2022-08-04 83 浏览
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌕舒服指數:🌕🌕🌕🌕🌕環境方面,餐廳行工業風,簡單嘅裝修,但張櫈真係好舒服!😂😂 坐落去會:「嘩,正~」所以真係好岩朋友閒聚,或者想去做野Chill 下都好岩!😆餐廳有室外位置🤩無咁熱出去應該都好Chill !【芝士粟木棒】$58真心估唔到,粟米可以整成咁,超好食!🤩咸咸的芝士味濃,配上烤香的粟米,有別於齋食粟米的清新,有點creamy的感覺。【腐乳吉烈豬扒炭竹漢堡】$138豬扒大到,可以整兩個漢堡包🍔🍔!!!食落有啲腐乳的咸香,更新左我對漢堡包的固有認知,我覺得還不錯,同行吃貨則表好喜歡!🤩但我地兩個都好認同炭竹包好香!超正!【大頭蝦意大利麵】$148非常鮮味!啖啖蝦味!睇落去有啲乾,但食落岩岩好,想食完再食!😋😋【法式多士】$48本來不能想像法式多士如何做甜品,但吃過外發現係麵包布丁加糖漿😋內面軟淋淋又小小入口即化咁,好好食!【飲品】飲品同樣高質素😋😋朱古力好濃!帶點朱古力的苦澀,相當好😋😋焦糖咖啡不會太糖,仲有掛杯!正!
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗
回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌕
舒服指數:🌕🌕🌕🌕🌕

😆餐廳有室外位置🤩無咁熱出去應該都好Chill !

【芝士粟木棒】$58

【腐乳吉烈豬扒炭竹漢堡】$138
但我地兩個都好認同炭竹包好香!超正!

【大頭蝦意大利麵】$148

【法式多士】$48

【飲品】
2022-08-03 93 浏览
之前去觀塘食boon 已經覺得質素唔錯,今次再開姊妹店honbu 本,一於趁週末去試一試😏同Boon 比較,honbu嘅環境大好多,有齊戶外、室內環境💚,環境以大地色及湖水綠為主調,感覺舒適,有種老家嘅味道🏡。梳化位好舒服🛋️,一坐低就唔想走😂ღ 南乳雞翼 ($58)熱辣辣嘅雞翼一擺上枱,就已經俾我哋一人一隻夾走咗。1碟6隻嘅雞翼,每隻雞翼都好大隻🤩,雞皮有香濃嘅南乳味,但又冇中式南乳汁咁濟,超好味😋。ღ 豬頸肉沙嗲黑麥包 ($108)外形好似個小森林,好特別✨咬落去有椰香同沙爹味道🥥,豬頸肉味道香濃,仲有少少香茅風味,配旁邊嘅菜一齊食會多一份清新感🌱🍞下面係兩塊好大塊嘅黑麥包,好厚身,食住都有香茅既惹味同微辣嘅味道,好特別。唯一略嫌醬汁比例上少左啲啲🤏🏻,食落有少少乾身,建議另設醬汁係旁邊🤤ღ 大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 ($148)大頭蝦真係超級值得打卡,見到店員拎黎果陣,我心裡面嘩咗一聲🤣。蝦頭仲大過蝦身,肉質偏厚實,蝦頭好多汁😋🍝而重點應該係意粉身上,每條意粉都掛住好濃郁嘅海蝦味,超有驚喜,份量都好大份🥳旁邊仲有啲細蝦仔,好似日本嘅親子丼咁😆ღ 香蕉朱古力花生醬忌廉croffle

ღ 南乳雞翼 ($58)

ღ 豬頸肉沙嗲黑麥包 ($108)
外形好似個小森林,好特別✨

ღ 大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 ($148)
旁邊仲有啲細蝦仔,好似日本嘅親子丼咁😆

ღ 香蕉朱古力花生醬忌廉croffle ($68)
好鍾意食croffle,質地硬中帶軟,咬落有層次,唔會好厚重。朱古力🍫醬又多又濃郁,配埋香蕉🍌冇得輸啦

ღ 菠蘿乳酪沙冰 ($58)
係餐廳推介❗️菠蘿好清新,配乳酪一齊飲,效果酸酸甜甜,夏天叫呢杯非常隱陣🍍

ღ 士多啤梨乳酪沙冰 ($58)
好有莓香🍓,味道天然而濃郁,酸酸地好開胃👍🏻,一路飲會飲到細少嘅碎冰,冇咁易溶
雖然唔係餐廳推介,但我比較鍾意呢杯,莓香超正的,又唔會好甜❣️
2022-08-02 82 浏览
近年觀塘嘅工廠大廈越來越多隱世餐廳🤤之前咁岩同朋友嚟觀塘就梗係要使返間隱世Cafe啦Honbu係人氣cafe Boon既姊妹店 👯‍♀️內在裝修都係偏向簡單工業文青風 感覺舒服🥰主要都係食西餐為主 餐牌食物都頗有創意我哋平日去 好多都係附近做嘢嘅人嚟放lunch食👥如果想試吓嘅 可以喺openrice Book定位先 好方便👍🏻Set lunch 有包餐湯同嘢飲 味道環境都唔錯 值得推薦😋🍅蕃茄濃湯蕃茄味非常濃郁 飲得出係真材實料 唔係罐頭湯🥫仲食到啲蕃茄粒粒添 配埋麵包粒一齊食好夾👍🏻🐮鰹魚熟成封門牛柳 ($178)封門牛係牛嘅橫間肌 牛味較重亦唔會韌熟度啱啱好 切開係好靚嘅粉紅色 完全唔會過熟🤩切開嗰下已經覺得佢好淋 食落真係完全唔會韌食落有輕微嘅鰹魚味 而且會突出到個牛味🐟配埋旁邊嘅蔬菜一齊食 剛剛好唔油膩🥬百幾蚊食到靚牛都真係唔錯 可以同朋友一齊share試吓🦀蟹皇蟹肉意大利麵 ($148)無論係蟹肉定係意粉 份量都非常之generous食落啖啖都係蟹肉 蟹黃味道亦十分濃郁🥰配上翠玉瓜同菇等蔬菜 唔止賣相好 食落口感更加豐富味道不錯 分量有十足 呢個價錢真係算值得👍🏻同朋友兩份s
近年觀塘嘅工廠大廈越來越多隱世餐廳🤤
我哋平日去 好多都係附近做嘢嘅人嚟放lunch食👥

🍅蕃茄濃湯
蕃茄味非常濃郁 飲得出係真材實料 唔係罐頭湯🥫
仲食到啲蕃茄粒粒添 配埋麵包粒一齊食好夾👍🏻

🐮鰹魚熟成封門牛柳 ($178)
封門牛係牛嘅橫間肌 牛味較重亦唔會韌
熟度啱啱好 切開係好靚嘅粉紅色 完全唔會過熟🤩
切開嗰下已經覺得佢好淋 食落真係完全唔會韌
食落有輕微嘅鰹魚味 而且會突出到個牛味🐟
配埋旁邊嘅蔬菜一齊食 剛剛好唔油膩🥬
百幾蚊食到靚牛都真係唔錯 可以同朋友一齊share試吓

🦀蟹皇蟹肉意大利麵 ($148)
無論係蟹肉定係意粉 份量都非常之generous
食落啖啖都係蟹肉 蟹黃味道亦十分濃郁🥰
配上翠玉瓜同菇等蔬菜 唔止賣相好 食落口感更加豐富
味道不錯 分量有十足 呢個價錢真係算值得👍🏻
同朋友兩份share 最後都係食唔晒 (仲要我哋都唔算細食🤣

🍫Croffle 配香蕉朱古力花生醬忌廉 ($68)
最後我哋想坐多陣傾吓計 就嗌返個甜品食下🍰
用牛角包壓成窩夫形狀嘅croffle 真係好脆🥐
冇咗窩夫麵粉嘅飽肚感 多咗croissant嘅牛油香脆🧈
呢個發明真係太太太聰明 雖然邪惡但真係好好食
香蕉切半加上層脆脆焦糖面 甜上加甜🥰
朱古力同花生醬本來加埋窩夫就係無敵 😋
呢個甜品無論係賣相定係味道都值好高分!
Lunch既時間觀塘都超多人🫢呢間店唔細 已經坐滿哂人~好彩有枱剛食完 唔洗點等就入到去🥹職員全程都好有禮貌黎serve我地☺️.美國🇺🇸安格斯牛肉芝士竹炭漢堡🍔$128呢個burger有驚喜!無論包面、肉、到醬汁都煮得唔錯牛肉煮得剛剛 嫩滑多汁又大塊 每一啖都食到🤪包係用竹炭 表面煎得香脆☺️熱熱地咬落去真係唔錯✨芝士仲要有兩種 滿滿的芝士🧀芝士愛好者既我好鐘意呢個包😆大蝦🦐乾燒忌廉醬意大利🇮🇹麵$128個名係乾燒 但麵一點都唔乾個忌廉醬配蝦汁好香濃好入味☺️蝦又大粒又多❤️Croffle檸檬🍋蛋白霜 $68窩夫🧇好鬆脆 牛油味好香~配埋酸酸甜甜既cream 好夾💓店內環境乾淨舒服 有少少文清既感覺職員好nice 雖然多人 但上菜又快✨會再encore😆
Lunch既時間觀塘都超多人🫢
呢間店唔細 已經坐滿哂人~
好彩有枱剛食完 唔洗點等就入到去🥹
職員全程都好有禮貌黎serve我地☺️
美國🇺🇸安格斯牛肉芝士竹炭漢堡🍔$128
呢個burger有驚喜!
無論包面、肉、到醬汁都煮得唔錯
牛肉煮得剛剛 嫩滑多汁

個名係乾燒 但麵一點都唔乾
個忌廉醬配蝦汁好香濃好入味☺️
蝦又大粒又多❤️

Croffle檸檬🍋蛋白霜 $68
窩夫🧇好鬆脆 牛油味好香~
配埋酸酸甜甜既cream 好夾💓

店內環境乾淨舒服 有少少文清既感覺
職員好nice 雖然多人 但上菜又快✨
會再encore😆

2022-08-01 54 浏览
大家都知觀塘工廈有好多隱世小店,上次係Boon食過返尋味,今次黎到呢間佢新開咗冇幾耐嘅姊妹店Honbu,餐廳主打以不同亞洲style糅合而成嘅西式fusion菜。Café設室內及戶外座位,室內裝潢走簡約木系路線,戶外座位就比較度假風,設計幾有空間感,打卡一流。➤ 夜市粟米棒($58)喺粟米表面掃上秘製台式醬汁,拎去grill到焦香後再整齊地切成塊狀方便食用。烤過嘅粟米又甜又多汁,食得出有好香濃嘅花生醬同bbq醬味,鹹鹹甜甜滋味十足😋➤ 豬頸肉沙嗲黑麥包 ($108)黑麥包表面堆滿豬頸肉條同火箭菜,Visually非常大碟,好似多到要跌出黎咁! 豬頸肉以沙爹醬炒香過,食落焦脆可口,味道極為濃郁,配埋rocket salad一齊食絕對可以中和膩感,可惜我麻麻火箭菜果隻苦澀草青味☹️ 黑麥包係一款較健康既麵包黎,包身微微烘過,食落帶麥香味,質地幾鬆軟。➤ 蟹黃蟹肉意大利麵 ($138)以蟹膏同埋鹹蛋黃煮成嘅醬汁掛滿喺每條意粉上,表面再灑上蟹肉增加鮮味。整體香氣四溢,每啖都食到蟹味精華,鹹鹹香香非常惹味。➤ 法式多士 ($48)此french toast不同彼french toast,呢款正宗法

➤ 夜市粟米棒($58)

➤ 豬頸肉沙嗲黑麥包 ($108)

➤ 蟹黃蟹肉意大利麵 ($138)

➤ 法式多士 ($48)
此french toast不同彼french toast,呢款正宗法式多士同港式西多士嘅做法好唔同架。先將厚切多士浸泡加入左牛奶同雲呢嗱香油嘅蛋液, 再以慢火將麵包兩面煎至金黃微焦。表邪淋上楓糖漿,再灑上金寶脆脆及野莓脆粒,食落質感焦香軟綿,好重牛油香同奶香。

➤ 士多啤梨乳酪沙冰 ($58)
夏日熱辣辣,飲沙冰消暑解渴😋 士多啤梨果香十足,飲落出係真材實料,仲帶點微微乳酪味,酸酸甜甜好清爽。

➤ 朱古力奶泡 ($48)
採用法國可可粉沖製,朱古力味極濃郁,奶泡以3.5%牛乳打成,非常綿滑。表面仲放左粒烤過嘅棉花糖,睇得又食得。
2022-07-31 123 浏览
觀塘工廈唔少隱世小店,今次呢間Honbu餐廳環境舒適,仲設有戶外位置,不過天氣熱都係坐返入面涼冷氣🤣🌽夜市粟米棒 ($58)一款非常惹味嘅前菜🤤粟米好鮮甜,掃上秘製台式燒烤醬,食落好滋味😍而且份量不少,令人好懷念台灣的味道~🐥焦糖雞翼 ($58)雞翼炸得好酥脆,外脆內嫩,配上法式焦糖醬🍯呢款鹹甜配搭,食落唔會覺得heavy又幾開胃😋焦糖味仲幾香濃👍🏻🍟明太子醬薯條 ($58)薯條炸得好香脆,新鮮熱辣薯味濃🔥配上大量最愛嘅明太子醬,每一條都食到,正!😍🥩鰹魚熟成封門牛柳 ($178)以鰹魚乾包裹封門柳,兩件牛柳肉質粉嫩,牛味重之餘帶有淡淡嘅鰹魚香氣,伴碟有不少配菜:翠玉瓜、粟米芯等平衡油膩感🙈🍌香蕉乳酪沙冰 ($58)新鮮香蕉配上乳酪好fresh😍沙冰做得幾好,打得綿密唔會食到冰粒,飲完好涼爽!🍫朱古力奶泡 ($48)小店招牌打卡特飲✨選用左香濃嘅法國可可粉,加上3.5%牛奶製造嘅凍奶泡,飲落口感好細滑🤤可可味濃郁唔會過甜,仲有粒燒棉花糖可以食☺️總結:呢到嘅小食都幾特別,推薦個粟米棒🤣環境坐得舒服,約埋三五知己嚟食飯傾計就最適合不過~

🌽夜市粟米棒 ($58)
夜市粟米棒

🐥焦糖雞翼 ($58)
焦糖雞翼

🍟明太子醬薯條 ($58)
明太子醬薯條

🥩鰹魚熟成封門牛柳 ($178)
鰹魚熟成封門牛柳

🍌香蕉乳酪沙冰 ($58)
香蕉乳酪沙冰

🍫朱古力奶泡 ($48)
小店招牌打卡特飲✨

焦糖雞翼
明太子醬薯條
  • 鰹魚熟成封門柳
今次黎到之前食過Boon既姊妹店Honbu🥳環境風格同樣走簡單路線 闊落既座位令人坐得舒服 食物都係以西式為主🍴唔算好多選擇 但都幾有特色😌➷ ❐ 夜市粟米棒  對於我黎講 呢個食粟米既方法真係好方便😂將粟米一開四 可以好完整咁食到每一粒🌽又唔會整污糟隻手🙌🏼烤過既粟米香味出晒黎 而且粟米本身都幾甜🤤所以其實就咁食都已經唔錯 個人覺得就算無醬汁都好食👍🏼➷ ❐ 豬頸肉沙嗲黑麥包  份量都幾多幾大 唔係講笑🫢黑麥包邊脆內軟 沾上沙嗲醬後唔會太過濕潤😌呢個整法好有東南亞既口味😆仲有菠蘿🍍同沙嗲唔可以缺少既花生粒😋豬頸肉油香好豐富 但唔會有太多油份漏落麵包菠蘿同沙律菜既作用可以再減低豬頸肉既油份👍🏼 所以呢個配搭上都俾到我一個驚喜🤤➷ ❐ 大頭蝦意大利麵  雖然話係大頭蝦 但都真係好大隻🦐蝦頭有少量蝦膏 唔想晒既記得要食埋佢😋蝦肉非常彈牙 肉質唔會有急凍蝦個隻爽 但唔會霉 意粉醬汁有少少似海膽醬既味道 唔會太咸😌係會襯到個意粉 亦都可以令到個意粉掛到汁 不過個人食意粉既口感就覺得可以再淋少少🤏🏼➷❐ 法式多士  上次係佢另一間店食過覺得好好食 所以今次都再嗌🤤果然一樣都係咁好食 做得主打都係
今次黎到之前食過Boon既姊妹店Honbu🥳

無論係食物定係環境方面都幾好 舒舒服服又一餐🥰

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2022-07-26
2022-07-29 52 浏览
大家都知道觀塘一向好多人又多餐廳,今日嘅餐廳係工業大廈入邊👀honbu係人氣boon嘅姊妹店,餐廳闊落又舒服卡邦尼意大利麵~芝士好濃厚突出,芝士醬汁唔會稀,我自己幾鍾意漿漿地既口感😋強調係個人嘅口味。意粉上鋪滿芝士小塊,加上惹味煙肉塊,味道正蟹皇蟹肉意大利麵~食咗一半意粉先知道仲有好多蟹肉碎係底😂記住撈一撈先食。加上少少翠玉瓜增加清新口感,呢款意粉冇乜醬汁比較乾身,兩款意粉食落嘅感覺都好唔同欖菜醬薯條~我自己好鍾意食欖菜,通常用嚟撈米粉或者粥食,今次餐廳好特別將欖菜加入薯條醬😳強調我好鍾意食欖菜嫁🙌令我有好多嘅靈感😝我又要喺屋企撈埋嚟食兩個人總共飲咗五杯嘢飲,太熱啦,冇叫少甜,但本身餐廳嘅飲品都唔太甜,除咗菠蘿沙冰,又夠冰凍

觀塘一向係搵食既好地方.見開左新餐廳就BOOK左去試下食物質素 好有新意 有驚喜🥳餐廳係地鐵站行去都好方便工廈裝修係簡約木系.位同位之間有一定距離. 好寬敞. 約40席留白的牆身 小小既盆栽裝飾 都好岩邊食野邊打卡📸坐得好舒服.平日過左LUNCH HOUR去覺得幾好好岩係到傾下計HEA下🥰食物選擇都多.叫左幾樣野食份量大份.上菜快.仲要擺盤勁精緻🥳有驚喜.好高質. 可以ENCORE😆💥餐湯 蕃茄濃湯🍅一入口 突出既酸度刺激味蕾 仲有啖啖蕃茄蓉 好足料 濃郁又開胃 😝💥大蝦乾燒忌廉醬意大利麵🍤🍝濃郁的酸甜醬汁再加埋少少辣味🌶️有少少似千島醬 愈食愈開胃☺️意粉煮得剛好 夠彈性 掛汁一流🥰大蝦鮮味十足又彈牙 配埋清爽的粒粒翠玉瓜 口感豐富又唔膩 💯💥蟹皇蟹肉意大利麵 🍝蟹膏肉汁濃郁惹味 唔會膩 😋可能蟹膏太過香濃 咸蛋黃醬味反而就差少少意粉都夠硬夠彈性 掛汁力夠 每一啖都食到滿滿既蟹味🥰💥Croffle 配香蕉朱古力花生醬忌廉🍌🍫🥜🧇原來Croffle = Croissant x Waffle牛角酥窩夫帶焦香酥脆的口感 幾有咬口香蕉表面有層焦糖薄片 配埋朱古力花生醬忌廉 🤤濃郁飽滿又有層次既甜
觀塘一向係搵食既好地方.見開左新餐廳就BOOK左去試下

賣相好靚 鬆軟濃厚既奶泡 口感綿滑😝
味道亦唔會太甜 🥰
配埋微烤綿花糖 賣相一流👍🏻

2022-07-28 42 浏览
📍Honbu 本📍💡觀塘🍃觀塘隱世fusion cafe 新發現🍃🌱環境舒適🥰菜式配撘都好有心思❤️🐥豬頸肉沙爹黑麥包($108)呢個菜式幾特別,份量又多😆一上枱成座山咁高,有好多火箭菜同豬頸肉,仲加上帶有花生粒既沙嗲醬。燒燶邊既豬頸肉🥰加上最底兩塊黑麥包,食落好鬆軟,另有一番風味,食完係會有d掛住泰國💨🐥欖菜醬薯條($48)薯條份量多,新鮮炸起熱辣辣,外脆內軟,點埋欖菜醬停唔到口 🍟🐥蟹皇蟹肉意大利麵($138)上枱已經聞到陣海鮮味,一啖食落即刻好重蟹肉味,啖啖蟹膏蟹肉係足料,咸咸地很不錯🦀🐥法式西多士($48)招牌菜式多士🍞🥞外脆內軟,用雞蛋牛油浸泡,食落質感軟綿綿有驚喜,食落唔會有好油感覺,表面灑滿糖漿更加好食,推薦🥰🐥火龍果奇亞籽茉莉花茶($48)茉莉花茶好香,甜度簡左小甜,加上火龍果肉同奇亞籽感覺好fresh,食飽左幾解膩🐥朱古力奶泡($48)綿密既鮮奶泡沫加上香濃既朱古力🍫,好飲杯面加上左一粒微燒焦既棉花糖超吸睛係幾岩打卡既飲品黎🙈❤️#觀塘 #觀塘美食 #美食日記 #食好西 #大滿足#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #bbq
📍Honbu 本📍
💡觀塘

🍃觀塘隱世fusion cafe 新發現🍃

🌱環境舒適🥰菜式配撘都好有心思❤️

🐥豬頸肉沙爹黑麥包($108)

🐥欖菜醬薯條($48)

🐥蟹皇蟹肉意大利麵($138)

🐥法式西多士($48)

🐥火龍果奇亞籽茉莉花茶($48)

🐥朱古力奶泡($48)
綿密既鮮奶泡沫加上香濃既朱古力🍫,好飲
杯面加上左一粒微燒焦既棉花糖
超吸睛係幾岩打卡既飲品黎🙈❤️

#觀塘 #觀塘美食 #美食日記 #食好西 #大滿足
#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #本 #honbu
#foodiesinternationalchat #globaleats
#indiandailybread
2022-07-28 51 浏览
觀塘不但人多車多,連café 也很多,而且環境同食物的質素也很高,上次跟朋友試過Boon就覺得幾好,而原來Boon有一間姊妹café -Honbu 本 係開源道,週末去完駱駝漆,咁就近近地去Honbu 食個靚lunch啦~ Honbu 環境寬敞, 空間感十分充足, 仲有戶外座位, 陽光明媚, 心情不期然就up up up, 愉快的心情就自然食多D😂,我地都叫咗幾多嘢, 而且每碟原來份量都好多, 性價比高 👍🏻🔸南乳雞翼 雞翼香脆, 南乳味既咸香恰到好處, 唔會太多變得太咸 🔸明太子醬薯條 平時黑松露醬, 沙律醬配薯條就食得多, 明太子醬真係第一次見, 覺得幾得意所以點黎試吓, 又OK喎, 都幾match, 明太子咸鮮, 有少少辣味, 配薯條令我食過不停 🔸大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 一黎到就被濃烈的鮮蝦味所吸引,因為用干燒既煮法, 所以個忌廉醬比較乾身, 而且加入咗少少酸辣既蕃茄, 個醬汁唔會好漏,蝦肉新鮮彈牙,意粉亦煮得剛剛好, 配上鮮味醬汁, 好開胃 🔸豬頸肉沙嗲黑麥包 一到枱嚇咗一跳, 估唔到係成座山咁大份, 非常足料, 豬頸肉配沙嗲已經係絕配, 沙嗲香濃, 有淡淡既花生香味,

🔸南乳雞翼
雞翼香脆, 南乳味既咸香恰到好處, 唔會太多變得太咸

🔸明太子醬薯條

🔸大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵

🔸豬頸肉沙嗲黑麥包
一到枱嚇咗一跳, 估唔到係成座山咁大份, 非常足料, 豬頸肉配沙嗲已經係絕配, 沙嗲香濃, 有淡淡既花生香味, 配上大量既沙律菜, 減低肥膩口感,而且係用上麥包,又健康D 🤩

🔸飲品就叫咗
火龍果奇亞籽茉莉花茶 ,火龍果配茉莉花茶, 解渴一流,
菠蘿乳酪沙冰 ,天氣太熱, 飲開咖啡既我都改選菠蘿沙冰消一消暑, 清新香甜, 好fresh
大家都知觀塘工廠多嘢食,今次我搵到一間新開幾個月嘅小店😌店面裝修幾雅緻,坐得幾舒服,仲有啲戶外位,但成35度都係坐返indoor算喇🤣呢度係用app落單,食物種類都算幾多,我見佢有推薦菜式,所以都有參考吓😙第一樣覺得好得意嘅係欖菜醬薯條 ($48)🤣完全估唔到欖菜醬係咁match薯條,似係一啲加咗原粒欖菜嘅沙律醬,鹹鹹哋,味道好出😌帶皮薯條都炸得好味😆之後叫咗個炸魷魚明太子黑麥包 ($108)😋個賣相好有趣,係一堆沙律菜🤣但係入面收埋咗啲魷魚同兩塊麵包~令我最深刻係塊包,個質感好軟熟,加上帶有好香麥味,加埋沙律菜同魷魚一齊食,口感味道都好有層次👍🏻另一個覺得好吸引嘅係大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 ($148)☺️呢個真係令我好驚喜,首先除咗一隻大頭蝦,都仲有幾隻蝦,材料都比得好足😋意粉軟硬適中,最重要係連意粉都有好濃蝦味!相信係有將蝦膏同蝦頭油一齊煮先會咁濃,好好味呀😋仲有一樣見到好多人都叫嘅係法式多士 ($48)😆擺盤非常精美,多士外皮好香,入面又好軟熟,有少少似梳乎厘pancake嘅感覺,作為呢一餐嘅甜品,份量同味道我都好滿意☺️飲品方面,士多啤梨乳酪沙冰 ($58)味道唔假,仲酸酸哋可以

欖菜醬薯條

炸魷魚明太子黑麥包

法式多士

飲品方面,士多啤梨乳酪沙冰 ($58)味道唔假,仲酸酸哋可以去除膩感~
士多啤梨乳酪沙冰

香蕉乳酪沙冰 ($58)飲得出係用新鮮香蕉打,甜度適中,而且唔算好快溶,好抵飲😆
香蕉乳酪沙冰

我本身冇咩特別期望,但食完真係好有驚喜,絕對值得回訪同介紹比朋友👍🏻
2022-07-24
欖菜醬薯條
炸魷魚明太子黑麥包
士多啤梨乳酪沙冰
香蕉乳酪沙冰
觀塘不嬲都出名多cafe~靚嘅cafe更加係多不勝數🤩 上年其實都食過乾花主題嘅Boon,雖然無寫review,但印象都唔錯~今次就去左佢嘅姊妹店-木系主題嘅Honbu😆 感覺啲野食比Boon更加特別更吸睛呢~🐮鰹魚熟成封門牛柳 $178封門牛柳都幾重牛味,由於牛柳係牛嘅橫間肌,所以肉質相比其他部位都唔會太韌~然而好開心佢嘅鰹魚味係令到舊牛柳嘅味道唔單止淨係得牛味同煎油味,而亦都唔會蓋過個牛味~同埋佢個表面雖然睇落好似煎得好乾咁,但食落入面都夠juicy同埋都嫩滑,唔會太柴~ 側面仲有啲蔬菜,薯仔個樣勁似菇菇,但食落就係似連薯皮都焗埋嘅薯仔粒咁,都幾特別嫁😆🦐大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 $148呢個個樣勁appetising ~因為擺盤擺得幾吸引下~ 表示唔太食蝦嘅我都認證呢個蝦真心唔錯~ 首先蝦肉唔霉,食得出都係新鮮嘅~🥰同埋最緊要係冇嗰陣腥臭味同埋任何冰鮮味!除左大頭蝦,個意粉入面都仲有啲虎蝦仁~ 然後個汁都好特別~佢唔係only 忌廉汁,而係好似加左啲千島醬~酸酸甜甜得黎又好似有啲番茄味咁~真係內外都好開胃~同埋個意粉係好掛汁,好入味🤤🥐🧇Croffle $68好推介呢個!😍唔單止

🐮鰹魚熟成封門牛柳 $178

🦐大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 $148

🥐🧇Croffle $68
Croffle

好推介呢個!😍唔單止賣相超吸睛而且回頭率超高~好特別嘅係佢有waffle嘅外表,但入面有croissant嘅質感同牛油味!同埋好讚嘅係佢個檸檬蛋白霜甜度真係啱啱好😋 真心我真係好驚蛋白霜會太甜但結果就無事🙆🏻‍♀️同埋檸檬醬係檸檬吉士醬咁樣,所以少少酸味中帶點甜咁,好fresh🤩

🧡法式多士 $48
法式多士

法式多士外層唔會好似西多咁硬,都夠軟熟~但同時外層都做到少少薄脆嘅效果😚 會有牛奶味同蛋味~浸耐啲應該會再入味多少少~不過糖漿都能夠補足到味道~雖然甜但食落都唔會太膩,建議蘸側邊嘅cream一齊食就唔會太單調啦~

🍫朱古力奶泡 $48
朱古力奶泡

上面啲泡泡真係好濃郁奶味,然後泡泡上面嘅燒棉花糖都好吸睛~下面漸層效果都幾好睇,然後朱古力都唔係嗰種普通死甜朱古力,朱古力味都夠醇厚嘅夠濃味~就算唔叫少甜都唔會太甜~

🍍菠蘿乳酪沙冰 $58
菠蘿乳酪沙冰

又係一個好fresh嘅野飲~ 菠蘿味好夠但唔似加左嗰啲甜到甩牙嘅菠蘿味糖漿,然後乳酪味都出嘅,就唔會似乳酪汽水嗰種乳酪味😆

價錢都算合理同埋啲野食都幾特別,環境都幾闊落,同埋木系主題~本身超想超想坐出面,因為出面啲位都好似幾靚幾chill咁~但係天氣都係太熱啦🥵 所以都係坐返室內涼下冷氣算lu😚
2022-07-16
Croffle
菠蘿乳酪沙冰
2022-07-26 136 浏览
🚩 Honbu 本之前係觀塘呢邊返過工,工廠大廈嘅餐廳都食唔少😆近排見到好多朋友都有介紹呢間餐廳,星期日決定過嚟食下,估唔到星期日唔係繁忙時間都好多人食,想食嘅朋友可能要早啲過嚟啦!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈 明太子醬薯條 $58好有質感嘅粗薯條,即叫即炸,淋上大量嘅明太子醬,好惹味~明太子醬唔會過鹹,微微辣🤤🌈 大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 $148超級大隻蝦蝦係面頭,意大利粉裏面都有幾隻已經剝好嘅蝦~醬汁好香蝦膏味,意粉都好掛汁,不過略嫌意粉硬咗少少,煮返淋啲就perfect了🌈 腐乳吉列西班牙豬扒竹炭漢堡 $138豬扒大到一隻手掌都包唔晒,一開始仲以為兩件大豬扒黎😵‍💫豬扒好香南乳味,加埋沙律醬又幾夾喎!而且炸得好香脆一啲都唔油膩,不過食完都飽左一半🌈法式多士 $68外國版嘅西多士,感覺仲要冇咁熱氣添~麵包吸滿牛奶,好似布甸咁嘅口感🧡配埋忌廉一齊食,奶香味十足🌈菠蘿乳酪沙冰 $58夏天梗係要飲沙冰,酸酸甜甜!有時熱到個人唔係幾想食嘢,飲番杯就啱晒啦🌈焦糖咖啡 $48唔知係咪熱得滯,近排好想飲啲甜野😆唔好睇佢咁大杯,咖啡味都幾濃嫁,會唔會好似水咁~焦糖味都好出,但又唔會太甜
🚩 Honbu 本
🌈 明太子醬薯條 $58

🌈 大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 $148

🌈 腐乳吉列西班牙豬扒竹炭漢堡 $138

🌈法式多士 $68

🌈菠蘿乳酪沙冰 $58

🌈焦糖咖啡 $48
2022-07-24
隱藏於工廈內的Honbu主打西餐,有提供小食、主菜、意粉、甜品等。餐廳內有一大個露台,雖然不開放餐飲服務,不過採光非常好~-🎈夜市粟米棒 ($58)小編推薦粟米棒👍!粟米已經切開,更方便食客享用。粟米超超超甜的,加上惹味的秘製醬汁滋味十足😋-🎈明太子醬薯條 ($58)明太子醬加薯條是不會出錯的配搭。一份有超大一盤🤣,吃得不多的女孩子四個人分著吃也可以~-🎈大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 ($148)上桌馬上就會被大頭蝦的size吸引著,用蝦腳撑起來氣勢十足。除了巨型大頭蝦外,意粉內亦有兩、三隻已剝殼的蝦仁。蕃茄醬咸咸酸酸~-🎈腐乳吉列西班牙豬扒竹炭漢堡 ($138)超巨型豬扒🤣,size甚至比麵包更大!豬扒炸至香脆,單吃的話可以吃到微微的腐乳味,加上沙律醬一起口味更豐富。-🎈菠蘿乳酪沙冰 ($58)小編私心推薦超適合夏天的飲品!超smooth清甜的沙冰🫶-🎈朱古力奶泡 ($48)最吸引的必定是表面微微燒過的棉花糖!大家喝的時候可以先攪拌奶泡及底下的朱古力~-🎀總括而言🎀飲品及小食可以多點~ 小編推薦粟米棒及菠蘿沙冰🫶 週末中午人流不算太多,walk-in也有機會可以入座🙆‍♀️

🎈夜市粟米棒 ($58)

🎈明太子醬薯條 ($58)

🎈大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 ($148)

🎈腐乳吉列西班牙豬扒竹炭漢堡 ($138)

🎈菠蘿乳酪沙冰 ($58)

小編私心推薦超適合夏天的飲品!超smooth清甜的沙冰🫶
🎈朱古力奶泡 ($48)

🎀總括而言🎀