餐厅: 彩福喜宴
资讯:

2019-05-16 759 浏览
今日星期六,唔洗番工,可以訓到自然醒,爽呀!平時成日好趕急,今日終於可以慢慢飲個靚茶,食下點心。去到先發現呢間酒樓啲點心原來咁犀利,有咁多款得獎點心!叫左好多唔同點心,已經忍唔住食緊😝龍皇野菌腸$30呢個係得獎點心之一,望落同平時既腸粉唔同野菌份量好足,調味都夠,野菌預先炒過,幾香出面有脆皮包住,之後先係腸粉皮,成個口感好正,有腸粉既滑,脆皮鬆脆但不油膩,加上雜菌既香!我好鐘意呢個配撘!美味錦鹵雲吞$41傳統舊式小食,已經唔係好多地方有呢個食份量十足,雲吞炸得好香脆,汁酸酸甜甜,好開胃,配料好多,有青椒、紅椒、豬肉、番茄同洋蔥作為開胃小食,好適合旋風黃金流沙包$30賣相好吸引話明流沙包,入面蛋黃一定要夠流心先合格!呢個絕對夠流心,蛋黃味濃,難怪會得獎!另一款得獎點心原隻鮑魚燒賣王$35雖然只係得三粒,但係比平時既大粒!每一粒都有原隻鮑魚起上面,豪版燒賣!好味!!鮮蝦韭菜餃$27呢個餃子皮同我平時食嘅唔同,呢個有啲似雲吞皮咁薄,鮮蝦同韭菜份量足,啖啖肉醬皇蒸金錢肚金錢肚係我嘅最愛點心之一,每次去酒樓都要叫,呢個金錢肚夠入味,有少少微辣,啱啱好!有時放假可以咁樣去飲個靚茶,食靚點心,實現慢
今日星期六,唔洗番工,可以訓到自然醒,爽呀!
平時成日好趕急,今日終於可以慢慢飲個靚茶,食下點心。

去到先發現呢間酒樓啲點心原來咁犀利,有咁多款得獎點心!

叫左好多唔同點心,已經忍唔住食緊😝

龍皇野菌腸$30
呢個係得獎點心之一,望落同平時既腸粉唔同
野菌份量好足,調味都夠,野菌預先炒過,幾香
出面有脆皮包住,之後先係腸粉皮,
成個口感好正,有腸粉既滑,脆皮鬆脆但不油膩,加上雜菌既香!
我好鐘意呢個配撘!

美味錦鹵雲吞$41
傳統舊式小食,已經唔係好多地方有呢個食
份量十足,雲吞炸得好香脆,
作為開胃小食,好適合

旋風黃金流沙包$30

賣相好吸引

話明流沙包,入面蛋黃一定要夠流心先合格!
呢個絕對夠流心,蛋黃味濃,難怪會得獎!

另一款得獎點心
原隻鮑魚燒賣王$35
雖然只係得三粒,但係比平時既大粒!
每一粒都有原隻鮑魚起上面,豪版燒賣!好味!!

鮮蝦韭菜餃$27

醬皇蒸金錢肚

有時放假可以咁樣去飲個靚茶,食靚點心,實現慢活,人都開心啲!
  • 龍皇野菌腸
  • 旋風黃金流沙包
2019-05-03 232 浏览
今早又和家人來到彩福飲早茶。今天食客不算多,拿了票後只等了一張抬便可入座。看過早市特惠紙後便叫了4個點心和1個蒸飯。最後還在大餐牌內叫了一客叉燒包。~翠瓜叉燒腸粉翠玉瓜爽口,叉燒味道適中,加了豉油的腸粉好味。~鮮竹卷今天的鮮竹皮不太淋,吃起有咬口。~鳳爪排骨飯排骨醃得頗淋,鳳爪只得半隻,添了豉油,飯會好味些。~醬皇抄手雲吞非常惹味,豉油鹹味中帶有微辣。~綿花雞魚肚非常入味而且淋滑,和雞肉是最好配搭。~叉燒包飽皮不太厚,餡料豐富,𧐢皇叉燒好入味。十一時三十分前埋單,茶錢有優惠。
~翠瓜叉燒腸粉
翠玉瓜爽口,叉燒味道適中,加了豉油的腸粉好味。

~鮮竹卷
今天的鮮竹皮不太淋,吃起有咬口。

~鳳爪排骨飯
排骨醃得頗淋,鳳爪只得半隻,添了豉油,飯會好味些。

~醬皇抄手
雲吞非常惹味,豉油鹹味中帶有微辣。

~綿花雞
魚肚非常入味而且淋滑,和雞肉是最好配搭。

~叉燒包
飽皮不太厚,餡料豐富,𧐢皇叉燒好入味。

十一時三十分前埋單,茶錢有優惠。
2019-04-17
$52 (早餐)
2019-03-14 326 浏览
喜宴嚐喜宴,開心食一餐。三蔥黑蒜牛柳粒 蔥同黑蒜唔使講,味到點樣大都知道,最重要嘅牛柳粒咪奀皮肉靭咗啲啲,成口都啃唔落去,唯一食味道囉。黑松露秋葵帶子炒滑蛋 鍾意食秋葵,聞到黑松露滋味,帶子嘅軟骨口感,係唯一啲滑蛋就唔夠滑,但係整體都係冇得彈呀!因為夾埋有口感 又有味覺享受也。清蒸沙巴龍躉斑上菜時條魚好似向我招手咁,個樣新鮮到無倫呀,食落唔使講都係正到痺啦,唔多講呀連頭都趙賣。原個椰子燉官燕 見到椰子軟香又滑味甘香,加埋官燕燉蛋白,講起都要想嚟多個呀!楊枝甘露西柚香甜芒果汁龍仲有加埋啲西米正,唔多講喇!金箔芝麻卷咁正嘅小食甜品,咁嘅價錢又咁多件,半圍枱一人一件都得。片皮鴨 加湯 組合衣348片皮鴨手勢very good,上枱時非常靚呀,睇住佢一件一件片出嚟,仲問我哋要肉多定皮多,你話呢!種服務好窩心呀!咁嘅價錢咁嘅服務,咁開心一餐,去邊度搵呀!下次再嚟過!
喜宴嚐喜宴,開心食一餐。

三蔥黑蒜牛柳粒

黑松露秋葵帶子炒滑蛋

清蒸沙巴龍躉斑

原個椰子燉官燕

楊枝甘露
西柚香甜芒果汁龍仲有加埋啲西米正,唔多講喇!

金箔芝麻卷
咁正嘅小食甜品,咁嘅價錢又咁多件,半圍枱一人一件都得。

片皮鴨 加湯 組合衣348

咁嘅價錢咁嘅服務,咁開心一餐,去邊度搵呀!下次再嚟過!

2019-03-08 1635 浏览
今日三五知己 一同去食片皮鴨🐔就去位於炮台山店"彩福喜宴"食。地方很光猛也很大,侍應生很有禮貌招呼,笑容很甜添,可能是平是日子,人客不算很多,我們講話很舒服不用大大聲講,嘻嘻!因為本人總覺得酒樓是很嘈嘅!友人最愛食片皮鴨,於是叫了組合E套餐: 京式晚爐片皮鴨1食+原盅豐料燉靚湯1盅嘩,好肥美又大隻片皮鴨呀!靚靚侍應生還片很多鴨肉添, 大家都唔客氣趁熱食呢!晚飯當然唔少得叫條魚食啦!🐟清蒸沙巴龍躉斑, 斤幾重,蒸到火候啱啱好,條魚很鮮味道呢 又要趁熱食啦!小菜有黑松露秋葵帶子炒滑蛋,味道淡淡地, 食完肥膩片皮鴨就啱啱好喇三蔥黑蒜牛柳粒, 牛柳粒有些韌咗啲。再配埋個原盅燉黑絲雞人參湯,每人足夠飲兩大碗啊!而且好多雞腳添,湯味濃濃人參味,感覺好清甜。飯後當然唔少得叫甜品啦!甜品好有驚喜呀 !凍楊枝甘露,不過不失。原個椰皇燉燕窩,叫了兩個,熱辣辣椰皇裏面有燕窩也不算小呢!加埋熱辣辣燉蛋一口一口食,好滿足啊!重有金箔芝麻卷, 芝麻卷不是間間酒樓有的,所以我哋大家都一定話要叫呢個甜品食,芝麻濃濃味道不太甜而且仲好抵食添。肥美的片皮鴨1食原盅豐料燉靚湯熱辣辣所以影相都有啲矇😂 好清甜呀條魚好正啱啱熟
因為本人總覺得酒樓是很嘈嘅!

友人最愛食片皮鴨,於是叫了組合E套餐:
京式晚爐片皮鴨1食+原盅豐料燉靚湯1盅
晚飯當然唔少得叫條魚食啦!🐟
清蒸沙巴龍躉斑, 斤幾重,蒸到火候啱啱好,條魚很鮮味道呢
又要趁熱食啦!

三蔥黑蒜牛柳粒, 牛柳粒有些韌咗啲。

飯後當然唔少得叫甜品啦!

肥美的片皮鴨1食

甜品熱辣辣
椰皇燉燕窩

重有金箔芝麻卷一定要試呀

2019-03-05
M佬今日話帶我去酒樓試菜,唔通係我哋結婚晚宴嘅菜色?(瞓醒未?連婚都未求)原來嚟緊就係M媽生日,佢想帶佢去酒樓食餐飯,所以今日就嚟到北角嘅彩福喜宴,呢到嘅晚市小菜選擇好多,價錢仲要一啲都唔貴,夠晒經濟實惠。沙薑雞腳抵讚位係將雞腳切開為二,睇得出餐廳嘅細心,令到我哋食得夠晒方便。而雞腳漲卜卜,夠晒入口,都幾爽口架!脆皮旺金南乳雞(半隻)食雞又點可以唔食雞皮呢?呢塊皮炸得好脆口,而雞肉仲要好滑嫩,記住點埋個南乳汁,真係好惹味,半隻嘅份量都唔少。粟子淮山雞煲呢個雞煲嘅重點不在於雞,係個粟子夠晒腍,仲索晒啲雞味;而淮山一樣入晒昧,好正呀!客家風味炆豬肉上枱仲熱到支支聲,而豬肉一層肥一層瘦,食落唔會油淋淋,而且炆到入晒味,送飯一流!

沙薑雞腳

脆皮旺金南乳雞(半隻)

粟子淮山雞煲

客家風味炆豬肉
2019-03-04
2019-03-04 265 浏览
約大班朋友多數食中菜,因為大家圍著大枱叫餸食飯夠氣氛,不似西餐每人一個餐各有各食欠少少氣氛,今晚相約此酒樓晚飯,就係貪呢種熱鬧氣氛。酒樓有不同套餐選擇,啱晒選擇困難症嘅我們,而且套餐燒味、小菜、魚,菜燉湯同甜品,有齊前,中,後,價錢亦不算貴,以6人餐$910,大概每人百多元真係幾化算。食物方面,整體質素是標準以上,不會馬虎,我個喜歡燉湯夠火喉,深竭色好有湯味似乎燉了很久,喝了喉嚨很舒服,唔怪得見到其他枱的客都有飲此湯。另外,我亦鍾意前菜小碟的青瓜海蜇,青瓜爽口,海蜇入味,酸甜醒胃。漁港濃湯浸時蔬是清新之選,雖然相對其他菜冇咁濃味,但冇咁油膩,不錯。而甜品黑糖紅棗糕也很煙韌,不會太甜,甜度剛剛好,如果不是太飽,肯定食多2件。今餐真係好滿足

食物方面,整體質素是標準以上,不會馬虎,

今餐真係好滿足
2019-03-02 188 浏览
循環而行🔃,有時食得多中餐🥢,就想食西餐🍽日本餐🍶,然後食得多西餐日本餐,就想食番中餐,今晚約三五知己到彩福喜宴晚餐食中餐🥢,此酒樓位於北角近炮台山站行三分鐘尚算方便😚,酒樓佈置幾金碧輝煌的感覺,適合婚宴格調。🤵👰🐋🐬🐟🐠🐡🦈本以為酒樓裝潢得睇啲菜餚會貴📔,但事實又唔係咁樣,看著menu價錢豐儉由人💡,而且有套餐唔貴,選擇好有彈性✔。酒香腰蝦蒸蛋🥚, 雞蛋蒸的時間掌握得幾好😍,令到雞蛋好幼滑,而且還渗入了淡淡的酒香確係不錯。😉龍蝦伊麵🦕🦐,芝士不太重🧀,食落去不太膩,龍蝦肉夠爽口👄,伊麵畀芝士包圍著芝味十足👅,整體不錯。值得一讚是侍應的服務👨‍🔬👩‍🔬,添水、換骨碟等跟到足,有板有眼,一絲不苟,雖然外表是土氣嘅大叔阿姨,不過我也忍不住畀個like佢哋。 傳統食物雖然千篇一律, 但食物質素好仍是一個唔錯嘅選擇。🥂

🐋🐬🐟🐠🐡🦈

2019-03-01 186 浏览
這夜我和朋友到近炮台山站的彩福喜宴食晚飯,酒樓無柱的大廳及水晶吊燈,從門面以至內部裝潢都甚谷有氣派,很迎合酒樓「喜宴專門店」的品牌形象。今晚已過了大時大節的日子,飯廳相對冇咁緊張,但仍有包房飯局,我和朋友叫了些餸,食物保持水準。當中我欣賞燒味,好似其貌不揚的燒腩仔卻味道不錯,脆皮同肉的各方比例不錯,鹹度適中,脆爽啃有勁,點芥辣食正,送飯一流。另外的叉燒也不錯,半肥瘦均勻,又是送酒佳品吧。另外條班蒸得唔錯,肉不嚡,夠嫩滑,豉油調得不錯,魚不大條,夠兩人食有餘,又是另一送飯佳作。因2人吃所以不叫太多餸,等下次約多幾個朋友再尋味。

因2人吃所以不叫太多餸,等下次約多幾個朋友再尋味。
2019-02-26 199 浏览
難得媽咪早放工,所以就諗住揾間酒樓食中菜,近近地就行左去附近嘅”彩福喜宴”。好彩早去到,啱啱好吾洗等位,一去到就即刻攞起餐牌點菜!今次叫左4個餸,上菜速度都好快,一碟一碟緊隨其後!脆皮旺金南乳雞 - 皮夠脆,半隻雞都幾大隻,雞件點埋南乳汁好惹味,但略嫌炸嘅時候受火吾均勻,雞翼部分有啲燶,同埋有少少過火,吾夠嫩。三蔥黑蒜牛柳粒 - 炒得夠穫氣,好香,黑蒜味道好特別,同牛肉好夾,京蔥夠爽口,平衡番牛柳粒嘅咬口帶子海鮮什菜煲 - 海鮮種類都算多,有蝦,蚌同鮮魷,都好新鮮,什菜夠哂多,成個煲都滿哂,個湯底好鮮甜,次次都吹呢個代替埋湯龍皇翡翠海中寶 - 小炒一樣出色,清清地又不失海鮮嘅鮮味,份量亦吾少,性價比高!整體黎講服務吾錯,食物質素都好好,值得再戰

好彩早去到,啱啱好吾洗等位,一去到就即刻攞起餐牌點菜!

今次叫左4個餸,上菜速度都好快,一碟一碟緊隨其後!

整體黎講服務吾錯,食物質素都好好,值得再戰

2019-02-21 163 浏览
朋友今晚帶我黎炮台山食中菜。呢個地方我成日都路過,但原來商場入面係有中菜食,一路都冇為意喎。好,一於睇下有咩好嘢食先。中菜廳梗係有海鮮,小菜,炒粉麵食㗎啦。 今晚唔算太餓,只係想搵嗰地方聚下,所以我地叫咗幾個小菜同海鮮食。叫左青瓜拼海蜇,蒜蓉蒸蟶子,燒汁松子繡球珍菌炒花姿柳,金湯淮山茄粒泡時蔬。計埋茶錢,加一,埋埋好$400, 真係夾都無咁橋。青瓜海蜇好爽,麻辣同甜度啱啱好。先甜後麻。唔錯唔錯。呢個係聖子王嚟㗎,好大隻呀。 兩隻夾埋都係一百蚊咋,好抵食。好甜美。 蒜蓉蒸係最正嘅。原來繡球珍菌係咁嘅樣,都係第一次食咋。望落去我以為係雪耳。食落去幾爽。係幾得意。哩碟炒得幾好食。唔錯。原來金湯即係南瓜湯, 時令蔬菜加蕃茄,再浸喺南瓜上湯入面。都係第一次食,幾特別,夠健康! 唔洗次次淨係得上湯咁悶。今晚黎食飯,全場爆滿,可想而知幾受歡迎 。見隔離枱多人嗰d,都叫蒸龍躉,龍蝦伊麵黎食,好似都幾好食。下次如果人多啲都可以叫條魚嚟試下。

青瓜海蜇好爽,麻辣同甜度啱啱好。先甜後麻。唔錯唔錯。

下次如果人多啲都可以叫條魚嚟試下。

2019-02-14 156 浏览
農曆新年相信唔少人都會去酒樓飲茶, 今日我同個長輩拜年, 都同佢去咗飲茶, 都未到中午12點, 已經需要等位, 好彩唔駛等好耐惹味欖角骨見到欖角, 千祈唔好以為呢一個點心係鹹點, 原來佢係甜甜地㗎, 因為加咗少少蜜糖配炸過嘅排骨, 甜甜地幾特別錦鹵雲吞😋😋相信呢個係大人小朋友都鍾意食嘅一個點心, 醬汁酸酸地, 𥚃面有蕃茄,菠蘿,青椒,魷魚,叉燒等, 炸到脆脆地嘅雲吞皮醮呢個汁, 非常惹味原隻鮑魚燒賣皇👍🏼👍🏼燒賣再配上原隻鮑魚喺上邊, 令到成個點心都非常是華貴, 咬落去陣陣鮑魚鮮味港式街頭蝦米豬腸粉呢個點心好似冇乜特別, 但係想講一下就係佢嘅腸粉非常之有米香味, 同蝦米真係絶配海皇太子餃🥟🥟其實裏便餡料同蝦餃差唔多, 但係賣相做到好似一條魚, 非常可愛

惹味欖角骨

錦鹵雲吞😋😋

原隻鮑魚燒賣皇👍🏼👍🏼

海皇太子餃🥟🥟
2019-02-04 231 浏览
今個星期開始要準備新年入貨、特意早早起床跟爸媽喝茶然後去買東西、到了北角彩福。這裡裝潢簡單優雅舒適、闊落空間感大、坐得幾舒服。原隻鮑魚燒賣皇 $39 鮑魚雖然細細隻、但幾彈牙爽滑。銀羅春風得意腸 $32 好像是炸両裡面包著蘿蔔蓉、脆脆的口感很不錯!鯪魚肉煎釀虎皮椒 這裡的虎皮椒幾大隻、唔辣。XO醬素翅鳳眼餃 海皇帶子餃 $32最喜歡吃北菇棉花雞的魚肚~蒸蘿蔔糕好軟熟、吃到絲絲蘿蔔粒、味道唔錯~早茶有好多孖寶優惠、幾扺食啊。

原隻鮑魚燒賣皇 $39 鮑魚雖然細細隻、但幾彈牙爽滑。

鯪魚肉煎釀虎皮椒
這裡的虎皮椒幾大隻、唔辣。

XO醬素翅鳳眼餃

海皇帶子餃 $32

最喜歡吃北菇棉花雞的魚肚~

蒸蘿蔔糕好軟熟、吃到絲絲蘿蔔粒、味道唔錯~

早茶有好多孖寶優惠、幾扺食啊。

2019-02-03 156 浏览
彩福的點心得過不少點心獎項,今日趁著週末與家人來到近砲台山的分店飲茶。此店場地較大,枱的分佈較分散,沒有壓迫感。鯪魚肉煎釀虎皮椒虎皮椒大隻又唔辣,椒幾甜;鯪魚肉算新鮮,亦不會吝嗇只有薄薄一層。銀蘿春風得意腸係必食之選,以白蘿蔔入饌清甜多汁,中間似春卷皮的部分香脆非常。海皇太子餃皮不厚,尚可透出饀料顏色,蝦粒頗彈牙。生滾霸王花肉片粥,粥底不濃稠。入口頗綿滑。瑤柱臘味蒸蘿蔔糕調味不足,味道偏淡。鮑魚燒賣皇肉質札實,真材實料原隻鮑魚仔置於其上。

鯪魚肉煎釀虎皮椒

海皇太子餃皮不厚,尚可透出饀料顏色,蝦粒頗彈牙。

生滾霸王花肉片粥,粥底不濃稠。入口頗綿滑。

瑤柱臘味蒸蘿蔔糕調味不足,味道偏淡。

鮑魚燒賣皇肉質札實,真材實料原隻鮑魚仔置於其上。

2019-01-31 150 浏览
為慶祝男友成功完成一個重要的會議,我們去了吃中菜慶祝~可能臨近新年,很多人提早吃團年飯。晚市高朋滿座~幸好我們避開晚市高峰時段來,不用等就能入座。男友喜歡吃海鮮,剛巧看到菜單上的上湯焗龍蝦,未點都巳經在流口水~ 因為送伊麵的關係,我們不另外點飯吃,但叫了一碟清炒豆苖,總要吃點纖維均衡營養吧~上湯焗加拿大龍蝦(送伊麵底)($288)份量很多,幸好我們只叫了2個菜,否則太多會吃不完~我對龍蝦伊麵很有情意結,我哥哥從小到大都特別喜歡吃芝士龍蝦伊麵。我是第一次吃上湯焗的龍蝦伊麵,想不到出期的好吃,又不會太滯。龍蝦感覺新鮮,沒有偷工減料,肉很彈牙入味~清炒豆苗($98)我們兩個人很喜歡吃豆苖~豆苖雖然只是清炒,但鮮甜,一點清草味也沒有~份量也很多,感覺四個人分享一碟豆苖也可以。貼心的待應見我們吃龍蝦時把手弄髒了,還拿濕紙巾給我們抺手,值得一讚!

上湯焗加拿大龍蝦(送伊麵底)($288)
上湯焗加拿大龍蝦

清炒豆苗($98)
清炒豆苖

2019-01-24
上湯焗加拿大龍蝦
清炒豆苖
2019-01-29 490 浏览
已經吃膩了公司附近的餐廳, 就找找離公司遠一點的食肆轉換一下口味。這天跟同事就訂了枱, 午飯時間非常多人, 如果沒有訂枱的話要輪侯十多張。值得一提是這裡有多款得獎點心, 配搭新鮮賣相也很吸引。兩個人一共點了八個點心。芝心海皇千絲春卷跟平常的春卷賣相已經非常不同, 炸得很酥脆, 雖然是炸物但沒有油膩感, 加上芝心餡料配搭新鮮, 果然是得獎點心。 旋風黃金流沙包上枱時熱騰騰的, 流心蛋黃餡料很多, 要小心慢慢吃。原隻鮑魚燒賣皇賣相非常吸引, 有一整隻小鮑魚在燒賣上, 鮑魚有咬口, 此價錢令人驚喜。港式街頭蝦米豬腸粉上枱前已加上各款醬汁, 賣相顯心思, 腸粉香滑可口, 很有傳統港式點心的味道。 七味椒鹽龍鬚魷魚爽脆彈牙又炸得香口, 調味得宜不會過鹹。瑤柱灌湯餃灌湯餃皮薄煙韌, 有一絲絲的瑤柱, 吃時蘸些浙醋,令人開胃。最後還點了兩個甜品 - 竹燕椰汁糕和雪蓮桃膠燉木瓜。雪蓮桃膠燉木瓜不會太甜, 很清潤。 竹燕椰汁糕兩層分明, 用料十足令椰香四溢。整體來說點心質素高, 有很多新派的中式點心令人眼前一亮。環境也非常舒適, 枱與枱之間不會太擠擁。有機會一定再來試試其他點心。

旋風黃金流沙包
上枱時熱騰騰的, 流心蛋黃餡料很多, 要小心慢慢吃。

七味椒鹽龍鬚
魷魚爽脆彈牙又炸得香口, 調味得宜不會過鹹。

瑤柱灌湯餃

最後還點了兩個甜品 - 竹燕椰汁糕和雪蓮桃膠燉木瓜。
雪蓮桃膠燉木瓜
雪蓮桃膠燉木瓜不會太甜, 很清潤。
竹燕椰汁糕
竹燕椰汁糕兩層分明, 用料十足令椰香四溢。

2019-01-28
雪蓮桃膠燉木瓜