2021-06-22 130 浏览
放假黎到太子食個文青brunch先,慢煮工業都係一間幾有人氣既餐廳,所以今日就黎試下先!裝修係工業風,配上木系傢俱再加上偏暗既光線感覺都幾chill~🪵 但係出餐真係好慢,同佢慢煮個名係一樣,等左大約40分鐘,心急人士就唔好去啦~🤣 —————————————————————1. All Day Breakfast with Angus Steak🥩🍳 $128牛扒調味得好好,牛味濃而且食到牛油既香氣~ 🤌🏻成個餐最中意既係薯餅,炸得岩岩好,一啲都唔肥膩!🥔 食得出佢用既油係靚野,一定唔係用千年油❗ 大啡茹睇得出配左兩款芝士,但係都唔係太食得出個芝士味!總括可惜既係全日早餐黎講賣相都唔係太合格,因為啲沙律菜都幾唔新鮮下。2. 燒烤豬仔骨🐖 $68豬仔骨好有驚喜,調味似BBQ汁,口味適中,肉汁豐富而且肉質極軟熟!🤤 沙律菜都係同一個問題唔夠新鮮啦。🤫 而塊吐司就烘得過哂龍,硬都要放棄了😭 跟餐更會跟埋一罐可樂,但竟然係唔凍!😧不過侍應好nice,仲幫我地安排左冰底~ 🧊
—————————————————————

2. 燒烤豬仔骨🐖 $68
2021-06-20
午餐
2021-06-21 92 浏览
#美國菲力牛扒 ($108)雖然份量係比較少 一個人食嘅話建議嗌多幾樣食物 因為係慢煮所以一啲都唔un 生熟程度都控制得好好#煙燻豬仔骨 ( $78)豬仔骨 同平時我地食嘅 BBQ 醬燒唔同 唔會食到好多醬嘅感覺 不過食到另一種風味 就係煙燻嘅感覺 亦都係比平時其他餐廳嘅更加好食Rating5👍🏻為滿)味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻抵食:👍🏻👍🏻📍: 慢煮工業 (太子)太子白楊街15-19號萬安大樓地下及1樓📍: 慢煮工業 (太子)太子太子道西91號地舖
[太子西餐廳]慢煮工業
依間餐廳 位於比較冷清嘅街道 不過都冇影響過佢人流 建議大家早一日去book 依間餐廳相當好係冇收服務費 而且成間餐廳呈工業風 幾chil 去完旺角過去食飯一流

#法式豬鞍 ($98)
我認為依個係依間餐廳 性價比最好的菜 豬鞍一啲都唔un 生熟程度啱啱好 而用百里香去煮 完全食到佢地combine 埋嘅感覺 而配菜嘅蘋果用酒煮過好香酒味 極之推介

#美國菲力牛扒 ($108)

#煙燻豬仔骨 ( $78)

Rating
5👍🏻為滿)
味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻
抵食:👍🏻👍🏻

📍: 慢煮工業 (太子)
太子白楊街15-19號萬安大樓地下及1樓

📍: 慢煮工業 (太子)
太子太子道西91號地舖
2021-06-20 99 浏览
四人慢煮星級盛宴$698海鮮併盤店員會即叫即shake牛油味超香但食落口,味道係好淡蝦、青口同帶子都算彈牙但成碟真係好淡味美食指數:6/10肉醬意粉味道係所有食物裡面最濃既意粉略為腍左少少芝士都做到拉絲效果美味指數:7/10慢煮併盤因為本身唔食牛所以比唔到分不過朋友就話夠腍但都有好多筋豬仔骨夠味醬汁甜甜地肉質好夠腍美味指數:8/10雞髀就有啲乾唔夠腍而家香料味唔夠好淡味美味指數:6/10抹茶窩夫$45個窩夫其實都唔錯即焗所以夠熱夠脆但一啲都冇抹茶味雪糕又有驚喜係用gelato好夠滑美味指數:8/10Brownie $45份量細到會令你O曬咀朱古力係死甜味仲要好似咬粉漿咁我地四個人食呢舊咁細既蛋榚都可以食剩就知咩事啦美味指數:2/10
四人慢煮星級盛宴$698

海鮮併盤店員會即叫即shake
牛油味超香
但食落口,味道係好淡
蝦、青口同帶子都算彈牙
但成碟真係好淡味

就知咩事啦
美味指數:2/10
2021-06-06
2021-06-16 248 浏览
黎到太子覓食,估唔到遠離花園街都有一間咁高CP值嘅餐廳🤩🤩由地鐵站行過嚟大概5分鐘左右,佢有兩間分店,呢間相對上會冇咁爆場👍🏻唔想等咁耐,就行多幾步嚟呢間分店啦😆😆-黎到慢煮工業點可以唔試佢嘅慢煮牛扒啊🥰1.菲力牛扒配芝士 $108 9/10除咗有平時可以食到嘅西冷揀之外,呢度仲有菲力牛扒,比出面扒房多一個選擇😚菲力牛扒好厚,食落口啖啖肉,因為慢煮嘅關係,牛扒大約五成熟👍🏻所以食落口都好嫩滑,亦都保留左肉汁😆配上蒜蓉同百里香一齊慢煮,味道更有層次😋😋-2.美式蟹餅 $58 9/10呢個CP值真係超高啊😝出面閑閑哋食都要$100一個,呢到嘅蟹餅絕對冇偷工減料,成個蟹餅基本上有9成都係蟹肉,好鮮味😍下面舊菠蘿都係整熱左,夾埋蟹餅食,更加帶出甜味🥰-3.凱薩沙律 $88 8/10凱撒沙律同出面食嘅味道差不多,最鍾意嘅係佢有好多麵包粒😍而且麵包粒好脆😙加分位💯💯--4.芝士流心蛋大啡菇 $30 9.5/10流心大啡菇都係出面比較少食到嘅,底層嘅大啡菇、中層嘅流心蛋加上面層嘅芝士,係好match嘅配搭😍大啡菇好juicy,點一點蛋黃汁食落更香👍🏻兩個人食一粒唔夠喉呀🙈-5.黑松露芝士薯條 $38

黎到慢煮工業點可以唔試佢嘅慢煮牛扒啊🥰

凱薩沙律

4.芝士流心蛋大啡菇 $30 9.5/10

5.黑松露芝士薯條 $38 9/10
黑松露芝士薯條

薯條係粗薯條,所以食落去好多薯仔嘅感覺😋炸得好脆,唔會覺得好油膩!黑松露蛋黃醬嘅黑松露唔孤寒,撈埋黎食好香😍黑松露迷必點😙
6.滿蜆肉蝴蝶粉 $88 9.5/10
滿蜆肉蝴蝶粉

黎到最後一樣食物,一定唔可以唔叫!CP值爆高嘅蝴蝶粉😍😍😍講真,未試過蜆肉會多過意粉,而且每一隻蜆都痴住蜆肉,唔會出現全部都係殼嘅情況😋蝴蝶粉索哂個汁,個汁係香草牛油加蜆肉嘅味道,偏鹹香同時亦十分鮮甜😍推介!
估唔到零靜嘅街道會有一間咁高CP值嘅西餐廳🥰如果可以我都唔想將呢個咁隱世嘅地方推介俾大家😆不過係咁艱難嘅疫情之下,都希望佢哋可以keep住咁旺🤣😆
2021-06-16
  • 滿蜆肉蝴蝶意粉
  • 黑松露巴馬臣芝士薯條
  • 美國菲力牛扒
2021-06-16 129 浏览
對於自己宜家先第一次試呢間西餐黃小店,真係覺得有啲可惜🥲一直都以為呢到淨係食牛,嚟到先知食物選擇都唔少~平日下午嚟到,人唔多,坐得舒服,唯獨係音樂開得有啲太大聲,同朋友傾計有啲辛苦~餐牌唔複雜,主要供應全日套餐,價錢由$58至$168不等,baby back ribs配薯條多士都只係$68,真心平到癲 (唔洗加一、外賣自取85折)我叫咗滿蜆肉蝴蝶意粉($88),見到網上圖片好吸引,仲有雙倍蜆選擇,$168上菜之後,已經發現$88 version嘅蜆已經多到癲,起碼有幾十隻仲要無雪藏味無沙配埋超香嘅香草牛油汁同掛汁嘅蝴蝶粉,滿足到不得了好味到我隔幾日又去encore~朋友食嘅慢煮安格斯牛扒三文治配薯餅/沙津/雞翼只係$68...牛扒唔算薄,亦唔會熟哂好韌,果然係拿手菜如果啲醬可以少啲就更好,唔會蓋過牛味呢到嘅性價比高到我不停推薦朋友嚟食😂大家真係可以試下

對於自己宜家先第一次試呢間西餐黃小店,真係覺得有啲可惜🥲
一直都以為呢到淨係食牛,嚟到先知食物選擇都唔少~

仲要無雪藏味無沙
配埋超香嘅香草牛油汁同掛汁嘅蝴蝶粉,滿足到不得了
好味到我隔幾日又去encore~

牛扒唔算薄,亦唔會熟哂好韌,果然係拿手菜
如果啲醬可以少啲就更好,唔會蓋過牛味
呢到嘅性價比高到我不停推薦朋友嚟食😂大家真係可以試下
2021-06-16 75 浏览
太子道西嘅慢煮工業,之前同朋友路過附近見好似得呢間cafe,見環境ok,就入去試吓。咁啱lunch time,見佢有lunch set,都幾抵食,所以揀咗最貴嘅128一份嘅all day breakfast ,最特別係有大大份既安格斯牛扒,或者可以揀半隻龍蝦,食肉獸嘅我梗係揀安格斯牛扒🤣雖然肥咗少少,但幾好味,夠牛味,又唔會咬唔郁,大大份,呢個價錢仲包杯野飲,不過咖啡要加少少錢,但都算好抵食,好滿意。另外炒蛋、大啡菇都好味,仲有薯餅、茄汁豆、麵包同少少沙律菜,份量都好足,大家叫唔同嘅嘢share食比較好。
2021-06-09 141 浏览
今次去嘅呢間Cafe係以慢煮做主題。如果想飲啤酒聊天,呢度嘅啤酒選擇多,價錢都十分合理,所以今次都嚟咗食晚飯。法式羊架羊味十分重,餐廳係切左一件件前成個架拎去焗,外面烤到微微脆,而入面的羊肉已經熟透,肉質好嫩滑一咬就開。旁邊有薄荷醬可按自己的喜好加。美國安格斯西冷牛扒牛扒8oz份量適中,煎鵪鶉蛋在上面的外表很可愛。牛扒肉質嫩滑,食落有牛味,食嘅時候配埋上面嘅蒜頭辣辣地好惹味。芝士流心蛋大啡菇大啡菇好多汁,入面有埋流心蛋,蛋黃仲係流心火候控制得好好,上面片芝士焗到微燶,芝士控至愛。蒜香芝士排包未上枱已經聞到排包香,外面烤到脆脆地,包上面嘅蒜蓉十分香口,但個包一啲都唔乾,好好食。蝦籽雞翼雞翼微辣,岩岩炸完又熱又脆,係一流嘅佐酒小食。Peroni 500ml味道好清的啤酒,啤酒來講一啲都唔苦。維墨比野莓手工啤酒有熱情果香味嘅水果酒味道清淡,不過已酒黎講算甜。

法式羊架

美國安格斯西冷牛扒

蒜香芝士排包
蝦籽雞翼
雞翼微辣,岩岩炸完又熱又脆,係一流嘅佐酒小食。

Peroni 500ml
味道好清的啤酒,啤酒來講一啲都唔苦。
維墨比野莓手工啤酒
有熱情果香味嘅水果酒味道清淡,不過已酒黎講算甜。
2021-06-08 158 浏览
今日放假,和老公出外食午餐,慢煮工業午餐十分優惠,外賣還有85折優惠先點了一客黑松露芝士薯條,我最愛粗薯條我點了一客滿蜆肉蝴蝶粉,哇,很大一碟,份量很多,其實兩個人吃都夠,蜆肉鮮甜,意粉硬度適中,汁帶點南瓜的香甜味,又帶有少少咸,很好吃這才$88,套餐還送飲品老公點了All day breakfast, $128超級豐富,有薯餅、蕃茄豆、大啡菇、牛扒、多士沙律和炒蛋,牛扒肉質鮮味非常滿足的一餐,下次要試試豬肋骨

先點了一客黑松露芝士薯條,我最愛粗薯條

這才$88,套餐還送飲品

老公點了All day breakfast, $128

非常滿足的一餐,下次要試試豬肋骨
2021-06-06 103 浏览
之前喺太子返工嘅時候都會來支持呢一間慢煮,原因唔他,因為性價比高,如果想食一餐treat meal,呢度係一個好好嘅選擇!平時多數lunch都係會order all day breakfast,因為我係好貪心哈哈,呢度嘅all day breakfast係乜都有,有沙律菜,有慢煮牛扒,有薯餅,有炒蛋,又有大啡菇,勁滿足😂😂😂咁今次晚餐,就試吓其他嘢,我哋Order 左牛油果煙三文魚薄餅,牛扒,extra滿滿蜆肉意粉,side 就order 左大啡菇同埋蕃薯條🤤蜆肉意粉喺呢度打卡必點嘅main dish,質素一定有保證,最好嘅位就係蜆肉洗得好乾淨,冇沙!如果有沙嘅話真係食得好唔爽🥶牛油果煙三文魚薄餅都好唔錯,不過佢嘅Pizza 底唔係我個人喜歡嗰隻,所以冇乜特別comment 😛慢煮牛扒就真係不得了,慢煮出細貨,呢度係真慢煮,肉質好好,肉味濃,都好juicy!一大highlight嘅係蒜片!蒜片應該係調過味,牛扒同蒜片一齊食,真係level up左!係昇華左去另一個層次!如果真係要揀嘅話,滿滿蜆肉蝴蝶粉係度must order item,慢煮牛扒更加係唔可以唔食,所以嚟得呢度大家都係唔好

咁今次晚餐,就試吓其他嘢,我哋

牛油果煙三文魚薄餅都好唔錯,不過佢嘅

如果真係要揀嘅話,滿滿蜆肉蝴蝶粉係度must order item,慢煮牛扒更加係唔可以唔食,所以嚟得呢度大家都係唔好計算卡路里啦哈哈!
2021-05-18
  • 滿蜆肉蝴蝶意粉
  • 牛油果三文魚薄餅
  • 甜蕃薯條
2021-06-06 113 浏览
今次下午來食,環境光猛點可以欣賞下牆上面的裝飾。安格斯牛扒薯條 | $98安格斯牛扒較薄身,中間肉質粉紅色,留有肉汁而沒有血水。薯條是粗身薯條,充滿了薯仔蓉,炸得脆又不燶,可以到自助站準備茄汁。全日早餐配安格斯牛扒 | $128中午來食all day breakfast 感覺慢活。全日早餐有薯餅、大啡菇、焗豆、多士、蕃茄沙律。兩塊薯餅外面炸得十分脆。蛋不算太滑溜但蛋味濃,啡菇面有雙色芝士,底下還有芝士碎及茄汁。沙律菜加了沙律醬,蕃茄仔新鮮。多士上有少少蜜糖,如果多點就更適合我。跟餐有飲料,熱飲汽水都有,店員更幫我特別取常溫的汽水。
今次下午來食,環境光猛點可以欣賞下牆上面的裝飾。

安格斯牛扒薯條 | $98
,可以到自助站準備茄汁。

全日早餐配安格斯牛扒 | $128
兩塊薯餅外面炸得十分脆

跟餐有飲料,熱飲汽水都有,店員更幫我特別取常溫的汽水。
2021-06-05
  • All  day  breakfast
2021-06-06 1674 浏览
今晚約咗朋友食晚飯, 呢間餐廳係由我推介返的,因為上次食過好好味,餐廳有兩層,我們在上層,感覺比較寬敞。蟹肉羽衣甘藍沙律蟹肉依然豐富,羽衣甘藍夠健康,配上青蘋果,酸酸 甜甜非常醒胃。蒜香芝士排包雖然感覺有啲邪惡但係真係十分好味, 蒜蓉醬已經夠香口,再加埋芝士可想而之 幾好味, 用排包做包底都好特別。炸粗直薯條18蚊呢個價錢大大份, 新鮮熱辣,性價比甚高。燒露蘆筍蘆筍係幼身嗰種,燒得好香,口平時唔鍾意食蘆筍嘅我都會食多幾條。美國安格斯西冷牛扒配炒蘑菇牛扒係用咗慢煮嘅方式, 8安士份量都唔細, 牛扒厚度適中,因為慢煮關係, 吾需講要幾成數, 就能保持牛本身肉汁和鮮味。迷你朱古力布朗今次新嘗試配咗個玄米茶 雪糕, 呢個配搭都幾新鮮 brownie 非常之香濃,有好重嘅朱古力,能保持一貫水準。慢煮伯爵茶梨子配上沖繩鹽雪糕感覺鹹鹹甜甜,好得意。

蒜香芝士排包

蒜香芝士包

炸粗直薯條

18蚊呢個價錢大大份, 新鮮熱辣,性價比甚高。

燒露蘆筍

燒露筍

迷你朱古力布朗

迷你朱古力 brownie 配玄米茶雪糕

慢煮伯爵茶梨子

配上沖繩鹽雪糕感覺鹹鹹甜甜,好得意。

慢煮伯爵茶梨子配沖繩鹽雪糕

2021-05-31
蒜香芝士包
迷你朱古力 brownie 配玄米茶雪糕
慢煮伯爵茶梨子配沖繩鹽雪糕
2021-06-03 72 浏览
🍽 Slow Cooker Fillet Mignon 💰 HK$108 (dinner, 10% Service Charge) A fancy restaurant with reasonable price! The meat was very fine-grained in texture. 🥩🥩
🍽 Slow Cooker Fillet Mignon

2021-06-02 130 浏览
午飯時間路過這間主打慢煮的餐廳,看見門口的餐牌價錢也很合理。兩人決定在這來一個慢活的午餐~ 餐廳是美式風格,入到去被“連豬”吸引著,地方不算大 ,客人須要到Cashier落單,所以價錢是免收加一。我們order了兩套餐:All Day Breakfast 相信是餐廳的主打,可以揀配安格斯牛扒或龍蝦半隻, 其他配菜有薯餅,大啡菇,焗豆,炒滑蛋,沙律&蜜糖多士。我們選了龍蝦半隻,輔滿濃郁的芝士,肉質很Juicy。配菜沙律十分新鮮,炒蛋滑溜,芝士焗大啡菇芝味濃,薯餅及蜜糖多士烘得脆卜卜的,有驚喜~看得出很用心制作!另外,慢煮安格斯牛扒也很出色, 店員沒有詢問我們要幾成熟的牛扒,原來一早已安排了。牛扒十分嫩口, 而肉質仍是粉紅色的香及濃的牛味。 炎炎夏日冰凍的特飲更是不可缺,接骨木花荔枝冰味道特出,香茅蜜桃冰清爽,兩款飲品均是解渴透心凉。

我們order了兩套餐:

午餐
2021-06-01 1238 浏览
要找一間好吃的西餐小店一點也不容易,今天來到太子這間慢煮工業,價錢不貴,但環境幽雅,試一試味道如何先門面的裝潢很搶眼,有耀眼的霓虹光管,帶有一點歐陸小店風味進入店內,看一看餐牌,價錢也不貴,吃一個西冷扒,都只是一百元多一點點,這裏還沒有加一服務費餐桌上,好似簡約得來又帶點高雅蟹肉蘋果羽衣甘藍沙律$88沙律菜好新鮮,微酸大甜的蘋果配上健康食物羽衣甘藍,清新感覺大大提升,再加上鮮味十足的蟹肉,每一啖都是滋味蟹肉真的見到一絲一絲,份量也不少,很鮮甜美國安格斯西冷牛扒$108+厚切薯條$18大大份的西冷扒,配上香氣怡人的蒜蓉醬,提升了牛肉的鮮甜味道切開之後,發覺西冷扒很厚,啖啖肉的質感,肉質帶點鮮紅粉嫩,入口充滿肉汁那份薯條,現場即炸,厚切嘅薯條入口都充滿質感,外層炸得香脆,內裏吃到一點薯仔肉的軟滑法式豬鞍$98這大大塊的豬鞍扒只賣$98 ,份量很驚人,豬扒的表皮燒得微微焦香,切開後卻保持住嫩滑的質感豬鞍扒的味道,比一般豬扒更加濃郁,肉質比一般豬扒更有彈性這個蘋果配菜別看小他,用紅酒醃的蘋果,但有微微的酒香,加上原本蘋果的鮮甜,味道清新抹茶芝士蛋糕$30最後加了這個抹茶芝士蛋糕,有點像雪糕蛋糕

門面的裝潢很搶眼,有耀眼的霓虹光管,帶有一點歐陸小店風味

餐桌上,好似簡約得來又帶點高雅

蟹肉蘋果羽衣甘藍沙律$88

蟹肉真的見到一絲一絲,份量也不少,很鮮甜

美國安格斯西冷牛扒$108+厚切薯條$18

大大份的西冷扒,配上香氣怡人的蒜蓉醬,提升了牛肉的鮮甜味道

法式豬鞍$98

豬鞍扒的味道,比一般豬扒更加濃郁,肉質比一般豬扒更有彈性

抹茶芝士蛋糕$30

最後加了這個抹茶芝士蛋糕,有點像雪糕蛋糕的質感,抹茶的清香中和了芝士那份甜膩的感覺,入口不會過甜,味道適中

這份晚餐,人均$200都不用,可以好休閒地食一餐好的
2021-05-29 88 浏览
今天到了太子附近吃晚飯凱撒沙律 $88想健康一點當然要吃沙律,沙律菜非常新鮮爽口法式豬鞍 $98豬鞍很厚,切開肉是粉紅色的,肉質鮮嫩無比,肉邊煎得香脆,還帶有一點肥膏,煎過後增加了油脂感芝士流心蛋大啡菇 $30芝士下面藏着一隻流心蛋, 把菇切開留心蛋流出來, 融合大啡菇厚肉爽脆。芝士奶油法式焗薯 28焗薯是一片片的,加上芝士和奶油非常香口香滑波士頓龍蝦 半份$78龍蝦肉多,爽口彈牙,表面話灑上芝士來焗,芝味無比
今天到了太子附近吃晚飯

凱撒沙律 $88
想健康一點當然要吃沙律,沙律菜非常新鮮爽口

法式豬鞍 $98

芝士流心蛋大啡菇 $30

芝士奶油法式焗薯 28
焗薯是一片片的,加上芝士和奶油非常香口香滑

波士頓龍蝦 半份$78
龍蝦肉多,爽口彈牙,表面話灑上芝士來焗,芝味無比
  • 法式豬鞍