原汁牛腩撈麵🐂$45我數過有10舊牛腩🤣真係超足料😇肥瘦搭配均勻☺️個幼面爽口彈牙😀煮得偏爽身☺️完全冇鹼水味😉佢加咗蠔油去撈個面😊所以都好夠味😆個湯好重蔥味🤣可以撈埋啲麵食又得🤩分開食又得😀完全冇味精嘅感覺👍🏻仲有幾舊生菜墊底😉都係好爽口😍整體性價比高手唧魚蛋河粉🐟🥚$35都真係有手打魚蛋嘅口感☺️咬落去超彈牙🦷一咬舊魚蛋仲爆汁😊佢有魚片頭😜雖然都係用魚整🤩但係口感有啲唔同🥳不過可能叫咗清湯所以就清淡啲🤣🤣🤣但係好彩佢個XO醬都好好食😊所以撈埋都冇違和感炸雲吞🦐$40呢個有驚喜😆一個雲吞竟然有四隻完整嘅蝦😋同埋佢豬肉入面應該有魚🐟所以食到有啲魚味😊炸雲吞皮外脆內軟😇一咬即刻出煙♨️小心辣舌頭👅但係就顯得佢係新鮮炸所以好好食😊配埋沙律醬就無左炸嘢嘅油膩感😊仲有舊蕃茄食添🍅腐乳通菜🥬 麵+$16見到佢咁綠就知係新鮮啦🤣佢勁足料比超多腐乳醬👍🏻所以可以令到每一條菜都有腐乳味😂菜都係爽口😌喺小店來講算係高質

原汁牛腩撈麵🐂$45

手唧魚蛋河粉🐟🥚$35

炸雲吞🦐$40

腐乳通菜🥬 麵+$16
2021-08-14 18 浏览
原汁牛腩 $37 - 牛肉好有牛味,好似肥牛味道咁,幾 tender 軟熟,好易咬,適合牙痛既人;🥳同埋牛腩lung埋啲肥肉,唔會全瘦肉咁好好味😍- 河粉都幾好味,質地正常- 牛腩配埋個湯底一齊食仲好味,因為啲湯底都索左啲牛肉味💖- 啲蔥好爽脆,但係啲蔥一定要送牛一齊食,齋食蔥會覺得好似 a cow eating grass in a grassland🤣+$9 凍朱古力 - 杯朱古力好好飲,好濃郁,夠曬朱古力味😋👍🏻
原汁牛腩 $37
同埋牛腩lung埋啲肥肉,唔會全瘦肉咁好好味😍
- 河粉都幾好味,質地正常
- 牛腩配埋個湯底一齊食仲好味,因為啲湯底都索左啲牛肉味💖

+$9 凍朱古力
- 杯朱古力好好飲,好濃郁,夠曬朱古力味😋👍🏻
2021-08-14 23 浏览
雲吞麵 $35 - 雲吞麵個湯底清啲既,適合啲唔鍾意食咁濃味既人食- 河粉都幾好味,質地正常- 啲雲吞都幾大粒,有幾粒蝦係入面,真材實料,個皮都幾薄,唔會淨係得皮冇餡料咁+$9 凍朱古力- 杯朱古力好好飲,好濃郁,夠曬朱古力味👍🏻
雲吞麵 $35
- 雲吞麵個湯底清啲既,適合啲唔鍾意食咁濃味既人食
- 河粉都幾好味,質地正常
+$9 凍朱古力
- 杯朱古力好好飲,好濃郁,夠曬朱古力味👍🏻
2021-08-13 53 浏览
咁啱去開調景嶺,搵到呢間茶餐廳係彩明商場入面,週末午餐時間去都估唔到幾多人下,好彩都唔駛點等位!賣相吸引,豬扒已經切左件,有4-5塊每塊都好入味,肉質好腍,豬扒幾厚身所以食落啖啖肉蕃茄醬好充足,而且面頭好多芝士,可以做到拉絲效果,好邪惡,撈埋炒飯食好好味,飯粒分明,唔錯呀無論叉燒、炒蛋同XO醬,份量都好多,叉燒好大件,肥瘦適中蛋炒得幾滑,點埋豉油食好惹味,加上仲有XO醬,食落更香口!以上餐點仲包飲品,食到飽晒非常滿足

咁啱去開調景嶺,搵到呢間茶餐廳

芝士茄汁焗豬扒飯

賣相吸引,豬扒已經切左件,有4-5塊

每塊都好入味,肉質好腍,豬扒幾厚身所以食落啖啖肉

XO  醬叉燒炒滑蛋飯

無論叉燒、炒蛋同XO醬,份量都好多,叉燒好大件,肥瘦適中
蛋炒得幾滑,點埋豉油食好惹味,加上仲有XO醬,食落更香口!

以上餐點仲包飲品,食到飽晒非常滿足
屋企樓下都有一間細細個食到而家😆今次試調景嶺嘅分店 坐得比屋企樓下個間舒服好多😌食物雖然簡單冇咩驚喜 但佢係回憶懷舊既味道😜平時諗唔到想食野近近地係屋企附近都會食 又抵食~🐮🐟牛腩魚蛋河 $43牛腩入味 爽口得黎又唔會鞋口或者好韌😚魚蛋彈牙輕身 都幾足料😙配河粉~🐮🐟牛腩魚片頭麵 $43魚片頭口感比魚蛋實在 都係咁彈牙😜🐮牛雜麵 $37有牛肚牛腩牛肺🤣呢個係媽咪食既 我評價唔到🙈總之都新鮮冇內臟臭味~🥟淨雲吞 $35有8隻好飽滿既雲吞 入面係豬肉同鮮蝦😚粒粒足料 仲有勁多生菜!!🥬🐟炸魚皮 +$15屋企打邊爐成日都會係呢度買包魚皮番去😆夠香脆有鹹香味🥰但有時會較有潮左既口感 質素好肉每間分店有d分別🙈

牛腩魚蛋河

生菜

牛腩魚蛋河
淨雲吞
2021-08-12 25 浏览
今日要去調景嶺,食左呢間新樂園,印象中之前都聽過呢間鋪,好似都有唔少分店添架!撞岩lunch time同埋鋪入面有做奧運直播,所以間鋪既人客都幾滿座,一般茶餐廳嘅都有得食,除咗粉麵之外,仲有焗飯、小食等。。魚片頭河魚片頭夠曬彈牙,有好多粒,河粉爽口又好滑,仲要份量都好足牛筋牛什剩食份量好多而且好多唔同款,首先牛筋唔會好淋,岩岩好又有d咬口,牛什入面有牛肺牛蒡牛肚同牛腸,味道唔會好濃,有小小花椒八角味,食完又唔會痴牙,好味XO醬叉燒炒蛋飯XO醬一d都唔慳,面頭有勁多,個蛋亦都唔會炒到好熟,而且仲好滑,叉燒大大片又唔會得幾塊,食起上嚟有d蛋汁送飯,仲有自家豉油,點埋嚟食好香口勁好味!芝士茄汁焗豬扒飯上枱熱辣辣,豬扒係已經切開一件件,可以大啖咁食,同埋好入味,非常唔錯,芝士份量多又有拉絲效果,夠曬邪惡,炒飯配埋茄汁食一流,好夾,食哂好滿足!

魚片頭河
魚片頭夠曬彈牙,有好多粒,河粉爽口又好滑,仲要份量都好足

牛筋牛什剩食

XO醬叉燒炒蛋飯

芝士茄汁焗豬扒飯
2021-08-11 26 浏览
夜晚想食牛雜粉就諗起呢間粉麵店😆仲要係商場入面,幾方便。本身都有食開呢間,質素唔錯。牛雜河(走腸) $37我最鍾意食牛膀,因為入味得嚟,質感帶粉,口感夠特別。師傅特別將牛膀放係上面,等牛膀唔會浸得太耐而變黑,細心位加分👏🏻 牛肚份量多,滷得夠味,爽口,牛肺都有三大舊😛 河粉爽身,加埋腩汁正😚西多士 $22宜家新樂園會有西多士、茶餐廳食物,估唔到西多士質素幾好。西多士好厚身,牛油又夠晒大舊,仲可以落糖漿🍯 切開先知原來入面仲有一層花生醬,有粒粒花生,足料,呢個西多好邪惡😋凍檸茶 $9

牛雜河(走腸) $37

西多士 $22

凍檸茶 $9
用餐时段
以前朋友來香港旅遊除了說要飲茶外,"魚蛋粉" 都會是必吃之選。我自己的話就吃過 - 新樂園魚蛋粉 ~有幾間分店,大部份集中在將軍澳 (*´▽`*)餐廳其實有點像茶餐廳那樣子,不止有粉麵,還有焗飯之類的。粉麵的話大約$35左右,可以加錢配飲品或是叫碟油菜等就變成套餐囉!平時我家都會包下水餃,但想食雲吞就要出去吃,於是點了 - 鮮蝦雲吞麵 ($35) 沒想到一碗有五隻雲吞,而且每隻都很大隻的喔!皮薄內餡飽滿,彈牙的蝦和肉大約是 7:3 比例 ( >ω<) 入口頗為鮮美麵條稍為稔身了些,加醋吃會更道地~也提升了味道呢朋友點的是 - 潮州四寶 ($41) 還+$12轉手轆魚麵說是 "四寶" 其實應該不止?魚皮餃好大隻,而且還有兩隻!也沒想到會有一片扎肉另外還有爽彈的墨魚丸、豬肉丸、白魚蛋,相對下魚片頭反而一般。手轆魚麵比預想的硬身少許,但都是彈牙又魚味豐富啲~底下亦有菜底,很滿足!我們有額外加小食和飲品~ 細炸魚皮 ($15)很香脆,浸在湯時還能聽到滋滋滋的聲音~好治癒呢 (笑)凍鴛鴦 ($9) & 凍檸檬利賓納 ($11) - 後者的檸檬有四片!
餐廳其實有點像茶餐廳那樣子,不止有粉麵,還有焗飯之類的。

沒想到一碗有五隻雲吞,而且每隻都很大隻的喔!
麵條稍為稔身了些,加醋吃會更道地~也提升了味道呢
鮮蝦雲吞麵

朋友點的是 - 潮州四寶 ($41) 還+$12轉手轆魚麵
潮州四寶 (加錢轉手轆魚麵)

我們有額外加小食和飲品~ 細炸魚皮 ($15)
很香脆,浸在湯時還能聽到滋滋滋的聲音~好治癒呢 (笑)
細炸魚皮
凍鴛鴦 & 凍檸檬利賓納
2021-08-07
$61.5 (晚餐)
潮州四寶 (加錢轉手轆魚麵)
細炸魚皮
2021-08-07 20 浏览
新樂園魚蛋粉餐廳 ,除咗魚蛋粉出名外,佢啲牛雜牛肚亦好受街坊歡迎 ☺️☺️今日同朋友專登嚟試下佢嘅魚蛋米粉❗️佢除咗魚蛋外仲有 2片魚片角 ,兩樣都十分爽口冇腥味😉而啲米粉唔會過淋, 啲牛肚麵我哋加咗紫菜 ,牛肚炆得夠腍入味, 紫菜爽甜, 唔怪得咁受街坊歡迎! 😆😆🔻我哋去嘅時候係下午茶時間,我哋仲叫多咗個 雞翼薯條餐🍟🍗估唔到佢西式食品亦做得唔錯❗️雞翼脆香, 薯條🍟顏色金黃香口! 最後我哋仲加配咗個 腐乳通菜🥬同埋魚皮👻用嚟送粉麵一流 !整體嚟講 ,一間大眾化嘅粉麵店,價錢實惠,味道亦做得出色!🤗
🔻
係將軍澳想食碗魚蛋粉,真係唔多選擇!難得新樂園都係做正宗潮式粉麵,就俾個機會佢啦!價錢方面就約$35一碗左右,不過將軍澳區黎講已經唔算貴!手唧魚蛋粉 $35(魚蛋、魚片、魚片頭)湯底夠濃郁,河粉偏薄身,但唔軟爛。魚蛋食得出魚味夠彈牙,感覺無咩麵粉!鮮蝦雲吞撈粗$35+$8鮮蝦雲吞大粒共五粒,咬落都幾足料紮實。粗面唔會黐埋一堆,彈牙條條分明。原汁牛腩撈麵$37+ $8牛腩份量都好多,肉夠稔唔會痴牙。肥膏部分仲有油脂香。絕對算係高質嘅牛腩。+$15 細魚皮魚皮無咩粉,好脆身。浸湯時會聽到喳喳聲非常療癒!總括份量都幾大,正常晚餐會夠飽!

價錢方面就約$35一碗左右,不過將軍澳區黎講已經唔算貴!

手唧魚蛋粉 $35
(魚蛋、魚片、魚片頭)

湯底夠濃郁,河粉偏薄身,但唔軟爛。

魚蛋食得出魚味夠彈牙,感覺無咩麵粉!

鮮蝦雲吞撈粗$35+$8

鮮蝦雲吞大粒共五粒,咬落都幾足料紮實。

粗面唔會黐埋一堆,彈牙條條分明。

原汁牛腩撈麵$37+ $8

+$15 細魚皮
魚皮無咩粉,好脆身。浸湯時會聽到喳喳聲非常療癒!

總括份量都幾大,正常晚餐會夠飽!
2021-07-22
  • 原汁牛腩
2021-08-05 23 浏览
今晚啱啱食完,一個人。食完嘢之後停手㩒電話無耐,個男職員就走嚟收我嘢,以為佢咁勤力,其實想趕客走。其實仲食淨少少通菜係碟度,個男職員無問人仲食唔食,就執走哂啲嘢都算,轉頭就拎條抹過無限次嘅毛巾係度極大動作抹枱。因為本人雙手手踭放咗係枱面㩒緊電話,佢就順理成章用條污糟毛巾抹向我手踭。呢吓已經好討厭,又污糟,已經感覺到佢特登。隔咗陣,佢見我未走,指示其他食客嚟我張枱等位,表示我就嚟會走咁。難道唔俾我忽然想再叫嘢食?做咁多嘢都係想趕客,唔緊要,我走,以後都唔會再幫襯。已經打咗個電話去投訴,再上嚟大肆表揚呢位幫此公司提高效率嘅好員工。

2021-08-05
2021-08-05 18 浏览
🙃返坑口嘅時候又唔記得喺隧道口要轉車結果嚟咗調景嶺呢邊,咁就食埋晚餐先返屋企呢間新樂園除咗粉麵之外仲有飯同常餐食,有得揀最開心。墨魚丸牛丸米粉 $39兩種丸類都彈牙爽口,墨魚丸食到有墨魚粒同香蔥,唔係齋一團粉。牛丸有牛油香。魚蛋粗麵 $35魚蛋同魚片都彈牙,粗麵唔算重鹼水味,煮得幾爽口。脆炸鮮雲吞 (6粒)$40記得以前中學附近有間麵店有炸雲吞,自從嗰陣食過之後,而家每一次去到呢啲麵店如果有炸雲吞都會叫嚟食。雲吞皮炸到卜卜脆,入邊都有兩三隻細蝦仔,爽口彈牙多汁。佢有比沙律醬,我自己就鍾意原汁原味多啲。油菜 $16 跟餐價菜心份量都算多凍檸樂 $11 跟餐價係會比一罐可樂你,再比一杯冰檸底你呢種可樂會好飲過用機沖出嚟嘅可樂
🙃返坑口嘅時候又唔記得喺隧道口要轉車
結果嚟咗調景嶺呢邊,咁就食埋晚餐先返屋企

呢間新樂園除咗粉麵之外仲有飯同常餐食,有得揀最開心。

墨魚丸牛丸米粉 $39

魚蛋粗麵 $35

魚蛋同魚片都彈牙,粗麵唔算重鹼水味,煮得幾爽口。

脆炸鮮雲吞 (6粒)$40

油菜 $16 跟餐價
菜心份量都算多

凍檸樂 $11 跟餐價
係會比一罐可樂你,再比一杯冰檸底
你呢種可樂會好飲過用機沖出嚟嘅可樂

2021-08-05 16 浏览
“潮州四寶紫菜河粉”($46)“原汁牛腩魚蛋粗麵”($45)“郊外油菜”(+$16)“細炸魚片”(+$15)成日覺得港式粉麵算係一種comfort food間唔中就想食返碗😆今次就去咗有幾間分店嘅新樂園魚蛋粉(硬係覺得啲魚蛋粉嘅舖頭名都好似😂)首先叫咗一碗潮州四寶紫菜配河粉😍四寶係指手唧魚旦,炸魚片頭,汕頭魚餃,潮安扎肉唔知係比多咗定點,仲多咗一寶普寧肉丸🤣白魚蛋十分彈牙爽口😍魚皮餃大大隻,皮夠煙韌而且啲餡幾飽滿😋加上紫菜味道就更加豐富😆第二碗叫咗原汁牛腩魚蛋配粗麵🐮啲牛腩夠入味,食落都唔會太韌太柴個湯牛味雖然唔太濃但都算香口☺點啲辣椒油食簡直一流🌶🤩另外仲加配咗碟通菜🥬啲腐乳比得超級多😍食落鹹香十足好惹味😝雖然睇落細細碟咁但其實2個人都好夠食😆食魚多粉又點少得炸魚皮😛跟粉麵只係+$15就有一碟魚片大大塊超脆口😚就咁食定浸湯食都一樣咁正😍
“潮州四寶紫菜河粉”($46)
“原汁牛腩魚蛋粗麵”($45)
“郊外油菜”(+$16)
“細炸魚片”(+$15)

成日覺得港式粉麵算係一種comfort food
間唔中就想食返碗😆
今次就去咗有幾間分店嘅新樂園魚蛋粉
(硬係覺得啲魚蛋粉嘅舖頭名都好似😂)

首先叫咗一碗潮州四寶紫菜配河粉😍
四寶係指手唧魚旦,炸魚片頭,汕頭魚餃,潮安扎肉
唔知係比多咗定點,仲多咗一寶普寧肉丸🤣
白魚蛋十分彈牙爽口😍
魚皮餃大大隻,皮夠煙韌而且啲餡幾飽滿😋
加上紫菜味道就更加豐富😆

第二碗叫咗原汁牛腩魚蛋配粗麵🐮
啲牛腩夠入味,食落都唔會太韌太柴
個湯牛味雖然唔太濃但都算香口☺

跟粉麵只係+$15就有一碟
魚片大大塊超脆口😚
就咁食定浸湯食都一樣咁正😍
2021-08-05 12 浏览
今日放假懶得煮飯食,決定落樓下食碗牛腩河新樂園魚蛋粉除咗有粉麵之外,仲有飯餐同小食👍🏻餐廳設有卡位,同一般茶餐廳格局差不多,環境好大,坐得都幾舒服。我叫咗一碗牛腩河,落單之後好快上菜。牛腩河排得整齊,牛腩口感似爽腩,搬肥瘦嘅牛腩,口感軟淋。每件牛腩都有厚度,唔會太薄,份量都幾多👍🏻鍾意食辣嘅可以加少少辣椒油。河粉份量都好多,唔算煮到太淋,湯底鹹鹹地有少少牛腩汁,配蔥花一流!另外我媽叫咗魚蛋米,轉魚麵。好少潮州粉麵有魚麵可以轉,呢度嘅魚麵係手工製,感覺爽口!魚蛋都幾爽口唔錯!另外加咗小食雞翼,即叫即炸好香口!
今日放假懶得煮飯食,決定落樓下食碗牛腩河
新樂園魚蛋粉除咗有粉麵之外,仲有飯餐同小食👍🏻

我叫咗一碗牛腩河,落單之後好快上菜。
牛腩河排得整齊,
牛腩口感似爽腩,搬肥瘦嘅牛腩,口感軟淋。
每件牛腩都有厚度,唔會太薄,份量都幾多
👍🏻
鍾意食辣嘅可以加少少辣椒油。

另外我媽叫咗魚蛋米,轉魚麵。
好少潮州粉麵有魚麵可以轉,呢度嘅魚麵係手工製,感覺爽口!
魚蛋都幾爽口唔錯!

另外加咗小食雞翼,即叫即炸好香口!
2021-08-02 23 浏览
以前,我多數冬天才去食魚蛋粉,因為我很怕熱,舊式的魚蛋粉麵店係好食啲,但往往冷氣不足,食到成頭大汗,冇人晒癮今日來到坐得舒適,冷氣十足嘅老牌魚蛋粉麵店真開心。可以歎住冷氣食牛腩魚片頭麵。這裡嘅牛腩肉爽味濃,魚蛋及魚片頭都非常彈彈,有魚味又唔腥,至於麵更是爽口彈牙,一啲梘水味也沒有,再加杯冷凍嘅鴛鴦,一流。以後夏天都有個好地方食牛腩麵魚蛋粉啦。另外,這裡除了牛腩麵魚蛋粉也有很多茶餐廳美食,我見有生炸雞脾,下次要來試試!