呢間係將軍澳天晉嘅酒樓坐落都幾舒服,夜晚去到人流唔算非常多,可以靜靜地食餐飯😌。坐低後先送上前菜,係海苔味嘅果仁,食落真係唔錯。不過茶唔夠香濃🍵,有改善嘅空間。.📍鮑魚汁扣原件花膠($28.8)Braised Fish Maw in Abalone Sauce酒樓做緊特價,每人都可以用優惠價點一客。花膠厚身滑溜,食落充滿膠質❤️,再配上鮑魚汁非常入味😍,應該冇一個女士會抗拒得到,加埋個價錢真係必點🤟🏻。.📍生猛西澳洲龍蝦(上湯焗伊麵底)($468/1斤4兩)Braised E-fu Noodles w/ Lobster Meat🐲 龍蝦伊麵以滿滿嘅上湯芝士汁覆蓋,賣相非常吸引😍。芝士醬汁唔會過杰,味道討好,醬汁仲好掛麵🍜,唔會令人覺得油膩。龍蝦份量唔少亦好滿肉🦞,口感彈牙食落到鮮味,2人分享非常滿足🥰🤟。.📍水晶鎮江肴肉($52)Chinkiang Crystal Pork Jelly肴肉啫喱凍同豬肉相間, 配上麻油同香醋食落口感同味道都唔差,不過略為唔夠酸,未做到好開胃,未算係我哋食過最出色嘅肴肉。.📍乾清棗皇糕($28/3)Steamed Layered Puddings w/ Re

📍鮑魚汁扣原件花膠($28.8)

📍生猛西澳洲龍蝦(上湯焗伊麵底)($468/1斤4兩)

📍水晶鎮江肴肉($52)
Chinkiang Crystal Pork Jelly

📍乾清棗皇糕($28/3)
Steamed Layered Puddings w/ Red Dates & Milk
棗皇糕唔講食落以為係椰汁糕😂,其實椰香味幾重🥥但食唔到紅棗味,口感上未夠煙韌,不過整體都係個幾好食嘅甜品

2021-06-02 121 浏览
4隻金蒜銀絲蒸空運聖子,表面鋪滿蒜蓉、香蔥,聖子肉質肥美,口感爽口,味道鮮甜,粉絲口感爽滑,食落好入味。XO醬碧翠炒黃金海螺片,海螺片肉質彈牙,食落鮮味十足,配菜包括有翠玉瓜、紅椒、黃椒、芹菜、雲耳。蝦子海味炆伊麵,包括有海蔘、蟲草花、芹菜、香蔥、鴻喜菇、白精靈菇,伊麵口感乾濕適中,味道咸香。瑤柱海味雜菜煲,好足料,包括有菜芯、菠菜、西蘭花、竹笙、瑤柱、蝦乾、腐竹、雪耳、鴻喜菇、雲耳、冬菇,味道咸鮮。脆香糯米釀雞翼,雞翼口感外香脆內嫩滑,糯米口感軟糯,配以泰式辣醬食用,味道更佳。手拍爽脆青瓜,口感爽脆,表面鋪滿紅椒、芫荽、辣椒乾,味道酸辣,食落好惹味。乾清棗皇糕,口感煙韌,紅棗味道清甜,食落帶有椰香。蛋白杏仁茶,內有蛋白粒,口感細滑,杏仁味道香甜。前菜,包括有核桃、杏仁、榛果,表面鋪滿紫菜粉,食落好香口。茗茶及開水,香片,味道清香,茶味濃厚。

乾清棗皇糕,口感煙韌,紅棗味道清甜,食落帶有椰香。

蛋白杏仁茶,內有蛋白粒,口感細滑,杏仁味道香甜。

前菜,包括有核桃、杏仁、榛果,表面鋪滿紫菜粉,食落好香口。

茗茶及開水,香片,味道清香,茶味濃厚。
  • 金蒜銀絲蒸空運聖子
2021-06-02 950 浏览
提早同爸爸慶祝父親節, 今晚特意book左"御名園"一家人食晚飯。前排經過見到門外menu貼出多款小炒優惠, 看似吸引, 估唔到真係喜出望外!!對比一般傳統酒樓, 呢度嘅氣氛感覺grand少少, 入座送上熱茶同前菜 — (前菜 $28; 茶位 $15/位)平時外出食海鮮, 都要挨海鮮價, 分分鐘over budget, 但呢度竟然有明碼實價, 岩哂我地心水!特別係龍蝦伊麵, 不得不試!【西澳州龍蝦 上湯焗伊麵底】HK$338茨汁好杰, 雖然係上湯, 但個汁其實近似芝士, 只係冇左芝士嘅鹹香, 龍蝦份量好多好足料! 好多肉食, 龍蝦肉爽彈鮮甜, 食到原汁原味, 配埋個上湯茨, 伊麵底仲索左個茨汁, 食到讚口不絕!! 推介! 另外套餐自選配搭亦相當抵食!【薑蔥炒揀手本地灣肉蟹】HK$298 整煲熱辣辣上檯, 一打開蓋, 散發薑蔥香氣令人流哂口水。兩隻肉蟹斬件, 稍為拖過油, 再以薑蔥茨炒起, 相當有穫氣! 斬件蟹身表面平均包住薑蔥茨, 香口惹味, 而且蟹肉鮮甜, 不是水汪汪嘅死蟹。自選配 即燒脆皮文昌雞 (半隻)皮脆肉嫩正好形容呢款菜式! 肉質嫩滑juicy, 沒有多餘皮下脂肪, 脆皮放了

對比一般傳統酒樓, 呢度嘅氣氛感覺grand少少,

特別係龍蝦伊麵, 不得不試!

【西澳州龍蝦 上湯焗伊麵底】HK$338

西澳州龍蝦 上湯焗伊麵底

另外套餐自選配搭亦相當抵食!
【薑蔥炒揀手本地灣肉蟹】HK$298
整煲熱辣辣上檯, 一打開蓋, 散發薑蔥香氣令人流哂口水。
薑蔥炒揀手本地灣肉蟹

自選配 即燒脆皮文昌雞 (半隻)
皮脆肉嫩正好形容呢款菜式! 肉質嫩滑juicy, 沒有多餘皮下脂肪, 脆皮放了一陣子依然焦香脆口。不用額外醬汁, 味道已經不錯!
即燒脆皮文昌雞 (半隻)

【蜂蜜柚子脆蝦球】HK$108
脆蝦球表面包上了薄薄空氣炸皮, 表面淋了蜂蜜柚子醬, 甜甜地又清新, 炸皮入口香脆, 入面仲係原隻爽口鮮甜大蝦, 正!
蜂蜜柚子脆蝦球

【金蒜銀絲蒸空運蟶子】HK$38/隻

蟶子大大隻, 以粉絲墊底, 蟶子特意煮成6,7成熟, 質地爽口唔韌, 仲keep到原汁原味嘅鮮甜, 配上蒜蓉香蔥, 更加提升鮮味, 粉絲索左個汁, 惹味非常!!!
金蒜銀絲蒸空運蟶子

【藜麥花膠皇燒翅】HK$188
口感creamy黏口, 有豐富膠原, 條條翅嘅份量唔少, 爽身有層次, 墜底嘅藜麥味道唔多出眾, 不過健康食材兼多一個層次。
藜麥花膠皇燒翅

【陳醋珊瑚紅海蜇頭】HK$58
片片海蜇頭疊起, 質地超爽脆, 配搭酸酸地, 又夾集了莞茜、芝麻一齊食, 香口開胃又惹味。
陳醋珊瑚紅海蜇頭

【雪燕焦糖燉蛋】HK$48
大堆雪燕成為焦點, 份量多得幾乎啖啖都食到雪燕。燉蛋凍食, 滑得入口即化, 蛋味唔太重, 突顯到焦糖味。
雪燕焦糖燉蛋
2021-06-01
薑蔥炒揀手本地灣肉蟹
即燒脆皮文昌雞 (半隻)
蜂蜜柚子脆蝦球
金蒜銀絲蒸空運蟶子
藜麥花膠皇燒翅
陳醋珊瑚紅海蜇頭
雪燕焦糖燉蛋
  • 即燒脆皮文昌雞
2021-06-01 232 浏览
今次來到將軍澳食一個點心放題餐廳環境以酒樓來說有點細看看點心紙, 90分鐘的點心放題, 有蒸既點心, 腸粉, 煎炸點心, 甜品, 小食, 麵飯粥濃湯鮮味蝦餃皇, 這個是放題送的, 每人一碗, 湯裏有蟲草花蝦餃很大粒, 入面包有3-4隻蝦肉, 非常足料, 皮也很薄, 好吃鮮蝦炸雲吞, 令我想起以前吃的錦滷雲吞, 不過現在很少見雲吞炸得很脆, 沾上泰式辣醬, 好吃鮑魚燒賣皇, 燒賣上面有一粒迷你鮑魚, 大小和1毫子差不多大,燒賣咬下去沒有汁, 有點乾, 比一般酒樓做得差十三香脆皮雞全翼, 名字很長, 好像很利害, 其實就是普通的炸雞翼不過炸得不錯, 外脆內軟有肉汁, 好吃椒鹽一口豆腐粒, 跟一碟醋, 切得非常細粒, 不夠熱, 不過味道還可以椒鹽魷魚鬚, 跟豆腐一樣, 是暖的, 似是一早炸好了, 然後有人點就拿出來鮮蝦菜苗餃, 菜苗份量都幾多, 皮算薄, 好吃潮州蒸粉果, 味道一般陳皮牛肉球, 非常熱, 很大粒, 好吃蜜糖蜂巢糕, 賣相不太好, 但口感煙煙韌韌, 有蜜糖既甜味, 好吃淮山四寶滑雞扎, 平常吃的雞扎都是包芋頭, 火腿但這個是包淮山和蟹柳, 我也是第一次見, 味道不錯叉燒滑腸粉,
今次來到將軍澳食一個點心放題
餐廳環境以酒樓來說有點細
濃湯鮮味蝦餃皇
鮮蝦炸雲吞
鮮蝦炸雲吞, 令我想起以前吃的錦滷雲吞, 不過現在很少見
雲吞炸得很脆, 沾上泰式辣醬, 好吃
鮑魚燒賣皇
燒賣咬下去沒有汁, 有點乾, 比一般酒樓做得差
十三香脆皮雞全翼
不過炸得不錯, 外脆內軟有肉汁, 好吃
椒鹽一口豆腐粒
椒鹽魷魚鬚
鮮蝦菜苗餃
鮮蝦菜苗餃, 菜苗份量都幾多, 皮算薄, 好吃
潮州蒸粉果
潮州蒸粉果, 味道一般
陳皮牛肉球
陳皮牛肉球, 非常熱, 很大粒, 好吃
蜜糖蜂巢糕
淮山四寶滑雞扎
淮山四寶滑雞扎, 平常吃的雞扎都是包芋頭, 火腿
但這個是包淮山和蟹柳, 我也是第一次見, 味道不錯
叉燒滑腸粉
叉燒滑腸粉, 皮厚唔滑, 不好吃
鮮牛肉滑腸粉, 牛肉份量很少, 皮厚唔滑, 不好吃
蟹籽燒賣皇
蟹籽燒賣皇, 沒有留意到有送鮑魚燒賣, 所以點了, 味道和鮑魚燒賣一樣, 不好吃
養生核桃包, 蠔皇流汁叉燒包
養生核桃包, 包是啡色的, 入面包住核桃碎, 好吃
蠔皇流汁叉燒包, 正常叉燒包, 沒有特別
胡椒咸菜豬肚
胡椒咸菜豬肚, 咸菜非常多, 豬肚有3塊, 胡椒味不太濃
鮑魚汁炆鳯爪
鮑魚汁炆鳯爪, 鳯爪煮得很淋, 膠質也煮出來, 很黏口, 花生很淋, 好吃
蛋白杏仁茶
蛋白杏仁茶, 杏仁很香, 還有一絲絲的蛋白, 好吃
薑汁千層糕
乾清棗皇糕, 聞到很香紅棗味, 口感很煙韌, 不會太甜, 好吃
薑汁千層糕, 聞到很香薑汁味, 口感一樣很煙韌, 不會太甜, 好吃
鬆化脆蛋散
鬆化脆蛋散, 做得很鬆化和脆, 可惜表面沒有麥芽糖, 不然會更好吃

最後價錢是3個人結帳$528, 即是每人$176
大家可以會好奇, 如果這些點心散叫會是多少錢?
首先因為有些食物是只有放題才有的, 所以我拿差不多的食物來計算
我計算過, 如果散叫的話價錢大約是$75x
好似平了不少, 但是我點的食物份量不同, 例如叉燒包只點了一個
椒鹽豆腐只有一小碟, 所以如果把份量也計算進去的話
其實放題並不抵吃, 而且有很多點心放題並沒有包括

總結, 食物質數一般, 是一般酒樓質數
服務也一般, 有上錯點心既情況, 不只一次
以每人結帳$176這個價錢來說性價比真的比較低
薑汁千層糕
  • 養生核桃包
  • 乾清棗皇糕
2021-06-01 669 浏览
今晚嚟到將軍澳天晉匯諗住搵好嘢食,行經見到新開左一間餐廳,係食中菜嘅,睇完個Menu見到都好吸引,價錢都幾平民,所以就拍板決定入嚟食😎。。我都點左幾多嘢食🙈,有魚有貝殼類又有龍蝦同鮑魚等等,買單竟然只需要$1100,真心抵食👍🏻。而且佢嘅海鮮好新鮮,味道上啱啱好。。鮑魚汁扣原件花膠 $28.8/位呢個真係好抵食,而家做緊優惠價🤩,勁平就可以食到一大件花膠,非常之大隻,份量好足,我而且食落口感彈牙,勁抵食👅。。五頭南非鮮鮑魚 $48/隻大大隻原隻鮑魚我唔係第一次食,不過呢個價錢食到呢一個質素我覺得已經相當唔錯,無論口感同埋味道都啱啱好😆。。金蒜銀絲蒸蟶子4隻+即燒脆皮半隻文昌雞 $218蟶子勁大隻,每一隻都好肥美好鮮甜,😋新鮮嘅蟶子加上蒸同豉油,嘅鮮味同埋啲調味料落到去個粉絲度,冇得頂😍。。而文昌雞亦都不錯,外皮笑得非常之脆,咬落卜卜聲,另外肉質比較實,好有咬口👍🏻。。清蒸東星班 $288/隻識食石斑一定揀東星斑😝,就咁豉油清蒸新鮮食,口感比較實,唔會一夾就散,不過記得趁早食,浸左豉油太耐嘅話會相對偏鹹😂。。上湯焗龍蝦伊麵底 $338/隻既然食海鮮,當然要食埋龍蝦😛,龍蝦肉質好厚實,味道

鮑魚汁扣原件花膠 $28.8/位

五頭南非鮮鮑魚 $48/隻

金蒜銀絲蒸蟶子4隻+即燒脆皮半隻文昌雞 $218

清蒸東星班 $288/隻

上湯焗龍蝦伊麵底 $338/隻
既然食海鮮,當然要食埋龍蝦😛,龍蝦肉質好厚實,味道上啱啱好唔會太咸,另外伊麵淋得黎又唔會一夾就斷,推薦😚。
2021-05-25
琴日收左之後,男朋友話帶我食好西😋,店主最鐘意食中菜💖,今日我地黎到天晉既「御名園」食中菜,店內既店員非常細心體貼,關心客人既需要,真係好小地方做到😘。今日我地叫左原件花膠😋哇超厚肉👍🏻👍🏻勁大塊呀,之後叫左蒜蓉粉絲蒸聖子💖,大大隻,蒸得啱啱好,肉質好滑吾會韌😘超鐘意,。再黎鮑魚,好厚肉,而且入味💖,重頭戲黎啦,到龍蝦伊麵呀,相信哩道菜個個都吾陌生,我地叫左s size 不過都勁多勁大隻🙈,好好味,龍蝦肉好彈牙,好鮮,伊麵又吾會太淋岩岩好👍🏻👍🏻。最後叫左條東星斑,啲肉勁滑👍🏻,勁鮮呀,我地真係好crazy 2個人食咁多野😅,最後仲叫左個炸子雞💖皮脆肉嫩,層皮晶瑩通透,好香口,岩晒鐘意食炸野既我地🤣

今日我地叫左原件花膠😋哇超厚肉👍🏻👍🏻
勁大塊呀,之後叫左蒜蓉粉絲蒸聖子💖,大大隻,
蒸得啱啱好,肉質好滑吾會韌😘超鐘意,

再黎鮑魚,好厚肉,而且入味💖,重頭戲黎啦,
到龍蝦伊麵呀,相信哩道菜個個都吾陌生,
我地叫左s size 不過都勁多勁大隻🙈,
好好味,龍蝦肉好彈牙,好鮮,伊麵又吾會太淋岩岩好👍🏻👍🏻

最後叫左條東星斑,啲肉勁滑👍🏻,勁鮮呀,
我地真係好crazy 2個人食咁多野😅,最後仲叫左個
炸子雞💖皮脆肉嫩,層皮晶瑩通透,好香口,
岩晒鐘意食炸野既我地🤣
2021-05-25
2021-05-26 130 浏览
將軍澳除了最出名的popcorn商場,原來仲有條天橋連住個商場仔叫天晉匯!完全唔需要行出戶外,一直經popcorn上1樓天橋就到咯。今晚偶然經過,因為都有長輩所以決定入「御名園」食飯!環境舒適光猛,座位亦寬敞,適合一家大細慢慢食!經經理介紹,原來最近除了本身menu外,亦推出了不少promotion!非常抵食!🌟鮑魚汁扣原隻花膠(每位$28.8)根據menu,原價係$88本身都冇咩期望,因為覺得特價可能俾少d份量。誰知不單用砂鍋裝住保溫,花膠更加非常厚!真係要用刀叉切黎食!d汁非常美味,不會太鹹,配合住本身冇味的花膠及西蘭花,好好味!!為整頓飯打開美好的序幕。🌟舌尖三精品($118)本身係包括海蜇頭、肴肉及鴨舌可惜最近鴨舌停售,所以換左豬手。肴肉及豬手都合乎standard。特別之處係海蜇頭係紅海蜇頭,並唔係我地平手食開白色的。質感更加爽脆,加埋酸酸地非常開胃!🌟原隻六頭鮑魚(每位$38)又係特價之選!跟花膠一樣用砂窩盛載,然後由侍應分好上碟。鮑魚不會太「un」,非常入味!花菇非常厚及大隻吸左d鮑魚汁,好好味😭仲要$38咋!🌟晚市組合A — 金蒜銀絲蒸聖子4隻+ XO醬碧翠炒海螺片($

將軍澳除了最出名的popcorn商場,
原來仲有條天橋連住個商場仔叫天晉匯!

完全唔需要行出戶外,
一直經popcorn上1樓天橋就到咯。
今晚偶然經過,
因為都有長輩所以決定入「御名園」食飯!

環境舒適光猛,座位亦寬敞,
適合一家大細慢慢食!
經經理介紹,
原來最近除了本身menu外,
亦推出了不少promotion!
非常抵食!

🌟鮑魚汁扣原隻花膠(每位$28.8)
根據menu,原價係$88
本身都冇咩期望,因為覺得特價可能俾少d份量。
誰知不單用砂鍋裝住保溫,
花膠更加非常厚!真係要用刀叉切黎食!
d汁非常美味,不會太鹹,
配合住本身冇味的花膠及西蘭花,
好好味!!
為整頓飯打開美好的序幕。

🌟舌尖三精品($118)
本身係包括海蜇頭、肴肉及鴨舌
可惜最近鴨舌停售,
所以換左豬手。
肴肉及豬手都合乎standard。
特別之處係海蜇頭係紅海蜇頭,
並唔係我地平手食開白色的。
質感更加爽脆,加埋酸酸地
非常開胃!

🌟原隻六頭鮑魚(每位$38)
又係特價之選!
跟花膠一樣用砂窩盛載,
然後由侍應分好上碟。
鮑魚不會太「un」,非常入味!
花菇非常厚及大隻
吸左d鮑魚汁,
好好味😭
仲要$38咋!

🌟晚市組合A — 金蒜銀絲蒸聖子4隻+ XO醬碧翠炒海螺片($198)
本身我地想單叫聖子,
但經理介紹我地這個組合!
非常抵!
聖子四隻都大大隻,
勁多粉絲!
肉質彈牙又唔「un」,
正!

XO醬碧翠炒海螺片非常惹味,
唔係太辣,
除咗好多海螺片之外,
仲有雲耳同翠玉瓜粒,
中和海螺片的油膩感!

🌟水蜜桃意大利香醋骨($88)
原價係$118,最近又特價🤣
一粒粒香醋骨炸得鬆脆,
加埋芝麻,非常香口送酒一流!
唯一令我意外係水蜜桃我以為會一粒粒一齊炒
原來只係碟邊擺四塊😂
罐頭水蜜桃冇咩特別。
但份量超多,
而且d肉唔會炸完好油,
酸酸香香的好味!!

🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥🍥
除左食物質素好份量足外,
服務亦加零一分好。
除左非常殷勤地給我們加茶,
(茶位每位$15)
更會推介一些比較抵的配搭!
值得加分!
環境又坐得舒服!
加上最近做緊promotion,
不容錯過值得一試!
2020-11-12 1126 浏览
約了老公在將軍澳站飲茶,來到酒樓門口才發現已換成御名園,未試過就試試吧!2pm下午茶時間,不用等位就能入座。在4人限聚令下,酒樓內全部都是細枱,空間不擠迫之餘,仲幾鬆動!雖然是下午茶時間,但點心價錢沒有分別,只是茶錢不同,下午茶的茶錢是$10/位。另有一張下午茶優惠點心紙,價格較為相宜,不在此優惠紙上的,小點都要$24~~所以有好幾款點心都是從這張紙上選取!招牌灌湯小籠包,小籠包大大粒,充滿湯汁,皮亦不會太厚,尚算不錯!手剁鮮牛肉球+香煎足料蘿蔔糕 (超值孖寶 $32.8/ 份),蘿蔔糕不太吃得出蘿蔔絲及蘿蔔香,也沒有加任何臘味提升香味,質感亦偏軟稔易散。牛肉球幾大粒,口感稔滑,但味道較淡,不夠香不夠惹味~蟲草花鮮竹卷+鮮蝦菜苗水晶餃,鮮竹卷餡料豐富,而且不會太油,這點值得一讚!有些酒樓做的鮮竹卷都幾油,但這裡的加了蟲草花,湯底幾清~~菜苗餃的皮不會太厚,菜苗鮮嫩翠綠,蝦仁亦都算大粒!燙手燒鵝米線 ($32.8),燒鵝份量算多,賣相尚可,燒鵝不會瘦骨嶙峋。不過,當真正吃的時候就覺得燒鵝好油好肥,只覺得一口油!米線不會太稔太糊,麵質OK!手磨紅米銀羅腸粉,特點,價值$38.8。腸粉皮用紅

招牌灌湯小籠包
香煎足料蘿蔔糕
手剁鮮牛肉球
蟲草花鮮竹卷
鮮蝦菜苗水晶餃
燙手燒鵝米線
燒鵝
手磨紅米銀羅腸粉
手磨紅米銀羅腸粉,特點,價值$38.8。腸粉皮用紅米磨成,以炸過的蘿蔔絲作為腸粉餡料,口感像食炸兩一樣,具有特色。腸粉皮的厚度尚可,餡料夠脆,層次感豐富,但味道卻不特別出色,有點不太值這個價錢。

試了幾款食品,部份食品質素算是中上,但以這個價位而言,期望會有更好的水準!另外,酒樓內的冷氣太大,食物好快就冷卻了,這也稍稍影響食物的口感吖。
2020-10-23
下午茶