2023-09-22 108 浏览
第一次唔抵又唔好食到要打篇200字comment就係為咗負皮一間餐廳 首先 貴而不值 啲牛唔靚 其次 加28蚊得幾條生菜 58蚊材得幾啖仔嘅野飲 lmfao 而且我係2100嚟 裝修係幾靚但鋪頭細而坐得算埋 成餐飯都好嘈 我連隔離朋友講野都唔係好聽到 即使另加嘅牛都唔靚 加138蚊得100g牛小排 癲咗 細火都大火到傻 個煲又淺 彈到啲湯成枱都係 唔洗嚟的 唯一正嘅係黑啤 蝦片同湯底 湯底係幾真材實料 好濃 唔建議大家好似我咁傻見多人食就嚟食 同樣價錢或更平大把餐廳好過佢
2023-09-22
最近好多朋友介紹呢間人氣餐廳同朋友食飯經過銅鑼灣鵝頸橋旁 有機會食到餐廳的介紹指小火山是寓意著泰國叢林中的小小烤鍋透過近年好興的泰豬鍋招聚一班朋友火鍋也好,燒烤也好,最重要是在一起這些年來在一起的確變得愈來愈重要一班朋友暫時放低生活及工作上的種種壓力可以在一起分享一餐美食實在不錯 //小火山三味刺身一口杯盛合 $138//有生蝦刺身、三文魚刺身、同埋宮城縣生蠔用小小的玻璃器皿盛載好精緻而且用泰式醃料醃過酸酸甜甜 特別開胃 泰國烤鍋 $298+ 醬料費及蝦片任食 $28/位+ 小火山經典泰豬鍋拼盤(250g) $20+ 泰式豬梅花肉片(100g) $68+ 金邊粉 $22+ 生菜 $28+ 金菇 $28 首先先上醬料有泰式海鮮醬、羅望子沾醬、亞萊蒜沾醬以及甜雞沾醬我個人比較喜歡亞萊蒜沾醬用大量生蒜及香料秘製而成蒜辣口味相當過癮另外泰式海鮮醬都好特別用泰式青辣椒配搭芫茜再加上青檸汁甜酸辣混合在一起的口味仲有大大份蝦片非常香脆食唔停口 到主菜泰國烤鍋爐具設計一流 中間是鐵板燒旁邊的凹陷位放湯吃火鍋我們選了牛骨湯同椰汁雞湯牛骨湯以牛骨熬足5小時以上再加上十多款香料藥材調製而成好濃郁的口味,牛
最近好多朋友介紹呢間人氣餐廳
同朋友食飯經過銅鑼灣鵝頸橋旁 有機會食到
餐廳的介紹指小火山
是寓意著泰國叢林中的小小烤鍋
透過近年好興的泰豬鍋招聚一班朋友
火鍋也好,燒烤也好,最重要是在一起
這些年來在一起的確變得愈來愈重要
一班朋友暫時放低生活及工作上的種種壓力
可以在一起分享一餐美食實在不錯

//小火山三味刺身一口杯盛合 $138//
有生蝦刺身、三文魚刺身、同埋宮城縣生蠔
用小小的玻璃器皿盛載好精緻

+ 金邊粉 $22
+ 生菜 $28
+ 金菇 $28

首先先上醬料
有泰式海鮮醬、羅望子沾醬、
亞萊蒜沾醬以及甜雞沾醬

旁邊的凹陷位放湯吃火鍋
我們選了牛骨湯同椰汁雞湯
牛骨湯以牛骨熬足5小時以上
再加上十多款香料藥材調製而成
好濃郁的口味,牛味十足
好似食緊船麵咁

而椰汁雞湯以鮮雞熬製3小時
再配搭椰汁及泰國青檸
椰香奶滑好香濃 酸酸甜甜的口味

肉類方面有小火山經典泰豬鍋拼盤(250g)
包括:

火鍋套餐仲有生菜和金菇同埋金邊粉
金邊粉放入牛骨湯口感爽滑
加兩塊豚肉一起吃
呢碗船麵口感就好似泰國食的一樣

//18碌冰酒Pinapple Frozen Cocktail $88//
菠蘿沙冰夠冰涼就是爽

加上了芝士奶蓋口感甜甜的

//蝶豆花芒果糯米飯(2件) $38//
分別有紫色蝶豆花糯米飯同正常糯米飯各1件
上面再配以芒果肉
望落成件蛋蛋壽司咁 好味!

2023-09-22 77 浏览
啱去完泰國旅行, 返到香港仍然好掛住泰國既食物, 約左朋友出黎俾手信, 特登揀左呢間泰式餐廳食飯。餐廳主打泰豬鍋, 可以同時燒肉和打邊爐。我哋叫左椰子雞湯和泰式肉骨湯, 燒之前將肉浸下啲湯, 味道更好呀。我哋兩個湯底亦有落到金邊粉, 金邊粉浸左湯食十分入味呀。另外, 炸蝦片配冬蔭蛋黃醬亦非常惹味, 令人食不停口。最後點左蝶豆花芒果糯米飯做甜品, 食完非常滿足。餐廳夜晚仲有live band, 好有氣氛, 啱晒同朋友食飯傾計。

用餐优惠
試食活動
  • 小火山三味刺身一口杯盛合
  • 蝶豆花芒果糯米飯
  • 泰國烤鍋
  • 金邊粉
  • 溫泉蔬菜拼盤
2023-09-21 25 浏览
今晚黎食bookmark左一排既泰豬鍋呢款泰豬鍋平時係香港比較少食到泰國烤鍋小火山經典泰豬鍋拼盤有兩款湯底,分別係牛骨湯底同椰子雞湯底泰豬鍋既食法較特別,先將豬肉係湯內𤆥一𤆥,先至放係鐵板上燒,咁d肉就可以吸到湯既鮮味,拼盤有4款豬肉,有黎至北海道千歲既豚肉,波蘭既豬腩,伊比利亞既黒毛豬梅花肉,同泰式豬頸肉,肉質鮮甜泰式豬梅花肉片用蛋撈一撈再燒,好有蛋香味小火山三味刺身一口杯盛合 ,分別有三文魚,生蝦同蠔,d刺身好新鮮好鮮甜金邊粉,吸左湯汁好好味蝶豆花芒果糯米飯(5件)芒果好甜好新鮮,糯米飯有好香既椰汁汁芝士奶蓋泰式奶茶芝士奶蓋泰式奶綠唔會太甜,奶蓋都好輕盈!
今晚黎食bookmark左一排既泰豬鍋
呢款泰豬鍋平時係香港比較少食到

泰國烤鍋小火山經典泰豬鍋拼盤

有兩款湯底,分別係牛骨湯底同椰子雞湯底

泰豬鍋既食法較特別,先將豬肉係湯內𤆥一𤆥,
先至放係鐵板上燒,咁d肉就可以吸到湯既鮮味,

泰式豬梅花肉片

用蛋撈一撈再燒,好有蛋香味

金邊粉,吸左湯汁好好味

蝶豆花芒果糯米飯(5件)
芒果好甜好新鮮,糯米飯有好香既椰汁汁

芝士奶蓋泰式奶茶
芝士奶蓋泰式奶綠

唔會太甜,奶蓋都好輕盈!
食盡銅鑼灣之泰式 — 小火山————————————————#泰豬鍋 唔知大家有冇聽過呢! 呢種食法我都係喺#小火山 第一次食!燒豬肉加打邊爐兩種食法,可以一次過體驗到😋🔸 小火山經典泰豬鍋拼盤 $318充滿仙氣嘅豬鍋拼盤一上到嚟 仙氣飄飄好適合打卡😍, 拼盤一共有四款唔同嘅高質豬肉, 例如伊比利亞黑毛豬梅花肉, 手切泰式豬頸肉等等, 一盤已經好夠兩個人食💯🔸小火山三味刺身一口杯 $138呢個小食超啱打卡🤗, 有新鮮生蠔,三文魚, 同埋生蝦嘅組合, 食得辣嘅朋友仔一定會好鍾意🤪🔸芝士奶蓋泰式奶茶 $58呢個芝士奶蓋好厚一層,而泰式奶茶嘅味道唔會話好甜,係我鍾意嘅味道,推薦!🔸 勿跑扮沙冰 $68呢個其實係新鮮椰青沙冰, 食完辣嘢一飲落去真係好爽😍, 如果平時鍾意飲椰青嘅大家不妨都試下,啱飲!💗Overall comment:餐廳老闆同職員都非常熱情, 而餐廳環境都非常之有泰式風情,猶如置身於泰國market, 座位除咗有梳化仲有cushion可以挨 ,聽講星期五六日仲會有live band表演添!🥳🥳
食盡銅鑼灣之泰式 — 小火山
————————————————

🔸 小火山經典泰豬鍋拼盤 $318

🔸小火山三味刺身一口杯 $138

🔸芝士奶蓋泰式奶茶 $58

🔸 勿跑扮沙冰 $68

Overall comment:

2023-09-21 47 浏览
自從暑假去完泰國就心心念念泰菜,搵到香港呢間泰菜近來都幾多人介紹,所以就搵埋朋友一齊去試。呢度主打泰豬鍋,的確比較少地方有,咁特別嘅菜色我同朋友都係第一次試!小火山三味刺身一口杯盛合 ($138)首先叫左刺身做前菜,分別有三文魚、生蝦及生蠔,細細shot咁賣相十分精緻,每件刺身都厚身食落啖啖肉,其中生蠔尤其最辣,配合泰式酸辣嘅調味料夠晒開胃惹味泰國烤鍋 配小火山經典泰豬鍋拼盤($298+$20)烤鍋賣相有啲似韓燒嘅鍋,韓燒的話旁邊係倒入蛋漿,而泰式鍋就似打邊爐咁旁邊倒入湯底,我地分別要左牛骨湯及椰子雞湯,味道鮮甜濃郁。燒肉拼盤方面有齊四款唔同產地及部位嘅豬肉,店員有建議我地食嘅次序,連醬汁都有幾款特別講究泰式豬梅花肉片 ($68)店員建議呢款梅花肉撈埋蛋漿留待最尾才燒,撈埋蛋漿特別香滑,而且本來啲肉有用醬汁醃左,夠晒入味生菜($28) 金菇($28) 金邊粉($22)當然唔少得邊爐配料,價錢亦相當合理蝶豆花芒果糯米飯 ($38)食到最後雖然已經好飽,但見到每枱都叫呢個糯米飯十分吸引,好彩每件份量迷你,除左賣相精緻,特別欣賞佢嘅芒果新鮮鮮甜,值得一試!菠蘿沙冰 ($78) / 新鮮椰青

小火山三味刺身一口杯盛合 ($138)

泰國烤鍋 配小火山經典泰豬鍋拼盤($298+$20)

泰式豬梅花肉片 ($68)

生菜($28) 金菇($28) 金邊粉($22)
當然唔少得邊爐配料,價錢亦相當合理

蝶豆花芒果糯米飯 ($38)

菠蘿沙冰 ($78) / 新鮮椰青 ($58)

仲有蝦片免費任添,食到我地唔停口!

🍽️ 小火山 📍銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室-泰式火鍋聽就聽得多,今日同男朋友去試吓到底係咩黎🤣🤣🫶🏻🫶🏻我哋叫咗個二人餐($388一位),都好多嘢食!沙律及前菜💫 宮城縣生蠔刺身一口杯2杯有好多酸辣醬料,配合好鮮味嘅生蠔🫶🏻🫶🏻好滿足呀!💫泰式芭拉魚露拌木瓜沙律青木瓜爽脆,調味夠酸夠辣🌶️🌶️👍🏻👍🏻👍🏻完全係泰式重口味🤩🤩🤩開胃必食!小火山特色湯底💫冬陰功湯湯底夠酸,好開胃!😍😍💫小火山牛骨船湯好香牛味,仲隱約有少少herbs味🌿湯底唔夠嘅話,仲有得加清湯👍🏻👍🏻鍋料💫 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤 250g拼盤有封門柳、下肩胛翼版肉、無骨豬腩同埋黑毛豬梅花肉😍個人鍾意用佢哋嚟打邊爐🫶🏻🫶🏻放喺冬陰功湯嗰度,肉味會變得更加鮮甜🥳🥳喺牛骨湯嗰度就會好香肉味😙😙😙💫泰式豬梅花肉片 200g梅花肉片上面仲有隻生雞蛋,店員建議可以撈勻雞蛋再攞去煎🤩🤩又真係煎出嚟幾滑幾香口😚😚最鍾意點埋佢哋幾款唔同嘅辣醬,好惹味💫 竹笙蝦滑4件呢個真係未試過!竹笙包住一舊蝦滑喺入邊😍😍😍不但食到竹笙嘅爽脆,仲食到蝦滑既彈牙,層次豐富👍🏻👍🏻🤩🤩💫金邊粉金邊粉好滑捋捋😍😍仲要好吸味🤭🤭🤭吸晒冬陰功嘅味道,超正!放
🍽️ 小火山
📍銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
沙律及前菜
💫 宮城縣生蠔刺身一口杯2杯
有好多酸辣醬料,配合好鮮味嘅生蠔🫶🏻🫶🏻好滿足呀!
💫泰式芭拉魚露拌木瓜沙律

小火山特色湯底
💫冬陰功湯
湯底夠酸,好開胃!😍😍

💫小火山牛骨船湯
好香牛味,仲隱約有少少herbs味🌿
湯底唔夠嘅話,仲有得加清湯👍🏻👍🏻

鍋料
💫 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤 250g
💫泰式豬梅花肉片 200g
💫 竹笙蝦滑4件
💫金邊粉
金邊粉好滑捋捋😍😍仲要好吸味🤭🤭🤭吸晒冬陰功嘅味道,超正!放喺牛骨湯嗰邊,就好似平時食船麵咁樣🥳🥳一次過滿足晒兩個願望呀🤩🤩
💫泰式奶茶
好香濃!又香又甜🤭🤭同喺泰國飲嘅味道一樣㗎❤️❤️❤️
💫 十八碌扮沙冰
其實佢係菠蘿沙冰,造型靚不特止,仲好香菠蘿味,飲落仲要好順滑,係好幼細嘅沙冰啊😍😍😍
🌟醬料上面睇得出舖頭好細心,有海鮮醬、阿來醬、蒜蓉醬、甜酸醬,由最辣排到去最唔辣😚😚一嚟可以關顧到唔同人嘅口味,二來可以好清晰咁選擇適合嘅醬料🤩🤩🤩

🌟舖頭準備咗舊豬油俾我哋,等我哋燒肉嘅時候唔好咁黐底🫶🏻🫶🏻又見到好細心了🥹重點係!個豬油燒起咗,超級香😆😆😆

🌟餐廳裝飾得好有東南亞風情,有好多植物,同時播住泰文歌😚😚七點仲有live Band表演🤩🤩好似去咗泰國夜市咁呀🤍💙❤️

🌟店員全部都好有禮貌,好有耐性咁樣介紹食物👍🏻👍🏻👍🏻要俾個like佢哋🫶🏻🤭
推薦指數:5/5
抵食指數:4/5
2023-09-19 64 浏览
今次試左呢間主打泰豬鍋既特色泰國餐廳, 係香港都係第1次見呢種可以同時打邊爐同烤肉既鍋具, 幾新鮮又方便.泰國烤鍋 $298 - 香茅椰汁雞湯, 個湯好濃香茅味, 帶小小酸, 加埋椰汁令湯底更清甜絲滑- 小火山牛骨船湯, 比椰汁雞湯更濃味, 有小小似泰式船麵個湯底.小火山泰豬鍋併盤(250g) $20手切泰式豬頸肉| 波蘭A級無骨豬腩| 伊比利亞黑毛豬梅花肉| 北海道千歲う米豚4款豬肉既肉質都非常唔錯, 尤其係豬梅花肉, 肥瘦分布均勻, 食落肉質十分鮮嫩. 另外千歲う米豚肉質就帶小小甜味, 都非常推薦.另外我地仲叫左份金邊粉, 淥落去可以索哂湯底既精華, 都非常好味. 泰式豬梅花肉片(100g) $68我地另外追加左份豬梅花肉片, 肉質同併盤一樣十分鮮嫩, 中間仲附帶左隻生雞蛋, 沾左蛋汁之後既肉片會更加嫩滑. 小火山三味刺身一口盛合 $138宮城縣生蠔 | 芭拉三文魚|生蝦生蠔大隻juicy, 配搭上面既辣醬同炸蒜, 鮮味同辣味同時係口腔爆發. 生蝦上面配搭左泰式酸辣海鮮醬, 令生蝦味道更加提鮮. 而三文魚亦都夠厚身肥美. 碟豆花芒果糯米 $38芒果夠甜, 賣相又夠靚芝士奶蓋泰式奶茶

泰國烤鍋 $298

小火山泰豬鍋併盤(250g) $20

泰式豬梅花肉片(100g) $68

小火山三味刺身一口盛合 $138
宮城縣生蠔 | 芭拉三文魚|生蝦

碟豆花芒果糯米 $38
芒果夠甜, 賣相又夠靚

芝士奶蓋泰式奶茶 $58|泰式青檸梳打 $48
食得好滿足 質素唔錯下次會再幫襯!有live band嘅日子肯定會更加有氣氛❤️.▪️小火山三味刺身一口杯盛合 $138一口杯估唔到有生蠔 生蝦 三文魚用料豐富好開胃 每杯都有驚喜🤤.▪️泰國烤鍋 $298▫️小火山經典泰豬鍋拼盤 +$20▫️泰式豬梅花肉片 $68▪️金邊粉 $22▪️翠玉瓜 $28▫️生菜 $28泰豬鍋拼盤好有特色 可以一邊烤肉一邊火鍋火鍋兩個湯底 牛骨湯同椰子雞湯將肉片刷幾秒湯底再燒 好玩又好食😋金邊粉都係必點 吸曬湯底啲汁味道特別~.▫️蝶豆花芒果糯米飯2件 $38細細件好精緻 葉片係熱嘅 好貼心唔似出面有時比凍冰冰嘅糯米飯你食😂.▪️醬料費 蝦片任食$28/1▫️芝士奶蓋泰式奶茶 $58▪️新鮮椰青 $58
食得好滿足 質素唔錯下次會再幫襯!
有live band嘅日子肯定會更加有氣氛❤️
▪️翠玉瓜 $28▫️生菜 $28
泰豬鍋拼盤好有特色 可以一邊烤肉一邊火鍋
火鍋兩個湯底 牛骨湯同椰子雞湯
將肉片刷幾秒湯底再燒 好玩又好食😋
金邊粉都係必點 吸曬湯底啲汁味道特別~
▫️蝶豆花芒果糯米飯2件 $38
細細件好精緻 葉片係熱嘅 好貼心
唔似出面有時比凍冰冰嘅糯米飯你食😂
▪️醬料費 蝦片任食$28/1
▫️芝士奶蓋泰式奶茶 $58▪️新鮮椰青 $58

2023-09-14 48 浏览
位於銅鑼灣嘅小火山🔥係一間泰式餐廳, 佢最大特色就係可以食燒肉同時打埋邊爐! 而且🥘火鍋湯底仲係用泰式湯底黎ga,味道香濃! 醬料費原來已經包埋任食泰式蝦片,仲好香脆tim! 之後叫了泰國烤鍋, 正式開始食燒肉+打邊爐! 我揀左香茅椰汁雞湯同牛骨船湯, 中間可以燒肉黎食! 跟餐加$20 要左泰豬鍋拼盤, 可以一次試晒唔同種類嘅豬🐖,豬肉質素仲好高!我仲購左泰式豬梅花肉片100g, 攪混上面嘅生雞蛋再燒,豬肉多咗一陣蛋香味,係另一種滋味😉個人覺得"三味刺身一口杯盛合"都幾唔錯,入面有🦐生蝦刺身、🐟三文魚刺身同宮城縣🦪生蠔刺身,配上泰式醬汁,別有一番風味☺️之後叫咗金邊粉、翠玉瓜同生菜黎打邊爐,正!最尾以甜品蝶豆花芒果糯米飯作結,仲一人飲咗杯特飲(火山藍牛奶&火山青檸藍泡泡)😝

之後叫咗金邊粉、翠玉瓜同生菜黎打邊爐,正!

銅鑼灣同灣仔中間嘅呢個位置經常轉手開唔同餐廳,今次同朋友去咗小火山泰豬鍋,泰豬又有的烤又有得淥,咁特別,當然要一試。湯底其實係好好食,環境、服務、樂手氣氛都非常好,之不過老實講,食材質素只是中中挺挺。如果嚟呢度傾偈輕鬆食飯聚會慶生都ok,但係想享用高級食材,美食,就揀第度好啲喇!總評一下:👌食物質素: 5/10 (湯底好係好,但食材真係太普通)🤠環境衛生: 8/10(正常闊落 食個氣氛)😀服務態度: 8/10(全場服務周到 會同客交流 飯聚氣氛好地方)🙂 性價比:6/10 (Openrice訂座有折,價錢合理返少少)🙂 餐後滿足感:7/10 至於會唔會再嚟呢⋯ 隨緣吧!

湯底

任食蝦片連醬
小火山三味刺身一口杯盛合
小火山經典泰豬鍋拼盤
手切泰式生鴨胸片
頂級安格斯牛胸腹
手打流心鹹蛋黄墨魚丸(4粒)
手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁
門鱔白魚蛋
泰式腐皮雞卷
蝶豆花芒果糯米飯

總評一下:
👌食物質素: 5/10
(湯底好係好,但食材真係太普通)
🤠環境衛生: 8/10
(正常闊落 食個氣氛)
😀服務態度: 8/10
(全場服務周到 會同客交流 飯聚氣氛好地方)
🙂 性價比:6/10
(Openrice訂座有折,價錢合理返少少)
🙂 餐後滿足感:7/10

至於會唔會再嚟呢⋯ 隨緣吧!

2023-09-10
$348 (宵夜)
湯底
手切泰式生鴨胸片
蝶豆花芒果糯米飯
  • 手切泰式生鴨胸肉片
  • 椰汁香茅雞湯底
2023-09-13 37 浏览
平時成日食泰國菜泰豬鍋可能大家都好少聽朋友又想食燒肉 又想打邊爐 我又想食泰國菜小火山就一次過滿足晒幾個願望呢日weekend趁夜晚多人之前 5點幾就去食裝修好有泰國夏天feel 感覺好chill先叫咗小火山三味刺身一口杯盛合$138有生蝦、三文魚、生蠔擺盤好靚 顏色好吸睛 食落好新鮮好fresh宮城縣生蠔加咗泰式辣醬 香得嚟又夠惹味生蝦又爽彈juicy 三文魚油潤豐腴 好開胃好好食😋必點小火山經典泰豬鍋拼盤$298一個爐有烤肉又有火鍋湯底係鴛鴦 小火山牛骨船湯同香茅椰汁雞湯2款都好香 椰汁雞湯清甜 牛骨船湯味道香濃拼盤有4款肉手切泰豬頸肉、北海道千歲米豚、伊比利亞黑毛豬梅花肉、波蘭A級無骨豬腩肉顏色款款都好靚 輕輕燒一燒 或者放入湯底熨一熨 又或者先放入火鍋燙完再燒 吸滿湯汁再燒又或者先燒得香脆 再燙下佢都得4種食法各有特色 肉質又夠鮮嫩 正!😊飲品要咗椰青 好清爽好香舒解晒燒肉嘅油膩感Refresh👏🏻朋友要嘅特飲都好靚好啱打卡整體感覺真係好似去咗泰國咁😆
平時成日食泰國菜
泰豬鍋可能大家都好少聽
朋友又想食燒肉 又想打邊爐 我又想食泰國菜
小火山就一次過滿足晒幾個願望
呢日weekend趁夜晚多人之前 5點幾就去食

裝修好有泰國夏天feel 感覺好chill

先叫咗小火山三味刺身一口杯盛合$138

有生蝦、三文魚、生蠔
擺盤好靚 顏色好吸睛 食落好新鮮好fresh

Refresh👏🏻

朋友要嘅特飲都好靚好啱打卡
整體感覺真係好似去咗泰國咁😆
2023-09-13 42 浏览
嗰日星期五同朋友食飯,叫咗個泰國烤煱。個煱本身跟一蝶牛豬拼盤,牛肉豬肉好正好有肉味,加埋泰色辣醬冇得頂!我個人覺得牛肉應該點綠色辣醬,豬肉就點紅色嗰隻😋 中間嗰隻啡色醬點咗有啲似牛骨湯,都好味,但冇其他兩隻咁出色🤣另外再加左一碟牛肉同雞肉都好正。熟食方面,嗌咗蝦多士,炸得好乾身唔油膩。即場仲有busking表演,唱得好好聽 🤩 首《難道喜歡處女座》超好聽,把聲勁似林家謙 😆 整體而言,餐飯食得好開心,係一個同朋友嚟食飯放鬆嘅好地方。泰國烤煱 $298,加埋其他嘢食嘢飲人均$400

泰國烤煱 $298,加埋其他嘢食嘢飲人均$400
  • 泰國烤鍋
  • 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤
  • 手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁
2023-09-11 74 浏览
一坐低有蝦片,幾好食,個醬都ok 夾,唔記得影泰國烤鍋+ 經典泰豬鍋拼盤鍋底:crossover 邊爐和燒肉,湯底1 香茅椰汁雞湯帶有青檸香氣,微椰子味道牛骨船湯帶有濃厚的牛骨風味,不過好容易越煮越咸,個人覺得椰子雞湯底好啲一個盤應該係2人份,一人兩片,少貴,冇咩豬猩味係真,豬頸肉比較好食,肉感比較厚,其他就還好泰式豬梅花肉片少驚喜,幾大片肉同ok滑,不過好容易痴底,可能放喺湯煮會好啲,完全唔明加蛋燒作用炎蝶豆花芒果糯米飯少貴兩件$38,個人覺得同普通芒果飯分別不大,不過口感新奇芝士奶蓋泰式奶茶茶味濃郁,幾好飲,唔算太甜兩個人埋單八百幾,呢個地段都可以接受,下次去可能特價period先去會抵啲
一坐低有蝦片,幾好食,個醬都ok 夾,唔記得影

泰國烤鍋+ 經典泰豬鍋拼盤

泰式豬梅花肉片

炎蝶豆花芒果糯米飯
少貴兩件$38,個人覺得同普通芒果飯分別不大,不過口感新奇

芝士奶蓋泰式奶茶
茶味濃郁,幾好飲,唔算太甜

2023-09-03
  • 泰式豬梅花肉片
泰菜大家食得多,但泰豬鍋真係第一次聽,今次就同朋友去試呢間泰豬鍋,可以一次過食燒肉同打邊爐,仲有6款泰式湯底比大家揀。餐廳位置都好方便,係Times行過去都係4-5分鐘。入到去餐廳見到有set鼓,原來餐廳會同唔同live band and busker合作,雖然去當晚未有表演,但餐廳都好熱鬧好有氣氛。前菜🥗泰式芭拉魚露拌木瓜沙律正宗泰國味,酸酸辣辣好醒胃,木瓜絲都好清爽,鐘意木瓜沙律ge朋友一定要叫🦪宮城縣生蠔刺身一口杯🦪估唔到泰菜都有生蠔食😍生蠔杯配左特製泰式辣醬,新鮮得黎好spicy,好刺激,不過味道偏辣,怕辣ge朋友仔要叫定杯野飲呀!🤣主菜🥩泰豬鍋燒肉拼盤我地點左牛肉豬肉拼盤,可以係6款湯底入面揀2款。今次我地揀咗小火山牛骨湯同香茅椰汁雞湯。牛骨湯香甜濃味,但椰汁雞湯真係好出色,濃濃椰汁香,加少少酸,濃而不膩,蔬菜竹笙同翠肉瓜都吸晒湯底ge味道,大家都食唔停口👍🏾至於肉方面都好給力,有2款牛2款豬。美國封門柳肉質爽脆有咬口,而肩胛翼板同黑毛豬梅花肉都啖啖肉,至於無骨豬腩肉油脂較多,燒起黎充滿油香🤩🤩另外再叫左個🥢泰式豬梅花肉片🧡🧡呢個真心有驚喜,豬肉同蛋拌勻後燒,肉質好滑同有蛋香

前菜🥗
泰式芭拉魚露拌木瓜沙律

🦪宮城縣生蠔刺身一口杯🦪

主菜🥩
泰豬鍋燒肉拼盤

至於肉方面都好給力,有2款牛2款豬。
油脂較多,燒起黎充滿油香🤩🤩

另外再叫左個🥢泰式豬梅花肉片🧡🧡
呢個真心有驚喜,豬肉同蛋拌勻後燒,肉質好滑同有蛋香,用黎打邊爐一樣無得輸,大大塊肉好滑仲吸到晒湯汁ge味道

飲品🍸
椰青🧡打邊爐食燒肉飲椰青真係好爽🥳
另一杯叫左勿跑扮(coconut smoothie)
椰汁味濃,唔太甜,好解渴~