之前同寶貝經過見到有麥兜二人餐好似幾抵,於是襯寶貝生日就嚟到食🐷🐷餐慶祝~寶貝一見到有🐷🐷餸就好興奮,係咁「嘩~」個餐係幾抵(仲有小籠包造型嘅毛巾仔送),d嘢食唔會太油太咸(雖然我鄉下係上海,我都好鍾意食上海菜,但好怕食到好似食緊油嘢上海菜)~不過服務就差左dd,d侍應唔知去晒邊
2016-10-11
庆祝纪念
生日
雞絲粉皮,油菜(生菜)
一大兜炒飯
黃金家常餅(麵醬肉汁)
麥兜流沙包
  • 黃金家常餅
2016-06-23 1803 浏览
今晚專程到元洲商場 泊車優惠有1個鐘都好買咗日牛涮窩會員 送咗幾個優惠 之一係 “尚點“免費湯面+飲品 “尚點“新派裝修大方闊落 人客較年青優惠唔准外賣 7pm輪隊 幾分鐘就有枱2人枱較細窄 唔夠放餸 酥炸大排面 = 炸豬扒湯面 52元大湯碗盛載 炸豬扒1件 & 陽春面 分開上豬扒炸得酥脆 但肉偏粉紅色 過淋油膩幼面分量多 滑 湯清但咸小籠包~ 細細隻皮薄 肉團唔肥多湯汁自選涼菜4款 ~ 分量唔多貼心 選擇困難症嘅我 最正雞絲粉皮~皮爽肉嫩 似日式麻醬 香滑涼伴茄子~ 伴台式醬油 軟硬適中素鵝~ 太干 油鎮江骨~ 夠淋 鎮江醋入味 少少膩酸辣湯~ 細26 大52 底食啲有3-4碗細但湯濁 碎肉沬 無乜材料 又唔酸又唔辣 唔推介呢餐如果冇免費面劵 要220元 唔算底
今晚專程到元洲商場 泊車優惠有1個鐘都好

2016-06-22
用餐优惠
優惠券
2016-05-01 1328 浏览
平時都見到人龍,今日行過比較少人,就試一試啦。價錢合理,選擇都多。餃子包有點點厚,但有肉汁,而且足料。同樣係皮太厚,不過味道可以,有肉汁。排骨担担麵,排骨夠脆,即叫即炸,炸粉唔厚,麵小小過冧,湯底夠濃。性價比高,可以一試。
平時都見到人龍,今日行過比較少人,就試一試啦。
價錢合理,選擇都多。
餃子包有點點厚,但有肉汁,而且足料。
同樣係皮太厚,不過味道可以,有肉汁。

性價比高,可以一試。
2016-04-25 926 浏览
之前已經試過兩次,感覺都唔錯,仲申請咗會員卡:堂食九折 (=免加一)冷盤 $74 : 可以自選四款前菜,今次試咗 "素鵝","牛","雞絲粉皮","烤麩"!個人比較欣賞 "素鵝" 味道排骨担担麵 $59 : 排骨質感都唔錯,担担麵嘅花生醬好豐厚,味道超濃!我本人唔多接受到菜肉餛飩 $32 芥末青瓜木耳 $36:芥末味道只係好輕微,但都幾 fresh 津菜肉絲炒年糕 $58 唔記得影低張單,以上價錢可能有少少出入 但我記得埋單係 $259

菜肉餛飩 $32
津菜肉絲炒年糕 $58
唔記得影低張單,以上價錢可能有少少出入
但我記得埋單係 $259
2016-04-23
用餐优惠
優惠券
  • 菜肉餛飩
2016-03-13 644 浏览
生煎包太濕 做唔到挻身食落唔夠脆入面冇咩湯汁個包和餡料容易分開好多菜 但冇咩肉絲和菇麵條夠硬身但個汁太鹹和太水食呢個要小心唔好彈落件白色衫到正常辣都幾辣雞扒我只食到炸粉個麵幾彈牙
生煎包太濕 做唔到挻身
個麵幾彈牙
雞扒擔擔麵
2016-03-13
2016-02-13 457 浏览
早前同屋企人去左尚點到食晚飯,叫左5樣野食 - 火腿津白、上海粗炒、上海小籠包、蟹粉炒年糕和蟹粉炒飯。屋企人對呢間餐廳都好滿意,覺得野食同環境都唔錯。我覺得呢間餐廳既野食都好好味,地方都好整潔和寬闊,而且員工服務態度都唔錯。我個人就最中意食蟹粉炒年糕,真係用新鮮既蟹整,而且非常多蟹粉,味道十分入味,食完都想再食,屋企人都好中意食。當蟹粉炒飯黎到個陣,係見唔到炒飯。蟹粉佈滿係炒飯面上,有好多蟹粉可以撈飯食,味道亦好好味,蟹粉味道唔會太淡太咸。 上海小籠包味道都好入味,一咬就有好多汁,而且小籠包皮亦唔太厚。 上海粗炒十分入味,配菜和肉亦好多。 火腿津白都唔錯,味道較淡,適合老人家口味。
上海粗炒十分入味,配菜和肉亦好多。
火腿津白都唔錯,味道較淡,適合老人家口味。

2016-01-04 691 浏览
跟老爸到明愛醫院探病,之後當然要醫肚。老爸偏好中菜,我又不想到一般的酒樓,想起附近經常大排長龍的上海飯店"尚點",見時間尚早,快要六時應該不用等位吧!到達時人潮尚未出現,餐廳裝潢簡單新穎,以方桌為主,亦有小數圓桌供大夥人聚餐,座位挺舒適的。我們二人點了四個菜(老爸較大食XD)上海擔擔麵(小辣)- 味道十分濃郁,花生味香濃,帶有小小辣味,食慾大增。湯底稀杰適中,不會水汪汪的,而麵條軟硬度也不錯。 上海粗炒 - 炒得較為油膩,但火喉十足。但配料較少,只有少量冬菇絲、蔬菜絲。 黃金排骨 - 這是邪惡的食物,排骨沾滿咸蛋黃再炸,非常美味香口,但膽固醇也不少吧~_~咸蛋黃的味道十分出眾,排骨肉質亦彈牙,但肉味稍欠,炸得恰到好處,不會過於油膩。建議送飯食,否則光吃數塊便會過咸。 酥炸菜肉大餛飩 - 餛飩炸得金黃,外皮炸得脆卜卜。但餛飩皮略厚,餡料也偏小。 以屋村商場食店來說質素相當不錯,價錢合理。

上海擔擔麵

黃金排骨

酥炸菜肉大餛飩

以屋村商場食店來說質素相當不錯,價錢合理。
2016-01-04
上海擔擔麵
黃金排骨
2015-12-10 679 浏览
3個人,1長者2成人,齊齊去食晏。婆婆鐘意上海菜,慶祝婆婆做完小手術,食番餐好。先叫個午市套餐,一定扺過散叫。冷盤前菜要窩夫,三個人分份量是少了一點,一人份量是剛好,我喜歡清淡少油,感覺健康,合我胃口,婆婆卻嚴吾夠油淡口,老人家味覺遲鈍小小喜歡重口味。主菜要上海粗抄,我認為偏咸也偏甜,吾算油,婆婆重口味就啱啱好,吃了2大碗。小食要窩貼,外皮脆香肉就鮮甜,有3件,一人一件。飲品加$5要熱黑木耳露給婆婆,婆婆話夠熱,小小甜,好滋潤,我見到有黑木耳肉及紅棗,都應該幾真材實料。另外散叫3樣野,紅油抄手,上面有炸蒜泥,加埋小小辣椒醬,非常惹味,而且小小辣味提升了味道層次,辣味與酸味互相平衡,沒有一味的死辣,非常滿意。小籠包,一籠4個,皮薄餡靚,不錯。食飽飽,再叫個酒禳丸子,超好味,桂花清香微甜,丸子米香彈牙,己經很久食吾到呢個水準,比很多上海老店更要出色。

先叫個午市套餐,一定扺過散叫。

窩貼
紅油抄手
  • 黑木耳露
  • 酒禳丸子
2015-11-21 490 浏览
呢間o係元州商場開左唔係好耐ge上海菜環境不錯,menu食物款式好多, 而且咁岩呢排做緊蟹粉系列 雞絲粉皮($42)Lam脷: 4/5抵食: 4/5相機: 3/5呢個雞絲粉皮好食, 粉皮彈牙滑流,雞絲同青瓜ge份量剛好,最重要係麻醬夠多,不錯 蟹粉炒年糕($108)Lam脷: 3/5抵食: 2/5相機: 3/5呢個蟹粉炒年糕比想像中大份, 年糕用鍋上, 所以食到尾都仲係好熱, 不過蟹粉同年糕好分離, 2者唔太夾, 蟹粉味亦唔夠濃, 油份偏多,但幸好年糕好煙un, 就咁食都ok 但以呢個水準價錢偏貴大排刈包跟面醬肉汁($28)Lam脷: 3/5抵食: 4/5相機: 4/5呢個大排刈包以蒸籠上,外表討好, 食落都幾特別, 蒸包夾住一塊炸豬排同生菜絲, 加埋咸咸地ge肉汁, 味道不錯,  但豬排太細塊而且肉汁太小, 有d dry,可以再改良一下
呢間o係元州商場開左唔係好耐ge上海菜環境不錯,
menu食物款式好多, 而且咁岩呢排做緊蟹粉系列
雞絲粉皮($42)
Lam脷: 4/5
抵食: 4/5
相機: 3/5

呢個雞絲粉皮好食,

粉皮彈牙滑流,
雞絲同青瓜ge份量剛好,
最重要係麻醬夠多,不錯
雞絲粉皮
蟹粉炒年糕($108)
Lam脷: 3/5
抵食: 2/5
相機: 3/5

呢個蟹粉炒年糕比想像中大份,
年糕用鍋上, 所以食到尾都仲係好熱,

不過蟹粉同年糕好分離, 2者唔太夾,

蟹粉味亦唔夠濃, 油份偏多,
但幸好年糕好煙un, 就咁食都ok

但以呢個水準價錢偏貴
蟹粉炒年糕
大排刈包跟面醬肉汁($28)
Lam脷: 3/5
抵食: 4/5
相機: 4/5

呢個大排刈包以蒸籠上,
外表討好, 食落都幾特別,

蒸包夾住一塊炸豬排同生菜絲,
加埋咸咸地ge肉汁, 味道不錯,

但豬排太細塊而且肉汁太小, 有d dry,
可以再改良一下
2015-10-28
2015-11-11 370 浏览
不得不讚呢間店個舖位幾靚,我唔係成日來長沙灣但近日幾次行過都留意到,想入去試下。終於今次就入左去LUNCH價錢其實同區黎講係貴左少少,每個麵都要五十幾蚊起,不過即管一試食落有驚喜。麵質固然係適中,雞球都肉質夠軟滑,但主要驚喜係雞球啲醬汁,真係調得好好味,唔太濃,好惹味,但又唔會蓋過食物味道溝埋落啲麵度連啲麵都彷如畫龍點晴真係好食,下次再試下其他菜式

終於今次就入左去LUNCH

食落有驚喜。麵質固然係適中,雞球都肉質夠軟滑,

溝埋落啲麵度連啲麵都彷如畫龍點晴

真係好食,下次再試下其他菜式
  • 雞球擔擔麵
2015-09-11 453 浏览
元洲商場從裝修完後開左好多食肆, 今日特地黎試尚點因為平時食飯時間黎到都幾full, 所以今日鋪頭一開我就入黎食因為一個人所以只叫左兩樣野食, 就係刈包同生煎包刈包讀音係掛包, 因為係台灣食過好好食而香港唔係好多地方有見到就叫左個佢地岩岩新推出既肉碎刈包首先上台既係酸菜肉碎刈包, 但上台我有少少呆左, 可能因為配合返佢乎餐廳路線, 佢會配刀叉俾你但刀叉點會有個個風味, 我因為想食健康少少叫左肉碎, 但刈包因為係半開所以其實用刀叉食都唔會食到, 所以我都係拎起個包黎食方便肉碎有少少乾, 唔juicy, 但有返少少酸菜係返度爽口所以口感都唔錯, 不過下次會叫返正宗夾一片肥豬肉既, 咁應該會好好多!至於生煎包, 一客有4隻, 佢會用一個小煎pan送上黎俾你生煎包既底煎得好脆身而且無煎過頭, 咬開入面肉碎好多汁而且重有好多汁係可以係個包入面倒出黎, 好好食, 一人兩隻都可以, 但一個人食哂4隻就開始有d滯喇總括而言係好食! 係長沙灣黎講算係唔錯可以再食既上海菜!難怪成日都咁多人食, 因為我12點半前埋單走已經要拎飛等位由於走中上路線, 全日都有加一收費
元洲商場從裝修完後開左好多食肆, 今日特地黎試尚點
因為一個人所以只叫左兩樣野食, 就係刈包同生煎包
刈包讀音係掛包, 因為係台灣食過好好食而香港唔係好多地方有
見到就叫左個佢地岩岩新推出既肉碎刈包
至於生煎包, 一客有4隻, 佢會用一個小煎pan送上黎俾你
總括而言係好食! 係長沙灣黎講算係唔錯可以再食既上海菜!
難怪成日都咁多人食, 因為我12點半前埋單走已經要拎飛等位
由於走中上路線, 全日都有加一收費
2015-08-23 532 浏览
星期六晚上,忽然想吃上海小碟及點心,首選當然係銅鑼灣翡翠拉麵小籠包,但與友人身在長沙灣,又不想舟車勞頓過海,當經過再次翻新的元洲商場,見正門口的尚點有小籠包吃,見地方不錯,諗住一試無妨,今次我錯了!兩欵冷盤小碟先上桌,雞絲粉皮味道上沒什麼大問題,只是幾乎找不到雞絲,另一道四喜烤夫就是我吃過賣相最差之最 (註:因食物賣相太差勁,所以提不起勁拍照),切功欠奉、無色無味,試了一件後原封不動至結賬。再來的紅油抄手外觀還可以,但紅油真的只是紅色的油,沒甚辣味,但未至難吃,跟著來的蒸饅頭最令我火冒三丈,亦是寫這篇食評的主因,一上桌已知受騙,明明是用微波爐叮的急凍貨色,面頭出現一貫用微波爐叮完的皺巴巴特性,饅頭叮完用碟上,因無法散熱,饅頭底部已全濕,吃了半件已放棄,雖然平均只賣四元一隻的小饅頭,可能沒什麼利潤可言,但要賣就應該認真做好佢,上館子吃飯的大前提係想吃到在家未必吃到的東西,微波爐叮的,我在家也不願吃,可能店家明白我們不吃微波爐食品,反而在館子可吃個夠。跟著鮮肉及雙松小籠包,兩籠小籠包同樣表皮過乾,黑松露及松茸什麼的完全吃不出來。因太喜愛翡翠拉麵的雞火炒飯,見菜牌上有即點了,一見真身,未吃已
因太喜愛翡翠拉麵的雞火炒飯,見菜牌上有即點了,一見真身,未吃已高下立見,飯粒並非粒粒分明,濕濕的,師傅的功夫及飯的選材由此可見,炒飯味道偏鹹,但不算難吃。
友人們各自點了雞排擔擔麵及菜飯,雞排肉的顏色偏粉紅,明顯係較次級的雪藏貨,好吃極有限,炸漿上得太厚,兼且兩塊雞排厚薄相距甚遠,其中一塊只得薄薄的雞肉及厚厚的脆皮,反正也不太想吃,連投訴更換也免了。
最後,油菜真的是貨真價實的油菜,油與菜的比例接近一比一,要叫一碗熱水來走油,有吃火鍋的感覺。
明白現在經營困難,租金壓力等因素令成本高昻,但有沒有用心做,顧客是吃得出的,平價的材料亦可烹調出美味來。
2015-08-22
  • 完全沒有值得推介的食物
2015-08-10 547 浏览
話說呢排尋找失去中的窩貼味道,就每間上海店試下,今日來到呢到試,不需要等位,不用塔臺,在午市有套餐,前菜加主菜加點心都係60元內,有人服侍,就點了個涼拌粉皮,麻醬幾香,粉皮也爽口,再來麻醬拌麵,麵有青瓜,花生醬,麻醬,一定很香,十分開胃,麵質也適中,加12元點了窩貼,皮厚,肉夠味,但太細隻,餐飲要了酸梅湯,似加水的不是自制,總結平,服務好,多選擇
有人服侍,就點了個涼拌粉皮,麻醬幾香,粉皮也爽口,
加12元點了窩貼,皮厚,肉夠味,但太細隻,
餐飲要了酸梅湯,似加水的不是自制,
總結平,服務好,多選擇
2015-07-26 547 浏览
今晚大胃王要加班,一家之煮跟米飯班主又要去上堂,所以小妹當然要做他們的電燈泡,痴著他們去晚飯啦~ 一家之煮提議試試一間新開的上海菜館,她說,這店子每日都有很多人排隊的~既然如此,那就試試吧~六時許到達,還未需要排隊,但七時許,就開始有條小人龍啦~我們被安排坐在沙發位,都蠻舒服的~ 餐點選擇也不少,每個類別也點些試試吧~先上桌的是酸辣湯 ($26),可以選擇一窩或一碗,我們只想試試味,點一碗就好了~ 還好只點了一碗呀!用料頗豐富,有不少木耳絲筍絲蛋絲,可惜又是不酸不辣的,調味做得不太好,淺嚐數口就放棄了....多心的小妹,樣樣都想試,還好餐廳有一個自選涼菜 ($68)的選擇!可以從九款小食中,點選四款做成拼盤,正適合多心的我們呀!我們選了開洋拍青瓜、四喜烤夫、雞絲粉皮及糖醋小排~ 其中糖醋小排的水準最好,甜甜酸酸的,排骨帶點嚼勁而外層帶點香脆,不錯~ 雞絲粉皮的雞肉嚡嚡的,粉皮太軟趴趴,醬汁亦不夠,一點也不吸引... 手拍青瓜最皇要的是醬汁跟青瓜的磨合,可是這青瓜竟然是沒有味道的,就像是上桌前才把醬汁淋在青瓜上一樣...至於四喜烤夫,看樣子就知味道不夠,入口還有一陣油膱味,實在是不合格呀

六時許到達,還未需要排隊,但七時許,就開始有條小人龍啦~
酸辣湯
多心的小妹,樣樣都想試,還好餐廳有一個自選涼菜 ($68)的選擇!可以從九款小食中,點選四款做成拼盤,正適合多心的我們呀!我們選了開洋拍青瓜、四喜烤夫、雞絲粉皮及糖醋小排~ 其中糖醋小排的水準最好,甜甜酸酸的,排骨帶點嚼勁而外層帶點香脆,不錯~ 雞絲粉皮的雞肉嚡嚡的,粉皮太軟趴趴,醬汁亦不夠,一點也不吸引... 手拍青瓜最皇要的是醬汁跟青瓜的磨合,可是這青瓜竟然是沒有味道的,就像是上桌前才把醬汁淋在青瓜上一樣...至於四喜烤夫,看樣子就知味道不夠,入口還有一陣油膱味,實在是不合格呀!
開洋拍青瓜、四喜烤夫、雞絲粉皮及糖醋小排
淺嚐了糟糕的前菜,包點也開始上桌啦~ 酸菜肉碎刈包 ($25) 是最新推介,刈包鬆軟可口,加了惹味的酸菜肉碎,合拍非常! 是今日最滿意的一道菜呀!
酸菜肉碎刈包
雙松小籠包 ($52)也是店子的推介菜,當然要試試啦~~ 白色的是松茸小籠包,松茸味濃郁,跟嫩滑的豬肉混在一起,不錯~ 黑色的是黑松露小籠包,濃濃的黑松露味,帶點甘香,也不錯~ 可惜這兒的小籠包外皮較厚,精緻欠奉~
雙松小籠包
招牌生煎包 ($30) 以鐵板奉上,以為它是熱烘烘的嗎? 才不!!! 生煎包只是暖暖的.... 包身厚厚但頗鬆軟,底層只是微脆,豬肉餡兒小小的一顆,沒有一點湯汁,入口有點膩膩的,不討好~
招牌生煎包
招牌生煎包
有米飯班主在,當然要多點一些澱粉質啦,愛年糕的小妹就選了薺菜松茸炒年糕 ($68)~ 薺菜切得細碎的,加上點點肉絲以及香濃的松茸,本應是很好食的,可惜年糕不是什麼好貨式,成實實的,沒有年糕該有的煙韌口感,浪費了美味的配菜呀!
薺菜松茸炒年糕
上海粗炒 ($56) 無論顏色及油潤度都對板~ 味道也調得剛好,甜甜的,不會過鹹~ 上海麵煙煙韌韌的,加上點點白菜肉絲,算不錯了~
上海粗炒
鹹點實在令人失望,唯有期望甜點可以挽回一點分數吧~高力豆沙 ($28) 一客三顆圓滾滾的,重重實實的,蛋白沒有很綿密,豆沙也是一味的死甜,不推介呀.....
高力豆沙
高力豆沙
鹹也不行,甜也不行,奈何大胃王今晚加班,回家無飯食,只好點一客排骨菜飯 ($54) 外賣,待他回家有東西吃~ 卻想不到,飯的賣相也不錯,倒有幾分像便當~~ 可能大胃王肚餓吧,他說味道不錯呢~
排骨菜飯
這長龍熱店,著實令人有點失望呢...
2015-07-10
2015-07-12 540 浏览
母親大人鍾意上海菜, 難得放假就諗住近近地去尚點試下啦......之前成日行過都見佢門外有好長嘅隊喺度等位, 咁就預早一日打去訂位, 但晏晝打去時已經話full booking要walk-in, 都唔緊要, 早有早食, 就決定食晚市頭輪, 希望唔駛等咁耐啦......1750, 母親大人已經去到, 果然無人等位, 咁就直接入座啦, 限時90分鐘, 但以我家嘅速度而言, 肯定綽綽有餘......一入座, 母親大人已經叫左7個餸, 有1) 河蝦仁海帶煨麵; 2) 雞絲粉皮; 3) 香煎素鵝; 4) 燻蛋; 5) 鮮肉小籠包; 6) 薺菜豆腐羹; 7) 雪菜肉絲炒年糕......先上枱嘅喺雞絲粉皮, 同平時喺其他上海舖食嘅有D唔同, 呢度嘅雞絲粉皮個醬汁好明顯較為深色, 認該係落左醬油或者豉油落去, 不過味道就同其他地方無乜分別第二樣上枱嘅係炒年糕......一上枱, 即刻打個突, 點解碟炒年糕會同上海粗炒一樣咁深色架!!! 我自問唔喺餐餐都食上海野, 但係落老抽去炒雪菜肉絲, 我真係第一次囉!!! 食落口, 除左咸味, 就係咸味, 雪菜本身嘅味道, 同豬肉本身嘅味道都全部被覆蓋曬, 可惜可

第二樣上枱嘅係炒年糕......一上枱, 即刻打個突, 點解碟炒年糕會同上海粗炒一樣咁深色架!!! 我自問唔喺餐餐都食上海野, 但係落老抽去炒雪菜肉絲, 我真係第一次囉!!! 食落口, 除左咸味, 就係咸味, 雪菜本身嘅味道, 同豬肉本身嘅味道都全部被覆蓋曬, 可惜可惜......跟住上枱嘅係煨麵, 煨麵嘅湯底唔錯, 河蝦仁都爽口彈牙, 整體而言都唔錯嘅......
第四樣上枱嘅係小籠包, 小籠包皮薄, 有湯汁, 本身係唔錯嘅作品, 但因為一個問題, 再好味嘅野都即刻大打折扣!!! 我地一行四人, 兩個一邊咁打對面坐喺一張方枱度, 而整番果兩邊其中一邊貼牆, 咁好自然上菜位喺淨番果邊無人嘅枱邊位啦係咪? 點解係都要捨易取難, 要喺我同我隔離個人中間上菜呀! 技術好我都算吖, 手又唔夠長, 仲要撞到我背脊, 咁係咪搏鬧呀!! 第五樣上台嘅素鵝又要咁上菜? 喺咪專登架!!! 難得我同母親大人出黎食飯, 無謂令佢掃興, 好, 忍你!!
講番碟素鵝, 無乜特別, 就咁煎香就上枱, 醬汁欠奉, 不過本身嘅味道都充足嘅, 整體算不過不失啦......第六樣上豆腐羹, 又諗住喺我後面上? 大佬呀! 個煲重架, 你唔夠手力成煲整跌的話我入硬醫院架!! 結果連母親大人都睇唔過眼, 叫個侍應喺枱邊上, 我先保得住小命......豆腐羹其實本身無乜特色, 但可能因為剛剛食完素鵝, 個豆腐羹正好清一清味蕾, 感覺上特別好味

最後一樣上嘅係燻蛋......燻蛋係凍嘅, 呢樣唔出奇, 咁花功夫去整嘅菜式實在無可能收到order先開始整, 但出奇就出奇在預先做好嘅食品竟然去到最後先上枱? 一食落口, 除左凍冰冰嘅感覺之外, 完全無燻蛋應有嘅香味, 究竟我食緊嘅係未完成嘅半制品, 定係求其整嘅次貨呀?

本來開開心心食餐飯, 結果食到成肚火, 尚點你都算好野喇!
题外话/补充资料: 講開服務質素嘅問題, 不得不提......食到一半嘅時侯, 突然間聽到有警鐘響! 四圍望一望, 見唔係火警鐘響, 就問下行過嘅侍應究竟發生乜事啦, 點知佢竟然答我地話 "成日都係咁架啦, 唔駛理"......大佬呀, 我理得你個警鐘一日響10次定一日響100次啦, 我係問緊你發生乜事囉, 唔該你都認真答我吖, 你唔知可以答我唔知, 唔係喺度九唔答八囉!! 你咁講完, 仲衰過你完全乜都唔囉, 知唔知呀!!!!
2015-07-12