餐厅: 樂茶軒 (大館)
资讯:

2023-01-01 28 浏览
我很喜歡喝茶,今次與素食營養師粉絲老師一齊走進大館內找找口碑唔錯嘅茶室,邊品茶邊食素點心,邊傾偈💬係大館呢個咁有歷史價值嘅地方食飯,一齊分享種子法則和素食,別有一番滋味。老師說我經常撒播「驚喜種子」好的種子又經常回到我身上。說好話、做好事、向好處想🫰🏻😋食咗啲咩?🥬黑松露燒賣賣相同味道都一流,口感額為帶粉,但以素食燒賣來說是高分水平啦!🥬孜然彩椒羊肉串素朋友非常喜愛,係重口味者之選!素羊肉有少少乾身,但夾住菠蘿又能量帶返出個孜然惹味,兩個人一人一串好開心!🥬芥末蜜糖魷魚圈素魷魚圈係我哋一致認為最喜歡嘅點心,炸得脆口不特止,素魷魚口感煙煙韌韌,幾可亂真添呀!而配上芥末蜜糖醬甜甜酸酸,有少少熱情果芒果汁感覺,好開胃。🥬龍華寺素卷一層一層集唔同嘅素材卷在一起、菇粒蘿蔔素肉絲都好入味,入口層次豐富。🥬紫菜腐皮賣相雖然其貌不揚,但味道得確好咁錯!紫菜味拼落腐皮上,有惹味香口效果。🥬花茶,玫瑰茶花茶成朵花咁開,好靚!味道較清,不過勝在靚,而店員都好細心地俾兩隻杯我哋一齊飲。玫瑰花茶又會有另外兩隻杯,玫瑰花茶茶葉好多,沖極水都仲有味。食完啲濃味點心嘆返杯花茶,感覺好舒服😌會有一個小電磁爐係枱上面供客

老師說我經常撒播「驚喜種子」好的種子又經常回到我身上。

說好話、做好事、向好處想🫰🏻

😋食咗啲咩?

🥬黑松露燒賣

🥬孜然彩椒羊肉串
素朋友非常喜愛,係重口味者之選!

🥬芥末蜜糖魷魚圈

🥬龍華寺素卷

🥬紫菜腐皮

🥬花茶,玫瑰茶

食完啲濃味點心嘆返杯花茶,感覺好舒服😌

會有一個小電磁爐係枱上面供客人

🥬百合杞子糕
必點嘅甜品,百合和杞子本身甜度好夠,靚靚嘅小叉令我哋覺得好優雅,為完美嘅一餐劃上句號。

🥬環境中西合璧咁,打卡一流!

#素味soulmate
#素食營養師 #素 #中環素食 #Food
下午同素食朋友行完街在中環揾食, 從網上找到這家位於大館的"樂茶軒", 如果不是網上找,單看餐廳的室外部分,一定會當成酒吧或西餐廳 , 很難想像這餐廳的主打是素食點心及提供多款茗茶, 室外似酒吧,但室內則別有洞天,裝修得古色古香,懸掛著多個鳥籠作為裝飾, 牆上貼上對聯,吧台位置是一排茶葉櫃,室外與室內中西合璧,相映成趣。原來餐廳除了提供各式茗茶外,原來也有提供酒精類飲品,總結嚟講,其實crossover 了酒吧+茗茶+素食點心店。開花茶"雙喜臨門", 烏龍茶底的開花茶, 不單好飲, 花朵盛開更加添一份視覺享受。蝶豆花, 加入附上的檸檬汁和蜜糖, 微微甜好易入口,好好味。是日老火湯,今日是腰果腐竹粟米湯,好夠火喉,沒添加味精,鮮甜濃郁之餘又不會太咸,好好味。素芝士春捲, 微融的芝士餡份量多,咬落去煙韌惹味,十分滿足。豉油皇炒素牛腸粉, 素牛肉賣相神似,咬落有幾分似牛肉的味道, 加少少想像力幾可亂真,腸粉食落似乎有點油膩,如果可以改善一下就更好。焗素蟹餅,餡料造得好幼細, 咬落去一絲絲和蟹肉口感很似。胡椒酥餅,微微胡椒香十分醒胃惹味。龍華寺素卷, 我們最喜愛的一道素點心,外皮煎得香脆,裡面

焗素蟹餅,餡料造得好幼細, 咬落去一絲絲和蟹肉口感很似。

胡椒酥餅,微微胡椒香十分醒胃惹味。

龍華寺素卷, 我們最喜愛的一道素點心,外皮煎得香脆,裡面用料十分豐富, 包括菇類, 蔬菜及素火腿等,口味豐富有層次。

迷你荷葉糯米包, 實際就是素珍珠雞, 衹是內裏的肉變成了菇類, 雖沒有酒樓啲珍珠雞那種充滿肉汁的味道,相對較淡,但口味清新。

金菇菜苗餃, 大大隻,金菇和菜苗份量足,餡料切得十分幼細, 口感好。

海苔甘筍餃,海苔配合甘筍, 十分夾,不會有任何違和感,餃皮煙韌口感甚佳。

菩提腐皮卷,外皮香脆, 裏面各種的素菜餡料十分豐富。

百合杞子糕, 甜度適中,軟硬度適中, 口感好,作為今餐的完滿終結。
2022-12-29
  • 龍華寺素卷
  • 焗素蟹餅
  • 素芝士春捲
2022-12-24 25 浏览
講到素食,可能好多人都會覺得無肉食唔好味、老人家先會食咁樣👵🏾 但其實時下都有好多年輕人都因為唔同原因投入素食行例,所以唔少主打素食嘅餐廳都越黎越吸引。今次一個素食朋友帶我到訪位於大館嘅❣️樂茶軒❣️就令我大開眼界,裝修典雅,食物種類超多選擇,仲有多款靚茶可以品嘗 🫖 𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 孜然彩椒羊肉兩大串羊肉串上枱,聞落好香孜然味,而食落同睇落都同坊間羊肉串好相似,唔講完全估唔到係素食。素羊肉食落彈牙唔會韌,配上孜然調味超惹味。👍 豉油皇炒素牛腸粉豉油皇炒腸粉大家都中意食😋 估唔到簡單配上素牛就可以令成個菜色變得多層次。豉油皇炒得入味,每條腸粉都沾滿醬汁,配上酷似牛肉嘅素牛,咬落口感多元化。👍 陳年老樹普洱餐廳提供多款唔同茶選擇,我就揀咗餐廳推介嘅陳年老樹普洱 🫖 用極典雅嘅紫砂茶壺呈上,飲落甘香而唔苦。餐廳仲好貼心地教埋我地點沖,每次沖少少,就唔怕因為擺得太耐而變味啦🤎📍樂茶軒中環荷李活道10號(舊中區警署)大館總部大樓地下01-G07號舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 孜然彩椒羊肉

👍 豉油皇炒素牛腸粉

👍 陳年老樹普洱

📍樂茶軒
2022-12-23 28 浏览
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • 樂茶軒 🍵📍中環荷李活道𝟙𝟘號(舊中區警署)大館總部大樓地下𝟘𝟙-𝔾𝟘𝟟號舖🔍中環、金鐘:::::::::::::::::::::::::::::: @lockchahk 是一中西合壁的素菜點心茶藝館。最推介黑松露燒賣,餡料飽滿且菇味濃郁;焗素蟹餅毫不油膩;胡椒酥餅富台式風味,微辣香口;腸粉色香味俱全。來呷一杯好茶,吃一件點心(●’◡’●)ノ➰🍄 黑松露燒賣 $48🦀 焗素蟹餅配日式芥末醬 $68🥢 薑汁小籠包 $58🥠 胡椒酥餅 $58🥡 豉油皇炒素牛腸粉 $58🍞 煎釀豆腐 $38🌱 金菇菜苗餃 $32🥟 海苔甘筍餃 $30🫖 有機老欉水仙 $58
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • 樂茶軒 🍵

🌱 金菇菜苗餃 $32

🥟 海苔甘筍餃 $30

🫖 有機老欉水仙 $58
2022-12-21 37 浏览
大館內媽媽最想試呢間#樂茶軒 入邊食既點心全都係由素菜製成,但係變化選擇都好多。仲有佢依度有勁多款不同,茶葉選擇由平至貴都有,貴豐儉由人👍餐廳入邊古色古香裝修,好高樓底有室外室內選擇坐得非常舒服。🫶響度悠悠嘆下茶渡過一個中午非常不錯 😍正山小種紅茶🫖媽媽一直都偏愛紅茶。呢個紅茶非常順口,甘甜醇厚。茶啤to taste all 4 🍺媽媽咁好酒嚟到依度一定要試啦,將茶同啤酒配合朝早飲都唔怕會醉花😂鳳凰單欉淡啤呢個係最淡味嘅啤酒,帶有一絲絲清香茉莉香片小麥啤係充滿花味嘅啤酒,泡泡細滑,好啱女仔正山普洱英式啤比較重口味,覺得要嚟送煎炸香脆食物不錯 解肥膩一流玫瑰紅茶小麥啤飲落去真係有好重嘅玫瑰花味,第一次飲玫瑰花味嘅啤酒特別有新奇 黑松露燒賣充滿黑松露嘅幽香入邊雖然係Sofie但係完全食唔出根本同一般燒賣冇分別台灣胡椒餅外皮整到非常鬆脆,胡椒味夠香濃嘅🤤送啤酒一流乾炒素牛腸粉素牛肉食落口感真係勁似真牛肉🫶,炒完嘅腸粉,口感一流,滑嘟嘟又夠鑊氣脆香咖喱角呢個係必選項目之一👏炸到脆卜卜入邊咖喱味調得非常惹味碧玉粉果粉果皮比較薄身入邊充滿蔬菜嘅鮮甜,同一般識開嘅粉果不同呢個清新好多
大館內媽媽最想試呢間#樂茶軒

餐廳入邊古色古香裝修,好高樓底有室外室內選擇坐得非常舒服。

🫶響度悠悠嘆下茶渡過一個中午非常不錯 😍

正山小種紅茶🫖

媽媽一直都偏愛紅茶。呢個紅茶非常順口,甘甜醇厚。

茶啤to taste all 4 🍺

鳳凰單欉淡啤
呢個係最淡味嘅啤酒,帶有一絲絲清香

茉莉香片小麥啤
係充滿花味嘅啤酒,泡泡細滑,好啱女仔

正山普洱英式啤
比較重口味,覺得要嚟送煎炸香脆食物不錯
解肥膩一流

玫瑰紅茶小麥啤

台灣胡椒餅

外皮整到非常鬆脆,胡椒味夠香濃嘅🤤送啤酒一流

乾炒素牛腸粉

脆香咖喱角
呢個係必選項目之一👏炸到脆卜卜入邊咖喱味調得非常惹味

碧玉粉果

2022-12-16 29 浏览
大館充滿文化氣息,放假過去行下影下相好似去左個小旅行咁,今次仲去左樂茶軒食左個lunch, 飲下茶享受慢活。依度既裝修佈置都好有傳統文化氣息,對茶更加好講究,單係茶就設有一份menu, 除此之外仲有中西合壁既茶酒。黃小茶味道醇厚帶回甘。有機鳳凰單欉冷泡茶飲落有d似平時既烏龍茶,但再清香d🤏點心方面都係素食點心,煎釀豆腐,奶皇包,小籠包,海苔甘荀餃都好味。但講到最特別就係孜然彩椒羊肉,賣相幾可亂真,羊肉係豆製品,孜然風味濃厚。百合杞子糕清甜味道天然,紅棗糕既紅棗非常香,口感煙韌q彈,好食😋

樂茶軒——位於中環大館,設有室內、外座位,係一間古色古香、充滿文藝氣息既茶館。樂茶軒推崇茶道中既哲學,以嚴選優質茶葉,希望令客人透過品嘗高質量既茶飲,配合清悠而寧靜既環境,感受到個中既享受🫖 而茶館提供各類型既中式素食點心,款式可能未及一般茶樓多元化,但精緻度上絕對令人喜出望外🥢 推介豉油皇炒素牛腸粉、 香煎蘿蔔糕,秘製豉油皇炒麵等點心,味道相當不錯,色香味俱全~ 綜合 整個用餐體驗、環境,食物質素,係一間非常值得一去既優質茶館🫖
2022-12-11 488 浏览
今日同事話去happy hour點知去左間茶館happy hour🤪位於大館嘅樂茶軒將中式茶飲同西方美酒結合製作出茶味雞尾酒同茶啤酒勁有新意!Beer flight有齊四款茶啤由淡到濃一次試勻每款茶啤前都有張紙卡中英兼備咁介紹茶啤嘅特色每款都好易入口而且比普通啤酒多一份清香每飲一啖都忍唔住先嘗下酒香先🤭個人最喜歡Jasmine Green Tea Wheat Beer👍黎得茶館當然都要品下茶但樂茶軒個茶譜太多選擇一時間我都唔知點揀好唯有請侍應推介侍應對各種茶都瞭如指掌先幫我篩選部份再介紹最後我揀左被推薦嘅有機鳳凰單欉鳳凰單欉茶味清香入口唔苦澀入喉後有回甘唔錯喎!飲得茶當然又想食個包樂茶軒嘅素食點心一啲都唔輸蝕中式素食點心比較樸實無fusion豉油皇炒素牛腸粉賣相好似加上辣醬食腸粉更能以假亂真!香脆咖哩角香濃咖哩令人忘記左肉饀所以素食版同樣香脆可口煎釀豆腐每日到貨嘅鮮豆腐豆味香濃略煎過後又香又脆夜晚又想chill下樂茶軒係個好選擇!
今日同事話去happy hour

中式素食點心比較樸實
無fusion

豉油皇炒素牛腸粉
賣相好似
加上辣醬食腸粉更能以假亂真!

香脆咖哩角
香濃咖哩令人忘記左肉饀
所以素食版同樣香脆可口

煎釀豆腐
每日到貨嘅鮮豆腐
豆味香濃
略煎過後又香又脆

夜晚又想chill下
樂茶軒係個好選擇!
2022-12-07
2022-12-11 36 浏览
Horrible experience! Super Rude male server with no manner at all. Threw the leave safe paper on the table and super rudely shouted to us. Not busy at all but no service at all yet dare to charge 10% service. At one point, Server Dropped our food on our table with no apologies, this is Not Acceptable! Food taste very unprofessional too!

2022-12-11 41 浏览
中環- 樂茶軒 🍵呢度係大館地下 行完展覽✨想搵個地方食晚飯就嚟咗呢間食素嘅茶館話明茶館梗係要叫茶飲下🤣🍵玲瓏香蕊 $58我哋唔係幾識沖中式茶 店員好好人教我哋點沖🤍呢款茶青得黎 唔會好苦澀好啱食點心嘅時候解膩另外仲有好多款茶揀 🔎另外仲叫左🍻樂茶啤酒體驗套裝 $98有四種唔同味道店員介紹由右邊開始飲由最淡嘅鳳凰單欉淡啤開始玫瑰紅茶季節啤👉🏻茉莉香片小麥啤👉🏻正山普洱英式啤我就比較鍾意鳳凰單欉淡啤因為比較重水果味😍🦀焗素蟹餅配日式芥末醬三件 $68食入口我以為食緊真蟹肉🤣完全冇分別 加埋芥末醬好好食迷你荷葉糯米飯 $42糯米飯好香荷葉味🍃🦑芥末蜜糖魷魚圈 $58素魷魚圈竟然可以做到彈牙仲炸到好鬆脆🤩🥩豉油皇炒素牛肉腸粉 $58唔使講 素牛肉口感都好似真牛肉咁🤣但略嫌豉油味比較淡🫘紅豆包 $28紅豆蓉好香 食落唔會太甜另外我哋仲叫咗碧玉粉果🥬 $28馬拉糕 $ 32 香煎蘿蔔糕🥕 $38秘製豉油王炒麵 🍜 $48 我哋好大食 🤣 不過行完展真係好肚餓嚟呢度食啱晒◟ʕ´∀`ʔ◞
中環- 樂茶軒 🍵

我哋好大食 🤣
不過行完展真係好肚餓
嚟呢度食啱晒◟ʕ´∀`ʔ◞

2022-12-09 35 浏览
大館特色素菜茶館🫖食落同平時啲點心無分別,真係唔似扮肉💕新年團年同屋企人嚟食都好喎。依家愈嚟愈多新派素食,希望大家可以繼續享受到肉食嘅色香味,但又唔使殺生🌱從而令到更多人接受素食😚呢間嘅點心好像真,基本上燒賣同小籠包嘅素肉都唔係特別食得出,同平時一樣香🥟。特別推介羊肉串燒💟係麵筋加咗孜然粉,無論口感同味道都好,香口惹味。蟹餅一絲絲嘅texture都模仿得好立體,推薦。所有用料都好靚。呢度有多種茶嘅飲品,熱茶、冷泡茶、茶酒cocktail都有🫖我地試咗兩隻茶,兩者都好清香。紅茶比較香淳,綠茶比較甘香🌱😚有機雲霧茶 $48蜜香紅茶 $48薑汁小籠包 $58黑松露燒賣 $48上湯浸時蔬🥬 $48焗素蟹餅🦀 $68煎釀豆腐 $38香煎鍋貼🥟 $38孜然彩椒羊肉串🍢 $58

有機雲霧茶 $48
焗素蟹餅🦀 $68
煎釀豆腐 $38
香煎鍋貼🥟 $38
孜然彩椒羊肉串🍢 $58

這間樂茶軒位於古色古香的懷舊建築物大館內,供應之茶目多不勝數,茶葉更是直接從茶農手上採購和進口,確保茶葉質素。茶館環境別緻優雅,營造悠然恬靜的空間讓食客好好享受一杯好茶,從茶香世界品味人生。除了茶品,茶館更提供精緻素食點心,是一個優閒品茶的好地方。除了傳統的茶目,還有迎合文青人士口味的冷泡茶及茶啤。🦋有機鳳凰單欉 $48香氣濃純,花香四溢,茶湯入口醇柔甘爽,茶味飽滿,齒頰留香,讓人回味悠久,喝完更可以免費加水。🦋茉莉香片小麥啤 $88以茶為基礎的啤酒,入口清淡爽口,嶄新的味覺體驗。各類點心均是素食點心,種類繁多,全部每日新鮮手工製作,款款精緻。點了幾款,有足料的樂茶精選素湯,點心類別有黑松露燒賣、高麗菜餃、鮮百合粉果,與及廚師推介的孜然彩椒羊肉串、乾炒素牛腸粉、焗素蟹餅及龍華寺素卷。 🦋孜然彩椒羊肉串 $58🦋乾炒素牛腸粉 $58素羊肉及素牛肉由顏色、口感到外型都好似,素羊肉口感似軟腍的羊肉粒,素牛肉口感煙靭,豆味豐富,兩款都非常討口。🦋焗素蟹餅配日式芥末醬 $68一絲絲的素蟹肉口感迫真,絕對可以以假亂真。🦋龍華寺素卷 $58腐皮包住椰菜絲、紅蘿蔔絲、冬菇絲、芽菜和素火腿絲餡料,口感非

除了傳統的茶目,還有迎合文青人士口味的冷泡茶及茶啤。
🦋有機鳳凰單欉 $48

🦋茉莉香片小麥啤 $88
以茶為基礎的啤酒,入口清淡爽口,嶄新的味覺體驗。

🦋孜然彩椒羊肉串 $58
🦋乾炒素牛腸粉 $58

🦋焗素蟹餅配日式芥末醬 $68
一絲絲的素蟹肉口感迫真,絕對可以以假亂真。

🦋龍華寺素卷 $58
腐皮包住椰菜絲、紅蘿蔔絲、冬菇絲、芽菜和素火腿絲餡料,口感非常豐富。

🦋黑松露燒賣 $48
用上素蟹柳,素豬肉及鮮菇粉取代豬肉,口感扎實,吃起來不太覺得是素燒賣,黑松露味不算好濃,賣相吸引。

2022-11-22 47 浏览
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑呢間位於大館嘅餐廳裝修同大館好配搭,經典又懷舊嘅廣東茶館建築風格古色古香,鳥籠燈亦相當復古典雅🏮餐廳主打特色素點心同傳統中國茶🫖點心除咗有純素提供,仲有無五辛,啱哂有宗教信仰嘅人✨而茶除咗選擇多樣,仲有獨特嘅茶啤同雞尾酒🍹✅黑松露燒賣外型同囗感都好似豬肉燒賣,口感充實又食到黑松露香🍄但又少一份油膩感✅芥末蜜糖魷魚外皮金黃酥脆,內里彈牙爽口,口感同真嘅魷魚圈相差無幾🦑配埋甘甜微辛嘅芥末蜜糖醬更加惹味✅薑汁小籠包有三隻小籠包,外皮薄得嚟又唔會穿,食落有淡淡薑香,配埋薑醋口感更佳✅香煎鍋貼大隻嘅鍋貼,外皮微焦香脆,咬落去多汁又軟腍,不錯✅上湯浸時蔬娃娃菜吸收哂上湯嘅精華,清新爽脆又解膩🥬✅桂花單欉制作工序繁複嘅茶,用紫砂壺沖泡後桂花香氣濃郁、滋味醇爽,值得一試✅有機雲霧冷泡茶味道淡雅細膩,而且因為係冷泡嘅關係多咗份清爽,好啱熱天飲除此之外仲點咗海苔甘筍餃、高麗菜餃同碧玉粉果,每樣都感受到份心意同水準,推薦素食朋友嚟試

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅黑松露燒賣

✅芥末蜜糖魷魚

✅薑汁小籠包

✅香煎鍋貼
大隻嘅鍋貼,外皮微焦香脆,咬落去多汁又軟腍,不錯

✅上湯浸時蔬
娃娃菜吸收哂上湯嘅精華,清新爽脆又解膩🥬

✅桂花單欉

✅有機雲霧冷泡茶
味道淡雅細膩,而且因為係冷泡嘅關係多咗份清爽,好啱熱天飲

2022-11-17 51 浏览
樂茶軒.茶酒 Lockcha Beer Tasting Package食剩指數 : 0/100用茶整既手工啤真係好有特色一個package四杯仲要只係98$真係好抵飲四杯分別係鳳凰單欉淡啤、玫瑰紅茶季節啤、茉莉香片小麥啤、正山普洱英式啤香氣真係有唔同唔淨係啤酒既層次茶葉既香氣都有融合落去.玉山烏龍冷泡茶食剩指數 : 0/100另一樽係冷泡茶玉山烏龍幾清新唔會苦澀又有淡淡清香.到點心部分呢度係素食為主.孜然彩椒羊肉串食剩指數 : 2/100睇落同肉一樣食落都幾香孜然味係幾出羊肉係素肉唔會有奇怪味同質感.豉油王炒素牛腸粉食剩指數 : 0/100腸粉好滑素牛唔講真係好似食緊肉加埋港式辣醬好惹味.焗素蟹餅配日式芥未醬食剩指數 : 0/100焗得好香入面好軟熟.龍華寺素卷食剩指數 : 0/100好濃味既素卷用料好多口感札實.香煎蘿蔔糕食剩指數 : 0/100食到蘿蔔既甜味軟硬適中.是日老火湯食剩指數 : 0/100今日係菜乾湯菜乾煲到好淋好香甜既湯.豆沙包食剩指數 : 10/100好有彈性豆沙唔會好甜.桂花糕食剩指數 : 0/100好清香既桂花味配茶都好合適
[中環] 樂茶軒
桂花糕
好清香既桂花味
配茶都好合適
2022-11-16 986 浏览
多位食素的朋友介紹我試下中環這間素館, 去到發現位於中館內的一間茶館, 好特別。 茶既種類好多, 而泡茶就有少少功夫茶👍🏻。 (5⭐️最高)🍵🫖茶類有機白水仙(4.5⭐️)$58第一啖, 清淡但香;第二啖, 開始口中有回甘味😁桐鄉黃菊(5⭐️)$48第一啖, 香濃甘純;第二啖, 甘甘甜甜味😍點心芥末蜜糖魷魚(5⭐️)$58咬口好特別, 脆卜卜既外皮。 口落好飲蟹肉既感覺。 ❤️👍🏻豉油王炒素牛腸粉(5⭐️)$58好有兒時回憶, 豬腸粉做打底。 素牛肉咬口真的似一般牛肉,正🥰。芝士菠菜牛肉漢堡(5⭐️) $48用菠菜做素漢堡, 真的好新穎。 不過味道方面比較偏淡味。 龍華寺素卷(5⭐️)$58尼款令我回想起兒時做的素春卷😆, 內有椰菜、紅蘿蔔、冬菇、芽菜和素火腿。 如有喼汁配就好啦😎薑汁小籠包(4.5⭐️)$58我都係第一次試素小籠包, 可能係素, 包內的湯唔多。😊黑松露燒賣(5⭐️)$48尼款好名貴既燒賣💕, 黑松露味唔算好濃,燒賣咬落真的不像是由素材料而整😘

🍵🫖茶類
有機白水仙(4.5⭐️)$58
第一啖, 清淡但香;第二啖, 開始口中有回甘味😁
有機白水仙

桐鄉黃菊(5⭐️)$48
第一啖, 香濃甘純;第二啖, 甘甘甜甜味😍
桐鄉黃菊

點心
芥末蜜糖魷魚(5⭐️)$58
咬口好特別, 脆卜卜既外皮。 口落好飲蟹肉既感覺。 ❤️
芥末蜜糖魷魚

👍🏻豉油王炒素牛腸粉(5⭐️)$58

芝士菠菜牛肉漢堡(5⭐️) $48
用菠菜做素漢堡, 真的好新穎。 不過味道方面比較偏淡味。
芝士菠菜牛肉漢堡

龍華寺素卷(5⭐️)$58

薑汁小籠包(4.5⭐️)$58
我都係第一次試素小籠包, 可能係素, 包內的湯唔多。😊
薑汁小籠包

黑松露燒賣(5⭐️)$48