2016-06-01 1487 浏览
銅鑼灣 同幾年前相比 變化大左好多多左個大型商場 主要街道既餐廳店舖都換完又換好多老字號都因為巿場需求而被迫走上倒閉食開又或者食過既都有機會忽然消失大家又記唔記得呢個大燈箱呢??文輝 係我學生時代成日經過既粉麵舖回憶就唔算特別多 但係我眼中佢係呢到既地標之一大大個燈箱 性價比高既食物質素 作為一個學生哥 節衣縮食係基本要求呢區可以食到呢個價既真係越黎越少價就一定有加無減 但眼見現在都仲可以維持到可以接受水平算唔錯即時而家出左黎社會做野 但其實可以洗既錢反而仲少 因為仲有更多洗錢既途徑同用既地方黎到呢到一定係點我最可常食既 紫菜墨丸河我仲記得好多年前仲係32蚊 到而家經過多少年都只係40蚊喂! 銅纙灣喎 食碗普通魚蛋粉都講緊咁上下價錢但可以食到彈牙 咬落仲有粒粒墨焏既 真係邊到搵先??簡簡單單 紫菜 乾淨通透 每一條都分得清清楚楚 份量都唔少呀 爽口新鮮之餘 又唔會有海草鯹味墨丸係呢到招牌 彈牙不在話下 每咬一啖都有墨魚肉 非常足料而且墨魚味重 粒丸個SIZE你見啦 真係迫爆隻匙羮架!!河粉佢用左比較幼身既 滑又簿 入口好有綿綿既感覺加少少浙醋調一調味已經好好食 多得有呢類舖頭 香港打工
銅鑼灣 同幾年前相比 變化大左好多
多左個大型商場 主要街道既餐廳店舖都換完又換
好多老字號都因為巿場需求而被迫走上倒閉
食開又或者食過既都有機會忽然消失

大家又記唔記得呢個大燈箱呢??
文輝 係我學生時代成日經過既粉麵舖
紫采墨丸河
黎到呢到一定係點我最可常食既 紫菜墨丸河
我仲記得好多年前仲係32蚊 到而家經過多少年都只係40蚊
喂! 銅纙灣喎 食碗普通魚蛋粉都講緊咁上下價錢
但可以食到彈牙 咬落仲有粒粒墨焏既 真係邊到搵先??
簡簡單單 紫菜 乾淨通透 每一條都分得清清楚楚
份量都唔少呀 爽口新鮮之餘 又唔會有海草鯹味

墨丸係呢到招牌 彈牙不在話下 每咬一啖都有墨魚肉 非常足料
而且墨魚味重 粒丸個SIZE你見啦 真係迫爆隻匙羮架!!

河粉佢用左比較幼身既 滑又簿 入口好有綿綿既感覺
加少少浙醋調一調味已經好好食

多得有呢類舖頭 香港打工仔先可以同通脹對抗咋!

2016-05-31
2016-04-12 578 浏览
午飯時間 在隔壁拿完coupon附近找家粉麵餐廳喇喇林吃午飯 基本上甚麼傳統的粉麵都有 價錢不屬於貴卻不屬於便宜 但在銅鑼灣嘛 沒辦法啦點了雲吞貢丸粗麵 雲吞 - 蝦還有蝦腸...雲吞皮很大 餡卻很少 絞肉等其他材料根本看不見 超級市場買到的雲吞更好吃貢丸 - 好粉 極少冬菇粗麵 - 唯一值得讚的是粗麵 既沒有鹼水味也很彈牙 環境方便 - 始終是茶餐廳 逼逼撞撞在所難免看到附近的食客都在點墨魚丸做主打的粉麵 吃得津津有味 應該是我點錯食物吧
點了雲吞貢丸粗麵

雲吞 - 蝦還有蝦腸...

貢丸 - 好粉 極少冬菇

粗麵 - 唯一值得讚的是粗麵 既沒有鹼水味也很彈牙

環境方便 - 始終是茶餐廳 逼逼撞撞在所難免

2016-04-11
2016-04-03 523 浏览
之前來過一次,果次就唔使等位,不過今次就等咗五六分鐘,不過個個都係呢時候返工喇,食早餐肯定都係逼埋一齊喇,最後同個阿伯孖臺,我嘅紫菜八寶湯,我細妹嘅紫菜墨魚丸粉,兩樣都幾大份下,望住就有一種好飽嘅感覺。不過食果陣好唔舒服,因為個位太窄喇,成日都會碰到隔壁嘅人,不過好彩八寶湯嘅好味道安慰番我,湯好清甜,一D味精味都無,我最鐘意就係食麵果時飲D麵湯,不過有時飲完渴到要死,因為太多味精喇,呢個就唔會有呢D事發生。紫菜好好食,墨魚蛋好正!爽口彈牙,一D都唔覺得有乜麵粉,全部都係墨魚嘅味,其它幾樣嘢就一般喇,推薦紫菜墨魚丸。
2016-03-18
$45 (早餐)
2016-01-27 580 浏览
心情唔好,一個人去逛街,但係又買唔到野。So down, 系銅鑼灣行都好累,最後搵野食。系崇光同時代條巷仔,唔使排隊。循例一個人都系搭檯。點咗招牌紫菜墨鱼丸粉($38),落ORDER完全唔需要寫單,直接叫去廚房,然後超快上。好有效率。個粉,D粉就有D霖了,不過D墨魚丸就真系值得推薦。好彈牙,有6粒,算多吧。紫菜加入湯,湯底好鮮,好似海鮮湯。炸魚皮,好脆,好好味,我放左落碗面度,我覺得加去D湯度,有D嚼頭,又系唔一樣風味。好似吃粥加油炸鬼一樣。都系唔同口味,各有所愛。叫多個芥蘭,就系甘,唔乜味,我都系中意食有鍋氣嘅炒芥蘭,有D肉炒我會更鐘意。

2016-01-23
  • 炸魚皮
2016-01-19 449 浏览
銅鑼灣逛街,然之後就到咗肚餓嘅時候,系一條巷仔度發現咗文輝墨魚丸大王,一依入去試下味喇。佢地嘅招牌大大概都系墨魚丸吧,所以保守啲點咗墨魚丸粉,墨魚丸其實好多人點,等咗一陣先可以上臺,第一啖覺得粉好似味道唔夠咁,本想加翻小小,但系見人多就算喇,食咗幾啖之後,慢慢發覺其實味道系岩岩好嘅,粉可能放嘅時間太耐喇,所以稍微有小小軟,無咗本身嘅彈牙成分咯。墨魚丸嘅話其實味道都好正宗嘅,彈牙得來又特別爽口,一口氣連續食咗幾粒落肚。有咗幾分飽意之後就飲咗下湯底喇,味道就正正常常,無咩出彩,不過一碗粉價錢就唔會貴到邊,墨魚丸真系正!
2016-01-13
2016-01-16 426 浏览
今晚同朋友去銅鑼灣果邊買野,跟住睇電影,睇完覺得有D肚餓,就去附近揾野食啦,因為一時淋唔起附近有咩好食嘅,行下行下經過文輝墨魚丸,我就話不如就食呢個啦,味道都可以,不過價錢都算有D小貴,今晚可能比較夜,無人排隊,平時一般都要排隊。點左個紫菜八寶湯,朋友話呢個湯都算貴,不過因為佢未嚟過,所以想佢一次試曬幾種口味,墨魚丸同牛肉肉幾種丸子都好爽口彈牙,墨魚丸唔系一般果D咁,粉多過魚肉,佢呢度真材實料,可以食得出墨魚肉,建議同朋友一齊嚟嘅點呢個,湯都好鮮甜。鹵水雞變,樣就一般,不過味道都OK,雞變腌得好入味,但又唔系好咸,不過唔算話特色菜。燒賣比起其他店就都算特別啦,因為餡都系用墨魚肉做,口感幾特別,都幾好味,唔錯。
2016-01-08
2016-01-12 366 浏览
今日外出辦事,搞掂準備返公司嘅時候,經過一條巷仔見到有人系一間店仔排隊,都幾多人,剛好有D肚餓,就過去睇睇賣咩食嘅,原嚟系文輝墨魚丸大王,咁多人排隊食應該出品唔錯啦,就排隊試下好唔好食。既然系墨魚丸系特色,甘我就點左個墨魚丸清湯,一碗有六粒墨魚丸,分量感覺有D少,不過咬左第一啖魚丸就覺得這個算系抵食喇,唔系出邊果D咁淀粉多過魚肉,呢個可以食得出墨魚分量比例幾大,又做得好彈牙,絕對系良心作品啊,跟住再試下個湯底,好清甜,做得比較用心,下次要朋友仔過嚟試下。墨魚丸燒賣,無墨魚丸甘彈牙,但餡料都系以魚肉為主要,調味剛剛好,食落好香,可以值得一試。潮州粉果,皮整得好彈牙,餡料味道又好,都幾好食。
潮州粉果,皮整得好彈牙,餡料味道又好,都幾好食。
2016-01-04
2016-01-01 433 浏览
吖b話要帶我去食下小丸子做早餐喔,我問佢早餐食墨魚丸唔會好奇怪咩?佢話,去到你就知道啦。 一去到鋪頭,梗係叫翻碗招牌墨魚丸食下先啦,先飲啖湯先,湯底好鮮甜,而且有淡淡噶海鮮味,再咬一啖墨魚丸,好彈牙,而且係新鮮噶 呢度啲乾蒸燒賣同茶樓噶有啲唔同,平時係茶樓食噶系一籠籠噶,不過佢呢度噶系一碟碟嘎,不過味道就同茶樓差唔多,幾清淡。 再嚟翻碟菜心先,碟菜心色澤好靚,綠油油咁,而且大部分係菜頭,哈哈哈我鍾意吖,平時食菜我都係食菜頭多過菜葉噶 最後係咖哩牛腩撈麵,牛腩好多,腩汁撈麵好正
最後係咖哩牛腩撈麵,牛腩好多,腩汁撈麵好正
2015-12-31
$80 (早餐)
2015-12-28 300 浏览
今日5點就食咗晚飯,12點幾喇,呢個鐘數系度發餓瘟,轉黎轉去訓唔著,我屋企呢個的確只系一個冰箱,完全穩唔到嘢食既 ,所以我決定出去穩食!!好彩屋企附近有間我最愛既文輝,文輝我想你了 只有你,三更半夜也能照亮我的心,填飽我的胃,嘻嘻····夜媽媽就係好,可以自己霸曬一張臺,平時邊有得甘任性啊,點翻個例牌:紫菜墨魚丸粉,黎哩度既10個有9個都會點呢個,雖然呢個粉賣相麻麻,但係我哋文輝係講內涵既,沒有太多既調味料,就淡淡既上湯,墨魚丸係我既最愛,大大粒,彈牙、扎實、新鮮,唔似得出面既加好多粉,毫無口感。而且聽講哩道既墨魚丸係加咗小小豬肉混制而成既,怪唔得我特別鐘意喇。粉就普通咗D,個人口味比較清淡,所以覺得味道還可以。如果話墨魚丸係我既最愛,炸魚皮就係我既最最愛喇,你話夜媽媽去邊度可以食到咁脆既炸魚皮啊,無論係直接食定放落去湯粉度浸住食,果種香、果種脆都係無得彈的····Yummy差唔多快食完既時候,細佬就打電話叫我打包,好吧,滿足滿足你,終於食飽飽可以訓翻個好覺喇
,所以我決定出去穩食!!
好彩屋企附近有間我最愛既文輝,文輝我想你了
只有你,三更半夜也能照亮我的心,填飽我的胃,嘻嘻····
2015-12-13
$50 (宵夜)
2015-10-26 510 浏览
來到渣甸街文輝墨魚大王的總店,一時間很懷念多年沒吃過的墨丸河。反正要找地方午飯,吃個湯河也好。四寶紫菜河$38,每日新鮮製作的大碌竹撻粉,雖經久煮後滑得來還保持彈性,同時也盡吸以豬骨及鮮雞熬製的上湯精華。墨魚丸真相當的好吃,以獨家的作法,將墨魚與少許豬肉混製而成。魚蛋和貢丸雖及不上墨魚丸,卻也是彈牙扎實。紫菜香氣十足,提味不少。全碗最削的要數魚皮餃,皮厚而餡無味,質感溶溶的,給人的感覺是煮過了頭。點了一碟炸魚皮$18,精彩之處是不論乾吃還是泡在湯裡吃兩皆相宜: 乾吃脆而不硬、而泡入湯裡的效果就似把響鈴放入火鍋湯裡一樣,趁著還脆時和湯一起吃,滋味程度爆燈!又便宜又好吃的墨丸河記憶回來了。

又便宜又好吃的墨丸河記憶回來了。
午餐
2015-10-02 608 浏览
在銅鑼灣聽完 seminar,已經是晚上的九點半,一個人在銅鑼灣吃什麼好呢? 大魚大肉食成百蚊野,都係唔好啦,留返D錢用作12月的美加之行吧。在利園二期行出來,渣甸街一定是夜食的熱點。不過,時間已經很夜,腸胃說給我聽,叫我不要大吃一個飯或來一碟牛扒豬扒,我簡單地食碗麵算。所以,我選中了《文輝墨魚丸大王》。既然是墨魚丸店,當然會叫一碗墨丸麵,而習慣了食雙拼的我,加了很香口的魚皮餃,頓時令這麵添上了更美味的感覺。魚皮餃的煙韌口感,魚皮同肉餡的鮮甜味的確是不錯,而墨魚丸香甜彈牙,當中也有咀嚼感極好的墨魚肉粒,很是美味,而且麵條的梘水味不太重,也夠爽口,感覺很好。食麵,近來因為要思考《一碟通菜帶給我們的迷思》而故意點的,是日的通菜甜美,再加上了很惹味的腐乳醬,簡單食個麵,有腐乳通菜相伴,很是滿足。夠滿足的一個麵,夠滿足的一碟菜,《文輝墨魚丸大王》的銅鑼灣店,認真地可以叫好。惟,坐得不舒服。

2015-04-30 847 浏览
牛腩很多可惜全部都是巢皮腩,巢皮腩係炆極都唔林,本人後生牙力都常可,最後個啲硬腩都決定唔食,硬過石頭仲要癡牙,吖婆一定食唔到,其他湯底都ok,可樂唔太凍,唔凍既可樂本人覺得一啲都唔好飲!
N年前吃過, 今次經過銅鑼灣, 見到文輝未有人龍, 但都接近全滿, 1個人的我被安排坐在門口最右面的角落位, 一坐低阿叔就問我要咩, 我當然叫我的至愛 - 紫菜墨三鮮河 啦, 但個價錢已經漲到去$38碗啦~ 不過比起其他出晒名的食店來講, 這裡的加幅已經唔算癲啦~一叫就到, 快到呢~ 只見成碗都係河粉, 同埋有d 紫菜, 但唔見有餸, 原來放左係底, 所以下面張相係我番出來for影相的, 佢碗河粉的份量都幾多, 而且d 料又足, 吃吃下發覺底下的餸仲有好多, 真是越吃越多, 正呀~紫菜墨三鮮河: 有紫菜, 墨魚丸, 墨魚仔, 墨魚鬚, 河粉紫菜: 好香, 好好吃, 份量都唔少墨魚丸: 2大粒, 吃落有d粉, 唔彈牙, but都ok 墨魚仔: 煮得淋身, 大大小小, 有好多只 墨魚鬚: 質地爽口, 唔韌, 吃到鮮味, 呢個正, 都有幾多條 河粉: 好吃, 鍾意佢唔太滑身, 份量又夠多湯底: 清清地, 幾好飲, 同d 餸好夾

紫菜: 好香, 好好吃, 份量都唔少
墨魚丸: 2大粒, 吃落有d粉, 唔彈牙, but都ok
墨魚仔: 煮得淋身, 大大小小, 有好多只
河粉: 好吃, 鍾意佢唔太滑身, 份量又夠多
湯底: 清清地, 幾好飲, 同d 餸好夾
紫菜墨三鮮河
2015-03-28
紫菜墨三鮮河
2015-01-21 1002 浏览
這家也是攻略上介紹過的,就來嘗試下啦!要了碗魚丸粉,魚丸不錯!很有嚼勁呀!很多人覺得味道淡!我倒覺得剛剛好!!可能本身口味偏淡的關係咯!特地去吃的話沒必要,路過的話去嚐嚐還是不錯滴!
2015-01-11
  • 魚丸粉
2014-12-17 859 浏览
最近在銅鑼灣上班吃厭了員工餐便到附近尋找美食經同事介紹下 我踏進了文輝..來到文輝當然要吃紫菜墨丸河 (差不多全場都叫這個!墨丸河不消3分鐘就送到當下的感覺.. 紫菜好少啊..誰知當我翻翻碗底一堆紫菜湧現 原本三粒的墨魚丸也變成五粒 凡事不可看表面 先喝一口湯它看似淡而無味但將它和碗中咸咸的菜甫和紫菜拌勻後 湯就咸咸的 味道適中 之後再嘗一口河粉嗯 煮得剛好 不會太軟最後吃墨魚丸第一口覺得墨魚丸沒甚麼特別再吃幾口才發現 好鮮甜啊不會黏牙又不是粉粉的 當中既有少許墨魚粒又彈牙 好吃!!!這裡的伙計不會像部分老店般的兇巴巴看着他們招呼外國遊客我完全感受到他們的熱情只是看着客人來也衝衝去也衝衝我也不敢久留$36一碗墨丸河相對其他麵店來說它並不算便宜但你說值得嗎 我只會說 我會再來的
最近在銅鑼灣上班
吃厭了員工餐便到附近尋找美食
經同事介紹下 我踏進了文輝..
紫菜墨丸河
來到文輝當然要吃紫菜墨丸河 (差不多全場都叫這個!
墨丸河不消3分鐘就送到
當下的感覺.. 紫菜好少啊..
誰知當我翻翻碗底

最後吃墨魚丸
第一口覺得墨魚丸沒甚麼特別
再吃幾口才發現 好鮮甜啊
不會黏牙又不是粉粉的
當中既有少許墨魚粒又彈牙 好吃!!!

這裡的伙計不會像部分老店般的兇巴巴
看着他們招呼外國遊客