2017-09-29 359 浏览
今次去韓燒店點知屋企人唔想燒所以就叫熟食了韓式牛肉炒粉絲味道牛肉分量都幾多粉絲唔會炒得太淋韓式拌飯就咁吃會淡啲韓式拌飯醬就可以自行決定落多少牛仔骨都幾多牛仔骨,亦已經好淋味道韓式煎餅好好味好多蔬菜,點唔點醬汁都好味石鍋牛肉拌飯同上面的拌飯好似分別不大唯一係多左少少飯焦
今次去韓燒店

韓式拌飯
就咁吃會淡啲
韓式拌飯醬就可以自行決定落多少

牛仔骨
都幾多牛仔骨,亦已經好淋

韓式煎餅
好好味

好多蔬菜,點唔點醬汁都好味

石鍋牛肉拌飯
同上面的拌飯好似分別不大
唯一係多左少少飯焦
2017-09-07
2017-09-09 409 浏览
lunch set做買3送1,如果4個人去食得幾抵。可惜我地得兩個人食。同朋友係門口等左10分鐘度就有位。可能lunch hour比多人排隊,為了令客人更快可以有野食,所以門口負責帶位既侍應哥哥係我地就入得去既時候,已幫我地落定單。裡面環境有點點暗,但勝在坐得寬敞。而且有自助斟水,紙巾,濕紙巾,仲有個鐘可以禁,方便大家落單同結賬。坐底後兩三分鐘就黎左4碟前菜,份量都吾少,泡菜酸酸辣辣幾開胃。見隔離一個人黎食都係有四份前菜,我諗應該是按人頭比份量。叫左兩個set 1.烤肉與冷麵$78烤肉有d老,麻麻地,冷麵湯底就稍為偏甜,但個麵幾特別,好似蒟蒻質感甘既麵。2.牛胸肉大醬湯$68👍大醬湯都幾多料,有翠玉瓜,金菇,肥牛,豆腐,洋蔥,大蒜,個湯濃濃地配白米一流。岩晒重口味之人。藍天檸檬汽水,即是甜小小既梳打汽水多舊檸檬,不過食完重口味既大醬湯,飲返杯汽水都係個吾錯既選擇。

同朋友係門口等左10分鐘度就有位。

裡面環境有點點暗,但勝在坐得寬敞。

見隔離一個人黎食都係有四份前菜,我諗應該是按人頭比份量。

叫左兩個set

1.烤肉與冷麵$78
烤肉有d老,麻麻地,
冷麵湯底就稍為偏甜,但個麵幾特別,好似蒟蒻質感甘既麵。

2.牛胸肉大醬湯$68👍

2017-08-30
午餐
  • 牛胸肉大醬湯
2017-09-03 330 浏览
每次經過新麻蒲都會以前只有韓式燒烤可以食,而且門外又成日都有好多人圍住喺鋪頭外面,加上上一次食個韓燒都要限90分鐘交枱咁趕,之喺元朗食左一次就無左食過喇!今次想食飯唔想食西野又唔想食炸雞茶餐廳,先至望一望佢嘅餐牌,原來新麻蒲都有韓燒以外嘅食物嘅!8點幾等左一陣就有位,入面嘅抽氣系統好似唔錯,一路行入去都唔覺得有好重韓燒味。未叫野食先上幾碟小碟先,好有韓國feel。白蘿蔔應該用左wasabi醃,有d攻鼻,洋蔥我都覺得唔錯,泡菜少少辣少少酸我都覺得可以,而海帶因為唔辣所以最岩胃口。8點幾先食飯對我嚟講已經好晏,無為意到一次過叫左2個飯--海鮮豆腐鍋加白飯同埋石鍋牛肉飯。海鮮豆腐鍋要另加錢白飯。豆腐鍋當然係韓式嘅辣味,十分之適合配飯。海鮮豆腐鍋海鮮唔算太多海鮮,豆腐嘅比例比較多d。用豆腐鍋嘅湯撈飯好惹味,飯都食多少少。石鍋牛肉伴飯醬係分開上,可以隨住自己嘅口味加幾多。一邊撈一邊有香味飄上來,仲有少少飯焦。佢嘅醬甜甜地辣辣地,撈埋飯一齊食都幾好食。今次叫嘅兩個餐點都比較濃味,一邊食一邊飲左好多水!好彩水係一早放左成枝喺枱面可以自己斟,始終香港嘅餐廳都唔係好夠人做野,自己斟好過叫佢斟。喺呢度食飯

海鮮豆腐鍋

石鍋牛肉伴飯

喺呢度食飯嘅感覺好過食燒肉,始終限時90分鐘又要自己燒又要食嘅感覺係有d趕,反而食飯90分鐘可以食得舒舒服服仲有時間淨。
2017-08-29 5757 浏览
葵芳新麻蒲係新都會入面,無論渣車搭地鐵都咁方便,落雨都唔怕會淋濕第一次食醬油蟹的時候係身處韓國,當時覺得鮮味無比,番到香港一直都無再食過,直到坐底左係新麻蒲望一望MENU先知原來呢度有得食,除左醬油蟹,仲有唔少其他海鮮選擇今晚唔想食太耐飯,所以決定唔食韓燒了有需要可以按下檯上的鐘,店員就會自動過黎,水係自助式的喔食韓國菜唔少得的免費韓式前菜,今晚提供4款,係其他食物黎之前可以先食前菜打發時間青提子汁 ($28)、SHARK ATTACK ($88)韓國呢個牌子的青提子汁,係韓國飲品入面係我的最愛之一,呢個大罐裝比較少見SHARK ATTACK玩味十足,士多啤梨糖漿放左係鯊魚入面,由鯊魚口中倒出,紅色的糖漿就好似血一樣流入"海"中,十分有趣韓式醬油鮑魚 ($118)鮑魚已經切件,方便食用,沾上少少檸檬汁同醬油,鮑魚口感彈牙,清潔功夫亦做得很好韓式醬油醃生蟹伴飯 ($178)醬油蟹的SIZE唔算好大,先將蟹籽飯伴勻蟹膏同蛋黃,飯粒即時變成金黃色,蟹膏香氣逼人,一次過已經食左好多飯,另外蟹身的肉呈半透明狀,比平時煮熟左的蟹肉比較容易食到,味道鮮甜鮑魚參雞湯 ($138)平常大多食到的都係人參
今晚唔想食太耐飯,所以決定唔食韓燒了
有需要可以按下檯上的鐘,店員就會自動過黎,水係自助式的喔

青提子汁 ($28)、SHARK ATTACK ($88)
韓式醬油鮑魚 ($118)
韓式醬油醃生蟹伴飯 ($178)
鮑魚參雞湯 ($138)
平常大多食到的都係人參雞湯,今次加埋鮑魚,湯更多添一份鮮味,鮑魚都幾大隻,雞已經煲到好淋好淋,差點連骨都可以食到,餐廳將鹽另上,可以跟隨自己口味調節,我認為湯本身已經好濃,唔需要再加任何調味料了
2017-08-21
2017-08-06 428 浏览
今次趁假期同老友去葵芳行下,行之前就先去醫下肚,行行下見到一間叫做(新麻蒲)嘅韓國餐廳,裝修都幾骨子咁,又有好多人排隊,衰極都有個譜,一於試試質素如何先!韓式醬油醃生蟹伴飯醃生蟹極新鮮,又甜!韓式醬油味道唔咸,將原隻蛋搞混味道啱啱好,配埋飯食簡直一絕,正!韓式醬油鮮蝦以配沙律嘅整法都幾特別,蝦都幾鮮甜,好彈牙特别要讚下個醬汁,真係幾特別!鮑魚參雞湯呢個湯真係要同大家推介一下,雞份量適中,湯又唔結又唔稀,啱哂我口味,仲有鮑魚嘅鮮味,讚!Cocktail Rita-I'm Fine(Pineapple) 睇份量已經俾佢嚇親,大到呢!飲落去超級清爽,舒服!味道又清新,消暑之選!總結:醬油蝦,蟹水凖ok!鮑魚參雞湯大家必食之選。成間餐廳好企理,乾淨,坐位都好寬敞,唔錯

韓式醬油醃生蟹伴飯

韓式醬油鮮蝦

鮑魚參雞湯

總結:
2017-08-05 4636 浏览
今日下午帶著爸爸去搵食。。。一直我們都沒有試過醬油蟹。。。今次看到麻蒲做緊個米飯神偷系列。。。入面有唔少新鮮韓食材。。而且仲有醬油蟹所以便跟爸爸去食了我們都是第一次來食星期六的中午時份店內都坐滿食客幸好只需要等了一會位便可入座了入面都有很多卡座。。而且就算2人都有得坐卡座。。不錯空間感很大。。而且冷氣十分舒服。。。不會有焗促感。。。看過餐牌後。。我跟爸爸都異口同聲地說一定必點醬油蟹因為我們來的目標都主打是為了食醬油蟹但餐牌上很多食物都很吸引。。又有相片可以參考。。所以最後決定多點一份八爪魚加一個蔘雞湯我點的士多啤梨。。。十分大杯。。。因為杯中已盛滿了滿滿的士多啤梨沙冰。。。飲起來士多啤梨味香。。而且又不會太甜。。冰冰涼涼很解渴。。。另外上面仲放了一支蘋果味sparkling...會自動慢慢加入到士多啤梨汁當中。。所以當愈飲時。。飲品會慢慢士多啤梨減少。。蘋果味慢慢增多。。十分有趣。。好像在飲雜果汁一樣爸爸所點的菠蘿。。。菠蘿味很重很香。。。好有夏天的感覺。。。一邊吃著前菜。。一邊飲著飲品。。十分寫意其實一坐得。。店員已經即拿了4款配菜。。。分別有芽菜。泡菜。蘿蔔。青瓜。。。每一款都很特
所以便跟爸爸去食了

我們都是第一次來食
星期六的中午時份店內都坐滿食客
幸好只需要等了一會位便可入座了

入面都有很多卡座。。而且就算2人都有得坐卡座。。不錯
空間感很大。。而且冷氣十分舒服。。。不會有焗促感。。。
看過餐牌後。。我跟爸爸都異口同聲地說一定必點醬油蟹
因為我們來的目標都主打是為了食醬油蟹

strawberry

我點的士多啤梨。。。

pineapple

前菜

其實一坐得。。店員已經即拿了4款配菜。。。分別有芽菜。泡菜。蘿蔔。青瓜。。。每一款都很特別。。而且辣度都有所不同。。。我最愛的是青瓜。。不會太辣。。而且咬起來很爽脆多汁。。。我很喜愛
爸爸則最愛泡菜。。佢仲不停話如果有白飯就正啦

鮑魚蔘雞湯

鮑魚蔘雞湯。。。熱辣辣

有一隻鮑魚,有半隻雞,雞中有糯米,人蔘。。仲有金菇等等的配料

湯十分清甜。。而且雞十分嫩滑。。啖啖肉。。很滋味
糯米都完全變得很糯很濃香綿滑。。我都十分喜愛每啖湯時混入了一些糯米。。。食起來會變得更滋味。。。
這個湯十分滋補。。好味。。又足料
而且鍋都不細的。。但真是太好味了。。我們二人都把整個湯飲光了
真是太強

韓式醬油八爪魚

有很多片八爪魚刺身
每一片都啖啖肉。。十分彈牙。。而且不會過韌。。。每一啖都充滿鮮味。。每一咬都會有鮮味慢慢滲出。。再配上淡淡的韓式醬油。。更能誘發出八爪魚的鮮味

韓式醬油生蟹拌飯

主角出場啦
韓式醬油蟹拌飯

有一碟賣相超靚既醬油蟹跟醬油。。。
另有仲有一兜上面有不同配料的熱飯。。。
醬油蟹

醬油蟹十分清甜多汁。。。生食蟹我們都是第一次。。。我們把蟹蓋上的膏跟生雞蛋拌入飯中拌混。。。而蟹腳我們便戴上了手套。。一啖一啖地直接食了。。。生蟹的肉是透明的。。蟹十分新鮮。。所以真是鮮味無比。。蟹味香濃又清甜。。。

拌飯

拌混後一啖一啖地食。。很香。。蟹香味很重。。而且又有不同的配料混合了。。令口感變得更有層次及爽脆
一啖飯一啖蟹。。。滋味無比
我跟爸爸都愛上了醬油蟹。。。我們都愛上了新麻蒲。。。好開心今日有帶爸爸來用餐。。。因為沒想到醬油蟹可以這麼好食。。難怪餐廳以米飯神偷為介紹。。。食過後。。真是完全明白了

2017-08-05
醬油蟹
拌飯
  • 韓式醬油蟹拌飯
2017-08-04 448 浏览
7月29號,同老婆🐷去左葵芳釘裝masterproject,行街街,同埋食韓燒🤤我地行過見到新麻蒲,見到好飲幾好味,於是同老婆🐷試下。我地六點幾經過新麻蒲,順道book 位,佢話7點半full 哂😨之後我地book 左8點半😘之後同老婆🐷行下logon 就返黎入座。我地點左個二人牛bbq 套餐😘睇落份量少少地,不過連埋d 前菜,兩個人勉強都夠食。最底層果d 牛都幾薄下,最初唔識點燒😂玩左一大輪先識,之後先燒得熟,再用d 菜包黎食。 再點埋d 醬汁,酸酸地幾好味🤤。中間果d 牛就厚d 不過都幾好味,我就直接點醬汁之後食,老婆🐷就鐘意用d 茶加埋其他配菜包起黎食🤤都好好味。最上層d 蝦雖然我唔食,不過見老婆🐷都食到津津有味,相信都應該唔錯😘。不過d 姑類唔知可以點燒,燒完之後又乾又苦...😣同埋佢仲連埋左個部隊鍋,不過呢個好普通,只係一個出前一丁到加少少肉上去,再加d 芝士咁,我唔識欣賞...不過點都好啦,我今餐都食得好開心,因為可以同老婆🐷一齊試更加多唔同既野😘😘好希望之後可以不斷同老婆🐷一齊,將我地既記憶填得滿滿😘😘

我地點左個二人牛bbq 套餐😘
睇落份量少少地,不過連埋d 前菜,兩個人勉強都夠食。

2017-07-29 2526 浏览
韓流近這數年讓港人對此熱潮有增無減,亦有不少韓式食肆不斷地開了一家又一家,當中也有具創意元素加入全統韓式料理,吸引不少人勇於嘗試新派料理,而這家韓式燒肉店的裝修格局並不單靠花巧,賣的是食物質素,食物種類多,有散點食物和幾人套餐選擇,份量價錢亦相當合理,所以這家店是我不時會光顧的一家由於下午到來,店內客人並不多,輕鬆的入座,所以座位都是卡位梳化設計,坐得寬闊舒服,坐下後店員不忘介紹數款推薦食物,這次就不選燒肉類,卻是選了全海鮮系列店員先送上前菜四碟開胃一下,辣青瓜、海帶、泡菜和洋蔥<<韓式醬油醃生蟹伴飯>>等待時間不算太久,醬油生蟹先送上了,蟹蓋內有一顆生蛋黃和蟹膏,整隻都已分好,另再沾醬油吃更加添濃郁味道,蟹肉軟滑不粘牙,蟹殻咬下去都挺容易碎,不會像平常用盡牙力的咬,一吸都能吸到肉另配一小鍋伴飯,內有蟹籽、泡菜和青瓜絲等配料一齊拌匀,再放在蟹蓋內跟蛋黃蟹膏伴著吃,蟹膏味濃加上一粒粒飯和配料的爽脆口感,確實滋味無窮<<韓式醬油鮮蝦>>醬油蝦的醃法跟生蟹一樣,每隻蝦都挺大隻,帶著手套把蝦殻拆走,入口味道鮮味十足,醬油味也挺濃郁

店員先送上前菜四碟開胃一下,辣青瓜、海帶、泡菜和洋蔥

<<韓式醬油醃生蟹伴飯>>

<<韓式醬油鮮蝦>>
醬油蝦的醃法跟生蟹一樣,每隻蝦都挺大隻,帶著手套把蝦殻拆走,入口味道鮮味十足,醬油味也挺濃郁,味道適中不會過份鹹,讓我感到驚喜的是口感爽嫩且沒腥臭味,醃製得不錯,醬油吃到膩即可吃口沙律菜清新一下

<<海鮮嫩豆腐鍋>>
一向愛吃辣的我,每吃韓國料理就一定要叫海鮮豆腐湯,到這裡也不例外,熱呼呼的送到桌子上,熱湯還在滾著,有心動都感覺一樣
湯內的配料非常多,蝦子有兩大隻,蜆子和豆腐份量也挺多的,湯上還有半熟的蛋黃,拌匀後喝一口好滿足,辣味香濃,當中有海鮮的香味,辣中帶鮮,雖然鹹了一點,但配軟熟白飯一齊吃味道就變適中了,一碗白飯確實不夠我的量,再添多一碗就夠滿足了,一鍋湯可足夠兩至三人享用的

<<Cocktail Rita Fly High: 無酒精>>
叫了這杯創意飲料,倒樽是青蘋果口味的汽水,杯內是士多啤梨味沙冰,味道甜甜又不會太酸,很有夏日感覺,很開胃又能解去飽肚感

整體而言,醬油海鮮系列確實醃製得不錯,吃的時候不用怕吃到壞掉,味道適中不會過鹹,豆腐鍋若可以淡味一點,相信香辣味和海鮮味會更明顯,餐廳座位相當寬闊,服務員態度也很友善,想不到燒肉出色,生海鮮也不錯,下次可約朋友們再來吃過飽
午餐
2017-07-24 378 浏览
媽媽成日扭計話要食上海嗰啲醬油蟹,叫我帶佢去上海食,和香港嗰啲點唔好食🙈!早前聽同事講,有啲韓國餐廳整醬油系列都好好食😋!今日就揀左一間帶媽媽一試,希望滿足佢食醬油蟹嘅心願,唔使再煩我帶佢去第二度食!講嗰間就係新麻蒲BBQ,唔好以為佢哋剩係得韓燒,依家佢哋有新餐牌, 有專登有民國直送的醬油系列!😋😋今次同媽媽揀咗葵芳分店,店內環境、裝修都算唔錯,而且我哋食既時間比較早,尚算多清靜,服務員好貼心,岩曬奄奄尖尖的娘親大人! 媽媽扭計學人飲特飲🤣🤣🤣,我覺得個杯野幾好飲,但對於老人家來講就略嫌太甜!而且食醬油系列,發揮唔到杯特飲嘅功效😮,如果食韓燒,飲杯咁冰凍嘅沙冰就正晒!😋😉主角將由蟹超鮮甜,醬油唔會好似一般都是買的醬油蟹太過甜,令到隻蟹冇晒鮮味!蛋黃加上蟹膏配白飯,正!一流!媽媽話除咗食醬油蟹,仲想食醬油蝦,尚算唔錯!我唔理媽媽話膽固醇高,死都要使買醬油魷魚,有啲驚喜魷魚爽口,醬油味唔會太濃味,剛剛好!總體而言:絕對係唔使飛過上海、韓國嘅一個好選擇!

媽媽話除咗食醬油蟹,仲想食醬油蝦,尚算唔錯!

總體而言:絕對係唔使飛過上海、韓國嘅一個好選擇!
2017-07-19 543 浏览
聽同事講,葵芳有間韓國食店 lunch 買3送1,常常都想湊夠人去食。終於湊夠4人,可以去食喇 ^_^午市套餐,包飲品一杯,仲有買3送1,非常抵食 幸好我們早去,不用等位。如過多15分鐘,就要在外排隊了。這些前菜食完是可添加的。碟碟都好好味,泡菜、青瓜、芽菜夠辣,西蘭花夠清可中和。同事們之前食了好幾次,大家都鍾情「風味牛排骨肉湯」,而我第一次食,接受他們的提議,一同食「風味牛排骨肉湯」配有紫菜飯及飲熱柚子茶。風味牛排骨肉湯,材料豐富,有牛排骨肉、粉絲等,湯可飲,送飯一流 非常抵食的午市套餐!
終於湊夠4人,可以去食喇 ^_^
午市套餐,包飲品一杯,仲有買3送1,非常抵食

幸好我們早去,不用等位。
如過多15分鐘,就要在外排隊了。

前菜

同事們之前食了好幾次,大家都鍾情「風味牛排骨肉湯」,
風味牛排骨肉湯

非常抵食的午市套餐!
题外话/补充资料: 食食下,發覺鄰座大多數都是韓國人。連韓國人都來食,就知OK 啦!
2017-06-30
風味牛排骨肉湯
2017-07-18 1563 浏览
今日同男友去葵芳廣場行街,結果滿載而歸。之後過番新都會廣場食去食他之愛韓國料理-韓國醬油蟹🦀。我們被安排坐一個四人卡座,坐得非常舒服。雖然間餐廳主力燒牛肉,但天氣開始熱,我們想食涼伴美食。四式前菜,最有驚喜好食是左上角酸洋蔥。我們選擇韓式醬油醃生蟹伴飯$178及韓式醬油八爪魚$128。全部由韓國直送食物令我充滿期望。石鍋飯攪拌混合金菇、青瓜粒、泡菜粒、紫菜、蔥頭粒等攪拌藏入蟹蓋內蟹膏及味。生蛋,熱烘烘来食又另一番風。醬油蟹肉生醃得入味,生蟹肉甜美滑生。再送一口熱飯有好正感受。醬油八爪魚說實話有小小未解凍完,所以我等了一會兒先食都不錯,配上豉油好爽,旁邊沙律菜一齊食好清新。食完二個冷盤,點了一個熱食就是鮑魚蔘雞湯$138。雞件釀有糯米及水蔘,非常飽肚,飽魚剛好不會太熟,湯味濃郁,可以連湯渣都食曬。到最後我們先知道每張卡位有個掣可以召喚待應下單,如方便。我們叫了cocktail rita(菠蘿味及士多啤梨味)二杯都好得意及不錯,可惜太大杯未能飲晒。

四式前菜,最有驚喜好食是左上角酸洋蔥。

• 韓式醃醬油生蟹伴飯
  • 鮑魚人蔘雞
  • 醬油八爪魚
2017-07-17 1248 浏览
終於在香港都食到韓國直送的醬油蟹。醬油蟹是將生蟹放入醬油浸泡醃製,由於此終是生蟹,所以我一直都只會在韓國食,深信韓國的傳統制法可以令人食得安心。但新麻蒲標榜是全部韓國直送,而且新麻蒲集團在韓國境內也有超過400間餐廳,這終於令我衝破心理因素,可以在香港放心進食醬油蟹。醬油蟹的終極食法是將飯混入帶有生雞蛋的蟹蓋內食用,生雞蛋的嫩,加上蟹蓋內的蟹膏,再加上飯內的各種配菜,各種鮮味都刺激著味蕾。蟹肉超滑,一啖已經可以吸入口,鮮味好像由海中直接跳上舌尖一樣。一不離二,食完生蟹,當然要食生蝦。韓式生蝦都是第一次食,跟平常食到的泰式生蝦不同。韓式生蝦是用醬油浸泡醃製,本身已經帶有醬油味道。韓式生蝦會保留蝦頭,蝦頭內也有超多膏,如果喜歡食泰式生蝦,一定要試試韓式,會有另一番滋味。蔘雞湯是另一韓式代表菜,這裡的蔘雞湯再加上鮑魚,超滋補,鮑魚嫩滑,而且因為已起肉,一夾起就可以食。雞湯用一整隻芝麻雞,加入糯米,跟足正宗韓國制法。雞湯無另加調味料,所以有一小碟鹽提供,但我自己無加鹽,清清淡淡才食到真材實料的味道。點了個Strawberry Cocktail Rita,超大杯,消暑極品,情侶可SHARE來飲!
點了個Strawberry Cocktail Rita,超大杯,消暑極品,情侶可SHARE來飲!!

收左工約左朋友係葵芳食飯,咁岩經過見到新麻蒲冇咩人等,就入左去。可能係平日夜晚,所以唔洗等位排隊就入到去。一見餐牌見到推出左新野,醬油蟹同醬油蝦同醬油鮑魚,因為之前都食過銅鑼灣個間新麻蒲嘅韓燒,所以今次一於食新野。叫左韓式醬油鮮蝦,韓式醬油醃生蟹伴飯,仲有主食叫左火山芝士泡菜炒飯同兩杯野飲 。一開始,會黎左四碟前菜小食,有泡菜、青瓜、紫菜同洋蔥都唔錯架😋韓式醬油鮮蝦鮮蝦點落去d醬油好正,一d都唔太咸,但有d醬油調下味,真係好夾。仲有d蝦真係好新鮮,仲有佢會有d沙律雞蛋做配菜,真係唔錯。韓式醬油醃生蟹伴飯佢嘅醬油蟹嘅味道亦都好新鮮,有著我之前係韓國食嘅醬油蟹當地嘅味道,仲有伴飯有金菇、青瓜、洋蔥、紫菜同蘿蔔做配料黎撈d飯,醬油蟹再配埋伴飯真係味道一流。火山芝士泡菜炒飯呢個芝士炒飯係鐵板上的,側邊仲圍著雞蛋漿,d炒飯上面就係芝士。一黎到侍應亦好好服務幫我地撈埋,食落真係超級yummy,芝士再配埋蛋漿真係好正,仲係要熱辣辣先好食,所以一定趁熱食😁。Cocktail Rita (菠蘿味, 士多啤梨味)最後點了兩杯cocktail,一杯係菠蘿味(冇酒精 ),呢杯佢就配埋蘋果汁,都好好飲架。我朋友

韓式醬油鮮蝦

韓式醬油醃生蟹伴飯

火山芝士泡菜炒飯

Cocktail Rita (菠蘿味, 士多啤梨味)
最後點了兩杯cocktail,一杯係菠蘿味(冇酒精 ),呢杯佢就配埋蘋果汁,都好好飲架。我朋友就點了士多啤梨味 (有酒精的),呢杯就配有桃味嘅酒都唔錯~^^ 。

下次再想食醬油蟹、醬油蝦,一定會再黎過呢間😊
2017-07-13 736 浏览
先前曾經吃過元朗的分店,今天路過,來到葵芳這一間吃午膳。想不到後來人數不少,甚至要等位。午餐也有燒肉套餐,比較豐盛,以及要開爐燒肉比較費時,因此只吃了個人套餐。原來來個人套餐,可以買三送一優惠,最平價的一個免費,但魔鬼在細節,加一卻收四個餐的十個巴仙😏😏。三人座的卡位也挺舒適,座位寬闊,中間有烤爐,不用罷不用,至少桌面夠大。一個是燉牛肉鍋,那些湯汁,不能當湯來喝,因為會太過鹹,但是奉送的白飯, 黏性非常強勁。如果將香濃的牛肉汁,拿來拌飯,味道相當好。熱燙的牛肉,亦非常之軟林,不知燉了多久,牛肉鬆軟,相當美味。鮑魚雞鍋,可能其實沒有人蔘,只是鮑魚雞。鮑魚細細隻,在鮑魚殻上只有小小的鮑魚,食之無用棄之可惜。雞相當之精彩,因為煲了很久,以致雞肉非常林、化,雞骨亦可以輕易取出,甚至乎連雞骨都好像中了「化骨棉掌」,一咬即破,化境。而我的刀削麵,本身一端來的時候,看來好像烏冬一樣,沒有什麼特別。所謂的刀削麵,是比較長的粉條,不知這種不規則的形狀,是否真的用刀削出來? 就好像「大家食」的刀削麵,你也不會覺得,他的刀削麵,真的是用刀削出來吧。外型沒有那麼規矩,還是味道不錯,有點兒煙韌。有兩隻餃子,餃子

一個是

,甚至乎連雞骨都好像中了「化骨棉掌」
,一咬即破,化境

而我的
刀削麵,本身一端來的時候,看來好像烏冬一樣,沒有什麼特別。所謂的刀削麵,是比較長的粉條,不知這種不規則的形狀,是否真的用刀削出來? 就好像「大家食」的刀削麵,你也不會覺得,他的刀削麵,真的是用刀削出來吧。外型沒有那麼規矩,還是味道不錯,有點兒煙韌。有兩隻餃子,餃子味道也不錯,韓式的餃子呈圓狀,內裏還有韓式粉絲、豬肉、菜絲
等等。

買三送一,還挑了個
牛肉拌飯,牛肉好像不算太多,很多其他配料雜菜,例如芽菜、菠菜、或是泡菜等等,還有很多拌飯的辣醬,味道也不錯。

飲料可以選擇可樂、七喜、柚子水、酸梅汽水、還有另外兩款特色飲料。

酸梅汽水,輕微酸味,有幾粒酸梅在飛水之中,但是不太清楚是什麼味道的汽水,我想,如果是可樂的話,可能更加好看。

2017-07-08 296 浏览
最近同事係韓國旅行返黎,不停分享係韓國食過嘅美食,仲特別推薦醬油蟹,攪到我都心思思,好想試下醬油蟹係咪真係咁好食。無得去韓國,唯有約朋友仔係香港食。「新麻蒲」新推出嘅醬油海鮮系列,黎呢間原因係佢標明係韓國直送,所有海鮮直接由韓國入口,聽到都好吸引。一坐低,侍應就遞上4款前菜。海鮮系列有4款,全部都係用秘制醬油醃制,梗係叫晒4款一齊試。醬油鮮蝦 $128醬油蝦有7隻,隻隻蝦頭都有蝦膏,肉質爽口,証明唔係用死蝦,鮮甜得黎帶點鹹香。醬油鮑魚 $118醬油鮑魚喺出面好似比較少見,鮑魚都算大隻,新鮮爽口完全冇腥味,食唔停口。廚師好細心將鮑魚切件,方便入口。醬油八爪魚 $128八爪魚份量都多,厚切,鮮甜彈牙,再配點醬油,正~醬油醃生蟹拌飯 $178 蟹肉半透明,蟹身有蟹膏,食落好鮮嫰。蟹腳原本以為殼會好硬,點知一咬就開,好輕易就食到蟹肉。蟹蓋內有生雞蛋,加入醬油同拌飯一齊食,鮮味提升。石鍋牛肉伴飯 $85拌飯材料豐富: 牛肉、芽菜、蘿蔔絲、洋蔥絲、菠菜仲有煎蛋。鍋邊有飯焦,加入甜辣醬,香口而且口感豐富。韓式豬肉餃子刀削麵 $78刀削麵入口彈牙, 加埋大大隻豬肉餃同其他配料一齊食,口感一流。叫左4款

一坐低,侍應就遞上4款前菜。

醬油鮮蝦 $128
醬油鮮蝦

醬油鮑魚 $118
醬油鮑魚

醬油八爪魚 $128
醬油八爪魚
八爪魚份量都多,厚切,鮮甜彈牙,再配點醬油,正~

醬油醃生蟹拌飯 $178

石鍋牛肉伴飯 $85
石鍋牛肉伴飯

韓式豬肉餃子刀削麵 $78

韓式豬肉餃子刀削麵

叫左4款飲品,可選有酒精 / 無酒精 ~ 讚讚讚

Shark Attack Cocktail $98
Shark Attack Cocktail
鯊魚口裝住紅色糖水,甜度可以自行調教。倒入杯中,鯊魚好似嘔血咁,攪笑又吸精。

Cocktail Rita – I’m Fine (Pineapple) $98
淡淡果香,酸酸甜甜。

Cocktail Rita – Fly High (Strawberry) $98
淡淡果香,酸酸甜甜。

Korea Rice Wine with Green Grapes & Peaches $118
韓國米酒好香米味,裏面仲有米粒,口感唔錯。
2017-06-27
醬油鮮蝦