2017-07-06
今日同朋友約左係葵芳 ,朋友早到自己係新都會廣場行左個圈,佢話想食韓國野喎,好啦好啦~就食新麻蒲啦!除左韓燒之外,原來佢地最新有「韓式醬油海鮮」系列,包括韓式醬油醃生蟹伴飯、韓式醬油鮑魚、韓式醬油鮮蝦、韓式醬油八爪魚,一共四款!前幾年去過韓國,三面環海,試過當地既海產真係好正!而新麻蒲既海鮮直接從韓國入口添!唔試唔得啦!當年既醬油蟹總讓人念念不忘,今晚一定要再食!!!韓國 No .1 最佳烤肉店 係香港既分點愈開愈多,地方闊落,唔油唔煙!例牌有的餐前小食,紅卜卜既泡菜最岩我口味!韓式醬油醃生蟹伴飯 $178Korean style Crab marinated in Soy Sauce with Rice醬油生蟹,在韓國又被稱為「白飯小偷(밥도둑)」, 其濃郁既醬油同蟹膏,單食味道會有點重,加飯去撈均就正啦!承傳古代做法,韓國人會用酒、鹽和酒糟一齊醃漬生螃蟹,最初係為左可以方便運輸時保持生鮮,後來大受歡迎!時至今日, 呢股熱潮慢延到香港,我地都終於有得食正宗既醬油蟹!石窩蟹籽伴飯,入面有青瓜、金菇、 蘿蔔、 洋蔥、 泡菜等,攪拌後將米飯加入蟹蓋入面食,飯、蟹膏蛋黃同醬汁拌勻後,鮮味無比
前幾年去過韓國,三面環海,試過當地既海產真係好正!
而新麻蒲既海鮮直接從韓國入口添!唔試唔得啦!
當年既醬油蟹總讓人念念不忘,今晚一定要再食!!!
例牌有的餐前小食,紅卜卜既泡菜最岩我口味!
韓式醬油醃生蟹伴飯 $178
石窩蟹籽伴飯,入面有青瓜、金菇、 蘿蔔、 洋蔥、 泡菜等,攪拌後將米飯加入蟹蓋入面食,飯、蟹膏蛋黃同醬汁拌勻後,鮮味無比、一試難忘!
韓式醬油八爪魚$128
Korean style Octopus marinated in Soy Sauce
份量超多!不過就稍咸!配埋沙律菜食就好啦!
肉質Q軟爽口,口感好得意呀!
韓式醬油鮮蝦$128
Korean style Shrimp marinated in Soy Sauce
第一次食醃蝦,十分多蝦膏!經醬油醃製既大蝦,仍然好清甜。生蝦肉既爽甜同醬油既鹹香味,真係停唔到口!
韓式醬油鮑魚$118
Korean style Abalone marinated in Soy Sauce
醬油生鮑魚在香港較少見,新鮮韓國直送就更少啦!
由韓國廚師親自主理醃製調味,份量剛剛好、味道好,醬油唔會蓋過鮑魚鮮味!
而且每一隻鮑魚都好肥美,十分爽口彈牙!
石鍋牛肉拌飯$85
韓式豬肉餃子刀削麵$78
配菜十分多,湯底清甜!
Cocktail Rita - I'm Fine $98
兩款我地都叫左有酒精,倒轉知支就係酒啦!酒大約4% ,而杯入面既沙冰就有少少果味,混合後味道不過不失。
Shark Attack Cocktail $98
沙魚入面係草莓糖漿,倒入個杯度,都好搞笑!
味道我就覺得一般般,有味既梳打水~
Korea Rice Wine with Green Grapes and Peaches$118
最鍾意多D人多D野食既感覺!