本身想去西貢嗰邊食海鮮,不過天氣太凍,見到附近有一間好多街坊都幫襯嘅餐廳,口碑都唔錯,就決定入去試一試。🛎爆膏奶油蝦 $138呢碟餸用咗出名多膏嘅大頭蝦,啲膏係誇張到一剝個蝦頭就流曬出黎,結果都忍唔住叫咗個白飯去撈汁食。佢唔止個頭大,身嗰度都好多肉,而且用奶油炒得一流,好耐都冇食過咁好食嘅炒蝦。🛎沙薑焗海花螺 $128首先啲海螺揀得好好,冇砂石冇腥味,肉質亦都好肥美。沙薑汁翼都調到恰到好處,少少辣味醒胃之餘,亦都可以帶出海鮮嘅鮮味。🛎椒鹽瀨尿蝦 $168呢度餸可以話係好經典嘅海鮮,好容易就會同其他餐廳作出比較。雖然呢度嘅瀨尿蝦唔算最大隻,但係每隻都好新鮮,外殼十分之薄亦都炸到十分之鬆脆,啱曬鍾意連殼食嘅朋友。🛎金沙鬼馬百花釀油條 $98如果要作一個比喻,呢個就好似係一個中式蝦多士。油炸鬼上面釀滿咗煙韌彈牙嘅蝦滑,外面再鋪上一層香濃嘅鹹蛋黃金沙,口感豐富之餘亦都充滿蛋黃香味,鍾意鹹蛋黃嘅朋友一定唔可以錯過。🛎蟹肉菠菜豆腐盒 $128自家製嘅豆腐混入咗菠菜造成嘅豆腐盒,然後將外皮炸到金黃色,口感外脆內軟。最令人驚喜係個芡汁,用料十足,係見到入面有大量嘅蟹肉同蟹子,好似食緊賽螃蟹咁樣。香炸豆

🛎爆膏奶油蝦 $138

🛎沙薑焗海花螺 $128

🛎椒鹽瀨尿蝦 $168

🛎金沙鬼馬百花釀油條 $98

🛎蟹肉菠菜豆腐盒 $128
自家製嘅豆腐混入咗菠菜造成嘅豆腐盒,然後將外皮炸到金黃色,口感外脆內軟。最令人驚喜係個芡汁,用料十足,係見到入面有大量嘅蟹肉同蟹子,好似食緊賽螃蟹咁樣。香炸豆腐配上一流嘅芡汁,係一個完美配搭。

🌐 環境/服務
餐廳用電子系統落餐,十分方便快捷。問樓面嘅姐姐有啲咩好餸介紹,佢哋都好用心回答。最重點就係食海鮮好容易搞到手好污糟,不過餐廳就好用心咁提供咗大量嘅濕紙巾,同埋竹籤去食田螺,而樓面姐姐亦都好常幫我哋更換擺滿外殼嘅碟,服務態度十分殷勤。如果有朋友想喺將軍澳區附近食海鮮,呢間餐廳係一個好好嘅選擇。
  • 蟹肉菠菜豆腐盒
  • 金沙鬼馬百花釀油條
今日嚟到位於調景嶺嘅哩間懷舊港式餐廳。餐廳環境勁有特色,行懷舊大排檔風格,勁多70-80年代嘅佈置,超適合打卡📸餐廳而家推出咗小神燈一周年期間限定秘製餐牌,逢星期一至星期五先有架~🍵晚市茗茶 $13/位🔺餐前小食(醃蘿蔔) $15/碟🔸爆膏奶油蝦 $138哩個真係不得了❗️啲蝦勁大隻,而且蝦頭係滿滿嘅蝦膏,好香,送飯一流,而蝦肉爽彈,非常新鮮,帶有奶油香,絕對係好食推介👍🏻🔸椒鹽瀬尿蝦 $168瀨尿蝦被椒鹽覆蓋住,調味相當出色,食落鹹香惹味,令人忍唔住一隻接一隻咁食,亦食得出非常新鮮,同樣係好食推介👍🏻🔸金沙鬼馬百花釀油條 $98油炸鬼被鹹蛋黃包裹住,入口係滿滿嘅鹹蛋黃蛋香,油條炸得香脆,夠晒香口~🔸沙薑焗海花螺 $128絕對係一道出色嘅送酒小食,沙薑味道好突出,而海花螺肉質爽彈,亦夠晒新鮮,店員仲好細心地提供竹籤~🔸蒜蓉粉絲蒸元貝 $128元貝全部都大大隻,而且非常新鮮,上面加上粉絲、蒜蓉同蔥花,真係絕配,我自己就好鍾意拎啲粉絲嚟送飯,真係一流😆

🍵晚市茗茶 $13/位
🔺餐前小食(醃蘿蔔) $15/碟

🔸爆膏奶油蝦 $138

🔸椒鹽瀬尿蝦 $168

🔸金沙鬼馬百花釀油條 $98

🔸沙薑焗海花螺 $128

🔸蒜蓉粉絲蒸元貝 $128
2023-12-12 107 浏览
呢間嘢真係好唔掂,食過佐敦嗰間總店,將軍澳咁近咁方便開一間就去試吓,始終有總店嘅名氣。但實在令人太失望,叫咗一個蔥蒜水晶雞,水煮蜆,豉汁陳皮蒸鱔,啫啫芥蘭煲,白灼牛三寶,哈哈哈哈哈大笑炒飯,兩個楊枝甘露,一個草莓布甸及一個椰汁椰果爆珠仙草,就已經$1000。喺調景嶺屋村商場食個飯要收呢個錢,好有期望,但係食物質素超出預期差。 食物賣相唔吸引,送到枱唔夠熱,味道一般。唔知喺香港經濟差做唔起夜市,定係食肆都唔想做夜市,啲嘢未食完就問要唔要想收碟,啲嘢未嚟齊就問使唔使買咗單先, 9:30走冇晒人。個場設計好有懷舊風情又如何,食唔到人情味,食唔到懷舊嘅味道,仲要咁貴,想點?咁樣做落去做壞總店個名。

【西貢區】【小神燈新派飯館】經過呢頭都好幾次,但係一直都冇機會入去食嘢,今次終於的起心肝、鼓起勇氣入去食嘢。一向存在感都極低嘅我,見到係 QR Code 落單就心情舒暢,但係飲茶嚟講冇人幫手開茶位都係證明到我確實係存在感低,唔係亂吹。仲睇緊 menu 時突然進入下午茶時段,攪到我都措手不及,不過重新快速擬定作戰方略都係我嘅強項嚟。所以各 $13.8 嘅「經典魚翅餃」同「家鄉鹹水角」就係因此而叫嘅嘢,味道正常但幾抵食,十零蚊碟點心仲去邊度搵呀。之後到 $28 嘅「懷舊棉花雞」,近年雞扎少咗落魚肚之後唔錯嘅替代選擇,好味。而 $29 嘅「小神燈蝦餃」就好普通,可叫可不叫。仲叫咗 $29 嘅「懷舊瑤柱灌湯餃」,呢個要自己飲茶先敢叫,費事要人夾錢,味道都可以嘅。跟住 $25 嘅「懷舊麻蓉包」都係近年少咗茶樓整嘅點心嚟,幾好。下午茶茶位 $10 一位,我叫咗壽眉,好飲。呢度係有加一嘅,不過由於係下午茶時段,我一條友食咁多嘢都只係 $164 落樓,我覺得一啲都唔貴呀,幾抵添。。。(地址:將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am西貢區 #調景嶺 #小神燈新派飯館 #彩明商場 #飲茶 #經典魚翅餃 #家鄉鹹水角 #懷舊棉花雞 #小神燈蝦餃 #懷舊瑤柱灌湯餃 #懷舊麻蓉包 #下午茶 #壽眉 #1am1227 #1ambackup
2023-11-23
2023-12-04 113 浏览
食咗個套餐 249 難食到反胃🤢個套餐有蝦多士,菠菜蟹肉豆腐本身茶位收15,前菜再收10幾,仲要收服務費22,唔覺得自己被服務,收到咁貴,你估我發咗達咩🤣😂本身見冇人,但有幾多好評,都去試一試,點知試咗個伏😂😂😂😂蝦多士:啲蝦本身唔係好彈牙,但係又唔可以話佢死蝦😂塊多士好難食,油浸多士,塊多士俾啲油浸死咗,好大浸油益味🤢🤢🤢🤢,食第一啖已經feel到嗰啲油喺個口度要滴出嚟,勁反胃。🤮🤮🤮🤮用前菜啲醃蘿蔔夾住食,先食到少少😮‍💨,但係本身醃蘿蔔啲味都唔係特別好食,只不過其他嘢太難食,顯得佢好似還好。😑菠菜蟹肉豆腐:件豆腐蓋過咗所有汁,完全食唔到啲汁嘅味,但本身舊豆腐好難食,所以導致成碟餸都好難食🤮可能係個人口味,不能作準😆😆最好味:普洱茶講真嗰句,連啲茶都唔好味真係可以執笠😅好彩啲茶係正常,如果唔係真係我會俾錢😒優點:可以唔使等位,因為根本冇人,趕時間可以即刻去食😜
食咗個套餐 249 難食到反胃🤢
個套餐有蝦多士,菠菜蟹肉豆腐

本身見冇人,但有幾多好評,都去試一試,點知試咗個伏😂😂😂😂

最好味:普洱茶

優點:可以唔使等位,因為根本冇人,趕時間可以即刻去食😜
2023-12-04
  • 普洱
小神燈新派飯館💡@lanterngarden.jr有別於一般嘅酒樓,以老香港風格為設計主題📟 戲院燈箱打卡位以二次創作嘅港產電影劇集 meme為海報menu,配上戲院嘅配色、懷舊小燈泡💡同綠白階磚,甚至大排檔嘅木枱摺櫈🪑同復古大花圖案嘅水壺🌺 充滿潮流玩味感,香港人實有共鳴🇭🇰精采一人前🕺🏼最抵食一定係只限weekdays午餐時段供應嘅一人套餐🗓️ 免茶錢加一,一個價錢$68,前菜,點心,主食同甜品4樣各選一🍀椒鹽烏賊裙邊|脆皮燒腩仔☄️兩款前菜都揀咗炸物🔥 椒鹽鮮食得多,烏賊裙邊嘅口感更彈牙🦑 加埋粒粒炸蒜,金黃惹味🧄 燒腩仔層皮脆卜卜,瘦肉脂肪比例平均,油香十足🥓蟹籽燒賣皇|流沙奶黃包🌕最貴嘅蝦餃都有得揀架🤑 但一粒實唔夠,所以直接嗌咗一籠🤣小神燈蝦餃🦐雪山焗叉燒包🗻散叫嘅兩款點心就要收返加一服務費🫢瑤柱蛋白炒飯|頭抽黑豚肉炒河粉🍛主食炒飯炒麵份量好足,又夠鑊氣,熱辣辣上枱🧨 河粉同飯粒分明,頭抽炒河個醬汁仲甜甜地,色澤均匀🟫焦糖西米焗布甸|3.6牛乳布甸🍮講到懷舊,除左裝修之外,點少得買少見少嘅懷舊甜品 - 西米焗布甸,西米煮得晶凝又分明,啖啖奶香🍼
小神燈新派飯館💡

椒鹽烏賊裙邊

蟹籽燒賣皇|流沙奶黃包🌕

蟹籽燒賣皇

流沙奶黃包  脆皮燒腩仔

最貴嘅蝦餃都有得揀架🤑 但一粒實唔夠,所以直接嗌咗一籠🤣

小神燈蝦餃🦐

流沙奶黃包  脆皮燒腩仔
小神燈蝦餃
瑤柱蛋白炒飯 頭抽黑豚肉炒河粉
焦糖西米焗布甸
同老友開餐,佢話想食#小神燈新派菜館 ,喜歡佢地嘅食物有特式,價錢都親民, 於是一早就book左位今晚食☺️。首先點左開胃前菜 , 沙薑焗海花螺,沙薑味道剛好唔會好咸,花螺亦爽彈,口感不錯。爆膏奶油蝦,奶油蝦第一次吃,入口有濃香的味道,咬開脆口的蝦殼後,就食蝦頭爆膏的鮮味,蝦肉彈性夠亦爽口,真可以唔停口啊。椒鹽瀬尿蝦,椒鹽味濃郁惹味,每隻蝦都有咸香味,肉嫩的食得很惹味。金沙鬼馬百花釀油條, 炸得個皮好香脆,肉質不會乾身,中間帶點軟淋蝦餅,美味可口。蝦蝦笑抄飯,面頭鋪滿了櫻花蝦,有幾隻大隻的鮮蝦,與脆內瓜、蛋絲跟蔥一粉,飯燈分別最後食埋美味糖水, 同老友都十分之滿意。

最後食埋美味糖水, 同老友都十分之滿意。
2023-11-30
🎀調景嶺。中式特色裝潢•吃盡滋味各類海鮮小菜🦀🦐🎀🪄店名* #小神燈新派飯館🔮地址*將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$866 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_調景嶺剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_中菜#pickyme_海鮮➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵長途跋涉第一次去將軍澳區覓食 車程大約兩小時去到調景嶺商場見到呢間超具特色既中式餐館😎同埋仲要系接近滿座 忍唔住吸引左我去試下!餐廳裝潢走懷舊風為主 見到有好多舊式香港既裝飾品 例如店面以綠色鐵皮攤檔設計 內裡分開左兩個區域 一邊系好似大排檔裝修 天花有街市紅色燈飾 而中間就系大枱為主 比較豪華設計 更有卡位好似舊式課室 好特別😆而牆身仲有手寫餐牌 霓虹燈等唔講以為自己穿越左去舊年代 整體場面都係好熱鬧🔥🍽️食物質素🍽️今次主要食海鮮為主 但係呢一間餐廳入面都各具特色 餐牌亦都好清晰 分開各個類別 除左有海鮮,小炒,豬肉製品,炒粉麵等 每一樣都好少見 夠曬獨特 然後佢地既餐具茶具都夠懷舊!最正啊餐前小食都唔馬虎
🎀調景嶺。中式特色裝潢•吃盡滋味各類海鮮小菜🦀🦐🎀

🪄店名* #小神燈新派飯館
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$866 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

#pickyme_海鮮
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️
今次主要食海鮮為主 但係呢一間餐廳入面都各具特色 餐牌亦都好清晰 分開各個類別 除左有海鮮,小炒,豬肉製品,炒粉麵等 每一樣都好少見 夠曬獨特 然後佢地既餐具茶具都夠懷舊!最正啊餐前小食都唔馬虎 花生好香脆鹹香 令人一口接一口啊!

茶味$26/2 餐前小食$15
🪄金沙鬼馬百花釀油條$98
佢個名好盞鬼 我未試過食百花釀 其實都唔太清楚同平時既分別 但係我覺得最正系佢外面果層有滿滿既鹹蛋黃 油條口感好脆口 大概有8件 都幾抵食!唔會太膩 反而食完一舊仲繼續想食😍

🪄爆膏奶油蝦$138
上菜時我都忍唔住震驚 佢每一隻蝦都系勁巨型 隻隻mit開蝦頭就可以見到都係豐富蝦膏 味道甘香 而蝦肉十分彈牙 食得出系勁新鮮 蝦味濃郁 勁推介😍

🪄沙薑焗海花螺$128
好耐無食過花螺拉 平時炒或者清蒸就食得多 但係第一次食沙薑焗 味道都幾特別 沙薑味道好似手撕雞甘 同埋醬汁好流質 雖然食到成手都係 但係如果for本身有飲酒既人 用黎做小菜都十分不錯!

🪄薑蔥蟹銀絲鍋$128
可惜我唔食得辣 無緣試避風塘炒蟹 餐廳職員建議我可以轉做薑蔥銀絲鍋 蟹分成一小塊 份量頗多 肉質鮮甜 外殼焦脆 尤其系銀絲鎖曬蟹既精華 更加美味😍

🪄魚腐滑雞煲$128
黎到當然唔少得要試下熱辣辣既煲仔菜 我覺得呢一間每一個份量都係好夠豐富😍魚腐炆都勁淋又唔乾身 雞件尺寸剛好 肉質都係好滑 雞味好濃郁 如果一大班朋友可以試下超正😙

🪄啫啫唐生菜煲$98
又食海鮮又有炸物又有野 甘要試下菜清下腸胃 唐生菜勁大棵 咬落好爽脆 整得剛剛口 唔會過老或太生 十分滿意😍😍

🪄飲品-水蜜桃梳打特飲$28
真係完全估唔到中菜餐廳都可以整到飲品甘好飲 甜度剛好 有氣飲品配海鮮系絕配 超解渴 而且好大杯 都幾抵飲☺️
(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
  • 沙薑焗海花螺
  • 爆膏奶油蝦
  • 金沙鬼馬百花釀油條
  • 餐前小食
朋友搬屋邀請我過去參觀,夜晚順帶我去"小神燈"食飯。小神燈新派飯館以香港獨有的大排檔作靈感,主打傳統工藝粵菜精髓。入到去已經俾佢嘅環境所吸引,裝潢上配搭鐵皮攤檔、街市吊燈以及電車卡位區等,打造老香港情懷,就連茶壺、熱水壺都充滿兒時嘅回憶!黎到見到佢個一周年晚餐菜單,款款海鮮特別吸引,而且Menu令人眼花撩亂。先來個爆膏奶油蝦,入口有濃郁嘅奶油香味,真係隻隻爆膏,蝦肉爽口彈牙。再來個屋企比較少煮嘅椒鹽瀨尿蝦,一上台即刻聞到好香嘅炸蒜味,肉質鮮甜微辣,好鬼惹味,送生啤一流!朋友就揀咗金沙鬼馬百花釀油條,呢款小食係用上鹹蛋黃,釀入蝦滑同埋油炸鬼製作而成,口感豐富多層次,非常香口。最後一款海鮮揀咗沙薑焗海花螺,花螺鮮甜爽口,入口無沙,沙薑味濃,值得推薦俾各位!食咗咁多惹味餸,飯桶都係要叫返個哈哈大笑炒飯!米飯粒粒金黃,炒得好香好有鑊氣,加入咗翠玉瓜、大蝦、櫻花蝦乾,整個份量適合三個人分享添。
朋友搬屋邀請我過去參觀,夜晚順帶我去"小神燈"食飯。

2023-11-25 47 浏览
係神燈海鮮酒家既姊妹店!主做港式大排檔食物 ,幾多選擇~裝修就有懷舊九十年代風,綠色係主色~🔶爆膏奶油蝦蝦頭好多膏!一份大概有7-8隻大蝦左右🔶上湯焗美國龍蝦伊面調味都比較濃,岩重口味人士😆🔶金沙鬼馬百花釀油條咸蛋黃味好香😍佢既層次都幾豐富,最外層係咸蛋黃,入一層係油條,最入就係蝦膠~食完一舊又想食另一舊!🔶沙薑焗海花螺沙薑螺係第一次食😆都幾新穎!🔶京都骨入面既肉好林~好易進食冇乜骨位🔶淮山貓耳泡菜 食落好舒服~好清腸胃咁!

🔶爆膏奶油蝦
蝦頭好多膏!一份大概有7-8隻大蝦左右

🔶上湯焗美國龍蝦伊面
調味都比較濃,岩重口味人士😆

🔶金沙鬼馬百花釀油條

🔶沙薑焗海花螺
沙薑螺係第一次食😆都幾新穎!

🔶京都骨
入面既肉好林~好易進食冇乜骨位

🔶淮山貓耳泡菜
食落好舒服~好清腸胃咁!
❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥一講到大排檔就會聯想到充滿鑊氣嘅爆炒小菜同埋熱鬧嘅餐廳環境,有冇諗過喺商場入邊都可以食到大排檔?將軍澳彩明商場就有一間啦!餐廳用紅色吊燈,綠色鐵閘,橙色膠折凳打造懷舊港式裝修風格,有種穿越到六七十年代嘅錯覺😆餐牌上有好多新派粵式菜式,睇落全部都好好食,特別係海鮮類菜式,齋睇個名就已經流口水🤤👅椒鹽瀨尿蝦瀨尿蝦唔係話好大隻,但係每一隻都超多肉!油炸之後嘅瀨尿蝦表面乾身,但蝦肉仍然可以保持鮮甜多汁,仲用咗勁多炸蒜同埋少少辣椒一齊爆炒,未食都聞到惹火香味!👅爆膏奶油蝦菜式個名一啲都冇改錯,隻隻大頭蝦都爆多膏,仲好有心機幫你開埋背剔除蝦線,可以放心食用!奶油香味令到蝦嘅鮮味更加突出,蝦肉爽口彈牙,重口味嘅煮法都掩蓋唔到佢本身嘅鮮味!👅金沙鬼馬百花釀油條鬼馬油炸鬼就已經好邪惡,加埋鹹蛋黃醬就更加邪惡!表面被金黃色噶鹹蛋黃醬包裹住,一啖食落去個口腔瞬間充滿鹹蛋黃噶鹹香味,邪惡但都忍唔住食多幾嚿🫣👅沙薑焗海花螺原來花螺同沙姜可以咁夾噶!沙姜嘅香辛味辟走花螺嘅腥味,濃稠噶沙姜汁滲曬入花螺裏面,入曬味!螺肉好結實有嚼口,好過癮!👅紅燒羊腩煲天氣漸涼唔食羊腩煲補下身點得㗎?!古法炮製嘅羊
❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥

👅椒鹽瀨尿蝦

👅爆膏奶油蝦

👅金沙鬼馬百花釀油條

👅沙薑焗海花螺

👅紅燒羊腩煲
天氣漸涼唔食羊腩煲補下身點得㗎?!古法炮製嘅羊腩煲越滾越好味!羊肉都係大大嚿,但十分肥美,口感軟腍入口即化,炆到超級入味!落埋啲生菜一齊食,索晒啲羊腩汁,食多碗飯都不成問題🤣!

🟩🟧🟩🟧🟩🟧🟩🟧🟩🟧🟩🟧🟩🟧🟩🟧🟩🟧

📍 小神燈新派飯館
將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖

#moooveat#moooveatfood#moooveat將軍澳#moooveat港式美食#新派大排檔#懷舊風#老香港美食#港風打卡餐廳#將軍澳美食#痛風餐#惹味海鮮#小神燈新派飯館#lanterngarden.jr#鑊氣小炒
  • 爆膏奶油蝦
  • 椒鹽瀨尿蝦
2023-11-19 53 浏览
「小神燈新派飯館」以香港大排檔作設計靈感💈🚃新潮懷舊感☺️.糯米炒膏蟹🦀選用泰國糯米真正生炒而成🇹🇭飯粒完整煙韌🍚配以本地咸淡水膏蟹🌊啖啖甘香蟹膏同鮮甜蟹肉😋非常滋味👍🏻.蔥蒜水晶雞(半隻)🐓選用走地三黃雞🇭🇰用各種香料浸雞入味🫚🌿🧂再配上香濃開胃蔥蒜汁🧄🌱雞肉嫩滑清爽🤤.廚皇豉椒炒鵝腸🪿鵝腸洗得乾淨🚰爽口入味😬加埋豉椒、彩椒🫑同洋蔥炒🧅好惹味😛.辣酒煮東風螺🐚肉質鮮甜爽脆😗麻辣開胃🌶️.百花炸釀松葉蟹鉗🦀外香脆內彈牙😆入面冇真蟹肉,十分可口😉.楊枝甘露🥣有西米、西柚🍊芒果🥭食落好重芒果汁同椰香🥥.餐前小食🍗鳳爪.鐵觀音🫖
「小神燈新派飯館」以香港大排檔作設計靈感💈🚃新潮懷舊感☺️
辣酒煮東風螺🐚肉質鮮甜爽脆😗麻辣開胃🌶️
百花炸釀松葉蟹鉗🦀外香脆內彈牙😆入面冇真蟹肉,十分可口😉
楊枝甘露🥣有西米、西柚🍊芒果🥭食落好重芒果汁同椰香🥥
餐前小食🍗鳳爪
鐵觀音🫖
  • 糯米炒膏蟹
  • 餐前小食
  • 楊枝甘露
  • 蔥蒜水晶雞
餐廳裝修成懷舊風既大排檔,有好多打卡位: 街市吊燈、招牌、霓虹燈、海報、水壺、茶壺⋯⋯想影張靚靚打卡相就要早d去到。⭐️晚市茗茶(每位) $13 ⭐️餐前小食 $15醃酸蘿蔔🥕,4人以下1碟,蘿蔔爽脆,夠酸好開胃。⭐️海味羮餐廳一週年活動,堂食消費每位奉送1碗。⭐️爆膏奶油蝦 $138蝦頭爆膏,有軟有硬,蝦膏甘香,蝦肉彈牙,食落每啖都帶有奶油香,蝦身𠝹開左方便剝殼。⭐️椒鹽瀬尿蝦 炸蒜多到成座山,沾滿蝦身,香口惹味,辣度係譚仔10小辣。瀨尿蝦炸得香脆唔油膩,肉質鮮爽。⭐️金沙鬼馬百花釀油條 $98油條炸酥脆,擺左陣再食都仲脆,鹹蛋黃味道濃郁,入面釀左蝦滑,食落口感更豐富。⭐️沙薑焗海花螺 $128平時好少見會用沙薑焗,醬汁味道鹹香,食完唔會口乾,花螺鮮甜爽脆。⭐️啫啫芥蘭煲 $98啫啫煲鑊氣十足,芥蘭翠綠,爽甜冇渣,配埋大蝦乾增添香味同鮮味。⭐️朝日啤酒 $32

⭐️晚市茗茶(每位) $13

⭐️餐前小食 $15
醃酸蘿蔔🥕,4人以下1碟,蘿蔔爽脆,夠酸好開胃。

⭐️海味羮
餐廳一週年活動,堂食消費每位奉送1碗。

⭐️爆膏奶油蝦 $138

⭐️椒鹽瀬尿蝦

⭐️金沙鬼馬百花釀油條 $98

⭐️沙薑焗海花螺 $128

⭐️啫啫芥蘭煲 $98

⭐️朝日啤酒 $32

2023-11-11 57 浏览
小神燈新派飯館 (將軍澳).一入去餐廳發現裝修以香港懷舊特色作為主題,有好多唔同顏嘅燈牌及設計,彷彿去左八九十年代嘅餐廳!.金沙鬼馬百花釀油條.非常邪惡嘅一樣小食,金莎鹹蛋黃釀入墨魚滑.椒鹽瀨尿蝦.好耐好耐無食過瀨尿蝦,幫佢鬆下骨後拆好啖啖肉,超惹味又香,必食之選.豉汁豆豉蒸鱔.呢個價錢相對比較貴,但一份唔多件食落的確肉質實正,皮又微黏口,但個調味好似落左啲酸菜粒個人覺得無咁夾.小神燈新派飯館 (將軍澳)將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖
小神燈新派飯館 (將軍澳)

金沙鬼馬百花釀油條
非常邪惡嘅一樣小食,金莎鹹蛋黃釀入墨魚滑

椒鹽瀨尿蝦

豉汁豆豉蒸鱔
呢個價錢相對比較貴,但一份唔多件
小神燈新派飯館 (將軍澳)
將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖
2023-11-11 69 浏览
將軍澳調景嶺地方小小,諗吾到會有一間新派菜館。餐廳環境富有懷舊氣息,有紅燈罩、80年代大排檔裝潢,又模仿以前嘅電影海報設計📽️🎞️玩味十分😆除此之外,更提供傳統同新派菜式,兩樣集於一身有一定化學作用。✿ 金沙鬼馬百花釀油條金沙即系鹹蛋黃💛喺其他火鍋店都見過鬼馬油條,不過火鍋店就系蟹籽加油炸鬼,經過油炸後非常香脆,金沙沾滿每件油炸鬼,邪惡十分😈✿ 沙薑焗海花螺沙薑雞就食得多,沙薑焗花螺真系第一次食😁沙薑味好惹味,如果用黎撈飯真系一流🤩花螺新鮮爽滑。 ✿ 爆膏奶油蝦爆膏呢個名真系好吸引😈奶油蝦大大隻,每隻蝦沾滿奶油,系大眾會中意嘅口味🧈蝦頭戈個位又真系做到爆膏🤩海鮮迷必叫🦐✿ 椒鹽瀨尿蝦瀨尿蝦想必系吾少人中意食海鮮之選,只系平時真系吾多地方食到,瀨尿蝦啖啖肉,新鮮爽口!椒鹽充滿港式風味,配埋瀨尿蝦更有港式風味。✿ 奇趣脆皮豬手餐廳招牌菜之一,脆皮豬手脆皮部分正常發揮,豬手好有咬口。有沙律醬同蜜糖芥末醬🍯沙律醬好似某快餐店嘅魚柳包戈種醬咁幾特別~點蜜糖芥末醬亦好滋味💛

✿ 金沙鬼馬百花釀油條

✿ 沙薑焗海花螺