2025-01-08
今日跟姨仔教會參加咗個本地遊,去吓沙頭角,又食吓海鮮餐,逛逛農莊,咁就一日。因為出發地點晌荔枝角,所以,早啲過嚟食咗早餐,睇住時間先行過去集合點。之前就晌網上搵到呢一間茶記「小廚港作」,睇落風評好似幾唔錯,加上就喺集合點就晌對面,夠方便。裝修就無乜特別㗎喇,不過,餐廳勝在地方大,有大量卡位,枱櫈算拍得唔密,我就幾鍾意佢晌卡位個挨背度加多塊玻璃隔一隔,相信喺疫情時所做嘅設施,變相就好似前後位嘅私隱度大咗。枱側下嘅櫃桶喺茶記例牌嘅「機關」,擺滿餐具、餐紙、簡單調味料,但值得一讚嘅喺有相你睇,擺得充足之餘又夠整齊企理。早餐選擇方面,選擇多多,但當然都喺嚟嚟去去晌茶記見慣見熟嘅選項、組合,都喺3、40蚊價位範圍之間,算喺相宜。D. 自選雙拼麵餐 $37老婆依家需要轉為無麩質飲食,所以,有埋餐包之類嘅佢都唔揀得,篩吓篩吓,呢個自選麵餐就最啱佢,因為彈性較大。而佢就揀咗榨菜雞絲、煎蛋配米粉,份量都幾十足,大大碗,煎蛋喺雙蛋添,佢都話差啲食唔晒,而湯底亦唔會淡茂茂,一啲都無hea做。C1. 沙爹牛肉公仔麵餐 $38我就都喺食番沙嗲牛肉公仔麵餐,因為沙爹牛肉晌茶記裡面喺其中幾穩陣嘅選項,不過今次就唔喺
老婆依家需要轉為無麩質飲食,所以,有埋餐包之類嘅佢都唔揀得,篩吓篩吓,呢個自選麵餐就最啱佢,因為彈性較大。而佢就揀咗榨菜雞絲、煎蛋配米粉,份量都幾十足,大大碗,煎蛋喺雙蛋添,佢都話差啲食唔晒,而湯底亦唔會淡茂茂,一啲都無hea做。 C1. 沙爹牛肉公仔麵餐 $38
我就都喺食番沙嗲牛肉公仔麵餐,因為沙爹牛肉晌茶記裡面喺其中幾穩陣嘅選項,不過今次就唔喺配公仔麵,而喺一種米通粉,我都喺第一次聽,感覺幾特別,佢真喺好似通粉咁,但長身好多,口感少少偏軟身,事後知道呢種米通粉確喺搵米做,非小麥做,下次老婆都可以試;而個沙嗲牛肉做得唔錯,配埋懷舊嘅扭紋餐包同火腿煎蛋,夠晒飽呀。 熱檸水、熱奶茶
輪到餐飲,都喺例牌嘢,佢就要熱檸水,小弟就繼續飲番熱奶茶。呢度嘅熱奶茶個人嚟講就不過不失,入口都芳香,茶奶比例亦OK,但茶底感覺欠缺少少醇厚感。 可能係星期六晨朝早,就算工廠區,依家都唔少喺返5日,所以,食完走人嘅時候,成個場都唔喺好多客。但喺就讓我哋感覺更加輕鬆悠閒,唔會有平時喺茶記食嘢嗰種衝衝衝嘅感覺。