2021-05-16 48 浏览
又到搵食時間,剛巧經過呢間餐廳,見到門口櫥窗好有外國feel,好寫意。餐牌d嘢都ok,所以就同老公入左去。小店裝修以木為主,裡面就係“木船”嘅環境。木頭上滿佈唔同嘅色彩,好colorful,牆身仲有一幅手膾得意嘅卡通畫。另外一d角落同掛畫,就係佢哋嘅店名 “木船”為主題。睇到餐牌價錢就覺得好抵食,呢度以定食為主,每個餐都會跟有一個湯,三小食,一個主食同埋飲品。三小食分別係雞卷,雞蛋沙律同埋朱古力麻糬。雞蛋沙律埋啲沙律醬,甜甜地。雞卷入口仲係熱嘅,鹹鹹地。朱古力麻薯,唔太甜,都幾好。我叫左個招牌燒豚肉飯,上面全部鋪滿青木瓜絲,個樣好吸引。青木瓜絲爽口,帶微酸同微辣,仲夾住左一d芝麻,好香。燒豚肉厚薄適中,豬味濃,燒過嘅豚肉好香,咬落去肉汁滲出黎。食到中間先知道原來仲有隻溫泉蛋,真係有啲驚喜。唔好睇少呢度d飯,無論豚肉同飯都好多。呢個餐跟咗冬陰功湯,味道酸酸,食唔到辣嘅人就會覺得比較辣。老公就叫左個餐係汁燒安格斯牛肉飯配溫泉蛋,安格斯牛肉切得薄薄,塊牛肉吸曬啲汁,覺得有啲似牛肉乾味道,入口每啖都充滿燒汁。溫泉蛋亦煮得剛剛好,蛋汁流曬落去飯嗰度,好好食。呢個餐就跟咗肉丸扎肉雞湯,個湯味道清淡

老公就叫左個餐係汁燒安格斯牛肉飯配溫泉蛋,安格斯牛肉切得薄薄,塊牛肉吸曬啲汁,覺得有啲似牛肉乾味道,入口每啖都充滿燒汁。溫泉蛋亦煮得剛剛好,蛋汁流曬落去飯嗰度,好好食。呢個餐就跟咗肉丸扎肉雞湯,個湯味道清淡, 肉丸味濃,清清地幾好。
呢d咁熱嘅天氣,緊係要叫凍飲。我哋叫左兩杯凍泰式奶茶,呢個係泰國茶膽,奶味濃,入口比較滑,仲好冰凍,即時解hot。
2021-05-15
2021-05-08 72 浏览
好開心餐廳的晚市堂食終於開返了雖然去唔到我最鍾意嘅泰國旅行🧳但放假就同朋友去食泰國菜去懷緬下去泰國旅行成日食嘅粉麵一坐低見到木船精選定食套餐好抵食有成15款選擇而且定食類仲配以餐湯同埋小食真係夠晒豐富飽肚啊我點選了我最喜歡吃的香葉肉碎飯配黑椒雞鎚定食另外再加左一個鮮甜嘅椰青酸酸甜甜的冬陰功湯夠晒開胃呀小食嘅雞卷炸得好香脆可口少食多滋味另外還有酸酸辣辣的黑木耳以及一件甜點香葉肉碎的份量都頗多而且辣都度唔算太辣還有面頭的雞蛋是半生熟的可以撈埋白飯一齊食朋友就order了Jumbo木船湯河同人哋都話好有份量好豐富我哋兩個人食買單都只係$200多啲每人平均消費$100左右泰國菜來說性價比很高呢
好開心餐廳的晚市堂食終於開返了

我哋兩個人食買單都只係$200多啲
每人平均消費$100左右
泰國菜來說性價比很高呢
2021-04-27 83 浏览
今日同朋友約左去大埔買野大家都想食完野先再行街 同埋大家都想食泰國菜 就搵左呢間餐廳試下我地好早食 所以就唔洗等位餐廳嘅裝修都幾有特色有船嘅裝修同埋佢掛左好多繩索 令人真係置身係船到咁Menu都有好多選擇 我地叫左兩個主菜同兩款小食 份量都大 我地都食到好飽小食叫左黑椒蒜香雞鎚同泰式魚餅雞鎚好入味 食落有蒜味 好食魚餅好彈牙 點埋個辣雞醬更加好食主食叫左招牌燒豚肉飯定食同泰式黑豚肉炒河招牌燒豚肉飯定食個定食好豐富 除左個飯 仲有湯 蛋沙律 魚餅 同Brownie 燒豚肉上面係青木瓜絲 辣辣地 好食又開胃燒豚肉燒得岩岩好 飯入面有d汁 青瓜絲加豚肉同飯一齊食好好食黑豚肉炒河個炒河好多料 有黑豚肉有蛋有蔬菜而且炒得好有鑊氣 又唔會好似出面炒牛河個種油好食野飲就叫左杯凍柚子蜜同熱薑蜜個熱薑蜜有好多薑 好有薑味如果冬天飲 飲完一定好暖
今日同朋友約左去大埔買野

好食

野飲就叫左杯凍柚子蜜同熱薑蜜
個熱薑蜜有好多薑 好有薑味
如果冬天飲 飲完一定好暖
本身想食附近另一間泰菜,不過兩者相比,呢間真係抵食太多,晚市有套餐之餘,仲要唔駛加一,真係跑贏成個身位!! 之前已經食過佢既LUNCH,感覺唔差,炒麵有鑊氣,不過調味就重手得制。事隔幾個月,未知有無改善呢?!星期五晚上6點半到達,由於附近真係太多食肆,所以即使到左晚市時間都唔駛等位可以直入;由於太肚餓,所以點左個飯,另外,見加配小食既價錢實在太親民,所以加左兩個小食。我今次點左餐廳人氣之選----招牌燒豚肉飯定食 $88每個定食都會包三款小食,今日係麻辣雲耳、炸魚肉卷(應該係,我食唔出係乜,味道一般)、朱古力蛋糕(朱古力味濃,內有朱古力粒)。除左小食外,仲會有個餐湯同餐飲,餐湯我揀左冬蔭功湯。呢個又係好好味,夠酸、夠辣、夠椰,只能說「佢係我杯茶!!」。輪到主菜-----豚肉飯果然名不虛傳,真係好好味!! 青瓜絲、豚肉、飯既份量都好多!! 中間仲有一隻流心蛋,真係好豐富!!豚肉入口酸酸甜甜,辣味慢慢滲出,重點係燒豚肉仲有一陣陣燒香味!! 肉質唔係肥豚,所以偏乾身,但我就係中意食呢D,食哂都唔覺膩。友人就點左----汁燒安格斯牛肉飯配溫泉蛋定食 $88呢個飯同豚飯相對就無咁震撼,不過由側面

我今次點左餐廳人氣之選----
招牌燒豚肉飯定食 $88

套餐小食

招牌燒豚肉飯定食

輪到主菜-----豚肉飯果然名不虛傳,真係好好味!!

友人就點左----
汁燒安格斯牛肉飯配溫泉蛋定食 $88
汁燒安格斯牛肉飯配溫泉蛋定食

汁燒安格斯牛肉飯配溫泉蛋定食

呢個飯同豚飯相對就無咁震撼,不過由側面圖睇,佢既肉量其實都唔少,賣相亦好靚仔。係咪安格斯牛我就試唔出,因為醬汁太多,多到食唔出牛味,而且食落好鹹,真係好鹹!!

小食點左雞全部都雞-------水牛城雞翼$32、黑椒蒜香雞搥$26

水牛城雞翼$32、黑椒蒜香雞搥$26

前者一客有兩串,每串有兩隻;雞翼先劏開,再用竹籤串住黎炸,唔怕中間位唔熟。熱辣辣上枱,香氣迫人,趁熱食肉質嫩滑多汁
,味道唔會太辣,中意雞翼既朋友可以試。
後者都係炸到金黃,偏重蒜味,肉質正常,無特別嫩滑感,勝在性價比高,$26有四隻!!

咁樣食法人均都只係$120,兩個大食鬼都飽到上心口,性價比真係好高!!
下次黎既話,想試佢既冬蔭功湯河。
2021-04-16
2021-04-19 49 浏览
見到門口有人排隊,估計食物都唔會差,所以就決定入去幫襯吓~睇MENU見到好多種類既ITEM,可以滿足唔同口味既客人,抵讚!裝潢如其名「木船」,好似置身於船裡面咁,都好得意~另外,外賣單都接唔少,勁在堂食都唔洗等好耐!每個餐都有前菜、湯及甜品,認真豐富!個重點係,味道出色,特別係朱古力甜品~JUMBO木船湯河~叫得JUMBO都預咗份量大,但都比預期中大碗,當中有多款丸、雞絲、牛腩、豬肉片.......等等,應有盡有,真係過足口癮,而湯底都好濃郁,YUMMY YUMMY!招牌燒豚肉飯~面頭有大量青瓜絲,酸酸地又辣辣地好開胃呀!另外,燒豚肉片都用上濃厚醬汁,每片都咁惹味,重點係內藏溫泉蛋,蛋黃既香味撈埋醬汁及飯粒,美味程度真心可達至頂級。青檸梳打及咸檸七~梳打水同7UP都係原枝上,夠哂氣,各款平均都可以成為1.5杯飲品~食到呢個份量同質素都係呢個價錢,超級抵食呀!

裝潢如其名「木船」,好似置身於船裡面咁,都好得意~

另外,外賣單都接唔少,勁在堂食都唔洗等好耐!

食到呢個份量同質素都係呢個價錢,超級抵食呀!
2021-04-19 34 浏览
Weekend梗係要食返個靚lunch啦~想食啲開胃嘅野,所以揀咗呢間泰國粉麵。係出面嘅餐牌見到價錢都幾合理,都好多人食,決定一試。佢地嘅招牌菜式係燒豚肉飯,88蚊包埋湯、小食同野飲。仲叫咗個汁燒安格斯牛肉飯配溫泉蛋,同樣係88蚊嘅定食。定食嘅湯可以揀冬陰功或者肉丸扎肉鮮鷄湯,冬陰功湯椰奶味比較重,幾好飲。肉丸扎肉鮮鷄湯就偏鹹咗啲,味道麻麻地。燒豚肉飯個造型都幾靚,上面堆咗好多青木瓜絲,仲有好開胃嘅泰式酸辣醬汁。燒豚肉都有泰式酸辣醬嘅味道,再mix埋燒汁,個味道好特別,清爽開胃!原來燒豚肉飯都附送咗溫泉蛋,撈飯食一流!汁燒安格斯牛肉飯就無青木瓜絲同酸辣醬汁,所以牛肉味比較突出,都非常香嫩!定食包埋三個小食,有木耳、炸丸同一舊朱古力小蛋糕,水準都唔錯。
2021-04-10
  • 燒豚肉飯,
  • 汁燒安格斯牛肉飯
2021-04-19 30 浏览
Delicious Tom Yum soup and Hainan chicken! Soup is not too spicy, but tasty and well balanced seasoning which won’t be too salty. The oil rice is soft and chewy with nice texture. The pork rice is the signature of the restaurant and literally a must try dish! Coconut is fresh and juicy. After drinking, it’s also a good option for dessert. The salty lime 7up is also a perfect match for the food. Overall I would recommend this restaurant as the food quality was good with reasonable price!
2021-04-02 64 浏览
放假前一晚,當然要出街食好野啦(其實係懶得煮😝)今次又黎番年幾前食過既大埔木船、性價比超高👍🏻餐廳既環境配合店名,以木船做主題另外,餐廳既防疫措施都做得唔錯,距離控制十分好,抵讚👍🏻👍🏻Menu方面,可能係疫情啦,客人明顯少左,所以相比起之前,餐牌上既選擇係少左既,但依然夠食的今晚點左個招牌燒豚肉定食($88),白汁忌廉雞皇焗飯($56)、芝士蘑菇雞翼3件($28)豚肉飯上鋪滿左大量青木瓜絲,非常爽脆,酸酸甜甜,十分開胃👍🏻定食仲配埋雞卷2舊、冬蔭公湯(或雞湯)、朱古力小蛋糕同埋木耳沙律豚肉塗上燒辣醬汁,肉嫩多汁,啲肉都無燒到好乾,但食食下都幾辣,唔食辣既人要小心!另外,啲燒汁滴哂落飯個度,一啖肉一啖飯,咪話唔正🤤🤤但飯量好多,如果女仔黎食,可能要帶多個朋友黎另外,飯入面仲有隻「隱藏的蛋」,溫泉蛋來的😆冬蔭公湯果然無揀錯,椰白、香矛味特重,仲有菇一齊煮,又夠辣夠酸夠熱,正👍🏻👍🏻🤤另外,白汁忌廉雞重焗飯,雞好大舊,汁好多,洋蔥都好多,仲有啲芝士多到可以拉絲🤤好邪惡,但我鐘意芝士蘑菇雞翼,燒得好焦脆,另外,同個名一樣,多芝士多蘑菇,足料到爆🤤🤤最後,叫左椰青黎飲(+$25),清甜冰鎮,今
放假前一晚,當然要出街食好野啦(其實係懶得煮😝)
今次又黎番年幾前食過既大埔木船、性價比超高👍🏻

餐廳既環境配合店名,以木船做主題

另外,飯入面仲有隻「隱藏的蛋」,溫泉蛋來的😆

最後,叫左椰青黎飲(+$25),清甜冰鎮,今日咁熱,飲完好左上左

整體食物糧十分「驚人」,但價錢好親民,食物質責中上,食到泰國家鄉既味道
另外,環境舒服,座位距離做得好好,侍應有禮,值得去食👍🏻👍🏻但最好叫多啲人去啦食,一個人驚食唔哂😝

2021-04-01 40 浏览
星期日的晚上,我和朋友思索了一會兒吃什麼,最後決定在太和這家名為木船的餐廳進食晚餐。餐廳環境顧名思義以木為主,本以為是吃泰國和越南菜,但餐牌的選擇比我想像中還要多,竟然有滑蛋鰻魚飯。雖然如此,我最後還是選擇了招牌燒豚肉飯。不得不說,飯的份量十分驚人,作為朋友公認的大胃王,我竟然也吃不完一個定食套餐(雖然我還吃了一點菜和兩件香甜庶蝦),所以還是建議大家如果人多分享就好了,避免浪費食物喔。而我朋友則選擇了香葉肉碎飯配脆脆雞翼和泰式奶茶,味道都不錯呢!當然作為椰青忠實粉絲,只要它存在在餐牌上,我就不可能選擇其他飲料,幸好他的椰青10分新鮮味道清甜,椰肉嫩滑。總結而言,這是一頓味道不錯的晚餐,味道偏向重口味,炸物香脆可口,有機會的話會再來呢!
2021-03-30 31 浏览
難得入大埔踩下單車,所以Dinner都係呢邊食算 !不過估唔到又食到間唔錯既餐廳。晚餐都係以SET 為主,都幾抵食。有個主食,3款小食,湯同埋野食。我就叫左個香葉肉碎飯配雞翼2隻,湯就簡左冬陰公湯。小食係有brownie,吞拿魚同埋雞卷。個飯都相當大碗,肉碎用左好多羅勒葉,好香。雞翼大件到似雞搥,而且本身已有調味。另外,朋友就叫左個豚肉飯,厚切的豚肉配埋海量的青木瓜絲,好解膩。小食都幾唔錯,連甜品都有,好滿足。另外,叫左個泰式炒通菜,呢個都幾辣下架! 但好惹味。追加左款小食都係加廿幾蚊,叫左個蔗蝦,有4件,炸得幾脆口。野飲方面,叫左杯泰式奶茶同椰青。泰奶茶味出,而且夠甜,好鐘意! 下次再黎大埔,都會想再encore呢到 !
我就叫左個香葉肉碎飯配雞翼2隻,湯就簡左冬陰公湯。
2021-03-21 91 浏览
今日同男朋友踏完單車到大埔 男友好想食泰國野 一search 就搵到呢間餐廳睇到d 食評同d 食物相 感覺都好高質!就決定行遠少少食好野入到店內環境都好舒服 小店感覺踏單車後緊係飲下d 凍野,我叫左鹹檸七,男友就叫青檸梳打☺️都好不錯!因為好肚餓都叫左d 小食 呢個水牛城雞翼好出色,辣辣地 仲叫左泰式鳳爪講到泰式鳳爪,我無論去到邊一間泰式餐廳,都會叫泰式鳳爪我最鐘意係呢間店d 菜有用心 好多料 👏🏻👏🏻男友食招牌燒豚肉飯,真心出色一食,我男友個胃好似開左制咁係咁食 停唔到🤣我都試左肉,真係好好味,尤其係d 燒汁,撈埋d 飯食好美味。勁多料!女仔食應該食唔晒😂😂😂我就叫左汁燒安格斯牛肉飯❤️都好好食 每舊肉都燒得好香,食落好似係炭火燒既感覺!同埋每個定食都有湯同小食,真係勁豐富,食到我勁飽😂😂😂最鐘意有場溫泉蛋撈飯估唔到呢間咁抵食!真係做完運動後行過黎食都好值得!仲要係食到我地兩個個肚漲住走😂下次會再黎食推介推介

入到店內環境都好舒服 小店感覺

鹹檸七
青檸梳打

水牛城雞翼

因為好肚餓都叫左d 小食 呢個水牛城雞翼好出色,辣辣地

泰式鳳爪

仲叫左泰式鳳爪
講到泰式鳳爪,我無論去到邊一間泰式餐廳,都會叫泰式鳳爪
我最鐘意係呢間店d 菜有用心 好多料 👏🏻👏🏻
招牌燒豚肉定食

男友食招牌燒豚肉飯,真心出色

勁多料!女仔食應該食唔晒😂😂😂
汁燒安格斯牛肉飯
同埋每個定食都有湯同小食,真係勁豐富,食到我勁飽😂😂😂

最鐘意有場溫泉蛋撈飯

推介推介
2021-03-21
招牌燒豚肉定食
汁燒安格斯牛肉飯
2021-03-14 951 浏览
今次試吓一間大埔都幾多人排隊嘅餐廳😇CP值都幾高幾抵食☺️所有定食都可以選擇1. 🔥冬陰公湯/🐥肉丸扎肉鮮雞湯 +2. 🍢三色小食一份+3. ☕️飲品聽落都覺得好豐富🤪.滑蛋燒鰻魚大碗飯(定食) $88鰻魚份量都好大😍燒得非常香口🤤🤤配上幼嫩滑蛋和鰻魚醬汁 相當滋味😋.🍱招牌燒豚肉飯 $88果然名不虛傳!豚肉燒得香脆可口🥳很有日式串燒風味🤪😚豚肉厚薄適中 配上秘製醬汁 再配上青瓜絲微微辣 配埋流心溫泉蛋 非常開胃😌.🔥冬陰公湯冬陰功湯辣辣酸酸地非常開胃椰香味濃郁🔥😋.🐥肉丸扎肉鮮雞湯鮮雞湯味道相對冬陰功湯較為清淡但都有淡淡的雞味 相當清新🌿.三色小食有鹹點有甜點😛鹹點有炸肉丸,肉丸炸得香脆 咬落有肉汁 非常juicy😇吞拿魚沙律🥗 配上檸檬汁非常特別🤤朱古力布朗尼蛋糕🍫 朱古力味濃郁中間仲有粒粒朱古力 非常有口感😛.另外仲叫咗個黑椒蒜香雞鎚四件 $26黑椒蒜香味濃郁 雞鎚炸得香口 啖啖肉 但略為鹹咗一啲😂
今次試吓一間大埔都幾多人排隊嘅餐廳😇

🐥肉丸扎肉鮮雞湯
鮮雞湯味道相對冬陰功湯較為清淡
但都有淡淡的雞味 相當清新🌿

三色小食有鹹點有甜點😛
鹹點有炸肉丸,肉丸炸得香脆 咬落有肉汁 非常juicy😇
吞拿魚沙律🥗 配上檸檬汁非常特別🤤
朱古力布朗尼蛋糕🍫
朱古力味濃郁中間仲有粒粒朱古力 非常有口感😛

另外仲叫咗個黑椒蒜香雞鎚四件 $26
黑椒蒜香味濃郁 雞鎚炸得香口 啖啖肉 但略為鹹咗一啲😂
  • 三色小食
  • 鰻魚飯
2021-03-11 45 浏览
上左同學屋企一齊死project,做到肚餓見就跟左地頭蟲,一齊叫左佢嘅至愛街坊飯堂外賣!第一次食點知好有驚喜,唔好以為外賣冇質素,真係出乎意料地好食!招牌燒豚肉飯豚肉飯上面鋪滿住腌青木瓜絲,口感清爽好脆口,好重芫荽味。豚肉係醬燒,肥而不膩好惹味!海南雞飯海南雞飯嘅薑黃飯好好食,充滿着雞油同薑黃嘅香氣。好欣賞店舖啲雞全部都係去骨嘅,真係好啱我呢啲食肉獸。而且佢仲有三款醬料俾你點,我最鍾意係嗰個甜甜地嘅豉油膏。青咖哩雞飯青咖哩一入口首先带甜味,之后後勁慢慢辣上喉嚨,味道10分有層次。而且佢係用雞柳啖啖肉冇骨嘅食落好方便,雞柳食落都幾嫩嘅唔會柴。小吃三吃三吃有中華沙律,雞卷同埋吞拿魚。冬陰公湯冬陰公湯味道偏辣嘅但飲到又好香嘅嘢奶味,重口味人士至愛。肉丸紮肉雞湯雞湯應該係用雞骨拗出嚟嘅,飲落充滿住雞嘅鮮味好濃郁。

海南雞飯

青咖哩雞飯

小吃三吃
三吃有中華沙律,雞卷同埋吞拿魚。

冬陰公湯
冬陰公湯味道偏辣嘅但飲到又好香嘅嘢奶味,重口味人士至愛。

肉丸紮肉雞湯
雞湯應該係用雞骨拗出嚟嘅,飲落充滿住雞嘅鮮味好濃郁。
外卖自取
2021-03-07 52 浏览
星期日諗住求其搵間餐廳食見到係泰國菜就諗住入去試吓點知好驚喜一來環境好特別 見到木船做既枱櫈二來食物質素又高 份量又多叫左兩個定食 除左主菜之外仲有送冬陰功湯同埋三款小食超級抵食尤其係燒豚肉飯 以為平平無奇點知好驚喜燒豚肉加上醬汁真係非常開胃上面仲加左醬汁蔬菜食嘅時候完全唔會覺得好油膩另外再嗌咗個Jumbo湯河非常足料 仲要超級大碗 湯抵仲要好濃郁!最後我哋都係食唔晒 所以比較推薦大胃王過嚟挑戰總括而言:份量好多,值返呢個價錢,啱晒大胃王啊!
星期日諗住求其搵間餐廳食

上面仲加左醬汁蔬菜
食嘅時候完全唔會覺得好油膩
另外再嗌咗個Jumbo湯河
非常足料 仲要超級大碗
湯抵仲要好濃郁!

最後我哋都係食唔晒 所以比較推薦大胃王過嚟挑戰

總括而言:
份量好多,值返呢個價錢,啱晒大胃王啊!
晚市有定食套餐,全部都係$100以內,係實惠之選😎冬蔭功鳳尾蝦湯河(定食)🍜跟餐有三色小食,即係吞拿魚沙律、雞捲、朱古力蛋糕,仲可以揀肉丸扎肉鮮雞湯或者冬蔭功湯,再加埋飲品,雖然配搭唔係好泰式,但有齊沙律、湯、小食、甜品、飲品,算係抵食又完滿嘅一個set👍朋友之前試過冬蔭功覺得唔錯,今次再encore,鳳尾蝦起碼有5、6隻,冬蔭功落咗好多香料,辣味慢慢滲出嚟幾過癮😋招牌燒豚肉飯(定食)🍚依款定食同樣包括上面提到嘅三色小食、湯、飲品,豚肉飯面頭有酸辣青木瓜沙律小山丘⛰撥開沙律就會見到鋪滿飯面嘅豚肉片,豚肉片以甜辣醬調味,濃味嘅豚肉片好啱送飯,仲有流心溫泉蛋,口感十分豐富,而且份量真係激多😱絲網春卷🥢跟餐加$22有成4件絲網春卷,雖然絲網皮包得有少許鬆散,但係味道同口感都ok,炸得鬆脆唔會太油膩,抵食!泰式奶茶🧋
晚市有定食套餐,全部都係$100以內,係實惠之選😎

冬蔭功鳳尾蝦湯河(定食)🍜