2018-01-06 305 浏览
近排潮流咁興慢煮,冇咁好心機係屋企整既我當然要係出面食XD如果食意粉既話晚餐都只係120蚊左右冇加一😗食慢煮呢d心機野就要200蚊左右啦~仲要係一set!!即係有埋上面呢啲湯、餐飲果茶、麵包、沙律☺👍🏻🍲海鮮意大利飯 ((HKD$228))最深刻印象既一碟飯😳!擺盤味道食材同另外兩樣都感覺到有一段距離😆 一隻爆膏既大蝦新鮮彈牙, 加上紐西蘭既青口,嫩滑清甜無渣 海鮮飯淋度恰到好處😋提魚獨有既香味加上新鮮既黑胡椒碎真係令人好回味啊!好彈牙的小帶子!如果下次再去食都有80%因為呢個飯🤣🤣🤣推介!🐮法式小鍋牛舌 ((HKD$198))作為一個牛👅控, 每次見到餐牌上面有牛舌都會忍唔住嗌🤣🤣🤣不過今次有d失望, 法式醬汁味道其實有d似紅酒炆, 但係牛舌太碎令到牛舌味唔夠突出, 亦都淋得太過份不過廚師話d人鐘意咁淋🤔🤔🤔可能真係個人口味...玉米餅炸得有d過左, 醬汁太水亦都唔係好黏到上去 好可惜😕慢煮紐西蘭羊架 ((HKD$208))去到慢煮餐廳又點可以唔叫慢煮🤣!羊肉嫩滑但係稀微有d淡口 調味可以再好d😐薯蓉搭救返少少, 自家製既薄荷汁亦都係黏唔到去羊肉上面 而且個人嫌佢太肥了一點.....
近排潮流咁興慢煮,冇咁好心機係屋企整既我當然要係出面食XD

🍲海鮮意大利飯 ((HKD$228))

好彈牙的小帶子!
如果下次再去食都有80%因為呢個飯🤣🤣🤣推介!

🐮法式小鍋牛舌 ((HKD$198))

慢煮紐西蘭羊架 ((HKD$208))
去到慢煮餐廳又點可以唔叫慢煮🤣!羊肉嫩滑但係稀微有d淡口 調味可以再好d😐薯蓉搭救返少少, 自家製既薄荷汁亦都係黏唔到去羊肉上面 而且個人嫌佢太肥了一點......
不過份量搭夠啦因為真係好大舊呀😨

menu上面仲有好幾樣野都想試, 下次我諗都會回頭再上去試, 同埋宜加真係好少見廚師會出黎同客傾計既西餐廳啦, 雖然open kitchen但無乜油煙都抵讚😬!
2017-11-25
  • 🍲海鮮意大利飯
2017-12-18 334 浏览
朋友生日,第一次黎到慢煮工房,呢度氣氛環境唔錯,燈光夠晒柔和有點浪漫格調。 叫左美國安格斯西冷牛扒16 oz $190 二人份,非常厚切。切開肉質好juicy, 啖啖肉汁,牛肉味道唔錯,已經有調味。 法式豬胺$98 豬肉本身就好難整得好好食,但呢度既豬胺亦唔差,面頭仲有蘋果蓉,口感好好。 仲加左溫泉蛋$8隻 一打蛋溫泉蛋可以倒落細杯仔,配牛扒食一流。 荔枝接骨木特飲$38 Lychee Soda 味道唔錯,飲落好透心涼,lychee 味道好清新,少少甜。 呢餐既扒房體驗不錯

呢餐既扒房體驗不錯
2017-12-11 219 浏览
朋友成日都話想試慢煮,係香港以慢煮既餐廳都未太多選擇,收窄範圍揀下,觀塘總算搵到1間,星期日對自己好d...就決定係呢度試下慢煮既lunch set今次叫左以下2個set lunch...餐湯係南瓜湯 (南瓜湯飲得出係鮮打,每啖都有南瓜蓉)慢煮·厚切豬扒·蘋果醬·香脆薯角~豬扒好厚,雖則係慢煮,但好似有少少鞋,可能厚切關係,但蘋果醬好出色,第一次豬扒配甜既果醬,原來可以咁清新咁配!另外薯角脆卜卜好香口,一向都配茄汁,呢度反而配左自家醬汁,白色甜甜地,大讚!慢煮·溫泉蛋·蘆筍·risotto呢個本來無太多期待,點知成為我食過咁多最鍾意既risotto...配有厚切既煙肉,洋蔥/蘆筍切幼型,食落好有口感~中間放左溫泉蛋,真係唔捨得整穿佢

慢煮·厚切豬扒·蘋果醬·香脆薯角
慢煮·溫泉蛋·蘆筍·risotto

2017-12-10
  • 慢煮溫泉蛋蘆筍risotto
2017-12-11 232 浏览
觀塘d工廈真係出名多隱世寶,誤打誤撞入左呢間。(其實係俾佢個名吸引左)Sous Vide 真空低溫慢煮,最大賣點是可保持肉質嫩滑,減少水分流失,保持到原汁原味,仲會健康d保持到更完整既養分!前菜同飲品都中規中矩,特別個特製餐湯,真係一流!前菜都已經見到心思!先講主菜(一):「慢煮.紐西蘭雙骨羊架.自製薄荷醬.忌廉薯蓉.鮮蕃茄沙沙」呢碟對我來講比較新鮮,係我平時少食既款。個羊架係嫩滑,但唯一失真是不夠羶,個薄荷醬其實很有特色,但覺得不夠薄荷那種獨特清新,個人較prefer 薄荷Jelly醬。薯蓉不錯!首次食蕃茄沙沙,混左好多香草,猶其新鮮,真係食到蕃茄既鮮。整體來講,係refreshing!主菜(二):「慢煮.西班牙伊比利豬鞍.北印度乾果飯.蘋果薄荷慕斯」這個豬鞍我俾100分,估唔到咁厚,但食落(脂肪)甘香嫩滑,就是慢煮的魔力!但不太喜歡個慕斯,感覺有dd怪,個人認為做返咸味少少醬汁會更好,至於個乾果飯真係足料,唯獨有時可能會食到大粒左d既果仁整親個嘴,味道係好獨特!飯後有同老闆傾下計,人很nice,其實很有心思很有誠意,都很落力去創作及製作,光是這份心都俾90分啦,食物再俾10分啦!環
飯後有同老闆傾下計,人很nice,其實很有心思很有誠意,都很落力去創作及製作,光是這份心都俾90分啦,食物再俾10分啦!環境係暗暗地,其實係好浪漫有情調,岩情侶食咖!
  • 慢煮豬鞍
2017-12-05 277 浏览
在觀塘最旺之一的街道上,人流相當多。而餐廳則位於一座較為舊式的工業大廈的樓上,到達那層就明顯靜得多,幸好樓下有易拉架及有人派傳單,否則如非熟客或有人推介就很難會找上來。餐廳內主要是一邊是長梳化加木枱,客人都是排排坐,面對著就是開放式的廚房。餐牌是簡單地用A4紙印製,所以選擇也不多。我們兩人就要了兩份晚餐,包括南瓜濃湯跟蒜蓉飽,頭盤是雞肉沙律。主菜我們選擇了慢煮20安士美國安格斯肉眼扒及慢煮紐西蘭雙骨羊架。先來的是南瓜濃湯跟蒜蓉飽,濃湯帶著南瓜原本清甜味道,無需添加其他材料已經使人吃得舒服,蒜蓉飽也烘得熱脆。隨之而來的雞肉沙律算是一般,沒有甚麼驚喜。主菜先上的是慢煮20安士美國安格斯肉眼扒,跟生菜及法式焗忌廉薯仔,伴以餐廳自製的意大利羅勒汁。因為慢煮關係,即使內裡仍是粉紅色,外層已較為焦黑及乾身,幸好還保持一些肉汁,口感還可以。另一主菜是慢煮紐西蘭雙骨羊架,伴以忌廉薯蓉及自製薄荷醬。雖然略微點肥,但羊架就較為嫩滑,不覺騷膩,醮了些薄荷醬就更加配合得好。最後又是近來流行的附帶動作,只要在FB上加Like,就免費送一客朱古力慕絲,雖然是免費,但朱古力味濃郁,軟滑可口,也不太甜。雖然加了一小片

南瓜濃湯

隨之而來的雞肉沙律算是一般,沒有甚麼驚喜。

雞肉沙律

慢煮20oz美國安格斯肉眼扒

慢煮20oz美國安格斯肉眼扒

慢煮紐西蘭雙骨羊架

雖然加了一小片薄荷葉,但餐茶就很普通了。

凍檸檬茶
蒜蓉飽
2017-10-30
2017-11-26 170 浏览
依排hit慢煮啊嘛,所以同男朋友黎到觀塘依到食野,本身以為慢煮會等好耐,其實都好快😆😆。依到近駱駝漆大廈,可以行陣先過黎食野,咁上到黎,雖然地方唔大,但係係舒服既個感覺✨✨🎈,依到有開放式既廚房,可以睇到煮野食打開menu,就簡左慢煮。法式小鍋燉牛脷。墨西哥玉米餅。鮮蕃茄沙沙 同埋慢煮。紐西蘭雙骨羊架。自製薄荷醬。忌廉薯蓉。係等緊既期間,不斷都有客黎。雖然價格唔平,但係依排咁hit,梗係要黎食下😋😋✨。野飲就點了芒果拿鐵🍋🍋同埋士多啤梨拿鐵🍓🍓一開始黎左南瓜湯同沙拉。南瓜湯好濃,好正✨☺️,每啖都好濃郁,有南瓜蓉,好好味。平時唔係點食南瓜既我都覺得好好飲。用料十足慢煮。法式小鍋燉牛脷。墨西哥玉米餅。鮮蕃茄沙沙,佢係有兩邊的,一邊係燉牛脷,另一邊係墨西哥玉米餅。牛脷佢用左好多材料去燉,有薯仔,豆,洋蔥,d汁好match牛脷味道。牛脷好滑,好好咬,唔un。仲可以將d汁放係玉米餅上面,味道更正。餅脆脆的,加上醬汁,又香又脆。一片一片食好快就食哂Lu😋✨✨紐西蘭雙骨羊架。自製薄荷醬。忌廉薯蓉。羊架一塊大一塊比較細,但分量加埋薯蓉都足夠👍🏻👍🏻✨,同男朋友一人一舊,好滋味😄🎈,好軟好正。☺️好想再食

野飲就點了芒果拿鐵🍋🍋同埋士多啤梨拿鐵🍓🍓

紐西蘭雙骨羊架。自製薄荷醬。忌廉薯蓉。羊架一塊大一塊比較細,但分量加埋薯蓉都足夠👍🏻👍🏻✨,同男朋友一人一舊,好滋味😄🎈,好軟好正。☺️好想再食多次,而且薯蓉好腍好易入口,真係食左幾多卡路里入肚都唔知🤦🏻‍♀️

最後我覺得芒果拿鐵好飲d,仲有粒粒芒果可以食☺️🍋🍋溝得好好😆

總括而言,依度地方舒適,野食一流,所以下次一定會再黎過🤗🤗
2017-11-11 150 浏览
放工又約了觀塘區工作的朋友食飯,她說附近開了一間慢煮餐廳。因為我們來的時間比較早,不用等位就可以進去。這餐廳的主題是慢煮,當然要嚐嚐他的慢煮肉類set dinner。我選了慢煮厚豬鞍配蘋果薄荷醬及紅米飯,朋友選了慢煮法式春雞。但凡是set dinner都會有蒜蓉麵包。當天的餐湯是奶油南瓜湯。我10分推薦,入口有些奶油香,更濃郁的南瓜的香氣,而且南瓜湯中有一點點南瓜肉,感覺這湯是由新鮮的南瓜打出來的,有奶油的香滑,也有南瓜的口感,很滿足。主角來囉!豬鞍下面的綠綠的是蘋果薄荷醬。給大家看一看他的厚度,大概有4-5厘米厚度吧。因為是用低溫慢煮出來的,所以肉汁都存在肉裡面,口感很嫩滑。另外,蘋果薄荷醬的味道和豬鞍意外的合襯,醬汁微甜中帶薄荷的清新,可解肥美豬肉的膩,令不喜歡薄荷味的我也滿心歡喜地吃掉。朋友的法式春雞配薯菜。因為同樣是用慢煮的方式煮出來所以,肉質同樣是嫩滑的,雞的肉汁都在薄薄的雞皮下。餐廳選用的雞不肥,而且肥油都在烹煮的過程中煮出來了,吃下去不會吃得滿嘴肥膏。最後點了杯果茶作結,吃了那麼多肉,喝點清心的果茶也不錯。
放工又約了觀塘區工作的朋友食飯,她說附近開了一間慢煮餐廳。

因為我們來的時間比較早,不用等位就可以進去。
但凡是set dinner都會有蒜蓉麵包。
餐包

餐湯-南瓜濃湯

主角來囉!豬鞍下面的綠綠的是蘋果薄荷醬。
厚豬胺碗蘋果薄荷醬

給大家看一看他的厚度,大概有4-5厘米厚度吧。

因為是用低溫慢煮出來的,所以肉汁都存在肉裡面,口感很嫩滑。

朋友的法式春雞配薯菜。
法國燒春雞

最後點了杯果茶作結,吃了那麼多肉,喝點清心的果茶也不錯。

果茶
餐湯-南瓜濃湯
厚豬胺碗蘋果薄荷醬
法國燒春雞
果茶
2017-11-07 148 浏览
今次又同朋友黎到觀塘,又食下未食過既慢煮食物。餐廳佈置簡單,位置唔多,多人時感覺上唔會太逼。同朋友嗌左2份Dinner set包初頭以為都係蒜蓉包,點知原來上面有香草,所以食落好重香草味,亦都好脆好香口。南瓜湯一睇就知好濃,用匙羮搞係幾傑既。 加上每啖都有少少南瓜蓉,味道適中唔太甜或鹹。法式小鍋燉牛脷因為係燉,所以牛脷好軟,就唔似食開甘爽口仲用左好多配料一齊煮,例如薯仔、洋蔥、腰豆個汁好香濃,燉到d牛脷好入味。個餐配粟米片,粟米片外脆內軟,好香口,我用埋黎點汁食肉眼扒一望到,同朋友不約而同甘講左句:甘大既。唔誇張,真係有手掌甘大塊可能因為慢煮,甘大塊甘厚既扒D肉都算嫩,唔太un。佢有配隻好似香草醬,但唔點醬都好有味另外跟餐送果茶原本唔大期望,因為送凍飲。但喜出望外,唔太甜亦唔會淡到無味話明係慢煮工房,唔會上菜上得甘快。但慢慢甘食完包、沙律、湯既時候,等多一陣就有野食。所以都唔會話好耐無野入口要等好耐。好適合一大班朋友慢慢傾計,食住等
今次又同朋友黎到觀塘,又食下未食過既慢煮食物。

餐廳佈置簡單,位置唔多,多人時感覺上唔會太逼。

同朋友嗌左2份Dinner set

法式小鍋燉牛脷
因為係燉,所以牛脷好軟,就唔似食開甘爽口

仲用左好多配料一齊煮,例如薯仔、洋蔥、腰豆
個汁好香濃,燉到d牛脷好入味。
個餐配粟米片,粟米片外脆內軟,好香口,我用埋黎點汁食

肉眼扒
一望到,同朋友不約而同甘講左句:甘大既。
唔誇張,真係有手掌甘大塊

可能因為慢煮,甘大塊甘厚既扒D肉都算嫩,唔太un。
佢有配隻好似香草醬,但唔點醬都好有味

另外跟餐送果茶
原本唔大期望,因為送凍飲。但喜出望外,唔太甜亦唔會淡到無味

2017-11-06 108 浏览
今晚訂枱試下傳說中的慢煮菜,睇左咁多食評都有少少概念,整間餐廳比我想象中暗,非常適合情侶撐枱腳,也不趕人,一邊食一邊談心。我地點左兩份4-Course Dinner Set,沙律好Fresh,南瓜湯好Creamy,件多士真心好食,脆而不燶。Main Course其中一個係慢煮安格斯肉眼,有些人好怕血淋淋的肉,但煮到熟透肉質又差D,呢個慢煮就完全回應到呢兩個需求。慢煮的安格斯肉眼扒睇上去係熟的,切開有少少粉紅,但無血水;件肉眼扒超大超厚身,但手起刀落,絕對唔會硬柴柴,單單用佢碟上面果D燒汁,已經好好食。強力推介佢個自制羅勒汁,好Fresh!肉類鮮好多!另外仲點左一個係海鮮意大利飯,大蝦真係大;尤魚彈牙;青口煮得岩岩好,夠嫩滑;好香好惹味而唔係單純地咸,食唔出佢用咩香料,不過會想食囉!海鮮意大利飯不得了!青口手掌咁大,大蝦鮮甜爽口,米粒煙韌,忌廉汁濃厚配以魷魚粒口感豐富,再加上蝦干灑向上面錦上添花😋套餐配埋兩杯水果茶,雖然飲唔出係mocktail,但勝在清新解膩。另外,like Facebook page會送上每人一客甜品,是日係自家製chocolate mousse 配紅莓醬,入口幼滑

朱古力mousse

套餐配埋兩杯水果茶,雖然飲唔出係mocktail,但勝在清新解膩。另外,like Facebook page會送上每人一客甜品,是日係自家製chocolate mousse 配紅莓醬,入口幼滑酸酸甜甜為晚餐作結😊Like 埋佢Facebook page會送是日甜品,我地果晚送嘅係朱古力慕絲,係滿足嘅!

整體來說,是很舒服的一次約會,食物與環境都讓人很開心,每一樣野擺低後都可以討論下,就算你再毒,都總會搵到野講,價錢唔算低,但性價比高。

2017-11-06 93 浏览
慢煮係近年來愈黎愈流行既一種煮食方法,而呢間餐廳就係以慢煮菜作為噱頭,當晚去到,見到menu上幾乎所有dinner set既主菜都係以慢煮製作而成。餐廳大約可以同時招呼二十至三十位客人,有梳化位,坐得頗為舒適。廚房係用開放式設計。Menu選擇唔算多,但尚算可以照顧到唔同客人既需要。玫瑰花釀氣泡礦泉水 +$24確實有陣陣玫瑰幽香而礦泉水既汽係攪拌後已經消失,有點可惜。甜度剛剛好,而且十分大杯呢啱哂我呢啲長期缺水既人~茉莉花釀氣泡礦泉水 +$24同樣表現不俗,所以視乎自己喜歡哪種花而點吧蒜蓉包幾香脆,上枱時溫熱沙律菜好新鮮~~南瓜湯味道濃郁,質感creamy慢煮 西班牙伊比利豬鞍、北印度乾果飯、蘋果薄荷慕絲 $288豬鞍切開係好靚既粉紅色,嫩得黎帶點爽韌,熟度可謂控制得相當出色咬落去,肉香隨住肉汁四溢配上蘋果薄荷慕絲會額外增添左份清爽感~個飯咬到粒粒乾果喺裏面,頗有口感而且感覺健康慢煮 20oz美國安格斯肉眼、自製意大利羅勒汁、法式焗忌廉薯 $398因為塊牛扒其實好大嘅緣故,所以價錢其實一啲都唔算貴,大約係兩個女仔先食得完嘅份量。如果可以增設一個輕量版比細食既客人就更加好啦塊牛扒完完全全咁

Menu選擇唔算多,但尚算可以照顧到唔同客人既需要。

玫瑰花釀氣泡礦泉水 +$24

確實有陣陣玫瑰幽香
啱哂我呢啲長期缺水既人~

茉莉花釀氣泡礦泉水 +$24

同樣表現不俗,所以視乎自己喜歡哪種花而點吧

蒜蓉包幾香脆,上枱時溫熱

沙律菜好新鮮~~

南瓜湯味道濃郁,質感creamy

咬落去,肉香隨住肉汁四溢
配上蘋果薄荷慕絲會額外增添左份清爽感~

個飯咬到粒粒乾果喺裏面,頗有口感而且感覺健康

塊牛扒完完全全咁表現出慢煮既精髓,牛扒嘅肉汁同埋肉香完美既封存左,每吋肉既熟度都相當平均,大約係medium,perfect!

整體黎講,呢間餐廳食物水準頗高,價位適中,服務同環境ok,值得一試!
2017-11-05 11602 浏览
平日返工時間人多擠逼…星期六、日最適合在工廈區覓食!慢煮工房…此店有很多讚好的食評,吸引我們來試試 12:30到達還未有很多的人潮。 入座後店員即遞上是日餐牌 … 比較吸引 的是慢煮 安格斯牛肋 配那不勒斯義大利麵 及 慢煮厚切豬扒…我選了配蘋果醬及伴菜炸薯角在等著美食之際,不斷有客人入座… 令我更是期待 率先上 枱的是慢煮安格斯 牛肋 配意大利麵,賣相蠻不錯…蝦子餅第一時間給我品嚐 這口牛肋入口鬆軟冧滑、肉味濃且入味, 而那不勒斯意大利麵…醬汁甜酸適中,意粉爽口!說時遲那時快,我點選的慢煮厚切豬扒配蘋果汁要登場了…急不及待拿起刀叉品嚐Oh... 用刀切也不容易,心知不妙!看見這麽多好評…本以為這店的廚師可將豬扒變成我心目中的美食 在此…豬扒始終不改他的本質… 既鞋且實,㕑師還沒有調過味便拿去慢煮… 要不是有蘋果醬,這豬扒淡然無味還好沒有雪豬臭味…不然定必將之退回廚房 蘋果醬汁口味清新但並無特別! 另外,那隻配菜蕃茄…實得連刀也切不開想必未夠熟吧!這道菜式最出色莫過於薯角,外皮鬆脆、內裏軟綿,實屬不錯! 但$138 吃半個薯角…不大化算吧! 建議店舖下次可考慮改用豬鞍或豬梅頭扒這些比較
平日返工時間人多擠逼…星期六、日最適合在工廈區覓食

慢煮工房…此店有很多讚好的食評,吸引我們來試試

在等著美食之際,不斷有客人入座… 令我更是期待

還好沒有雪豬臭味…不然定必將之退回廚房
想必未夠熟吧!這道菜式最出色莫過於薯角,外皮鬆脆、內裏軟綿,實屬不錯! 但$138 吃半個薯角…不大化算吧! 建議店舖下次可考慮改用豬鞍或豬梅頭扒這些比較易煮的主菜給客人選擇。

服務方面…也只能夠說合格吧! 服務員欠缺熱誠、沒精打采…好像仍未睡醒哩~

餐湯-南瓜湯

牛油法包

慢煮安格斯牛肋配那不勒斯義大利麵

慢煮厚切豬扒配蘋果醬

熱龍眼蜜
2017-11-05
慢煮安格斯牛肋配那不勒斯義大利麵
2017-11-05 81 浏览
觀塘嘅工廈不嬲都出名多好嘢食,咁難得今日放假,就同朋友一齊去試下一間睇中咗好耐嘅慢煮餐廳~沙律前菜,我幾鍾意佢將啲菜整到好大塊咁serve,唔會濕濕碎咁,醬汁亦都好清新,作為開胃菜嚟講的確唔錯~燉煮牛脷配tacos,不愧係慢煮,真係我食過最淋嘅牛脷,醬汁類似小牛肉高湯既味道,非常惹味~配上有咬口既taco同莎莎醬食又係另一種風味~慢煮海鮮飯,好足料呀,隻蝦真係好大~ risotto既軟硬度適中,調味亦充足~梳打水菊花茶,超靚~

慢煮海鮮飯,好足料呀,隻蝦真係好大~
risotto既軟硬度適中,調味亦充足~

梳打水菊花茶,超靚~
2017-11-05 6416 浏览
慢煮成近年熱潮,用低溫將肉類用長時間煮至熟透,但內裡其實看起來仍然粉嫩,肉汁得以保留。不過正牌的慢煮棒價值不菲,煮的時間也很久,在家吃倒不如外出吃。觀塘工廈果然甚麼也有,包括主打慢煮的這家慢煮工業。餐廳位於駱駝漆大廈三期,工廈來說算是較企理,有像辦公室大樓的大堂和客。每一層地方很大,要找一會才能找到這家餐廳。餐廳分吧枱和梳化兩邊,入內也有大一點的圓枱。天花的氣喉和沒有加以掩飾,只是將燈光稍稍調暗,帶點工業區的感覺。開放式廚房沒有太強烈的油煙味道,但看到一些紅膠籃和不太整齊的用具,是有點減分。餐牌簡單,晚餐一張A4紙全都是set dinner,後面還有一張飲品的餐牌。4-course dinner來說價錢也不算貴,最便宜百多元已有意粉的set dinner。不過來吃慢煮,當然要試試肉類,所以點了肉眼和羊架。有趣的是這裡set dinner只包果茶,反而不包咖啡或茶。冰紅茶有蜜桃和檸檬的味道,上面還放了片薄荷葉,味道清新不過甜。法包烘成香脆多士,塗上蒜蓉牛油,味道不錯,不過若然再熱一點會更好。Set dinner包的沙律是雞肉沙律。稍嫌雞肉粒有點乾,因全雞胸所以也有點鞋口。沙律菜基本上是

夏日果茶

蒜蓉多士

沙律

Set dinner包的沙律是雞肉沙律。稍嫌雞肉粒有點乾,因全雞胸所以也有點鞋口。沙律菜基本上是紫生菜和羅馬生菜,還有車厘茄,都算新鮮夠爽脆,配上芝麻醬是最穩當的做法。

南瓜濃湯

這個南瓜濃湯做得非常好,真的是用南瓜蓉打成,夠稠杰也很濃味,但仍有細滑口感。濃湯帶南瓜的天然甜味和香氣,絕對不人工。

慢煮20oz美國安格斯肉眼

主菜終於來到,先是肉眼扒。餐牌上寫20oz,應該是煮前的重量,端上來這個size目測頂多只是12-14oz左右,但也算大塊。配菜是法式焗忌廉薯,先用忌廉煮過口感更為滑溜也帶點奶油味,再焗就不會太熱氣,口感頗為特別。
 另有紫生菜,幸好牛扒rest的時間得足夠,不會有油在碟中浸淋生菜。

慢煮20oz美國安格斯肉眼

慢煮過後再用大火香煎,肉眼內裡尚算粉紅,外層則帶焦黑。肉質略嫌有點乾身,若然慢煮再慢一點 (更低溫但長時間一點),而香煎則可以短時間一點,應該會更有肉汁。自家製羅勒汁用切碎羅勒葉混入橄欖油,比較油膩,蘸肉眼扒沒有很配。

慢煮紐西蘭雙骨羊架

雙骨羊架相對地較出色,先是賣相已經令我們驚豔。一大一小的羊架直立於忌廉薯蓉上,薯蓉很是香滑,不錯的吃。

慢煮紐西蘭雙骨羊架

新鮮番茄和醋醃紫洋蔥味道很清新,配較多油的羊肉很適合。

慢煮紐西蘭雙骨羊架

羊架內裡粉紅,肉質嫩得來也很有肉汁,但不會有羊騷味。帶一層香煎過的脂肪散發出羊油香,能帶出羊肉的優點。

Chocolate Mousse

最後在Facebook like餐廳專頁會送甜品,是日甜品是朱古力慕絲。喜歡它的朱古力濃度較高,味道重得來不會太甜,帶點微微的苦澀味。慕絲不走滑溜路線,煮溶魚膠片還留下些氣泡和魚膠粒,也算口感的一種。若喜歡吃甜一點的可以蘸伴碟的士多啤梨醬,隨自己口味調配,味道也頗夾。

喜歡吃慢煮的話真的可以來試試,畢竟4 course set dinner也很豐富。
  • 慢煮紐西蘭雙骨羊架
  • 夏日果茶
  • 南瓜湯
2017-11-05 61 浏览
慢煮呢個TERM  近年係飲食界出年既次數愈黎愈多慢煮既優勢係   煮完擺到你面前時  眼前既食材依舊保留到肉質既鮮味 原汁原味而今晚呢間身處工廈既以慢煮為主打既餐廳食店就完全就倒以上既條件每晚都有好幾款set menu 俾你簡  總有一款岩你心水   而我地一行三人岩岩好可以哂  豬牛雞  3個食材Set Menu 包左一個沙律一個野飲同埋一個湯  價錢走中價路線  以慢煮黎講 算係一個合理價格主角出場  三個主食既擺上枱  我地一行三人都眼金金咁望住  因為個賣相唔錯呀慢煮西班牙伊比利豬鞍+北印度乾果飯+蘋果薄荷慕斯豬肉  其實一般黎講我對佢既興趣係比較細  因為硬係覺得肉質好難整得鮮嫩但係今晚呢個豬鞍 又證明我諗法真係錯錯地少少提意係  每一啖豬鞍可以點少少薄荷慕斯  種口感幾得意  唔似平時一般既蒜蓉汁 黑椒汁味道唔算太強烈  但係又會岩岩好慢煮20oz 美國安格斯肉眼+自製意大利羅勒汁+法式焗忌廉薯張相冇特別放大  20oz  真係俾足你  我度過喇  真係有一隻手掌咁大同樣佢地都唔係用一般既蒜蓉汁 黑椒汁 用自家製既羅勒汁  酸酸甜甜  比平時食倒既更好味外面表層煎得脆脆
慢煮呢個TERM  近年係飲食界出年既次數愈黎愈多

慢煮西班牙伊比利豬鞍+北印度乾果飯+蘋果薄荷慕斯

但係今晚呢個豬鞍 又證明我諗法真係錯錯地
味道唔算太強烈  但係又會岩岩好

外面表層煎得脆脆  但係入面依舊好JUICY  有酒店既質素

慢煮迷迭香烤法國春雞+香脆薯角+烤茄子

大家睇相都睇倒   原隻燒春雞就擺左係你眼前
朋友用刀叉食  的確有D唔方便  如果係我食  我會二話不說搵手食  不過餐廳既環境有一定既格調
緊係唔容許自己去咁做喇!!!!
講返隻雞先  肉質唔鞋口    一個人食一隻  其實真係非常夠  我朋友就最大食  都差D食唔哂

總括黎講  係觀塘呢個地方要搵一間突出既食店  愈黎愈難 因為真係愈黎愈多隱世美食工廈入面
不過我想講  呢間算係突出既一間  大家可以一試丫!
2017-11-04 118 浏览
最近想買對平平地既跑鞋,去左觀塘工廈行,行到咁上下,肚開始餓,就搵下附近既餐廳食晚飯啦!上網見到駱駝漆大廈三期有間餐廳叫「慢煮工房」,就俾個名吸引左,衝左上去食啦搭lift上到四樓,發現幾大下,但間餐廳都幾顯眼,易搵。一入到餐廳見到開房式廚房,廚房既對面就係一排木枱櫈連sofa位啦。環境寬落,燈光都適中。餐牌設計簡單,一目了然。Sous Vide意思係真空低溫烹調,係一種利用相對較低的溫度進行長時間加熱的烹飪方法,目的係想保留材料既鮮美所以我地揀左2個 Sous Vide 既 main course蒜苦包幾香口沙律新鮮,sauce幾特別南瓜湯令人一試難忘,南瓜味濃郁,又鮮甜慢煮.法式小鍋燉牛脷.墨西哥玉米餅.鮮蕃茄沙沙($198)先試左個墨西哥玉米餅,夠脆夠香口,就咁食都得,亦可以配埋個法式小鍋燉牛脷同埋汁食,口感會更豐富法式小鍋燉牛脷食得出係用心烹調過,牛脷好淋,個汁好鮮甜,而且牛脷份量多,牛味好濃個鍋入面加左啲香草,洋蔥調味,唔錯,薯仔都煮到好淋,薯仔都同個汁好夾。蕃茄沙沙都好鮮甜今晚呢個main course我好鐘意慢煮.迷迭香烤法國春雞.香脆薯角.烤茄子($188)一上枱,我呆

搭lift上到四樓,發現幾大下,但間餐廳都幾顯眼,易搵。

環境寬落,燈光都適中。餐牌設計簡單,一目了然。

蒜苦包幾香口
蒜蓉包

沙律新鮮,sauce幾特別

南瓜湯令人一試難忘,南瓜味濃郁,又鮮甜

南瓜湯

慢煮.法式小鍋燉牛脷.墨西哥玉米餅.鮮蕃茄沙沙($198)

今晚呢個main course我好鐘意

墨西哥玉米餅 蕃茄沙沙

慢煮.迷迭香烤法國春雞.香脆薯角.烤茄子($188)
一上枱,我呆左,估唔到係原隻雞咁上

我地見咁大隻,就搵侍應叫廚房幫我地切開,一開四,我地再自己切黎食。
雞肉肉質鮮嫩,脂肪比例少,雞皮有小小脆,香口惹味

如果有燒汁配烤法國春雞會夾啲,今晚呢個cream有點不太夾

薯角脆而不膩
茄子夠薄,幾香

Green Tea Latte ($38)賣相還可以,飲落茶味濃。

慢慢飲下飲下,就會變左深綠色

Green Tea Latte

一杯檸水賣相幾高質,飲落檸檬都幾新鮮

2017-10-23
墨西哥玉米餅 蕃茄沙沙