2023-08-20 258 浏览
週末晚飯時段都要排下隊,turnover都快,因為佢menu真係好簡單,清一色四款嘅碎刺身飯。我揀咗最平個兩款嚟試,叫完野食就會上個麻醬生魚片比你。店員建議先食2片,另外留返2片一陣加湯食。麻醬個味帶甘,個人覺得僻唔到魚片嘅少少腥味,不過不失。所有刺身會切碎,再砌埋一舊放上飯面。飯夠哂熱,加入雞蛋醬油同吃。食剩1/3就可以請店員同你拎去加湯,店員會再問你要唔要加飯,大食人士褔音。利申我無加,食食下其實比想像中飽。魚湯唔腸,偏咸,唔算太熱,食前店員會係你面前加蔥同柚子碎。P.S. 唯一係店員較被動加茶,整體服務都可以。

我揀咗最平個兩款嚟試,叫完野食就會上個麻醬生魚片比你。

魚湯唔腸,偏咸,唔算太熱,食前店員會係你面前加蔥同柚子碎。

P.S. 唯一係店員較被動加茶,整體服務都可以。
2023-08-18 168 浏览
餐廳地方唔大,但係午飯時間都坐滿人,裝修偏自然簡潔,開放式廚房可以睇到師傅嘅料理過程。📌餐廳主打海鮮丼飯,有4款選擇,包括「梅」($168) 、「竹」($198)、「松」($238)、「特上」($298),每款都有豐富嘅海鮮刺身,例如;吞拿魚、紅雪蟹肉、海膽、赤蝦、三文魚籽等🔎特別嘅地方係餐廳主張一丼二食,先食新鮮足料嘅海鮮丼飯,再加鯛魚高湯變成海鮮湯漬飯,一碗飯可以試到唔同口味👍🔺「竹」($198) (紅鱈蟹、鮭魚子、赤蝦、象拔蚌、螺肉、魷魚,金槍魚,金槍魚蓉前菜有4片鯛魚刺身,建議食法係先配搭胡麻醬食2片,再留2片刺身之後加湯食🤔不過胡麻醬偏咸,加咗會蓋過鮮味😢本身刺身已經好新鮮,唔洗點醬都好好食🤭一上枱就見到個「海鮮刺身山」😱非常足料!先用筷子鋪平刺身山🥢再淋上已經撈均咗嘅芥末同醬油,刺身全部都好新鮮👍唔同嘅海鮮,可以食到多重口感😝記得食到剩低3分1嘅時候可以叫師傳加湯,師傅仲會問加唔加飯,不過本身個飯嘅份量已經好多,所以就冇特別再加飯鯛魚湯熱辣辣,好香濃嘅鯛魚味😋由於加左柚子皮,令湯底更香,更鮮甜🥳2個食法都好味!➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)➡️ 整體評價: 海鮮

不過胡麻醬偏咸,加咗會蓋過鮮味😢
本身刺身已經好新鮮,唔洗點醬都好好食🤭
一上枱就見到個「海鮮刺身山」😱
非常足料!
先用筷子鋪平刺身山🥢
再淋上已經撈均咗嘅芥末同醬油,
刺身全部都好新鮮👍
唔同嘅海鮮,可以食到多重口感😝
記得食到剩低3分1嘅時候可以叫師傳加湯,
師傅仲會問加唔加飯,
不過本身個飯嘅份量已經好多,所以就冇特別再加飯
鯛魚湯熱辣辣,好香濃嘅鯛魚味😋
由於加左柚子皮,令湯底更香,更鮮甜🥳
2個食法都好味!
➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)

➡️ 整體評價: 海鮮好新鮮,可以食到魚生嘅原汁原味🤤唔同嘅材料夾埋一齊會食到多重口感,一丼二食嘅食法好特別,一定要嚟試吓🥰
➡️ Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
2023-08-18 118 浏览
日本過江龍海鮮丼專門店 - 日本橋海鮮丼 つじ半 TSUJIHAN 日本橋海鮮丼 つじ半 TSUJIHAN,日本多地人氣👍🏻高企的大排長龍店進駐香港東涌東薈城。品牌創造「一丼二食」一碗海鮮丼具有「淨食」及「湯漬飯」兩種不同食法。一丼兩食即是指先食海鮮丼,後加鮮魚高湯🥣變成鮮魚湯漬飯,一碗有2種食法!依照日本秘方,並用上數🔟公斤的新鮮食材熬製8️⃣小時所製作的鯛魚高湯 海鮮丼飯結合了京都「鯛茶漬け御膳」的特色,有不同層次的食法,店家建議3️⃣步曲食法:1️⃣前菜:首先品嚐兩片沾有胡麻醬的稚鰤魚生魚片,留下兩片稍後搭配湯漬飯;2️⃣海鮮丼飯:師傅把多款新鮮刺身打蓉搓成球狀,成個拳頭咁大,放在壽司飯上,加入海膽及魚籽上檯,客人將適量芥末拌入一旁的特製蛋黃醬油後,淋在海鮮丼上享用;3️⃣品嚐完海鮮丼太約2/3後,把剛才的2片生魚片放入,請將碗交給師傅,讓師傅淋上特製的鮮魚高湯(也可以一併請師傅添加白飯),再加上蔥未及柚子皮,變成鮮魚湯漬飯。成就了一丼兩食的特色!鯛魚高湯非常鮮味😋

2023-08-17
2023-08-15 162 浏览
因為看到雜誌的報導,放假來東涌shoppong,順道一試。座位有「說明書」,介紹食法,簡單來說,是魚生飯,吃到一半時加入魚湯,成為日本的茶漬飯。魚生飯有幾款選擇,全都屬於「碎上」類,但份量不少,在白飯上形成一座小小的魚生山。吃到差不多一半的時候,我急不及待的叫店員加湯,進行下半場的茶漬飯,要讚的是,年青的店員有禮,細心解說步驟,加入了湯之後,再在上面即場刨了些青檸皮碎在上面以提升味道,而且充滿儀式感!湯,極鮮味!問了店員,知道是鰹魚湯,反而我本人覺得因為熱湯而弄熟了的魚生不好食,覺得可以在加湯前先把魚生吃掉。
因為看到雜誌的報導,放假來東涌shoppong,順道一試。

2023-08-11
2023-08-13 159 浏览
係網上見到呢間食肆嘅報導,幾得意,所以打算搵日嚟食。今日終於有時間嚟試,午市開 11:30am。 但由於舖位好細,變相坐位少,所以好快滿座。 餐牌唔多選擇,只有梅、竹、松和特上四款。 同老公揀咗竹和松。 食法教學頭盤竹松侍應教我哋食剩 1/3 就加湯,變成湯飯食晒 😆😆😆😆😆😆飯後感: 由於魚生唔係切片,而係切粒,所以分唔到係邊款,感覺唔抵,但魚生及海膽係新鮮嘅; 另外,啲侍應好好人,好有禮貌,呢點值得讚 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
係網上見到呢間食肆嘅報導,幾得意,所以打算搵日嚟食。

食法教學

頭盤

侍應教我哋食剩 1/3 就加湯,變成湯飯

食晒 😆😆😆😆😆😆

2023-08-13
2023-08-08 1615 浏览
今日到訪一家日本過江龍餐廳,主打-飯兩吃。餐廳的裝修高雅別緻,素雅的色調,-如高級鮨店。餐牌-目了然,就係海鮮丼,分別有竹$198、 松$238和特上$298等。它們的配料相約,而特上的配料份量更多。松$238嘩!配料堆滿飯面,-如小山,有海膽、紅鱈蟹、鮭魚子、赤蝦、鯡魚子、象拔蚌、螺肉、魷魚、金槍魚和金槍魚蓉等,相當豐富!魚生味道鮮美新鮮,加上不同的魚類或貝類的口感,配上芥辣醬油,和微暖的壽司飯,真可口!吃到-半,再加上鯛魚湯又別有一番風味。鯛魚湯十分清甜,夾-口胡麻醬刺身,口感軟滑,再呷-口鯛魚湯飯,是另-鮮美清甜味道,十分暖胃,不錯。

今日到訪一家日本過江龍餐廳,主打-飯兩吃。

餐廳的裝修高雅別緻,素雅的色調,-如高級鮨店。

它們的配料相約,而特上的配料份量更多。

松$238

夾-口胡麻醬刺身,口感軟滑,
再呷-口鯛魚湯飯,是另-鮮美清甜味道,十分暖胃,不錯。

2023-08-06
2023-08-04 284 浏览
東涌人氣日本橋海鮮丼 連續6年拎到日本海鮮丼金賞 主打一丼二食 超足料海鮮丼飯 再加上鯛魚高湯 鮮味十足 之前去日本旅行食唔到 最近黎左香港 去左試試 分享番野食相紀錄 (影片可以睇番上個post).佢菜單分別有 梅 竹 松 特上 4款⭐️梅$168 材料有 金槍魚蓉 鮭魚子 貝類 赤蝦 魷魚 金槍魚等多款海鮮 望落賣相已經好豐富⭐️特上級$298主要分別會係 更多海膽 更多鮭魚子 同紅雪蟹肉客人可以跟住教學 去品嘗海鮮丼先試試魚生 配特製胡麻醬 再加上醬汁品嘗丼飯食淨3份1 果時 可以再加上鯛魚高湯加上熱湯後 柚香味 同 鮮味都出眾飯粒吸左濃郁湯汁後 的確有第二種體驗.除此之外 仲有新張限定優惠即日至9月16日 惠顧任何海鮮丼 ig發布照片 tag同追蹤 @tsujihan.hk 就可以拎到精美餐具套裝一套 我覺得好靚🙈 有興趣可以留意下#日本橋海鮮丼つじ半 #つじ半 地址:東涌新界大嶼山東薈城名店倉地庫一樓B13號舖.⭐️評分:味道:4.5/5 海鮮丼 再加高湯 鮮味十足環境:4.5/5 環境新淨服務:4/5抵食:4/5
佢菜單分別有 梅 竹 松 特上 4款

味道:4.5/5 海鮮丼 再加高湯 鮮味十足
環境:4.5/5 環境新淨
服務:4/5
抵食:4/5
Let's Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰一丼二食|足料「海鮮の山」————————————————#letsgo美食 #letsgo美食情報 #香港好去處 #香港美食 #香港 #美食 #日本橋海鮮丼つじ半 #つじ半 #一丼二食 #海鮮丼 #鯛魚高湯 #日本食材 #魚生飯 #日本美食 #東涌美食 #epicpr 於日本開業10年的日本橋海鮮丼つじ半(TSUJIHAN)首次進駐香港開設首間香港區總店,將「一丼二食」的新鮮海鮮丼飯及鯛魚高湯的原汁原味帶到香港,令獨特一丼二食文化傳遍香港。全店採用白木及石紋等大自然元素打造日本簡約自然格調,共有29座席,設有吧枱及餐桌枱,為食客提供最舒適的用餐環境。日本橋海鮮丼つじ半的「海鮮の山」丼飯採用多款不同海鮮,包括:金槍魚蓉、鮭魚子、象拔蚌、螺肉、赤蝦、魷魚、金槍魚、鯡魚子、紅雪蟹肉、海膽等 8 至 10 款豐富食材切碎再加以混合,打造成一個「海鮮の山」置於丼飯上!另外,鯛魚高湯用上數十公斤的鯛魚、各類海鮮及新鮮蔬菜,每日新鮮足料熬製 8 小時,期間不添加任何調味料,份外濃郁鮮味!日本橋海鮮丼つじ半分別有「梅」、「竹」、「松」、「特上」 4 款不同等級
Let's Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰
一丼二食|足料「海鮮の山」
————————————————

日本橋海鮮丼つじ半分別有「梅」、「竹」、「松」、「特上」 4 款不同等級的海鮮丼,大家可跟據口味選擇適合自己的丼飯
「梅」

「梅」HK$168
食材包括:金槍魚蓉、鮭魚子、貝類、赤蝦、魷魚、金槍魚等多款不同海鮮。
「竹」

「竹」HK$198
食材包括:紅雪蟹肉、金槍魚蓉、鮭魚子、貝類、赤蝦、魷魚、金槍魚等多款不同海鮮。
「松」

「松」HK$238
食材包括:海膽、紅雪蟹肉、金槍魚蓉、鮭魚子、貝類、赤蝦、魷魚、金槍魚等多款不同海鮮。

「特上」HK$298
食材包括:增量海膽、增量鮭魚子、紅雪蟹肉、金槍魚蓉、鮭魚子、貝類、赤蝦、魷魚、金槍魚等多款不同海鮮。

「一丼二食」

「一丼二食」獨特嚐鮮食法,讓客人在同一碗丼飯都可品嚐從冷到熱兩種不同食法。
食法一「淨食」:客人淺嚐兩片配襯特製胡麻醬的魚生片,再品嚐拌好秘製醬汁的海鮮丼飯,體驗食材最純鮮的味道。
食法二「湯漬飯」:當丼飯吃剩餘下約 ⅓ 份量時,店員加入來自日本的三葉芹及茗荷後,再將鯛魚高湯加於丼飯中,然後在上面加入清香的柚子皮,丼飯隨即變成鯛魚高湯漬飯!最後將預留的魚生片放入飯中,以高湯的熱力將刺身焯至微熟,令肉質更軟嫩可口。

✨為慶祝日本橋海鮮丼つじ半( TSUJIHAN )來港開業,由即日日至9月16日期間,堂食惠顧任何海鮮丼一客,並於Instgram發布海鮮丼用餐相片,標註@tsujihan.hk及追蹤tsujihan.hk Instgram專頁,即可獲贈精美「一丼二食」餐具套裝一套。
用餐优惠
試食活動
2023-07-31 232 浏览
日本東京超人氣丼飯店「日本橋海鮮丼つじ半(TSUJIHAN)」黎到香港啦!!「日本橋海鮮丼つじ半(TSUJIHAN)」係東京已經開業左10年架啦,係日本國內都有幾間分店,而香港呢間就係7月17日係東涌東薈城正式開業´・ᴗ・`「日本橋海鮮丼つじ半(TSUJIHAN)」個餐牌非常簡單,丼飯分為「梅」、「竹」、「松」及「特上」,價錢分別係$168、$198 、$238、$298,呢4個海鮮丼飯食材放面,都有些少不同,你絕對可以按照個人喜好去揀。呢間餐廳出名係在於「一丼二食」獨特食法,故名思義,就係客人用同一碗丼飯,享有兩個唔同既食飯。而呢兩個食法,都可以帶比你有唔同既享受( ̄▽ ̄)~*✍️今日,我地就點左兩個「特上」丼飯,丼飯一黎到既時候,我同朋友都忍唔著「嘩」左一聲,因為個size真係好大,賣相真係非常澎湃。而當中既海鮮包括左: 海膽、紅雪蟹肉、鮭魚子、赤蝦、鯡魚子、金槍魚蓉等等! 職員會話比你聽,當丼飯享用到三分之一左右,你就可以叫佢地加湯✍️海鮮方面,食材非常新鮮,絕對係有誠意!雖然我知海膽應該係重點,但我自己就覺得金槍魚蓉更為出色🥰✍️而加湯方面,職員介紹個鯛魚高湯係用足8小時去熬製,所以

✍️而加湯方面,職員介紹個鯛魚高湯係用足8小時去熬製,所以飲既第一啖已經覺得好鮮甜,絕對feel到係有heart 😍
Overall ,我自己就覺得「日本橋海鮮丼つじ半(TSUJIHAN)」都係不錯既選擇,如果黎開東涌都係值得一試👍
🔴由2023年7月17日至9月16日期間,凡堂食惠顧任何海鮮丼一客,並於Instgram發佈海鮮丼用餐相片、標註@tsujihan.hk及追蹤Instgram專頁,即可獲贈精美「一丼二食」餐具套裝(一套)!
(😭好可惜,今日去到員工話已經送晒啦)
🌟設有10%服務費
📍店名: 日本橋海鮮丼つじ半(TSUJIHAN)
📍地址: 東涌達東路20號東薈城名店倉B1樓B13號舖
2023-07-30
「特上」
週末去東薈城,當然要去嘗新。午餐時間這裏已經有不少人排隊等候,但並不算非常擁擠。不過,也有一些食客看到人龍後中途放棄了。不過,我喜歡這家店的門面和內部設計,簡潔而清雅。而且,店員在排隊時已經遞上餐牌,加快了進店的流程。餐單只有四種海鮮丼,按照食材和份量的不同分為梅、竹、松和特上四種。每一種丼飯都配有鯛魚刺身和前菜,非常容易理解和選擇:- 梅 (三文魚子、赤蝦、象拔蚌、螺肉、魷魚、鯡魚子、金槍魚蓉、金槍魚)- 竹 (梅 + 紅雪蟹肉)- 松 ( 竹 + 海膽)- 特上 (松 的升級版, 增量海膽及三文魚子, 待應生介級約增量三倍) 我很幸運地被安排坐在吧台,可以觀賞師傅料理的過程。最吸引我目光的是那座魚蓉山,師傅精心堆砌,然後再倒上海量的三文魚子,頓時成為一座火山,看着三文魚子將熔岩一般流下來,賞心悅目。我點了 竹 這款海鮮丼。先品嚐其中兩片鯛魚刺身,加上了胡麻醬,但胡麻醬的味道過於濃郁,蓋過了魚生的鮮味,個人不太喜歡這樣的搭配。之後,我將海鮮山鋪平在飯上,再將芥末加入醬汁中攪拌均勻,然後由內至外塗在飯上。這個過程非常有趣。起初,我以為裡面的海鮮太多,吃不出各種不同的味道,但仔細咀嚼後,

餐單只有四種海鮮丼,按照食材和份量的不同分為特上四種。每一種丼飯都配有鯛魚刺身和前菜,非常容易理解和選擇:
- (三文魚子、赤蝦、象拔蚌、螺肉、魷魚、鯡魚子、金槍魚蓉、金槍魚)
- (梅 + 紅雪蟹肉)
- ( 竹 + 海膽)

鯛魚刺生

之後,我將海鮮山鋪平在飯上,再將芥末加入醬汁中攪拌均勻,然後由內至外塗在飯上。這個過程非常有趣。起初,我以為裡面的海鮮太多,吃不出各種不同的味道,但仔細咀嚼後,發現每一種海鮮都帶出了不同的口感和味道,例如象拔蚌的爽脆口感。可惜的是,我並沒有能夠品嚐出蟹肉的味道。不過,整體而言,這道竹海鮮丼非常鮮美,份量也十分足夠。

一丼二食
當我吃到剩下三分之一左右的時候,我請師傅加上了鯛魚湯。值得一提的是,在這個過程中,我對衛生流程有一些疑問。師傅直接用飯勺將飯加入到我已經吃過一半的丼飯中,這讓我有點擔心衛生問題。另外,由於我坐在近門口的位置,師傅的水盆就在那裡,有一次當師傅打開水龍頭時,我能感覺到水珠飛濺到我的臉上,這讓我覺得不太衛生。

至於鯛魚湯的味道,非常濃郁,師傅加上柚子皮,使湯的味道更清新,也能中和掉一些腥味。湯和飯非常搭配,令整道菜更加完整。

總的來說,這裏的海鮮丼是美味的選擇。雖然有些小問題需要改進,例如衛生流程和座位位置的水盆問題,但整體而言,食物的味道鮮美,份量也足夠。如果來這裡一試,記得避開近門口的吧枱位置,以免受到一些衛生問題的困擾。這裏很適合享受一頓美味的海鮮丼,作血拼過後的完美結束。
2023-07-29
一丼二食
2023-07-24 337 浏览
環境新淨,海鮮丼有 特上,松,竹,梅 可選擇,但機本係同一堆海鮮加加減減。試咗梅再加海膽(分開另一小碟上,之後自己加返落D魚生頂度)。一開始會俾碟sashimi 做前菜配以胡麻醬,廚師無介紹係邊隻魚,個樣同食落似係油甘魚。白飯份量正常,飯底偏硬同凍。海膽唔夠鮮味。飯裡面D金槍魚雖然已切成細小一粒粒,但食落有筋整體個飯同個前菜差唔多味,都係胡麻醬個味,完全食唔到咁多款海鮮嘅鮮味,同喺築地食過嘅魚生飯差好遠... 好彩食食吓(佢哋建議剩三分一時)個廚師會主動幫你加D秘制鯛魚湯變做湯飯,仲會問要唔要加白飯(咁難食仲要加?唔好啦掛)。最後係因為D湯救返個飯,變做湯飯後覺得好食咗總結呢個價錢偏貴,試一次就夠
總結呢個價錢偏貴,試一次就夠

2023-07-24 390 浏览
見有日本過江龍到港🥰,賣點係“一丼二食”見唔使排隊即管去試下。餐牌得4款揀,啱曬有選擇困難症嘅人😆😆門面同環境都好簡約日本Feel,感覺都舒服。揀咗「松」丼$238試下,上菜速度快可能係得4~5張枱客關係😅。餐匙羹幾靚,有日本高級餐廳感覺(加分👍),前菜有一小碟昆布醃漬嘅薑,有別於一般壽司薑 (加分👍👍) ,上菜前會比一碟4片嘅油甘魚,侍應(瘦瘦嘅男仔)會教你點樣食個丼先係最好,佢講解得都好溫柔算細心(再加分👍👍👍)食到1/3左右就可以搵佢哋幫手加湯(二食)。丼上面全部都係各類魚蓉/刺身再配上兩舊海膽,賣相都👌不過不失。第一啖當然係食海膽先啦,顏色係偏深色嘅海膽,唔係好甜但可接受👌。魚係食得出算新鮮,不過個人認為,各類魚都唔係好大舊,似魚蓉口感,所以食唔出各種魚嘅獨特味道,唔係「嘩,好好味,好新鮮呀…!」果隻感覺😅😅。食到差不多叫個哥哥仔幫手加湯,佢會拎走個碗加湯,返嚟會加啲三葉芹再即場磨柚子🍋皮落個碗度,磨果時已經聞到好香🍋味(個人好鐘意柚子)所以即刻又加分😂😂(👍👍👍👍)啖湯係鯛魚高湯,加埋兩片食淨嘅油甘魚同有剩嘅魚蓉,二食反而好食過一食😋😋。後記:服務除咗個哥哥仔比較細心外,另外

後記:服務除咗個哥哥仔比較細心外,另外兩位姐姐仔每人叫咗一次斟黑豆茶,轉頭都唔見人(當時都係得4枱客,可能新開未適應工作環境。。😅)再叫個哥哥仔佢都係唔記得,不過再叫佢都講唔好意思👍
另外可以加湯時,可以免費要求加飯,不過只係三啖左右份量😅😅

總結:如果呢個價錢/質素,唔使排隊試吓無防,但未必會特登再嚟食。食物/環境都算係中上嘅評分,未算非常特出。

2023-07-24 1747 浏览
日本過江龍「日本橋海鮮丼つじ半」開築通香江之路,香港多了刺身山和鯛魚漬飯高湯兩景點。在商場地庫超市旁,小店式。 一丼二食令人滿足賞、吃、玩三個願望。如人生有一當二食:擔當、硬食、食力。 丼分梅、竹、松、特上四級,如社會,如職場,如人生。梅要傲雪,竹才可清雅,松立高崗……。 丼是海鮮山,把吞拿魚、赤蝦、魷、紅雪蟹肉……千刀萬剮。從下望,丼是刀山,從頂觀,是圓月。 我嚐試了具有海膽、鮭魚子、紅雪蟹肉、金槍魚蓉、鮭魚子、象拔、赤蝦、魷魚和金槍魚的「海鮮之山:松」($238)。 丼!丼!「遊戲」開始。「遊戲」規則如下:1️⃣先品嚐、鮮品嚐。先吃小碟子前菜,清潔味蕾。食配上特製胡麻醬的2片稚鰤魚魚生。魚生在醬料的配搭下,濺發麻香味,升鮮,如16歲青驕。 2️⃣硬食以「硬食」的方式,享用首3份之2的魚生飯丼,從山頂傾下芥辣豉油,「攀山」感受九鮮魚生最純粹的鮮味,軟韌適中,有魚米之脂,有芝麻粒之香。食友的「特上」丼只是多些海膽、鮭魚子,山海拔相差不大(下圖)。 紅雪蟹肉和金槍魚蓉滿山都是。觀師傅砌山(上圖),是先下如兵乒乓球的海鮮球,是性價比高的制高點。「梅」丼正是缺少紅雪蟹肉(下圖)。 鮭魚子特別橙紅晶剔
在商場地庫超市旁,小店式。

一丼二食令人滿足賞、吃、玩三個願望。
如人生有一當二食:擔當、硬食、食力。

丼分梅、竹、松、特上四級,如社會,如職場,如人生。
梅要傲雪,竹才可清雅,松立高崗……。

丼是海鮮山,把吞拿魚、赤蝦、魷、紅雪蟹肉……千刀萬剮。

從下望,丼是刀山,從頂觀,是圓月。

丼!丼!「遊戲」開始。
「遊戲」規則如下:

1️⃣先品嚐、鮮品嚐。

2️⃣硬食

紅雪蟹肉和金槍魚蓉滿山都是。

「梅」丼正是缺少紅雪蟹肉(下圖)。

鮭魚子特別橙紅晶剔,如山藏紅寶石,是鎮店之寶。

下次可考慮加38元「紅寶石」。

魚生加飯,無比浪漫。

海珍寶盒,有味燦爛。

邊食邊欣賞日本著名室內設計師齋藤寧設計的簡約自然格調,白木、石紋與翠竹和黑石協調。

3️⃣鯛魚漬飯
放回餘下魚生,餘生迎接高潮水到。
示意侍應加入三葉芹、茗荷、柚子皮,與以數十公斤的鯛魚、配以各種海鮮及蔬菜煲製的鯛魚高湯,一如京都兩食法,讓丼飯化身鯛魚高湯漬飯。這樣,大家便能一次過體驗到兩層次不同感覺的魚生丼飯。

高湯鹹度偏低,但有著濃濃的鯛魚味,不熱燙,伴著魚生飯吃,鮮味足而仍有麻香。
而湯漬飯在即刨的柚子皮配合下,帶出隱隱一點酸味,鹹、酸交融,魚生湯飯予人別店所無的口感。

店子善於說自己故事:一丼二食、刀山湯海、紅寶石、梅竹松、九鮮薈、三葉芹、海鮮珠寶盒,聚焦亮點,充滿儀式感。

餘生是說唱自己故事:一心萬用、刀山火海,梅時求竹,松高處望,圓月無缺。

松山圓月,餘生所求!

一下下尋寶疊高,一口口嚐鮮嘗先。水到池成,俯望圓月。
  • 海鮮之山:松
2023-07-21 465 浏览
之前去日本個frd介紹話依間好食, 去日本無時間食😪 咁arm番到hk見到佢係hk開需然東涌係遠啲, 不過都要去試試嘅Menu得幾樣嘢, 每一個丼已經include四塊sashimi同埋最後鯛魚湯叫咗個松 $238啲三文魚籽偏細粒, 吞拿魚蓉正常味無咩特別, 海膽唔算鮮甜, 蟹肉基本上食唔到, 飯好多食到淨低3分一可以叫佢加湯做兩食總括黎講:味道:🌟🌟/5環境:🌟🌟🌟/5服務:🌟🌟🌟🌟/5抵食:🌟🌟/5

需然東涌係遠啲, 不過都要去試試嘅

叫咗個松 $238

食到淨低3分一可以叫佢加湯做兩食

總括黎講:

味道:🌟🌟/5
環境:🌟🌟🌟/5
服務:🌟🌟🌟🌟/5
抵食:🌟🌟/5
返工既日子通常都係東薈城食lunch, 早排就已經知會有呢間日本橋海鮮丼, 同同事一早mark實要黎試新野!呢間日本橋海鮮丼つじ半(TSUJIHAN)餐牌好簡單, 只有4款海鮮丼同埋幾款日本飲品, 少D選擇快D決定都係好事! 我試左【松】 有紅鱈蟹肉, 鮭魚子, 赤蝦, 鯡魚子, 象拔蚌, 螺肉, 魷魚, 金槍魚同埋金槍魚蓉, 海鮮丼賣相非常澎湃, 實物同menu相一樣, 都係咁足料, 而且非常鮮味! 隨海鮮丼原來附有前菜, 職員會非常專業地講解建議食法, 亦就係呢間店既主打「一丼二食」! 職員介紹個湯係沿用日本秘方, 每日用大量鯛魚同其他食材新鮮熬製, 成間舖頭都充滿陣陣鮮魚湯既甜味, 海鮮丼食到2/3可以叫職員加湯, 將熱湯加入魚生飯, 即時變湯漬飯! 另外每張枱都有個牌提你個建議方法, 非常細心!

另外每張枱都有個牌提你個建議方法, 非常細心!

2023-07-20
  • 「松」海鮮丼