2023-12-11
今日個周末跟老公到東薈城行街,行經見到呢間日本餐廳門面很日式,再看看餐牌發現是食丼飯為主的,看到食物都相當唔錯,所以就來幫襯呢間日本過江龍~日本橋海鮮丼。一進到餐廳內,十分簡潔,而且仲可以清楚望到師傅準備食材及食物,好吸引呀。看看餐牌,餐牌有提供幾款唔同丼飯,分別有梅、竹、松、特上。每一款都有不同的魚生食材,總會有一款岩自己的。首先店員為我們送上鯛魚刺生,並跟我們說可先食兩片,可留下兩片鯛魚稍後混入高湯來食。鯛魚刺身啖啖肉,又鮮甜又有質感,好正。我們點了一客梅丼和一客特上丼。梅丼的魚生食材有鮭魚子、赤蝦、鯡魚子、象拔蚌、螺肉、魷魚、金槍魚、金槍魚蓉。滿滿不同的食材,顏色鮮艷,食材又新鮮,好吸引。另外一款特上丼的食材有海膽、紅鱈蟹、鮭魚子、赤蝦、鯡魚子、象拔蚌、螺肉、魷魚、金槍魚、金槍魚蓉。十分豐富十分吸引。不論點邊一款丼飯,賣相跟食材都是鋪得滿滿的。看到滿滿的魚生放置於飯面上,相當吸睛。首先我們先吃一啖魚生,魚生又鮮甜又爽口,好正,而且混和左唔同款既魚生,口感好有層次,正。之後再慢慢混入醬油,由內以外慢慢打圈的混入醬汁,再慢慢加以拌勻。真係又香又吸引,啖啖都吃到魚生跟飯,好滋味。店員跟
鯛魚刺身啖啖肉,又鮮甜又有質感,好正。
我們點了一客梅丼和一客特上丼。
滿滿不同的食材,顏色鮮艷,食材又新鮮,好吸引。
十分豐富十分吸引。
不論點邊一款丼飯,賣相跟食材都是鋪得滿滿的。
看到滿滿的魚生放置於飯面上,相當吸睛。
店員跟我們說留返大約1/3 的飯,便可以加入餘下的鯛魚刺身和高湯。一丼二食十分特別呢。
當我們示意後,店員為我們添上了高湯,高湯的熱力把鯛魚刺身都加上了熱度,令魚身口感都大不同,完全是另一種口感同味道,非常之特別同好味呀。因為高湯好濃郁,魚味香濃,豐厚,一啖湯內有齊湯飯、魚生粒、魚片,味道又好味又吸引,真係好好味。
好欣賞呢款一丼二食既魚生丼,一次過可以滿足兩個不同既口感同味道。
食飽飽就食埋個甜品~宇治抹茶布甸佐紅豆。相當美味,上面鋪滿了又香又濃既抹茶粉,中間的布甸又creamy又好味,啖啖都好吸引呀,當加上了紅豆後,紅豆香甜軟綿綿,好滋味。好喜歡這客甜點呀,充滿日本風情。