2021-08-02 17 浏览
港式茶餐廳以「平靚正」見稱,趕時間既時候茶餐廳絕對係一個吾錯既選擇‼️👏🏻▫️❥$37 牛腩河粉🍜 呢碗牛腩肥肉吾多,岩晒我呢種為食又怕肥既人😜 口感吾會過硬同韌,好容易就食到‼️👍🏻 而且份量都吾少,幾抵食,不錯‼️👌🏻▫️❥$35 淨牛丸🍢 生菜底加8粒大大粒既牛丸😍 牛丸吾算特別爽,不過牛味濃郁、絕對真材實料😋▫️熱奶茶☕ 跟餐免費送的,好順滑既口感😉 襯熱飲聞到清幽的茶香同濃郁既奶香👅

2021-08-02 20 浏览
好抵食既下午茶☕係附近探完朋友後,順便食餐飯🥢 因為吾太肚餓既關係,所以我地就嗌左2份下午茶餐😋首先係豬扒包🍞 面包夾住大大塊豬扒,仲有幾片新鮮既蕃茄同生菜🍅🥬 再加埋沙律醬,大啖大啖咁食好滋味😎 伴碟仲有好多熱辣辣既炸薯條🍟 好邪惡正正😋生炸雞脾🍗 雖然外表睇落好似炸到好乾咁,但其實食落有肉汁、仲幾嫩滑tim呀😍 金黃色既雞皮炸到脆卜卜香脆可口,好鬼邪惡😈 食下雞脾再食下沙律,岩岩好減低油膩感😎
好抵食既下午茶☕

2021-08-01 22 浏览
海洋公園是一座集海陸動物展覽、大型表演及機動遊戲的主題「樂園」,更是不少香港人的集體回憶。奈何隨着時代變遷,經營模式亦有所改變,曾經被國際譽為擁有全球最美景觀過山車的「越礦飛車」、「滑浪風船」等等陪伴大家成長的大型機動遊戲將於本月31日後關閉退役,不少市民表示痛心。筆者今天為大家介紹位於調景嶺的「新樂園」,這「樂園」同樣販賣着多代人的集體回憶、尤其是上一輩口中,即使移居外地亦會無比掛念的食物:「魚蛋粉」。環境:✨ 餐廳裝潢富親切感,帶點舊年代裝潢,如茶餐廳的木卡位雅座,具港式風格。✨靠窗的卡位雅座採光度高,接收訊號較好。服務:✨ 筆者當天用餐時間正值晚餐時段,客人較多,但店員態度友善積極,上菜速度亦頗快。食物:🍝 原汁牛腩撈麵 ($45)✨本想點馳名的魚蛋粉,但看到餐牌後覺得牛腩非常吸引,於是改變想法,果然結果沒令我失望。✨驟眼看牛腩的纖維較粗,帶點筋膜,其實肉質軟嫩細緻,無渣又富彈性,亦保留了牛肉的鮮香,沒有羶味。✨麵條香韌,份量蠻多,配上蠔油,味道香濃,附送的湯亦不會太咸。🍇 凍檸賓 (+$11)🍞 西多士 ($22)✨光看外表,已知道「份量十足」!✨外表炸至金黃,吃起身來外脆内軟

環境:
✨靠窗的卡位雅座採光度高,接收訊號較好。

服務:

食物:
🍝 原汁牛腩撈麵 ($45)

🍇 凍檸賓 (+$11)

🍞 西多士 ($22)

✨光看外表,已知道「份量十足」!
✨外表炸至金黃,吃起身來外脆内軟,再抹上大片牛油和澆上甜甜的糖漿,怎會不好吃呢?

🐷 港式豬扒包 ($26)

✨厚切豬扒被包裹在溫熱的包中,豬扒鮮嫩多汁,口感軟嫩,佐以新鮮番茄、清爽生菜和酸酸甜甜的沙律醬,極具香港舊式快餐滋味!

🍗 生炸雞中翼 (5隻$27)

✨ 雞翼外層甘香酥脆,內嫩多汁,沒有雪味,大人小朋友都必會喜歡。

🥤 凍檸樂 ($22)

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-07-25
2021-07-29 29 浏览
是日放工,肚子打鼓兼趕住睇牙朗奧運格劍金牌戰🥇,同閨蜜行過間茶記見有電視直播緊,就求鬼其衝入去睇兼填飽個肚( ᵒ̴̶̷̤໐ᵒ̴̶̷̤ )。;魚蛋魚片頭紫菜米線 $41 魚蛋同魚片頭彈牙,紫菜好好食,本身個湯比較清淡無咩味,全靠紫菜吊起咗成碗麵個味。啲米線由決賽食到頒獎典禮🏆,講緊成粒鐘都仲係咁滑,無索曬啲湯變得超腍,好嘢。;牛雜牛筋紫菜麵 $37 牛筋可以再腍啲,有兩嚿咬咗勁耐都咬唔開(可能係我啲牙嘅問題)🦷。牛雜幾新鮮,份量慷慨,牛肚入味爽口,最正。麵無鹼水味,彈牙,飽!;魚皮 +$15 無見過咁大碟魚皮,嚟嘅時候係連埋膠袋成袋咁上,又脆又大塊,誇張。利申,搏曬老命都食唔曬。

;魚蛋魚片頭紫菜米線 $41

;牛雜牛筋紫菜麵 $37

;魚皮 +$15
2021-07-27
用餐时段
小編成日都好想搵啲糧尾恩物🌝因為月尾真係冇錢食好西😩點知有次接朋友收工比我搵到佢💓食物質素仲要比小編預期好推推推~📍牛腩+魚蛋麵 ($44)麵底方面朋友揀咗生麵~魚蛋係白魚蛋 彈牙但唔係手打反而牛腩相當驚喜😍份量多 冇根 軟淋 入味👍🏻會咬一啖都好似入口即溶咁!淨係食牛腩都已經值回票價🤤📍潮州四寶麵 ($40)四寶包括魚皮餃 魚片頭 豬肉丸 同埋扎肉🤣其實小編都唔知佢係咪扎肉 但食落似$40如果有晒四樣餸覺得幾抵👍🏻每樣都有兩粒左右~麵底嘅話就揀咗米線 普普通通湯底來講都係比較清 但間唔中食下嘅話小編OK🤣📍西多士 ($22)小編想食西多好耐啦!點知一切開發現入面有花生醬🥜係有餡㗎!!!!依家好多西多入面都已經冇搽花生醬😭所以見到入面有花生醬覺得好有誠意😆外表真係煎到金黃色 冇過火加埋牛油同埋蜜糖🍯邪惡感Level Up😎📍郊外油菜 ($16)油菜方面可以揀生菜通菜同埋菜心開頭以為佢就咁烚菜點知原來係有腐乳跟!突然間覺得呢個價錢好抵😙菜嘅份量其實都相當多兩個人share都食唔晒 值得叫🤪—————————————————————味道😋:8/10抵食🥳:9/10環境🥂:7/10
小編成日都好想搵啲糧尾恩物🌝
因為月尾真係冇錢食好西😩
點知有次接朋友收工比我搵到佢💓
食物質素仲要比小編預期好
推推推~

📍牛腩+魚蛋麵 ($44)
麵底方面朋友揀咗生麵~
魚蛋係白魚蛋 彈牙但唔係手打
反而牛腩相當驚喜😍
份量多 冇根 軟淋 入味👍🏻
會咬一啖都好似入口即溶咁!
淨係食牛腩都已經值回票價🤤

📍潮州四寶麵 ($40)
四寶包括魚皮餃 魚片頭 豬肉丸 同埋扎肉🤣
其實小編都唔知佢係咪扎肉 但食落似
$40如果有晒四樣餸覺得幾抵👍🏻
每樣都有兩粒左右~
麵底嘅話就揀咗米線 普普通通
湯底來講都係比較清
但間唔中食下嘅話小編OK🤣

📍西多士 ($22)
小編想食西多好耐啦!
點知一切開發現入面有花生醬🥜
係有餡㗎!!!!
依家好多西多入面都已經冇搽花生醬😭
所以見到入面有花生醬覺得好有誠意😆
外表真係煎到金黃色 冇過火
加埋牛油同埋蜜糖🍯
邪惡感Level Up😎

📍郊外油菜 ($16)
油菜方面可以揀生菜通菜同埋菜心
開頭以為佢就咁烚菜
點知原來係有腐乳跟!
突然間覺得呢個價錢好抵😙
菜嘅份量其實都相當多
兩個人share都食唔晒 值得叫🤪

—————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:9/10
環境🥂:7/10
2021-07-24 79 浏览
今日同朋友突然想食魚蛋粉,見到呢間魚蛋粉老店就入去試下,見佢係將軍澳都有幾間分店,我哋就選擇左最近既呢間分店試下😋我哋嗌左原汁牛腩淨食同埋一碗潮州四寶河粉share講左淨食先,牛腩淨食既份量比我哋預期多,底層有唔少生菜去油膩感。牛腩偏瘦脂肪比例唔多,但係食落一啲都唔韌,沾埋佢啲腩汁食好入味👍🏻底層既生菜都好重腩汁味,鐘意食牛腩既可以一試。另外潮州四寶河入邊有魚蛋,魚皮餃,魚片,札肉,墨魚丸同埋牛丸。佢呢度啲丸食落都好彈牙,魚皮餃皮餡料都多,最鐘意食佢魚蛋同魚片,食落一啲都唔腥。另外湯底好清,唔加調味料都夠味,食完都唔會口渴。另外河粉份量都唔少,食落唔淋。魚蛋粉老店,好食價錢又親民👍🏻

我哋嗌左原汁牛腩淨食同埋一碗潮州四寶河粉share

2021-07-21 48 浏览
[ #caloriefoodie將軍澳 ]• 新 樂 園 魚 蛋 粉•🐿雖然叫做新樂園魚蛋粉 但有齊哂茶餐廳既野食魚蛋粉今次就冇試啦 試咗焗飯同咖哩飯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-🧀芝士焗魚柳飯 $57聞落芝士味都幾香 而且魚柳都好大條飯粒因為焗過 所以好乾身 粒粒分明 似炒飯份量好多 啲汁送飯都好好食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و-🥘香濃咖哩配吉列魚柳飯 $53一大條吉列魚柳 表皮炸得好香脆 但魚肉仲係好滑咖哩味唔算太辣 幾香口 啱哂送飯-🥞西多士 $22口痕想食埋件西多士 西多士即叫即整上台既時候熱辣辣 牛油都溶得七七八八仲有成枝糖漿任你倒 再加埋濃濃既花生醬 超級邪惡-📍將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓265號舖-#caloriefoodie
[ #caloriefoodie將軍澳 ]
• 新 樂 園 魚 蛋 粉•
🐿
雖然叫做新樂園魚蛋粉 但有齊哂茶餐廳既野食
魚蛋粉今次就冇試啦 試咗焗飯同咖哩飯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

芝士焗魚柳飯

芝士焗魚柳飯
香濃咖哩配吉列魚柳飯
西多士
2021-07-21 821 浏览
食過尚德店,原來調景嶺呢頭都有分店,面積大過尚德店,門面都靚D牛雜入面,最鍾情係牛肚,成就咗呢碗牛肚米 ($37),落單時叫"多蔥",實物黎度都真係算多蔥嘅,牛肚差唔多舖至碗嘅直徑食湯粉習慣係先飲啖湯,牛味唔算太濃但都幾香,而牛肚炆得夠腍,索晒味道,後加醋及辣椒油點食,至愛食法!食粉麵套餐,可用優惠價$9配凍飲,杯凍奶茶係茶記味道,用埋龬杯保持凍度,COOL..........加$16有郊外油菜,選擇菜心走油,但連蠔油都走埋 (哈...),入口無渣,食得相當健康又加$15配細炸魚皮,大細塊不一浸幾秒落牛湯即食,湯粉麵嘅配搭奧妙之處莫過於此唔食湯粉仲可以配飯,五香牛什飯 ($50),牛什另上,碟飯份量大,一定夠食內有牛肚、腸、肺及膀,再有生菜底湯汁可以加少少撈飯,牛肚量係最多,腸就偏肥 (只食少許算吧),久違了嘅肺及膀都相當入味,又係要加D辣椒油伴食先岩數除左湯粉麵/飯,呢度其實都提供茶餐廳食物,例如常餐/焗飯/意粉/咖喱等,仲有一系列小食,叫咗客西多士 ($22)當甜品淋上金黃糖漿,牛油已被半熔化切成9等份,夾係中間係"老拍檔"花生醬,一貫認識嘅西多士口感及味道,加點甜在口中!場內多部

又加$15配細炸魚皮,大細塊不一

浸幾秒落牛湯即食,湯粉麵嘅配搭奧妙之處莫過於此

內有牛肚、腸、肺及膀,再有生菜底

淋上金黃糖漿,牛油已被半熔化

場內多部大電視,呢一餐都係百幾蚊,有飲有食仲有"甜品",抵呀!
用餐时段
2021-07-17 24 浏览
夜晚晚係食物沙漠既將軍澳區都冇乜食物可以揀。雖然donki係開24,但又唔想煮,好彩仲有間新樂園12點先收舖。打電話去落左單先,叫左個焗芝士魚柳飯,凍檸茶。個飯既芝士好足,白汁又夠,唔會漏,配太好夠好正。魚柳都算大塊,味道一般啦,又唔係新鮮魚,冇乜野可以評論。夜晚叫左有個熱飯係都算係好好架喇。
外卖自取
2021-04-07 859 浏览
以前我陪伴老豆前往「將軍澳醫院」覆診的時候,最喜歡就是陪伴老豆,光顧位於「坑口」商場「TKO Gateway」地下美食廣場裡面的潮州粉麵店「新樂園魚蛋粉」。雖然老豆已經不在我的身邊,我現在只能夠獨自一個人,孤獨地光顧「調景嶺」分店「新樂園魚蛋粉」裡面的晚餐。之前我在「彩明商場」裡面,以為自己已經食完晚餐裡面有關「雞肉」部分食品,即使在「彩明」分店「新樂園魚蛋粉」沒有雞肉食品也不用擔心,結果我因為「彩明」「新樂園魚蛋粉」的茶餐廳餐牌而感覺有點驚訝。但是我卻意外發現「新樂園魚蛋粉」在「將軍澳」其他商場裡面,還有開設其他的分店。而且其他分店「新樂園魚蛋粉」裡面,還有「坑口」分店「新樂園魚蛋粉」沒有的茶餐廳粉麵飯食品飲品。原來「新樂園魚蛋粉」除了有,位於「坑口」「TKO Gateway」地下美食廣場裡面的分店,而且還在「調景嶺」「彩明商場」二樓裡面,開設了另一間分店,而且「彩明商場」分店實際樓面面積,也比「坑口」分店大得多。「調景嶺」「彩明商場」分店「新樂園魚蛋粉」跟「坑口」「TKO Gateway」分店比較之下,兩間分店之間的最大分別,就是「調景嶺」分店還有提供一般茶餐廳食品以及手調茶餐廳飲

「調景嶺」「彩明商場」分店「新樂園魚蛋粉」跟「坑口」「TKO Gateway」分店比較之下,兩間分店之間的最大分別,就是「調景嶺」分店還有提供一般茶餐廳食品以及手調茶餐廳飲品。

「彩明商場」分店「新樂園魚蛋粉」廚房,不單止有製作港式茶餐廳碟頭飯食品,甚至有提供實際製作過程相對比較繁複,需要放入焗爐烤焗的「焗飯」食品。

牛腩粉

所以「彩明商場」分店「新樂園魚蛋粉」跟「坑口」分店比較之下,最顯著的分別就是食客光顧「調景嶺」分店,還可以享用雞肉類食品,相反食客在「坑口」分店「新樂園魚蛋粉」裡面,就食不到雞肉了。

不過我今次在星期日光顧「彩明商場」分店「新樂園魚蛋粉」,所以選擇食品也相對比較專心一意,只享用一碗簡單,價錢只賣港幣三十六元的「牛腩河」就足夠了。

「彩明商場」「新樂園魚蛋粉」廚房製作的「牛腩粉」實際體積頗大,單是「牛腩」已經被廚房師傅斬成七段左右,整齊地鋪排在湯河粉的表面上,然後安排匙羹盛載蔥蒜,讓食客自行決定為「牛腩粉」調味。

實際上「彩明」分店「新樂園魚蛋粉」廚房製造出來「魚蛋粉」裡面的湯底,本來味道就已經有來自「大地魚」的鹹味和鮮味,加上蔥蒜後味道變得很濃厚。

對我來說唯一擔心只是要趁「牛腩」熟成變韌之前,儘早享用所有「牛腩」。幸好「牛腩」實際上口感還未完全變韌,只是牛腩肉相對比較厚實,需要牙齒儘早撕開牛肉而已。

而「彩明」「新樂園魚蛋粉」廚房提供的「牛腩」實際肉質還未算是最瘦,「牛腩」仍然有連着少許脂肪,所以趁早享用「牛腩粉」,還能食到「牛腩」偏軟部分口感,還有未斷裂跌下來的「河粉」,對我來說已經是最好了。

「彩明」分店「新樂園魚蛋粉」廚房製作的「牛腩粉」售價賣港幣三十六元一碗,跟坊間潮州粉麵店的水平相若,加上份量多而又斬得整齊,有連着脂肪的「牛腩」,性價比感覺中上。

或者我下次再來「調景嶺」「彩明商場」,應該有機會再光顧「新樂園魚蛋粉」多一次,享用「彩明」分店「新樂園魚蛋粉」廚房師傅親手製造的「雞扒飯」食品。

2021-03-14
等候时间
10 分钟 (堂食)
牛腩粉
2021-01-08 572 浏览
服務態度極度惡劣外賣比漏野,追收銀戴眼鏡個女人千萬不情願今日見到員工又同外賣仔嘈,粗口爛舌,影響晒食客觀感收銀果個的態度極差出門時又見到員工圍在後門食煙,嗚煙障氣!成間無論服務,衛生,環境無一樣合格,完成BLACKLIST不會再光顧!
服務態度極度惡劣
外賣比漏野,追收銀戴眼鏡個女人千萬不情願
今日見到員工又同外賣仔嘈,粗口爛舌,影響晒食客觀感
收銀果個的態度極差
出門時又見到員工圍在後門食煙,嗚煙障氣!

2021-01-08
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
2020-11-24 440 浏览
1. 員工冇禮貌,2. 廚房員工就咁用手掂你啲煮熟左既麵,撥返落個碗度3. 店內大把空位但迫你搭枱,卡位就咁用張紙擺喺中間,要同對面陌生人面對面咁食,張卡紙仲要超級污糟! 估唔到可以有一間咁污糟嘅食店!
1. 員工冇禮貌,
2. 廚房員工就咁用手掂你啲煮熟左既麵,撥返落個碗度

估唔到可以有一間咁污糟嘅食店!
2020-05-24 1170 浏览
每次去都係食佢啲牛筋飯, 今次即管試埋佢嘅《五香牛雜飯》$49。 次序好奇怪先上咗兩大碟飯—— 好驚等到凍曬啲餸先嚟。 五香牛雜份量都好足, 牛肚好大件,夠腍夠入味, 牛腸就偏肥~~ 不過鍾意食嘅人就唔覺㗎喇, 愈邪惡愈美味~牛筋都係一貫嘅軟腍。 餐飲凍檸茶茶味夠濃。👍仲試『五香牛腩飯』, 份量也很足。環境一般,周圍都係桶~~典型嘅地道茶餐廳格局。

牛筋都係一貫嘅軟腍。 餐飲凍檸茶茶味夠濃。👍

仲試『五香牛腩飯』, 份量也很足。

環境一般,周圍都係桶~~典型嘅地道茶餐廳格局。

2020-03-28 760 浏览
叫左個五香牛什河粉落完單之後等左幾分鐘就有得拎真係好快!岩晒我呢啲咁急速既香港人呀因為我無叫到分湯 拎到外賣之後啦啦臨趕返屋企啦一返到屋企就即刻開黎食碗牛什河都好足料唔會因為係外賣就份量減少一碗都河入面有5-6舊牛肚 真係好驚喜平時其他餐廳得3-4舊咋牛肺都有兩大舊 好厚美中不足係個湯有啲唔夠味可能我重口味啦以為佢三十幾蚊會得好少河粉同幾舊牛什啦點知又唔係喎 仲食到好飽添P.S. 啲河粉吸湯吸得好快食左五六啖啲湯就無左八九成下次再叫外賣的話 一定會叫佢分湯
叫左個五香牛什河粉

食左五六啖啲湯就無左八九成

下次再叫外賣的話 一定會叫佢分湯

外卖自取
2019-11-03 931 浏览
是日趕忙,需要快食,茶記就係一個好選擇。已經冕過平時食飯,唔想食太飽,就揀常餐啦。炒蛋火腿加勁厚多士,雖然咁樣影唔覺,但佢應該有一節手指公咁厚,真係保證你飽...雞扒公仔麵。雞扒皮整到微脆,真係有少少邪惡。係幾好食嘅。檸檬水,勁多檸檬,太槺概了吧?

雞扒公仔麵。雞扒皮整到微脆,真係有少少邪惡。係幾好食嘅。

檸檬水,勁多檸檬,太槺概了吧?