元朗區開咗間新嘅米線店,一於幫襯吓好唔好食地方不大,簡潔整齊,乾乾淨淨,服務方面廚師同店舖店員都有禮貌麵餐單湯底選擇有七款,麵可選米線、紅薯粉、淮山麵、手工麵;辣度可選小/中/大辣;飲品選擇比一般小鍋米線舖有特色,例如有宇治抹茶鮮奶米麻薯,Oreo碎碎朱古力珍珠,唔知係咪因為附近多學校呢?😀好大碗喎!有睇頭💫方太家傳糯米酒配料本身已經有芽菜、鮮腐竹、金菇、蟲草花、雞絲,餸就加咗黑毛豬肉條同滷汁豬大腸。一嚟到已經聞到好香糯米酒香味,個湯可以飲晒!之後都唔覺得口渴。豬大腸處理到位冇腥味,口感滑嫩麵底揀咗配手工麵,口感有少少似刀削麵,中間厚實有嚼勁,食膩咗米線嘅朋友,試下手工麵都唔錯!💫惹味炸醬干撈配料有芽菜、鮮腐竹、雞絲、炸醬、芫荽、炸蒜、秘製花椒芝蔴醬,餸就加咗豬腩肉揀咗配米線,夠彈牙唔會太硬,唔會一夾就斷;麻醬絕對夠撈咁大碗麵,米線勁掛醬,每一啖都係濃郁嘅👍🏻塊豬腩肉好腍好入味!掂👍🏻兩杯特飲:鴨屎香檸檬茶、黑糖炭燒烏龍奶茶珍珠,唔錯呀
元朗區開咗間新嘅米線店,一於幫襯吓好唔好食

好大碗喎!有睇頭

💫方太家傳糯米酒
方太家傳糯米酒

💫惹味炸醬干撈

塊豬腩肉好腍好入味!掂👍🏻
川味豬腩肉

兩杯特飲:鴨屎香檸檬茶、黑糖炭燒烏龍奶茶珍珠,唔錯呀
方太家傳糯米酒
川味豬腩肉
2024-12-31 358 浏览
好友話元朗新開左間排隊人氣米線店😍,二話不說,為食小隊🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️立即岀動一探究竟❤️。✨膠質豬骨雞湯✨$50✨ 秘製炸醬✨$8✨滷汁豬大腸✨$10✨惹味炸豬扒✨$13湯底清甜不膩,食到底也不會口喝,而且感覺滋陰養顏,必須一讚👍🏻👍🏻👍🏻入面已經有芽菜、鮮腐竹、炸醬、金菇同雞絲。鮮腐竹大塊軟身,芽菜、金菇同雞絲量都非常多,絶非一條兩條,超級足料🤩。食親米線都叫炸醬,調味適中。豬大腸爽口彈牙,滷得入味,不錯🤩。炸豬扒即叫即炸,熱辣辣,非常惹味。點了淮山麵,麵條與米線比幼身一點,爽口很多,食完之後覺得健康又養生,感覺非常良好。✨ 麻辣酸金湯✨$55✨黑毛豬肉條✨ $10✨韭菜鮮肉餃✨ $10入面已有芽菜、鮮腐竹、煙鴨胸、麻辣巴沙魚片及秘制酸菜,配料十分豐富。沙巴魚片同煙鴨胸份量都不少,不會十分濃味。黑毛豬肉條比較有咬感,韭菜鮮肉餃尺寸適中,脹卜卜幾好食。點了小辣紅薯粉,晶瑩剔透,掛滿金湯的味道, 十分惹味。✨ 宇治抹茶鮮奶珍珠✨(跟餐加$15)✨ 玫瑰柚子蜜梳打✨ (跟餐加$15)特飲的餐牌真不錯,宇治抹茶鮮奶珍珠非常滑,珍珠多且QQ彈彈。玫瑰柚子蜜梳打以玫瑰花瓣鋪面點綴,甜度適中,賣相

✨膠質豬骨雞湯✨$50
✨ 秘製炸醬✨$8
✨滷汁豬大腸✨$10
✨惹味炸豬扒✨$13

✨ 麻辣酸金湯✨$55
✨黑毛豬肉條✨ $10
✨韭菜鮮肉餃✨ $10
點了小辣紅薯粉,晶瑩剔透,掛滿金湯的味道, 十分惹味。

✨ 宇治抹茶鮮奶珍珠✨(跟餐加$15)
✨ 玫瑰柚子蜜梳打✨ (跟餐加$15)
特飲的餐牌真不錯,宇治抹茶鮮奶珍珠非常滑,珍珠多且QQ彈彈。玫瑰柚子蜜梳打以玫瑰花瓣鋪面點綴,甜度適中,賣相吸引。

小店位置不多,七點前已經出現人龍,想食的朋友記得趁早去等位。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#big_big_foodie #big_big_foodie食勻元朗 #big_big_foodie食勻香港
2024-09-28 2888 浏览
星期五晚放咗工,同朋友嚟試下最近元朗谷熱話嘅方太小鍋米線,地址寫喺教育路,但原來要轉入條內街度,唔留心嘅話都有少少難搵㗎。七點半嚟到全店滿座,望落個個似係啱啱坐低食咁,唯有出去兜個圈再返嚟啦,大概七點十左右返黎,今次就好啲喇,有兩個門口位唔使等😆店內係寫紙仔落單,湯底有六款口味同一款乾撈,餸選擇唔算多,麵底只有米線或紅薯粉,但就有台式特飲,睇下食咩好先。⭐膠質豬骨雞湯朋友揀咗豬骨雞湯,要唔辣的,餸就揀咗爽口牛丸、蟹粉包、同惹味炸雞扒,而個湯底本身已經有芽菜、鮮腐竹、金菇、雞絲同炸醬,上枱時熱辣辣大大碗,湯頭濃郁鮮味,飲落真係會黏住個嘴唇,幾正喎。⭐皮蛋芫荽藤椒湯自己就點咗皮蛋芫茜藤椒湯口味,餸揀咗麻辣巴沙魚片同溏心蛋,但可惜溏心蛋賣曬了。而呢款湯底本身有芽菜、鮮腐竹、皮蛋、炸醬、芫茜同油菜,上枱時已聞到藤椒香,真係色香味俱全㗎。辣度要咗小辣,加埋藤椒麻麻辣辣咁幾惹味,魚片好滑兼且無骨啖啖肉,越食越上癮,最後差唔多飲曬啲湯,正喎😋⭐鴨屎香檸檬茶 & ⭐可樂飲品跟餐有優惠,自己點咗呢個鴨屎綠嘅檸檬茶,茶底幽香,微甜啱啱好👍朋友話佢對台飲冇興,所以踏實啲叫咗罐可樂就算了🤣湯底真係唔錯,下次嚟

⭐膠質豬骨雞湯

⭐皮蛋芫荽藤椒湯

⭐鴨屎香檸檬茶 & ⭐可樂

湯底真係唔錯,下次嚟試下其他口味先。
2024-09-27
2024-09-27 3057 浏览
門面似Cafe再望招牌原來食米線見幾多人食 米線控趁熱鬧又去食😂藍白色設計 環境較細容納人數不多但開放式廚房擴大空間感 無乜油煙大 中 小辣 亦有米線 紅薯粉可選每款米線都已有特定配料而芽菜 鮮腐竹係每款必有的有其他餸自由配搭 每款+$𝟖/$𝟏𝟎༯ 惹味炸醬干撈(米線)$𝟓𝟎不愛芫荽直接走青 小辣食落唔辣一上枱見到大量炸醬(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)餐廳秘製的花椒芝麻醬幾香口咸度剛好但花椒味不太明顯內已有不少雞絲(可以話係雞肉)牛丸+$𝟖 正常發揮咬落爽彈鮮牛肉 +$𝟏𝟎 十分嫩滑軟腍༯ 膠質豬骨雞湯(紅薯粉)$𝟓𝟎睇名個湯底好豐冨好濃飲落都算清甜 味精不太覺膠質感係有但唔重 少失望( ・᷄ὢ・᷅ )個人認為如可走辣 味應該更佳內已有炸醬 金菇 雞絲蟹粉包+$𝟖 以為係特別/自家 實質普通丸川味豬腩肉 +$𝟏𝟎 都幾大嚿😳味濃肉質軟 肥瘦可接受不太膩🍜整體來講好大碗且本身已有配料另唔另再加配餸都好夠食👍🏻+$𝟔有可樂或雪碧其他特飲跟餐$𝟏𝟓 單點$𝟐𝟓༯ 芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶深愛芝士奶蓋的我見有當然要試吓口感綿滑奶香 奶蓋略少芝味一般奶茶加分 甜度可以炭燒味濃香༯ 鴨屎香檸檬茶入口香氣較強帶微甘
門面似Cafe再望招牌原來食米線
而芽菜 鮮腐竹係每款必有的
有其他餸自由配搭 每款+$𝟖/$𝟏𝟎
༯ 惹味炸醬干撈(米線)$𝟓𝟎
不愛芫荽直接走青 小辣食落唔辣
一上枱見到大量炸醬(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
惹味炸醬干撈
餐廳秘製的花椒芝麻醬幾香口
咸度剛好但花椒味不太明顯
內已有不少雞絲(可以話係雞肉)
牛丸+$𝟖 正常發揮咬落爽彈
鮮牛肉 +$𝟏𝟎 十分嫩滑軟腍
༯ 膠質豬骨雞湯(紅薯粉)$𝟓𝟎
睇名個湯底好豐冨好濃
膠質豬骨雞湯
飲落都算清甜 味精不太覺
膠質感係有但唔重 少失望( ・᷄ὢ・᷅ )
個人認為如可走辣 味應該更佳
感覺卻少了份茶香
◡̈ 以上食評乃個人意見僅供參考
◡̈ 價錢僅供參考一切以餐廳為準
惹味炸醬干撈
食過唔少米線店,呢間算比較細間,大概得10個左右嘅位置,但佈置算係好有格調,留意到舖頭居然用Marxxxxx牌子嘅音響播歌👍🏻價錢黎講我覺得係合理嘅,佢個碗唔細,本身嘅料都足。今次試咗1. 潮汕麻辣沙嗲(小辣) + 惹味炸雞扒2. 惹味炸醬干撈(少辣) + 惹味炸豬扒 + 台灣腸飲品1. 鴨屎香檸檬茶2. 宇治抹茶鮮奶珍珠辣度黎講我覺得係算偏辣,而雞扒/豬扒可能因為即炸,所以都要啲時間,但整體上幾香口,不過因為佢本身嘅米線料真係幾足,我覺得可以唔洗額外加餸😂又或者兩個人淨係嗌多一份小食就夠。飲品都好飲,特別係鴨屎香檸檬茶,檸檬夠曬清香,但略嫌嘢飲唔夠大杯,跟餐價都要15蚊杯,稍貴。

價錢黎講我覺得係合理嘅,佢個碗唔細,本身嘅料都足。
今次試咗

1. 潮汕麻辣沙嗲(小辣) + 惹味炸雞

2. 惹味炸醬干撈(少辣) + 惹味炸豬扒 + 台灣腸

飲品

1. 鴨屎香檸檬茶
2. 宇治抹茶鮮奶珍珠

2025-01-13 0 浏览
📍 方太小鍋米線{元朗} 來一碗米線🤲🏻聽到隔離枱講,話今日有個仼务,就係過黎朝聖一下,蕃茄濃湯同芫荽湯嘅湯底。店舖應該好岀名同好受歡迎👏🏻店內位置比較少,做到有啲日本feel 🇯🇵感覺好舒服😌✨ 極濃鮮茄酸菜湯濃郁蕃茄湯麵湯底,加左啲茄蓉,原味蕃茄湯底已經好出色,再配上芽菜、鮮腐竹、秘製酸菜、芫荽等配菜,令成碗湯更加好食😋麵底可以免費選擇米線或者紅薯粉等等,我就選擇了紅薯粉,口感不錯,不會太淋。麵條更加融合蕃茄湯同秘製炸醬、長洲巨型魚蛋、惹味炸豬扒:豬排醃得夠入味而且煎得香口🐷✨ 惹味炸醬干撈呢款撈麵配料勁多~芽菜、鮮腐竹 、雞絲、炸醬、芫荽、炸蒜、秘製花椒芝麻醬,呢碗揀左米線🍜配料都已經好豐富,撈埋米線食,炸醬既鹹香味好重👍估唔到米線🍜店會有珍珠飲品🥤真係好驚喜😙味道不過不失,珍珠份量都好多🤭而且仲好煙韌✊✨ 宇治抹茶鮮奶珍珠✨ 黑糖炭燒鳥龍奶茶珍珠

📍 方太小鍋米線{元朗}

來一碗米線🤲🏻
店舖應該好岀名同好受歡迎👏🏻
店內位置比較少,做到有啲日本feel 🇯🇵
感覺好舒服😌

✨ 極濃鮮茄酸菜湯

✨ 惹味炸醬干撈
呢款撈麵配料勁多~

估唔到米線🍜店會有珍珠飲品🥤真係好驚喜😙
味道不過不失,珍珠份量都好多🤭而且仲好煙韌✊
✨ 宇治抹茶鮮奶珍珠
✨ 黑糖炭燒鳥龍奶茶珍珠

2025-01-12 0 浏览
今次黎到最近新開而又好高人氣嘅方太小鍋米線,係最近元朗米線關注組嘅城中熱話!-店鋪位於元朗廣場附近,都算易搵到。店舖面積唔算大,全部都係bar枱位,可以近距離目擊住自己嘅米線如何面世😌-今次叫左最高人氣又感覺好養身嘅「方太家傳糯米酒米線」,辣度揀左中辣🌶️-成個湯都係即煮,真係好好飲,即使飲哂成碗湯都唔會口渴,明顯係真材實料冇味精!🤤-米線原本已經有好多配菜,包括有芽菜、鮮腐竹、金菇、蟲草花、雞絲,另外再額外叫多左豬大腸、炸鮮蝦雲吞、炸雞扒😆😆-啲配菜配埋啖湯一次過擺入口真係好正!最尾我真係成碗湯都飲哂🤪-豬大腸係煮到好腍好入味,同埋好肥美🤩-炸雲吞好酥脆,蝦肉餡料都好彈牙👍🏻-烤雞扒表面有味粉,增添左味道,雞皮好脆但唔硬,雞肉鮮嫩多汁,岩岩好🥹🥹-另外叫左「潮汕麻辣沙嗲淮山面」,大辣🌶️🌶️🌶️-沙喇味極度濃郁!!!又係好好飲!!🤤🤤配淮山面又真係幾夾~本身都係自配好多配菜:芽菜、鮮腐竹、金菇、雞絲,再叫多份炸豬扒-豬扒炸完又唔乾身,份量都好多!有4-5舊,好足料!!👍🏻😌-「玫瑰柚子梳打」🌹好香玫瑰花香味,表面都有好多玫瑰花花瓣做襯托,飲完成碗糯米酒湯再加梳打水,簡直係滿分!!-「薄荷朱古
店鋪位於元朗廣場附近,都算易搵到。
豬大腸係煮到好腍好入味,同埋好肥美🤩
炸雲吞好酥脆,蝦肉餡料都好彈牙👍🏻
另外叫左「潮汕麻辣沙嗲淮山面」,大辣🌶️🌶️🌶️
沙喇味極度濃郁!!!又係好好飲!!🤤🤤
豬扒炸完又唔乾身,份量都好多!有4-5舊,好足料!!👍🏻😌
「玫瑰柚子梳打」🌹
「薄荷朱古力碎碎」🤩
好濃朱古力味,一啲都有手軟落朱古力粉!甜度適中,岩哂食完大辣飲,可以解下少少辣
總括黎講,真係好好食!最近嘅米線關注組城中熱話果然名不虛傳!!!!♥️👍🏻
2025-01-07
  • 方太家傳糯米酒米線
  • 炸雞扒
  • 潮汕麻辣沙嗲
2025-01-12 0 浏览
元朗區教育路一直是覓食既好地方😚探完人氣貓店長「雲吞」😺再去對面新開米線小店開餐🥢藍白色門面 以為是咖啡店🤭約20個座位 以吧枱位為主仿似入咗一間日本拉麵店一樣😂小店主打秘製糯米酒米線 潮汕麻辣沙嗲米線等特色湯底👍除米線之外 還有賣鴨屎香 檸檬茶 珍珠奶茶等多款茶飲 加配價只需💰15左右 十分抵飲😚#麻辣酸金湯米線 💰55 (少辣)+💰10 酸菜麻辣牛肉🥩+💰10 炸鮮蝦雲吞🥟湯底夠酸微麻🌶 滑嫰煙鴨胸同巴沙魚片👍牛肉大片厚身🥩 炸雲吞皮多饀 酥脆香口😋#極濃鮮茄酸菜湯米線 💰55(酸菜麻辣牛肉 / 川味豬腩肉)+💰8 糖心蛋 🥚+💰10 炸鮮蝦雲吞 🥟🍅控必點 多茄蓉 湯底濃郁👍糖心蛋一般般🤏豬腩肉軟腍 入口即溶😆整碗份量不少 米線入口爽滑 🍜配料有芽菜 酸菜 鮮腐竹 基本上可以不用另外加餸 己經夠飽😋 🥤🧋#朱古力米麻薯鮮奶#炭燒烏龍珍珠奶茶
元朗區教育路一直是覓食既好地方😚

探完人氣貓店長「雲吞」😺
再去對面新開米線小店開餐🥢
藍白色門面 以為是咖啡店🤭
約20個座位 以吧枱位為主
仿似入咗一間日本拉麵店一樣😂

💰15左右 十分抵飲😚

#麻辣酸金湯米線 💰55 (少辣)

+💰10 酸菜麻辣牛肉🥩
+💰10 炸鮮蝦雲吞🥟

#極濃鮮茄酸菜湯米線 💰55

(酸菜麻辣牛肉 / 川味豬腩肉)
+💰8 糖心蛋 🥚

#朱古力米麻薯鮮奶
#炭燒烏龍珍珠奶茶
2024-08-25
2025-01-11 0 浏览
元朗新開既米線小店,座位有種食omakase既感覺,而且廚師同樣係你面前煮,幾有feel。湯底選擇都幾多,連乾撈都有,今次就食D特別D既湯底。膠質豬骨雞湯感覺呢款比較健康,湯底好清甜,有濃郁既雞湯味,飲完都唔會口乾,唔似出面D味精湯咁重口味。原先佢已經有好多配料,包括炸醬,金菇, 雞絲等等。炸醬係自家製,真係一粒粒既肉碎! 炸醬帶微辣,幾惹味。另外朋友就叫左方太家傳糯米酒,第一啖飲落去酒味好濃,之後就開始有甜味出。呢個配料都好多,包括蟲草花同雞絲,再叫個左惹味炸豬扒。 炸豬扒外皮好脆口,好食。2碗米線既份量都係超大碗!! 飲品推介大家試下鴨屎香爆爆珠檸檬茶,消暑解渴!

湯底選擇都幾多,連乾撈都有,今次就食D特別D既湯底。

膠質豬骨雞湯

2碗米線既份量都係超大碗!!

飲品推介大家試下鴨屎香爆爆珠檸檬茶,消暑解渴!
2025-01-11 0 浏览
呢間米線店喺元朗開咗冇幾耐,見仲係試業中已經有人喺門口排緊隊,一於試試佢😏一入到去成個風格都同平時嗰啲好唔同,佢係有一個Bar枱嘅設計,(同拉麵店有啲似)廚師可以好近距離同到食客交流,見到佢默默做默默做都感覺得幾有趣😂😂呢間米線主打有多個湯底選擇,而且每個湯底都基本上有配料喺入面,如果唔夠可以再加餸🤤其實本身都應該足夠一個成年人食😋我就揀咗個金湯酸菜魚米線,再加招牌腩肉,個湯夠晒香濃,而且又有鮮魚味,非常適合配搭米線食👍🏻另外加嘅腩肉夠晒大塊,而且肥瘦相間,呢個真係唔配都唔得😍而友人叫咗個膠質豬骨雞湯米線,呢個相對適合比較鍾意食清淡口味嘅人揀😚另外佢啲韭菜餃亦都非常足料,超香韮菜味,相信係自家包嘅🙇🏻‍♂️ 而且呢度除咗有一般汽水飲之外,仲會可以跟餐要杯手搖飲品,+$9就有,有多幾個選擇俾大家,唔使成日飲汽水咁悶,最鐘意係佢用紙杯裝,可以拎走飲😝希望佢可以繼續長做長有,咁我間唔時嚟元朗都會可以過嚟再食多幾次😍😍

2025-01-11 0 浏览
元朗街坊朋友介紹即管嚟試一試先🤤湯底風味的確幾特別對於我呢個鍾意飲湯既人嚟講的確好有動力想幫襯多幾次試晒啲湯底佢😈🌟皮蛋芫荽滕椒湯米線配料有芽菜、鮮腐竹皮蛋、油菜、炸醬、芫荽叫咗小辣,個辣味都幾突出唔食得辣嘅話建議走辣🤣湯底有淡淡的芫荽蔬菜味加上麻麻辣辣嘅感覺另外加咗鮮牛肉,香軟好食🌟炸鮮蝦雲吞幾乎每台都有點嘅小食啲回憶情懷返晒嚟脆卜卜又香口🌟炭燒烏龍奶茶米麻糬米線餐廳竟然有台式風味奶茶幾有新鮮感!跟餐有優惠價,奶味濃,都OK!
元朗街坊朋友介紹
即管嚟試一試先🤤
湯底風味的確幾特別
對於我呢個鍾意飲湯既人嚟講
的確好有動力想幫襯多幾次
試晒啲湯底佢😈

🌟皮蛋芫荽滕椒湯米線
配料有芽菜、鮮腐竹
皮蛋、油菜、炸醬、芫荽
叫咗小辣,個辣味都幾突出
唔食得辣嘅話建議走辣🤣

湯底有淡淡的芫荽蔬菜味
加上麻麻辣辣嘅感覺
另外加咗鮮牛肉,香軟好食

🌟炸鮮蝦雲吞
幾乎每台都有點嘅小食
啲回憶情懷返晒嚟
脆卜卜又香口

🌟炭燒烏龍奶茶米麻糬
米線餐廳竟然有台式風味奶茶
幾有新鮮感!
跟餐有優惠價,奶味濃,都OK!
2025-01-07 142 浏览
琴晚路過呢一間好似拉麵店咁樣嘅米線鋪 見多幾多人幫襯呢間小店 就同老公試下呢度個設計都幾次日本嘅拉麵店 幾有特色 嗌嘢食自助好方便 我叫咗一個麻辣酸湯紅薯粉 加咗墨丸同埋野味雞扒 有驚喜 裏面個湯底竟然有酸菜魚 仲要好好味 個辣度都好夠鍾意食辣嘅朋友唔好錯過老公就叫咗個惹味炸醬乾撈 配料都有好多勁多炸醬 加咗一個鮮牛肉仲有豬大腸 份量都好多最驚喜係佢嘅台式飲品 勁鍾意飲呢個烏龍奶茶麻薯 個茶味好香濃 同埋裏面有勁多麻薯波波仔 配米線嗌都係半價十零蚊 抵玩!

2024-12-31 201 浏览
店名: 方太小鍋米線 地址: 元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖輕鐵豐年路站,行2分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5 呢排上網見到元朗有一間好多人推薦嘅米線🔆,而且天氣又凍咗最適合食一碗熱辣辣嘅米線🍜。入到去環境都唔算迫,佢係開放式廚房,地方乾淨企理,師傅會喺你面前煮,透明度好高❗️膠質豬骨雞湯配川味豬腩肉、炸雲吞、台灣腸❤️❤️❤️❤️❤️$50+10+$10+$8米線質感彈牙🍜,入面配料有芽菜、鮮腐竹、炸醬、金菇、雞絲。成碗米線大大份,而且亦都唔會太重口味🙌🏻。腩肉大大塊有三至四舊 ,肥瘦適中👍🏻炸雲吞熱辣辣即叫即炸,卜卜脆好香口,好少見其他米線餐廳有呢一個餸嗌!台灣腸味道惹味。炸醬有少少辣味,吸晒湯嘅精華,呢個可以一試🫶🏻 極濃鮮茄酸菜湯配嘅味炸豬扒、金菇、豬大腸 ❤️❤️❤️❤️❤️$55+$13+$8+$10鮮茄湯蕃茄味偏濃🍅配上酸菜嘅酸味,兩者好夾。入面配料可以揀鮮牛肉或者川味豬腩肉。金菇份量好多,吸收晒湯好入味,每次食米線呢個餸必嗌。豬大腸好入味,咬落去一啲都唔韌,夠腍🌟。炸豬扒都係即叫即炸🔥咬落去唔會好油膩,食落去好香脆🙆🏻‍♀️白桃烏龍茶(跟餐)❤️❤️❤️❤️$15呢度全
店名: 方太小鍋米線

味道: 4.5/5

$50+10+$10+$8

$55+$13+$8+$10

白桃烏龍茶(跟餐)❤️❤️❤️❤️
呢度全部都係特色飲品,有平時外面飲開嘅手搖飲品,好吸引!嗌咗杯白桃烏龍茶👀上面鋪上玫瑰花,好香!味道清清淡淡🤩
2024-12-29 169 浏览
🧡成為咗我喜愛元朗米線/麵店之一 👏🏻佢哋嘅湯底確實比較特別😋而且好啱我口味🫶🏻 每款配料都有獨特口感味道 夾埋一齊又幾好味😋 💁🏻‍♀️川味豬腩肉 極濃鮮茄酸菜湯米線 $55 (爽口牛丸 +$8 韭菜鮮肉餃 +$10) 濃郁嘅鮮茄湯底🍅 食落特別開胃 豬腩肉 咬落去有Q彈口感🤤而且非常腍嫩 好入味🤤 正👍🏻牛丸爽口有肉汁😋餃子肉味十足再+淡淡嘅韭菜味 全部配料都好唔錯😙 💁🏻‍♀️皮蛋芫荽藤椒湯手工麵 $50 (台灣腸 +$8 黑毛豬肉條 +$10 滷汁豬大腸 +$10) 湯底芫荽味唔會太搶😉同藤椒味平衡得好好😋台灣腸夠juicy 豬肉條中間少少空心 可鎖住肉汁🤤豬大腸好入味 而且好乾淨 冇奇怪味道👍🏻 🥤炭燒烏龍奶茶米麻糬 (跟餐 +$15) 烏龍茶味突出 好香 淡淡奶茶味 麻糬滑捋捋 令口感更豐富 🥤宇治抹茶鮮奶米麻糬 (跟餐 +$15) 淡淡抹茶香 鮮奶味濃 配埋滑捋捋麻糬 好夾

💁🏻‍♀️川味豬腩肉 極濃鮮茄酸菜湯米線 $55
(爽口牛丸 +$8 韭菜鮮肉餃 +$10)

濃郁嘅鮮茄湯底🍅 食落特別開胃
豬腩肉 咬落去有Q彈口感🤤
而且非常腍嫩 好入味🤤 正👍🏻
牛丸爽口有肉汁😋
餃子肉味十足再+淡淡嘅韭菜味
全部配料都好唔錯😙

💁🏻‍♀️皮蛋芫荽藤椒湯手工麵 $50
(台灣腸 +$8 黑毛豬肉條 +$10
滷汁豬大腸 +$10)

湯底芫荽味唔會太搶😉
同藤椒味平衡得好好😋
台灣腸夠juicy
豬肉條中間少少空心 可鎖住肉汁🤤
豬大腸好入味 而且好乾淨 冇奇怪味道👍🏻

🥤炭燒烏龍奶茶米麻糬 (跟餐 +$15)
烏龍茶味突出 好香 淡淡奶茶味
麻糬滑捋捋 令口感更豐富

🥤宇治抹茶鮮奶米麻糬 (跟餐 +$15)
淡淡抹茶香 鮮奶味濃
配埋滑捋捋麻糬 好夾
2024-12-23
2024-12-23 226 浏览
最近發現教育路新開了一間方太小鍋米線,平時放工經過都看到門口很多人在等位,今天中午去碰碰運氣,好在店家剛開門不久,不用等位。店舖地方整潔,開放式廚房讓客人可以一目了然,這樣的設計不僅增加了透明度,也讓人更放心。膠質豬骨雞湯米線,配料有芽菜、鮮腐竹、炸醬、金菇和雞絲。湯底非常鮮甜濃郁,雞肉嫩滑,炸醬帶有一點辣味,炸醬肉碎掛在米線上,入口非常好味。麻辣酸金湯手工麵,配料有芫荽、芽菜、鮮腐竹、煙鴨胸、麻辣巴沙魚片、秘製酸菜。湯底雖然標榜麻辣,但點了少辣的話大部分人應該都能接受。配料份量都很多,巴沙魚片鮮美且大塊,很好吃。酸菜非常開胃,麻辣酸讓湯底更有層次感。另加了惹味炸豬扒,份量非常足!炸得剛剛好,豬排本身已經很好味道,點上椒鹽更是惹味!炸鮮蝦雲吞,炸得金黃,香脆可口。玫瑰柚子蜜梳打,柚子蜜加了些玫瑰花碎,清甜中帶點花香。Oreo碎碎朱古力珍珠,朱古力味道非常濃,Oreo碎加上珍珠,增加了口感。
玫瑰柚子蜜梳打,柚子蜜加了些玫瑰花碎,清甜中帶點花香。