2017-01-23 445 浏览
恆發一向好長龍今次竟然得兩三個人前後只係等左十分鐘左右就到手買左坊間少有既芋泥雞蛋仔($21)完全開放俾你睇個製作過程睇住啲芋泥成pat咁落 好治癒 感覺真材實料呀姐姐好細心咁掃平啲芋泥 確保每一粒雞蛋仔都有餡攞上手好墜手 個邊無切走 超脆 充滿蛋香芋泥塞滿每粒雞蛋仔 間唔中仲會食到芋頭粒 好綿食到最後都仲係外脆內綿 好飽足 兩個人share啱啱好
恆發一向好長龍
今次竟然得兩三個人
前後只係等左十分鐘左右就到手
買左坊間少有既芋泥雞蛋仔($21)
完全開放俾你睇個製作過程
睇住啲芋泥成pat咁落 好治癒 感覺真材實料
呀姐姐好細心咁掃平啲芋泥 確保每一粒雞蛋仔都有餡
攞上手好墜手 個邊無切走 超脆 充滿蛋香
芋泥塞滿每粒雞蛋仔 間唔中仲會食到芋頭粒 好綿
食到最後都仲係外脆內綿 好飽足 兩個人share啱啱好
2016-12-28 387 浏览
之前為食豬食過呢度嘅芋泥雞蛋仔,印象都幾深刻,因為啲芋泥多到誇張。呢日去到觀塘,為食豬又心思思想食,最後揀咗紫薯雞蛋仔。望住店員整嘅時候好用力咁將紫薯蓉搽滿成底雞蛋仔。新鮮整起拎到上手熱辣辣,感覺到底雞蛋仔好墜手,用料十足。食落紫薯蓉好綿密,雞蛋仔脆身但可惜太薄,為食豬即刻覺得太多紫薯蓉都未必係好事。食到最尾仲有少少辛苦,因為實在太飽肚喇,紫薯蓉仲有少少過甜,變得好膩。難怪見啲街坊多數都係買原味啦。

呢日去到觀塘,為食豬又心思思想食,最後揀咗紫薯雞蛋仔。
望住店員整嘅時候好用力咁將紫薯蓉搽滿成底雞蛋仔
。新鮮整起拎到上手熱辣辣,感覺到底雞蛋仔好墜手,用料十足。

週末同平日晚上嘅人流大大不同, 平時放工放學晚上時間過嚟買雞蛋仔既人真係好多, 每次經過最少都要等四至五個人... 今日周末行過, 竟然冇人排隊😱😱😱 真係一個奇蹟😂 而且岩岩唔算食得太飽, 所以就衝左過黎叫左個特濃芝士夾心雞蛋仔 $21價錢唔算平, 一底雞蛋仔over $20🤔 幸好今日冇乜人, 不過都等左概10分鐘所謂慢工出細貨, 真係好期待呢個特濃芝士雞蛋仔不過食落之後有點失望, 雖然職員加左兩塊特濃芝士, 不過食落嘅味道唔算特別香濃😱😱😱 一開始十分期待芝士嘅香濃狀態, 不過芝士香濃程度只屬一般, 只帶有味味嘅芝士香味😔😔😔芝士控嘅人士會有點失望😢希望可以改良一下啦, 改用其他嘅芝士味道應該會更加好!
叫左個特濃芝士夾心雞蛋仔 $21
價錢唔算平, 一底雞蛋仔over $20🤔
幸好今日冇乜人, 不過都等左概10分鐘
所謂慢工出細貨, 真係好期待呢個特濃芝士雞蛋仔

芝士控嘅人士會有點失望😢
希望可以改良一下啦, 改用其他嘅芝士味道應該會更加好!
2016-11-13
10 分钟 (外卖自取)
$20 (其他)
2016-11-11 384 浏览
紫薯夾心雞蛋仔🍠($21),之前已經食過佢地既芋泥同芝士味,今次一於試下新口味,大熱既紫薯❣😼呢到既雞蛋仔有別於平時,係整好一面蛋漿放紫薯餡,再用另一面夾住,所以等候時間都比較長😂紫薯餡多到爆好足料,味道天然唔太甜,而且非常有飽足感,食完飯都唔洗食😂
2016-09-02 523 浏览
三點幾行過呢間好出名既雞蛋仔,難得冇人排隊咁就唔客氣點左份紫薯夾心, 姐姐即叫即整被我, 其間都好多人跟隊買雞蛋仔約莫都等左15分鐘, 完全唔知整一底雞蛋仔係要咁耐, 趁新鮮熱辣辣食, 皮脆餡多,多到粒粒都滿餡, 所以一個人食左三分一已經好飽, suggest可跟朋友share,但味道還是不錯的不會因餡料份量多而味道變得過甜
放工後最美好的時光便是相約至友,分享生活上的小點滴,舒解下平日積纍的工作壓力。對於我這個吃貨來說,美食可以將人與人連繫起來,與朋友一起覓食,一起感受美食帶來的喜悅 知道香港舊區多的是臥虎藏龍,所以今次跟友人放工相約深入觀塘舊區,發掘在雞蛋仔界中頗具名氣的「恆發雞蛋仔」,試試它最有名的芋泥雞蛋仔! 恆發雞蛋仔位置近觀塘和樂村,與港鐵站有約10分鐘路程的距離。看到老闆熟練地翻著雞蛋仔的模板,還有幾個人擠在店面等待,便知一定是「恆發」了!好可惜是我最想試的芋泥雞蛋仔只是季節限定,現時暫停供應,因此我們的選擇困難症又再犯了。在我們心大心小之時,老闆好貼心地跟我們說:「你們現在餓不餓?如果餓就點紫薯和紅豆吧!這兩比較有飽腹感。」(老闆好好人喔~為我們的困難症解圍😊哈!)因前面還有客人的點單,他還跟我們說:「可能要多等一會,大概10-15分鐘。除了前面還有客外,而且餡料需要較長時間烤熟。」(再次貼心地提提我們)看到他倒入滿滿的蛋漿,再不吝嗇地加入大量紫薯泥,務必塗滿每個角落,此時我深深感受到地道小店童叟無欺的真誠! 熱烘烘的雞蛋仔終於出爐 一拿上手,隔著薄薄的紙袋,真心被它新鮮傳

熱烘烘的雞蛋仔終於出爐

一拿上手,隔著薄薄的紙袋,真心被它新鮮傳出的熱度燙到手。還想一手拿著雞蛋仔,一手拿出錢包付錢之時,老闆又好好心地說;「不用心急,慢慢待會再付。你們還有一底,這個先襯熱吃吧!」
紫薯夾心雞蛋仔
外脆內軟
粒粒雞蛋仔包含著滿滿紫薯泥

但蛋味略欠重
紫薯泥與蛋漿各半,而紫薯泥餡沒有混入大量的糖,所以是輕量甜!

一口接著一口地吃!明明等了10多分鐘,但我只用5、6分鐘已經差不多將它吃得七七八八
另一主角登場:紅豆雞蛋仔

我更愛紅豆雞蛋仔!
粒粒紅豆藏在雞蛋仔中~~
雖比紫薯的略甜,但食落紅豆的味道比較出,與雞蛋仔較夾,所以較喜歡紅豆雞蛋仔!
紅豆泥夾心雞蛋仔
開初我們以為任何兩底雞蛋仔都只是$28,但原來不是這樣,因這個價錢只限普通雞蛋仔,所以我們的本來是沒有任何優惠,但最後老闆好好人的給我們每人減$1❤️

不計較又貼心的老闆令我們感受到街頭美食店的淡淡人情味。對於我這個芝士控來說,他們的特濃芝士雞蛋仔更會是我將來必試的項目

P.S.除了雞蛋仔,他們還會賣腸粉、牛丸、魚蛋的各種小食喔~~
15 分钟 (外卖自取)
紫薯夾心雞蛋仔
紅豆泥夾心雞蛋仔
  • 紫薯雞蛋仔;紅豆雞蛋仔
2016-07-21 512 浏览
今天路過觀塘才發現開業已久的恆發雞蛋仔原來就在以前常經過的馬路旁邊,二話不說買一底來安撫正空虛著的肚子。從前就聽過恆發的大名,皆因他們有我最愛的紅豆和芋頭味。經過一輪認真討論,我們捨棄了芋頭味選擇了紅豆味,因為朋友昨天才吃過芋頭味的雪糕......等了大概20分鐘,拿到跟想像中差不多的紅豆雞蛋仔。滿滿的紅豆餡過了10分鐘仍然熱辣辣,外皮比較軟薄跟一般雞蛋仔無異。很足料的緣故,吃了約3份2我們都快吃不下了,建議可以2-3人share,以免食滯。

2016-07-20
25 分钟 (外卖自取)
2016-06-12 527 浏览
每次搭車經過,都見到一條5-6人既人龍,觀塘店位置較偏,想試好耐,今晚專登行去買😜😜恆發雞蛋仔除左賣小食,最觸目既當然係新鮮餡料雞蛋仔,分別有芋泥味(季節問題停售),朱古力味,芝士味,紅豆味,芝麻味等😍😍想不到小時候食開既簡單既雞蛋仔,會變成咁多樣化除左童年回憶,多左一份新鮮感!等左約20分鐘,紫薯雞蛋仔整好了大大一底,店員將熱騰騰既雞蛋仔放入精美的桃紅色紙袋,我滿足的接住雞蛋仔,仿佛回到小時候一樣,但身旁已換了是男朋友而不是媽媽。雞蛋仔同回憶中既味道一樣,脆脆既外皮,內裡既雞蛋仔軟軟林林,不同既係新款雞蛋仔加入滿滿既紫薯泥,紫薯無添加糖/牛油,就是一種實實在在既口感。忍唔住食左幾口,其餘決定留返返屋企同媽媽,弟弟一起分享唔知佢地仲記唔記得小時候既時光?

除左童年回憶,多左一份新鮮感!

等左約20分鐘,紫薯雞蛋仔整好了
紫薯雞蛋仔
忍唔住食左幾口,其餘決定留返返屋企同媽媽,弟弟一起分享
唔知佢地仲記唔記得小時候既時光?
紫薯雞蛋仔
2016-05-10 673 浏览
很久之前這店被報導過之後人氣大增,一時之間超多人去排隊買她的芋泥雞蛋仔。想試很久了今日終於試到,到達時只有兩位客人在等待,雞蛋仔即叫即整,保證新鮮熱辣。但吃下去卻發現Not my cup of tea,芋泥確實很足料,但過度天然感覺完全沒有下糖,吃進去幾乎沒有甜味,真的很像在吃芋頭蓉。另外由於太足料,所以雞蛋仔蛋漿部分真的只有個皮咁薄,個皮偏軟不夠脆口。我個人喜歡的雞蛋仔,是皮脆但內裡軟糯帶點蛋糕口感的,通常這種雞蛋仔皮會光滑沒有太多氣孔,這個餡多過蛋漿的雞蛋仔真的不太合我個人口味,如果要選,我還是會選擇分開食雞蛋仔同芋頭~

2016-05-07 398 浏览
今日食完個米線...去完見工!突然好想食個下午茶...但又唔係餓...係口痕 😋😋 雞蛋仔就最岩喇!醒起官塘有間唔錯既!落車就行過去睇下多唔多人!唔駛5分鐘就到我 😂😂 因為我見到有人打尖...我即刻出聲問唔係要排隊咩?阿姐就話你要咩呀!我要原味!整起喇!俾你先啦!咁就多謝哂...味道係唔錯架!內脆外軟!但好快就淋...而味道都夠蛋味!又唔太甜!

2016-05-06
2016-04-21 336 浏览
一場黎到,朋友帶我去佢細個住嘅和樂邨對面間出名雞蛋仔食好野。 可能仲早,所以暫時得原味雞蛋仔,但我地想食芋泥餡,即使出面落住毛毛細雨都照等部機heat起阿姐即場做 見到3個雞蛋仔模用個架撐住,下面一大片雞蛋仔海已經知道落料係唔會慳的,終於heat到可以整喇,首先阿姐兩邊模都落層蛋醬,等佢差唔多熟熟地就會"填"d芋泥喺每一粒雞蛋仔度,唔係hea擺落去然後cup另一邊而係好有心機make sure 每個雞蛋仔lone都有filling的。 個爐喺正我地面前我地就熱足咁耐,睇住兩面fill滿蛋醬,原來連外圍都加到,雞蛋仔海原來就係咁得來的。 搣開燙手嘅雞蛋仔,裡面係滿滿嘅芋蓉,雖然好飽,但不知不覺自己食左半底!等&熱左15分鐘係值得架

2016-04-14
$20 (其他)
  • 芋泥雞蛋仔
臨晚飯口痕又醒起芝士雞蛋仔 雖然有朋友食掛覺得芝士味唔濃都想試下食 點知一等等左好耐我明白即叫即整係要啲時間咁岩交更 上一手又無同佢講整左幾耐我見九遲過我嘅人都拎走晒又唔知提唔提好 因為我唔想challenge佢最後到手發現好似無咩野點知一meet開佢想食就GG好硬 好硬 好硬 真係好硬所以講3次仲兩邊分離左 又龍左 ... 好失望芝士唔濃 可能我擇左普通芝心
臨晚飯口痕又醒起芝士雞蛋仔

好硬 好硬 好硬 真係好硬所以講3次

仲兩邊分離左 又龍左 ... 好失望

芝士唔濃 可能我擇左普通芝心
2016-03-25 278 浏览
復活節都要返工,真係好慘喵!Break time決定要去買開心嘢食。在觀塘找到這間「恒發雞蛋仔」,點了一底芋泥雞蛋仔,外皮做得脆薄,放到好多好多芋泥餡,芋泥只是微甜,合我胃口,唔止,直情填滿了我整個胃。在寒冷無假放的復活節裡,當堂開心咗
復活節都要返工,真係好慘喵!

Break time決定要去買開心嘢食。

在寒冷無假放的復活節裡,當堂開心咗
2016-03-25
  • 芋泥雞蛋仔
2016-02-01 504 浏览
恆發雞蛋仔是香港熱門雞蛋仔店之一,對我這個雞蛋仔迷而言順道而來必試一次。因為地點比較吊腳,所以拖到今天有多點時間閒逛時才走過來。由觀塘地鐵站沿路走上來需時15分鐘,而今次我在星期日下午茶時間買大若等了10分鐘才到我點餐,再要等職員即製若多等10分鐘。一般的芝麻、朱古力、原味已再吸引不了我,所以我試了其他食評熱選的芋泥雞蛋仔。一路看著職員製作,因為要在中間塗餡料的關係,這個雞蛋仔用的粉漿比平常食到的多,工序也比較多,餡料亦塗得滿滿的,所以這是我覺得$17抵食的原因。雞蛋仔必然熱辣辣最好食,外皮脆脆的,一口咬下去滿口芋泥,味道不太甜,好味!因為足料,我諗一個女仔吃一份可以抵一餐午餐呢!
2016-01-31
2015-12-01 620 浏览
等了好久過了夏天 冬天終於去找叫人想念的雞蛋仔地鐵站沖上去鋪頭都有一段距離 有可能仲要等排隊也許因為係平日 去到只有一兩人在等候都幾好彩倒漿至製成幾乎二十分鐘 不過望住佢焗都幾得意要食熱辣辣出爐的雞蛋仔少不免也值得等待吧見到姨姨都整得好有心機慢慢整唔會急而hea整芋泥雞蛋仔 ($20)比上年那底不一樣 今次冇分離得好勁蛋漿能合上味道帶甜但尚可接受 芋泥滑而略帶粒狀頗有口感雞蛋仔質感仍舊香脆 內裏煙韌富蛋香 層次感豐富心目中雞蛋仔三甲之一 係會叫人想念的一份味道食個日反常地唔太凍 少了份暖烘烘的温暖稍可惜
等了好久過了夏天 冬天終於去找叫人想念的雞蛋仔
地鐵站沖上去鋪頭都有一段距離 有可能仲要等排隊
也許因為係平日 去到只有一兩人在等候都幾好彩
倒漿至製成幾乎二十分鐘 不過望住佢焗都幾得意
要食熱辣辣出爐的雞蛋仔少不免也值得等待吧
見到姨姨都整得好有心機慢慢整唔會急而hea整
芋泥雞蛋仔 ($20)
比上年那底不一樣 今次冇分離得好勁蛋漿能合上
味道帶甜但尚可接受 芋泥滑而略帶粒狀頗有口感