2012-09-24
CAFE DECO幾乎是每年男朋友和朋友都會去一次的garthering好地方但我們都是weekday去比較人少 不用迫可是裝修了幾個月都不能去終於重新再開放了兩層的餐廳裝修後只是有一點小更新內裝基本上是一樣的不過聽說最大型的裝修還未完成遲一點會有360的玻璃窗整個香港夜景會更加一覽無唯~~~~(期待中~~)至於野食真的抵食酒類同生蠔是比較出色的上去不能不試一班酒鬼朋友開左3支紅酒5支白酒可是我不是好識酒類就不逐一記錄了無敵靚景配令立立餐具酒杯非常剔透MENU也是新的,有D舊菜色無左有D失望,但多了一份人情味是第一板就有MAN NG的介紹1984年就在這裡工作一位好NICE好PRO既BAR MANAGER(我們的酒也是他推介的)我們的主題生蠔Oyster - 當日好似有8種蠔供應,蠔吧裝修後未重開,不似以前可以即埸揀所以我地要求RANDOM佢地揀比我地我自己比較中意細果隻,好濃海水味好甜,真係好正.....而大隻既味道比較淡但都好鮮甜Classic Caesar salad - 基本野,新鮮Seafood pasta - 煮得岩岩好,麵同蝦麵好彈牙,個SAUCE亦都好乾身岩岩好~~正!
但我們都是weekday去
比較人少 不用迫
可是裝修了幾個月都不能去
終於重新再開放了
兩層的餐廳裝修後只是有一點小更新
內裝基本上是一樣的
不過聽說最大型的裝修還未完成
遲一點會有360的玻璃窗
整個香港夜景會更加一覽無唯~~~~(期待中~~)
至於野食真的抵食
酒類同生蠔是比較出色的
上去不能不試
一班酒鬼朋友開左3支紅酒5支白酒
可是我不是好識酒類
就不逐一記錄了
無敵靚景配令立立餐具
酒杯非常剔透 MENU也是新的,有D舊菜色無左
有D失望,但多了一份人情味是
第一板就有MAN NG的介紹
1984年就在這裡工作
一位好NICE好PRO既BAR MANAGER
(我們的酒也是他推介的) 我們的主題生蠔
所以我地要求RANDOM佢地揀比我地
我自己比較中意細果隻,好濃海水味
好甜,真係好正.....
而大隻既味道比較淡
但都好鮮甜 Classic Caesar salad - 基本野,新鮮 Seafood pasta - 煮得岩岩好,麵同蝦麵好彈牙,個SAUCE亦都好乾身岩岩好~~正! Tartufo e Prosciutto - 餅底較"林"prama ham好新鮮 Lamb rack - 好好味~~~好JUICY!我本身唔食羊,除左羊架,因為新鮮羊架係唔"SO"的,好正!!! 8oz Steak - medium rare牛味香濃~~ US Kurobuta Pork Collar steak with two handmade relishes - 有驚喜,肉質煙韌,竟然有牛味,好香,好多肉汁-推介! Creme Brulee Flambe /Warm Valrhona Chocolate Fondant with Coconut Heart / Tiramisu -
Creme Brulee Flambe - 即場點火既Creme Brulee,表演成份較多,焦糖面不夠脆
Warm Valrhona Chocolate Fondant - 同樣是冰火系列好受大家歡迎,配BERRY ice-cream,非常不錯,但朱古力流心不夠流心
Tiramisu - 好酒!!!好濃郁好好味!
Grand Marnier Souffle - 冰火系列- 梳乎里好似陣風咁,入到口只剩雪糕,口感特別,感覺最唔肥既甜品 - 推!!!
题外话/补充资料:
Cafe deco以GILL出名揀完MAIN COURSE可以要求不同的SIDE DISHES另外上碟