2020-06-26 3117 浏览
剛坐到歺桌前,發覺筷子湯匙还暖暖的,相信刚用熱水浸泡完,在肺炎疫情下,这一点服务感觉安心,服务员包括傳菜的也很用心勤快有礼,值得一讚。食物款式价格优惠多多,味道也好,定會再惠顧。
2020-06-23
2020-06-10 3677 浏览
平日客人不多,可以舒舒服服坐在窗邊,酒家樓底高、地方寬敞,還可以遠望海景,而且碗筷已用熱水消毒清潔了,感覺非常好!這裏嘅餐牌款式很多,還有半分和例牌選擇,人少的都可以試多幾款小菜,真係可以符合唔同人嘅需要。今日點了五個半分小菜,分別有紫蘿牛肉、黑松露滑蛋蝦仁、濃湯腿茸白玉、金蒜銀絲大元貝和南乳粗齋煲。我覺得最好味嘅係黑松露滑蛋蝦仁,雖然蝦的質素很一般,但係滑蛋煮得啱啱好,嫩滑多汁,配以松露嘅香味,真的要試一試。紫蘿牛肉的牛炒得很鮮嫩,還加上薑和菠蘿,配合得宜。濃湯腿茸白玉的胜瓜很新鮮,加上上湯,容易入口,味道清甜。金蒜銀絲大元貝的粉絲很好吃😋,元貝略為煮得有點太熟,失去鮮甜的口感。如果平日喜歡吃齋的朋友,南乳粗齋煲也是一個不錯的選擇,半份的分量,賣相也很吸引,味道也不錯。而且酒家現在做優惠,平日一至四晚飯都有唔同嘅折扣,好像星期三就有七折,真係抵食左好多😊唯一問題是人手不多,上菜會慢些和要等久一些才找到服務人員呢!

前菜小吃

黑松露滑蛋蝦仁

紫蘿牛肉的牛炒得很鮮嫩,還加上薑和菠蘿,配合得宜。
紫蘿牛肉

濃湯腿茸白玉的胜瓜很新鮮,加上上湯,容易入口,味道清甜。
濃湯腿茸白玉

2020-06-10
黑松露滑蛋蝦仁
紫蘿牛肉
2020-05-24 2480 浏览
是中菜館, 粵式菜吧沒有見到很辣的菜式, 本來也是為了長輩們所以選擇的餐廳, 環境樓底高, 光線充足, 坐得好舒服, 而且有靠落地玻璃看維港景色的位置, 感覺很有架勢, 但應該要早一點到或預約吧, 晚上7點到已坐滿靠邊的了, 空間大又不會很嘈吵, 適合一家老幼食物方面還不錯的, 見圖有說明, 是2set的四人套餐, 我覺得最好吃是鴛鴦蝦仁蛋炒飯, 米飯很香上面醬汁不膩, 很可口。壽包也是非常不錯的, 不要錯過有一個問題就是量稍微有點少, 就是很精巧那種。

有一個問題就是量稍微有點少, 就是很精巧那種。
燒鵝
伊麵
鴛鴦飯
壽包+楊枝甘露
2020-05-11 2251 浏览
剛剛放寬限聚令,可以一枱坐八人,一想到母親的生日快到,又臨近母親節,已經很久沒有全家一起吃飯了。於是便訂了尖沙咀的東海薈,給母親一個驚喜。座落在北京道一號的東海薈,一覽維港景色,特別是燈光熣燦的夜色,未吃已先迷人。坐下來,點了菜,閒話家常一會,餸菜便陸續上枱,有蒸扇貝,芝士焗龍蝦,蒸石班,還有滷水鵝掌,鎮江骨......。扇貝鮮味,龍蝦香噴噴,石班肉質嫩滑。最後,當然是今天的主角------蛋黃蓮蓉壽包,母親吃得笑微微呢!結賬4000元,在這樣優美的環境下替母親慶祝生日,也是非常值得的。
2020-05-11 2276 浏览
母親節 中午飲茶食點心,因為限聚令所以我地分咗2枱,位置有個 corner 窗口位,啱晒我地要影相。野食 ok 可以, "柚蜜蛋散" 味道不錯,好香柚子幾清新,"蛋黃千層糕" 都有點驚喜,味道很好。另外 "紅米金沙脆皮腸" 有點似兒時食的 "炸兩" 進化版,都不錯。有某幾種點心是叫一隻 / 一個,所以要細心睇點心紙,會有點混亂,但有個好處,就係可以食幾多叫幾多。但要讚下點心紙全部都有圖片睇實物,因有d 酒樓是沒有圖片的。🥢東海薈📍北京道1號11樓💰人均 $145

🥢東海薈
📍北京道1號11樓
💰人均 $145
2020-05-10
庆祝纪念
母亲节
  • 柚蜜雞蛋散
2020-03-04 1845 浏览
今日約左媽媽黎屋企,諗住叫外賣同媽媽一齊食,但又吾知叫咩好,媽咪話想食點心,我就唯有睇吓附近有冇酒樓做外賣。打開Food Panda個外賣Apps,竟然比我見到呢一間酒樓有得外賣點心,咁我就即刻落單。睇返啲介紹,發現呢間酒樓做緊外賣優惠,而且佢地所有點心都係即叫即煮,並且係由專業大厨團隊悉心製作👍🏻👍🏻等左一陣,外賣都送到啦,佢地係將每一種點心放入一個合到,吾會影響味道之餘,又好衛生👍🏻👍🏻首先,我要介紹下個鳳爪,同一般食嘅鳳爪我覺得有少少分別,平時食嘅鳳爪會非常淋,好似好易入口既感覺。但呢個鳳爪可能係即時蒸既關係,肉質比較爽口冇咗好林嗰種感覺,而且味道都唔錯,我比較鍾意食呢個爽口少少既鳳爪👍🏻👍🏻至於個蝦腸,非常新鮮,好難得每一啖都食到一隻大蝦。腸粉嘅皮亦都做得好滑,一啲都冇痴牙嘅感覺。配合埋腸粉豉油,真係非常好味。另外,媽媽話好耐冇食過壽包,所以我都叫咗一個壽包,原來佢個壽包係大size,外觀非常吸引。入邊除咗有蓮蓉餡之外,竟然有一大個鹹蛋黃,食到媽咪好開心,因為好難得壽包入邊會有一整個鹹蛋黃👍🏻👍🏻我仲叫咗一個小食,尖椒糖心皮蛋。起初以為好辣,原來係酸酸甜甜非常好味,而且皮蛋唔會

我仲叫咗一個小食,尖椒糖心皮蛋。起初以為好辣,原來係酸酸甜甜非常好味,而且皮蛋唔會好韌,仲係流心嘅皮蛋,真係名副其實👍🏻

整體來講媽媽都好滿意,而且非常方便,大家都快啲試吓啦👍🏻👍🏻

2020-02-28
午餐
2020-01-28 1580 浏览
揀咗東海薈幫我媽慶祝生日同家人飯聚,係2020年一個非常錯嘅決定,招呼好渣!!食物仲差!!以下內容並冇加多減少,先講招呼,每次茶壺要加水都要我哋自己出聲叫,全場只有6至7成枱有客坐,人手睇到係絕對足夠,但啲樓面除咗會自行將每碟餸菜放落枱之外,其他事項都係要叫先會做,食物方面,我哋13人叫咗個鼠年歡聚宴套餐,夠食冇加餸,除咗碟頭抽煎海虎蝦比較好之外,其他嘅...............條魚蒸得好老,啲肉好(孩); 碟鮑魚好硬身,食擦膠一樣,已經忍住冇出聲照食,最離譜嘅係糯米飯 & 紅豆沙湯圓,糯米飯上枱後,放入口發現只係暖暖哋唔熱嘅,即時同樓面講,佢嘅回答係: 冇理由㗎,啱啱响廚房攞出嚟,人哋隔離枱都冇你哋咁煩,我都好客氣咁叫佢拎入廚房再炒熱返; 紅豆沙湯圓,我媽咬咗一啖湯圓即刻叫唔好食住,話湯圓未熟,同時亦有家人咬咗都係話未熟,我忍唔到啦,要求樓面叫經理過嚟,我將有問題嘅都講出嚟,話已經忍無可忍啦,點做生意,經理亦只係好官腔口吻回應: 唔好意思,我幫你哋換過新嘅紅豆沙湯圓,我唔俾佢哋收走食唔到嘅紅豆沙湯圓,要求佢哋攞新嘅出嚟先好收走,最後埋單4千7,食落背脊骨!唔會唔會唔會再幫襯呢度!
唔會唔會唔會再幫襯呢度!!!
2020-01-27
庆祝纪念
生日
2019-09-13 6128 浏览
東海薈lunch飲茶真係好抵呀!仲要喺呢間北京道1號上邊嗰間東海薈,對住個維港靚景飲茶,仲要咁抵食,真係無得輸!平時lunch同一班同事/同客食飯都唔太失禮!呢排長期做緊優惠,成張點心紙六八折呀!點心紙選擇都算好多,佢抵到連小食炒飯炒麵都有埋折,真係誇張!兩個人,叫咗5樣點心,1個小食!點心都係熱辣辣,粉果加小小辣椒油好食呀,蝦餃都唔錯,馬拉糕都係熱辣辣又唔會太甜好鬆化,鹹水角就普通咗啲!小食我哋叫咗一份滷水鵝翼,估唔到佢哋整得唔好食,鵝翼處理得唔係好乾淨,而且啲皮好厚脂肪,完全唔入味,小小失望!不過佢哋嘅點心質素都OK嘅雖然係68折,唔會因為做優惠平左而降低食物質素!兩個人五個點心一個份小食,連埋茶位加一total 先係$250,抵食!

平時lunch同一班同事/同客食飯都唔太失禮!

馬拉糕都係熱辣辣又唔會太甜好鬆化,鹹水角就普通咗啲!

2019-09-10
2019-08-19 3826 浏览
今日係新同事既Welcome lunch,秘書揀咗來呢間位於北京道1號既東海薈。一入酒樓,你會發現係全海景落地玻璃,非常開陽,環境相當舒適。秘書為何會揀這裡既主要原因係,呢排做緊promotion ,價錢相當抵,但惠顧所有點心都係68折。於是,我們一行26人,就來咗東海薈開餐。再點一啲浮誇既點心。我最有深刻印象既就係呢群天鵝🦢,嘩幾鬼靚,用來打咭一流,但味道就一般了,有啲似芋角既質感。而其他點心既味道都係中上既水準,以有折扣來講,相當抵食

黑松露天鵝酥

而其他點心既味道都係中上既水準,以有折扣來講,相當抵食

2019-07-17 3677 浏览
好姊妹又要聚一聚,難得今晚咁齊人,小朋友同老公都一齊嚟,啱啱好夠坐一圍,朋友J就決定要食大家聚會咁耐都冇食過嘅中菜!呢間東海會喺尖沙咀北京道1號,初初諗住食中菜係冇咩特別嘅,不過上到去地方嘅幾寬敞,唔會好迫,仲有落地玻璃窗邊景,唔會好似平時啲酒樓坐得咁辛苦,非常舒服。除咗環境,食物亦令我喜出望外,我哋叫咗燒鵝王,放上枱傳來陣陣香味,燒鵝皮香肉汁多,圍枱轉左一圈已經食晒一碟,又係必試佳品!呢度嘅椒鹽鮑魚亦都非常惹味, 不過食海鮮我自己就鍾意清蒸多啲,保留原汁原味呀嘛!值得一讚嘅係佢唔只好食,賣相亦都好靚,淨係擺盆已經吸引到人!!咁大班人梗係要叫返個龍蝦伊面!龍蝦大大嚿好多肉, 老公最鍾意食!伊面唔會太淋,加埋啲汁味道剛好👍🏻👍🏻仲有一個砂鍋海鮮豆腐煲,有帶子,蝦等等,落足晒料!用砂鍋煮加埋啲配菜又香又惹味其他菜式好似京都骨,蟹肉扒菜苗,雜菌上湯浸菜等等都好味,不過就唔夠上面嘅出色啦⋯⋯估唔到呢度環境食物服務質素都有返咁上下,下次要試吓黎飲茶先得!

咁大班人梗係要叫返個龍蝦伊面!龍蝦大大嚿好多肉
, 老公最鍾意食!伊面唔會太淋,加埋啲汁味道剛好👍🏻👍🏻

2019-05-15
2019-03-29 4794 浏览
中午同同事去尖沙咀一間酒樓食飯,要答lift上樓,上到去,估唔到係全海景落地玻璃!酒茶飲到咁高級同咁有情調都係第一次叫左個麻辣雲吞,辣度適中,有啲辣湯加上十隻小雲吞,唔太油膩但又可以食少少辣野過下口癮,上品。又叫左個墨魚條,外脆內軟,又爽口,墨魚好足料,正
酒茶飲到咁高級同咁有情調都係第一次

又叫左個墨魚條,外脆內軟,又爽口,墨魚好足料,正
2019-03-29 3912 浏览
本身好鐘意食點心,有時星期六日都會同屋企人食,但係點食都開心唔過同一大班同事食,因為可以狂點狂叫,樣樣都試到! 呢間酒樓既點心樣樣都好食,特別推介脆炸墨魚滑餅,彈牙又香脆! 同埋lunch去埋單有6折,又有海景... 其實性價比都幾高
飲茶,點心
飲茶,點心
2019-03-29 1942 浏览
酒樓食很多,但呢樓係對住個維港食嘅酒樓,全間酒樓都係落地玻璃,海景一流。點心都算高質素,蝦餃,燒賣都用鮮蝦,好彈牙。咸水角同炸兩都好夠脆。最後叫左個楊枝甘露做甜品,估佢唔好咁足料,多料到成碗飯咁,奶香又濃,好飲過出面糖水鋪,正👍🏻餐具都好靚,食得好開心係高質嘅酒樓😋

楊枝甘露

餐具都好靚,食得好開心
係高質嘅酒樓😋

楊枝甘露
2019-02-15 2275 浏览
是次到東海薈吃部門的開年飯,由於正值農曆新年,北京道一號,以至於酒樓,皆佈置得很有新年的氣氛,餐具都顯得喜氣洋洋的。雖則酒家很有過年的氣氛,可是在碗盤餐具的清潔上仍略有不足。我們入座後,發覺至少三組的餐具未有徹底洗淨,仍留有食物的殘渣或毛髮,需要再行更換。此外,美食的份量略少,碟頭炒飯的份量比一般酒家的標準炒飯少了約三分之一,同事們每人分不了三分之二碗炒飯。無飯不歡的相信要再多點一、兩道小菜或是炒飯麵。就味道而言,東海薈不算突出。有部份小菜、點心有點過淡,而剛才提到的炒飯則過咸。東海薈的上菜次序亦有點怪怪的。甜品等等本應在用餐中後段才上菜,但侍應早在炸物上菜前就把咖啡果凍、紅棗糕等上菜,令紅棗糕都變冷了,吃起來不太美味,而且黏在一起,要是真要點甜品的話,建議在用餐的中後段再追加,確保上菜時間不會過早。
是次到東海薈吃部門的開年飯,
由於正值農曆新年,
北京道一號,以至於酒樓
皆佈置得很有新年的氣氛,
餐具都顯得喜氣洋洋的。

雖則酒家很有過年的氣氛,
可是在碗盤餐具的清潔上仍略有不足。
我們入座後,發覺至少三組的餐具未有徹底洗淨,
仍留有食物的殘渣或毛髮,
需要再行更換。

此外,美食的份量略少,
碟頭炒飯的份量比一般酒家的標準炒飯少了約三分之一,
同事們每人分不了三分之二碗炒飯。
無飯不歡的相信要再多點一、兩道小菜或是炒飯麵。

就味道而言,東海薈不算突出。
有部份小菜、點心有點過淡,
而剛才提到的炒飯則過咸。

東海薈的上菜次序亦有點怪怪的。
甜品等等本應在用餐中後段才上菜,
侍應早在炸物上菜前就把咖啡果凍、紅棗糕等上菜,
令紅棗糕都變冷了,
吃起來不太美味,而且黏在一起,
要是真要點甜品的話,
建議在用餐的中後段再追加,
確保上菜時間不會過早。
2019-02-13
午餐
2018-12-16 3672 浏览
尖沙咀吃個午餐,平貼五、六十元,貴則二、三百,沒想到原來尖沙咀飲茶,埋單人均不用一百元,這是什麼地方?就是東海薈。現時,東海薈做緊優惠,午市全單六五折,點心或是炒粉麵飯都有折,別以為平野一定無好,相反,它的點心水平制作十分用心,賣相精緻,味道好味,當中我最愛的,就是炸魷魚鬚,原因是酒樓用了小魷魚,魷魚鬚也特別小,吃起來不會太粗太難咬,加上炸得香口,調味又合適,好好食。除了食物水準高,酒樓的環境亦是另一賣點,原因是窗邊的枱可以飽覽維港景色,另食物添上另一個味道。