2024-01-10
打邊爐時,啱啱開爐就已經飄嚟一陣陣胡椒豬肚湯嘅香氣😋。喺寒冷嘅夜晚🌙,一碗辛辣嘅胡椒豬肚湯就啱哂,暖笠笠嘅湯底正喺煲入面噴薄欲出💨,好似話嚟緊嘅火鍋煮嘢實會美味非常。胡椒豬肚湯嘅湯底深得我心❤️,正正係辣到啱啱好嘅程度,唔會辣到食唔落嘅地步,亦唔會淡到無味。胡椒嘅辣味同豬肚嘅鮮味互相融合🤝,飲一啖就令人覺得整個人都活過嚟👍。仲有,啖啖嘅豬肚都係煮得剛剛好,腍滑唔柴,啖啖都爽口😋。配搭上啲青菜🥬同埋海鮮🦐,個個品嘗過嘅人都讚唔絕口👏👏。總之,打邊爐嘅時候,胡椒豬肚湯嘅湯底絶對係硬菜之一✨,每一啖都係滿足嘅享受😌。飛驒和牛西冷牛肉味非常濃郁,比一般嘅和牛更加濃郁,油花分布非常平均,油香十足,薄切得岩岩好,淥一淥啲油香滲晒出嚟,打邊爐既高級享受😎海鮮珊瑚蚌爽嫩有嚼勁,鮮甜爽彈,為成個湯底增添鮮甜度!廣島刺身蠔又係另一新鮮既海鮮,肥美飽滿淥完都係脹卜卜,無縮過水咁樣,豐滿既口感🤩蔬菜娃娃菜好新鮮,未淥已經睇到好爽脆,淥完之後亦都好清甜,食到娃娃菜嘅清甜味,係新鮮嘅菜菜獨有嘅鮮甜味🤓