本人鍾意食泰菜,同老公岩岩先Bangkok返黎不過我哋黎黎去去都係食船麵,Pad Thai,冬陰公呢類型唔記得見到那裡既介紹,我覺得好吸引,又拉左老公放工食❤️星期3晚上,我以為無咩人啦🫣點知7:45去到都爆場,我諗一定要book枱😁 一坐低,職員好nice介紹可以用QR code落order我其實已經OpenRice睇定要食咩😂必點✨泰國烤鍋✨我叫左個經典泰豬鍋拼盤,火鍋湯底就包2個,order左椰汁雞湯同埋牛骨船湯叫左好快職員就幫我地開爐同倒湯底比我地,隨即都黎埋個拼盤首先我試一試個湯先,2個湯都勁好味🤤就咁飲我ok😂🤤至少肉類我本身以為係自己鍾意打邊爐/ 燒,自行選擇但原來職員教我,佢地推介係首先係鍾意既湯底燙一燙,先再放去燒😍原來係咁4款豬肉各有特色,本人覺得北海道千歲米豬豬味最濃,正✨泰色豬梅花肉片✨佢係配一隻蛋,見好多人都係用黎打邊爐,我用左黎燒,好香口,燒到少少🤏焦香😜✨小火山三味刺身一口杯盛盒✨我覺得呢個無論賣相同味道都係比好高分,因為佢用小杯上,一黎可打卡,味道又唔錯喎有生蠔,生蝦,三文魚❤️飲品方面✨芝士奶蓋泰式奶茶✨我最鍾意飲泰奶,呢杯唔係好甜,唔錯✨椰青✨本身老公係
本人鍾意食泰菜,同老公岩岩先Bangkok返黎
不過我哋黎黎去去都係食船麵,Pad Thai,冬陰公呢類型
唔記得見到那裡既介紹,我覺得好吸引,又拉左老公放工食❤️

一坐低,職員好nice介紹可以用QR code落order

我其實已經OpenRice睇定要食咩😂

必點

✨泰國烤鍋✨

叫左好快職員就幫我地開爐同倒湯底比我地,隨即都黎埋個拼盤

首先我試一試個湯先,2個湯都勁好味🤤就咁飲我ok😂🤤

至少肉類我本身以為係自己鍾意打邊爐/ 燒,自行選擇

4款豬肉各有特色,本人覺得北海道千歲米豬豬味最濃,正

✨泰色豬梅花肉片✨

✨小火山三味刺身一口杯盛盒✨
有生蠔,生蝦,三文魚❤️

飲品方面

✨芝士奶蓋泰式奶茶✨
我最鍾意飲泰奶,呢杯唔係好甜,唔錯

✨椰青✨
本身老公係諗住飲西瓜Smoothies,可惜已售罄😭

總結,感覺好新穎,絕對係有質素既打邊爐+燒肉🤤
2023-09-07 59 浏览
老老實實 野食高質! 味道好! 但壞左冷氣,預先同客人講聲,起碼比個客有得選擇下次再食或唔打邊爐燒肉。無冷氣咁食住邊爐同燒肉,啲汗不停滴,啲野幾好食都無用啦。 食到個人勁炆…. 全餐飯無人同我地講咩事。只係比左把風扇我地……. 食到好失望😞。
老老實實 野食高質! 味道好!

無冷氣咁食住邊爐同燒肉,啲汗不停滴,啲野幾好食都無用啦。
食到個人勁炆….
全餐飯無人同我地講咩事。只係比左把風扇我地…….
食到好失望😞。
2023-09-06
庆祝纪念
生日
2023-09-06 285 浏览
想吃涮火鍋,朋友推介涮乾濕火鍋泰國菜,聽起來很特別,於是去了~小火山泰國菜,烤肉加打邊爐一鍋二食,港鐵銅鑼灣站B出口,步行約4至5分鐘。店內環境充滿泰國風情,地方頗大,整齊清潔,未到晚飯時間,已經枱枱坐滿人客。菜譜豐富,服務員禮貌推介店內佳餚,多以套餐為主,包括主菜肉類、蔬菜、小食、飲品、甜品等,款式和價錢任客人選擇。泰式烤鍋小火山經典泰豬鍋拼盤$298比一般火鍋特別,鍋面可烤肉,鍋邊是鴛鴦湯底,分別是香茅椰汁雞湯,椰汁味極濃帶有香茅的鮮味,酸酸甜甜很醒胃。和小火山牛骨船湯,牛骨味超香,肉味很濃,喝一口令喉嚨很舒服。包括一盤:北海道千歲米豚、手切泰式豬頸肉、波蘭A級無骨豬腩、依比利亞黑肉豬梅花肉,各款肉類的品質都相當鮮味嫩滑,這盤肉已嚐到多國出產的肉類,吸入美味湯汁和配上特製醬汁,好食到不能停口。泰式豬梅花肉片$68份量十足的梅花肉片,遮蓋整個爐面蛋液滲透肉中令肉質更滑溜,可倒湯水在肉面,使肉質更嫩滑可口。生菜、金菇每款$28鮮嫩蔬菜浸入湯底,更覺美味。小火山三味一口杯盛合$138盛合包括有生蠔、三文魚、生蝦,各款刺身都非常新鮮甜脆彈牙,配上泰式醬汁,倍增滋味。金邊粉$22泰式金邊粉是
想吃涮火鍋,朋友推介涮乾濕火鍋泰國菜,
聽起來很特別,於是去了~小火山泰國菜,

店內環境充滿泰國風情,地方頗大,
整齊清潔,未到晚飯時間,已經枱枱坐滿人客。

菜譜豐富,服務員禮貌推介店內佳餚,
多以套餐為主,包括主菜肉類、蔬菜、小食、飲品、甜品等,
款式和價錢任客人選擇。
泰式烤鍋小火山經典泰豬鍋拼盤$298
比一般火鍋特別,鍋面可烤肉,鍋邊是鴛鴦湯底,
分別是香茅椰汁雞湯,椰汁味極濃帶有香茅的鮮味,
酸酸甜甜很醒胃。和小火山牛骨船湯,
牛骨味超香,肉味很濃,喝一口令喉嚨很舒服。
各款肉類的品質都相當鮮味嫩滑,這盤肉已嚐到多國出產的肉類,
吸入美味湯汁和配上特製醬汁,好食到不能停口。
泰式豬梅花肉片$68
份量十足的梅花肉片,遮蓋整個爐面蛋液滲透肉中令肉質更滑溜,
可倒湯水在肉面,使肉質更嫩滑可口。生菜、金菇
每款$28
鮮嫩蔬菜浸入湯底,更覺美味。
小火山三味一口杯盛合$138
盛合包括有生蠔、三文魚、生蝦,
各款刺身都非常新鮮甜脆彈牙,配上泰式醬汁,倍增滋味。
金邊粉$22
泰式金邊粉是必選特產佳餚,吸入湯汁,為這餐添上飽足。
炸蝦片配冬陰蛋黃醬$28
蝦片炸至卜卜脆,沾上冬陰蛋黃醬,確是泰式最好餐前小食。
蝶豆花芒果糯米飯$38(兩件)
必點泰式馳名的甜品,芒果糯米飯果然軟硬適中,
特配蝶豆花視覺和味覺都得到最佳享受。
芝士奶蓋泰式奶茶$58 & 十八碌扮沙冰$78
泰式奶茶別有風味,奶味濃茶夠滑,甜味適中,解渴潤喉。
十八碌扮沙冰,擺杯精美,顏色淺黃,賣相吸引,入口清甜,香濃新鮮菠蘿味,為這餐劃上完美句號。
2023-08-24
  • 泰式烤鍋小火山經典泰豬鍋拼盤
  • 小火山三味一口杯盛合
  • 蝶豆花芒果糯米飯
  • 芝士奶蓋泰式奶茶
  • 十八碌扮沙冰
2023-09-05 68 浏览
打完風,好難得今日約朋友出下黎食飯。之前已有人介紹過呢間小火山食泰烤肉好抵,今日終於黎試下。坐底環境好唔錯,而呢度既店員都好有禮貌,好好招呼。一坐底我地就叫左2杯野飲: 十八碌扮沙冰同泰式奶茶。2杯都好正,菠蘿冰好香,泰式奶茶又唔會好甜。頭盤好大兜蝦片仲要任食,好開心。 炸粟米餅都有警驚喜,好好味。係預熱緊個烤鍋既同時食下冷盤先。呢個冷盤小食真係令人好滿足,泰式三味刺身,一口杯賣相已超吸引:三文魚,生蠔,同生蝦。 都好新鮮,最鍾意係生蠔。泰式烤鍋有:美國手切穀飼封門柳,安格斯下肩胛翼板肉,黑毛豬梅花肉,波蘭A級無骨豬腩。 店員話可以燒之前浸下鍋邊既椰子雞湯同泰式肉骨湯再燒會更好味,更多肉汁,果然浸過再燒係好好味,肉汁更豐富。而最後要燒既,就係呢個泰式豬梅花肉片。要撈埋蛋之後再燒。成份肉比蛋汁包住,好嫩滑。 雖然食到飽飽,但都有試埋個金邊粉,原來淥一淥就ok, 我地仲煮耐左少少,不過都好好食。最最最後當然食埋芒果糯米飯先叫完滿啦。
坐底環境好唔錯,而呢度既店員都好有禮貌,好好招呼。

最最最後當然食埋芒果糯米飯先叫完滿啦。

2023-09-05
2023-09-03 116 浏览
早排同朋友去完泰國旅行,一返黎女友話要食泰國菜🤣,旅行時侯我同朋友日日食冬陰功同炒金邊粉已經食到厭。不過香港最近有一間新開既泰豬鍋專門店,而我係泰國都無食過泰豬鍋Mookata,今次真係大開眼界,原來泰式烤鍋同時滿足烤肉同火鍋兩個要求🤩小火山裝潢充滿泰式部落風格,入面有好多植物裝飾,面積非常大,夜晚更會有live band演出。- 泰式烤鍋烤肉時肉汁精華會流入湯底,令湯底更有層次🤤。火鍋方面我地揀左鴛鴦湯底,分別係香茅椰汁雞湯同牛骨湯。前者奶香柔滑,味道酸酸甜甜而且唔係好辣,配搭金針菇、生菜等清淡食材非常適合。至於後者味道就同平時船麵湯底差唔多,牛味濃郁,配搭金邊粉同豬肉好好味😋烤肉醬汁一共四款,由左至右分別係甜雞醬、羅望子沾醬、蒜醬同海鮮沾醬,其中海鮮沾醬最辣🥵- 小火山經典泰豬鍋拼盤拼盤好抵食,可以一次過食到豬頸肉、北海道米豚、伊比利亞黑毛豬同波蘭無骨豬腩。份量足夠,每款肉有四大片左右。值得一提係燒烤過程無咩油煙👍🏻- 泰式豬梅花肉片估唔到蛋加豬肉片可以咁好味🤩,除左令豬肉片口感更滑溜之外,豬肉味道更香甜,非常出色。- 小火山三味刺身一口杯盛合三味包括生蠔、生蝦同三文魚。賣相方面顏

- 泰式烤鍋

- 小火山經典泰豬鍋拼盤

- 泰式豬梅花肉片

- 小火山三味刺身一口杯盛合
三味包括生蠔、生蝦同三文魚。賣相方面顏色鮮豔,泰式辣醬令海鮮味道更上一層樓。生蠔入口甘甜、生蝦爽口鮮甜、三文魚肉質肥美。

炸蝦片配冬陰蛋黃醬

- 炸蝦片配冬陰蛋黃醬
蝦片非常香脆,份量夠多又大片,自家製既冬陰蛋黃醬簡直係畫龍點睛😋

釘Moo扮

- 釘Moo扮
餐廳特飲好精緻,尤其係smoothie😍。釘Moo泰文指西瓜,餐廳用左成個西瓜呈上,味道非常天然,隱約飲到少少酒味。

十八碌扮
- 十八碌扮
菠蘿沙冰同樣以泰文拼音命名,十八碌既泰文就係菠蘿,味道酸甜清新,而且唔會超級甜。

整體而言,環境氣氛一流,職員好貼心講解每一款食物,餐廳食物種類非常多,泰豬鍋Mookata充滿驚喜,其他菜式都係好味,真係無可挑剔💯
2023-08-19
炸蝦片配冬陰蛋黃醬
釘Moo扮
十八碌扮
雖然可以一邊打邊爐一邊燒肉幾好玩但試過一次 唔會再去-1. 食物⭐️⭐️⭐️大部分食物一般 冇乜特別 同用$2XX食放題質素差唔多叫2個湯底 得冬陰功湯底好味落麵先食到湯底味 落肉唔太食得出啲肉要點醬先好味 食醬>食肉得「泰式豬梅花肉片」比較好食-2. 環境 ⭐️⭐️❌卡位太迫我地坐係卡位 枱底個架有少少頂住對腳 郁一郁好易撞到腳翹唔到腳個種迫-❌冷氣壞左3個星期之前已經有人留言話冷氣壞左但仲未整返好 得啲大風扇 -❌冇抽油煙機冇抽油煙機係上面吸油煙啲風扇吹曬D油煙落塊面度 食完頭髮&衫全部都係油煙味 -✅冇人地講到咁嘈 可以正常傾計可能因為啱啱由8 號波轉3號波 所以唔係好多人-✅歌手唱得唔難聽 街頭表演個種level冇覺得特別有氣氛 同平時餐廳播歌差唔多-3. 服務 ⭐️明明個日打風唔係好多客人 但都可以咁甩漏-❌好似冇人理我地咁 咩都要一樣一樣野問只係話比我地聽坐邊就乜都唔理-1. 枱面冇menu 又冇主動比要問先比menu睇完menu 想叫野食先同我地講係QR cord落單個時先去拎個QR cord比我地-點解坐低嘅時候 又唔比QR cord 又唔比menu?-2. 我哋3個人
雖然可以一邊打邊爐一邊燒肉幾好玩
1. 枱面冇menu 又冇主動比
要問先比menu
睇完menu 想叫野食先同我地講係QR cord落單
個時先去拎個QR cord比我地
點解坐低嘅時候 又唔比QR cord 又唔比menu?
2. 我哋3個人 但得2套餐具&碗
冇人坐嘅枱都有爐 但我地冇
等到要落湯底先發現冇 再去拎個爐
餐具都係開口問先比多個
呢啲嘢唔係一坐低就應該放好喺枱面架咩?

❌ 部分員工態度差
雖然大部分嘅員工都好好 好nice 好有禮貌
但有一位後生仔態度有啲差
有2位員工一齊送個「泰式豬梅花肉片」比我地
一個員工話:「呢個要撈勻 最後先燒 因為會痴底」
佢講完之後 另一位員工就用一個唔好嘅語氣 細細聲咁同佢講左一句野
我聽得唔清楚 大約係話「燒得5好個爐就5洗要啦」
唔知佢咩意思 但比人嘅感覺好差 仲要當住我地面講
2023-09-02
庆祝纪念
生日
2023-09-02 39 浏览
同時間吃燒肉及2種湯底火煱。滿足多種食法。有各種牛肉部位。雞肉。海鮮。蔬菜又有泰國刺身。三文魚。蝦。沙律椰青。特飲。非常之有泰國風味。現場又有歌手音樂表演。氣氛熱鬧。
2023-08-30 83 浏览
小火山地址: 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室電話: =====================來個合體,可以燒肉加打邊爐,皆因個爐設計很特別,中間是燒肉用的板,而外圍注入湯,便可以同時間打邊爐,大膽有創意。(蝦片任食)炸蝦片配冬陰蛋黃醬小火山經典泰豬鍋拼盤 250g及泰式豬梅花肉片*100g,好好食,同醬汁酸酸甜甜,可平衡油膩感。小山三味刺身一口杯盛合(刺身拼盤:泰式 生蠔 生蝦 三文魚)幾精緻,細細杯小火山牛骨胎湯,香茅椰汁雞湯,金邊粉加個湯,泰美味生菜金菇蝶豆花芒果糯米飯2件泰式海鮮醬,羅望子醬,甜雞醬,亞萊蒜醬 好有特式餐廳仲有live music , 超超超級意想不到
小火山

地址: 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
電話:
=====================

(蝦片任食)炸蝦片配冬陰蛋黃醬

小火山牛骨胎湯,香茅椰汁雞湯,金邊粉加個湯,泰美味

生菜金菇

蝶豆花芒果糯米飯2件

泰式海鮮醬,羅望子醬,甜雞醬,亞萊蒜醬 好有特式

餐廳仲有live music , 超超超級意想不到
又想打邊爐,又想烤肉嘅時候,應該點揀?終於俾我搵到間喺鬧市嘅小火山,一次滿足兩個願望!餐廳就喺正時代廣場隔離,夠晒就腳!入面裝修有格調,聽講仲會有live Band表演~好彩我哋有訂位咋,成個場坐滿晒,好有氣氛!未叫嘢食之前,侍應就拎咗一盤[任食蝦片]過嚟,仲有幾款醬汁,可以一路食一路點菜~一嚟就緊係先叫一個泰國烤鍋+小火山經典泰豬鍋拼盤,湯底係]小火山牛骨船湯]同埋[香茅椰汁雞湯]。打邊爐成日會覺得湯底冇味道,而呢兩款湯底都好濃味,個金邊粉索晒啲湯汁,勁惹味!再加多個[泰式豬梅花肉片],因為呢個有撈到蛋汁,所以侍應貼心咁叫我哋最後先燒。加咗蛋,係滑啲嘅![小火山三味刺身一口杯盛合]一共有三款刺身(魚蝦蠔),每款兩杯,唔使打交😂每款醬汁都極之有泰式風味,少少辣,好正!飲品我就揀咗[新鮮椰青],朋友揀咗[芝士奶蓋泰式奶茶],佢話真係好泰國風味!最後再叫多個[蝶豆花芒果糯米飯]為呢餐晚餐劃上完美句號。賣相勁靚,好似壽司咁,食落層次分明~呢間餐廳絕對會介紹俾朋友,相信佢哋都會鐘意!

呢間餐廳絕對會介紹俾朋友,相信佢哋都會鐘意!
📍 小火山 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室🍒點評時間𝖬𝗈𝗈𝗄𝖺𝗍𝖺泰豬鍋在泰國流行了一段時間終於在香港都可以享受同時燒肉和火鍋的樂趣( • ̀ω•́ )有2人套餐和單點菜單,選擇困難症的我直接點了套餐|2人套餐|沙律及前菜🥗▫️宮城縣生蠔刺身一口杯▫️泰式芭拉魚露拌木瓜沙律小火山特色湯底🍲▫️冬陰功湯不算太辣,迎合香港人口味▫️香茅椰汁雞湯有椰子的清甜,未開始煮前已不停飲🤣鍋料🥩▫️美國安格斯牛肉拼盤 有牛胸腹、牛小排、封門柳、下肩胛翼板肉封門柳大推🌟輕輕燒一會兒肉味已十分濃郁▫泰式豬梅花肉片豬梅花肉配上生雞蛋,會令口感更為爽滑,而且充滿蛋香▫竹笙蝦滑創新組合第一次試竹笙爽口,配上蝦滑口感不錯▫金邊粉泰菜必定要有金邊粉吧放入火鍋中吸收冬蔭功超級正👍🏻🥭芒果糯米飯用香茅葉包住糯米飯,再放上芒果超可愛好像泰式壽司🍍十八碌扮沙冰即是菠蘿沙冰🤣 夏日必備🥥勿跑即是椰青,清甜多汁好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

📍 小火山

▫️宮城縣生蠔刺身一口杯
▫️泰式芭拉魚露拌木瓜沙律

小火山特色湯底🍲
▫️冬陰功湯
不算太辣,迎合香港人口味

▫️香茅椰汁雞湯
有椰子的清甜,未開始煮前已不停飲🤣

鍋料🥩
▫️美國安格斯牛肉拼盤
有牛胸腹、牛小排、封門柳、下肩胛翼板肉
封門柳大推🌟輕輕燒一會兒肉味已十分濃郁

▫泰式豬梅花肉片
豬梅花肉配上生雞蛋,會令口感更為爽滑,而且充滿蛋香

▫竹笙蝦滑
創新組合第一次試
竹笙爽口,配上蝦滑口感不錯

▫金邊粉
泰菜必定要有金邊粉吧
放入火鍋中吸收冬蔭功超級正👍🏻

🥭芒果糯米飯
用香茅葉包住糯米飯,再放上芒果
超可愛好像泰式壽司

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

🌟小火山🌟係銅鑼灣嘅🇹🇭泰式料理店,主打泰豬鍋♨️,即係特製嘅爐具,令🔥燒肉同埋♨️邊爐可以同時進行!🔥煎香咗過吓湯先食又得,♨️過完湯再上水烤返熟亦得!♨️泰式烤鍋 $298包一碟肉類🥩同埋鴛鴦湯底,肉類Cutting厚薄適中,燒肉邊爐兩相宜!🦴小火山牛骨船湯|🥥香茅椰汁雞湯以🦴牛骨熬足5小時以上嘅湯底,好似食緊🍜船麵咁!而🥥椰汁雞湯絲滑富椰奶香,都幾正!🥩美國安格斯牛肉及豬肉拼盤包含牛味香濃嘅🇺🇸美國榖飼手切封門柳、肥肥哋好啱燒肉嘅🇺🇸美國安格斯下肩胛翼板肉、肥美甘香嘅🇵🇱波蘭A級無骨豬腩、仲有油花靚到和牛咁嘅🇪🇸伊比利亞黑毛豬梅花肉!✨小火山三味刺身一口杯盛合 $138齊晒🦐生蝦刺身、🐟三文魚刺身、同埋宮城縣🦪生蠔刺身,係🇹🇭泰式生醃!🌋小火山小食拼盤 $88🌟小火山🌟嘅小食拼盤,並唔係常見嘅蝦餅雞翼,而係🫔腐皮雞卷、🧆東北豬肉丸、🌭發酵豬肉腸、同埋🌽粟米餅,夠晒特別!🍜濃汁牛丸牛骨船麵船湯配金邊粉 $22假日Lunch都有好抵玩嘅🍜小船麵,價錢由十零蚊起!🍍十八碌扮沙冰 $78用泰文音譯嘅🍍菠蘿沙冰,夠冰涼,好睇又好飲!🍺泰國生啤 $58燒肉唔少得🍻啤酒啦!🌶️醬料 $18/位由最辣嘅💚

♨️泰式烤鍋 $298

🦴小火山牛骨船湯|🥥香茅椰汁雞湯

🥩美國安格斯牛肉及豬肉拼盤

✨小火山三味刺身一口杯盛合 $138

🌋小火山小食拼盤 $88

🍜濃汁牛丸牛骨船麵船湯配金邊粉 $22

假日Lunch都有好抵玩嘅🍜小船麵,價錢由十零蚊起!

🍍十八碌扮沙冰 $78

用泰文音譯嘅🍍菠蘿沙冰,夠冰涼,好睇又好飲!

🍺泰國生啤 $58

燒肉唔少得🍻啤酒啦!

🌶️醬料 $18/位
由最辣嘅💚泰式海鮮沾醬、小辣嘅❤️羅望子沾醬、小小辣嘅🧄亞萊蒜沾醬、到微辣嘅🧡甜雞沾醬,真係想點dip都得!
2023-08-28 42 浏览
平時日式烤肉同邊爐就食得多,今日去試試新野,泰式烤肉&邊爐😋😋去到餐廳差唔多全滿,仲有live music聽,都幾好feel餐廳啲位都算闊落,坐得幾舒服,呢度除咗泰式烤鍋外,仲有泰式小食,特式飲品等,幾多選擇👍🏻👍🏻蝦餅配冬陰功蛋黃醬蝦餅炸得香脆,冬陰功醬有蛋黃味,都幾夾小火山三味刺身一口杯刺身有生蝦,生蠔同三文魚,一啖一杯幾方便,我就幾鍾意個生蠔,酸酸地帶出個蠔味泰式烤鍋+經典豬鍋拼盤泰式烤鍋要咗牛骨湯同椰汁湯,牛骨湯味道有啲似泰式船麵嘅湯底,椰汁湯就酸酸地又幾香椰子味,豬肉拼盤有四款豬肉,我最鍾意嘅就係有骨嘅腩肉同埋豬頸肉,有骨腩肉燒起嚟幾香脆又有油脂香,豬頸肉燒完好爽口又多肉汁泰式梅花豬肉片豬肉片配上一隻生雞蛋,攪拌後再拎去燒,效果幾好,豬肉片特別嫩滑,而豬肉片既質素幾好,幾香肉味金菇,生菜&金邊粉叫咗呢三款食物,可以放喺火鍋嗰邊,金邊粉索咗唔少湯底,個味道好泰式,有食緊船麵嘅感覺十八碌冰酒呢個其實係菠蘿Cocktail,味道幾清新,有好香甜嘅菠蘿味,酒精濃度唔高,岩晒平時唔多飲酒既朋友釘moo冰酒呢個係原個西瓜咁上臺,幾特別,西瓜味清甜,岩晒咁熱既天氣蝶豆花芒果糯米飯糯米飯以壽

蝦餅配冬陰功蛋黃醬
蝦餅炸得香脆,冬陰功醬有蛋黃味,都幾夾

小火山三味刺身一口杯

泰式烤鍋+經典豬鍋拼盤

泰式梅花豬肉片

金菇,生菜&金邊粉

十八碌冰酒

釘moo冰酒
呢個係原個西瓜咁上臺,幾特別,西瓜味清甜,岩晒咁熱既天氣

蝶豆花芒果糯米飯
糯米飯以壽司形式上枱,上面係芒果同香濃既椰漿,下面既糯米飯係微微暖,煙煙韌韌,食埋呢個甜品,真係完美嘅一餐

銅鑼灣小火山🌋全港首間泰豬鍋🐷泰豬鍋Mookata顧名思義來自泰國,上面可以做燒肉,旁邊可以做火鍋打邊爐,兩樣都食到一舉兩得!🔸泰國烤鍋(安格斯牛肉及豬肉拼盤)$298我哋先叫咗一個烤肉拼盤,揀咗安格斯牛肉及豬肉拼盤🐮🐷拼盤一上枱仲有仙氣🤣就咁望落啲肉都好高質!拼盤有四款肉,分別係美國安格斯下肩胛翼板肉、美國手切穀飼封門柳、波蘭A級無骨豬腩、伊比利亞黑毛豬梅花肉。除咗燒肉仲要揀兩款湯底,本身都有六款選擇我哋叫咗香茅椰汁雞湯🐥小火山牛骨船湯。湯底一滾我哋就先試吓湯,兩款都好好飲‼️香茅椰汁雞湯,充滿椰香味好鮮甜,而牛骨湯底就好濃郁,忍唔住未打邊爐已經係咁飲🤣四款肉最鍾意都係安格斯下肩胛翼板肉🐮肉味濃郁,肉質軟腍,個人覺得火鍋比燒肉更加好食,因為佢呢度嘅湯底真係好出色💯💯🔸泰式豬梅花肉片$68我哋另外加咗一份泰式豬梅花肉片🐷中間有隻蛋可以撈勻,店員建議用嚟燒肉。一片梅花肉都好大塊,沾上蛋汁,燒出嚟幾有蛋香味🍳再點上餐廳時家聚的醬汁亞萊蒜沾醬,好惹味!🔸泰式豬肉泰式清湯配河粉$16🔸雞肉椰汁配米線$18🔸泰式鴨肉椰汁湯配米線$18🔸濃汁牛丸牛骨船湯麵配金邊粉$22🔸墨魚仔冬陰公湯配金邊粉$26
銅鑼灣小火山🌋全港首間泰豬鍋🐷

🔸泰式鴨肉椰汁湯配米線$18
🔸濃汁牛丸牛骨船湯麵配金邊粉$22
🔸墨魚仔冬陰公湯配金邊粉$26
🔸雞肉清邁咖哩湯配蛋麵$22

除咗烤鍋,餐廳仲有船麵,本來以為好似泰國嗰啲食兩啖就冇,一口氣叫咗六碗,估唔到呢度份量都好足,一碗都好多, 好抵食!
我哋試咗六款口味,分別係最鍾意係墨魚仔冬陰功湯配金邊粉,湯底唔會好辣,墨魚仔又彈牙,幾好食😋

🔸手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁$49🦐
小火山仲有多款小食,要做一份蝦多士,炸得好香脆👍🏻

🔸泰式咖啡$28☕️
🔸十八碌扮沙冰$78
食烤肉同打邊爐必叫凍飲,泰式咖啡啡味較濃。令一杯係菠蘿沙冰🍍味道清新,可以解膩。

📍#小火山 (#銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
  • 泰式豬梅花肉片
  • 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤
每次睇泰劇見到Fotfot係到食燒豬肉真係好吸引🇹🇭 呢間餐廳係全港可以食泰豬鍋既地方好特別🌍環境方面好似搭成一個個木制小屋咁🪵加上有Live Band 表演🎤感覺好似去左泰國夜市咁好氣氛❤️‍🔥 食物質素夠高又好Vibe岩曬鍾意泰國野又想試下新款式🗺️⭐️ 泰式豬梅花肉片 🥓梅花肉片肉質嫩滑😋輕輕係烤過上面烤熟就得出香甜焦香既效果🔥 配上四種自家泰式沾醬🌶️ 特別喜歡甜雞沾醬口味好地道 提升了豬肉既鮮度🥘⭐️ 小火山經典泰豬鍋拼盤 🍱一次過食到四款高質嘅豬肉Cut🤤 有肉眼梅花肉同豬頸肉等等😚 肉質各有不同由嫩滑到爽口🤪配上兩款火鍋湯底分別係香茅椰汁雞湯同埋小火山牛骨船湯🍲 兩款都超級地道同索曬入味❤️ 再加上蔬菜同埋金邊粉越煮越入味🥬 椰汁雞湯就比較清甜帶點香茅香氣🍀 船湯就夠曬道地🚢⭐️ 小火山三味刺身一口杯盛合 🍣有生蝦三文魚同埋宮城縣生蠔🦪肉質新鮮得黎泰式醬汁調味帶酸辣 🍊 令到海鮮唔會太單調⭐️ 炸蝦片配冬蔭蛋黃醬 🍘蝦片香脆得黎蛋黃醬係畫龍點睛嘅效果🍳 惹味得黎好溫和🤩 食到我不停要添醬😅⭐️ 勿跑扮 🥥⭐️ 十八碌扮 🍍分別係菠蘿同埋椰子沙冰🍧兩款都好消暑解渴夠夏日感覺🏖️ 特別喜歡菠蘿口味
⭐️ 泰式豬梅花肉片 🥓
⭐️ 炸蝦片配冬蔭蛋黃醬 🍘
勿跑扮
⭐️ 勿跑扮 🥥
⭐️ 十八碌扮 🍍
分別係菠蘿同埋椰子沙冰🍧兩款都好消暑解渴夠夏日感覺🏖️ 特別喜歡菠蘿口味比較清甜甜度好自然💛
⭐️ 蝶豆花芒果糯米飯 🥭
一口一件比例岩岩好☺️芒果椰汁同糯米飯嘅比例同甜度好Perfect🤍
蔬菜
炸蝦片配冬蔭蛋黃醬
勿跑扮
2023-08-25 73 浏览
小火山另收加一服務費~味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)☄️泰國烤鍋 $298我揀左兩個湯底各有特色,冬陰功湯個酸味較出,越食越開胃,梛汁雞湯就較濃稠,飲得出梛子雞的香甜(我忍唔住偷偷地飲左好多啖個湯底🤫),如果碌d好吸汁既食材一定好好食🤤☄️小火山經典泰豬鍋拼盤(250g) +$20拼盤包括4款豬肉,(i)米豚肉眼、(ii)伊比利亞黑毛豬梅花肉、(iii)波爾A級無骨豬腩、(iv)手切泰式豬頸肉,(i),(ii)有驚喜到我,又滑又濃味,唔點醬都完全冇問題,(iii),(iv) 都保持到應有水準,好食滿足!食法係燒肉&邊爐都得,自己會中意燒肉多d,香口少少🙈☄️手切穀飼封門柳(100g) $88好香濃的牛味,容易咬開,份量方面,兩個人100g都夠食(一人有4片)~☄️金邊粉 $22彈牙同時好掛汁,碌落個梛汁雞湯度一流😍☀️小火山三味刺身一口杯盛合 $138✅生蠔✅三文魚✅生蝦食落好新鮮,亦有使用泰式調味,生蠔生蝦比較辣,食到少少辣既我表示,爽!☄️蝶豆花芒果糯米飯(2件) $38蝶豆花的配色好靚💙作為一餐飯的結尾是很可以的,芒果好甜,可選擇
小火山
另收加一服務費~

泰國烤鍋

☄️泰國烤鍋 $298
我揀左[冬陰功湯+香茅梛汁雞湯]

☄️小火山經典泰豬鍋拼盤(250g) +$20
手切穀飼封門柳(100g)

☄️手切穀飼封門柳(100g) $88
金邊粉

☄️金邊粉 $22
彈牙同時好掛汁,碌落個梛汁雞湯度一流😍

☀️小火山三味刺身一口杯盛合 $138
✅生蠔✅三文魚✅生蝦

☄️蝶豆花芒果糯米飯(2件) $38
蝶豆花的配色好靚💙作為一餐飯的結尾是很可以的,芒果好甜,可選擇後上

☀️十八碌扮沙冰 $78
好可愛既名字😂😂其實是大大杯有造型的菠蘿沙冰🍍清甜👌🏻

☄️芝士奶蓋泰式奶茶 $38
好邪惡的一杯,但我非常中意!!!
佢係甜的,但未去到死甜果隻,奶蓋都偏向奶味重dd,又係甜甜地既💓飲一啖會開心翻果個程度☺️

另收醬料費 $36
4款特色醬料:亞萊蒜沾醬🌶️、甜雞沾醬、羅望子沾醬🌶️、泰式海鮮沾醬🌶️,自己最中意頭兩款,令豬肉/牛肉們更加惹味😍

❤️‍🔥店員非常親切友善,客人可以上台唱歌添架☺️

❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow @gulugirl102 ~話比我知你有睇,比啲動力我丫

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
泰國烤鍋
小火山經典泰豬鍋拼盤
手切穀飼封門柳(100g)
金邊粉