2017-09-02 458 浏览
This is our go-to Sichuan food paradise when we're in TST.  I love the classic Chinese decor and forgiving lighting (when you're stuffing face with super spicy food and sweating from every pore, it really helps to have good lighting ). The spicy clams and the sour and spicy fish go great with white rice, and this time I decided to venture a bit out of my comfort zone and ordered a classic Chinese homecooked dish that my mom used to force me to eat as a child--stirfried pork liver. It was AMAZING
The spicy clams and the sour and spicy fish go great with white rice, and this time I decided to venture a bit out of my comfort zone and ordered a classic Chinese homecooked dish that my mom used to force me to eat as a child--stirfried pork liver. It was AMAZING, lightly tossed and very juicey and tender.
This place doesn't have an option for you to choose your spicy levels, which may bother some people, but I think their spiciness level is actually rather moderate for a Sichuan place, although the dishes are otherwise fairly authentic.

2017-08-31
  • spicy and sour fish
2017-08-27 484 浏览
經常路過海防道,自以爲很熟悉,但原來有些樓上餐廳我還没去過。 川上龍,除了名字,餐牌也很有趣,以武林秘笈包裝。甫坐下,店主送上菊花茶。花味清香,令人驚喜。 餐廳以4-6人枱為主,空間寬敞。枱與枱之距有足夠距離,坐得舒適,吃得開懷。 平時多數閒日有優惠,這𥚃竟是weekend及公眾假期,難得。 喉嚨不舒服,難得没吃辣⋯⋯ 先來個我愛的鑽石蜆。 蜆很鮮甜,份量也不少。什菜也夠翠綠,再加點什菌,非常豐富。但上湯略鹹,不建議直接喝,浸下菜就好了。 餐牌有一整版都是蟹,見糯米蟹蠻有噱頭,便叫了一隻。 小的有12兩($288),足夠2人分享;大的有1斤2兩($428),可供3-4人用。是晚細蟹售罄,那就挑戰大蟹吧。 蟹夠大隻、很厚肉。啖啖肉,吃得很滿足。糯米飯炒得乾身,配合蟹肉,更加惹味。 以尖沙咀地段來說,這𥚃價錢不高,食物亦具水準。而且店員服務一流,加水/換碟等比大酒樓更周到,非常適合家庭聚會及大伙兒吃飯。

川上龍,除了名字,餐牌也很有趣,以武林秘笈包裝。

甫坐下,店主送上菊花茶。花味清香,令人驚喜。

鑽石蜆上湯什菜
喉嚨不舒服,難得没吃辣⋯⋯ 先來個我愛的鑽石蜆。

糯米蟹
餐牌有一整版都是蟹,見糯米蟹蠻有噱頭,便叫了一隻。

题外话/补充资料: 茶芥$10/位,並有加一服務費
2017-08-17
2017-08-27 267 浏览
估唔到我對上一次來這裡吃川菜丶寫食評已是6年前嘅事。最近每逢週末,我又鍾意番嚟食late lunch,仲要係自己一條友嚟。宜家係大熱天時,晏晝又有太陽曬住,更熱!但其實,外面熱又如何,識得點菜,一樣可以好爽咁歎住冷氣靜靜地食辣野!一個人要多吃幾樣嘢食,一定要揀細細碟,唔飽肚嘅前菜。點菜之後,我仲聽到廚房裡嘅師傅大大聲話我一個人食三碟嘢咁多?哈哈,我心裡大喜,睇我表演啦!要食得均衡,要有辣唔辣,又要有菜有肉。先嚟個麻辣小青瓜,清爽丶醒胃又夠香辣!之後整個夫婦肺片,啖啖肉,軟硬適中,有𡁻口,又有麻香。壓軸嘅醉乳鴿係最正嘅!淨係個刀工加presentation都值回票價,花雕酒香四溢,浸得夠入味,加上杞子,好食得又好看。最後?我當然係可以KO哂三碟嘢食啦!坐係窗邊嘅卡位,望海防道嘅街景,歎住茶,慢慢食,一樂也!

麻辣小青瓜

之後整個夫婦肺片,啖啖肉,軟硬適中,有𡁻口,又有麻香。
醉乳鴿

2017-08-19
麻辣小青瓜
醉乳鴿
2017-08-20 292 浏览
今日心血來潮想食辣,三點幾上去川上龍揾食。第一次上嚟感覺舒適,尤其是下午茶時段客人不多,坐窗邊望向九龍公園入口及人來人往嘅海防道。先點前菜夫妻肺片$68 - 賣相好,叠得相當整齊。 此夫妻肺片有別於其他川菜館,牛展及牛肚是屬於厚切,好有質感,而調味方面麻辣味道好夠,屬於頗刺激嘅等級,個人十分喜歡💞另外再點招牌雞煲半隻(正常辣)$168 - 雖然係半隻,但份量亦唔少,兩個人食極都唔完😅味道方面唔算太辣,個獻汁好香濃,雞肉嫩滑,仲有上海年糕,加埋個汁好好味,只略嫌唔夠煙靭。本來想叫埋糯米蟹,但真係食唔落,留番下次😋
今日心血來潮想食辣,三點幾上去川上龍揾食。

本來想叫埋糯米蟹,但真係食唔落,留番下次😋
2017-08-12
下午茶
平民川滬午餐 - 乃同事推介所知,得知剛完成裝潢重開,他們便預訂了這家於星期五吃個team lunch。午市套餐$58元起,還有$65元/ $72元/ $82元/ $92元,優惠買10送1,於此區來說,算是平民午餐。雖然吃了不少,但只是隨隨影了數張相。飲品轉了例湯,類似節瓜瘦肉湯,湯不熱,已扣一半分,另外湯沒啥味道,實為失敗之選,早知選豆漿。醬燒牛肉($58): 牛肉份量不少,光看賣相誤以為很惹味,誰料醬汁非常淡口,牛肉亦無肉味,真奇怪,整體為1.5/5分。口水雞($65): 口水雞比起前者較正常,微辛不會太麻,但無特別之處。

2017-05-25
午餐
2017-08-06 5955 浏览
近排天氣悶熱,好想食吓辣嘢,刺激一吓味蕾!今日就帶埋同夏天一樣咁惹火嘅A姐,去到尖沙咀中達大廈食以川菜出名嘅川上龍啦!餐廳環境光猛,空間感十足,坐低已經覺得好舒服呀!而餐廳嘅設計,以至餐牌都好有中國風,單從設計,已經知道店主係一絲不苟嘅人啦。今日一於同A姐有咁辣食咁辣,開始我哋嘅火辣晚餐啦!胡椒金錢肚頭盤嘅金錢肚作為今日火辣之夜嘅熱身!牛肚爽脆,胡椒味香,幾開胃。魚香茄子石窩飯川式煮法嘅魚香茄子同港式嘅大為不同,味道除咗比較辣,醬汁亦都無咁油,仲有大量入晒味嘅茄子。而用上石鍋嚟上枱,除咗保持餸菜嘅溫度之外,鍾意食飯焦都啱晒㗎!而最驚喜係用上炒飯取代一般白飯!糯米蟹嚟到今晚嘅重點一:糯米蟹!呢隻蟹夠晒大隻,肉質鮮甜,蟹膏十足!而最重要嘅係,呢個菜只係微辣,但又唔會蓋過蟹嘅鮮味!至於糯米飯底用上蟹膏嚟炒,帶有少許蟹嘅味道!水煮桂花魚至於我哋今晚慕名而嚟,就係為咗佢!呢個水煮魚,係我哋食過最滑嘅水煮魚!師傅用上新鮮嘅桂花魚,加上巧手嘅刀工,件件魚都無骨架,真正啖啖肉!而且麻同辣都好有層次,一啲都唔油膩呀!真係值得推介!

2017-07-21
2017-08-06 2443 浏览
第一次嚟到試川上龍,環境裝修都唔錯,加上有一扇窗嘅街外景,樹影婆娑,喺晴朗嘅下午,都算賞心樂事,呢度嘅服務普普通通,嘢食總體來講都算有水準,不過亦有佢嘅瑕疵,佢嘅價錢我哋應該要求高一啲,所以,如果好似我今次有半價優惠,就不妨試下。桂花茶茶位$10/位,奉上嘅桂花茶,香濃味甘,值回票價。夫妻肺片其實係麻辣牛肺和牛脷,麻辣程度相當入脷入肺,相比起其他店子嘅薄切夫妻肺片,呢用厚切牛肺薄切牛脷,組合幾新鮮,口感幾好。川上龍招牌雞煲半隻雞嚟講,份量幾多,仲俾個電磁爐我,邊加熱邊食,相當正,雞肉好滑,不過味道無預期中咁濃,辣度屬小辣,裡面加左年糕,有驚喜,年糕軟熟但唔夠煙韌,整體仍算好味,醬汁稍濃些少就完美。口水雞絲冷麵麻醬味濃,冷麵唔夠彈牙,隨麵附上辣醬一碟,照顧食辣同唔食辣嘅人,夠細心。炸脆鱔脆鱔表面嘅黑醋汁做得唔錯,不過炸得唔夠脆,相信鱔肉喺炸之前整得唔夠乾身,於是就咁撲粉去炸,最後脆鱔出來變咗係韌鱔,味道係好,脆口欠奉,都算係失敗之作。

桂花茶
茶位$10/位,奉上嘅桂花茶,香濃味甘,值回票價。

川上龍招牌雞煲

口水雞絲冷麵

炸脆鱔

2017-08-05
用餐优惠
優惠券
2017-07-23 2079 浏览
要在尖沙咀找一間好味﹑又不太貴的餐廳,其實好容易。 不過,要找一間好味的四川菜,特別是水煮魚的話, 小編就覺得有點困難啦。今次,有幸得到一位識食川菜的朋友介紹,到了這家川上龍! (題外話,其實川上龍的大廈,中達大廈,之前食過一間素菜館,都係高水準,服務態度好好呀!果然,中達大廈每間食店都很美味!)1. 餐廳招牌 --- 水煮桂花魚過往吃過的水煮魚,都是用魚柳制作,不過這間餐廳,偏偏就採用新鮮桂花魚,而且切工很高招,每塊魚肉都無骨!另外,值得一提的是,魚肉香滑,且麻﹑辣﹑油都做得很有層次! 第一口咬下去,先麻﹑後辣,而油即在嘴腔中,静静地流走,完全不覺這道菜油膩呀!2. 魚香茄子石窩飯魚香茄子煲一般都是配用大量的豬肉絲和咸魚,不能突出茄子的香味。不過,這家仍較少用上配料,將主角成為茄子,口感不致於過份軟棉,且不油膩。 可惜,醬汁就未能均勻滲入飯內。3. 上湯翡翠苗小編最愛就是蔬菜,而青菜苗是其中一款。 富有新鮮的蔬菜味,口感有點煙靭!4. 糯米蟹除了水煮魚,這是整頓飯的重點 --- 蟹!看起來有點像避風塘炒蟹,吃下去卻另一翻口味! 蟹肉細嫩可口,蟹膏十足,且不太辣,值得一試!5. 醉豬手

1. 餐廳招牌 --- 水煮桂花魚

2. 魚香茄子石窩飯

3. 上湯翡翠苗

4. 糯米蟹

5. 醉豬手
這款豬手爽口,酒香和蒜香完全滲入豬手,令人愈食愈上癮呀!

由 香港愛玩生 提供
  • 水煮魚
  • 醉豬手
近來天氣越來越悶熱,成日覺得口淡淡,於是會有種衝動想食D 惹味嘢,在尖沙咀返工的好姊妹話佢公司附近有間食雞煲幾正的,於是心動不如行動即刻約埋佢去食先~~由於餐廳是樓上舖,所以搵門口時要注意一下,一出電梯便是餐廳,古色古香的感覺連燈罩都係中式畫風呢~~餐具上的金魚圖案好優雅睇下本武林秘笈先,原來係餐牌望到個雞煲已經變左心心眼原來個雞煲之後仲可變身做埋火鍋湯底,一煲兩味,正!!水煮菜式都好吸引,仲要不止得水煮魚,還有田雞、黑豚肉、羊肉、蝦球等少見的水煮菜式添可惜肚只有一個川上龍招牌雞煲(半隻)雞煲上來了,放在電爐上加熱,整個雞煲的主角唔單止係雞,還有誘人的是 一眾香料,洋葱、香葱頭、花椒、八角、辣椒、芫茜等等香料的香味已經陸逐滲出,冇左佢地雞煲就不會咁有吸引力加熱時,要不斷用木勺兜底,慎防黏底木勺有小窿,方便流走多餘的湯汁雞煲當然要試下D 雞的質素意想不到滾左咁耐,雞肉一點都唔乾韌,肉質仲有點嫰滑添兼者個 麻味同辣味都剛剛好,唇上的麻,舌尖的辣,正宗麻香辣,共冶一爐點左一榨竹蔗茅根解解舌尖上的辣第一次見雞煲是會放年糕,從未想過 年糕與雞煲 原來是咁夾本身年糕已經會吸收湯汁味道,而當個雞煲汁
近來天氣越來越悶熱,成日覺得口淡淡,
於是會有種衝動想食D 惹味嘢,
在尖沙咀返工的好姊妹話佢公司附近有間食雞煲幾正的,
於是心動不如行動
即刻約埋佢去食先~~

由於餐廳是樓上舖,所以搵門口時要注意一下,
一出電梯便是餐廳,
古色古香的感覺
連燈罩都係中式畫風呢~~
餐具上的金魚圖案好優雅
睇下本武林秘笈先,原來係餐牌
望到個雞煲已經變左心心眼
原來個雞煲之後仲可變身做埋火鍋湯底,一煲兩味,正!!

水煮菜式都好吸引,仲要不止得水煮魚,
還有田雞、黑豚肉、羊肉、蝦球等少見的水煮菜式添
可惜肚只有一個

川上龍招牌雞煲(半隻)
雞煲上來了,放在電爐上加熱,
整個雞煲的主角唔單止係雞,還有誘人的是 一眾香料,
洋葱、香葱頭、花椒、八角、辣椒、芫茜等等

香料的香味已經陸逐滲出,冇左佢地雞煲就不會咁有吸引力

加熱時,要不斷用木勺兜底,慎防黏底

木勺有小窿,方便流走多餘的湯汁

雞煲當然要試下D 雞的質素
意想不到滾左咁耐,雞肉一點都唔乾韌,
肉質仲有點嫰滑添
兼者個 麻味同辣味都剛剛好,
唇上的麻,舌尖的辣,正宗麻香辣,共冶一爐

點左一榨竹蔗茅根解解舌尖上的辣
第一次見雞煲是會放年糕,
從未想過 年糕與雞煲 原來是咁夾
本身年糕已經會吸收湯汁味道,
而當個雞煲汁越煮越濃稠時,D汁就會掛左上年糕度
真係冇得頂!

食完雞煲,可直接用返個煲來打邊爐
由於雞煲內已有年糕,都已經有些澱粉質打左底,
所以火鍋料也沒有點太多,只選了幾款心水

響鈴
火鍋料索味第一名必定首選響鈴
稍稍在湯底度浸一兩下,
表面的腐皮稍為浸軟,中間心的腐皮依然鬆脆

蟹柳

最初不以為然的點了蟹柳,
怎料一入口,這蟹柳真的是有驚喜,
蟹柳鮮甜,不會成口粉的感覺
而且就算淥左一陣都唔會太易散

墨魚滑
墨魚滑是近年躍升成為我的火鍋配料至愛之一
撥墨魚滑時一定要沾濕把木勺
那樣便不會黏勺了
墨魚滑好味及彈牙與否,取決於其新鮮度
墨魚滑充滿光澤,黏度適中,用料應該十分足料
撥墨魚滑時要大小適中,
太細食落冇口感,太大則好易中間未熟,煮到冇晒彈性
個人認為兩啖一粒就最好了
墨魚滑彈牙,膠性充足,中間尚見到少許墨魚粒粒
由於浸左湯底,所以表面有麻辣味道,
中間則是墨魚滑的鮮甜

王子炒飯
雞煲比較濃味,點了個炒飯來配搭
這炒飯配料十足,有瑤柱、蝦、蟹柳等,亦落了一些菜粒去炒,
份外清新,入口不油膩
食完正餐,當然要食埋甜品
我們兩個都選了湯丸
一個要薑湯湯丸,一個要酒釀湯丸
大家便可以開心SHARE

薑湯薑味十足,
最啱我地這些平時坐冷氣房,手脚容易冰冷的女生,
飲左D 薑湯,整個身體都暖晒
畢竟夏天會容易飲太多凍飲,偶爾都要驅驅寒

酒釀湯丸
酒釀味道香醇又不帶濃烈酸味,
配合埋桂花糖水,清香雅淡
與芝麻湯圓的濃香,互相協調

餐廳做緊推廣,連週末同公眾假期都有得85折優惠添
下次約埋其他人再嚟過先~~
2017-07-09 524 浏览
國內同事嚟咗香港,當然要陪佢行街街啦!中午12:00行到5:30。由銅鑼灣去到尖沙咀。真係人到顛。見差不多晚飯時間。我就提議不如早d食晚飯。再返國內。尖沙咀搵食唔難。當時係海港城,即刻上搵食平台Openrice 見到就係附近有間川上龍。唔洗唸。去到差兩分鐘六點。一開門未燈未開(因為休息時間)。但經理好好人。即刻開燈叫我地去入去座。餐廳都算大。坐位寬敞。我地坐卡位望到街景唔錯。望望餐牌先叫咗一款小食,醉豬手豬手好爽口,但唔硬。酒香味濃。最特別係酒有些甜。問問經理。佢話因為酒加了桂花,所以有些甜味,還有杞子。真係好特別川上龍招牌雞煲小辣乾蔥/芫荽/韓國年糕/雞半隻。由於有乾蔥芫荽,所以特別野味。而且雞又滑。年糕入晒味。果然係招牌菜芥香蝦球好香芥末味,但唔供鼻,而且粉漿唔厚又脆。一咬就見到蝦肉。蝦肉新鮮爽脆]最後,叫咗一份蔥爆牛肉石頭鍋飯好香京蔥味,牛肉又滑又淋。要直得一讚,就係炒飯底。好香蛋味(因為裡面真係好多蛋)。加上冬菇。整個飯味道一流]今餐飯非常滿意,吾打吾撞搵到這餐廳。同事都讚好。

望望餐牌

先叫咗一款小食,醉豬手

川上龍招牌雞煲小辣

芥香蝦球
]
最後,叫咗一份蔥爆牛肉石頭鍋飯
]
今餐飯非常滿意,吾打吾撞搵到這餐廳。同事都讚好。
今天豆丁帶來最好的生日禮物:首次中文默書100分!係喜上加喜!於是家人帶著豆丁來到這邊,來個生日飯 + 慶祝默書100分。今年生日飯,選擇自己喜歡的菜系~川菜館。上來時,大堂已經差不多滿座。剛好近窗卡位有客人結賬,不久就可入座了!就座後,職員呈上桂花鐵觀音及小食。點了几款食物,有辣有唔辣。既然豆丁在場,當然點了小辣。   三椒酸菜桂魚片  來到川菜館,怎能錯過這道酸菜魚。價格合理,所以點了一份,要小辣。  跟平常一樣,有魚,有酸菜,有綠色紅色的辣椒,唐芹花椒,只是芫茜頗多。不過,自己喜歡芫茜,份量多一點也無妨。魚片表面滑溜有光澤,是魚片沾蛋白營造出來的效果。透明蛋白,熟後變成跟魚肉一樣的白色,形成反光的質感,不但可令魚肉表面變得滑溜,又在下鍋時令魚肉定形,不易變碎。  桂魚肉真的很滑,最重要是没有骨,可以啖啖肉,有儀態地品嚐酸菜魚了! 加上魚片有彎曲的表面,魚肉尚算新鮮,並非以平價鯰魚柳頂替。 這個小辣的辣度剛剛好,不過花椒味很濃,咀巴也麻了!而酸菜唐芹,就當是這晚的膳食纖維。雖說是三椒,但找到卻是四椒:紅花椒,青花椒,紅辣椒,酸青辣椒。 招牌雞煲   家人點了這鍋招牌雞煲,為了豆丁,
今天豆丁帶來最好的生日禮物:
首次中文默書100分!

係喜上加喜!

今年生日飯,選擇自己喜歡的菜系~川菜館。

就座後,職員呈上桂花鐵觀音及小食。
點了几款食物,有辣有唔辣。
既然豆丁在場,當然點了小辣。
三椒酸菜桂魚片
加上魚片有彎曲的表面,魚肉尚算新鮮,並非以平價鯰魚柳頂替。
這個小辣的辣度剛剛好,不過花椒味很濃,咀巴也麻了!
而酸菜唐芹,就當是這晚的膳食纖維。
三椒酸菜桂魚片

雖說是三椒,但找到卻是四椒:
紅花椒,青花椒,紅辣椒,酸青辣椒。
招牌雞煲
家人點了這鍋招牌雞煲,為了豆丁,都是選了小辣。
真係唔多辣,全家都可享用。
連豆丁都食到滑滑的雞肉呢!
仲有上海年糕和紫色小洋蔥呀!

魚捲羊
魚&羊,就是鮮了。未試過這種魚羊配搭,而且看來很清淡,就來試試古人造字的方法:魚+羊=鮮。
没有骨的魚肉片,包著火鍋羊肉片,配上湯琉璃芡。
這碟魚包羊應該没有加上太多的調味,可以想像是白烚羊肉魚肉那種味道。
而琉璃芡味道只是淡淡鹹鮮味,反而突出了魚和羊的鮮味了。
蔥爆豬潤
豬潤很快被吃光了!碟上的一堆大蔥,不要浪費,這個大蔥對身體有益。
大蔥配上不辣的醬汁,味道又很和諧。
幸好不是川爆豬潤。
豆沙鍋餅
這個甜品才是秘密武器。
嚐過香辣的菜色後,當然要來一份甜品解辣。
這外表金黃色的豆沙鍋餅,看來跟一般的鍋餅無異,都是外皮中間夾著紅豆餡。
豆沙鍋餅

然而餅皮不太硬,要動手之時,叉子卻很容易滑進鍋餅內,無需太用力呢!
外層只是輕輕拖油/走油,容易咬開。
而且外皮底層仍是軟棉棉,好似糯米糍的口感。
不乾,不硬,不Charm口。
註:
平常遇到的豆沙鍋餅,都煎/炸至硬崛崛,卜卜脆!
而且又厚又實,難以用門牙咬開。有D仲係會吉口呢!
本身不喜歡硬崛崛的食物,這個豆沙鍋餅才是今晚的亮點。

自己嗜辣,所以覺得小辣真係唔覺辣,但是豆丁卻剛好能承受這辣度。
對嗜辣的人來講,可能是缺點,今晚卻變成優點了!
這個生日飯還不錯呢!
庆祝纪念
生日
2017-07-07 2248 浏览
Tonight we will go to Stream of praise Taiwan folk hymns concert My friend bought tickets for meI take her to sichan Dinner at TstSpicy is our common interest the Kowloon park view 3 rd floor sichan lungIs recently refurbished Now 15% off at weekends Which attracted me to go there dining I think prawns 🍤 sichan good 😊 Here chilly prawns balls are with cashewsLots of nuts delicious 😋 138$ only Ok 👌 then I find the restaurant can do fried fresh crab 🦀 Wonderful Not too many sichan restaurants make
Taiwan folk hymns concert
Spicy is our common interest
the Kowloon park view
3 rd floor sichan lung
Is recently refurbished
Now
15% off at weekends
Lots of nuts delicious 😋
138$ only
Ok 👌
Wonderful
Not too many sichan restaurants make seafood their sichan style fried Crab
Has two sizes choice
1 /400gm 288$
2/ 1 catty more 428$
I guess it's a modern management
Suits nowadays Hk
tell my friend I love cashews
She says the nuts become more expensive now
luckily
The chef put a lot
the crab is delicious
Sweet and not hot at all
Although the plate is filled with dried pepper
But the crab is cooked dry and fresh
wonderful Chinese kitchen
I love the professional skills really!
for Shanghaied customers
One can find choices for the traditional style
Fried eel sauce with shanghaied noodles
Double yellow layered deep fried 兩面黃
the dish I almost think
Is forgotten in Hk
Such a wonderful way to fry noodles 🍝
the sweet moments
We have a rice wined shanghaied sesame dumplings
The dumplings skin is so thin
I have never seen before
fermented rice soup
Enough sweet olives (Kwai flowers )
My friend sister is so happy 😊
I feel so good!
2017-07-07
  • 口水雞
  • Fermented  rice  soup  dumplings
  • Sichan  fried  crab
  • Spicy  fried  prawns  and  cashews
2017-07-03 226 浏览
上個月頭食咗一次,今日終於再約到朋友再上去食佢哋拿手的糯米蟹 及聚乳鴿 因為只有兩個人食所以冇嗌咁多餸 而家佢哋仲有1664啤酒飲 因為喺出邊 飲呢啲啤酒價錢都幾貴 但係喺呢度 三十多元一支 配醉乳鴿一流 ,大約等咗十分鐘醉乳鴿上枱,見到廚師的刀法及心機, 我覺得95蚊比起出邊更吸引, 之後再等多十分鐘 期待已久的糯米蟹 終於來到他的賣相令到我胃口大開,發出嚟的蟹味也覺得十分香, 呢兩個餸都夠我哋兩個人食再加埋啤酒今餐好滿足.
2017-07-03
  • 糯米蟹
久違了的川上龍,新裝過後餐廳比較光猛。卡位舒服!食物比印象中進步。不同菜式不同辣和味道,不會所有嘢得個辣字。三椒酸菜桂花魚-桂花魚十分滑,除了食正粒花椒,否則只屬小小辣。水煮黑豚肉-黑豚肉煮老了,有點un. 配菜薯粉、荳芽之類都好味。整體不太油,好!孜然多春魚-不辣,惹味到不得了。口水雞等小食屬合格。所有菜色有大量芫茜,要走芫茜者請注意!
久違了的川上龍,新裝過後餐廳比較光猛。卡位舒服!

孜然多春魚-不辣,惹味到不得了。

口水雞等小食屬合格。

所有菜色有大量芫茜,要走芫茜者請注意!
  • 三椒酸菜桂花魚
  • 口水雞
2017-06-02 211 浏览
有朋友介紹我哋來這間川菜, 因為我朋友不喜歡太辣的食物 ,但係呢度都有好多唔辣嘅食物, 亦都可以選擇小辣,大約七點嚟到餐廳 唔係咁忙 ,侍應攞咗一壺茶桂花鐵觀音茶, 味道都香幾特別,我哋四個人點咗六個餸 ,當然叫呢度嘅水煮羊肉 ,因為朋友唔喜歡食魚 ,又點咗個辣子 雞軟骨 ,孜然豬仔骨, 上海炒年糕 ,上湯鑽石蜆雜菜,大家都覺得水煮最好味 ,因為我哋叫大辣,其他菜式都好好 ,而家仲做緊優惠 ,逢星期六,日 及公眾假期 全單八五折, 好似話暫時會做兩個月, 下次會再返嚟幫襯。