今日已經唔記得左係第幾次探店了每次一想搵人吹水,就一定會嚟呢間餐廳,想坐幾耐都唔會趕人走㗎胡椒豬雜煲鍾意食麻甩菜嘅我,一見到已經忍唔住要叫呢個非常足料,胡椒味夠哂濃粉腸、豬肚、豬大腸都好入味,豬潤唔會好鞋,不過當然要盡快食哂去,如果唔係都會越煲越鞋份量一啲都唔少,好似越食越有白切鹹鴨平時白切雞就經常食,雖然肉質無白切雞咁滑,口感比較實淨有嚼口,不過呢隻鹹鴨肉味好濃又唔羶,咸香味岩岩好,而且勝在完全無肥膩感
今日已經唔記得左係第幾次探店了

每次一想搵人吹水,就一定會嚟呢間餐廳,
想坐幾耐都唔會趕人走㗎

胡椒豬雜煲
鍾意食麻甩菜嘅我,一見到已經忍唔住要叫呢個

非常足料,胡椒味夠哂濃

粉腸、豬肚、豬大腸都好入味,
豬潤唔會好鞋,不過當然要盡快食哂去,
如果唔係都會越煲越鞋

份量一啲都唔少,好似越食越有

白切鹹鴨
平時白切雞就經常食,
雖然肉質無白切雞咁滑,口感比較實淨有嚼口,
不過呢隻鹹鴨肉味好濃又唔羶,
咸香味岩岩好,而且勝在完全無肥膩感

2023-05-08
重點推介🤤當日一大班朋友食 叫咗唔少餸 全部都發揮唔錯 但想特別推介👍🏻 麻辣手抓骨飲啤酒當然唔少得重口味嘅餸啦 朋友發板 佢揀咗呢個麻辣手抓骨😉一上到枱就聞到超香 口水直流 入口時會比麻辣嘅味道震撼 唔會好辣 但又麻又香🤗手抓骨肉都算多 咬落去覺得香口 肉質依然嫩滑 最緊要入味👏🏻近骨嘅肉會更香 大口吃肉 大口喝酒🍺超推注意事項⚠️- 呢度嘅啤酒係用戰鬥碗飲 氣氛即刻up up😸勁開心- 距離土瓜灣地鐵站5分鐘距離左右 都算方便😸
重點推介🤤
當日一大班朋友食 叫咗唔少餸 全部都發揮唔錯 但想特別推介
👍🏻 麻辣手抓骨

注意事項⚠️
- 呢度嘅啤酒係用戰鬥碗飲 氣氛即刻up up😸勁開心
- 距離土瓜灣地鐵站5分鐘距離左右 都算方便😸
2023-05-04 43 浏览
今日約左朋友出去食晚飯🤗又係去返呢間餐廳🍴除左D餸菜好味之外,環境都唔錯👍🏻一大班朋友傾吓偈,食吓飯👏岩曬我地今次叫左個胡椒豬雜鍋,上檯時個煲仲係熱辣辣😌成個鍋超級重胡椒味,而且超多材料🤤我地一邊食豬雜,一邊飲胡椒湯🙌🏻食到唔停得口,呢個鍋值得大家一試之後仲叫左個酸菜魚🐟大大盤酸菜魚香氣四溢,諗返起都流口水🤤當中的魚肉無骨鮮嫩,食落口啖啖肉,加埋酸菜的味道,簡直令人胃口大開🥰無論口感同味道都一流

2023-05-04 32 浏览
朱敏記桑拿菜 📍土瓜灣馬頭圍道103-105號新華大樓地舖今晚嚟咗朱敏記桑拿菜食小炒叫左兩款小炒~味道唔錯又夠鑊氣而且地點都幾方便~係正市中心~土瓜灣地鐵站~4分鐘就到~。麻辣手抓骨第一次食麻辣手抓骨~排骨入口酥脆~配上大量辣椒🌶️~非常惹味又香口~。紅蔥頭雞呢度嘅特色菜式~雞肉入口幼嫩~食落帶陣紅蔥頭香味~而且份量足~撈飯一流啊😋🤝🤝如果想食地道大排檔鑊氣小炒~呢度都係一個唔錯嘅選擇♥️👍🏻
朱敏記桑拿菜
📍土瓜灣馬頭圍道103-105號新華大樓地舖

今晚嚟咗朱敏記桑拿菜食小炒
叫左兩款小炒~味道唔錯又夠鑊氣
而且地點都幾方便~係正市中心~
土瓜灣地鐵站~4分鐘就到~

。麻辣手抓骨
第一次食麻辣手抓骨~排骨入口酥脆~
配上大量辣椒🌶️~非常惹味又香口~

。紅蔥頭雞
呢度嘅特色菜式~雞肉入口幼嫩~
食落帶陣紅蔥頭香味~而且份量足~
撈飯一流啊😋🤝🤝

如果想食地道大排檔鑊氣小炒~
呢度都係一個唔錯嘅選擇♥️👍🏻
2023-05-02 49 浏览
搭車成日見到朱敏記呢個生招牌都想搵次去試終於的起心肝,試試佢!究竟乜嘢係桑拿菜呢?終於開估啦! 朱敏記大排檔個餐牌嘅好特別,好多喺出面大排檔都比較少見, 例如麻辣手爪骨!味道非常驚喜!排骨本身炒得好乾身,但係咬落去依然好Juice麻麻香香送酒一流!另外紅蔥頭雞都值得一讚! 隻雞本身雞味都好重, 加埋佢個紅蔥頭豉汁,更加野味,直頭可以送三碗飯。今次人少,嗌唔到好多餸,下次約埋一大班朋友嚟再食過。土瓜灣地鐵站行過嚟好方便。
搭車成日見到朱敏記呢個生招牌都想搵次去試
終於的起心肝,試試佢!究竟乜嘢係桑拿菜呢?終於開估啦!

2023-04-25 39 浏览
朱敏記桑拿菜 今日朋友帶左我來~位於土瓜灣既大排檔呢到好多鑊氣小炒都有得食~絕對是一個非常值得推薦的餐廳我地一行2人叫左酸菜魚~中辣🌶️辣得過癮這道酸菜魚的湯頭非常鮮美😄濃郁湯底~配上花椒、辣椒以及其他香料慢熬而成,不會太油膩。酸菜非常新鮮,味道酸中帶甜,與湯頭完美結合。酸菜魚完美地吸收了湯汁和酸菜的味道。而且魚肉幼滑~配埋酸菜🤝酸酸辣辣真心唔錯👍🏻地址:土瓜灣馬頭圍道103-105號新華大樓地舖
朱敏記桑拿菜

今日朋友帶左我來~位於土瓜灣既大排檔
呢到好多鑊氣小炒都有得食~
絕對是一個非常值得推薦的餐廳

我地一行2人叫左酸菜魚~中辣🌶️辣得過癮
這道酸菜魚的湯頭非常鮮美😄
濃郁湯底~配上花椒、辣椒以及其他香料慢熬而成,不會太油膩。

真心唔錯👍🏻

地址:土瓜灣馬頭圍道103-105號新華大樓地舖
2023-04-24 65 浏览
朋友食飯其實係想揾個地方見個面,啤一啤來到朱敏記桑拿菜,格局真係岩哂朋友聚一聚兩個人叫左兩個餸同兩個白飯豬油渣炒椰菜苗椰菜苗拌以豬油渣一齊炒,豬油渣的香味滲入椰菜增加左餸菜上枱的香,而椰菜因為有油渣加入換上一份閃閃光亮,豬油渣原本酥脆的口感轉換了清爽的油脂香,減輕了油膩感,簡簡單單已經做到色香味俱存紅蒽頭雞紅蒽頭有熱油爆出獨特的香味,配上新鮮肥美的嫩雞真係無得彈皮滑爽脆,肉嫩味鮮,原汁原味食到雞肉本身的鮮香甘甜兩個人開開心心咁食飯傾計。下次再聚
朋友食飯其實係想揾個地方見個面,啤一啤
來到朱敏記桑拿菜,格局真係岩哂朋友聚一聚
兩個人叫左兩個餸同兩個白飯

豬油渣炒椰菜苗

紅蒽頭雞
紅蒽頭有熱油爆出獨特的香味,配上新鮮肥美的嫩雞真係無得彈
皮滑爽脆,肉嫩味鮮,原汁原味食到雞肉本身的鮮香甘甜

兩個人開開心心咁食飯傾計。下次再聚
2023-04-23 54 浏览
香港嘅大排檔買少見少,呢日喺土瓜灣竟然搵到間有大排檔風味嘅餐廳!🇭🇰酸甜無骨雞腳呢碟膠原蛋白滿滿嘅雞骨,味道酸酸甜甜,非常開胃,仲要係無骨,啱晒我呢啲懶人🤭涼拌肘子近期天氣開始炎熱,最啱食涼拌!呢碟涼拌肘子入口涼浸浸,解暑之餘順便補充一下營養🌞🏃‍♀️涼拌蓮藕尖呢碟都係夏日必備嘅涼菜之一,清熱解暑又開胃下飯,酸辣脆嫩好味道🌬️涼拌皮蛋一向鍾意食皮蛋,涼拌皮蛋就真係第一次食,擺盤幾靚,而且唔會有腥澀味👍🏻餽嘴活跳蛙 脂肪少,辣得黎肉質鮮甜,食多幾舊都唔怕肥🌶️🐸

餽嘴活跳蛙

脂肪少,辣得黎肉質鮮甜,食多幾舊都唔怕肥🌶️🐸

2023-04-20 60 浏览
近排同朋友食飯 都係去食鐵板燒、烤肉、西餐、日本菜比較多😜 但其實我哋都好鍾意食粵菜嘅人🤩今次就去咗土瓜灣一間小菜館 全部嘢食都好有風味🥳 而且又睇得又好食我地叫咗脆皮豬手 - 果然真係整到好香好脆😍而豬手嘅肉質好軟好冧 食落咸咸地 味道啱啱好😝同埋一碟沙薑鵝腸 平時出面食鵝腸 好客易會有陣腥味 同埋臭味🥲但依間嘅鵝腸處理得好好 完全無啲異味😎 加埋啲沙薑汁 簡直係一流呀🤪 最後我地仲叫咗個菜 仲有埋啲牛肉 三個餸就已經食到好飽啦😚😋

2023-04-19 41 浏览
今日經過土瓜灣,俾呢間富有香港特色嘅大排檔吸引🤩入到去發覺原來呢度仲可以打牌同唱K🥳真係玩得又食得,好適合一大班朋友過嚟👭🏼好抵讚嘅係呢度啲嘢食擺盤都好靚,而且分量十足,好喜歡🫶🏻菠蘿咕嚕肉🥩咕嚕肉香脆外皮掛滿酸甜醬汁,咬落去外脆內軟🥰酸甜香脆雙重滋味口感十分豐富👍而且菠蘿都好新鮮,味道甜美🍍七彩炒雙畔🥦蔬菜同海鮮份量都十足,而且西蘭花好爽口同新鮮🥳而海鮮都鮮味十足、肉質鮮嫩唔會霉🥰江南百花雞🐔雞肉好嫩而且一啲都唔肥,外皮好鬆脆,食落有層次感🫶🏻而且大細啱啱好,啱晒我呢啲鍾意一啖食嘅人🤪

好抵讚嘅係呢度啲嘢食擺盤都好靚,而且分量十足,好喜歡🫶🏻

菠蘿咕嚕肉🥩

七彩炒雙畔🥦

江南百花雞🐔
2023-04-18 51 浏览
今日一個人來到土瓜灣,轉眼間就已經一點,肚子有少少餓,咁就自己一個人食午餐,原本我未諗到食乜?一入到去就見到有人食豬手食到津津有味,我就忍唔住跟風叫左✨午巿清香豬手飯✨豬手份量正常,一半肥膏,一半肉,唔會得骨冇肉食,豬手炆得夠火喉,外皮口感超級軟淋,而且非常爽口,食落唔會有油膩感,配上肉汁豐盈瘦肉,好夾最欣賞就係豬手無騷臭味,我自己真係好怕,沾上蒽頭辣椒豉油為豬手錦上添花,帶出豬手的清香,沾上附上的辣椒油就添上一份刺激辣味配埋熱辣辣白飯真係好滿足
今日一個人來到土瓜灣,轉眼間就已經一點,
肚子有少少餓,咁就自己一個人食午餐,
原本我未諗到食乜?一入到去就見到有人食豬手食到津津有味,
我就忍唔住跟風叫左

✨午巿清香豬手飯✨

豬手份量正常,一半肥膏,一半肉,唔會得骨冇肉食,
最欣賞就係豬手無騷臭味,我自己真係好怕,
沾上蒽頭辣椒豉油為豬手錦上添花,帶出豬手的清香,
沾上附上的辣椒油就添上一份刺激辣味
配埋熱辣辣白飯真係好滿足
2023-04-09 118 浏览
今日我哋好齊腳,心血來潮好想去打牌本身我諗住去partyroom,不過朋友話有個好地方,今次就由朋友帶路又食又玩原來呢度除咗可以打牌,仲可以唱K㗎類似大排檔格局,食物份量非常大碟想食啲地道又有特色嘅菜式,呢度真係不二之選‼️章紅魚刺身估唔到擺盤都咁有心思條魚好新鮮,味道較鮮甜家鄉炒豆腐味道辣辣地,非常惹味,而且好有以前返鄉下食嘅味道呢道菜都足以令我食多幾啖飯豆腐唔會煮得好老,口感好軟滑芝麻海蜤麻香&辣味勁出色,越食越想食小米椒爆炒小公雞重慶地道美食,當然離不開辣呢個辣度足以迎合到我哋嘅辣癮,完美演繹出香、辣、惹味於一身
今日我哋好齊腳,心血來潮好想去打牌

原來呢度除咗可以打牌,仲可以唱K㗎

類似大排檔格局,食物份量非常大碟

想食啲地道又有特色嘅菜式,呢度真係不二之選‼️

章紅魚刺身
估唔到擺盤都咁有心思

條魚好新鮮,味道較鮮甜

家鄉炒豆腐
味道辣辣地,非常惹味,而且好有以前返鄉下食嘅味道

呢道菜都足以令我食多幾啖飯

豆腐唔會煮得好老,口感好軟滑

芝麻海蜤
麻香&辣味勁出色,越食越想食

小米椒爆炒小公雞
重慶地道美食,當然離不開辣

呢個辣度足以迎合到我哋嘅辣癮,
完美演繹出香、辣、惹味於一身

2023-04-07
土瓜灣九龍城一帶,除咗泰國菜多選擇之外,地道嘅大排檔都選擇唔少,今次嚟咗朱敏記食佢哋嘅鑊氣小炒😚椒鹽豆腐一上枱就香氣撲鼻,椒鹽味超級香口,配搭金黃外皮嘅軟滑豆腐,簡直滋味滿瀉,成個食慾都上晒嚟🤩臺南炒蜆更加係有驚喜,每一粒片都沾滿晒醬汁,食落鹹香十足,但又唔會過鹹,反而令到佢鮮味更加出,每粒都食到佢嘅鮮甜味,呢個簡直係水準嘅表現😍愛蟹嘅我都叫咗焗奄仔蟹,一上枱已經流晒口水,蟹膏非常之甘香,而且食落好軟糯,而且都食到蟹肉嘅鮮甜,食到我舔舔脷,一隻接一隻停唔到☺️今晚去食餐廳都幾乎滿座,而且餐廳環境係好接地氣嗰啲,食得都更有風味,遲啲想再食地道小炒,朱敏記值得再encore🥰

2023-04-06
2023-04-06 62 浏览
疫情之後,我哋班朋友好耐冇見到,有兩個移左民又咁岩翻左來香港😌今晚難得約齊人,就去咗間港式風味嘅大排檔食晚餐!餐廳環境唔錯,都坐得幾舒服,一大班朋友聚下會傾吓偈,好開心😀白切鹹雞當然係必點嘅菜式😙外國應該冇咩機會食到呢個菜式!而且呢間餐廳整出來嘅白切鹹雞好好味,不但食得出白切鹹雞嘅味道鮮美,而且肉質細嫩,口感爽滑,加上味道鹹香可口,搭配埋白飯一齊食更是絕配,口感同味道係一流,真係推介俾大家。

2023-04-04 61 浏览
今日起身口淡淡,想食返啲濃味嘅午餐,又想食麻辣又唔想食米線🤣經過間水煮魚餐廳🍴聞到好香口嘅麻辣味😋我同朋友就入左去食個午餐入到餐廳就叫左個水煮魚飯午餐,一大碗紅油伴嘅水煮魚,望到都已經流曬口水😋岩曬我今日嘅口味,大大塊嘅魚肉非常嫩滑,而且調味好正😎麻麻辣辣嘅魚肉最適合餸飯🤗值得一試我個朋友就叫咗個酸菜魚飯午餐🥣 酸菜味非常濃郁🤗魚肉充滿左酸菜嘅味道,令人胃口大開。魚肉同水煮魚一樣又大又滑😌非常抵食,下次再來食過