2017-11-03 83 浏览
之前一路都想試吓慢煮呢個方法嘅食物見今日會經過觀塘咁就特別book咗呢一間慢煮工房去試吓因為晚飯時間等電梯果個位會耐少少出咗電梯向左手邊行差唔多盡頭就會見到鋪頭係用開放式廚房整嘢食嗰陣其實都會聞到有啲香味又可以望到廚師整嘢食成間鋪既燈光同音樂夾埋一齊好有情調週年紀念個日可以考慮呢到建議黎最好book咗位先因為今日係平日都見佢門口貼左已經滿座我哋兩個人就分別各叫咗一個餐個南瓜湯幾好飲唔會話好淡又有少少口感 個蒜蓉包就比較硬同埋凍左食物黎嗰陣已經聞到一陣陣嘅香味首先黎既係 20安士美國安格斯肉眼配自製意大利羅勒汁配法式焗忌廉薯牛肉嘅表面好香脆配上小小脂肪 個口感勁好食平時少食牛都好中意之後嚟嘅係迷迭香烤法國春雞配香脆薯角配烤茄子燒春雞就原隻上 表皮好脆好香配埋個醬汁食就仲正每一碟餸嘅份量都好足夠一人叫一份share食就岩岩好雖然係慢煮但都唔使話等好耐就有得食 可以再試
之前一路都想試吓慢煮呢個方法嘅食物

一人叫一份share食就岩岩好

雖然係慢煮但都唔使話等好耐就有得食 可以再試
2017-10-16
2017-11-02 87 浏览
4月9日星期日打電話去book枱打算和家人吃晚飯,接通後說了貴姓和book5位,然後説出我的電話時,電話好「窒」,那位接缐生聽不到,我重覆我的電話她也聽不到,因她重覆問了我的電話和喂了幾聲,之後她穾然大聲地說了一個粗囗字,然後掛缐。我再打電話去,說她無禮貎,即使電話訊號不清楚,也不用講粗囗。她竟然說:「人都有脾氣啫,有什麼問題呀!」我要她道歉,她當然不肯,而且態度差劣。於是我要求找負責人對話,她說:「我是負責人又如何呀!」如是周旋了幾句,她也不肯給其他人聽我的電話,只肯說她自己姓蕭的。啲態度差到咁,仲講粗口,連投訴都被阻撓!你地餐廳應該管理下啲員工喇!真係好不之所謂!

2017-04-09
庆祝纪念
团年饭
2017-11-01 86 浏览
慢煮工房 @觀塘 觀塘工廈一向多野食,今日有興致行下行下就同朋友黎左呢間。我地一點半到,餐廳入面唔算太多人,一到達就可以入座。午餐方面,全部都是一個個SET LUNCH, 菜式看似簡單和一般西餐廳無異,但味道卻有意外驚喜。首先頭盤黎既係南瓜薯蓉湯,南瓜薯蓉好足料,飲落口真係飲到啖啖南瓜薯蓉,一面飲湯一面配合隨頭盤的蒜蓉包,非常開胃和美味!主菜方面,我叫左經典既卡邦尼,配上厚煙肉,食落口味道香濃唔油膩,微甜仲好juicy,鐘意食卡邦尼既朋友一定會好滿足。我朋友叫的另一道主菜係牛肋肉配蕃茄意粉,這道菜看似平平無奇,但主打的牛肋肉超軟綿綿,口感一流!隨碟的蕃茄意粉則很fresh,食得出啖啖蕃蓉味,甜而不膩。餐飲方面,我同朋友都係跟返餐牌冰凍水果茶。今天的款式是蜜桃茶,正常水準,簡單得來岩哂為豐富既午餐作結。順帶一提,呢間餐廳既晚餐好似都唔錯,有機會會同朋友再黎試,到時再向大家報告~
慢煮工房 @觀塘

午餐
2017-10-30 78 浏览
Sous Vide,一種源於上世紀七十年代法國的真空低溫慢煮法,一門時間與溫度的藝術。把食材放入真空袋中抽真空後,再浸入恆溫水中長時間烹調。食物的美味在頂級廚師的手中得到升華。Sous Vide的目的就是要讓肉類煮出來鮮嫩多汁而質地均勻,不像傳統煮法令肉類熟的程度不平均,外面OVERCOOK, 入面UNDERCOOK咁。我之前在外國的餐龐試過,這種煮法做出來的肉類真的特別鮮嫩多汁,但價錢也真的不菲。居然俾我在觀塘搵到呢間SOUS VIDE FACTORY,可以再一嘗呢種米芝蓮的美味~~入去燈光柔和,坐得都幾舒服MENU很簡單,一頁食物,一頁DRINK,價錢很親民喔~由百幾至三百幾蚊不等~今晚就叫個20OZ美國ANGUS肉眼扒試試先~~DINNER有SET跟返,包GARLIC BREAD, SALAD, DRINK AND SOUP, 都好豐富~~一人一件剛剛好~冇得輸嘅牛油蒜蓉包果茶~略甜,但我好喜歡!SALAD很新鮮,但不是重點南瓜湯不過不失~WOW~終於來了主菜,慢煮ANGUS RIB EYE STEAK,千祈唔好以為慢煮一定係出菜好慢~其實出菜甚至有機會可以快過普通餐廳,因為件S

入去燈光柔和,坐得都幾舒服

蒜蓉包

一人一件剛剛好~冇得輸嘅牛油蒜蓉包
水果茶

果茶~略甜,但我好喜歡!

沙律

SALAD很新鮮,但不是重點
南爪湯

南瓜湯不過不失~
WOW~終於來了主菜,慢煮ANGUS RIB EYE STEAK,千祈唔好以為慢煮一定係出菜好慢~其實出菜甚至有機會可以快過普通餐廳,因為件STEAK一早已處理好,機本上是半熟吧,只是點菜後廚師會再用其厲害的煮功,將個面層剪得香脆而進一步鎖住肉汁而已。
呢度做OPEN KITCHEN,我見到廚師煎到著哂火咁,真係大師傅~~!

20OZ漫煮美國安格斯肉眼扒

擺得勁靚,色香味俱全吧!
20OZ漫煮美國安格斯肉眼扒

慢煮一定不少得呢張相,面層非常薄的啡色,內層是非常均勻的粉紅色,完美的8成熟,就算你食到中間果忽,都不怕會好生,成舊肉都均勻地已8成熟,我呢個大肚婆食得好安心,安落地享受人間美味~~

老公就叫左個紐西蘭雙羊架,反而呢個出菜冇我個STEAK咁快~不過又是另一道色香味COMBO~係肥左少少,但肉質真的嫩滑得每人感動~

紐西蘭雙骨羊架

埋單6百幾蚊,食到SOUS VIDE, 抵到爛!
2017-10-26
蒜蓉包
水果茶
南爪湯
紐西蘭雙骨羊架
2017-10-29 60 浏览
與同事放工想到附近食飯 唔想食啲大路野 就搵到係工廈既呢間小店。環境暗暗地 不過傾計氣氛一流,而且座位不多 唔會過份嘈吵。有幾款set dinner, 樣樣都好吸引好想試,決定一人叫一個唔同既晚餐大家share。慢煮西班牙伊比利豬鞍+北印度乾果飯+蘋果薄荷慕斯睇個名都知店主落左唔小心思。份量極大,根本上男仔都會食剩,豬鞍煎得好淋,脂肪比例非常好,唔會過肥過瘦,食落口感一流。乾果飯係繪飯,加左不過nuts,令口感豐富,而且材流健康,多食都唔怕慢煮20oz 美國安格斯肉眼+自製意大利羅勒汁+法式焗忌廉薯同樣肥瘦比例很好,煎得好香唔會過硬。焗薯加左忌廉好creamy,令到本身無咩味既薯仔好食左好多。慢煮迷迭香烤法國春雞+香脆薯角+烤茄子係成隻燒春雞上,上枱個刻我地叫左聲!燒到金黃食,好香口而家肉質軟滑,雖然有成大隻,但由於太美味,不知不覺食哂成隻!薯角炸得香脆,因為茄子係比較吸油既食材,令稍稍過油。桃果茶-好香甜,唔會過甜好清新。呢間係會令人想再食埋未試既set,一定有下次呀!!
慢煮西班牙伊比利豬鞍+北印度乾果飯+蘋果薄荷慕斯
慢煮迷迭香烤法國春雞+香脆薯角+烤茄子
桃果茶-好香甜,唔會過甜好清新。
呢間係會令人想再食埋未試既set,一定有下次呀!!
1K
觀塘樓上舖開得燦爛,這座駱駝漆大廈早就變成了創意工業的其中一員,在芸芸眾舖之中,有一間慢煮工房特別eye catching 他們採用的法文sous vide就是慢煮的意思,慢煮講求廚師對温度精準的拿捏,也考驗客人的耐性,在香港可行嗎? 前菜的餐包跟沙律比較普通,南瓜湯的濃度跟甜度令人滿意 豬胺的厚度十足,外面看厚得像牛柳!採用先慢煮後煎的方法控制時間,所以我們等待時間不長,而火侯控制不錯,豬肉非常均勻地僅熟,但就有些部位略鞋。而豬胺九瘦一肥的比例,正好配合我的減重餐單,所以我吃得很放心它配的印度乾果飯非常好吃,有幾種不同口感,亦有種天然的甜。既低GI又好吃但蘋果薄荷醬就比較搶味,只吃豬胺就好 法國春雞的size比想像大很多,外面吃的通常只有兩手包覆的大小,這邊的最少有兩倍!只嘗了雞肶的部位,有少許血味,稍微不夠熟,不過口感頗嫩。另還附送薯條,是2個女生也能吃飽飽的餐 海鮮risotto 的用料不錯,青口的鮮味比想像出色,蝦肉極彈牙,值得一讚 此外的夏日果茶跟like facebook送的巧克力慕絲,略略過甜,可以適量減糖此餐廳勝在用料出色,大部分都是歐洲入口,如果可以在温度,時間上

前菜的餐包跟沙律比較普通,南瓜湯的濃度跟甜度令人滿意

但蘋果薄荷醬就比較搶味,只吃豬胺就好

此餐廳勝在用料出色,大部分都是歐洲入口,如果可以在温度,時間上再微調,必定更為出色
2017-10-27 58 浏览
慢煮工房,顧名思義食物主打慢煮做法。雖然位處人煙稠密的觀塘區,但餐廳依然給我一種寧靜的感覺,另外開放式的廚房也讓整個空間感更大!是日晚餐選擇了慢煮•紐西蘭雙骨羊架($208)和慢煮•20oz美國安格斯肉眼($398)。晚餐套餐也十分豐富,包括了香蒜多士,湯,果茶和自家製甜品,絕對能滿足人客的要求和胃口。值得一讚是安格斯肉眼,第一次吃到這麼大份量的排。外脆內軟,慢煮沒有令入面太熟,就像medium至medium rare,有水準。羊架也是外脆內軟,相比肉眼就較細,適合胃口細的女士。湯,果茶和甜品相信都是經過一番心機調出來,絕對比得上大型連鎖西餐廳的水準。整個氣氛環境都十分舒服,十分適合經過一個漫長的工作天然後來吃一個慢煮晚餐,為急促的生活來一個調整。

2017-10-27 58 浏览
今日去開觀塘做野,當然要相約好朋友食午餐啦。去到唔算好多人,一入去就有位坐,環境乾淨,有sofa 坐幾舒服。Set lunch 黎講算係幾多選擇,價錢同出面工廈餐廳的價錢差唔多。我地叫左兩個set lunch share 黎食.前菜好快就上到,個南瓜湯飲得出係鮮榨,啖啖都係肉。而蒜蓉包就熱烘烘,脆卜卜,揸滿曬蒜蓉醬,如果蒜蓉包可以大塊d 就好喇。特級美國安格斯牛仔肋. 那不勒斯意大利面 $148牛仔肋食落去多汁, 唔會太um, 有點似牛腩. 個意大利面配蕃茄汁, 食得出係用新鮮蕃茄磨成汁, 仲有蕃茄粒, 新鮮好味.香煎雞脾肉釀乾蕃茄澳洲菠菜芝士.象葉生菜沙律 $108本身好鍾意食雞肉,呢個香煎雞脾肉比想象好食,雞皮好香,脆卜卜,而雞肉就好淋,好滑,食落去好juicy.配埋象葉生菜沙律一起食,食落去好清新,一點都唔覺得油膩。另外, 我同朋友各加配左左兩杯飲品(+$25) .Hazelnut lattee:  咖啡味唔算好濃, 甜度適中Sparkling Chrysanthemum: 第一次飲有氣菊花茶, 幾清新.

特級美國安格斯牛仔肋. 那不勒斯意大利面 $148

香煎雞脾肉釀乾蕃茄澳洲菠菜芝士.象葉生菜沙律 $108

另外, 我同朋友各加配左左兩杯飲品(+$25) .

2017-10-23 69 浏览
駱駝漆大廈呢頭,成日都好熱鬧,地下有幾家大品牌開倉,好多港人或者遊客都會識嚟呢度掃貨。而駱駝漆大廈第三座,更加要成日排長龍等LIFT,皆因上面好多嘢賣,仲有好多食肆。中午見到人龍咁短,就上去行街食飯。行到四樓見有間西餐廳,門面夠大,以黑色為主色,帶點型格,原來主打慢煮烹調,我哋係食肉獸,梗係要試吓~座位都幾寛敞,坐得舒服。$88-158一個午市套餐,包一杯果茶同餐湯,免加一。另外可以半價加購其他飲品。夏日果茶係蜜桃茶,上面有兩片薄荷葉,蜜桃味幾香濃,但稍為偏甜。特製餐湯係南瓜湯,配左兩片蒜蓉多士! 南瓜湯係自家製,入口香滑又帶濃濃南瓜味,而且好夠熱,正!飲完個湯,兩個主菜好快就上枱。雖然係慢煮,但都唔駛慢慢等,好快就有得食。慢煮 厚切豬扒,配蘋果醬同香脆薯角$128。成塊豬扒鋪滿蘋果醬,而蘋果醬入面有好多粒粒蘋果肉,真材實料,入口帶點爽脆又唔會太甜,屬於微甜而不膩。係新鮮嘅蘋果味,而唔係合成味道。豬扒都幾大塊,係厚切。肉質有咬口,唔「嚡」,但又唔係嫩滑,只係合格。如果兩面煎到微脆,會更好食。慢煮 特級美國安格斯牛仔肋 那不勒斯意大利麵 $148,上面加左火箭菜。那不勒斯意大利麵主要係用

座位都幾寛敞,坐得舒服。

$88-158一個午市套餐,包一杯果茶同餐湯,免加一。
另外可以半價加購其他飲品。

豬扒都幾大塊,係厚切。

慢煮 特級美國安格斯牛仔肋 那不勒斯意大利麵 $148,上面加左火箭菜。那不勒斯意大利麵主要係用番茄醬烹調,入口酸甜,好開胃。
特級美國安格斯牛仔肋有四大條,份量好足,肉汁多,牛味特別濃。肉腍又有韌勁,帶一啲咬口,無渣,又唔會過肥。

附加飲品半價,叫左Mocha(hot) 加$19,咖啡味比朱古力味濃,冇拉花,有少少失望。

百幾蚊一個午餐SET,冇加一,仲有慢煮美食,價錢合理!
午餐
2017-10-22 56 浏览
朋友就黎生日 聽人講觀塘工業大廈有間食西餐都唔錯 所以就專程帶佢去食好野同佢慶祝下 一岀lift 行多幾步就已經見到 雖然位置比較偏遠 但餐廳氣氛都算舒服 俾人有種輕鬆嘅感覺***我地一人叫左一個餐 分別係慢煮溫泉蛋芝士蘆筍雙重煙肉燴飯同慢煮刺身級挪威三文魚英式豌豆燴飯 首先就有香脆嘅蒜蓉包同南瓜湯 南瓜湯中仲食到南瓜蓉 個人好中意個豌豆燴飯 非常creamy香口 三文魚亦好大舊 熟得黎帶少少生 好正 個蕃茄亦好有汁 雖然個煙肉燴飯比較上較淡 但都好有芝士味 ***整體環境舒適 適合朋友傾計
***
***
整體環境舒適 適合朋友傾計
二人的紀念日,不一定要到浪漫昂貴的餐廳,簡簡單單,我們就選擇了位於觀塘工廈的意大利餐廳,人流相對閙市沒有太多,環境安靜,坐得都舒服,而且面對着開放式廚房,可以觀看廚師的精心烹調過程。慢煮·20安士美國安格斯肉眼·自製意大利羅勒汁·法式焗忌廉薯平時在家中也會喜歡烹調牛排,但這塊20安士的美國安格斯肉眼,一上枱面頓時呆了眼兩秒,以慢煮的方式保留牛肉的原汁原味,雖然身形厚厚的,但肉質很嫩,配上羅勒汁更為錦上添花。慢煮·紐西蘭雙骨羊架·自製薄荷醬·薯蓉至於男友則點了紐西蘭雙骨羊架,吃起來更有口感。除了肉質鮮嫩,並沒有一點羶味,沾上一點點薄荷醬吃,清新滋味。除此之外,配餐還有沙律湯和甜品呢!點點燭光,加上滿意的晚餐,愉快地過了我們的紀念日子。

南瓜湯
2017-10-06
南瓜湯
2017-10-20 4980 浏览
近年所有米芝蓮餐廳都興起「慢煮」,法文為「Sous vide」,自己亦十分喜歡這個慢煮做法。朋友知道我喜愛慢煮食物,之前去駱駝漆大廈買食材時,發現有慢煮餐廳,一於去試下!晚餐 $118 至 $398 四道菜,有湯、沙律、果茶及主菜食物真空處理,用50-60度低溫慢煮。做法令食物熱力慢慢滲透,食材本身的水份不會流失,做到原汁原味,肉質嫩滑,亦不會過熟變乾附送餐包水果冰茶有微微果香,唔太甜,幾好味沙律新鮮脆口沙律菜配日式芝麻醬是日餐湯:南瓜湯豬鞍差不多兩寸厚慢煮伊比利亞豬鞍 $288用68度低溫低溫慢煮2小時,上碟前煎熱,肉汁已經緊緊鎖住每寸肉𥚃,肉質嫩滑Juciy,肉味鮮嫩,吃時不感油膩。旁邊印度乾果飯,有點像粗米意大利飯加入乾果,口感有點煙韌,入口帶陣陣乾果香迷迭香烤法國春雞 $188春雞用62度低溫低溫慢煮1.5至2小時,切開剛剛熟肉質嫩滑軟屬Juciy,旁邊還有薯角、茄子近骨位置帶微微粉紅,肉質已經熟了,放心食用

附送餐包

水果冰茶
有微微果香,唔太甜,幾好味

新鮮脆口沙律菜配日式芝麻醬

是日餐湯:南瓜湯

豬鞍差不多兩寸厚

慢煮伊比利亞豬鞍 $288

迷迭香烤法國春雞 $188

近骨位置帶微微粉紅,肉質已經熟了,放心食用

2017-10-20 57 浏览
一直都好想自己整下慢煮既食物, 但自己又冇時間, 咁啱返工附近見到有間慢煮工房, 睇佢menu 全部都係慢煮既食物! 好似好吸引就去試下!慢煮工房特別既係每一味菜都係以慢煮形式去煮既!香港會比較少有! Lunch menu好多選擇呀! 我就揀左慢煮特級美國安格斯牛仔肋那不勒斯大利麵而同事就揀左限量既慢煮剌身級拿威三文魚英式 豌豆燴飯前菜有餐湯,蒜蓉包,餐湯係南瓜湯, 杰杰的好好飲! 飲品仲送果茶呀! 特級美國安格斯牛仔肋非常腍身又入味又唔韌! 而且冇筋! 完全唔會有雪味! 份量仲要有好多!另外, 以我所知那不勒斯大利麵重點係佢用蕃茄醬做底! 再加洋蔥呀紅蘿蔔呀咁或可加入各式的蔬果! 而慢煮工房既用料比較簡單, 淡淡既蕃茄味意大利麵再配上入味既牛仔肋!令牛仔肋既味更加出! 不錯呀! -慢煮剌身級拿威三文魚英式 豌豆燴飯既味道都相當唔錯!佢既三文魚味道好適中, 煮出來我覺得好滑!先煎過另佢更加香! 配上lemon  更好味呀! 而佢既豌豆燴飯即係risotto我就非常鐘意!咬落好有口感! 如果覺得美中不足就係因為佢有青豆, 我唔鐘意, 哈哈!
睇佢menu 全部都係慢煮既食物! 好似好吸引就去試下!
慢煮工房特別既係每一味菜都係以慢煮形式去煮既!
香港會比較少有! Lunch menu好多選擇呀!

我就揀左慢煮特級美國安格斯牛仔肋那不勒斯大利麵
而同事就揀左限量既慢煮剌身級拿威三文魚英式 豌豆燴飯

前菜有餐湯,蒜蓉包,
餐湯係南瓜湯, 杰杰的好好飲!
飲品仲送果茶呀!

特級美國安格斯牛仔肋非常腍身又入味又唔韌! 而且冇筋!

完全唔會有雪味! 份量仲要有好多!
另外,
以我所知那不勒斯大利麵重點係佢用蕃茄醬做底!
再加洋蔥呀紅蘿蔔呀咁或可加入各式的蔬果!
而慢煮工房既用料比較簡單,
淡淡既蕃茄味意大利麵再配上入味既牛仔肋!
令牛仔肋既味更加出! 不錯呀! -

慢煮剌身級拿威三文魚英式 豌豆燴飯既味道都相當唔錯!
佢既三文魚味道好適中, 煮出來我覺得好滑!
先煎過另佢更加香! 配上lemon  更好味呀!

而佢既豌豆燴飯即係risotto我就非常鐘意!
2017-10-19
2017-10-19 51 浏览
觀塘區一向四處工廈林立。有玩的、吃的、逛的多不勝數⋯ 這次與友人收工後便到了位於鄰近地鐵站的一所工廈品嚐美食。「慢煮」工房我想並不是取其名為慢煮,有種感覺是希望客人到此餐廳能夠放下工作、放下電話與同行者一起談心聊天,同時也慢慢地品嚐美食~ 主題來了餐牌上的食物與實物並不是(圖片只供參考)與同行者點了燒春雞和安格斯牛餐廳方面空間並不算大,但開房式的廚房給予客人一種信心,因為衛生、食材都可以看得見點餐不久後食物便開始送到,主題來了:安格斯牛冇得輸。一上菜已經嚇親,食落令我覺得價錢非常抵食、份量又十足總括而言。安格斯是我吃過最好吃的牛,友人今天也說一定要再吃。。誠心推薦大家
點餐不久後食物便開始送到,
安格斯牛扒
法國春雞
安格斯牛扒
法國春雞
  • 安格斯牛
2017-10-19 35 浏览
第一次來慢煮工房這裏吃西餐因為秘書小姐安娜介紹,剛好老闆又請客,而且地点在觀塘,可以說是極度的方便,今天來個極早的Lunch 吧! 我們叫了兩個西餐,環境坐得很舒服呀,而且也很優雅!蒜蓉多士又脆又香,配又濃又滑的南瓜湯是最好不過!E牛仔肋,那不勒斯意大利麵份量十足,那不勒斯意大利麵酸酸甜甜口感十足,牛仔肋有4條好大份,用上慢煮手法,肉質又香又軟,很有味道,做出水準!凍的夏日果茶很香,果味十足,最適合這個天氣解暑,我們坐得舒服,也享受到一頓有水準的午餐!

蒜蓉多士又脆又香,配又濃又滑的南瓜湯是最好不過!

2017-10-19