2019-06-06 35 浏览
放假個人都懶啲,問老父想食乜佢又無提意,係奧海城行下行下走左去大角咀,原來近大同新村附近那幾條橫街有很多食店,似條小食街,真方便我們這些搵食人士。行過一間新店是食日本嘢的,見無咩人又不用等位便貪方便入去坐底。我和老公叫了客火炙壽司拼盤、軟殼蟹手卷、炸蝦壽司、汁煮牛肉手打烏冬及蒜香三文魚帶子炒飯。先講壽司,用料真係有驚喜,雖是小店但食材很新鮮,比起我老公常吃的連鎖店更出色,特別是那拼盤,的確很美味。炒飯和烏冬是點給我兒子的,兩歲多些已是小吃貨,張咀跟我老公一樣很挑東西吃。但這店過關了,他倆把一碗烏冬和一碟飯也清光了,特別要讚那碟三文魚帶子炒飯,炒得很香,用料又足,最重要是蒜頭帶走我老公最怕那三文魚的腥味,難怪他話下次去開奧海城要再來大角咀幫襯。
2019-06-05 44 浏览
第一次食!一入門口準備就坐時,店員好貼心問怕唔怕凍,我真係怕凍,結果店員揀咗適合的位置俾我地坐,加上店員唔該前唔該後,不時主動加水,服務態度一流醬油分別有兩款,一款係用於剌身,另一款係用於壽司/魚生飯,店員清晰講解用法。可自行寫單/店員落單都得厚燒玉子,熱辣辣上枱。芝麻雞翼都係熱辣辣上枱,皮脆肉嫩,仲有張吸油紙吸下油,不錯!火炙壽司拼盤好食!口感入口即融!!燒過下d魚油突岀!加上半溶芝士,味道好豐富!個人喜愛火炙左口魚邊壽司海膽軍艦,海膽份量足夠!軟殼蟹反卷 + 藍鰭吞拿魚四式盛拖羅油脂正啊,食落滿口魚油的香味最後仲有甜品
第一次食!

可自行寫單/店員落單都得

厚燒玉子,熱辣辣上枱。

火炙壽司拼盤
好食!口感入口即融!!燒過下d魚油突岀!
加上半溶芝士,味道好豐富!
個人喜愛火炙左口魚邊壽司

火炙壽司拼盤

海膽軍艦,海膽份量足夠!

軟殼蟹反卷 + 藍鰭吞拿魚四式盛

拖羅油脂正啊,食落滿口魚油的香味

軟殼蟹反卷  +    藍鰭吞拿魚四式盛

最後仲有甜品

雪糕糯米糍
2019-06-03
軟殼蟹反卷  +    藍鰭吞拿魚四式盛
  • 藍鰭吞拿魚四式盛
2019-06-04 41 浏览
今天我嚟到大角咀,大全街22号地下,千之味刺身壽司專門店食午飯, 我一入門口侍應很有禮貌問我幾多位, 侍應安排咗一個很優雅寧靜的地方給我坐, 我看見很優雅的佈置,我的食物20分鐘來到了, 我叫咗明太子醬燒蠔,嘩! 很多蟹子在生蠔上面😍😍, 很鮮甜味道不太濃, 天婦羅炸蝦壽司, 很脆不太油, 吞拿魚壽司中拖羅, 吞拿魚入口即溶👍👍, 三文魚海膽卷入口很清甜🤩,珍寶牡丹蝦刺身很鮮味, 黑松露三文魚帶子炒飯, 很有口感 同黑松露味很香😍 食完仲有飯後甜品送😊 這是一間很好的刺身專門店👍👍👍👍👍
2019-06-03
下午茶
  • 刺身蝦
2019-06-04 35 浏览
大角咀朋友仔報料話屋企附近開左我上次食個間千之味(ssp)咁上次深水埗分店都好ok我當然都好樂意去食下啦😙原來餐廳真係新到不得之了仲擺滿果籃花牌😛望入去店舖面積比深水埗細 但都有細枱大枱一大班人去食都無問題~店員一如以往咁有禮同熱心👍🏻放低餐牌就介紹番d豉油左邊係昆布豉油 味道較咸 食刺身用中間係甜豉油 食壽司、壽司飯用親子花之卷魚生新鮮 三文魚子仲足料到滿瀉🥰每次黎都要食😌鰻魚小卷性價比高 鰻魚無骨唔洗怕 鰻魚醬lamlam脷😋芝麻雞翼望落好似好熱氣但食落一啲熱氣既感覺都無~好香口唔油膩同好多肉 正~黑松露三文魚帶子炒飯上次食左蒜香version 今次食黑松露一上碟見到d黑松露嚇親啊 勁足料😚撈混之後啖啖都有黑松露分到d飯照舊粒粒分明唔會太濃味 無濟漏感唔會嘥quota😙南瓜天婦羅可以散叫南瓜天婦羅好開因為我最愛~唔會太厚炸粉 亦無話炸到南瓜乾爭爭 恰當好處啊~食完仲有甜品送😎總括而言我覺得住附近都真係可以黎食lunch/dinner因為選擇多 價錢合理除左散叫餐廳仲有set叫都好豐富同種類多唔會食兩次就厭~👍🏻
大角咀朋友仔報料
話屋企附近開左我上次食個間千之味(ssp)
咁上次深水埗分店都好ok我當然都好樂意去食下啦😙

原來餐廳真係新到不得之了仲擺滿果籃花牌😛

望入去店舖面積比深水埗細 但都有細枱大枱
一大班人去食都無問題~

店員一如以往咁有禮同熱心👍🏻

每次黎都要食😌

鰻魚小卷

性價比高 鰻魚無骨唔洗怕 鰻魚醬lamlam脷😋

芝麻雞翼

望落好似好熱氣但食落一啲熱氣既感覺都無~
好香口唔油膩同好多肉 正~

黑松露三文魚帶子炒飯

上次食左蒜香version 今次食黑松露
一上碟見到d黑松露嚇親啊 勁足料😚

撈混之後啖啖都有黑松露分到
d飯照舊粒粒分明
唔會太濃味 無濟漏感唔會嘥quota😙

南瓜天婦羅

可以散叫南瓜天婦羅好開因為我最愛~
唔會太厚炸粉 亦無話炸到南瓜乾爭爭

除左散叫餐廳仲有set叫
都好豐富同種類多
唔會食兩次就厭~👍🏻

2019-06-04 58 浏览
朋友知我鍾意食日本菜,所以就帶我去食又平又好食嘅日本菜。我哋一行7人,去到大角咀大全街新開嘅御品•千之味食晚飯!店內裝修很有日式風格,不過座位就比較少。入座後即點菜!樣樣都好想食,唔計刺身,我哋大大話話點咗廿款食物!(很誇張吧😆😆)款款都好好食,如果要推介,我會推介以下幾款食物!辣味螺肉 - 夠鮮又惹味!有小朋友同枱,必點蟹柳肉子燒。上到枱,兩個豆丁旋風式清碟。火龍卷 - 大大碟,擺盤吸引。入面嘅天婦羅蝦,外脆蝦肉結實。卷物面上鋪了勁多蟹子,好滿足!仲有燒汁一口牛,醬汁味濃,牛肉一啲都唔韌!Yummy~~整體食物質素好,員工亦非常有善!性價比高!一定要再來!
朋友知我鍾意食日本菜,所以就帶我去食又平又好食嘅日本菜。
我哋一行7人,去到大角咀大全街新開嘅御品•千之味食晚飯!

店內裝修很有日式風格,不過座位就比較少。

入座後即點菜!
款款都好好食,如果要推介,我會推介以下幾款食物!

辣味螺肉 - 夠鮮又惹味!
辣味螺肉

有小朋友同枱,必點蟹柳肉子燒。
上到枱,兩個豆丁旋風式清碟。
蟹柳玉子燒

火龍卷 - 大大碟,擺盤吸引。
入面嘅天婦羅蝦,外脆蝦肉結實。
卷物面上鋪了勁多蟹子,好滿足!
火龍卷

仲有燒汁一口牛,醬汁味濃,牛肉一啲都唔韌!Yummy~~

三文魚、、甜蝦、帶子、油甘魚、劍魚腩刺身

御品•天丼及粟米蟹子沙律

(上)鰻魚忌廉芝士卷; (左下)龍蝦沙律軍艦,蟹肉蟹膏軍艦,火炙芝士熟蝦; (右下) 較殼蟹反卷

芝麻雞翼及御品•半熟牛扒

七味雞翼,炸餃子,燒牛舌芯,吉列炸蠔

維記雪米糍

整體食物質素好,員工亦非常有善!
性價比高!一定要再來!
三文魚、、甜蝦、帶子、油甘魚、劍魚腩刺身
御品•天丼及粟米蟹子沙律
芝麻雞翼及御品•半熟牛扒
七味雞翼,炸餃子,燒牛舌芯,吉列炸蠔
維記雪米糍
2019-06-02 71 浏览
之前深水埗果間分店,食過一次已經覺得唔錯,果時聽到店員話黎緊大角咀會開新店,當然即刻book mark住啦新分店感覺闊落,坐得比深水埗舒服,裝修相對較有格調✨食物上果時店員都好似之前咁介紹兩種豉油既用法火灸壽司拼盤(hk108)呢次第二次食,依舊好味,而且燒到幾香蟹柳蟹子蛋捲 (hk38)一個不過不失既菜式,有點偏甜軟殼蟹飯捲(hk48@4)軟殼蟹炸得幾香,但係過多沙律醬蓋過咗本身軟殼蟹嘅味道鹽燒雞翼(hk22@2)可惜唔夠味道燒牛舌心(hk32@3)上次食過好懷念佢地,今次依然好味明太子醬消蠔(hk35@2)D蠔都算大隻同鮮味,而且明太子既香濃配合埋既整體感覺好夾😋推薦大家食自選壽司🍣我哋原本想要拼盤,但後黎發現好似散叫仲仲抵又可以要晒全部想食既😛特大赤蝦,好鮮甜肥美呀最後店員附上甜點作為今餐既總結,最後仲同店員換味,再送多幾粒,好飽飽呀😆本身已經叫左埋單架點知傾傾下計唔願走,店員又好好人咁問我地飲唔飲老闆朋友既自家制梅酒😍😍真係見到都雙眼發光😋😋好開心呀,本身仲講緊呢度無酒menu,果然一許願就有😎🤩下次會再同朋有黎架🤗😊

新分店感覺闊落,坐得比深水埗舒服,裝修相對較有格調✨

食物上果時店員都好似之前咁介紹兩種豉油既用法
火炙壽司拼盤

火灸壽司拼盤(hk108)
呢次第二次食,依舊好味,而且燒到幾香

蟹柳蟹子蛋捲 (hk38)
一個不過不失既菜式,有點偏甜

軟殼蟹飯卷

軟殼蟹飯捲(hk48@4)
軟殼蟹炸得幾香,但係過多沙律醬蓋過咗本身軟殼蟹嘅味道

串燒

鹽燒雞翼(hk22@2)
可惜唔夠味道
燒牛舌心(hk32@3)
上次食過好懷念佢地,今次依然好味

明太子醬燒蠔

明太子醬消蠔(hk35@2)

散叫壽司

自選壽司🍣
特大赤蝦壽司

特大赤蝦,好鮮甜肥美呀

本身已經叫左埋單架

真係見到都雙眼發光😋😋

好開心呀,本身仲講緊呢度無酒menu,果然一許願就有😎🤩

下次會再同朋有黎架🤗😊
2019-06-02
明太子醬燒蠔
散叫壽司
特大赤蝦壽司
2019-06-01 29 浏览
我諗屋企有小朋友嘅媽媽都有同感吧?小朋友對日本菜,應該話係壽司特別有興趣,每次都食好多。今次去咗大角咀搵食,因為鑽石山有㗎小巴可以出到大角咀,我地都成日去搵食!今次就揀咗新開嘅「千之味」,聽講仲有深水埗分店㗎。首先梗係要嚟個「三文魚腩刺身」啦!我地兩公婆好鐘意食「三文魚」,但三文魚腩真係更「林」,好食啲㗎!之後又點少得叫壽司食!我地叫咗「粟米軍艦」、「特長鰻魚壽司」、「鵝肝壽司」&「火焰芝士熟蝦壽司」。老公話特長鰻魚堅正!芊嶠同劻霖就鐘意食粟米軍艦,仲話比平時多咗沙律醬。另外,叫咗蟹柳 & 玉子壽司,芊嶠同劻霖都勁開心,每次食壽司必叫。之後再叫咗一條串燒,蒜香一口牛,好香好「林」呀!好愛「牛」嘅我,仲叫咗「半熟牛扒」,但個人覺得蒜香一口牛好食啲。鐘意食煎炸嘢嘅我再叫咗「天婦羅軟殼蟹」,好味!主菜叫咗「芝士雞扒配麻醬冷烏冬」,我好鐘意食麻醬,唔夠麻醬仲可以加,但小朋友就對冷烏冬一般啦!咁我同老公食囉!飲品我地叫咗「忌廉梳打」&「波子汽水」,波子汽水係童年回憶呀!好鐘意呢到有BB增高軟墊,咁小朋友就唔洗唔夠高食嘢啦!仲有,平時去食壽司都係得一種豉油,但呢到就分咗甜豉油 & 咸豉油,甜豉油食

4款不同壽司

玉子  &  蟹柳壽司

蒜香一口牛串燒
之後再叫咗一條串燒,蒜香一口牛,好香好「林」呀!

天婦羅軟殼蟹

鐘意食煎炸嘢嘅我再叫咗「天婦羅軟殼蟹」,好味!

芝士雞扒配麻醬冷鳥冬

飲品

好鐘意呢到有BB增高軟墊,咁小朋友就唔洗唔夠高食嘢啦!

仲有,平時去食壽司都係得一種豉油,但呢到就分咗甜豉油 & 咸豉油,甜豉油食壽司用,咸豉油可以配魚生,真係好夾㗎!

甜品

最後竟然仲有甜品,有雪米糍 & 蒟蒻,芊嶠同劻霖勁開心。

總結:平民價日本菜,對小朋友嘅貼心好抵讚,座位好舒服,食物質素ok!一定會再一家嚟食,最緊要係有飯後甜品,好完滿。
2019-05-28
4款不同壽司
玉子  &  蟹柳壽司
蒜香一口牛串燒
天婦羅軟殼蟹
芝士雞扒配麻醬冷鳥冬
飲品
甜品
對於酷愛壽司🍣既我黎講下雨天 微涼特別想食火炙(三種三文魚、熟蝦、左口魚、帶子、鰻魚),特別左口魚真係要encore,一口咬下本個口都是魚油這是刺身做不到的效果,再來就是帶子就算加咗芝士都沒有掩蓋帶子的鮮味👏🏻😍作為牛魔王既我,再叫了份推介的半熟牛扒和牛舌心半熟牛肉質鮮嫩,沒有太多的調味料更能特出牛味,另外牛舌咬感適中不會太韌剛剛好👍🏻👍🏻👍🏻刺身😍其實已經有八成飽但感覺食日本野無刺身總係爭咁啲😂餐廳有兩種豉油 一種係壽司一種係刺身極為細心,最想特定嘅豉油刺身變得更加甜美👍🏻👍🏻最後不得不提食過咁多餐廳,呢間餐廳嘅復店員服務態度真係最好,不似平時下單慢了點也會被侍應黑面及無禮對待,今時今日就是要這種服務態度

作為牛魔王既我,再叫了份推介的半熟牛扒和牛舌心

2019-05-31 80 浏览
個friend住呢頭同我講話樓下開咗間新餐廳,叫我一齊去試吓,做完嘢六點鬆啲就過嚟搵佢啦。裝修好日式好靚啊,職員安排咗個梳化位比我哋,勁正。仲會同我哋介紹餐牌同推介食物。晚餐定食都幾抵食㗎太多太多選擇啦又係我鍾意食嘅清酒煮蜆,份量好多啊,啲湯又好飲。最後我哋無叫到定食,叫咗唔同嘅壽司試一試。叫咗個御品藍鰭吞拿四式盛,入面有赤身、中拖羅、大拖羅、吞拿魚蓉。鵝肝壽司 燒到脆脆哋好香口新鮮海膽軍艦 啖啖鮮味 入口即溶最後係我極推薦嘅大拖羅 完全想像唔到小店會食到呢種咁正咁新鮮嘅拖羅 一入口啲吞拿魚油已經湧嘅出嚟 但又唔會有heavy嘅感覺!

晚餐定食都幾抵食㗎

太多太多選擇啦

又係我鍾意食嘅清酒煮蜆,份量好多啊,啲湯又好飲。

最後我哋無叫到定食,叫咗唔同嘅壽司試一試。

鵝肝壽司 燒到脆脆哋好香口

新鮮海膽軍艦 啖啖鮮味 入口即溶
藍鰭吞拿大拖羅

藍鰭吞拿大拖羅
  • 藍鰭吞拿魚大拖羅
2019-05-30 95 浏览
放工相約朋友去小聚?無問題,近近地大角咀都一樣得,仲要剛好發現原來千之味係呢區開咗分店 - 御品·千之味深水埗嘅千之味我地早就試過,而且性價比亦高,所以我地亦揀咗御品·千之味來做小聚嘅地方。我地一行五大兩小,一共食咗千八蚊,唔計小朋友的話大人除開每位HKD$350-左右。未計刺身及飲品,我地都已經食咗成17、18款食物,當中包壽司、小食、串燒等。。。好,事不宜遲,即刻睇下我地食咗啲咩啦!前菜:粟米蟹籽沙律,大人同小朋友都愛!亦估唔到原來咁大碗,好彩無打孖叫。辣味螺肉,辣度惹味,而且螺肉夠爽口。刺身:三文魚、甜蝦、油甘魚、劍魚腩刺身夠新鮮肥美,算係中規中矩。帶子刺身,因為漏單所以分開上。遇有問題店員都好幫忙,忙手對單及覆核,很友善。玉子燒:厚燒玉子蟹柳玉子燒因為有小朋友同行,玉子燒當然少不了,我地仲點咗兩款不同口味俾小朋友食。我自己都有試到蟹柳玉子燒,真係唔錯。甜度適,蟹柳及蟹籽仲令玉子燒多咗層次及口感,小朋友們好快口就清晒添。壽司及卷物:火龍卷見到都一定會點嘅卷物之一!份量十足,而且蝦肉微脆爽彈,如果蟹籽再多啲就更正!軟殼蟹反卷軟殼蟹依然脆口,而且不乾身,美味可口。鰻魚芝士忌廉卷*芝士

好,事不宜遲,即刻睇下我地食咗啲咩啦!前菜:

辣味螺肉
辣味螺肉,辣度惹味,而且螺肉夠爽口。

刺身
三文魚、甜蝦、油甘魚、劍魚腩
刺身夠新鮮肥美,算係中規中矩。

帶子刺身
帶子刺身,因為漏單所以分開上。
遇有問題店員都好幫忙,忙手對單及覆核,很友善。

玉子燒:

蟹柳肉子燒
蟹柳玉子燒

我自己都有試到蟹柳玉子燒,真係唔錯。

壽司及卷物:
火龍卷
見到都一定會點嘅卷物之一!
份量十足,而且蝦肉微脆爽彈,如果蟹籽再多啲就更正!
軟殼蟹反卷
軟殼蟹依然脆口,而且不乾身,美味可口。
鰻魚芝士忌廉卷
*芝士控必點*
鰻魚嫩滑味美而且多燒汁,只係稍為不夠肥美。
但加埋芝士忌廉,入一簡直一絕!
雖然好邪惡,但女仕們都好難忍口。
(上)龍蝦沙律軍艦、蟹肉蟹膏軍艦
(下)火灸芝士熟蝦
火灸芝士熟蝦
蟹肉蟹膏軍艦

小食:
芝麻雞翼/御品。半熟牛扒
芝麻雞翼、御品。半熟牛扒
芝麻雞翼外皮酥脆香口,內層肉質鮮嫩多汁!
半熟牛扒只屬一般,有半塊過熟,變得有點老。
七味雞翼

七味雞翼
炸餃子

炸餃子
串燒牛舌芯

串燒牛舌芯
肉質夠厚,若多點調味會更為惹味。
吉列炸蠔
吉列炸蠔
吉列外層稍為有點厚,但夠脆口,蠔亦唔會有腥味。
燒汁一口牛
燒汁有點甜甜地,牛肉肉質細嫩。

埋單後原來仲有雪米糍,我地仲係度互相估下大家食咩口味添!
御品.天丼
2019-05-29
蟹柳肉子燒
火灸芝士熟蝦
芝麻雞翼/御品。半熟牛扒
2019-05-30 39 浏览
好似太耐無食過日本野今日就即刻搵間又可以附近容易泊車 就行過去食既 🥳🥳就俾得搵到呢間位於大角咀既日本餐餐廳都幾多選擇👍👍除左魚生之外 仲有燒牛肉食野既碟既設計都好似諗過甘既 好細心👏👏👏👏火灸壽司拼盤 8件HK$108魚生的確係好新鮮既蒜香三文魚帶子炒飯HK$78炒飯粒粒分明 再加再帶蟹子 更加帶口感必叫👏串燒牛舌芯 3件 HK$32串燒香蒜一口牛 HK$70口感👌🏻服務好好 每次上菜都介紹一下👏👏
好似太耐無食過日本野

口感👌🏻

服務好好 每次上菜都介紹一下
👏👏
2019-05-30 27 浏览
難得我今日唔駛OT,就決定係大角咀附近搵食。行近大全街,我畀一間新開張嘅日本店吸引住...「千之味」—— 聽個名已經feel到裡面會有幾和味無窮啦!甫入門,侍應就笑容可掬咁同我打招呼,仲同我講呢日係新店開張。嘩,好surprise呀,我從來都無試過係新舖開張個陣幫襯呀!事不宜遲,我一坐低就點菜啦!呢間日本店有齊魚生、壽司,仲有日式牛扒、鰻魚之類甲等日式料理,岩哂我呢個哈日迷呀!辣味三文魚卷(8件)$78三文魚刺身或者壽司我就食得多,不過三文魚卷就真係第一次食。食一啖,我feel到少許辛辣係我舌邊游走,然後香滑芝士醬同三文魚肉隨即懷抱我嘅舌頭,令我欲罷不能⋯⋯一口氣食8件好野,是常識吧!蔥花三文魚吞拿魚蓉卷 $58跟住上檯嘅繼續係三文魚卷物,不過今次有凜烈濃厚嘅吞拿魚做配搭,口感果然一流。值得一讚,係佢嘅蔥花落得非常足料,未食落口已經傳來撲鼻清香。汁煮牛肉手打烏冬(配溫泉蛋)$88主食黎啦!因為我好耐無食過麪食,所以決定今次食番個暖笠笠嘅牛肉烏冬。經過汁燒嘅牛肉嚼勁十足,配埋順滑濃郁嘅溫泉蛋,我尤如置身於日本東京嘅麵棚當中。御品·半熟牛扒(一品) $88食完頭先個牛肉烏冬之後,我突然幻化
難得我今日唔駛OT,就決定係大角咀附近搵食。
行近大全街,我畀一間新開張嘅日本店吸引住...
「千之味」—— 聽個名已經feel到裡面會有幾和味無窮啦!

事不宜遲,我一坐低就點菜啦!

辣味三文魚卷  8件

辣味三文魚卷(8件)$78

蔥花三文魚吞拿魚蓉卷

蔥花三文魚吞拿魚蓉卷 $58

汁煮牛肉手打烏冬  (配溫泉蛋)

汁煮牛肉手打烏冬(配溫泉蛋)$88

御品·半熟牛扒(一品)

御品·半熟牛扒(一品) $88
食完頭先個牛肉烏冬之後,我突然幻化成牛魔王,好想大啖大啖食牛肉呀!於是,我就order 左呢碟屬於一品嘅牛扒。講明「一品」,呢塊牛扒果然高質異常,除左合乎基本肉質鮮嫩嘅要求之外,仲將緊緊鎖住嘅肉汁表露無遺,令我愈食愈想食。

左口魚壽司

左口魚壽司 $20
食到差唔多九成飽啦,我總覺得要再食兩件壽司或者刺身先至夠喉。雖然我知道食壽司應該要由淡味,即係左口魚或者油甘魚開始,不過唔知點解當我打開餐牌之後,我竟然好似著左魔咁,超級想食左口魚。於是,我就點左啦......

紙包飲品(蜜桃茶)

蜜桃紙包飲品 $10
呢度嘅飲品主要係汽水,同埋一啲紙包。大家口渴就可以盡情order!
2019-05-27
辣味三文魚卷  8件
蔥花三文魚吞拿魚蓉卷
汁煮牛肉手打烏冬  (配溫泉蛋)
御品·半熟牛扒(一品)
左口魚壽司
紙包飲品(蜜桃茶)
2019-05-29 47 浏览
老公兒時住係大角咀,對於係奧運站嘅我馬上1提議去大全街覓食。最近天氣好翳焗晚飯實在唔想再食熱食,日本菜自然成為首選所以就揀左千之味!鋪頭以典型日式風格為主,出面仲有唔少花牌,睇得出係剛開張無耐,員工全部都好有禮物,請問前請問後,收碟快之餘,又唔會笠聲唔出就收野講番食物,我同老公兩個人都唔太餓,所以以小食為主首先上枱嘅係軍艦壽司其中以蟹肉蟹膏同吞拿魚蓉軍艦最新鮮好味,飯握得幾實,但稍微有d唔夠凍,所以紫菜都有些少淋有少少失望之後就到主菜胡麻醬三文魚冷烏冬,夏天食絕對透心涼胡麻醬好夠份量,每條烏冬都沾上醬汁,而且烏冬彈牙有咬口,配埋三文魚同蟹籽,真係好正最後就係串燒,燒牛舌一直係我地兩公婆最愛,雖然味道稍淡,但牛舌燒得岩岩好,又唔會有渣香蒜一口牛同雞脾菇,一口牛真係必點,好淋好好食,仲好重牛味;雞脾菇夠大片,但就要自己沾豉油啦呢度嘅燒雞泡魚乾比出面淋身,亦都冇咁多軟骨,而且燒到香噴噴,上枱果彈隔離枱都忍唔住望下添!賣單後會有甜品雪米滋送應該係隨機派,咁岩我地兩隻味唔同,一粒係 香芋,另一粒係綠茶
晚飯實在唔想再食熱食,日本菜自然成為首選
所以就揀左千之味!

講番食物,我同老公兩個人都唔太餓,所以以小食為主

軍艦壽司

首先上枱嘅係軍艦壽司

蟹肉蟹膏、吞拿魚蓉軍艦

有少少失望

三文魚冷烏冬

之後就到主菜胡麻醬三文魚冷烏冬,夏天食絕對透心涼

燒牛舌芯

燒雞泡魚乾
雪米滋
香芋味雪米糍
2019-05-29 28 浏览
話說女兒好喜歡日本菜,但老婆又唔想常常出街食,所以答應女兒,每月會去吃一餐日本菜。趁住今日我連放幾日假,我地就去咗大角咀食千之味,聽朋友講深水埗有分店,大角咀分店係新開嘅!大人一來到,梗係要叫返個刺身食下啦!叫咗三文魚軍刺身,5件,每塊魚腩都好厚肉,好正!每次都一定必叫比對仔女,蟹柳壽司同玉子壽司,簡簡單單,味道ok!仲有粟米軍艦,小朋友至愛,呢到嘅粟米軍艦仲加咗沙律醬。我就叫咗至愛嘅鰻魚,特長鰻魚壽司,好味道!而鵝肝壽司,唔係好多地方有,我地每次見到都會叫兩塊來食。火焰芝士熟蝦壽司,就係老婆至愛,叫來比佢食,熟蝦好香,配埋芝士,又幾夾喎!日本菜好多時都會有串燒,我地就叫咗「香蒜一口牛」來試,粒粒牛都好「林」。我老婆成日話我係食肉怪,無肉不歡,所以今次都試咗「御品 · 半熟牛扒」,味道ok。日本菜必食天婦羅,所以叫咗軟殼蟹天婦羅,好香口。主菜就叫咗芝士雞扒冷烏冬,烏冬配胡麻醬,唔夠醬仲可以添㗎!我地食咩都慣咗要飲嘢,所以我叫咗波子汽水,老婆就叫咗 Cream Soda!最意想不到,都係我對仔女最開心嘅!就係竟然有甜品送,有雪米糍 & 蒟蒻食。

蟹柳壽司  ·  玉子壽司

粟米軍艦  ·  特長鰻魚壽司  ·  鵝肝壽司  ·   火焰芝士熟蝦壽司

香蒜一口牛串燒

軟殼蟹天婦羅

日本菜必食天婦羅,所以叫咗軟殼蟹天婦羅,好香口。

芝士雞扒冷烏冬
主菜就叫咗芝士雞扒冷烏冬,烏冬配胡麻醬,唔夠醬仲可以添㗎!

波子汽水  ·  Cream  Soda

芝士雞扒冷烏冬
波子汽水  ·  Cream  Soda
甜品:雪米糍
2019-05-27 1120 浏览
這天晚上約了朋友到大角咀吃晚餐,我們決定吃日本菜。店面:這間店在全港各區都有分店,上次我和另一位朋友在深水埗吃過,感覺非常不錯,性價比算是很高,所以今天知道大角咀開了分店,特意來試。店員跟我們說今天是第一天開張,真是非常驚喜!更驚喜是裏面的其中一位店員曾經在深水埗工作,我認得她,感覺特別親切。裏面全場滿座,餐單跟深水埗的一模一樣。我們點了很多食物。汁煮牛肉手打烏冬$78非常大的一碗,就算是食量大的人都夠食。材料非常豐富,有牛肉、溫泉蛋和很多配菜。烏冬口感彈牙,非常好玩。御品·半熟牛扒(一品)$88油脂豐富,肉質鮮嫩,有牛味。口感香軟,吃後齒頰留香。黑松露三文魚帶子炒飯$88份量適中,如果食量少,可以二人一起分享。三文魚營養價值高,奧米加三飽和脂肪酸有助預防心臟病及中風。黑松露香氣濃郁,令飯更多一種味道。蒜香三文魚帶子炒飯$78蟹籽帶咸鮮味,不用額外調味品,天然調味已經很足夠。帶子肉厚鮮甜,而濃濃的蒜香味加上三文魚的魚脂香味,讓每一口飯都很香口美味。蔥花三文魚吞拿魚蓉卷$58三文魚鮮味濃郁富甘香,吞拿魚油脂分布均勻,幾乎入口即溶。蔥花香口,更添美味。左口魚壽司$20左口魚的裙邊部分油分豐
這天晚上約了朋友到大角咀吃晚餐,我們決定吃日本菜。

店面:

店員跟我們說今天是第一天開張,真是非常驚喜!

裏面全場滿座,餐單跟深水埗的一模一樣。

我們點了很多食物。

汁煮牛肉手打烏冬$78

非常大的一碗,就算是食量大的人都夠食。

材料非常豐富,有牛肉、溫泉蛋和很多配菜。

烏冬口感彈牙,非常好玩。

御品·半熟牛扒(一品)$88

油脂豐富,肉質鮮嫩,有牛味。

口感香軟,吃後齒頰留香。

黑松露三文魚帶子炒飯$88

份量適中,如果食量少,可以二人一起分享。

三文魚營養價值高,奧米加三飽和脂肪酸有助預防心臟病及中風。

黑松露香氣濃郁,令飯更多一種味道。

蒜香三文魚帶子炒飯$78

蟹籽帶咸鮮味,不用額外調味品,天然調味已經很足夠。

蔥花三文魚吞拿魚蓉卷$58

三文魚鮮味濃郁富甘香,吞拿魚油脂分布均勻,幾乎入口即溶。

蔥花香口,更添美味。

左口魚壽司$20

左口魚的裙邊部分油分豐富有嚼勁。咬落既爽又甜,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富。

濃郁甘香,入口即溶,食後那股魚油香會停留於口內,甘香之味令人回味無窮!

辣味三文魚卷八件$78

辣味適中,相信大部分人都能接受。

糯米滋

這是餐廳送的,真的非常貼心。

罐裝汽水

每支$15。

紙包飲品$10

這是桃茶,說來還是第一次喝。
有足夠桃味,但不算很甜,很健康。

埋單$597,平均每人$149,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2019-05-27