2019-10-14 2963 浏览
好有特色噶一間飯店,我比較中意哩滴充滿風味噶餐館,椒鹽鮮魷,炸到脆蔔蔔,外面炸粉比較薄,椒鹽味適中,魷魚好好味,食落去好有層次感,然之後就系豆醬雞,好大碟,豆醬味好香濃,好多汁汁浸住滴雞,好入味啊只雞,滿足!
2019-10-10 2403 浏览
哩間系老字型大小噶飯店啦,裝修都充滿年代感,我就時不時都會去哩度食野,因為都幾合我心意噶。川椒雞,外面個層好似炸過甘,好香脆,吃落去有滴辣,不過辣辣地先過癮噶嘛,好中意食,然後果個螺頭雞腳燉湯,材料十足,鮮濃美味,清甜!可以試試,其實有好多潮汕菜都好正,都可以試試啊。
2018-12-22 4825 浏览
*️⃣古法鹹蝦蛄鹹蝦蛄是把切成小塊的瀨尿蝦以蒜泥、辣椒、香菜、醬油、黃酒、米醋生醃成,吃進口中感受到醬汁中的酒香,而且十分入味,瀨尿蝦肉鮮香軟糯😋。但要注意這菜式本來就是十分鹹的,未必每人都喜歡這口味或接受這個鹹的程度。*️⃣鹵水鵝肝拼掌翼拼墨魚 (7/10)鵝肝新鮮而且鹵得香軟👍🏻!墨魚爽口彈牙👅!豆腐口感味道只是中規中矩。唯一不滿意便是掌翼,只有爪沒有翼太失望了......而且還鹵得不夠入味。

*️⃣古法鹹蝦蛄

*️⃣鹵水鵝肝拼掌翼拼墨魚 (7/10)
2018-12-16 3026 浏览
這間有40年以上嘅潮州飯店,入到去內裏裝修就好似睇修哥粵語長片年代咁,好五、六十年代feel😂坐落就先來鐡觀音小杯茶和花生、酸菜。酸菜帶少少甜,口感清爽好開胃。黃花凍魚,魚肉嫩滑。潮州鵝掌翼夠入味。潮州鹵水鵝,肉腍又入味。潮州鵝珍肝,肝味香濃。絲爪、肉碎配搭腐皮、蝦和粉絲襯底,粉絲吸收左湯汁,超鮮甜。潮州蠔烙,香口惹味。最後彊薯糖水,清甜可口
坐落就先來鐡觀音小杯茶和花生、酸菜。
酸菜帶少少甜,口感清爽好開胃。
黃花凍魚,魚肉嫩滑。
潮州鵝掌翼夠入味。
潮州鹵水鵝,肉腍又入味。
潮州鵝珍肝,肝味香濃。
絲爪、肉碎配搭腐皮、蝦和粉絲襯底,粉絲吸收左湯汁,超鮮甜。
潮州蠔烙,香口惹味。
最後彊薯糖水,清甜可口
2018-10-06 3163 浏览
每次去上環買海味,都會想起去尚興潮州飯店。因為家人都好喜愛吃潮州菜,所以吃過無數間潮州酒家,作為潮州食店老字號,呢度嘅鹵水鵝確實做得數一數二咁出色。店內裝修超過數十年,店員都不年輕,但佢地態度親切服務有禮,每枱餐後會附送綠豆爽糖水,現時嘅酒家飯店已好少有呢啲心意啦。螺頭雞腳燉湯,材料十足,鮮濃美味,絕無味精鹵水鵝肉,連骨嘅鵝肉較香,鹵水汁好醇厚,唔會過鹹,鵝肉又夠嫩而又唔肥,保持一貫水準韭菜炒雞紅,韭菜脆嫩唔會過老,炒得夠鑊氣功夫茶

螺頭雞腳燉湯,材料十足,鮮濃美味,絕無味精

韭菜炒雞紅,韭菜脆嫩唔會過老,炒得夠鑊氣

功夫茶

2018-04-06 4607 浏览
屋企人一向唔係好鐘意過海食飯,怕人多車多難泊車。。。經過三催四請終於都拉到媽媽唻試下我最愛嘅潮州飯店-尚興其實我自己前前後後已經食過好多次,就係因為好食先要迫屋企人唻食下開心share嘛!次次唻我都係叫呢幾味,每次水準都好穩定,而且以潮州打冷店唻講其實我覺得呢度價錢已經叫好公道。蟹分大細唻定價,mark哂價錢掛哂出唻隨便揀,唔怕俾人劏鹵味入味但唔會過鹹,鵝腸爽口彈牙。鵝肉亦肥瘦均稱,墊底嘅豆腐盡吸精華蠔餅肥美足料香口凍食馬友新鮮啖啖肉兼肉質嫩滑主角當然係凍蟹啦!我最愛大大舊蟹鉗拎住成隻小雞鎚咁咬嘅感覺蟹要夠大隻先有一絲絲嘅質感好彈牙!唔點醋食都夠哂鮮味最後出場就係我覺得全港做得最好味嘅糖醋麵喇店家每人會送綠豆爽糖水的,但我掛住食唔記得左影相就算唻過N次,我都耐唔耐會掛住尚興。。。呢啲係咪叫食上癮?

開心share嘛!
蟹分大細唻定價,mark哂價錢掛哂出唻隨便揀,唔怕俾人劏

蠔餅肥美足料香口
凍食馬友新鮮啖啖肉兼肉質嫩滑
主角當然係凍蟹啦!我最愛大大舊蟹鉗拎住成隻小雞鎚咁咬嘅感覺
蟹要夠大隻先有一絲絲嘅質感
好彈牙!唔點醋食都夠哂鮮味
糖醋麵
最後出場就係我覺得全港做得最好味嘅糖醋麵喇

店家每人會送綠豆爽糖水的,但我掛住食唔記得左影相

就算唻過N次,我都耐唔耐會掛住尚興。。。呢啲係咪叫食上癮?
2018-03-20
糖醋麵
2018-03-11 3507 浏览
説這裡是低調名人飯堂絕不為過名車拍滿門口但當你咁看以為價錢肯定索價不菲?你錯了,因為呢到價錢非常親民之前介紹過既燒鵝第一,呢到既鹵水鵝都一定係香港第一鹵水不會鹹,但有一定係香甜,鵝身夠滑,唔會無曬鵝香潮州翅呢到翅有好多款,但通常都係食潮州翅或者紅燒大包翅今日就食左潮州翅,夠曬份量,絕對足料,都係$288抵食吃蠔餅要求較高呢到係滿分原因簡單,佢係慢慢煎既,鴨蛋邊夠脆蠔剛剛熟,夠香呢到係我長期幫親既食店,真係百吃不厭
説這裡是低調名人飯堂絕不為過
名車拍滿門口
但當你咁看以為價錢肯定索價不菲?
你錯了,因為呢到價錢非常親民

之前介紹過既燒鵝第一,呢到既鹵水鵝都一定係香港第一
鹵水不會鹹,但有一定係香甜,鵝身夠滑,唔會無曬鵝香

潮州翅
呢到翅有好多款,但通常都係食潮州翅或者紅燒大包翅
今日就食左潮州翅,夠曬份量,絕對足料,都係$288

吃蠔餅要求較高
呢到係滿分
原因簡單,佢係慢慢煎既,鴨蛋邊夠脆
蠔剛剛熟,夠香

呢到係我長期幫親既食店,真係百吃不厭
2018-03-09
2018-01-31 2903 浏览
今晚天寒地凍,唔想食日本野改食中餐。講起中菜,潮洲菜是當中很好味的代表之一。香港地,潮洲菜很多,當中這間都很出名。放工來到,可能太寒,少人。待應都是街坊式,會同你吹下水,他們介紹了烏頭凍魚。人不多,所以只叫半條食。條魚有黃油,不是很多,但油香還是好。肉地新鮮,不是那些死了很久的平價魚。收你120蚊,其實好過自己去街市買,通常買不到這麼新鮮的。叫了胡椒豬肚湯,都幾卜辣,但有家鄉味。另外當然不會少了鵝片,我食潮州野必叫。尚興鵝片還是足料的,肉鮮又大片。份量不會騙人。最後叫了蝦米炒菜,是最好的一味菜,有獲氣又咸甜剛剛好,但食唔到咸既人可能覺得太咸。食飽,滿意,可以忍受外面的冷風了。

叫了胡椒豬肚湯,都幾卜辣,但有家鄉味。

食飽,滿意,可以忍受外面的冷風了。
2018-01-29
  • 蝦米炒菜
如果要數本港正宗潮州菜,位於上環的潮州菜老店「尚興」必定榜上有名。「尚興」轉眼已經開業四十多年了。字號雖老,但裝修光猛明亮,地方企理整潔。每次吃潮州菜,其中一樣總不能錯過的,就是各式潮式鹵水食物。Hennessy軒尼詩現正與城中多間潮州菜館合作推出以「軒尼斯」x「潮菜」為主題的「重新發現港滋味」推廣套餐。各間潮州菜館以自家不同潮州菜式,配對軒尼詩X.O.干邑白蘭地。「尚興」的軒尼詩「重新發現港滋味」套餐,就包括一瓶70cl的軒尼詩X.O.,分別配對「鹵水掌翼」、「鹵水鵝片」或「鹵水鵝肝」,每款 $1880。我認為軒尼詩X.O.與層次豐富又細膩的潮州鹵水很合得來。尤其與甘香細嫩的「鹵水鵝肝」,配搭最為美妙。接著是我大愛的「潮州凍花蟹」,肉質結實,鮮甜無比。這幾天香港的天氣終於秋冬氣氛漸濃,一於來一客滋補及有助去頭風/頭痛的「天麻燒鱔黃頭尾湯」。藥材香而不嗆喉,飲完大家都渾身暖熱起來呢 「潮州蠔烙」外層香煎至金黃色,香脆乾身,而裡面的蠔仔鮮味濃郁,必吃推介!「雙檸蒸烏頭魚」分別以新鮮檸檬及醃鹹檸檬蒸烏頭,肉質甘香軟滑,肥美的魚肉吸收了清香的檸檬香,特別開胃。看似簡單但炒得入味的「蝦米炒大白
軒尼詩X.O.

鹵水掌翼
鹵水鵝肝
接著是我大愛的「潮州凍花蟹」,肉質結實,鮮甜無比。

潮州蠔烙
雙檸蒸烏頭魚
看似簡單但炒得入味的「蝦米炒大白菜」,滿滿家常好滋味。
蝦米炒大白菜
「尚興」這裡的「糖醋伊麵」,金黃色的麵餅煎得香脆不油膩。吃之前灑上砂糖及鎮江醋,酸酸甜甜又香脆,真好吃~
糖醋伊麵
甜品時間,先有「福果甜豆爽」配上「尚興」自家製的橙糕 ,香甜滋潤。

福果甜豆爽
至於以羔燒糖漬手法泡製的潮式甜品「羔燒三寶」,即羔燒銀杏、羔燒蕃薯與羔燒芋頭,在其他菜館真的很少會遇上。雖然明知熱量高,但款款都味道香甜濃郁,忍不住吃完一件又一件。這時又發現,原來軒尼詩X.O.的辛辣果香與中式/潮式甜品亦很夾,讓甜品吃起來少份膩感。
羔燒三寶
這晚大家以一瓶軒尼詩X.O.干邑白蘭地,由頭盤潮式鹵水開始、一路到潮式甜品來個軒尼詩「潮」味配搭,讓我重新發現原來軒尼詩X.O.與中菜的潮州美食是這麼合拍,精彩!

軒尼詩X.O.
潮州蠔烙
雙檸蒸烏頭魚
蝦米炒大白菜
糖醋伊麵
羔燒三寶
在香港,潮州菜館越來越少,剩下的都是實力派吧。最近,X.O與潮菜有個crossover,所謂的crossover,其實就是以$1880的promotion price,可order一支Hennessy X.O 及一份鹵水掌翼或鹵水鵝片或鹵水鵝肝。 從來都覺得X.O很配中菜,這次配上了潮菜,X.O令提升食物中的風味。 鹵水掌翼 鹵水鵝肝 鹵水鵝片 這裡的鹵水從來都做得出色,否則不會天天座無虛席吧。三款鹵水之中,我最喜歡的是鹵水鵝片,肉質鮮嫩,鹵水味入味;亦喜歡底下的鹵水豆腐,十分香滑呢。 潮州凍花蟹 最愛吃潮州凍花蟹,啖啖肉有誰不喜歡? 厚肉之餘,肉質亦很嫩,味道亦鮮,蟹膏味道亦濃郁,真的很喜歡呢。 天麻燒鱔黃尾頭湯 這個天麻湯,味道超棒呢,看似很清,但卻充滿了天麻的味道,喝後立即感到通經活血。 香煎蠔仔餅 這個蠔仔餅做得很好,不會煎得過熟,蠔仔味道亦鮮。 雙檸煎烏魚 加入了青檸,味道上帶酸更加的開胃;肉質亦幼嫩,用來配飯一流呢。 糖醋伊面 個人十分喜愛這份糖醋伊面,伊面炸得十分香脆,撤上少少砂糖味道更棒。 用了砂糖來烹煮,有點像拔絲的效果,這個甜品真的超級美味,南瓜

鹵水掌翼

天麻燒鱔黃尾頭湯

香煎蠔仔餅
這個蠔仔餅做得很好,不會煎得過熟,蠔仔味道亦鮮。

雙檸煎烏魚

糖醋伊面

用了砂糖來烹煮,有點像拔絲的效果,這個甜品真的超級美味,南瓜和芋頭都煮得非常軟腍,必吃!

福果甜豆爽
最後,還來了一碗甜豆爽,吃時加入了店方自家制的橙醬,味道上更加特別。

尚興潮州飯店
上環皇后大道西29號地下

請支持一下小妹,給我一個like
2017-10-10 2441 浏览
呢條街原來淨係呢間嘢都有三四間距離地鐵站都幾遠終於行到去跟住當我朋友話佢喺樓上嘅時候真係有少少絕望嘅感覺當我問佢其中一個 staff嘅時候我問你哋邊間舖喺樓上跟住佢話間間鋪都有樓上㗎喎嗰個moment我真係有啲想爆佢不過後尾我發現咗呢個係事實佢唔單止間間都有樓上仲要差唔多間間都爆唔怪之老細有錢 做曬幾間舖頭不過佢嘅嘢食係真係幾好鹵水鵝片記住一定要叫 鵝片如果唔係隨時食嚟食去都係啲冇肉嘅地方都時喊都無謂佢個蠔仔粥真係鮮美啲蠔又肥又大粒白飯魚 餅 真係冇食過不過真係又滑又鮮如果訂位記住訂埋鵝肝如果唔係冇得食每人食飽飽只不過係二百幾蚊真係抵到爛
呢條街原來淨係呢間嘢都有三四間
白飯魚 餅 真係冇食過不過真係又滑又鮮
如果訂位記住訂埋鵝肝如果唔係冇得食
每人食飽飽只不過係二百幾蚊真係抵到爛
2017-09-10 2284 浏览
From the get go, we booked a table for 7pm.got there and was told to go upstairs then downstairs then to wait outside. 7:20pm we were seated.....at a table outaide the toilets with the utensil drawer behind my chair. The one waitress just kept pushing at my chair!while some of the food was acceptable, the waiters were rude. we ordered the hand shredded chicken which obviously was chopped and diced chicken.(see images). Sorry but we're not coming back.
過去十年光顧這家餐廳不下百次,雖然它環境差服務差,依然因為容易停車和不用等位而繼續回來,但是員工態度簡直沒有最差只有更差。我和一個九十多歲的老人家黎到,樓下枱多得是,樓下的伙計居然話無位,堅持要我婆婆行濕濕滑滑又窄的樓梯上一層,仲話「行幾步之嘛」。一點半去到立即點菜,四個侍應,兩個坐低買馬仔,一個不停過黎催我地食快點唔好阻他收工。最後我們離開的時候,那名侍應還向我們補一句「唔請都唔走!」如果你不是名人又沒有每次封利是的習慣,奉勸你不要來尚興俾錢買難受了!

2017-05-14 2692 浏览
來過太多次,看著餐廳的門面樣子,即使是連著開三家鋪頭,如果只是經過這裡無法聯想到這家潮州菜在本地老饕們心目中的地位。分別被不同的本地老饕們帶過來幾次,一開始不得要領,也許午飯的時候總是匆匆忙忙又加上談公事,沒法細心體會地道菜品。聽說李嘉誠想吃潮州菜也會光顧這裡。幾次下來加上各路老饕們的授意,各方較勁堅持說如果覺得不好就一定是不會點菜,於是,大部分小菜都幾乎掃過一遍,不乏那些成為金脷日常幫襯的過路晚飯。老姐過來想吃廣東菜,自然少不了來尚興。招待老姐,肯定少不了幾味金脷的最愛:鹵水鵝紅: 這是金脷香港吃過最好的雞鴨鵝豬血中最滑最好的一道!曾經想讓師傅炒一碟鵝紅,結果被完全鄙視,說紅一炒就老,只有像燕窩般招呼隔水燉才能最入味保持絲滑口感。真的是這樣,一試難忘。豉汁白鱔: 河鰻用豉汁煨到完全入味,香氣四溢。白鱔肉質彈牙飽含油脂,和豆豉的氨基酸充分混合,沒有辦法抵抗。水瓜魚肚煲:清新的水瓜加上本地暴曬後的海味魚肚蝦乾吊鮮味,是本地菜的常用做法,湯頭鮮甜。蘿蔔黃花魚:一斤半的大條黃花,啖啖肉,蘿蔔吸滿黃花魚的咸鮮貢獻出本身的甜味,嘖嘖,可惜金脷不吃飯,浪費了這下飯湯。紅燒大煲翅:老姐的最愛,必須一

招待老姐,肯定少不了幾味金脷的最愛:

紅燒大煲翅:老姐的最愛,必須一人一份。金脷對於翅一般,愛翅的食客肯定不會錯過尚興的紅燒翅,足料,實在,火候到位。

鹵水鵝片:潮州打冷肯定不會少滷味,這裡除了最愛的鵝紅外,鵝片鵝腸鵝肝豆腐都不錯,只能根據與飯者喜好叫了。

金銀蛋莧菜:不再餐牌上,不過現在是當季莧菜,讓師傅做金銀蛋(咸蛋皮蛋鮮蛋),水嫩的不要不要的,這幾天常常來幫襯。

杏汁燉官燕:強推,這裡真的性價比好高啊,188撲撲滿滿一大碗,老姐愛的不行,也常常推薦給同事們,比糖水鋪的好很多。

糖醋面:金脷的最愛,作為潮州菜的經典主食,類似本幫兩面黃,蘸上糖和醋,外面一層煎的香脆裡面的廣東面又軟又韌,美味啊!可惜這樣高卡老姐堅決不讓點,只好作罷。

最喜歡的潮州菜館,即使重新裝修過,環境也不過如此。即便這樣也少不了名人幫襯,不論請客吃飯(除非只考慮排場)還是下班過來點兩個小菜的晚飯,都是舒心的美味。
2017-04-29
  • 豉汁白鱔
  • 紅燒大煲翅
  • 鹵水鵝紅
2016-09-11 5156 浏览
今晚與家人一行9人到尚興食飯。6:30開始食飯,一路都覺得d食物味道都唔錯,已經諗緊下次再來要食咩野。點知7:30成枱都放滿食物時,食咗約三十分鐘,居然聽到有員工大叫上甜品及糖水,轉頭甜品及糖水已要放到我們枱面。食一餐中菜晚飯真係未試過俾員工追趕要一個鐘便要走。你叫我點帶朋友,及其他人來食呀。
今晚與家人一行9人到尚興食飯。6:30開始食飯,一路都覺得d食物味道都唔錯,已經諗緊下次再來要食咩野。點知7:30成枱都放滿食物時,食咗約三十分鐘,居然聽到有員工大叫上甜品糖水,轉頭甜品糖水已要放到我們枱面。