1K
2021-04-26 228 浏览
在大埔要賣肉丸絕對沒有人唔識這間老字號,主打不同肉丸,全因其質素同用料,雖然現在有不同方法都可以買到,但今日經過這裡當然要親身入去店舖望吓,裡面一排排雪櫃,內裡放滿了不同口味款式嘅肉丸,還有其他冷凍食品,夠晒多元化,雖然不是時常在家中煮食,但想食時在家中有貨又係另一種感覺!望了一陣都見到入來嘅人都必買牛丸,但裡面都有不同款式,問了店員推介了這款牛骨濃汁牛丸,加埋自己選了另外三款就回家煮來食。牛骨濃汁牛丸,彈牙煙韌之餘,咬開時個陣肉汁跟住在口中爆出來,堅正!而另一款就係薑汁皮蛋貢丸,外面超彈牙,咬開時先有濃郁嘅薑汁流出,再咬就係香軟嘅皮蛋粒填滿貢丸內!一次過滿足了喜歡薑汁皮蛋嘅要求!而喜歡濃味嘅家人,選了松露小籠包,呢個在爽彈魚肉上混入了松露,所以一入口已經可以感受到濃郁嘅松露香味,加埋超彈牙嘅小籠包皮,咬開中間就係充滿肉汁嘅餡料,又真係幾有心思!另一款係芥末沙律球,外表似平時食開個啲芝心丸,但係口感同質素原全兩回事,包住嘅魚肉彈牙煙韌,咬開時中間流出芥末沙律醬,感覺十分特別!喜歡刺激攻鼻嘅朋友可以一試!一個早餐自己在家中又可以品嘗到高質嘅肉丸,真係一個唔錯嘅周未開始!

其他
2021-04-25 29 浏览
振興肉丸細細個已經聽過呢個名 喺街市超市都會買得到 但係今次係我第一次幫襯專門店 先發現原來款式係咁多 事不宜遲馬上揀咗幾款 亦都試咗幾種煮法 包括紫菜湯 淥麵 同埋氣炸紫菜湯嘅好處係可以將肉丸嘅鮮味帶入湯入面 雖然肉丸有啲變色 但係都唔會著得老 感覺唔錯跟住係一般嘅淥麵方法 配上肉丸 搵返兒時的味道 亦都可以媲美出面舖頭嘅肉丸 喺屋企都可以食到咁樣質素最後就係氣炸 氣炸牛丸真係一流 放入口時又知慢慢滲出 非常香口 回味無窮 有機會至多幾款唔同嘅肉丸去氣炸 我相信一定會有驚喜

2021-04-24 145 浏览
大埔振興肉丸差不多已成大埔名物,每次踩完單車經過都會買兩包返屋企,夜晚宵夜或者早餐食肉丸米真係一流。大埔振興 品牌始於 1967年,牛筋丸粒粒有嚼勁,彈牙又美味。香港製造🇭🇰 香港製造🇭🇰 香港製造🇭🇰牛筋丸我見很多一家大細擁着雪櫃,我都試吓零添加!零味精、零人造色素、零防腐劑。獨立包裝,衛生清潔,以自家製肉丸聞名,牛筋丸我覺得係招牌菜。百分百香港製造的牛筋丸,肉汁爆棚。充滿濃郁的牛肉味,口感非常爽口有彈力。 真材實料,用純牛肉打出嚟,味道很好,有彈性,有肉味。魚蛋小籠包小籠包的小餡料,賣相樣子都似迷你小籠包,雪白的外皮有魚蛋的口感,超多肉汁!好特別!冬陰公蝦球小心的慢慢咬,因為會有流沙的感覺,一咬開 冬陰公醬汁就瀑布咁流出來,微辣惹味,有驚喜!炸魚旦新鮮魚肉製成,食落好彈牙,又有口感,味道好香!總括而言,香港人的健康肉丸!健康、高質、衛生安全。款式選擇多,各類肉丸外,店內還有凍肉、調味料、打邊爐配料,一應俱全。

香港製造🇭🇰 香港製造🇭🇰 香港製造🇭🇰

牛筋丸
我見很多一家大細擁着雪櫃,我都試吓零添加!
零味精、零人造色素、零防腐劑。

魚蛋小籠包

冬陰公蝦球

炸魚旦
新鮮魚肉製成,食落好彈牙,又有口感,味道好香!

• 牛筋丸
2021-04-17 31 浏览
踩完單車🚲經過大埔,想起振興肉丸就在附近。平時於超市經常買它的牛丸,今次經過本店逛逛,原來除了有牛丸,還有其他丸類及打邊爐🍲配料。買了幾包丸丸做手信。墨汁墨魚丸 墨魚丸黑黑的,幾大粒,加入了墨魚肉。墨魚丸咬口較粉,突顯出墨魚的彈牙口感。芝心小籠包芝心🧀小籠包外型很可愛,中間包著芝士饀,煮熱後芝士熱溶成流心狀,芝士滑,鹹味適中。黑椒牛丸 牛丸打邊爐食過好多次,依然都覺得好味,黑椒味帶來些微辣,但不會太搶掉牛丸🐮的味道。牛丸帶有肉汁,香口彈牙。三星蔥爆貢丸貢丸包裹著肉饀,帶有蔥香味,食的時候要小心爆汁。

墨汁墨魚丸

芝心小籠包

黑椒牛丸

三星蔥爆貢丸
貢丸包裹著肉饀,帶有蔥香味,食的時候要小心爆汁。
2021-04-10
其他
2021-04-11 36 浏览
今日買左餸番屋企,女朋友指定要食振興肉丸,自從去supermarket買過一次之後就愛上左,每個星期都環食一次!女朋友想去店鋪買,我就揸車去左總店買啦除左肉丸之外,鋪頭仲有好多凍肉和海鮮,買餸都好方便!行左一輪,我就買左3包丸,分別有菠菜魚蛋、川椒牛丸、健康豬肉丸。菠菜魚蛋係女朋友想試下,用上菠菜調味!肉丸粒粒彈牙又爽口,入口仲有肉汁!川椒牛丸最正入口微辣充滿牛味香味,肉味突出又有肉汁,輕輕辣味更加提升整體味道!豬肉丸少左一陣肥膩感,入口清甜,肉味香濃!魚蛋彈牙,多左少少菠菜清香!女朋友大讚啊!
2021-04-07 37 浏览
前幾日涼咗,即刻想打邊爐!今次去咗振興肉丸買嘢,選擇好多!估唔到連素食豬肉嘅肉丸都有今次買咗幾款丸同埋炸魚皮!有骨炸魚皮真係好少地方有得賣,咬落口感更加香脆!不過一包就唔係好多~ 另外仲買咗貢丸、菠菜魚蛋同埋川辣牛丸。貢丸打邊爐都好味,肉丸結實又爽口,食落唔會一大舊粉咁嘅感覺;而且佢都幾夠味,唔點醬料食都好味!魚蛋同牛攞咗嚟煮餸。川辣牛丸真係幾辣,幾惹味的,咬開真係睇到一粒粒辣椒!菠菜魚蛋口感幾彈牙,無乜菜味,食落都係似普通魚蛋不過感覺健康啲,主要買俾小朋友食 呢度肉丸款式真係好多,打邊爐或者煮餸都會喺度搵到適合嘅材料

另外仲買咗貢丸、菠菜魚蛋同埋川辣牛丸。

呢度肉丸款式真係好多,打邊爐或者煮餸都會喺度搵到適合嘅材料

2021-04-06 25 浏览
這間振興肉丸已經係香港50多年的時間!已經過了半個世紀!是一間有實力的肉丸店舖!今次就買了其中兩款吃。.牛骨濃汁牛丸:第一啖食入口感覺爽口彈牙!散發好香濃的牛骨湯味道😙!隨即流出濃香的牛骨嘅濃汁😋!食入口好有口感食落我覺得味道不錯!完全不會有韌的感覺!味道挻不錯!真係好有水準👍👍👍!.零添加墨魚丸:食入口完全聞不到墨魚的腥味😙!咬下去很爽口!完全感覺不到墨魚丸腍身的感覺!食到入口味道都很鮮味😋

牛骨濃汁牛丸:
零添加墨魚丸:
2021-01-01
外卖自取
$70 (其他)
2021-03-28 38 浏览
朋友介紹,必買牛肉丸,話佢嘅牛肉丸特別夠濃味!買咗返屋企食真係好香牛味,而且幾大粒!牛丸幾爽口,而且都幾彈牙。除咗牛丸,我仲揀咗幾款丸。菠菜魚蛋呢個感覺非常健康,綠色一粒粒細細粒,非常彈牙。健康豬香菇肉丸都非常吸引,呢度嘅丸類有較健康系列。貢丸好爽,帶咗少少香菇味,都幾好食😋另外仲揀咗芥末魚丸,食日式嘢我就鍾意食芥末八爪魚,呢個丸好似炸過,咁然後入邊中間有芥末流心,食落幾過癮。係屋企煮麵食,咁多款式嘅丸真係正!

係屋企煮麵食,咁多款式嘅丸真係正!
2021-03-28 25 浏览
去大埔買丸打邊爐,定必會去振興肉丸,因為佢嘅丸類款式多,而且彈牙新鮮。我仲好鍾意買埋佢哋嘅炸魚皮。咁多丸類之中,我最鍾意食佢哋嘅牛骨清湯牛丸。牛丸彈牙,而且充滿牛味。咬落去仲有牛骨嘅清湯,好Juicy! 但係佢又唔會爆汁, 恰到好處!仿干貝燒亦都好特別,佢亦都係好彈牙,有少少似魚蛋少少咸味。麻辣小籠包,鍾意食麻辣嘅人就啱晒。因為佢有麻辣香,但係佢唔會太辣,辣辣地夠香口,中間有麻辣餡。香菇貢丸就超級大粒,脹卜卜,夠足料!有一啲菇粒喺度,彈牙有口感!

仿干貝燒亦都好特別,佢亦都係好彈牙,有少少似魚蛋少少咸味。

2021-03-25 26 浏览
最近多了在家裏吃飯 凍肉舖大行其道 同時亦發掘了一些傳統牌子 振興肉丸是其中一個 今次試了幾款口味 感覺都不錯首先是炸魚蛋 有新鮮的魚味 而且油炸 味不會很濃 食得出使用新鮮的油炸 魚肉爽口彈牙 不愧是王牌食品另外一款很推介的是黑椒牛丸 我是用了用氣炸鍋的方法煮 炸出來的真是很香 肉汁豐富 回味無窮 黑椒味亦很濃 令人回味 豬肉捲我就是煲紫菜湯 蟹子丸也是 肉汁滲透了在湯裏 不需要再加其他肉已經夠味 蟹子丸有醬爆的效果 豬肉損加了馬蹄也很特別

2021-03-17 47 浏览
一間舖頭可以屹立超過半個世紀,一定有佢嘅原因。振興在九龍城寨起家,70年代進駐大埔,我由佢以前鋪位是工場,啲姨姨要經過條走廊先拎到貨品比客人,幫襯到而家門面變得美麗堂皇,行過路過都要掃翻啲返屋企傍身。今次又買咗佢哋嘅皇牌,牛骨濃汁牛丸,牛味非常濃郁,應該將濃牛骨湯精華混入去牛肉裏面,香滑彈牙。呢個牛丸真係喺坊間好難搵得到。松露小籠包,用大熱的黑松露皮包住豬肉碎餡,滲出淡淡的黑松露味。薑汁皮蛋貢丸,豬肉丸包含住裏面嘅薑汁皮蛋,有趣的配搭,好似食皮蛋酥。芥末沙律球,又幾特別喎,外皮係魚肉跟住裏面有芥末龍蝦沙律醬內餡,有爆漿感。全部放入大滾水煮,跟住淥埋個菜同米粉,方便快捷搞掂一頓晚餐。

牛骨濃汁牛丸

薑汁皮蛋貢丸
松露小籠包
芥末沙律頭
2021-03-15 167 浏览
振興肉丸創立於1967年,是香港其中一家肉丸老字號。能夠在香港扎根超過50年,自然有它獨特的吸引力。振興肉丸的大埔店,位於大埔墟街市對面馬路。店舖所售的肉丸琳琅滿目,非常多元化。除了肉丸外,店舖還有各式凍肉出售,令更設有醬料等乾貨食材售賣。炸櫃美食是另一亮點,$20 半磅起,可選兩款,可即買即食。這次光顧買了四款急凍肉丸~黑椒牛丸、豬骨濃汁貢丸、魚豆腐、和麻辣小籠包。在報章上看過不少關於振興的故事,振興多年來堅持製作純天然的肉丸,靠高質素突圍而出。肉丸製作過程中堅持不添加人造色素、防腐劑、香精的原則,確保肉丸成份純天然。振興牛丸以百分百全牛肉製作,使用牛腿肉打漿,彈牙充滿口感,而且牛肉味香濃,這兒的牛丸絕對是必吃首選。豬骨濃汁貢丸同樣是我的心水之選,真材實料,調味得宜,彈牙有質感。更重要的是,振興的肉丸不會如坊間某些肉丸般,吃完口渴一整天。魚豆腐軟軟嫩嫩的,用來煮麵或是火鍋都同樣美味。麻辣小籠包是我第一次購買,包心的麻辣肉碎,辣度適中,感覺不錯。

魚豆腐軟軟嫩嫩的,用來煮麵或是火鍋都同樣美味。

2021-03-10
2021-03-14 37 浏览
之前聽朋友講振興的肉丸不錯,在大型超市也有售賣,吃過一次,覺得肉汁滿滿,今日難得來到大埔一遊,一定要來朝聖。買些特色丸子當早餐吃也不錯。豬肉丸平日很少吃豬肉丸,總覺得沒有肉汁,而且有浸豬蘇味😭所以比較少吃,但這次來到振興,就大膽一試吧。這肉丸的肉汁很多,咬下時見到肉丸內裏不會乾乾的,好吃👍🏼牛筋丸牛筋丸之前試過,是我的心水之選。魚蛋小籠包見到這魚蛋小籠包時,噗一聲笑出來了😂這麼可愛的小籠包,就買包來試試。小籠包很的骰,內裏有肉碎,就像真正的小籠包一樣,像真度和創意度頗高👏🏻🤪知道有不少麵店的肉丸也是用振興的,喜歡它的彈牙和足料。如果想自己在家裏自製港式麵,來振興買肉丸是我的不二選擇😌

豬肉丸

牛筋丸
牛筋丸之前試過,是我的心水之選。

魚蛋小籠包

2021-03-13 147 浏览
今天到了大埔墟街市附近的老字號店買豆類製品,當然也要到離不遠的振興肉丸店逛逛,這店出售的肉丸產品可說應有盡有,品類繁多。除此之外,其他的冷凍食品如漢堡扒、蔗蝦等和乾貨如炸魚皮和醬油等都非常吸引,任君選擇。我在店內一輪選購之後,最後是滿載而歸。回家後,我用了部分的戰利品煮成了雜錦烏冬,既健康又美味,感覺滿足。~豬骨濃湯貢丸、薑汁皮蛋貢丸兩款貢丸都是爽口彈牙,前者的味道較濃郁,後者以薑汁皮蛋作餡料,非常特別。~炸魚片、黃金角炸魚片出奇的軟滑,黃金角同樣彈牙。兩款都是味道適中,不會過鹹。~鮮蝦腐皮卷可放湯又可放入氣炸鍋烹調,今天我選了前者,吃起來較軟淋,不會熱氣。~炸魚皮超大包裝的炸魚皮真是讓人耳目一新,要吃多次才能吃完,幸好是用了鍚紙包裝,開口後再將它封密,便能保存魚皮的最佳狀態,保持脆口。打淨吃脆卜卜的炸魚皮,真是停不了下來。將魚皮放在湯裏吃,又是另一番味道,魚皮薄身軟滑,滋味無窮,十分值得一試。

~豬骨濃湯貢丸、薑汁皮蛋貢丸

~炸魚片、黃金角

~鮮蝦腐皮卷

~炸魚皮

2021-03-11
2021-03-10 55 浏览
今日和老公特登坐車到大埔大吃一餐,記得同事推介振興的牛筋丸和炸魚皮,今天充滿期望來到,可惜炸魚皮只剩下大包裝🥺🥺,600g,兩個人很難吃得完,唯有下次再來試試運氣。這魚皮100分好吃,沒有誇張,又薄又脆又不鹹我就買了其他丸來試試,有三星蔥爆貢丸、芥末沙律球、黑椒牛丸和芝心小籠包。三星蔥爆貢丸最喜歡吃醬爆丸,食神的一幕真令人難忘。😌想不到振興也有蔥爆貢丸,振興的肉丸感覺彈牙,而且真材實料。這蔥爆果然很爆,有大量的蔥粒,很特別,下次要再買來吃。芥末沙律球是我的醬爆人生😂❤️想不到這芥末沙律非常好吃,芥末的獨特香氣配上肉丸,想不到也搭配。值得一試。而黑椒牛丸也是一貫的肉汁滿滿,老公很喜歡。

這魚皮100分好吃,沒有誇張,又薄又脆又不鹹

三星蔥爆貢丸

芥末沙律球

而黑椒牛丸也是一貫的肉汁滿滿,老公很喜歡。