又一光顧小神燈新派飯館無他! 家人喜愛☺️ 配上香港情懷為主題風格食物質素不差!不難成為家人聚餐之選。餐廳亦很適時調整菜式每期都有不同新菜! 每次都有驚喜!⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🦐爆膏奶油蝦爆膏奶油蝦是全新限定菜式用上爆膏大頭蝦 蝦頭都是滿滿蝦膏🤩蝦肉也很多 非常新鮮奶油香十足 絕對推介👍🏻🦞椒鹽瀬尿蝦椒鹽瀨尿蝦 蝦肉咸香微辣 炸得好酥脆👍🏼 配上炸蒜 超級惹味!🥖金沙鬼馬百花釀油條小神燈招牌創意菜式外層是香濃鹹蛋黃金沙醬油條內裏釀有蝦膠 即叫即炸🤤口感豐富 充滿蛋黃香味配啤酒🍻無敵😎🐚沙薑焗海花螺 又一送酒小食 廚師用沙薑焗海花螺少見口味 有創意 海花螺肉質爽彈 新鮮👍🏼除散叫外 餐廳亦提供優惠套餐🌸🥙招牌焗魚腸功夫心機菜 布甸口感雞蛋🍳 魚腸爽彈 口感豐富配飯配酒亦是一流的菜式!🥘香菇蟹肉銀絲鍋粉絲炒得啱啱好 有鍋氣!內有香菇跟蟹肉💯💯
又一光顧小神燈新派飯館
無他! 家人喜愛☺️
配上香港情懷為主題風格
食物質素不差!
不難成為家人聚餐之選

餐廳亦很適時調整菜式
每期都有不同新菜!
每次都有驚喜!

奶油香十足 絕對推介👍🏻

🦞椒鹽瀬尿蝦
椒鹽瀨尿蝦 蝦肉咸香微辣
炸得好酥脆👍🏼
配上炸蒜 超級惹味!

🥖金沙鬼馬百花釀油條

除散叫外 餐廳亦提供優惠套餐🌸
🥙招牌焗魚腸
功夫心機菜 布甸口感雞蛋🍳
魚腸爽彈 口感豐富
配飯配酒亦是一流的菜式!

🥘香菇蟹肉銀絲鍋
粉絲炒得啱啱好 有鍋氣!
內有香菇跟蟹肉💯💯

呢度環境特別,走懷舊香港風。自從一次帶老媽子黎飲茶之後,佢周不時都會帶朋友黎飲茶,話呢度野食好食,價錢又抵,環境又潮!佢好多fd讚佢識搵喎!😆🤭😏今次陪老媽子黎試埋呢度既晚巿小菜。一坐低服務都唔錯,有得揀茶,仲即刻有一小碟小食食住先。小食係雞腎,而且份量都幾多喎,都幾有誠意。俾佢個《鮮食為敬》menu吸引,估唔到佢都有好多海鮮選擇。🥢爆膏奶油蝦熟悉我嘅朋友都知,我對奶油蝦毫無抵抗力,見到menu有得食,必叫!😆佢用既係大頭蝦,蝦頭多橙膏😋🥢椒鹽瀬尿蝦瀬尿蝦大大隻,椒鹽炒夠曬香口🥢沙薑焗海花螺花螺厚肉都算大隻,個沙薑汁超正‼️調得好好味‼️必試‼️🥢金沙鬼馬百花釀油條橫切會見到一半彈牙蝦膠,一半油炸鬼,外面包滿住鹹香無比嘅鹹蛋黃醬,鍾意食鹹蛋黃醬嘅必點😋👍🥢奇妙沙拉骨 沙拉骨幾大份,啖啖肉,無乜肥膏,啲沙拉醬都好多最後好想食甜品,可惜冇楊枝甘露,叫咗椰汁椰果爆豬仙草。但驚喜都幾好食喎‼️😋仙草滑捋捋,爆珠爆出有少少酸甜,加椰果、椰汁,唔同嘅口感。一碗甜品細細,不過都幾足料豐富 ,好好味推介‼️👍
呢度環境特別,
走懷舊香港風。

自從一次帶老媽子黎飲茶之後,
佢周不時都會帶朋友黎飲茶,
話呢度野食好食,價錢又抵,環境又潮!
佢好多fd讚佢識搵喎!😆🤭😏
今次陪老媽子黎試埋呢度既晚巿小菜。

一坐低服務都唔錯,有得揀茶,仲即刻有一小碟小食食住先。
小食係雞腎,而且份量都幾多喎,
都幾有誠意。

俾佢個《鮮食為敬》menu吸引,
估唔到佢都有好多海鮮選擇。

🥢爆膏奶油蝦
熟悉我嘅朋友都知,
我對奶油蝦毫無抵抗力,
見到menu有得食,必叫!😆
佢用既係大頭蝦,蝦頭多橙膏😋

🥢椒鹽瀬尿蝦
瀬尿蝦大大隻,椒鹽炒夠曬香口

🥢沙薑焗海花螺
花螺厚肉都算大隻,
個沙薑汁超正‼️調得好好味‼️
必試‼️

🥢金沙鬼馬百花釀油條
橫切會見到一半彈牙蝦膠,
一半油炸鬼,
外面包滿住鹹香無比嘅鹹蛋黃醬,
鍾意食鹹蛋黃醬嘅必點😋👍

🥢奇妙沙拉骨
沙拉骨幾大份,
啖啖肉,無乜肥膏,
啲沙拉醬都好多

最後好想食甜品
可惜冇楊枝甘露,
叫咗椰汁椰果爆豬仙草。
但驚喜都幾好食喎‼️😋
仙草滑捋捋,爆珠爆出有少少酸甜,
加椰果、椰汁,唔同嘅口感。
一碗甜品細細,
不過都幾足料豐富 ,好好味推介‼️👍

2024-01-21 74 浏览
今日同朋友二訪小神燈,上次食完覺得好好味,今次要試下餐牌其他食物。星期六晚見場內都差不多坐滿,但上食物速度都好快,由其仲好鍾意佢舊式大排檔嘅裝修,新潮同時有風味,而且員工都好好招呼👍🏻餐前小食有雞腎😍又整得好入味喎!我地今日主要想食下海鮮😋🥢爆膏奶油蝦大頭蝦好大隻,蝦頭好爆膏,食落仲好有奶油香味,蝦肉又彈牙。🥢椒鹽瀬尿蝦瀬尿蝦十分惹味,炸蒜粒舖滿係面頭,好香口,肉質鮮甜爽口,份量好多,抵食。🥢沙薑焗海花螺第一次食沙薑味嘅煮花螺,感覺好新鮮,螺肉好爽脆,配搭沙薑味道,幾驚喜。🥢金沙鬼馬百花釀油條大大件釀油條有成六件,鹹蛋黃香味撲鼻,啖啖都食到蛋黃香,入面仲有蝦滑,邪惡感十足😆🥢XO醬韭菜花炒豬板筋韭菜花食落完全冇渣,豬板筋份量好多,肉質軟腍,仲有啲腰果同馬蹄粒,十分豐富。又係滿足嘅晚餐😋

餐前小食有雞腎😍又整得好入味喎!

我地今日主要想食下海鮮😋
🥢爆膏奶油蝦
大頭蝦好大隻,蝦頭好爆膏,食落仲好有奶油香味,蝦肉又彈牙。

🥢椒鹽瀬尿蝦

椒鹽賴尿蝦
XO醬韭菜花炒豬板筋
  • 椒鹽瀬尿蝦
2024-01-19 24 浏览
小神燈新派飯館我已經食過好多次,因為佢地經常有新款菜式同埋每次都好有水準好出色😋 今日同朋友嚟試下海鮮大餐🦐🍤🦐 爆膏奶油蝦味道濃郁豐富,結合左奶油嘅香甜同蝦肉嘅鮮美,蝦肉鮮嫩爽甜。🌶️ 椒鹽瀬尿蝦椒鹽嘅調味令瀨尿蝦味道更有層次,再加埋炸蒜同辣椒超級惹味!瀨尿蝦本身鮮甜嫩滑,外層嘅殼都炸得好酥脆👍🏼 鍾意食香口野同辣嘅朋友一定要點嚟試下!🍤 金沙鬼馬百花釀油條呢個菜式好有驚喜,除左外層鹹蛋味好香濃,油條內裏仲釀左超彈牙嘅蝦膠,即叫即炸勁好食🤤🐚 沙薑焗海花螺 花螺好乾淨,完全冇沙石。第一次食花螺係用沙薑嘅方法調味,味道幾特別,絕對係伴酒小菜👍🏼🥬 啫啫唐生菜煲超級有鑊氣,唐生菜好爽脆嫩口!而且有蝦乾增加左香味同口感😊金沙炒涼瓜涼瓜好甘香,配上鹹蛋黃嘅香味好夾!超推介大家嚟食,之前好多朋友睇過我推介去食,食完都大讚,新菜式都好值得再食!

🦐 爆膏奶油蝦
味道濃郁豐富,結合左奶油嘅香甜同蝦肉嘅鮮美,蝦肉鮮嫩爽甜。

🌶️ 椒鹽瀬尿蝦

🍤 金沙鬼馬百花釀油條

🐚 沙薑焗海花螺

🥬 啫啫唐生菜煲
超級有鑊氣,唐生菜好爽脆嫩口!而且有蝦乾增加左香味同口感😊

金沙炒涼瓜
涼瓜好甘香,配上鹹蛋黃嘅香味好夾!

2024-01-17 31 浏览
餐廳走懷舊主題,幾有特色呢~✮爆膏奶油蝦大頭蝦出名多膏,加上用咗奶油爆炒,醬汁充滿香味,蝦膏甘香順滑,蝦肉彈牙~✮椒鹽瀨尿蝦新鮮瀨尿蝦經過油炸後,加上辣椒、炸蒜、香蔥一齊爆炒,蝦肉鮮甜多汁,鹹鹹辣辣,真惹味😋✮金沙鬼馬百花釀油條極度邪惡但不能錯過,太好味啦🥹香脆嘅油炸鬼釀滿彈牙嘅蝦滑,表面沾滿鹹蛋黃醬,再炸到脆卜卜,食落味道鹹香可口又彈牙,又唔會覺得油,真係好好味✮沙薑焗花螺呢個配搭幾特別!好大粒花螺,而且好滿肉,花螺吸收曬沙薑嘅香味,肉質爽彈,鮮甜美味✮老干媽青椒牛肉青椒唔太辣幾爽口,牛肉份量好多,加埋老干媽一齊炒,好惹味!✮炸饅頭細細隻炸得幾脆,唔會太油,幾好最後,每人送一碗紅豆沙,甜度適中,喜歡🫶🏻
餐廳走懷舊主題,幾有特色呢~

✮爆膏奶油蝦

✮椒鹽瀨尿蝦

✮金沙鬼馬百花釀油條

✮沙薑焗花螺

✮老干媽青椒牛肉
青椒唔太辣幾爽口,牛肉份量好多,加埋老干媽一齊炒,好惹味!

✮炸饅頭
細細隻炸得幾脆,唔會太油,幾好

最後,每人送一碗紅豆沙,甜度適中,喜歡🫶🏻
2024-01-17 41 浏览
將軍澳食鑊氣海鮮、撚手小菜, 晚飯嚟到調景嶺站 小神燈。經典港式懷舊裝修, 仲有特色卡位, 啱曬打卡, 最好提早預訂。爆膏奶油蝦大頭蝦隻隻爆高肉質好爽口, 濃郁奶香有淡淡牛油味 甜甜地食到停唔到口!椒鹽瀬尿蝦夠曬鑊氣, 好有大排擋風味, 瀨尿蝦新鮮椒鹽煮就最啱, 鋪滿炸蒜香口惹味!沙薑焗海花螺辣酒煮花螺食得多, 沙薑焗又做得唔錯喎, 一個辣味以外的選擇!花螺煙韌有嚼咬口, 配沙薑鮮味好突出!金沙鬼馬百花釀油條油條釀滿蝦膠炸到金黃色, 脆卜卜香口惹味, 送酒必點!菜膽雞(半隻)湯汁好清甜, 雞肉肥美嫩滑, 灑滿金華火腿粒食落鹹鹹地又幾夾!紅豆沙足料有沙有豆食到陳皮味, 飯後甜品大滿足!

金沙鬼馬百花釀油條
油條釀滿蝦膠炸到金黃色, 脆卜卜香口惹味, 送酒必點!

菜膽雞(半隻)

紅豆沙
足料有沙有豆食到陳皮味, 飯後甜品大滿足!

• 椒鹽瀬尿蝦
2024-01-13 2447 浏览
調景嶺區臥虎藏龍,隱藏了一間別樹一格、重新演繹傳統粵菜的新派飯館。飯館的整體風格以老香港情懷為主題,近門口的位置佈置成大排檔的模樣,一盞盞的街市紅A罩燈高高掛,跟深綠色的鐵皮攤檔,相互輝映;內裡設有同樣是深綠色的電車卡座。飯館裡裡外外都使用綠白色磚牆,是經典的舊式冰室裝潢。牆身錶框的電影海報,乃參照本地著名電影演員而創作的插畫,介紹飯館的特別菜式,盞鬼有趣。爆膏奶油蝦爆膏奶油蝦係全新限定菜式, 一上枱聞到奶油味好香,大頭蝦充滿甘香的橙色蝦膏。椒鹽瀬尿蝦充滿避風塘風味的瀨尿蝦,椒鹽調味令蝦肉咸香微辣,食落非常惹味。金沙鬼馬百花釀油條呢款菜式係小神燈招牌菜,廚師用上蝦膠去釀,外皮包滿鹹蛋黃炸至金黃色,入口好脆又有彈牙的蝦膠和濃郁的鹹蛋黃味,口感認真豐富。沙薑焗海花螺廚師用沙薑焗海花螺,有創意,效果有意想不到的口味,海花螺食落彈牙,沙薑惹味。香芋布丁布丁有香濃既奶味同懷舊既香芋, 唔會太甜, 入口順滑,好好味,所以食左兩個。椰汁椰果爆珠仙草清甜的椰汁椰果,大大粒的爆珠入口軟糯,仙草口感較淋滑,一個糖水有幾種口感。

香芋布丁

椰汁椰果爆珠仙草
2024-01-11 49 浏览
每次去調景嶺附近行山都覺得冇嘢好食,呢間餐館簡直係一間令我驚喜嘅餐廳,見到海鮮價錢都唔太貴,一於嗌來試吓,我哋叫咗瀨尿蝦,東風螺,味道都唔錯。不過最驚喜係鹹蛋黃油炸鬼釀墨魚滑,入口表面好重鹹蛋黃香味,而且油炸鬼卜卜脆,墨魚滑又彈牙,所以真係非常好食。奶油蝦簡直係令我最驚喜,大頭蝦大大隻,而且每隻都好多膏,好香好好味,忍唔住將奶油汁用嚟送飯,因為真係好滋味。最後點咗半隻菜膽雞,份量好多,而且鹹鹹香香好惹味,最好係仲有菜一齊食,最後埋單之前侍應仲有紅豆沙送上,成餐飯令我非常驚喜,呢間餐廳可以話係調景嶺最出色嘅一間飯店,下次行山後可以再嚟食。

今日嚟到調景嶺食飯,呢度嘅商場好似唔多嘢食,唯一一個吸引的就係呢間小神燈。餐廳入邊環境非常之特別,雖然係大排檔中餐館,但係裝修非常有心思。呢度有勁多菜式選擇,真係諗得到嘅都有。菠蘿咕嚕肉外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,酸甜醬汁更係菠蘿咕嚕肉嘅靈魂,令人食完想再食。沙薑焗海花螺嘅肉質鮮嫩,沙薑醬嘅醬汁又蔥味,估唔到依個組合咁特別。用住竹籤撩出嚟更加有大排檔風味。金沙鬼馬百花釀油條係一個好有創意嘅菜式,其實係將油炸鬼切開,釀入墨魚滑再鋪滿鹹蛋醬落油鑊炸。真係勁惹味,好想問餐廳有冇一包裝買。椒鹽瀬尿蝦嘅椒鹽味道非常香口,令到我本身唔係好大興趣嘅,都越食越上癮。爆膏奶油蝦嘅大蝦鮮甜彈牙,奶油汁嘅味道香滑濃郁,重點係蝦頭嘅膏真係一口爆發出嚟,非常鮮甜。奇趣脆皮豬手炸得皮脆肉嫩,估唔到嘅係豬手嘅皮爽脆得來,肉質可以保持腍滑,我覺得比起西餐廳煮嘅德國豬手仲更加好味。本身以為調景嶺冇野好食,但好彩畀我搵到依間小神燈。
呢度有勁多菜式選擇,真係諗得到嘅都有。
奇趣脆皮豬手
本身以為調景嶺冇野好食,但好彩畀我搵到依間小神燈。
2023-12-31
2024-01-02 54 浏览
小神燈新派飯館💡臨近聖誕節,真係特別多聚會,今日就去到將軍澳同幾個舊同事食飯,佢哋提議想食中菜,就推介咗呢一間小燈神新派飯館!✅✅同佐敦嘅燈神海鮮酒家係同一集團,絕對有信心保證啊!🥰🥰臨近過節食好啲,所以今次都嗌咗幾個海鮮小菜🧆🍲,包括係爆膏奶油蝦🦐$138、椒鹽瀨尿蝦🦞$168、沙薑焗海花螺🐚$128、黑椒牛柳粒🐮$138,四個餸入面,我比較鍾意嘅係爆膏奶油蝦 同埋 黑椒牛柳粒,尤其是爆膏奶油蝦,喺出面真係冇乜地方食過,覺得幾特別!🥰🥰🥰另外花螺就食得多,沙薑花螺都係比較少見嘅,鍾意飲啤酒嘅話送酒一流㗎!🍻店員另外仲特別推介金沙鬼馬百花釀油條🫔$98,話呢一個係佢哋舖頭比較特別嘅招牌菜式,果然冇錯佢啊!油條充滿鹹蛋黃嘅香味,一人一嚿做餐前小食啱啱好!💯💯
小神燈新派飯館💡

聖誕和家人一齊聚餐,我們在調景嶺那邊又不想專登搭車出去,那就一於去彩明商場的「小神燈新派飯館」。我向家人都一致認為小神燈是調景嶺區最受歡迎的中式餐館,最適合一家大細聚餐。進入小神燈,馬上感受到濃厚的港式大排檔氛圍。餐廳的裝潢採用懷舊的大排檔格局,充滿了懷舊的氛圍。內部裝飾著許多香港霓虹燈牌,營造出夜繽紛而熱鬧的氛圍,這些燈牌也是很多人打卡合照的位置。飯館的裝潢設計成功地再現了香港大排檔的風格,讓人彷彿置身於香港的街頭小巷,不用專程出去廟街。作為大排檔混合新派中式飯館,小神燈所提供的菜式可算是應有盡有,想得到的港式小炒都一定有。▰ 1. 菠蘿咕嚕肉咕嚕肉亦是港式經典菜品之一,用來測試餐廳的功力便是最好不過。小神燈將軟嫩多汁的炸嫩豬肉塊與菠蘿、彩椒等配料經過炒製,再搭配特製的甜酸咕嚕醬,弄得酸甜香脆,食完一粒又一粒。▰ 2. 啫啫唐生菜煲小神燈將港式啫啫煲味道調得非常惹味,鹹香得來又不會太過酒膩。唐生菜焗香之餘,還伴上大量蝦乾和肉碎,用來伴飯實在一流。▰ 3. 奇趣脆皮豬手想不到,小神燈的脆皮豬手是這麼高質。廚師先將豬手外皮炸至金黃酥脆,但卻能將肉質內部保持著軟嫩,吃起來香脆可口,非常好食
大排檔小炒
鐵觀音
前茶
▰ 1. 菠蘿咕嚕肉
▰ 2. 啫啫唐生菜煲
啫啫唐生菜煲
▰ 3. 奇趣脆皮豬手
想不到,小神燈的脆皮豬手是這麼高質。廚師先將豬手外皮炸至金黃酥脆,但卻能將肉質內部保持著軟嫩,吃起來香脆可口,非常好食。另外,亦可配上沙律醬和黄芥辣醬,沾上之後豬手的味道更加豐富。
▰ 4. 爆膏奶油蝦
將蝦一剝殼,內裡的蝦膏突然爆發出來,味道非常鮮甜。蝦肉亦都鮮嫩多汁,搭配奶油醬汁,再以豐富的蝦膏混合,形成了口感豐富的味道。
▰ 5. 椒鹽瀬尿蝦
不是很多大排檔可以食到椒鹽瀬尿蝦,難得見到那就要懷念一下其味道。瀬尿蝦先裹上椒鹽調味,炸至外酥內嫩。椒鹽的香氣與蝦肉的鮮甜相得益彰,實在是非常惹味。
▰ 6. 沙薑焗海花螺
這份海花螺配以薑蓉和香料,經過焗烤而成。海花螺肉質鮮嫩,口感彈牙,搭配薑蓉的辛香和烤製的香氣,作前菜小食一流。
▰ 7. 金沙鬼馬百花釀油條
酥脆的油炸鬼內部先填滿了墨魚滑,再裹上濃厚的鹹蛋黃醬,非常香口好食,油炸鬼、墨魚滑、鹹蛋黃醬,這三個創新配搭混合絕對推介。
金沙鬼馬百花釀油條
小神燈新派飯館充分展現了港式美食的獨特風味。想品嚐正宗的港式小炒,不用去廟街了,直接過來小神燈更加舒適。
2023-12-25
大排檔小炒
鐵觀音
前茶
啫啫唐生菜煲
  • 椒鹽烏賊裙邊
2023-12-31 46 浏览
位於將軍澳調景嶺站「小神燈新派飯館」裝潢以老香港為設計靈感,店內有多個打卡位,香港獨有的大排檔設計,配搭五、六十年代常見的綠鐵皮攤檔、街市紅色吊燈及霓虹燈招牌,充滿香港的集體回憶味道,影相打咭一流👍🏻店家不時推出時令新派菜式,今期就係最啱我嘅限定海鮮大餐,包括有「爆膏奶油蝦」、「椒鹽瀨尿蝦」、「沙薑焗海花螺」等等,真係聽到都想食😋😋🐓▪️餐前小食藥膳雞腳一坐低店員立即會送上香茶和餐前小食,可以一邊食一邊點菜,小食藥膳雞腳炆得軟腍入味,充滿藥膳香味🦐▪️爆膏奶油蝦超大隻既大頭蝦,醬汁充滿牛油香,蝦頭爆膏又甘香,蝦肉爽口彈牙,配上奶油醬汁好滋味😋▪️椒鹽瀨尿蝦瀨尿蝦細細隻,肉質鮮味又多膏,用上避風塘材料,辣椒、炸蒜、香葱爆炒,好有鑊氣,香辣又惹味🍤▪️金沙鬼馬百花釀油條必點招牌菜式,彈牙既蝦膠釀在油炸鬼上再炸香,再用鹹蛋黃醬汁爆炒,可想言之有幾邪惡就有幾咁美味,味道鹹香口感香口又彈牙,而且仲一啲都唔油膩,超級美味🐚▪️沙薑焗海花螺白灼花螺就食得多,原來用上沙薑醬爆炒完之後咁好味,海花螺口感煙靭爽口好鮮味,配上醬汁充滿沙薑的鹹香,配搭得非常好味🥬▪️瑤柱扒荳苗食咗咁多海鮮梗係要點個菜,荳苗冬天食就最當造

🐓▪️餐前小食藥膳雞腳

🦐▪️爆膏奶油蝦

😋▪️椒鹽瀨尿蝦

🍤▪️金沙鬼馬百花釀油條

🐚▪️沙薑焗海花螺

🥬▪️瑤柱扒荳苗
食咗咁多海鮮梗係要點個菜,荳苗冬天食就最當造,新鮮又翠嫩,配合瑤柱芡汁味道非常之夾

• 沙薑焗海花螺
自小神燈開張後,調景嶺不再是美食沙漠😌 無論早午市的點心,晚市的小炒等等都有一定及穩定的水準! 難怪客似雲來,愈來愈多街坊棒場! 小神燈話咁快開業一年,推出期間限定秘製餐牌😋 今晚同屋企人黎小神燈試下佢地d 海鮮! 好回味😋 日後想食海鮮都唔駛刻意去西貢了-🔸豉汁蒸無骨大白鱔 $198爽口又惹味的豉汁蒸白鱔是我很喜歡的菜式之一! 白鱔去骨,肉質爽彈,配上咸香豉汁,色香味俱全-🔸蒜茸粉絲蒸元貝 $128元貝大粒又彈牙! 新鮮蒜蓉粒去蒸超級惹味,底部粉絲吸進湯汁精華,好正-🔸椒鹽瀨尿蝦 🦐 $168 是香港的招牌海鮮菜! 夠哂鑊氣! 一上枱就香氣撲鼻😌 肥美的瀨尿蝦沾勻炒香的椒鹽,令人吃得津津有味-🔸金沙鬼馬百花釀油條 $98邪惡的東西,總是那麼美味! 一向很喜歡香口的炸物😋這份金沙鬼馬百花釀油條! 非常美味!油條炸得金黃脆香,加上彈牙的蝦膠及滿滿的鹹蛋黃,食指大動😋-🔸沙薑焗海花螺 $128花螺肉質爽口,用上新鮮沙薑焗製,不油不膩! 而且沙薑獨特的香氣令人難以抗拒,與海鮮的鮮香互相配合,入口惹味

🔸豉汁蒸無骨大白鱔 $198

🔸蒜茸粉絲蒸元貝 $128

🔸椒鹽瀨尿蝦 🦐 $168

🔸金沙鬼馬百花釀油條 $98

🔸沙薑焗海花螺 $128

2023-12-23 59 浏览
提早做冬,又去了調景嶺的小神燈新派飯館吃中菜。餐廳走港式懷舊風蠻有格調的~餐廳菜式選擇很多,這次就試試這裡的海鮮類🍴🔸金沙鬼馬百花釀油條金黃邪惡的鹹蛋黃醬裹滿了百花釀油條,香口又惹味,非常下飯🔹爆膏奶油蝦大頭蝦很多膏呢,還細心的開了邊!濃郁的蒜蓉奶油香氣撲鼻,好吃得啃指🦐🔸椒鹽瀬尿蝦瀬尿蝦撒上滿滿的椒鹽去爆炒,帶點辣勁,是下酒菜的不二之選🍻🔹沙薑焗海花螺份量十足的海花螺,用竹籤挑出來就可品嚐,肉質彈牙爽口🔸哈哈哈大笑炒飯冬日要吃碗熱騰騰的炒飯暖胃🔥 炒飯炒得乾身粒粒分明,加了櫻花蝦、蝦仁和翠肉瓜,色香味俱全🍚

🔸金沙鬼馬百花釀油條
金黃邪惡的鹹蛋黃醬裹滿了百花釀油條,香口又惹味,非常下飯

🔹爆膏奶油蝦

🔸椒鹽瀬尿蝦
瀬尿蝦撒上滿滿的椒鹽去爆炒,帶點辣勁,是下酒菜的不二之選🍻

🔹沙薑焗海花螺
份量十足的海花螺,用竹籤挑出來就可品嚐,肉質彈牙爽口

🔸哈哈哈大笑炒飯
2023-12-19 41 浏览
小神燈新派飯館 (將軍澳)📍將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖年尾真係好多約會同朋友揀咗嚟呢間餐廳裝修得好靚 好有香港特色金沙鬼馬百花釀油條點做呢款做前菜 極度邪惡蝦膠份量都多 外面包滿黃金鹹蛋黃 炸得好脆 爆膏奶油蝦蝦肉鮮嫩多汁 外層包著濃郁的奶油膏煮得剛剛好 奶油膏的香氣與蝦肉的鮮甜好夾椒鹽瀨尿蝦炸至外脆內嫩 搭配椒鹽的調味 口感香脆沙薑焗海花螺新鮮的海花螺為經過沙薑烤焗處理 份量都算幾多口感彈牙 香氣四溢 風味獨特 絕對值得一試蒜蓉粉絲蒸蟶子王蟶子王肉質鮮嫩搭配濃郁的蒜蓉和彈牙的粉絲絕對是海鮮愛好者不可錯過既佳餚。
小神燈新派飯館 (將軍澳)
📍將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖

口感彈牙 香氣四溢 風味獨特 絕對值得一試

蒜蓉粉絲蒸蟶子王
蟶子王肉質鮮嫩
搭配濃郁的蒜蓉和彈牙的粉絲
絕對是海鮮愛好者不可錯過既佳餚。