重點推介🤤👍🏻 冰鎮瀨尿蝦比起大量調味 我同朋友都比較鍾意利用最簡單嘅煮法去包留海鮮鮮味!唔多地方有冰鎮 因為咁樣好考食材本身質素🥰一上枱 嘩 擺盤好靚呀👏🏻淨係影相都影咗一段時間 瀨尿蝦大大隻 肉質鮮甜同紮實 旁邊有啲青瓜作為伴碟👍🏻 潮州獅蚶好耐冇食過喇🫶🏻好鍾意佢嘅醬汁䶢䶢地 加入蒜頭、辣椒🌶️食落微微辣 唔會好刺激 食呢個最怕剝殼 好彩餐廳有提供工具 方便好多🙌🏻注意事項⚠️-一大班朋友的話 建議可以book間房 佢哋有卡啦ok🎤全部自己朋友 就唔駛怕 可以大唱特唱啦
重點推介🤤
👍🏻 冰鎮瀨尿蝦

👍🏻 潮州獅蚶

注意事項⚠️

2023-04-03 38 浏览
我有個同事嚟咗香港做嘢10年,次次一齊出去做完嘢都係佢車我去搵食,有時真係覺得外地人識喺香港窿窿罅罅搵食多過本地人,今次佢就我去土瓜灣呢一間食桑拿菜。個feel好有風味,門口重貼有好多老闆同明星嘅合照,原來係明星飯店!?薑蔥炒蟹炒得幾惹味,啲肉都鮮甜。招牌胡椒豬雜鍋 估唔到都幾大鍋,仲幾多料,有齊晒生腸、粉腸、生腸頭、豬肺,清理得乾淨,幾新嫩,同埋中意胡椒味夠重。重慶燒鴨仔個湯汁又幾香濃,鴨皮有點煙韌,啲肉都入味。上菜幾快,下次我自己識嚟啦

薑蔥炒蟹炒得幾惹味,啲肉都鮮甜。

重慶燒鴨仔個湯汁又幾香濃,鴨皮有點煙韌,啲肉都入味。

上菜幾快,下次我自己識嚟啦
2023-03-30 50 浏览
今日要推介呢間位於土瓜灣既地道鑊氣小炒,想食的話記得預早book定位,一到夜晚七點幾就開始坐滿人,非常熱鬧,如果鐘意飲酒既朋友可以叫佢地比個「戰鬥碗」裝酒用,幾特別,今晚叫左幾款小菜,包括我最鐘意既豉油王蝦,再叫埋餐廳既招牌菜客家咸雞豉油王蝦豉油王蝦份量都幾多,蝦嘅豉油鹹香剛剛恰好,肉質好爽彈,乾身香口,完全不油膩,相當惹味,送飯一流!客家鹹雞看似平平無奇,但食落非常有驚喜,雞肉嫩滑多汁,醃得好入味,鹹香十足豬油渣炒椰菜苗經豬油渣炒過既椰菜苗依然保持翠綠,火候控制得剛剛好,而且唔會太漏,好好食

豉油王蝦

客家鹹雞

豬油渣炒椰菜苗
2023-03-30 48 浏览
屋企人最鐘意食中菜,今日近近地同佢地去土瓜灣既朱敏記桑拿菜食小炒,餐廳以地道大牌檔為裝修風格,餐牌配以得意漫畫勾畫老闆娘的外貌,食物選擇多元化椒鹽粟米小食揀左個椒鹽粟米,椒鹽嘅香味帶出粟米既甜味,辣辣地配上粟米既爽甜,非常惹味,最適合一班朋友飲酒既下酒菜小米椒雞上小公雞呢個菜式名夠哂盞鬼,係將雞髀肉切粒,加入青椒粒同紅椒粒一齊拌炒,份量都幾多,送飯一流火爆腰花店員見我地食得辣,推介我地試下呢款火爆腰花,火爆腰花是用豬腰製作的一道家常菜,大廚將豬腰切成格仔花紋再加以拌炒,質地細嫩,鹹鮮醇厚,口感彈牙

椒鹽粟米

小米椒雞上小公雞

火爆腰花
2023-03-11 125 浏览
冇睇評價就食就中伏了真係未試過一間餐廳要打食評怒小首先book左房仔又話冇份量少又好叉貴 一人一啖就冇啦好啦 貴都算 又要好x難食檸茶係好大杯 好大杯水味黎架 平時黎大排檔都唔會要求有幾乾淨幾企理呢間污糟到不得了 碗油淋淋好似冇洗 地又油到跣腳 今時今日仲有呢d地方?坐低都周身唔自在唔明點解呢間野仲有生意下不為例 麻煩唔好再呃大家 真係好嬲 疫情後諗住一班人食得開心一人一啖冇x哂 人均埋單都兩舊幾但唔叉飽我食五個m記餐都冇咁嬲
冇睇評價就食就中伏了

檸茶係好大杯 好大杯水味黎架

平時黎大排檔都唔會要求有幾乾淨幾企理
呢間污糟到不得了
碗油淋淋好似冇洗 地又油到跣腳
今時今日仲有呢d地方?
坐低都周身唔自在
唔明點解呢間野仲有生意
下不為例 麻煩唔好再呃大家

真係好嬲 疫情後諗住一班人食得開心
一人一啖冇x哂 人均埋單都兩舊幾但唔叉飽
我食五個m記餐都冇咁嬲
2023-02-20 1459 浏览
老闆娘活脫脫就是餐牌封面那個漫畫化身,打扮同樣色彩繽紛,就連枱上那些筷子也似乎刻意左拼右搭鴛鴦彩色。你道是大排牌檔,我卻認為是農家菜。只是,有提供骰盅等耍樂叫有大排檔的影子。舖面一點也不難找,中灰磚牆身打橫佔兩個舖位的門面,6人以上大枱居多,我等4人不上不下的就坐近水吧旁。本人吃慣的雞肉要求嫩滑,如海南雞、白切雞之類,此半隻紅蔥頭雞基本上是「橡皮雞」,皮不是一般的靱,皮邊緣都翹起,咬感似浸透時間不足的海參,肉質似國內走地雞(脂肪不多肌肉型),但個頭稍大,只是此煮法疑似從前鄉間食材貧乏,一隻雞要足8人以上吃,一件抵幾件,因此刻意要煮成靭皮考咬力之餘覇佔幾倍咀嚼時間致使以為自己已吃了很多。譬如夫妻肺片刀功不錯,片得極薄,唯我預期的味道是比較辣、較有嚼頭,但現實是醋酸味太過,蓋過肺片自身味道,吃來吃去也得白醋味。鹵水拼盤份量僅比肺片多三分一左右,調味很類近只是走了芝麻及醋酸味稍減,始終未達惹味級數。干燒伊麵來到此家大廚之手變了帶點濕炒,筷子夾起會滴點餸汁。家鄉菜來到本埠罕見未被同化,只是要融入港人之口味還要花點時日。
紅蔥頭雞半隻
紅蔥頭雞半隻
夫妻肺片
鹵水拼盤
干燒伊麵
干燒伊麵來到此家大廚之手變了帶點濕炒,筷子夾起會滴點餸汁。
蒜蓉蒸茄子
台南炒花甲
大檸茶
2023-01-28
蒜蓉蒸茄子
台南炒花甲
2022-11-01 745 浏览
呢個年頭仲有人系茶記食煙都無人管同職員講,佢地話睇唔到,管唔到仲要唔止一枱系甘,幾枱都系!同員工講,喺唔喺需要幫你call 食環佢話管唔到,唔緊要,我上openrice幫你宣傳衛生環境又差,食物唔系特別好味!點餐果陣,叫左勁耐先叫so下你叫幾樣菜都話無,菜心都無既一定唔會再黎
呢個年頭仲有人系茶記食煙都無人管
同職員講,佢地話睇唔到,管唔到
仲要唔止一枱系甘,幾枱都系!
同員工講,喺唔喺需要幫你call 食環
佢話管唔到,唔緊要,我上openrice幫你宣傳
衛生環境又差,食物唔系特別好味!
點餐果陣,叫左勁耐先叫so下你
叫幾樣菜都話無,菜心都無既
一定唔會再黎
一個食物盒竟然收$12🤬,仲要侍應完全冇出聲, 等埋單找數先發現,真係從未試過去大排檔要12蚊一個外賣盒😡 正常都要 講一聲啦 , 人哋要考慮要唔要㗎嘛 , 🤬 真係以後都唔會再幫襯你👎 而家咁樣做生意真係唔得㗎喇😮‍💨唔係話計較12蚊 ,講真,俾貼士還貼士,只係俾得順氣順唔順姐。環境衛生差 , 裝水嘅水壺污糟到嚇死你, 真係好少見有咁污糟嘅大排檔, 都明白大排檔係咁, 不過佢收取嘅價錢完全唔係大排檔嘅價錢🙄, 仲貴過酒樓 😅老闆娘介紹一啲清炒番薯葉, 盛惠$128😑成碟都係油浸😵‍💫 只能夠食上面嗰幾條先無咁油乍🤮 真係嚇死人。

2022-09-01
2022-09-10 593 浏览
難食呃錢之選外賣盒竟然要$12蚊一個,而且沒有事先講要咁多錢,平時餐廳外賣最多收2蚊一個盒,如早講明我不會要!打包一些食之無味棄之可惜的食物🥲不會再幫襯,亦會同其他朋友講不要幫襯,地方污糟唔在講,咁樣呃錢第一次,如果約咗朋友真係要去嘅話,都一定要睇清楚張單,因為有隱藏收費!
難食
呃錢之選
2022-09-05
冤枉人下错单,老板娘的表情说的我好像想走数,明明自己伙计下错单,自己作主给我转了个菜,然后老板娘还说是自己给我下的单,蛮好笑的,不会再来第二次的店,味道这种东西看个人,冤枉别人态度恶劣不会再有第二次!!!!下单的时候我指着菜单对下单的大叔说我要羊杂煲,然后大叔还看着菜单,自己写下来,最后上了个猪杂煲,我自己蠢,太饿了没想太多没分出来我认了,我的确吃了,但是老板娘的态度说得我想走数,你自己下错单你不承认,然后和我说我听到你说猪杂煲,我想说你哪个耳朵听见了呢,给我下单的是那个大叔,不是你,你一直坐在离我很远的柜台,你听见什么了🤔主要是自己不承认,然后还撒谎冤枉别人就挺好笑的

2021-12-08
2021-11-03 1388 浏览
幫襯朱敏記已經好多年啦,佢啲中菜真係好好食,打開個餐單真係包羅萬有,有好多菜式出邊都冇得食,必食嘅我就覺得係酸菜魚同埋佢嘅農家菜,佢嘅菜用豬油渣炒真係好香好好食,雖然好邪惡,但係我哋成家都好鍾意一有節日就卜枱去食飯
2021-08-07 2057 浏览
今日約咗幾個死黨,佢哋諗住就我喺我屋企附近食,我見呢間都開咗一輪,但都未試過,所以介紹約埋成班死黨係呢度聚,位於馬頭圍道【朱敏記大排檔】都係一些特色小炒為主,門口等候位有一條闊闊的行人路,門口都頗為光猛不知是因疫情限制定下雨天所以客人不多,但整體環境都很闊落叫了好幾個介紹的特色小菜「土窰雞」食落口感覺有濃烈雞味,但烹調的時間有點過火帶點韌,上枱時有提供手套給客人作為手撕雞用避風塘豬扒骨,是唯一一個感覺到滿意的小菜,麻辣味豬扒能混和一體「酸菜魚」可算是這裏的招牌菜,上枱感覺分量好足夠,魚肉能夠保持嫩滑,魚的味道就有點給酸汁少少蓋過,感覺有點可惜,但賣相就絕對美麗 呢個「小炒王」就真係不得了,雖然炒得夠曬乾身,乾身到無味道,又細碟又貴用錫紙嚟包住的「豉椒炒蜆」,雖然能保持蜆肉的嫩口及肉汁,但可惜煮得不入味【但值得一提,名謝一些極不沒禮貌的服務員,好耐冇試過咁嘅招呼,雖然不是說要求什麼高級的招待,但服務員和老闆娘實在太沒禮貌,我只可以說不會再光顧這間食肆】

不知是因疫情限制定下雨天所以客人不多,但整體環境都很闊落

土窑雞

叫了好幾個介紹的特色小菜

酸菜魚

小炒王

土窑雞
2021-05-15 1632 浏览
好有風味嘅一間小菜館,窰雞一定要叫,好耐無食過啲咁有雞味嘅雞!又有我愛食嘅螄堪!啲小炒夠火候,樣樣野都好食嘅,佢仲有啲老火湯可以叫,但今次啲朋友話唔飲湯,要飲酒,所以無叫到,下次要試吓先。
2021-05-13
庆祝纪念
生日
2020-08-01 1900 浏览
香港地大排檔係有一番風味,夠曬鑊氣,材料新鮮,大大碟又抵食,依個係我一向對大排檔嘅感覺😊今次嚟到朱敏記,見到好多枱都叫咗🌟脆皮豬手,大杯酒大塊肉,個皮睇見都知道脆卜卜,但係個豬手嘅肉又唔會乾曬,餸酒一流呀😋😋🌟豉椒炒蜆,依度菜,我去親大排檔嘅指定動作,因為可以食到廚師嘅功夫,鑊氣十足,蜆肉肥美,而且豉椒調味剛剛好,不會太咸,有水準👍🏻🌟好特別嘅菜式,鹽焗花螺,花螺鮮甜帶有花椒同咸香,食唔停口喔👍🏻
今次嚟到朱敏記,見到好多枱都叫咗
2020-05-31 1229 浏览
第一次黎食,份量好大,兩個人食吾晒。好彩有位吾使等。好多菜都好想叫,好吸引,一大班人黎會更好。大O樂好吸引!!算平添!但人手吾夠,等左30分钟先上菜。真的非一般嘗試。
第一次黎食,份量好大,兩個人食吾晒。
好彩有位吾使等。

好多菜都好想叫,好吸引,一大班人黎會更好。
大O樂好吸引!!算平添!
但人手吾夠,等左30分钟先上菜。真的非一般嘗試。