嚴重懷疑發生緊咩事!!!我地好似好有儀式感咁食左兩碗泰國船麵,但係連85折都要呃,真係唔想忍你!此餐廳一定唔係靠食物質素同味道取勝。服務態度還可以。地點鵝頸橋底都算交通方便。重點係openrice訂座顯示有85折,埋單睇單發現無,問店員,佢話“係公司規定係無折,係咩幾點後入座先有”。即使我地現場開比職員睇openrice係顯示訂座時間係有折,依然繼續話係無折。除非依家openrice處理話佢自己system 出錯,都則就係虛假宣傳!!!兩人加埋lunch盛惠 $600,好明顯係用折扣吸客,但係咁都呃話比有唔比,唔會再黎!
嚴重懷疑發生緊咩事!!!

🌋小火山三味刺身一口杯盛合三味刺身有泰式生蝦🦐,三文魚刺身🐟,仲有生蠔🦪,每款都配咗啲醬汁去提鮮,非常開胃🤤🥘香茅椰汁雞湯/小火山牛骨船湯呢兩個湯底都非常出色,香茅椰汁雞湯食落酸酸甜甜,帶有好濃嘅椰汁香味🥥;牛骨船湯味道勁香濃,牛味🐮好重。小編就比較鍾意香茅椰汁雞湯,因為比較Fresh同清爽😚🐷泰式豬梅花肉片呢個豬梅花肉片非常正。上枱賣相都幾特別,梅花肉片圍住隻蛋,食嘅時候將蛋汁沾滿梅花肉片。撈好之後燒又得,邊爐又得,淥兩下再燒又得,最重要嘅係,無論點整,梅花肉片嘅肉質都好軟淋,配埋雞蛋令到豬梅肉更香滑🤗🥩小火山經典泰豬鍋拼盤拼盤包含左4款豬肉:小火山特選北海道千歲米豚肉眼🐖、伊比利亞黑毛豬梅花肉🐗、波蘭A級無骨豬腩🐽同手切泰式豬頸肉🐷。豚肉眼口感嫩滑、梅花肉嘅肉味比較重、無骨豬腩比較肥美重油香,而豬頸肉就比較爽彈。成個拼盤你鍾意燒肉食法又得,邊爐食法又得😆小編就鍾意燒無骨豬腩同豬頸肉,另外兩款就打邊爐啦🤪雖然小編係平日去,但都喺收到風,話星期六日同假期仲會有live band添,氣氛應該都幾好架,有機會再配埋live band 試下先得🥰
🌋小火山三味刺身一口杯盛合

🥘香茅椰汁雞湯/小火山牛骨船湯

🐷泰式豬梅花肉片

2023-10-13 28 浏览
之前去了銅鑼灣吃泰豬鍋,吃法和上次介紹的水煎煱類似,也是將食材先放落湯底煮熟,再放上鐵板上煎。最近真的很喜歡這種食法,不單止沒有那麼油膩食材也更加入味!🫶🏻我們選了椰汁雞湯和牛骨湯,兩款湯底味道都非常濃郁,牛骨湯比較龍尾,椰汁雞湯偏清甜!我們選擇了豬肉拼盤,豬肉質素不錯!另外點了泰式蝦片和三式生蝦刺身拼盤,蝦片香脆可口,刺身的醬汁非常有泰式風味!✨✨✨飲品推介菠蘿cocktail,酒精味道很淡,非常適合平時不喝酒的朋友🥰.📍 小火山 (銅鑼灣)銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
📍 小火山 (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
碌社交平台見到呢間泰式燒肉x邊爐🫕(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)見到環境舒適,仲要有live band表演🎤🥢泰式烤鍋 $298有四款肉,梅花肉同埋無骨豬腩都滿意,肥美軟淋。但係可惜豬頸肉俾咗幾次機會都完全咬唔到🤔🤔太厚太韌🥢冬蔭公湯食泰國嘢都冇理由唔揀呢一款湯底!!將生菜放入冬陰功湯索晒啲湯汁真係不得了🤣🤣🥢牛舌🥢芝士奶蓋泰式奶茶 $38見到呢款即刻諗都唔諗就嗌,雖然驚會漏!但係真係抵擋唔到奶蓋加泰茶!!以為餐廳嘅芝士奶蓋會唔出色,但出奇地厚、滑、香,同埋佢哋嘅泰式奶茶我唔覺得特別會過甜。滿意!現場有busking🎤唱足2個幾鐘。仲可以比我地點歌🎶!!! 仲有支發光棒俾我哋同演出者打氣,非常有氣氛!成餐飯食得非常開心!呢個價錢,值呀!

🥢泰式烤鍋 $298

🥢冬蔭公湯

🥢牛舌
牛舌

🥢芝士奶蓋泰式奶茶 $38

芝士奶蓋泰式奶茶

牛舌
芝士奶蓋泰式奶茶
今日老公話帶我去食泰豬鍋,餐廳環境好有叢林feel,入到去見到個大舞台,夜晚有live band,覺得幾有氣氛。打開menu有介紹泰豬鍋,原來佢係可以一鍋兩食,又可以燒,又可以火鍋。另外鍋係用豬油開鑊,所以燒嘅時候唔會痴底。老公發辦點左前菜、泰豬鍋拼盤及配料,另外仲叫左兩杯cocktail。炸蝦片:大大份,好脆,配埋旁邊冬蔭蛋黃醬,辣辣地,幾好食。小火山三味刺身一口杯盛合:三文魚刺身切得厚身,有口感,生蠔好大隻,兩款都好肥美。泰式生蝦夠爽口,相當唔錯。三款都配左d檸檬汁、青檸或蔬菜,味道好清新,加埋泰式醬汁辣辣地,做開胃菜唔錯。小火山經典泰豬鍋拼盤:有泰式豬頸肉、北海道米千歲米豚、伊比利亞黑毛豬梅花肉同波蘭A級無骨豬腩,各款都來自唔同地方,每款豬肉色澤新鮮,脂肪分佈均勻。入口肉味濃,多油花,幾香,質素唔錯。泰式豬梅花片:用泰式醬料腌製過,撈埋蛋汁一齊燒比較香,口感軟熟實在,好好食。職員溫馨提示,呢款要最後一款先燒,如果唔係就較易痴底。火鍋及配菜:叫左兩款主打湯底,有香茅椰汁雞湯同埋牛骨船湯。牛骨船湯用左5個鐘熬製,而另一款就用左3個鐘,兩款真係好濃味。配菜叫左白蘿蔔、通菜同金邊粉,菜洗

炸蝦片:大大份,好脆,配埋旁邊冬蔭蛋黃醬,辣辣地,幾好食。

火鍋及配菜:叫左兩款主打湯底,有香茅椰汁雞湯同埋牛骨船湯。牛骨船湯用左5個鐘熬製,而另一款就用左3個鐘,兩款真係好濃味。配菜叫左白蘿蔔、通菜同金邊粉,菜洗得乾淨,呢d都係吸汁配料,吸晒d湯汁,入味好食。
百利酒泰式奶茶:老公就最鐘意飲泰式奶茶,加左百利酒去crossover,佢話估唔到甜甜地有酒味咁好飲。

Lil volcano:賣相好靚,好似就黎火山爆發咁。易入口,果汁味酒,第一啖帶微辣,放左一陣辣味就慢慢滲出,幾好飲,感覺幾得意。
2023-10-01
2023-10-11 28 浏览
朋友介紹咗另一間好熱門嘅泰式烤鍋店,可以同時燒烤以及打邊爐,聽落去好特別,所以就好想去試吓。🤩首先,我哋點咗泰國烤鍋,湯底揀咗小火山牛骨船湯,用牛骨熬製數小時嘅湯底非常濃郁,加入多種香料和藥材調製更加入味,而且仲好養生。另外一個湯底我哋揀咗香茅椰汁雞湯,食得出絕對係用新鮮雞肉熬製,清甜嘅椰汁和微酸嘅泰國青檸好夾,入口順滑又清爽。🥥呢度嘅蝦片係任食嘅,烤鍋本身附送一碟肉類拼盤,有千歲米豚肉眼、伊比利亞黑毛豬梅肉、A級豬腩和泰式豬頸肉等。豚肉係來自北海道,肉質好嫩,無論燒烤定打邊爐都好適合,豬腩係來自波蘭,肥瘦適中,豬頸肉都好爽脆。除此之外之,我哋仲點咗泰式豬梅花肉片,喺經典嘅菜式,中間有雞蛋黃。🐖小火山三味刺身一口杯盛合都好正,生蠔口感順滑,三文魚油香豐富,生蝦新鮮,配上特製的泰式醬汁酸辣開胃。🦪

2023-10-10 36 浏览
坊間火鍋店以牛肉為主,朋友唔食牛肉,但又想打下邊爐。上OP搵到呢間泰式湯底的「泰豬鍋」,以豬肉做主打,可烤肉又可火鍋,所以嚟試試。店舖在鵝頸橋附近,地點方便。餐廳環境舒適,見到有個位置for表演/busking。店員先上小食蝦片配冬蔭公蛋黃醬,蝦片夠脆夠香口,可以無限添加,配埋冬蔭公蛋黃醬更開胃。前菜試了小火山三味刺身一口杯盛合,每人3杯剛剛好。3款刺身有三文魚,生蝦及生蠔,配埋特色醬料,酸甜辣味剛剛好,尤其是生蠔,完全無腥味,大推~主角泰豬鍋,湯底點了香茅椰汁雞湯+小火山牛骨船湯。香茅椰汁雞湯夠濃味,尤其配粉面及菜類更是鮮甜無比。牛骨湯味道偏甜,比較適合煮肉類。我們點了小火山經典泰豬鍋拼盤,有豬梅花,無骨豬腩,泰式豬頸肉及北海道千歲米豚。每款豬肉都試試火鍋及燒烤,個人最喜歡是泰式豬頸肉燒烤,配埋幾款泰式醬料,香口又好食。甜品點了碟豆花芒果糯米飯,壽司造型好味又可愛。飲品點了火山青檸藍泡泡(碟豆花青檸梳打),層次分明,飲落夠酸可解膩👍🏻。

餐廳環境舒適,見到有個位置for表演/busking。

甜品點了碟豆花芒果糯米飯,壽司造型好味又可愛。

2023-10-10 38 浏览
泰豬鍋係泰國傳統民眾美食,烤鍋獨特嘅設計令我們食客可以同時烤肉同打邊爐,認真盞鬼。呢日來到據說係香港首間主打泰豬鍋嘅餐廳“小火山”,嗰設計好有情調,座位又寬敞,坐得零舍舒服,冷氣够凍,唔會食完成身臭汗。用一嚿肥豬肉開鑊令烤肉不易黐底,呢個烤鍋特別之處喺烤肉時肉汁嘅精華會流入湯底令湯底更有層次。我哋揀咗小火山牛骨船湯和鮮甜濃郁 茅椰汁雞湯,用新鮮雞肉配搭椰汁同泰國青檸等,奶香香濃不膩。自家製泰式sauce包有甜雞醬、羅望子 、亞萊蒜醬,其中羅望子醬,酸酸辣辣清新解膩。首先點咗個"小火山三味刺身一口杯盛合 ",刺身係三文魚、生蝦同埋生蠔,每種刺身一個杯,有各自的調味,配搭適宜好睇又好味,建議必食。肉類就點咗“小火山經典泰豬鍋拼盤”和“泰式豬梅花肉片”,拼盤包羅萬有,有“特選北海道千歲う米豚”、“伊比利亞黑毛豬梅花肉”、“波蘭A級無骨豬腩”和“ 泰式豬頸肉”,同朋友都好享受呢個拼盤,泰式豬梅花肉片跟一個蛋,撈勻佢可烤可淥,都一樣嫩滑。亦點咗翠玉瓜和通菜,蔬菜新鮮翠綠,還點咗飽肚金邊粉,“蝶豆花芒果糯米飯”有兩件其中一件蝶豆花嘅飯團好特別,個樣超級靚啦。醬料費每人28蚊包蝦片任食,我哋食咗兩大

亦點咗翠玉瓜和通菜,蔬菜新鮮翠綠,還點咗飽肚金邊粉,“蝶豆花芒果糯米飯”有兩件其中一件蝶豆花嘅飯團好特別,個樣超級靚啦。醬料費每人28蚊包蝦片任食,我哋食咗兩大兜😋😋

• 小火山三味刺身一口杯盛合
喺泰國試完Mookata一直念念不忘,難得喺香港都有機會試,一定唔可以錯過小火山三味刺身一口杯盛合($138) - 生蠔、三文魚同蝦本身就鮮味十足,爽口彈牙,每款都配有唔同嘅泰式醬汁同香料,甜、酸、辣、薄荷、香,味道有滿滿嘅層次感,賣相又靚,好高質醬料費(蝦片任食)($58) - 脆卜卜,又香口,點埋醬食唔停湯底(2款)($60) - 椰汁湯同牛骨湯,兩款湯都好鮮甜,椰汁同牛骨味都好突出,飲完一碗又一碗小火山經典泰豬鍋拼盤(250g)($258) - 好高質,幾款豚肉嘅豚味都好香濃,口感同味道各有特色,有油脂重嘅,有彈牙嘅,有軟腍嘅,燒定放湯都好好食泰式豬梅花肉片($68) - 撈勻蛋汁嚟燒,口感幾特別,會食到面頭有薄薄嘅煎蛋,香味亦提升,豬梅花又夠淋身,好食翠玉瓜($28) - 新鮮爽脆,燒定烚都好味通菜($28) - 新鮮之餘洗得乾淨金邊粉($22) - 好入味,口感亦好好芝士奶蓋泰式奶茶($48) - 泰式奶茶味勁香濃,配埋邪惡嘅芝士奶蓋,無得頂十八碌冰酒Pineapple Frozen Cocktail($88) - 有酒精嘅菠蘿沙冰,甜度同酒精到啱啱好,同燒肉好夾除咗set,

翠玉瓜($28) - 新鮮爽脆,燒定烚都好味
通菜($28) - 新鮮之餘洗得乾淨
金邊粉($22) - 好入味,口感亦好好

除咗set,仲有打邊爐單點食材,各類唔同嘅飲品,選抹多,好吸引

小火山環境好好,氣氛幾chill,侍應殷勤有禮,絕對值得一試再試
之前睇YouTube 見有人介紹過,覺得幾得意,即刻bookmark左佢,今日經開銅鑼灣,就試下呢個🐷泰豬鍋🐷。佢係可以一邊燒肉🥩嘅同時,又可以打埋邊爐🍲,坐低之後,店員會送上醬汁,醬汁係分三個口味,綠色嗰個係酸酸地少少辣嘅海鮮汁、加咗洋蔥🧅嗰個,就再酸d同再辣d🌶️,食落有香茅味,最後橙橙紅紅嗰個,應該係最唔辣有小小甜既醬。醬汁之外,仲有蝦片,蝦片佢係任食既,勁正!🐷經典泰豬窩拼盤🐷邊爐嘅湯底我揀咗牛骨湯🐮同埋香茅椰汁雞湯🐓,牛骨湯比較濃郁,自已就鐘意香茅椰汁雞多啲,飲左3碗🫢個窩係跟4款肉,北海道千歲米豚🐷、黑毛豬梅花肉🐷、泰式豬頸肉🐷、A級無骨豬腩🐷,靚肉無論燒同要來打邊爐,都絕對滿分,肥瘦適中,肉質滑嫩。因為實在太過欣賞個湯底,所以自己再點左個粟米🌽,同埋金菇去索個湯汁😆仲有兩個泰國滑嘟嘟河粉🍜,落湯後2分鐘食得!🐷泰式豬梅花肉片🐷我係俾佢中間嗰隻泰國蛋吸引咗,加埋啲豬梅花肉之後拎去燒,雞蛋令到豬梅肉更香甜。🦪三味刺身一口杯盛合🦪泰式生蝦🦐加咗泰式海鮮汁、同埋食生蝦不能缺少嘅相片同埋辣椒絲,口感爽脆鮮甜,回味無窮三文魚同埋生蠔🦪都好新鮮,一口杯設計,食起上黎好方便。🥭芒果糯米飯🥭

🐷經典泰豬窩拼盤🐷
仲有兩個泰國滑嘟嘟河粉🍜,落湯後2分鐘食得!

🦪三味刺身一口杯盛合🦪
三文魚同埋生蠔🦪都好新鮮,一口杯設計,食起上黎好方便。

🥭芒果糯米飯🥭
一口蝶豆花芒果糯米飯,椰奶既香味加上糯米既微暖軟糯,再夾雜蝶豆花嘅脆香口感,成為呢一餐嘅完美既句號。

🍍Mojito Thai Si Tai & Pineapple Frozen Cocktail 🍍
Order左兩杯cocktail,見倒個杯已經心心眼,杯mojito既飲管岀面笠住左個香茅,創意感十足😆

💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️店內嘅店員都好殷勤,不停行去check吓每一台有冇需要幫手,雖然我坐張枱係店裏面最入嗰張,但係都唔會感覺被冷落,同埋抽風系統都做得好。👍🏻
Pineapple Frozen Cocktail
Mojito Thai Si Tai
Pineapple Frozen Cocktail
Mojito Thai Si Tai
2023-10-05 44 浏览
火鍋+燒肉這個配搭之前在台灣也試過~這次在香港也吃到啦~我們點了牛豬拼盤配冬陰功湯跟椰青雞湯~椰青雞湯蠻清爽的👍🏻肉類就不過不失啦~不過這邊的沾醬蠻好吃的👍🏻有四款~亞萊蒜沾醬是我的最愛😬這邊的泰式生蝦也很不錯~很新鮮也很辣😆而且這邊吃飯有live band唱歌~氣氛很好👍🏻
火鍋+燒肉這個配搭之前在台灣也試過~這次在香港也吃到啦~
而且這邊吃飯有live band唱歌~氣氛很好👍🏻

• 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤
2023-10-02 42 浏览
第一次幫襯,同女朋友慶祝生日,食左個二人套餐,抵食,高質,CP 值高~ 和牛套餐有驚喜升級~仲有live bang 有氣氛~職員服務態度唔錯,細心推介食法及介紹用料,大推。刺身杯好食~不過生蝦要小心有啲辣~小食蝦片正常~沾醬意外好食。

刺身杯好食~不過生蝦要小心有啲辣~

小食蝦片正常~沾醬意外好食。

2023-10-02
  • 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤
2023-09-26 1374 浏览
#fafafoodblog銅鑼灣 #fafafoodblog泰國菜🍴coconut smoothie🥥🍴mango smoothie🥭兩杯 smoothie都落足生果又夠哂冰 沙冰甘樣 好啱打邊爐同燒野食時飲🍴炸蝦片配冬蔭蛋黃醬蝦片好香脆 可以任添 加 d蛋黃醬就好正🍴泰式豬梅花肉片🐖100g既豬肉梅花個量都唔少 比較厚肉同肉味塊香 撈生蛋後可以煎又得 落火鍋又得 🍴香矛椰汁雞湯 , 牛骨船湯 雞湯雞味香濃 帶有香茅既酸甜味 . 牛骨湯牛味香濃 要黎打邊爐 d醬汁吸哂。正🍴小火山經典泰豬鍋拼盤 有軟林既豚肉眼 爽彈既豬頸肉 肥美既梅花肉 同無骨豬腩 🐷🍴小火山三味刺身一口杯盛合三杯野 一口食 有生蠔配辣醬 , 三文魚刺身配蕃茄 生蝦配苦瓜 都好 fresh好特別🍴芒果糯米飯 有椰汁 飯用同蝶豆花飯 糯米夠香夠入味 而且飯夠暖身 芒果甜同凍 食落有口感#火鍋 #豬梅肉 #芒果糯米飯 #刺身 #沙冰 #三文魚 #生蠔Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Va
🍴coconut smoothie🥥

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#小火山
銅鑼灣堅拿道西10 號冠景樓1 樓 b室
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog銅鑼灣
====================

2023-09-26
2023-09-25 56 浏览
銅鑼灣收工之後喺鵝頸橋附近見到個招牌主打泰式燒肉火鍋,由於我同老婆之前去泰國非常喜歡依種菜式,所以就入去試吓。餐廳只要叫嗰燒肉拼盤就會送兩個湯底,由於老婆怕辣,我哋今次叫咗牛骨船麵湯底及香茅椰子雞湯,加咗$20仲有佢哋招牌豬肉拼盤,平時打邊爐都好少叫豬肉但見佢招牌主打所以試吓。豬肉拼盤包含了四種唔同產地唔同部位嘅豬肉,亦都包括左北海道,伊比利亞黑毛豬,豬頸肉同豬腩片,四款都十分喜歡,個人最推薦北海道豬,肉味香濃油脂感咁豐富。湯底亦都非常食得出有落心機煲而唔係平時冇乜味嘅湯底。另外我哋亦叫咗一款小食一款甜品,小食就試咗刺身杯包括生蠔,生蝦同三文魚,配上泰式醬汁非常新鮮惹味。另外甜品叫咗蝶豆花芒果糯米飯,由於我哋食得太飽呢個一口糯米飯非常適合我哋。飲品方面叫左一杯有酒精既18碌冰酒,其實係菠蘿沙冰Cocktail,老婆就叫咗火山青檸藍泡泡,非常清新,如果想試吓泰國燒肉打邊爐,記得黎試吓。

2023-09-24 81 浏览
小火山位於銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室裝修用左泰國部落的元素,木製的桌椅、掛在牆上的紡織品和棕樹。泰國鍋Mookata係招牌主打,泰國傳統美食,烤鍋設計獨特,把烤肉及火鍋可以同時進行,先以豬油開鑊,令烤肉不易黏底。烤肉時肉汁會流入湯底湯底我今日點左牛骨船湯,用左牛骨熬製,十分濃郁,香茅椰汁雞湯,以新鮮的雞肉熬製再配搭加上椰汁和泰國青檸等調味料非常好味👍😋醬汁甜雞醬<微辣>蘿望子<辣>海鮮沾醬<超辣>美味蝦片配冬蔭功蛋黃醬😋小火山三味刺身一口杯盛合宮城縣生蠔三文魚刺身生蝦非常開胃😋肉類有北海道千歲,菠蘭,伊比利亞,泰國產地燒烤或放湯非常美味有肉味肉質嫰滑😋❤️玫瑰豬加雞蛋要搞均勻再燒烤煎可以最尾食放肉前記得要用豬膏刷一刷加左麻油非常香🐖雞蛋令豬肉更滑👍仲有金邊粉,蔬菜,非常豐富👍青檸梳打用左整個青檸,非常清爽👍
小火山位於銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
裝修用左泰國部落的元素,
木製的桌椅、掛在牆上的紡織品和棕樹。
泰國鍋Mookata係招牌主打,
泰國傳統美食,烤鍋設計獨特,
把烤肉及火鍋可以同時進行,
先以豬油開鑊,令烤肉不易黏底。
烤肉時肉汁會流入湯底

湯底我今日點左牛骨船湯,用左牛骨熬製,
十分濃郁,
香茅椰汁雞湯,以新鮮的雞肉熬製再配搭
加上椰汁和泰國青檸等調味料

宮城縣生蠔
三文魚刺身
生蝦
非常開胃😋

肉類有北海道千歲,菠蘭,伊比利亞,泰國產地
燒烤或放湯非常美味
有肉味肉質嫰滑😋❤️

玫瑰豬加雞蛋
要搞均勻再燒烤煎
可以最尾食
放肉前記得要用豬膏刷一刷
加左麻油非常香🐖
雞蛋令豬肉更滑👍

仲有金邊粉,蔬菜,非常豐富👍

青檸梳打用左整個青檸,非常清爽👍

2023-09-23
  • 金邊粉