2014-03-12 7561 浏览
我好少會留言,通常係黎open rice睇既多……但由於朋友請客,我又好少食得咁豪同咁開心 所以咪寫下食平,讚下呢度,……早幾日,朋友得了奖,r話請客,我地見咁開心,就約埋老友數人唸住豪一豪佢,open rice見到呢度有放題……咪唸住訂位……點知一問之下發現呢度得星期日同一先有放題,同埋佢地放題好鬼爆,我地訂得太(玟水)所以唯有下次先試放題……今次訂左間海景房食散叫……感受一下(包箱)既滋味,一來到呢度,見到有個閃閃發光既(夢)字起個門口,感覺好鬼得意,跟住就有個和服姐姐帶位……咁入到房坐,感覺都幾吾錯,跟住就同朋友仔睇下食咩好,睇完一輪,樣樣都好想叫,但真係無從入手,吾知點算,最後就請了和服姐姐给我地建議下,而佢會問下我地有咩好想食同唔食咁……最後我地食了什綿刺身,生蠔,(勁鲜甜)好想試好耐的喜之次魚,(好滑)天婦羅,銀雪魚,日本曼魚飯同加洲卷,全都好好味,不是吹水,擐境又好,可昔係貴左少少,(有人請就最好…… 但下一次繼續有机會,我一定會再黎,同推薦朋友黎試下
所以咪寫下食平,讚下呢度,……

但下一次繼續有机會,我一定會再黎,同推薦朋友黎試下
题外话/补充资料: hsbc有8折
2014-03-08
纪念日
  • 喜之次
2014-03-12 9243 浏览
第一次寫食評 因為真係太特別 忍唔住開左個ac星期日幫媽媽慶祝生日咁就訂症鐵板燒六位然後我地早左少少到 門口出面已經企滿人我諗應該都係食放題(之前其實係想訂呢個)然後佢地都提前左5分中開門 所以話日本餐廳永遠係最準時 有早無遲!哈哈好快咁安排左我地坐低 侍應放低茶同menu但無可奈何 我地望一望menu真係無從入手始終第一次食鐵板燒然後鐵板師父都出埋黎 咁就問我地想食咩我地梗係話咩都想試下XD最後係佢推介下 我地叫左三個海鮮餐(有龍蝦既但唔記得咩名)三個日本和手餐同埋一個壽司拼盤for小朋友係期待師父點整比我地之間 已經逐道逐道咁出晒前菜 剌身 唔快唔慢 岩岩好食完一樣黎一樣終於師父開始炒野 哇 即刻成個場香噴噴咁師父都好識做咁將海鮮餐和牛餐mix晒埋一齊 等我地咩都有得試下 真係好開心然後海鮮分別食左炒帶子 蠔 銀雪魚講真 食海鮮最驚就係腥 但呢個真係完全冇仲好鮮味 食落去又有口感 總之好香之後到龍蝦 咁我地每人半邊 龍蝦我本身見佢新鮮放出黎好細隻諗住冇咩肉 錯晒!佢真係成邊都係肉仲要好多膏 真係食到成家啜啜聲 哈哈!重點牛肉黎啦 大家都好期待成日話日本和牛幾好味咁 師父全部整左5成
第一次寫食評 因為真係太特別 忍唔住開左個ac

星期日幫媽媽慶祝生日咁就訂症鐵板燒六位
然後我地早左少少到 門口出面已經企滿人
我諗應該都係食放題(之前其實係想訂呢個)

好快咁安排左我地坐低 侍應放低茶同menu

終於師父開始炒野 哇 即刻成個場香噴噴
然後海鮮分別食左炒帶子 蠔 銀雪魚
講真 食海鮮最驚就係腥 但呢個真係完全冇
仲好鮮味 食落去又有口感 總之好香
佢真係成邊都係肉仲要好多膏 真係食到成家啜啜聲 哈哈!
重點牛肉黎啦 大家都好期待成日話日本和牛幾好味咁 師父全部整左5成熟比我地 佢話咁樣先係最顯得出個牛味
咁食一舊落口 即溶!可能真係我見識少 我未食過咁好味既牛 加埋佢個汁 真係一流
就算見晒紅 食落去完全冇問題 冇生味
成程我地都食得好開心 有讚無彈

然後師父又得閒陪我地傾下計
又玩左個鐵板搶火表演 好精彩 搞到我地好開心
其實真係食野最緊要有好既service
呢到完全做到 仲要野食都好好味

不過缺點係 有d遠 又唔近尖東站又唔近紅磡站
而且想食放題一定要提前訂位 唔係話前兩日就一定有位!!! 我就經常都無緣放題
Btw 會黎第二次一定!

超好味和牛
壽司拼盤
2014-03-09
生日
超好味和牛
2014-01-08 8774 浏览
幸福的午餐@嵯峨野今日有食神去nikkon酒店食lunch叫咗個差唔多全場最貴嘅午餐六百七十~食和牛十分之期待滿心期待普通嘅野菜沙律特選刺身有番啲質素吞拿魚夠鮮甜鵝肝∼超級鮮甜肥美煎三文魚但我其實都係鍾意三文魚係raw煎熟咗 no good主角係和牛有啲失望因為唔係入口即溶我要medium佢俾個welldone我仲要有啲渣添主角係和牛~有啲失望~因為唔係入口即溶~ 我要medium佢俾個welldone~ 仲要有啲渣添!柚子雪糕我的最愛好清甜好fresh
野菜沙律
特選刺身有番啲質素
吞拿魚夠鮮甜
鵝肝∼超級鮮甜肥美
煎三文魚
但我其實都係鍾意三文魚係raw
煎熟咗 no good
主角係和牛
有啲失望因為唔係入口即溶
我要medium佢俾個welldone我
仲要有啲渣添
我的最愛
好清甜好fresh
题外话/补充资料: 上菜慢~有d 亂~waitress not polite~no smile at all!
2014-01-08
特選刺身
2014-01-04 7411 浏览
受日本最大網購公司邀請出席「日本名廚廚藝坊」的煮食班, 品嚐了自己親手做的美味「日式煮帶子肉丸」及「松葉蟹肉酸食」後, 網購公司還宴請一眾博客到嵯峨野品嚐午膳套餐, 我是第一次到嵯峨野, 感覺很幸福喲~不同大小的餐枱以屏風隔開, 私隱度高, 面前還有一大片綠油油的景色, 身心舒暢...餐廳的掛牆屏風將陽光反射, 金光閃閃, 好耀眼...餐具也擺放得份外優雅...前菜蒟蒻外型像米粉, 口感爽彈...壽司盛合的每一件壽司都非常美味, 米粒圓潤飽滿, 米香與醋香非常平衡, 魚生新鮮, 而家想吃都流口水...天婦羅做得好出色, 炸漿又薄又脆... 烏冬柔韌有彈性... 茶碗蒸香滑有蛋香... 凍豆腐滑溜有豆香... 飯後果好少咁認真, 出動到車厘子, Yummy... 菠蘿好酸呀!!! 不過食到咁飽, 酸D幫助下消化都好...環境同食物都好好, 有機會一定會再來...

餐廳的掛牆屏風將陽光反射, 金光閃閃, 好耀眼...
餐具也擺放得份外優雅...
前菜蒟蒻外型像米粉, 口感爽彈...
壽司盛合
天婦羅烏冬
飯後果
環境同食物都好好, 有機會一定會再來...

午餐
除夕
其他
壽司盛合
天婦羅烏冬
2013-11-02 6306 浏览
呢間嘅日本餐係我咁耐以來後來無一樣嘢會覺得唔好食嘅日本菜!今次因為無book位所以得返壽司枱坐!不過感覺唔錯個feel有啲似去左日本旅行開餐咁😂😂照舊先叫小小酒飲順下條氣先😂😂今次揀左兩枝吟釀🍶🍶之後就係刺身啦>由師傅揀當日新鮮嘅每樣要啲,呢到啲刺身真係無得輸👍黎十次十次都咁好味道😘之後叫左個誠既壽司拼盤其他唔多作介紹啦反而個香蔥吞拿魚卷係好出色既香蔥同輕輕既蔴香味令我好快就一粒粒咁極速消滅唒Luu仲飲埋個蜆仔湯,清清既非一般普通嘅面豉湯大家一定要試試吖!之後呢個好似叫野菜帶子天婦羅,我每次都會叫㗎,一啲都唔油膩炸得恰到好處而且仲食到粒粒帶子嘅鮮味!!!最後叫埋個滑蛋豬扒,因為味道濃濃的所以叫左個十足粘度嘅飯團一齊食!好滿足嘅一餐呢🙊🙊🙊
今次揀左兩枝吟釀🍶🍶之後就係刺身啦>
其他唔多作介紹啦

• 刺身
  • 野菜帶子天婦羅
  • 牛舌
2013-10-30 5547 浏览
嵯峨野~~名就聽得多,食評也見得多,由於是放題形式,而價錢也不太平,所以放題系列中仍未試到,但終於有機會啦!哈哈!朋友中聚會又提起食日本放題,今次有人萬歲,二話不說,提議去嵯峨野,竟然大家又話可以一試就促成今次聚會.食物方面種類都幾多,有魚生,燒物,炸物,壽司,甜品.魚生是厚切的,十分新鮮,要回本的話,真的不能錯過鵝肝多士,燒雞泡魚乾,帶子,西泠薄燒。要飽肚的更有飯,烏冬選擇.食到差不多,甜品當然不能缺少,雪糕好好味,不是超市貨式,推介柚子雪葩,好清新.總括來說,食物同環境都令人滿意,服務生都好有禮拜,值得一讚。 會再去呀!!

食物方面種類都幾多,有魚生,燒物,炸物,壽司甜品.

2013-09-16
2013-10-16 4728 浏览
今天一行四人帶著期待的心情,一家四口到此晚飯,之前有很多朋友說它們放題水準很高,可能期望過高,看過order紙後有點失望! 因太少食物種類。先來薯仔沙律,味道幾好,煙肉味香,但冇咩沙律應有的酸味,波菜也是冇咩味,但三少碟就幾好味。再來叫刺身同sushi,三文魚唔太油香,左囗魚同呑拿魚就幾好,最正係油金魚!油香非常出色!赤貝同螺肉有點行貨,最唔掂係劍魚,有雪味!Sushi就好對板!每款都very good,只係出得好慢!第二次order等左一個鍾有多先到!蔥呑拿魚腩最好味!到燒物同鐡板燒,最奇怪係樣樣都唔夠味,除銀雪魚,如果牛舌同雞翼落多點鹽就好了!燒雞泡魚乾又唔夠火侯,所以香味欠了點!最差就是鐵板燒,所有都係over cook,又冇味道,又係欠缺鹽花,澳洲西冷柴皮,薄燒就有心思,入面包住蒜粒,幾香口,但就冇味扣了分,鵝肝最失敗,用料好,但over cook左,一乾左就唔好食,浪費左好食才!帶子有一様的問題就不多説了——反宜炸物同天婦羅全部都好好味!非常出色!終於有食物係似高級日本餐廳的出品!最強差人意的食物,時時都係最唔起眼的,在這裡,是玉子!可以説是超出我想像!這種高級日本餐廳,玉子

Sushi
鵝肝同西冷
牛舌
雞翼
帶子同菜
西冷薄燒
銀雪魚
天婦羅
最強差人意的食物,時時都係最唔起眼的,在這裡,是玉子!可以説是超出我想像!這種高級日本餐廳,玉子是自家制的,但這裡的應該也是行貨,所以唔洗叫了!
玉子
题外话/补充资料: 可能人太多,出單很慢也有點亂
2013-10-13
Sushi
銀雪魚
2013-10-13 2868 浏览
因套餐享有半價($1300兩個人),所以在生日月份去食一餐。酒店餐廳近紅磡地鐵, 在Exit D4 出來再走五分鐘便到。我一早已訂了位, 可在單獨房間用膳。房間裝飾精緻. 我們需脫鞋才可進入房間。全晚有一位來自日本的女士服侍我們, 服務尚可。套餐共有八道菜,剛滿足我胃口。我最欣賞鵝肝蒸蛋, 石燒和牛及海鮮。鵝肝入口即溶, 燒帶子肉厚多汁, 大蝦新鮮彈牙, 只是和牛水準不及海鮮。烏冬似手打的, 又幼又滑。配湯未有蓋過烏冬的味道。炸物可口而不油。下一次套餐特價時會再來。前菜刺身煮物燒物炸物酸物麵類甜品

火炙三文魚沙律
2013-09-08
鵝肝蒸蛋
石燒和牛及海鮮
2013-09-12 2060 浏览
嵯峨野,一條日本 JR 鐵路的路線名,連結京都,沿線可以欣賞郊區保津峽的風光。嵯峨野也是日航酒店的日本餐廳,同樣有著滋味好風光。 「精選雜錦刺身」 刺身成員有牡丹蝦,左口魚、帶子、海膽、吞拿魚腩等,全部都非常新鮮,除了牡丹蝦來自加拿大外,其餘食材均由北海道直送。我個人最愛牡丹蝦,蝦肉是甜得離譜,肉質爽實,應該要不蘸豉油地去享受它的甜。蝦頭有不少膏,拿去炸來吃就很不錯,是送酒的鐵膽。 「雜錦火炙壽司」 火炙系列有吞拿魚腩、帶子、三文魚、和牛、牡丹蝦等,都是些油份重的食材,燒焦後油份令壽司更香口。 「大蜆清湯」 壽司後來一碗熱辣辣的淸湯,夠窩心。新鮮大蜆,完全沒有下味精,全是天然食材滾出來的鮮味。 「鰻魚蛋卷」 玉子燒充滿濃濃蛋香,蛋卷質感軟綿綿,甘甜綿滑,鰻魚鹹香;吃時放點蘿蔔蓉,一啖放入口,感受那嫩、滑、鮮的層次感,喜歡吃蛋的朋友不要錯過。 「澳洲和牛鐵板燒」 和牛是西冷的部位,可選厚燒或薄燒。牛肉本身質素好,肉嫩兼脂肪分佈平均,所以不論厚或薄都好吃。厚牛是中度的生熟程度,肉汁很豐腴,牛味重,完全不用蘸任何醬汁也夠味,也能吃出靚牛肉的原汁原味。薄牛則是捲著蔥粒一起燒,口感較輕盈,味道卻

「精選雜錦刺身

「雜錦火炙壽司

「大蜆清湯」

「鰻魚蛋卷」

「澳洲和牛鐵板燒」
和牛是西冷的部位,可選厚燒或薄燒。牛肉本身質素好,肉嫩兼脂肪分佈平均,所以不論厚或薄都好吃。厚牛是中度的生熟程度,肉汁很豐腴,牛味重,完全不用蘸任何醬汁也夠味,也能吃出靚牛肉的原汁原味。薄牛則是捲著蔥粒一起燒,口感較輕盈,味道卻多一個層次,各有捧場客。

「新選組蒜蓉炒飯」
「新選組」就是在 1800 年代,日本天皇招集的武士精英,職責是維持京都的社會治安,類似現今的藍帽子。炒飯味道焦香,珍珠飯粒炒得分明,飯焦卜卜脆。
2013-05-07
  • 鰻魚蛋卷
  • 澳洲和牛鐵板燒
  • 牡丹蝦
2013-09-01 95 浏览
前一排,參加了一個名廚廚藝坊,老師正正是這兒的大廚苗加昌彥先生,學了兩道和食,之後便到這兒品嚐一頓午膳。套餐包括前菜、壽司、天婦羅、烏冬、蒸蛋及甜品等,十分豐富。前菜先來,都幾惹味,而且帶點煙靱。不久,便是壽司拼盤,件件都新鮮肥美,首推是左口魚魚邊壽司,魚油豐富不油膩,清新鮮美,帶子壽司亦十分鮮甜爽口。壽司後,來了一盤什錦天婦羅烏冬定食,天婦羅香脆可口,沒有過多的油份,海老天婦羅炸得筆直,水準甚佳。烏冬亦爽滑彈牙,配上天婦羅真美味。套餐還配上日式蒸蛋及冷豆腐,蒸蛋滑溜又美味,整個套餐真是份量十足。最後,還有時令水果,令眾人也應到滿足。
烏冬亦爽滑彈牙,配上天婦羅真美味。
最後,還有時令水果,令眾人也應到滿足。
午餐
2013-08-21 90 浏览
這天我們在「日航酒店」內的日本餐廳「嵯峨野」午饍,它一向是我的心水食堂啦,不論鐵板燒及日式放題 也是我的喜愛 。「壽司烏冬定食」$280一網打盡前菜、雜錦壽司、炸天婦羅、木魚小豆腐、茶碗蒸、烏冬及水果。最重要最重要...吃的一件壽司必定是「魚鮶邊壽司」,油滋滋的口感,真的好好吃。另外天婦羅亦炸得脆而不油,特別是炸大蝦,這是我最欣賞它的地方!

壽司烏冬定食」$280
2013-08-16
  • 炸天婦羅
  • 魚鮶邊壽司
2013-06-25 1578 浏览
小弟上次嚐到「嵯峨野」o既美食時都差不多係兩年前o既事,當時係喺日航酒店其中一間宴會廳度參加生日酒,腦海仍然清楚記得初次欣賞餐廳以國際食材製出各款特色料理,正當味蕾環遊世界o既同時,小肥仲學曉不少日文,所以印象尤其深刻 !今次姨丈揀選喺「嵯峨野」請客,小肥真係十分期待!一如所有日本料理,「嵯峨野」門面,室內裝修及服務生o既衣著都好有日本風味。為方便傾偈同增添私人空間,當晚姨丈安排左一間大房,光猛潔亮舒適,最重要係唔需要坐tatami(tatami乃肥肥家族之大忌也 )。當晚飯局人數眾多,散叫食物會比較複雜,所以姨丈一早同經理商量好特定餐單,為求每位客人都可以品嚐到「嵯峨野」多款菜式。經理當晚更親自落場打點,細心地打聽各人對食物o既不同喜好,如素食者,不吃牛者,對蜜瓜敏感等等,繼而作出最後之餐單調整 。第一次正式踏入餐廳入面,受到如此友善熱誠o既歡迎及禮待,頓覺自己成為一位貴賓,真係超級感動 !為晚餐揭起序幕o既係餐前酒:CHEERS !食前酒(餐前酒)之桃酒:凍飲桃酒,酒味唔濃,清新香甜易入口,所以專登影左個樽,希望可以喺其中一間日本超市度買返屋企飲 。 先付(頭盤)之八
!今次姨丈揀選喺「嵯峨野」請客,小肥真係十分期待!

)。
為晚餐揭起序幕o既係餐前酒:CHEERS

Aperitif:Peach Wine
先付(頭盤)之八爪魚蕎頭田舍煮 + 鯛魚壽司:八爪魚蕎頭田舍煮好潮地以杯上,兩者都同樣清脆爽口。
Appetizer:Stewed Butterbur & Octopus Sea Bream Sushi
用塊大葉包住o既鯛魚壽司就有陣優香o既柚子同檸檬味,食落非常清新醒胃
Appetizer:Sea Bream Sushi
お造り(刺身)之拖羅,白蝦,鰺魚:白蝦爽甜軟滑,鰺魚魚油足,拖羅更係「只溶喺口」,「嵯峨野」o既魚生外表吸引,而且新鮮美味可口,簡直係無得彈
Sashimi:Fatty Tuna, White Shrimp & Striped Jack
溫物(熱盤)之煮茄子:小肥好怕食茄子,因為成日都覺得咬落成口油。眼見碗中o既茄子以汁煮,而且面層又冇油,所以就比左個機會道餸。意外地,茄子腍中帶爽,食落又冇渣,味道濃得黎又唔會濁,感覺好健康!
Stewed Dish:Deep-fried Eggplant
燒肴(燒盤)之和牛照燒:和牛香軟鬆化肉汁夠,肥瘦均勻,同帶甜o既醬汁好夾,溶喺口o既同時亦造到齒頰留香
,能夠品嚐到此道美食,肥肥家族真係好有口福!
Grilled Dish:Grilled Wagyu w/ Teriyaki Sauce
合肴(酢物)之醋煮貝類 + 雜菜:食完油份較多o既和牛,最啱就係食番啲酸物化解一下,此時安排依道醋煮帶子雜菜真係非常恰當!帶子幼嫩,雜菜爽脆,酸酸甜甜,胃口頓時大增
Vinegared Dish:Assorted Shell & Vegetable in Vinegar Sauce
食事(主菜)之天婦羅稻庭烏冬:日本料理同中菜一樣,上甜品前都會有道單尾。當晚o既稻庭烏冬幼嫩滑溜彈牙,配上香脆爽口o既蝦天婦羅,超正!
Noodles:Assorted Tempura + Hot Thin Noodles
水物(甜品)之溫室蜜瓜:日本生果出名靚,此款溫室蜜瓜亦不例外,清甜爽滑集於一身,果然係有信心o既保證,為晚宴劃上完美o既句號!
Dessert:Green House Melon
「嵯峨野」地方舒適,服務生誠懇細心體貼,食材上乘,菜式美觀美味,大家都食得開心,飲得高興
!XO仔真係好少過海,所以能夠再次黎到「嵯峨野」免費品嚐其有心有力o既美食,一包眼福同口福,自覺非常幸運,好感激姨丈請客都預埋小肥
2013-05-15
Aperitif:Peach Wine
Appetizer:Sea Bream Sushi
Dessert:Green House Melon
  • Sashimi:Fatty Tuna White Shrimp & Striped Jack
2013-06-15 1278 浏览
前記 : 我不是多產作家,還有家庭及工作,每天能坐在電腦前的時間有限,能支持下去的,就是個人的興趣,以謙虛的態度,與及能和同好交流,擴闊了自己的目光,好不容易才到了九百篇的日子,希望能在今年內,達到一千篇的目標吧!要說日本菜在香港是最受歡迎的菜色之一,相信沒多少人會反對,日航酒店內的嵯峨野,繼早前推出「新選組」鐡板燒套餐外,近日更以日式放題來迎接夏日。說真的,只要上稍為具質素的同類餐廳,一千幾百跑不了,有時候肚子還只是半飽,一不留神,遇上水準不甚了了的,難保不會憋了一肚子氣。踏進充滿和風的店內,寧靜安謐,客人都自覺地放低了聲浪,穿著和服的服務員在穿梭往來,令人彷彿去了另一國度。畢竟對嵯峨野有信心,就先來一份刺身併盤,有響螺、天然吞拿魚、三文魚、油甘魚、火灸左口魚邊、北寄貝及劍魚;新鮮是必然的事,肉質柔軟細緻,絲毫感不到討厭的雪味,解凍處理得相當到位;特別喜歡火灸左口魚邊,既有魚油甘香,又富魚味,真的吃過不停;天然吞拿魚貴氣又肉質鮮甜;響螺煙韌彈牙;單是這個併盤,已先後來了兩三round,味覺的大滿足。再來便是令人心動的壽司併盤,手握海鰻壽司輕輕一灸,令表面呈少許焦香,油脂都給逼了出來,

壽司併盤
再來便是令人心動的壽司併盤手握海鰻壽司輕輕一灸,令表面呈少許焦香,油脂都給逼了出來,幼嫩魚香,好吃得沒話說;天然吞拿魚柔嫩,胭紅的色澤,相當吸引;甜蝦絕非平價貨,肉質甜美;三文魚及蟹棒亦在水準之內;當然不能忽略近年偏好的左口魚邊,保證令人一吃便愛上。
珍味三種盛子
其實還有適合小朋友的卷物,免治吞拿魚腩、吞拿魚、淮山漬物卷、青瓜、黃蘿蔔及加州卷,不過要給胃留點位置,還是暫時放棄。其間來了不少小食,免治雞肉棒炸得皮脆肉香;雞蛋卷滿有蛋香,厚身但不會死實;蟹籽沙律跟薯仔沙律沒有出水的現象;此外,更有毛豆、珍味三種盛子及菠菜伴芝麻醬,都是清新爽甜的小食,清清味蕾最好不過。
雜錦天婦羅
炸芝士年糕
至於炸物雜錦天婦羅蝦、南瓜片、小青椒及茄子;要知道水準如何,看脆漿的厚薄、看色澤的平均與及油份瀝得夠不夠清;而事實上,廚師在處理上確有一手,薄漿而炸得亮麗,吸油紙並未有過多油份,值得一試;雜錦海鮮酥脆內嫩,就連炸芝士年糕,都是外脆內軟;其他吉列甜蝦薯餅、豬肉串燒及炸魷魚的炸物都是油而不膩。
燒雞泡魚乾
燒有骨腸
燒物上,首推店方名物燒雞泡魚乾,簡單的烤過,令香味更突出,蘸點少許沙律醬,酸酸甜甜中帶點柔韌,非常特別;鹽燒牛舌個人認為薄身了點,令牛味稍降,如果厚切的話,在下一定會更瘋狂;鹽燒雞翼個人認為可以更咸香乾身一點;燒有骨腸香脆有嚼口;燒八爪魚柔韌可口;鹽燒油甘魚頭澆點新鮮檸檬汁,令味道添上清新;西京醬燒銀鱈魚香口肉嫩,基本上整個燒物組合都在水準以上,絕對是一分錢一分貨。
澳洲西冷及薄燒
帶子
鐡板燒是嵯峨野的強項,澳洲西冷火喉拿捏得準,中心部位肉質胭紅,牛味香濃;薄燒內藏蔥花,加添了香氣及口感;鵝肝豐腴甘香,小小的一件,怕膽固醇的朋友亦可以接受到;帶子表面呈焦香,但入口卻粉嫩,實在很喜歡;響螺有點韌,還是刺身的吃法較合我意。
蕎麥麵冷麵
飯類先來一個滑蛋豬扒飯,蛋汁份量恰到好處,只好惜太飽,只可以跟朋友分享;牛肉飯伴入熟透的洋蔥,令飯粒帶點甜味,而牛肉又不會過火,很對辨;如果對飯類提不起興趣,大可轉要湯烏冬又或者是蕎麥麵;烏冬今次選以熱湯上,清清淡淡,反而蕎麥麵冷麵用盤上,旁邊伴以冰塊,十分認真,挾一箸蕎麥麵,放入冷麵汁內,再加入蔥花及芝麻粒,吃起來有一陣涼意,好一個夏日的感覺,麵條又不會過腍,好吃;再加碗味噌湯,喝一口便知高低,原來湯底加上了甘筍、蘿白及肉絲,簡單的一碗湯,都是一絲不苟。
甜品
甜品日式蕨糕,沾滿了黃豆粉,吃起來有點像中式的糍粑,QQ的口感,小小的一件,不怕多吃;雪糕是綠茶及芝麻,而雪芭是柚子味,雖然自己雪糕的受好者,質感滑溜清甜,完全沒有問題,但柚子雪芭的清香味道與及加入少許柚子粒,多了一份層次感,令人改觀。

縱觀整個放題組合,都能將店方水準的一面展現,可能有人會認為欠了龍蝦、鮑魚之類的貴價食材,但當注入上述元素,也許價錢要過千,並非大家接受得了,反而以合理價錢內,供提高水準的食物更為重要,尤其是位置方便就腳,舒適寧靜的用餐環境,放題也可以Fine Dinning啊!

P.S : 午市放題只在六、日及公眾假期提供,由中午12:00至14:00,成人$458,3至11歲小童$358;而晚市放題在星期日、一及公眾假期提供,由18:00至22:30,足足有四個半小時,成人是$698,小童是$518
壽司併盤
雜錦天婦羅
燒雞泡魚乾
帶子
澳洲西冷及薄燒
2013-06-07 499 浏览
jun 01, 13.............3人來lunch..........叫咗 : 1) 沙律+小食 x 3 (個午餐包咗)-先來1兜菜沙律,蔬菜種類有d唔大路,起碼有秋葵,藻.........可能有秋葵,所以d汁有點黏黏的-伴來的汁,喺混有醃薑+醋等材料-另再有1小兜醃物2) 牛肉網燒定食 (hk$360)-包括前菜,沙律,特選刺身,日式蒸蛋,牛肉網燒,白飯,麵豉湯,鹹菜,甜品-我哋每人叫1款,大家交換食,試多d-沙律清怡,粉腍-個鹹菜似喺牛蒡,好爽脆,醃得唔死鹹,甜甜哋的,我唔好醃物都覺得不錯-有磚小豆腐,滑,但豆味弱-有2款刺身,厚切,肉質結實,新鮮-牛肉我哋要咗大約6成熟,中等厚身,中間好嫩紅,因為1輪影相後,牛肉都唔熱,但入口微熱,仍可食到嗰陣燒香,表面微脆,牛味都濃,juicy,未至於好鬆,都1定唔實,好不錯,如果趁熱相信更very gd-之前見人寫個蒸蛋內有帶子,但我哋呢次只喺蝦,蛋滑度ok,但唔算鮮味-麵豉湯估唔到咁多料,有芋頭仔,好粉糯,不過論甜度,上次去老銅間dining kitchen vxxx飲到的清甜-白飯粒粒分明,日本米嚟-甜品有3種味 : 柚子雪葩

1) 沙律+小食 x 3 (個午餐包咗)
-伴來的汁,喺混有醃薑+醋等材料
-另再有1小兜醃物
2) 牛肉網燒定食 (hk$360)
-我哋每人叫1款,大家交換食,試多d
-沙律清怡,粉腍
-有磚小豆腐,滑,但豆味弱
-有2款刺身,厚切,肉質結實,新鮮
-白飯粒粒分明,日本米嚟
-甜品有3種味 : 柚子雪葩,芝麻同抹茶,我哋3個都揀咗柚子雪葩,柚子味清新,唔算過甜,裡面有少少柚子皮
-還有杯熱茶
3) 天婦羅定食 (hk$320)
-包括前菜,沙律,特選刺身,日式蒸蛋,雜錦天婦羅,白飯,麵豉湯,鹹菜,甜品
-我就叫咗天婦羅定食,其他嘢同網燒牛肉大致相同
-因為影咗1輪相,所以天婦羅未能趕快食,miss咗最佳時間,但脆漿薄,唔油
4) 嵯峨野便當 (hk$380)
-包括前菜,特選刺身,煮物,燒物,廚師精選,白飯,麵豉湯,鹹菜,甜品
-友人呢個就最大雜會,款式多,咩都有少少
-刺身會多d,兼多塊帶子
-仲有燒銀雪魚,煮豚肉等
-每樣嘢嘅味道都ok,不差
题外话/补充资料: * 嗰日都幾多人,個場少嘈...........午餐款式選擇唔少............亦有放題,不過只限12:00 noon - 2:00pm * 今次有8折喺因為友人有日航嘅貴賓咭...........所以今餐抵食~~~~~
2013-06-01
其他
2013-05-24 80 浏览
上一次來日航酒店的嵯峨野,是來吃午飯試試當時新推出的京都「新選組」鐵板燒套餐,還記得那厚燒牛肉,肉嫩帶著焦香,真的好吃。這晚再來是吃餐廳新推的日式放題,食物內容都換上了新款式,令人期待。吃放題,大家當然先想吃的是刺身,豐盛的刺身拼盤,真的很吸引。刺身有七款選擇,吞拿魚、三文魚、油甘魚、劍魚、火炙左口魚邊、北寄貝及嚮螺,刺身中一向愛吃三文魚較多,脂香肥美,但火炙左口魚油脂更重,入口真的很香,選用邊位質感更帶點爽口,很好吃,追吃了不少。嚮螺及北寄貝也都鮮甜,單是刺身已令人吃得滿足,吃了一轉又一轉。等待手握壽司之時,也先來吃些小吃,免治雞肉棒也有肉香,肉較扎實內混入一些軟骨,吃起來更添口感,加上調味不錯,帶著微甜後。厚燒玉子,蛋味就較甜,還有枝豆、蟹籽沙律、三味小食等。手握壽司除了吞拿魚、三文魚、油甘魚,還有我很喜歡吃的甜蝦,蝦肉帶黏,帶微甜,可惜在刺身內沒有甜蝦供應,所以只好點壽司來吃,這樣就吃不多。壽司還有海鰻、松葉蟹棒及美味的火炙左口魚邊,魚燒後的魚油滲進飯內,油香味濃,引不住吃了數件。還有壽司卷,如免治吞拿魚腩,三文魚及加州卷,款式也都不少,如一家大小前來吃的話,也來滿足各人所需。香
香口的炸物先來有雜錦天婦羅,蝦、南瓜、茄子等,天婦羅入口不油膩,炸漿造得夠薄,蝦肉質感仍然帶點爽,味微鮮,茄子沒有吃得滿口是油。
炸豆腐及芝士年糕,豆腐嫩滑,質素不錯,芝士跟年糕兩者都是我喜歡吃的食物,黏糯的年糕中心帶著半融的芝士,吃起來就更黏稠,但略嫌芝士味道不夠濃郁,少了一點芝香。
炸雞及炸魷魚,雞肉沒有太多調味,味道較淡,吃了一件口感較乾,魷魚不太韌,比雞肉都好吃。吉列系列先來是雜錦海鮮,分別有蝦、帶子及蠔,帶子質素不錯,入口還爽,又不油膩。吉列蠔雖然不是很大隻,但蠔鮮味比想像突出,挺鮮甜。
豬肉串燒相對來說就一般,肉炸後很韌口,又偏為乾身,甜蝦薯餅餡料較重忌廉味道,而且一件份量不少,如獨自完成一件的話就有點溜濟,跟朋友分享吃較好。

來到燒物,最喜歡是鹽燒牛舌及雞泡魚乾,牛舌十分爽口,咀嚼口感甚豐富,表面燒得焦香。
京西銀鱈魚,魚肉也算滑,但油脂不夠多,所以口感未算很油潤。還有鹽燒雞翼、燒骨腸及鹽燒油甘魚頭,三款食物質素也正常。
鐵板燒有澳洲西冷厚燒及薄燒牛肉,上次來吃午飯時也吃過燒牛肉,原燒牛肉帶五六成熟,中心帶點嫩紅,肉不會韌,帶著脂香。薄燒香肉包捲著蔥粒及蒜片,比上次來吃的燒得較乾,所以還是喜歡吃厚燒的多些。
還有鵝肝及帶子都是必吃的,一小件鵝肝罕味濃郁豐腴,肝油被吸在香脆的多士上,不怕肥膩的話可多吃一件。
飯麵亦有多款可選,牛肉飯、滑蛋豬扒飯及迷你雜錦魚生飯,吃到此時,也已來八九分飽,要取捨得話就沒有吃飯,只試了烏冬及冷蒿麥麵。冷蒿麥麵伴著冰粒,跟著醬汁,麵條不會很腍,還有咬口,挺好吃。熱吃的烏冬質感也彈牙,但還是蒿麥麵較好吃。
最後甜品有柚子雪葩、芝麻及抹茶雪糕,還有日式蕨糕,糯米糍及水果,蕨糕比糯米糍少一許韌口及黏口的感覺,但味道不會甜。超過六十款的食物,大部份的質素都不錯,刺身新鮮,鐵板燒更是不可錯過,值得Encore。晚膳任食放題成人每位$698,小童每位HK$518,另設有午膳任食放題,食物款式相對就少一點,但也有四十多款可選,成人每位$458,小童每位$358,不過只在星期六、日及公眾假期供應。如大家不想吃放題的話,餐廳現在亦有品味.和牛鐵板燒晚膳套餐,由日籍總廚苗加昌彥與首席品酒師Sam Chong合作推出的七道美味日菜配搭佳釀,每位價錢$1300。