2023-11-08 78 浏览
平日去八時半入座,一共七個人戴眼鏡經理叫我哋用手機自己落單,有些餸找不到佢好不耐煩幫我哋落,9時客人走得七七八八,戴眼鏡經理一路企喺我哋張枱啤住我哋食,驚死我哋食得慢,基本上餐廳是10點才關門但9:15已經對埋張單落嚟,我哋嗌咗由魚又由又蟹佢唔係諗住我哋可以半個鐘頭食晒成枱嘢,9:30同我哋講話就嚟熄燈,我嚇咗一跳然後得啖笑,10點關門仲有半個鐘你同我講熄燈?碟避風塘炒蟹都係嚟左10分鐘,埋單千幾蚊,你叫比30分鐘我食,你一早8點半同我講你哋就嚟閂門,我就唔食啦,何況你啲嘢又油又唔好食,你咁想返屋企就唔好做飲食,啲人好快淨係想深圳食你間嘢執咗你咪慢慢喺屋企瞓覺囉!

一直bookmark左《小神燈新派飯館》🔖🔖今次終於約左將軍澳區既朋友一齊去食港式小菜🤩餐廳走懷舊大排檔既風格,裝修充滿玩味🤣除左配搭左五六十年代既吊燈,仲有多張懷舊風既海報、霓虹燈🤎每張枱都放有舊式水壺茶壺🫖好有feel啊🥰❥ 奇脆脆皮豬手份量有好多🤩皮脆肉嫩仲帶有煙燻既香氣🤤咸度適中,又唔會太肥膩,點埋蜜糖芥末醬就更加好味😍同埋佢已經切好晒,一啖啖肉食落口好方便!❥ 宮廷濃湯豬肚雞好大煲雞湯😍足夠3-4人share食😋雞湯味道鮮甜濃郁,湯中有雞、魚腐、豬肚,好足料👏🏻👏🏻雞肉好嫩,豬肚同魚腐都盡吸湯既精華,飲完好暖胃🧡❥ 金沙鬼馬百花釀油條呢碟超級邪惡🥹必須大力推介❤️油條新鮮炸起熱辣辣🔥外層鋪滿咸蛋黃,味道充滿鹹香,油條外層脆卜卜,內裡包住蝦滑,口感豐富~❥ 椒鹽烏賊裙邊外皮好脆口😚烏賊裙邊爽口彈牙!鋪滿椒鹽同炸蒜😍勁惹味!份量好多,忍唔住夾完又夾🤭送飯食一流😛🍚❥ 哈哈哈大笑炒飯炒飯堆到成座山咁高,大大碟😝炒得夠香夠穫氣,食落好乾爽,粒粒分明!配料有蝦肉同蝦干,仲要勁足料,好推介呢個炒飯😍
一直bookmark左《小神燈新派飯館》🔖🔖
今次終於約左將軍澳區既朋友一齊去食港式小菜🤩
餐廳走懷舊大排檔既風格,裝修充滿玩味🤣
除左配搭左五六十年代既吊燈,仲有多張懷舊風既海報、霓虹燈🤎
每張枱都放有舊式水壺茶壺🫖好有feel啊🥰

❥ 奇脆脆皮豬手
份量有好多🤩皮脆肉嫩仲帶有煙燻既香氣🤤
咸度適中,又唔會太肥膩,點埋蜜糖芥末醬就更加好味😍
同埋佢已經切好晒,一啖啖肉食落口好方便!

❥ 宮廷濃湯豬肚雞
好大煲雞湯😍足夠3-4人share食😋
雞湯味道鮮甜濃郁,湯中有雞、魚腐、豬肚,好足料👏🏻👏🏻
雞肉好嫩,豬肚同魚腐都盡吸湯既精華,飲完好暖胃🧡

❥ 金沙鬼馬百花釀油條
呢碟超級邪惡🥹必須大力推介❤️

❥ 椒鹽烏賊裙邊
外皮好脆口😚烏賊裙邊爽口彈牙!
鋪滿椒鹽同炸蒜😍勁惹味!
份量好多,忍唔住夾完又夾🤭送飯食一流😛🍚

❥ 哈哈哈大笑炒飯
炒飯堆到成座山咁高,大大碟😝
炒得夠香夠穫氣,食落好乾爽,粒粒分明!
配料有蝦肉同蝦干,仲要勁足料,好推介呢個炒飯😍
2023-10-27
2023-11-04 32 浏览
小神燈新派飯館 (將軍澳).▪️ 奇脆脆皮豬手▪️.豬手有芥末醬/沙律醬,豬手切得好細片唔會一大舊食落有好重油膩感,但仍然皮脆肉嫩充滿骨膠原,個皮好似食燒肉咁脆!.▪️爆膏奶油蝦▪️.好好食嘅奶油蝦! 一客六隻,蝦頭充滿膏食落真係有股奶油香!.▪️蔥蒜蒸蟶子王▪️.蟶子唔算係好大條,但可能佢知唔係好肥大,就比左七八條我地😂伴碟有大量粉絲,勁好食!.▪️啫啫芥蘭煲 ▪️.芥蘭好翠綠,個莖好甜同爽脆!.📌 小神燈新派飯館 (將軍澳)將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖
小神燈新派飯館 (將軍澳)

▪️ 奇脆脆皮豬手▪️

▪️爆膏奶油蝦▪️
好好食嘅奶油蝦! 一客六隻,蝦頭充滿膏
食落真係有股奶油香!

▪️蔥蒜蒸蟶子王▪️

▪️啫啫芥蘭煲 ▪️
芥蘭好翠綠,個莖好甜同爽脆!
📌 小神燈新派飯館 (將軍澳)
將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖

小神燈裝修風格偏8、90年代嘅港風,顏色係飽和度高嘅深綠色,好sharp!*金沙鬼馬百花釀油條 $98外層油炸鬼炸得超酥超脆🥰仲有鹹蛋黃濃郁嘅香氣~入面包住咗彈牙蝦滑,口感多層次🤤*椒鹽烏賊裙邊 $88有濃郁嘅炸蒜味配上微辣嘅刺激~好惹味😍不過如果口感可以嫩少少就好👅*奇趣脆皮豬手 $198豬手份量好多🐷外皮超香脆😚配芥末醬一流~*宮廷濃湯豬肚雞 $198湯頭好黃,睇得出啲雞應該都煲咗幾耐,所以肉質比較緊實🤣豬肚同魚腐都比較多~魚腐索滿曬湯汁,好味😋*楊枝甘露 $30飯後緊係要有糖水~冰冰涼涼嘅楊枝甘露好清爽🥭

*金沙鬼馬百花釀油條 $98

外層油炸鬼炸得超酥超脆🥰
仲有鹹蛋黃濃郁嘅香氣~
入面包住咗彈牙蝦滑,口感多層次🤤

*椒鹽烏賊裙邊 $88

有濃郁嘅炸蒜味配上微辣嘅刺激~
好惹味😍
不過如果口感可以嫩少少就好👅

*奇趣脆皮豬手 $198

豬手份量好多🐷
外皮超香脆😚
配芥末醬一流~

*宮廷濃湯豬肚雞 $198

湯頭好黃,睇得出啲雞應該都煲咗幾耐,所以肉質比較緊實🤣
豬肚同魚腐都比較多~
魚腐索滿曬湯汁,好味😋

*楊枝甘露 $30

飯後緊係要有糖水
冰冰涼涼嘅楊枝甘露好清爽🥭

「神燈海鮮酒家」早前於調景嶺開設姊妹分店「小神燈新派飯館」💕以港式大排檔為主題,提供一系列高質高CP嘅粵菜🥢.餐廳門口已經好有feel,以綠色鐵皮攤檔設計,加上霓虹燈、手寫餐牌,直頭好似返咗五六十年代嘅香港咁🇭🇰餐廳內裏都有好多打卡位,感受老香港情懷❣️.🍴奇趣脆皮豬手💰$198大大隻豬手望到都興奮😍豬皮香脆可口又唔油膩😌肉質軟嫩帶煙燻香😋豬手蘸埋蜜糖芥末醬,絕配❣️.🍴宮廷濃湯豬肚雞💰$198湯頭骨膠原滿滿,充滿濃郁雞肉鮮甜😚內有雞件、魚腐、豬肚,好足料👍🏻雞肉嫩滑,預付吸滿湯汁好正,豬肚爽脆😋.🍴椒鹽烏賊裙邊💰$88外層炸皮好薄脆,配以炸蒜&椒鹽非常香口😙烏賊裙邊爽口彈牙🦑而且滿滿一籃食極都有😆.🍴金沙鬼馬百花釀油條💰$98金沙鋪滿整個油條,入口鹹香四散🤤油條脆香,配以彈牙百花,口感層次豐富😚.🍴鮮沙薑滑雞💰$148砂窩燒到咋咋聲呈上,離遠都聞到香氣😚雞肉滑嫩入味,帶微微薑香,送飯一流🤩

🍴奇趣脆皮豬手

💰$148
鮮沙薑滑雞
奇趣脆皮豬手
鮮沙薑滑雞
性價比高 適合多人share😍重點係好好食🤤邪惡又必食之選‼️金沙鬼馬百花釀油條‼️外層係新鮮炒到起沙嘅鹹蛋黃!脆卜卜嘅油條包住蝦膠😭‼️真心好正,超驚熱氣嘅我都忍唔住食咗兩舊🥹🫶🏻奇脆脆皮豬手我其實好鍾意食脆皮豬手!但係以前香港食到嗰啲都唔係我鍾意嘅味道,一係好鹹,一係塊皮好硬,一係肉太硬😫難得今晚食咗好多‼️因為佢皮夠脆,肉夠腍又多筋位🤤重點唔會好鹹!好食推薦~宮廷濃湯豬肚雞湯頭全部都係精華好濃縮,好好飲👍🏻飲完會口渴😝雞肉同埋豬肚都勁淋😆飲完好暖胃❤️椒鹽烏賊裙邊外脆內鮮,送🍻一流😎XO醬韭菜花炒豬板筋 豬板筋口感軟糯又嫩滑,真係好特別😆炒韭菜花好夾,成個菜調味啱啱好,又唔會好油👍🏻黑松露海皇炒飯炒飯粒粒分明!黑松露味未算好突出,不過配料都好多蝦同帶子仔😜

性價比高 適合多人share😍重點係好好食🤤

邪惡又必食之選‼️金沙鬼馬百花釀油條‼️
外層係新鮮炒到起沙嘅鹹蛋黃!脆卜卜嘅油條包住蝦膠😭‼️
真心好正,超驚熱氣嘅我都忍唔住食咗兩舊🥹🫶🏻

宮廷濃湯豬肚雞
湯頭全部都係精華好濃縮,好好飲👍🏻
飲完會口渴😝雞肉同埋豬肚都勁淋😆飲完好暖胃❤️

椒鹽烏賊裙邊
外脆內鮮,送🍻一流😎

XO醬韭菜花炒豬板筋

黑松露海皇炒飯
2023-10-28 59 浏览
可於調景嶺港鐵站A1出口出來後左轉進入商場,然後接天橋前往,相當易找。食物味道整體不錯,份量偏多。宮廷濃湯豬肚雞是整鍋滾著,熱騰騰地上枱的,感覺十分滋補。湯使用三黃雞、雞腳和陳皮熬足四小時,足料濃郁,雞肉軟嫩,豬肚柔韌爽脆。唯一缺點是連雞皮煲,因此面層泛油,需自行動手隔走。湯本身鮮甜滾熱,是相當不錯的。金沙鬼馬百花釀油條非常美味,只可惜美味之物往往邪惡,朋友堅持必點!我倆二人,每人毫無難度KO三件🙈蛋黃的鹹香配上彈牙的蝦滑,還有脆身的油條,口感豐富,怎能不美味?!算罷,吃過美食再作減肥的打算吧,現在寫文仍有滿滿的罪惡感呢!椒鹽烏賊裙邊的份量超多,性價比極高!烏賊爽脆,椒鹽是"賣飛佛",惹味得一口接一口,雖然......很邪惡🙈奇趣脆皮豬手皮脆肉嫩,全隻已起好上枱,非常欣賞這份細心,簡直女士至愛,可以有儀態地慢慢品嚐。香茜蟹肉銀絲鍋,又是整鍋炙熱地上枱,超正!粉絲炒至乾身,每條粉絲都沾到配料,亦可見份量不少的真蟹肉。香芋、草莓布甸相對其它出色的食物只屬平凡。食物推介 金沙鬼馬百花釀油條、奇趣脆皮豬手、香茜蟹肉銀絲鍋。食物賣相方面,原本沒有任何期待,因為朋友說帶我到大排檔吃地道美食,想不到

食物味道整體不錯,份量偏多。

香芋、草莓布甸相對其它出色的食物只屬平凡。

食物賣相方面,原本沒有任何期待,因為朋友說帶我到大排檔吃地道美食,想不到擺盤不差,見廚子的心思。

環境是港式懷舊風,適合打卡。

服務方面,光顧當晚店面相當忙碌,侍應生仍能保持禮貌和笑容,只是員工間傳意很多時會高聲於店面直說,以個人來說不大習慣,覺得吵耳,但明白這是老舊香港的特色,其實與菜館的主題和格調十分相配,可說是神還原老香港,只是不太合個人喜好,但一般服務是勤快、有禮的。
  • 香茜蟹肉銀絲鍋
  • 金沙鬼馬百花釀油條
2023-10-27 57 浏览
星星平時無乜機會入到去將軍澳,適逢去探一探朋友,朋友就帶左我黎一間「小神燈」飯館試一試新派中菜~~🤩🤩🤩是一間十分富懷舊色彩的餐廳~🥗椒麻鮮螺片🦪香辣得來,口感香脆,十分惹味醒胃~🐷奇趣脆皮豬手🐖豬手可不是德國出色的名菜,我地廣東菜的煮法亦相當出色,原隻豬手上碟,廚師🧑‍🍳將每一塊皮和肉切割乾淨,不黏骨頭🍖,一口一塊皮連肉的脆皮豬手,香脆肉味濃但未算好膩,不愧為主打菜式!!腿茸菜膽雞(半隻)🐔🐓呢個菜既湯底比較濃香且清甜,有點像沙鍋雲吞雞的味道,金華火腿的濃郁味道與鮮雞味互相配合,雞肉滑嫩不老,好味😋原條燒慢煮牛肋骨🦴🍗招牌菜牛肋骨同豬手有異曲同工之妙,都是「骨肉分離」但牛肉比起豬肉更加幼嫩有接近入口融化的口感,配上秘製醬汁,牛肉味更加突出,必食!!!😱😱😱爆珠仙草椰果🍧🍡這個糖水有多重口感又有仙草,又有椰果,爆珠咬落去有驚喜,有檸檬味道,感覺十分解膩~辣酒煮花螺🍝🧆開頭覺得不是很辣,但後來越吃越辣~有點辣,又有點麻,十分過癮!💡小神燈新派飯館 (將軍澳)💡將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖

星星平時無乜機會入到去將軍澳,
適逢去探一探朋友,
朋友就帶左我黎一間「小神燈」飯館試一試新派中菜~~🤩🤩🤩
是一間十分富懷舊色彩的餐廳~

🥗椒麻鮮螺片🦪
香辣得來,口感香脆,十分惹味醒胃~

🐷奇趣脆皮豬手🐖

腿茸菜膽雞(半隻)🐔🐓

原條燒慢煮牛肋骨🦴🍗

爆珠仙草椰果🍧🍡

辣酒煮花螺🍝🧆
開頭覺得不是很辣,但後來越吃越辣~
有點辣,又有點麻,十分過癮!

💡小神燈新派飯館 (將軍澳)💡
將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖
用餐优惠
試食活動
小神燈新派飯館 屋企人喜歡食中菜🤩帶佢地來左位於調景嶺小神燈新派飯館🥢主打Fusion粵菜👀店內裝修好有特色🤩以懷舊八、九十年代裝飾風格帶屋企人來食飯話當年~唔錯喔👍🏻叫左幾款特式菜式~食到飽飽啊宮廷濃湯豬肚雞見到濃香呈黃色濃湯~店員介紹用上三黃雞所以油香味重😍配上極大量雞腳及陳年果皮熬製4小時‼️所以湯頭鮮甜濃郁奇脆脆皮豬手 非常貼心🩷上碟時已去骨再薄切上碟🔪入口香脆金沙鬼馬百花釀油條非常邪惡👀🤩好味指數‼️‼️油炸鬼比起沙鹹蛋黃醬完美包圍釀入蝦滑炸到金黃香脆椒鹽烏賊裙邊一啖一舊岩岩好作為餐前小食一流豉油王銀芽炒麵 夠晒鑊氣~充滿豉油香味店內設計充滿香港本土特色~座位闊落影相打卡一流🥢而且食物都唔錯小神燈新派飯館 @lanterngarden.jr📍將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖
小神燈新派飯館

屋企人喜歡食中菜🤩帶佢地來左位於調景嶺
小神燈新派飯館🥢主打Fusion粵菜👀

店內裝修好有特色🤩
以懷舊八、九十年代裝飾風格
帶屋企人來食飯話當年~唔錯喔👍🏻

📍將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓251-252號舖
  • 金沙鬼馬百花釀油條
  • 椒鹽烏賊裙邊
2023-10-26 36 浏览
之前有食開神燈,最近發現原來喺將軍澳開左間小神燈,一於去試下先。我地一行4人,叫左濃湯豬肚雞個湯絕對飲得出真材實料,十分香濃,豬肚又爽口。金沙鬼馬百花釀油條咸蛋黃既味道十分濃,配上爽口既蝦膠同脆口既油炸鬼,十分推薦。椒鹽烏賊裙邊椒鹽魷魚就食得多,裙邊就真係第一次試,勁爽口,而且粉醬唔會太厚,正。奇脆脆皮豬手雖然唔算突出,不過都外皮香脆,啖啖豬,又唔會太咸。濃湯蝦滑魚腐煲食左咁多重口味既餸,呢個就清甜清爽,清清地之餘又唔會太寡。蟹肉菠菜豆腐盒咁多個餸來講呢個真係相對淡口,豆腐界乎唔濕唔乾之間,口感有點怪怪的,蟹肉既量亦偏少,帶唔出鮮甜味,個人覺得麻麻地。迷你炸饅頭外皮鬆脆,內裡鬆軟。菠蘿梳打特飲凍、解渴、爽

我地一行4人,叫左

濃湯豬肚雞

個湯絕對飲得出真材實料,十分香濃,豬肚又爽口。

奇脆脆皮豬手

雖然唔算突出,不過都外皮香脆,啖啖豬,又唔會太咸。

濃湯蝦滑魚腐煲

食左咁多重口味既餸,呢個就清甜清爽,清清地之餘又唔會太寡。

蟹肉菠菜豆腐盒

迷你炸饅頭

外皮鬆脆,內裡鬆軟。

菠蘿梳打特飲

凍、解渴、爽
2023-09-16
2023-10-22 32 浏览
去將軍澳搵朋友食飯,朋友帶左我食呢間~小神燈新派飯館~。小神燈日裝修係以老香港設計為主,好特色。餐廳主打既係特色粵菜。呢度太多特色野,好多野我地都想食,揀左一後時間終於揀好。先叫個椒麻鮮螺片🐚黎開開胃先,螺片大塊又彈牙好咬口。呢段時候最啱食蟹🦀,叫左糯米炒膏蟹,蟹既份量十足,用上一大隻,過足口癮。糯米吸野蟹既精華,超香超軟糯,撈埋蟹膏,真係冇得頂,仲有脆卜卜既飯焦。😍水煮魚片🐟,魚片新鮮,肉質結實,裏面薯粉索哂湯汁,yummy。蟹肉菠菜🥬豆腐盒,個豆腐盒好似玉子豆腐咁,好滑,淋上勁多蟹肉🦀既芡汁,好鮮甜。食埋個香滑奶凍超prefect。太好味啦,食到捧住個肚走。
去將軍澳搵朋友食飯,朋友帶左我食呢間~小神燈新派飯館~。

呢度太多特色野,好多野我地都想食,揀左一後時間終於揀好。

先叫個椒麻鮮螺片🐚黎開開胃先,螺片大塊又彈牙好咬口。

食埋個香滑奶凍超prefect。

太好味啦,食到捧住個肚走。

• 糯米炒膏蟹
2023-10-22 22 浏览
小神燈新派中菜館餐廳有多款懷舊中式菜同新派菜呢個點燈推介真係好吸引。椒麻鮮螺片椒麻好惹味螺片好爽滑。開胃涼拌小食。糯米炒膏蟹糯米飯炒到粒粒分明乾濕適中,食落好有口又感。膏蟹真係爆哂膏同啖啖蟹肉勁正😋唔係講笑成個蟹蓋都係蟹膏😋招牌焗魚腸呢個懷舊小菜真係買少見少,唔係咁容易可以食到。魚腸同蛋既比例岩岩好。好味道。要嚟餸飯真係可以食多兩碗飯🤣蟹肉菠菜豆腐盒豆腐上面加咗菠菜同蟹肉,蟹肉鮮味同菠菜豆腐好夾。呢個菜式健康又好食😋金沙脆香魚皮
小神燈
新派中菜館

餐廳有多款懷舊中式菜同新派菜
呢個點燈推介真係好吸引。

椒麻鮮螺片
椒麻好惹味螺片好爽滑。開胃涼拌小食。

糯米炒膏蟹
糯米飯炒到粒粒分明乾濕適中,
食落好有口又感。

膏蟹真係爆哂膏同啖啖蟹肉勁正😋

唔係講笑成個蟹蓋都係蟹膏😋

招牌焗魚腸
呢個懷舊小菜真係買少見少,
唔係咁容易可以食到。

魚腸同蛋既比例岩岩好。好味道。
要嚟餸飯真係可以食多兩碗飯🤣

蟹肉菠菜豆腐盒
豆腐上面加咗菠菜同蟹肉,
蟹肉鮮味同菠菜豆腐好夾。
呢個菜式健康又好食😋

金沙脆香魚皮

• 蟹肉菠菜豆腐盒
  • 糯米炒膏蟹
  • 招牌焗魚腸
  • 椒麻鮮螺片
再度回訪,適合家庭朋友聚餐餐廳以新派港式懷舊風設計,充滿港式情懷綠色為主調,彷似舊時綠色鐵皮檔牆身亦有以懷舊電影設計的餐牌海報✾ 宮廷濃湯豬肚雞 $298採用三黃雞熬煮,湯底呈金黃色入口順滑濃郁且帶點黏口感,濃濃雞肉鮮甜味充滿骨膠原,滋補又養顏而且十分足料,滿滿雞肉、豬肚同魚腐雞肉軟腍;豬肚有嚼勁;魚腐更吸曬湯汁✾ 奇脆脆皮豬手 $198豬皮十分香脆,每啖都伴隨「咔嚓咔嚓」聲皮下薄薄脂肪帶點煙韌,油香滿滿而豬手肉鹹香惹味,點埋芥末微辛更滋味✾ 椒鹽烏賊裙邊 $88滿滿一大籃,炸粉薄脆而烏賊裙邊爽彈,灑上椒鹽猶為香口完全食唔停口,佐酒一流✾ 啫啫芥蘭煲 $98翠綠芥蘭入口清脆,伴隨蝦乾鹹鮮香味而帶點肉碎添增油香✾ 懷舊蝦多士 $98蝦多士大大件,多士入口鬆脆乾身原隻蝦肉鮮嫩彈牙,口感豐富
再度回訪,適合家庭朋友聚餐
餐廳以新派港式懷舊風設計,充滿港式情懷
綠色為主調,彷似舊時綠色鐵皮檔
牆身亦有以懷舊電影設計的餐牌海報

✾ 宮廷濃湯豬肚雞 $298
採用三黃雞熬煮,湯底呈金黃色
入口順滑濃郁且帶點黏口感,濃濃雞肉鮮甜味
充滿骨膠原,滋補又養顏
而且十分足料,滿滿雞肉、豬肚同魚腐
雞肉軟腍;豬肚有嚼勁;魚腐更吸曬湯汁

✾ 奇脆脆皮豬手 $198
豬皮十分香脆,每啖都伴隨「咔嚓咔嚓」聲
皮下薄薄脂肪帶點煙韌,油香滿滿
而豬手肉鹹香惹味,點埋芥末微辛更滋味

✾ 椒鹽烏賊裙邊 $88
滿滿一大籃,炸粉薄脆
而烏賊裙邊爽彈,灑上椒鹽猶為香口
完全食唔停口,佐酒一流

✾ 啫啫芥蘭煲 $98
翠綠芥蘭入口清脆,伴隨蝦乾鹹鮮香味
而帶點肉碎添增油香

✾ 懷舊蝦多士 $98
蝦多士大大件,多士入口鬆脆乾身
原隻蝦肉鮮嫩彈牙,口感豐富
2023-10-18 56 浏览
星期日同屋企人一齊去飲茶,今次去咗屋企附近嘅一間新派飯館-小神燈我哋總共叫咗六樣點心,包括有燒賣、蝦餃、雪山叉燒包、牛肉球、XO醬炒蘿蔔糕和灌湯餃。燒賣同蝦餃內涵都非常飽滿,皮薄餡靚,肉質爽口彈牙。雪山叉燒包熱辣辣,叉燒餡好惹味,好食過一般嘅叉燒包。牛肉球肉味香濃,而且口感爽彈,配埋喼汁簡直一流。XO醬炒蘿蔔糕風味十足,蘿蔔糕煎得夠香脆,配埋XO醬炒夠哂惹味。灌湯餃係用上湯浸住一隻大肉餃,裏面嘅肉非常多,性價比勁高。呢到全部點心都係即叫即蒸,新鮮出爐,呢一樣係點心最基本而好重要嘅嘢,所以真係值得一讚。

牛肉球肉味香濃,而且口感爽彈,配埋喼汁簡直一流。
灌湯餃係用上湯浸住一隻大肉餃,裏面嘅肉非常多,性價比勁高。

2023-10-18 14 浏览
今次我哋去到調景嶺站搵嘢食,喺果度有一間充滿香港情懷背景嘅中菜!今次我哋就試吓嘅味道如何😍1.招牌焗魚腸都算出色!都整得唔錯,冇魚腸嘅腥味,食落味道都幾好👍份量唔大唔細,大約可以夠三至四個人食!2.奇脆脆皮豬手呢個嘅份量超大超大😍上到嚟都嚇咗一下,我哋都擔心食唔晒,四個人食都夠👍👍呢個都幾抵食,真係脆皮,脆卜卜…部份位置仲有外脆內軟糯…另外仲有兩個醬汁,一個係芥末醬,一個係沙律,本人鍾意芥末醬多D3.宮廷濃湯豬肚雞都係超大煲😘一上到來,好有濃湯嘅金黃色,啲湯都幾有雞味,唔知係咪我哋多心,好似食到少少芝士味🤭🤭不過佢上菜嘅時候服務員會幫你盛湯,都幾細心!4.蝦多士超大隻蝦!其實佢就係多士上面放咗隻大蝦,塊麵包炸到好脆,咬落會有少少少少油留係口,都幾香口😍個多士會配沙律醬,都唔錯🤣5.椒鹽烏賊裙邊其實佢嘅份量都幾多…我哋食唔晒🤭佢係烏賊裙邊,不過略嫌炸粉有少少多,但係其實放落口都唔太覺,加上有椒鹽嘅味道,有港式嘅椒鹽炒野feel😂6.炸饅頭驚唔夠飽,我哋叫一份炸饅頭🤭 一份入邊有四個,少少迷你,不過炸饅頭平時好難唔好食,都幾脆,整體都唔錯!今次我哋嚟到呢度都算滿意,不過真係好飽好飽🤭我啲嘢

1.招牌焗魚腸

2.奇脆脆皮豬手

3.宮廷濃湯豬肚雞

4.蝦多士

5.椒鹽烏賊裙邊

6.炸饅頭

今次我哋嚟到呢度都算滿意,不過真係好飽好飽🤭我啲嘢真係好大份,都幾抵食…我哋仲食唔晒!比較推薦嘅係豬手,真係超多…
本身想食佢嘅炸油條,可惜當日賣晒冇得食!下次再試吓其他菜式👍👍
  • 懷舊蝦多士