入芫荽、香菇等,增加口感層次和營養價值。好大煲二人份量剛剛好茶:普洱茶壺裏面係茶包啲茶好濃🥹環境中菜館的裝潢融合了中國傳統和現代元素。還有一些中國書法式菜式名或古代式招牌懸掛在牆上,增添了藝術氛圍😇

蜜椒薯仔安格斯牛柳粒

茶壺裏面係茶包啲茶好濃🥹

2023-12-12
蜜椒薯仔安格斯牛粒
2023-12-19 64 浏览
小城大廚@觀塘工廈中的隱世美味小菜呢日同細細上完playgroup,一家又係時候搵嘢食,上次去咗對面餐廳食西餐,今次想食吓呢間中菜館。入到去地方好寬敞,仲有推介木製菜單響牆上面,都幾有特色!桂花蜜汁金鱔金鱔經過油炸,外層非常酥脆,內層保持金鱔的鮮嫩多汁。桂花的花香與魚的鮮味相互融合,為菜餚增添了豐富的風味。蒜蓉粉絲蒸蟶子:蟶子嫩滑鮮甜,粉絲吸晒蒜蓉汁同蟶子嘅鮮甜味,令人想一食再食。當紅炸子雞:炸子雞外皮炸到金黃酥脆,雞肉嫩滑,咬落去仲有雞汁漏出來,必食推介。酸辣雲耳:雲耳非常爽口,作為前菜,酸酸辣辣,食落非常醒神開胃。
小城大廚@觀塘

工廈中的隱世美味小菜

桂花蜜汁金鱔

蒜蓉粉絲蒸蟶子:

當紅炸子雞:
炸子雞外皮炸到金黃酥脆,雞肉嫩滑,
咬落去仲有雞汁漏出來,必食推介。

酸辣雲耳:
雲耳非常爽口,作為前菜,酸酸辣辣,
食落非常醒神開胃。
【小城大廚🧑🏻‍🍳|觀塘親民中菜之選😋】觀塘日與夜往往有著幾唔同嘅感覺,日頭大家都匆匆忙忙為事業拼搏,到咗晚上氣氛比較輕鬆,好想開懷放盡咁食個晚餐。今次我同朋友嚟到「小城大廚」賀一賀佢事業又發展多一步,呢間嘅任食火鍋好抵食,不過今晚想食輕鬆小菜!食咗咩?🥢黑醋木耳和潮洲花生作為前菜,佢哋都比預期中大碟,黑木耳酸酸微辣,開胃醒神。花生爽口惹味,具追吃性,一不留神就會一粒接一粒狂食。..🥢冰鎮脆皮咕嚕肉12月都仲穿緊短袖衫,冬日繼續挑戰冰鎮咕嚕肉!冰鎮咕嚕肉顧名思義,以碎冰墊底,再放上咕嚕肉、菠蘿藍莓椰果,比啲耐性讓咕嚕肉被冰雪凍就有脆皮口感效果,外脆內軟酸酸甜甜,係幾得意喎!..🥢豉椒炒蜆心血來潮經典小菜,夠晒惹味,每粒蜆都有蜆肉,蜆肉仲幾肥美保留住鮮味。..🥢蜜椒薯仔安格斯牛柳粒薯仔先炸後用蜜糖封身,蜜味濃之餘仲有份香脆口感,薯仔好香,出奇地與三色椒和安格斯牛柳粒夾到,安格斯牛柳出名牛味香濃高質,完全無失望。..🥢瑤柱扒豆苗用燭台碟保持豆苗溫度,豆苗當時得令是合時嘅蔬菜,冬天食特別好味,再蓋上厚厚一層瑤柱金菇絲,暖暖香甜咁,好窩心呢!兩個人戰鬥力有限,邊傾邊食總算完成使命!下次想嚟打邊
【小城大廚🧑🏻‍🍳|觀塘親民中菜之選😋】

食咗咩?

🥢黑醋木耳和潮洲花生

🥢冰鎮脆皮咕嚕肉

🥢豉椒炒蜆

🥢蜜椒薯仔安格斯牛柳粒

🥢瑤柱扒豆苗

兩個人戰鬥力有限,邊傾邊食總算完成使命!下次想嚟打邊爐啊!唔知老闆娘會唔會奉陪!

🧑🏻‍🍳小城大廚 (觀塘)
📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下3號

#觀塘美食 #小城大廚 #好食 #豆苗好味
2023-12-04
2023-12-19 29 浏览
聽朋友講觀塘有間私房菜。餐廳格局似酒樓,有二人世界嘅長枱,有好大嘅圓枱,適合一家大細親朋好友一齊嚟食。食物方面都幾多選擇嘅,有啲招牌菜,主菜、小菜、海鮮、仲有啲客家菜,現場見到人打邊爐添!我同朋友兩個人去食,佢又有每日精選優惠,每日都有唔同嘅是日小菜,咁啱我哋星期一去,所以就有椒鹽海蝦減價,海蝦大大隻四隻都係$88,又新鮮又好食!懷舊豬油鉢伃飯 $15仲有仲有豬油撈飯,可以按自己好味道適量嘅豉油同埋豬油,我佢哋覺得食得唔好嘥就到晒我佢哋覺得食得唔好嘥就到晒入去個飯度。因為嗌咗湯同埋小菜,兩個人食一碗就夠啦,大大碗先$15!魚子醬蝦多士,四件都只係$88!個蝦多士外脆內軟,上面啲魚子醬都幾鮮味。招牌菜:金湯酸菜魚片 $168唔話得嘅,係招牌嘅酸菜魚!啲魚片新鮮,個湯酸酸辣辣,有好多指天椒同埋亞,我哋加咗紅薯粉,辣辣地酸酸地又好食!

懷舊豬油鉢伃飯 $15

魚子醬蝦多士,四件都只係$88!
個蝦多士外脆內軟,上面啲魚子醬都幾鮮味。

招牌菜:金湯酸菜魚片 $168
  • 金湯酸菜魚片
  • 懷舊豬油鉢伃飯
  • 椒鹽大虎蝦
  • 魚子醬蝦多士(4件)
工廈唔止得cafe,係觀塘返工既朋友介紹有間鑊氣夠份量足既中菜,一定要試試😋孖寶套餐 $168頭抽霸王雞🐥 大量蔥絲同頭抽蔥油淋上雞面,令雞未食已經聞到好香既蔥味🌱雞肉口感緊緻,肉質嫩滑🐥椒鹽海蝦🦐份量好多,每隻橙黃色既海蝦都炸得卜卜脆,蝦殼沾上炒上既椒鹽,蝦肉連住酥脆蝦殼一齊食更加滋味,蝦味更濃郁,肉質實淨啖啖肉,唔會食到梅梅地既感覺杞子豬潤浸菠菜 $98冬天食呢款浸菜可以簡單補補身,豬潤量都幾多,而且爽口鮮嫩,味道冇腥味,菠菜亦都冇澀味,浸住湯食好好味

孖寶套餐 $168
頭抽霸王雞🐥

椒鹽海蝦🦐

杞子豬潤浸菠菜 $98

2023-12-18 32 浏览
想不到觀塘又有工廈私房菜,在成業工業大廈地下,位置非常大。環境也十分舒適,但兩個人也可以有適當嘅位置,也有一啲大枱。時間還早,所以餐廳沒有很多人,我們坐二人枱。餐牌上有多款選擇,亦很合香港人口味,而且亦可以有火鍋,還有大閘蟹,一大班人去食都方便👍🏽一坐低會有兩個前菜,酸青瓜及花生。🐖冰鎮脆皮咕嚕肉咕嚕肉炸到脆皮;肉質非常之爽,味道適中,菠蘿都很入味,而且仲有啲椰果,非常有咀嚼感😍🦀蟹粉抓時蔬我哋選擇咗菠菜,每一啖都有蟹粉!🐮沙嗲金菇肥牛粉絲煲一上枱發現整個煲非常之大,有一刻以為我哋要打邊爐,金菇肥牛粉絲煲非常足料,爭啲食唔晒!肥牛非常入味,沙嗲味濃,十分滋味。
想不到觀塘又有工廈私房菜,在成業工業大廈地下,位置非常大。

一坐低會有兩個前菜,酸青瓜及花生。

🐖冰鎮脆皮咕嚕肉

🦀蟹粉抓時蔬
我哋選擇咗菠菜,每一啖都有蟹粉!

🐮沙嗲金菇肥牛粉絲煲

觀塘出名比較多工廈美食,今日我哋都嚟到觀塘行街,順便去附近睇吓有咩特色嘅餐廳,行到去成業街,見到人哋推介呢間喺工廈入邊嘅港式小菜,位置好隱蔽,但係啲菜式睇落好精緻,於是我哋就入去試一試冰鎮脆皮咕嚕肉咕嚕肉外皮粉漿薄,冰鎮既做法令到口感更加酥脆,肉質鮮嫩,擺盤同埋做法都好有特色,鍾意食咕嚕肉既人必叫呀!金湯酸菜魚片呢度既酸菜魚比起其他酸菜魚專門店都毫不遜色,魚片嫩滑,湯底酸得黎帶有少少麻,唔會太辣,配料有蓮藕、萵荀、薯粉等,份量唔吝嗇川式蝦仁麻婆豆腐豆腐嫩滑,醬汁濃稠度啱啱好,味道唔辣比較家常,送飯一流;份量亦都好夠四個人分享。蟹粉抓時蔬 · 芥蘭 可以揀唔同蔬菜呢個絕對係我地食過最有蟹味既蟹粉芥蘭口感啱啱好,呢個推薦~

可以揀唔同蔬菜
呢個絕對係我地食過最有蟹味既蟹粉
芥蘭口感啱啱好,呢個推薦~
2023-12-09
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-12-15 83 浏览
今晚放工心血來潮想同朋友去食鑊氣小炒😍😍同事介紹位於觀塘成業街既呢間小城大廚🤓🤓位置放便,地方又大又乾淨😎😎餐廳有少少「隱世」feel 🤭 要靠Google map 同同事指點先揾到🤣不過係值得既😃😃因為真係好味!價錢又平! 性價比非常高🥰🥰🥰呢度唔同一般大排檔,呢度有得揀飲咩茶😆岩哂我果對飲茶有執着既朋友😂我地當日揀鐵觀音😝😝不得不提既係要試呢度既小食,我地當晚有冰鎮話梅苦瓜和陳醋雲耳😄 冰鎮話梅苦瓜非常好味!味道酸酸甜甜, 非常開胃🤩當然陳醋雲耳都唔錯啦🤩🤩 我都清哂成碟呀😄😄我地叫咗一碟肉、一碟魚同一碟菜🤣🤗🤗 三樣都非常好👍🏻避風塘小排骨$98- 新鮮整起的!好有鑊氣!排骨數量豐富😝😝性價比非常高😄😄金銀蛋時蔬$88- 我地揀咗菠菜😄😄 廚師一啲都唔孤寒😃每一口既菠菜都有足夠既金銀蛋😃😃 100分😆😆😆豉汁蒸鱔球$168- 即叫即蒸😍😍 一送上黎就香噴噴🥳🥳有滿滿既豆豉😎😎鱔肉好脆口好新鮮😀😃😀 正呀🥰🥰🥰我地見到隔離枱食緊羊腩煲😄非常吸引!下次要叫多啲朋友黎一齊食😃😃😍😍小城大廚 (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下3號舖

位置放便,地方又大又乾淨😎😎

冰鎮話梅苦瓜非常好味!味道酸酸甜甜, 非常開胃🤩

當然陳醋雲耳都唔錯啦🤩🤩 我都清哂成碟呀😄😄

我地叫咗一碟肉、一碟魚同一碟菜🤣🤗🤗 三樣都非常好👍🏻

避風塘小排骨$98
- 新鮮整起的!好有鑊氣!排骨數量豐富😝😝性價比非常高😄😄

金銀蛋時蔬$88

豉汁蒸鱔球$168

小城大廚 (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下3號舖
2023-12-07
用餐时段
2023-12-14 83 浏览
今日放工係觀塘附近想搵啲中式小菜食行行下見到工廈地下有間小菜館 就衝左入去試下 淨係門面嗰個魚翅都已經吸引咗入去 好有童年回憶嘅感覺 ,而家都好少有酒樓或者餐廳會放咁大舊展品出嚟 餐廳有好多招牌撚手菜 見到個餐牌有嗰啲都好想試吓今次兩個人叫左三個餸 餐前小菜花生➕手拍青瓜青瓜酸酸甜甜好開胃呀豉椒炒蜆粒粒蜆都一定有肥肥厚厚既肉 絕對無空殼 無沙 抵讚💯諗起有時出街食嗰啲 殼仲多過肉 真係激鬼死人水煮魚片好大份呀 有4人既份量咁多講吓啲魚片 好滑身 而且每一塊都好大片唔會碎濕濕 辣味剛剛好 裏面仲有寬粉萵筍芽菜蓮藕黑木耳淮山片等等嘅配料呢個價錢性價比極高🐟上湯焗大虎蝦配伊麵底呢個係必食啲虎蝦好大隻 而且超級彈牙 好有口感 蝦頭仲有好多膏 配埋個伊麵底 簡直係絕配
今日放工係觀塘附近想搵啲中式小菜食

啲虎蝦好大隻 而且超級彈牙 好有口感
蝦頭仲有好多膏
配埋個伊麵底 簡直係絕配
2023-12-14 70 浏览
久違的中菜,今天很想吃中式小炒,約了朋友到這一間位於成業街的小城大廚。座位空間闊落,地道的中式小炒。餐牌有不同的選擇,非常豐富。最後叫了以下食物。1.水煮魚片( $168 )非常豐富的水煮魚片,內有豐富的材料,有萵筍、又寬粉、有木耳、有芽菜、有蓮藕、有淮山。魚片新鮮爽口,配上酸酸辣辣的湯底,非常惹味。2.椒鹽鮮魷($128 )炸得外脆內軟的椒鹽鮮魷,配上面頭粒粒卜卜脆炸蒜頭,非常香口,送助酒一流3.豆腐火腩煲($88)男人的浪漫不只是男人吃的,我們亦非常喜歡。上台時新鮮熱辣,每一口都沾滿了他們的醬汁,鹹鹹香香的火腩,配上軟綿綿的豆腐,非常好吃。4.青島( $28)吃小菜,當然不能錯過啤酒。

座位空間闊落,地道的中式小炒。

餐牌有不同的選擇,非常豐富。

最後叫了以下食物。

1.水煮魚片( $168 )

魚片新鮮爽口,配上酸酸辣辣的湯底,非常惹味。

2.椒鹽鮮魷($128 )

3.豆腐火腩煲($88)

男人的浪漫不只是男人吃的,我們亦非常喜歡。

4.青島( $28)
吃小菜,當然不能錯過啤酒。
2023-12-07