2020-10-15
岩浪天扶良日本料理位於銅鑼灣港鐵站D出口Sogo隔離嘅澳門逸園中心,位置非常就腳;成棟大廈嘅日本料理都食過好幾間,而岩浪天扶良係最出色👍🏻嘅其中一間;環境裝修行日本和風,乾淨俐落,每個坐位預設嘅擺位整整齊齊;而且食材新鮮,擺碟亦好精緻,另食客無論味蕾同眼球都得到極大滿足感😋。我最鍾意食Omakase,可以慢慢品嘗師傅為食客精心挑選當日最新鮮嘅食材而設計每道菜式。墨魚子 - 底部有幼滑豆腐,豆腐味濃而滑明太子護絲 - 啖啖食倒明太子鮮味北海道新鮮青口 - 微微烤焗過,配合微微沙律醬汁,更特顯出青口鮮味。紫淮山配蕃茄 - 紫淮山新鮮爽口脆嫩,切成幼條,掛滿酸酸汁調味,非常開胃。水八爪魚 - 八爪魚刺身面已鋪上酸汁及調味鹽,肉身非常爽口,經過慢慢咀嚼後開始帶黏,非常鮮甜,吸盤就非常脆口,同魚身係兩種唔同口感。🥢《平靜魚》- 魚味甘甜;🥢《拖羅》- 油花豐富,分怖均勻,入口即溶;🥢《梳子魚 》- 微微炙過,另肉質多一份甘香;🥢《新鮮北寄貝》- 比起已熟帶紅色果種更加爽口鮮甜🥢安康魚肝 - 呢個每次食Omakase都非常期待有得食😋,口感細緻,入口即刻溶化,鮮味無窮。🥣白身魚松茸湯 - 松茸可
墨魚子 - 底部有幼滑豆腐,豆腐味濃而滑
明太子護絲 - 啖啖食倒明太子鮮味
🥢《平靜魚》- 魚味甘甜;
🥢《拖羅》- 油花豐富,分怖均勻,入口即溶;
🥢《梳子魚 》- 微微炙過,另肉質多一份甘香;
🥢《新鮮北寄貝》- 比起已熟帶紅色果種更加爽口鮮甜
🥣白身魚松茸湯 - 松茸可算係菌中之皇,菇味濃郁,感覺飲左好滋補咁😃
🥢燒和牛柳 - 一啖一口,約6成熟,中間仍帶粉嫩,入口溶化,油花甘香;拌碟嘅炸蒜亦非一般配角😆,炸得非常乾身脆口,蒜味極之極之香濃,非常好食👍🏻。
🥢天婦羅 - 炸漿只薄薄一層,原全唔會油膩
鮑魚 - 鮮甜軟淑有咬口;
鮮竹蝦 - 蝦身非常鮮甜,蝦頭黏住小小蝦膏炸到卜卜脆;
沙𩺬 - 味道較淡,剛好平衡番味蕾
🍣壽司飯比例岩岩好,一啖一口,飯底微暖,軟硬適中;師傅握壽司亦做得非常好,唔會散開;左口及黑目鯛都非常新鮮。
🥢海膽杯子撈 - 海膽色澤金黃,味道甘甜,質感細緻,入口即溶,飯中間有幾粒帶子粒,更多一份鮮味。
甜品 - 靜剛蜜瓜、綠茶紅豆奶凍、富有柿 -
紅豆甜味剛好中和綠茶中清新帶些小微澀嘅味道,我覺得綠茶同紅豆簡直係天生一對,完美配合。
完成整個甜品,完美一餐劃上完美句號😋