2018-07-13 681 浏览
以前成日去台灣旅行,次次去親都會食烤肉,因為烤肉真係台灣其中一樣最好味既食物,我自己認為仲好味過牛肉麵同麻辣火鍋多多聲。咁早幾年見尖沙咀開左間乾杯,風格、佈置甚至情侶留Kiss 相有野送呢D trick都跟到十足十,但係食既野完全兩回事,又貴又難食,即時對台灣過江龍起戒心 (及後先知原來係有人巧合地開左間同名同姓同風格、賣同樣食物而標誌亦看似雷同既食店... ... 我唔敢話俾人呃,只怪自己食飯前唔查清楚公司註冊文件....唉~)。今次去胡同其實都驚驚地,好在入到去已經覺得台風味濃,因為聽到有人講國語 (台腔),心諗今次應該堅喇嘛? 結果終於無失望。胡同既座位都幾舒服,可能因為唔係地舖,舖租平D,座位寬闊D,桌與桌之間既距離又大D,個人都即刻感覺「台D」。而且佢地真係有員工係台灣派過黎香港,服務態度好就唔在講,除左會幫你燒埋,間中仲會同你傾下計,講下中港台既分別 (個高大靚仔侍應仲話自己之前去左大陸分店一年)。咁識撩人吹水既waiter真係似足台灣,香港少見。到講返食物質素,以下就係我叫左既食物:和牛肋條:肉汁豐富、唔會韌、牛味重,而且價錢唔算太貴,必食之選。霜降松阪豬:呢個都係必叫,

到講返食物質素,以下就係我叫左既食物:
和牛肋條

霜降松阪豬

霜降松阪豬:呢個都係必叫,抵食又好味,軟林林又有少少油既豬,送飯食一流。
椒鹽雞軟骨
椒鹽雞軟骨:佢唔係街邊小檔嗰種淨係得軟骨既雞軟骨。呢隻雞軟骨係多左好多雞肉既,當然伕起淨軟骨嗰種更好味~!
鹽蔥牛舌
鹽蔥牛舌:比起其他牛舌佢厚身少少,食落有種彈牙既煙韌口感。
骰子牛肉
骰子牛肉:D牛睇得出係有質素既,食落都比一般牛粒好味~! 但始終牛粒係好難處理既食材,整得耐出面乾晒、整唔夠耐就入面唔熟,不論係炒、燒、淥都有同一個問題出現。呢個牛粒燒到算係剛剛好都仲好有功夫,但再望望價錢$298....我會選擇叫多兩碟牛肋條同牛小排....
蟹膏帶子
蟹膏帶子:睇落好豪華,食落就...唔係唔好味既,因為帶子同蟹膏本身都好好味,但佢未新鮮到我覺得好好味,值俾$100兩件囉。如果唔係超鍾意食帶子或蟹膏就可以唔叫了。
秋葵
鹽燒秋葵:咪就係燒秋葵加D鹽囉。想食秋葵就叫,唔係特別想食秋葵就唔駛叫。

總結佢既燒肉係好味既,而且除左骰子牛肉,其他野價錢就唔算特別貴喎,都叫好合理。可以Encore既~!
2018-02-26
和牛肋條
椒鹽雞軟骨
2018-07-09 427 浏览
自從喺台灣食過胡同之後 一直都好懷念果中味道 近排俾我發現尖沙咀開咗一間 即刻忍唔住去試吓 入門口已經感覺到台灣的氣氛 店員都是說台式的普通話 介紹今天特別菜式 我哋都跟從左佢嘅建議 牛是胡同的主打 我點左我最愛的蔥燒牛舌🤤 牛五花都唔錯 最鍾意呢度係唔需要自己落手 店員係燒到啱啱好 墨魚香腸都好正 佢會再幫你切到細細粒 一啖一粒好野味 雞肉燒到好香濃 配合埋牛油簡直一絕 冇諗過原來可以咁配搭蟹蓋都極力推介 蟹膏撈飯食超正有樣嘢超級欣賞 佢哋每燒一樣野會換一次網 保證唔會癡晒底有黑色粒粒👏🏻👏🏻👏🏻我一定會再嚟 今次會記得book枱㗎啦🤦🏻‍♀️
牛是胡同的主打 我點左我最愛的蔥燒牛舌🤤 牛五花都唔錯
最鍾意呢度係唔需要自己落手 店員係燒到啱啱好
墨魚香腸都好正 佢會再幫你切到細細粒 一啖一粒好野味
雞肉燒到好香濃 配合埋牛油簡直一絕
冇諗過原來可以咁配搭蟹蓋都極力推介 蟹膏撈飯食超正
我一定會再嚟 今次會記得book枱㗎啦🤦🏻‍♀️
  • 鹽蔥牛舌
2018-07-04 7769 浏览
台灣燒肉店喺當地極具人氣,過嚟香港開店,肯定又係一人龍店!除了有卡位和用餐區外,仲有吧枱區,燒烤時職員還會與客人傾計,除了介紹食法外,還閒話家常,夠互動。今次去的時候,都有台灣人,淨睇樣的話,都唔知幾時要講廣東話,幾時要講國語呢~~ 蟹膏生干貝干貝鮮甜,與甘香的蟹膏相配,簡直係絶配!一啖入口,鮮味充滿在口腔,滋味!餐牌有豬、牛、羊 & 雞,其中部分是限量供應。店員會提供檸檬汁,吃時可以把肉沾上檸檬汁解膩,食法特別。梅花豚肩排這裡的烤肉醃好後才端出來,師傅不用再添加任何調味,肉類已經很好吃!這個豚肉,肥瘦適中,夠爽口!牛五花這牛五花肥瘦適中,店員燒後,牛五花的油花仍然相當充足呢!再加上少許調味,已經味極了!墨魚香腸店員推介這個,墨魚香腸來自台灣,大大粒墨魚肉在裡頭,黑烏烏的,烤得微焦,非常鮮味,彈牙,真的沒介紹錯!焱烤秋葵新鮮秋葵加上少許鹽,燒至微軟便可進食!眾多的肉類後,係時候要進補蔬菜了!去骨雞腿肉 (奶油)滑嘟嘟的雞腿肉,店員話係日本貨,雞腿肉放在旁邊燒,如果唔係火就會薰黑d雞肉,燒至微焦再加上牛油,不要想,只要食,牛油香味充斥著,太惹味!墨魚香腸店員推介這個,墨魚香腸來自台灣,大
台灣燒肉店喺當地極具人氣,過嚟香港開店,肯定又係一人龍店!
蟹膏生干貝
干貝鮮甜,與甘香的蟹膏相配,簡直係絶配!
一啖入口,鮮味充滿在口腔,滋味!

梅花豚肩排
這個豚肉,肥瘦適中,夠爽口!
焱烤秋葵
新鮮秋葵加上少許鹽,燒至微軟便可進食!
眾多的肉類後,係時候要進補蔬菜了!

去骨雞腿肉 (奶油)
黃金柚子茶
食燒烤怎能不叫凍飲,就嚟個柚子茶,清清肥膩之餘,還可以解渴!
2018-06-30 835 浏览
又好耐未出黎食飯喇,同親羅賓漢先生,謝西卡小姐同牛仔女郞飯聚都會去食啲貴價講質素的餐廳,《胡同》過江龍台灣🇹🇼黎香港🇭🇰,仲要受歡迎到好難有位,羅賓漢就一早提前兩星期book枱喇,誓要試一下有幾出名。熊妹其實唔知食咩架,就係知道食燒肉同埋好出名囉。熊妹遲左到,8點黎到,羅賓漢先生已經叫哂食物,仲好,一黎到有得食。正喎,有專人黎燒,唔洗自己郁架,食殘廢餐咪貴在呢度囉。咩肉都叫左啲,和牛肋條(左下),豬脛肉(右下)同角切牛舌(右上)。每碟份量都唔係幾多,每款燒肉都腌製過,但味道宗全唔同,唔同腌法就帶出唔同肉唔同部位的真味,上碟後直接燒,燒完可以點啲檸檬汁,熊妹就比較喜歡原汁原味,價錢就$98-$178,都幾貴下架。和牛肋條肉好嫩,無骨的,牛舌好彈牙好有口感,豬脛肉薄薄的一片,剛剛好的下酒菜。謝西卡小姐要食點蔬菜,揀左粟米🌽同埋菇🍄,望上去以為生生地會無咩味,但燒完之後就咁食已經好鮮甜,可能因為夠新鮮,係食鮮味的。跟住仲有羊排同埋台灣墨魚咀腸。羊排幾好味喎,好有羊有味,少少騷味,燒黎食啲味道好出;墨魚咀腸都好唔錯,好彈牙,係出面食唔到呢款腸。最後羅賓漢先生叫左個頂級肋眼牛排🥩,表示好想好想食
正喎,有專人黎燒,唔洗自己郁架,食殘廢餐咪貴在呢度囉。
頂級肋眼牛排
最後羅賓漢先生叫左個頂級肋眼牛排🥩,表示好想好想食。係以重量計算的,頂級就當然頂級價錢喇,店員秤完後會過來報個價,如果大家同意的就會上菜。呢塊牛排真係唔話得喇,最後秤出黎$800,肥肉部位又多,牛肉味係好鮮的,完全唔需要腌製就好夠味,不過$800每人食兩啖就無咗,又唔係話真係好味到要升天,係靚少少的牛排囉⋯⋯
芋泥卷
少女心就要食甜品,謝西卡小姐同熊妹唯一睇中的菜係呢個芋泥卷,好似幾好味同無咩地方有。就係酥卷入面包著芋泥,面頭淋滿煉奶,芋泥加煉奶真係無得彈,全場唯一一樣熊妹同謝西卡小姐覺得值得叫同可以encore的食物,或者係熊妹太唔識食喇。
食燒肉點可以無酒送呢?前後叫左3支唔醇度的日本清酒,熊妹成日當水飲,飲下食下就酒精上腦有少少醉變醉熊喇。
埋單$2400,每人$600,真係食左熊妹隻車,幾碟肉仔四個食,其實熊妹都未夠飽,要出去飲返杯台式飲品填填肚。
2018-06-25
芋泥卷
2018-06-30 378 浏览
黎自台灣既橘焱胡同燒肉已經係香港開左差唔多一年,一直都好想試下係咪咁好食~ 趁慶祝生日就黎試下喇!環境好舒服,唔會覺得迫,我地兩個人比左張4人枱我地~黎食燒肉之前已經食左個下午茶,所以食唔落好多,最後叫左兩款牛肉,一款黑豚肉同一款雞肉:牛五花、達拉斯、霜降松阪豬同去骨雞腿肉,店員幫我地推介邊種口味~肉嫩juicy😋正豚肉都唔錯,但覺得牛肉好食啲雞肉好嫩,充滿牛油蒜香味👍🏻甜品送左個奶油起司地瓜,食完好飽!第一次試台灣燒肉,比預期中好食~ 服務又好好,店員會幫我地燒埋,如果我地自己燒可能唔會燒得咁好食🤣 不過有店員係隔離就難啲可以傾計,同埋無左自己燒既樂趣。有機會會再黎!下次可以試埋海鮮😋😋

環境好舒服,唔會覺得迫,我地兩個人比左張4人枱我地~

牛五花  (烤肉醬)

達拉斯

肉嫩juicy😋正
霜降松阪豬  (椒鹽)

豚肉都唔錯,但覺得牛肉好食啲
去骨雞腿肉  (奶油)

雞肉好嫩,充滿牛油蒜香味👍🏻

甜品送左個奶油起司地瓜,食完好飽!

有機會會再黎!下次可以試埋海鮮😋😋
2018-06-18
生日
牛五花  (烤肉醬)
達拉斯
霜降松阪豬  (椒鹽)
去骨雞腿肉  (奶油)
2018-06-26 304 浏览
尖沙咀出名食肆臨立,吃完又可以行街街,友人在寶勒巷工作,為了方便她,我們相約在她公司樓下吃飯,十分方便!朋友已經吃過兩次,極力推介哦!令我很期待呢!進入店內便覺得這裡的員工很有禮貌,有大大的儲物櫃可以放包包不用怕有燒肉的味道。去廁所還有嗽口水提供呢!服務一流到不能挑剔呢,吃什麼都有人燒給自己吃,完全避免了自己燒焦的問題。又可以把握時間聊天,正正解決了我不太愛選擇和朋友去燒烤店吃烤肉的顧慮!紅酒釀蕃茄出乎意料之外的好吃,酸酸甜甜的令人食欲大增!一人一口瞬間吃光。前菜:帶子裙邊好爽口的帶子裙邊,甜甜的,微辣的!好好吃呢!芥辣八爪魚八爪魚很香,芥末有點微辣的感覺,令人十分開胃,又夠爽口,好正!和牛有幸可供選擇的當日特別食材之一,油脂分布均勻,未吃而口水直流。濃郁的牛肉香味隨著店員一面散發出來。急不可待吃了一口,肉質滑嫩得不行,最棒是滿囗的油香!胡同蟹堡好多蟹膏,連不太好多海鮮的朋友仔都吃了一口,我吃到停唔到口!燒羊扒燒完很香,很嫩滑,很美味!羊肉的香味,散發到每個角落,非常吸引!對燒肉店從此改觀!下次還會再來呢!

朋友已經吃過兩次,極力推介哦!令我很期待呢!

紅酒釀蕃茄

前菜:帶子裙邊

好爽口的帶子裙邊,甜甜的,微辣的!好好吃呢!

芥辣八爪魚

和牛

胡同蟹堡

燒羊扒

對燒肉店從此改觀!下次還會再來呢!
2018-06-26 454 浏览
記得上年去台灣前,當地的朋友介紹我一定去去吃胡同燒肉,返來香港,仲未可忘記它的味道。點知道,胡同好似聽到我的呼喚,來到香港的尖沙咀,開了“橘焱胡同”,冇錯,大家要記得,胡同基本上每店名也在同,但一定有“胡同”這兩個字。餐廳會給上檸檬汁去配搭燒肉來吃,效果是很配搭的,但不要把一些已配太濃烈味醬料的燒烤。紅酒釀蕃茄,味道很特別,細細的蕃茄配上黑酒,每一口也甜中帶一點微苦,但又有紅酒的香味。牛五花 (烤肉醬) ,這款單吃已好鬼,不用沾上檸檬汁,大家要記得。究竟有幾好?我們主動encore多一碟咁大把囉。和牛肋條,好嘢,當然要開心Share,用料正,入口不韌,味道當然頂瓜瓜。肋眼牛排,這個有點特別,就是要按當天的材料價格計算,我們這天這一塊就大給是250元,不過看其油脂的分佈,我們覺得是值、抵的。加上材料先決,店員幫我們燒到五成熟,入口的感覺,還在回味中。蟹膏生干貝,來這裡,我最推薦的刺身,大家快啲試吓這魔鬼的誘惑。日本山藥 店員燒好後,出其的香,疏果裏的一大推薦。去骨雞腿肉 (奶油) ,店員推薦奶油味,我們也覺得有啲伏感,但………………首先雞肉是日本的,雞肉放邊旁燒,否則火就會薰黑d雞肉,之

牛五花 (烤肉醬) ,這款單吃已好鬼

日本山藥
店員燒好後,出其的香,疏果裏的一大推薦

首先雞肉是日本的,雞肉放邊旁燒,否則火就會薰黑d雞肉,之後把雞肉沾上已溶的奶油,味道是出其的香爆,雞肉又嫩滑,真係魔力沒法擋。
鹽蔥牛舌,到我的至愛出場喇!!
薄薄的牛舌配上大量的蔥,沾上檸檬汁,
2018-06-25 260 浏览
橘焱胡同燒肉夜食早於兩年前在台灣已經試過了當晚有著愉快的用餐經驗所以當知道會在香港開設分店我當然要去回味一下一進店內便聽到了帶著台灣口音的いらっしゃいませ(歡迎光臨)多張帶有笑容的親切臉孔原來店員當中真的有不少是台灣人更有些是從台灣分店來香港這邊工作的難怪待客態度就是不一樣酒精飲料我選了三分醉意入口味道像是日本的柚子酒清香但無驚喜友人推介必吃的蔥花牛舌口感爽脆不難咬開確是不錯墨魚香腸也是招牌腸衣裏頭包裹著粒粒墨魚店員燒至微焦可口惹味來這裏感覺吃的是人情味而不單是食物跟店員聊一下天喝杯酒的確是不錯的
橘焱胡同燒肉夜食
早於兩年前
在台灣已經試過了
當晚有著愉快的用餐經驗
所以當知道會在香港開設分店
我當然要去回味一下
一進店內便聽到了帶著台灣口音的
いらっしゃいませ(歡迎光臨)
多張帶有笑容的親切臉孔
來這裏感覺吃的是人情味而不單是食物
跟店員聊一下天
喝杯酒的確是不錯的

2018-06-25 539 浏览
我同大少都非常鍾意去台灣,其中一個原因係比台灣嘅美食吸引着。知道有台灣過江龍嚟香港開燒肉店,我哋一直都搵緊機會嚟試吓。幾經辛苦終於答啱時間有book到枱可以嚟一探虛實。店內裝修都非常有特色,除咗一般嘅方枱同卡位之外,仲有吧枱位。食燒肉坐吧枱我都真係第一次見!我見到其他客人坐吧枱係有一個爐喺佢地前邊有個師傅幫佢哋燒。我哋睇過Menu睇咗好耐因為實在太多野都想試。幾經辛苦落完單之後,我哋嗌嘅小食就已經上枱,就係醃蘿蔔。呢個醃蘿蔔食落有少少辣,唔會有平時嗰浸醃蘿蔔嘅怪味另外一個小食就係蟹膏生干貝。顧名思義就係喺刺身帶子上面加上蟹膏,兩樣食材都非常新鮮,食落非常鮮甜。值得一試,流口水中!跟住就到主角燒肉出場,首先嚟到嘅但係霜降松阪豬。開頭我哋擔心唔知點燒,因為驚唔識燒而影響咗味道,但其實基本上所有食材都會有店員幫你處理。呢個松阪豬十分爽口,肉味十足。啱啱食完松阪豬之後,角切牛舌就已經放低係我地面前。店員同我地講每一隻牛只有十分少量嘅肉可以做到角切牛舌。店員幫我地燒後我哋就即刻擺入口,第一下咬落去我同大少都'嘩'咗出嚟!估唔到佢嘅肉質係咁鬆化,而又有十分強勁嘅牛味!我個人覺得呢個係一定要試!睇得

睇得深夜食堂多,我哋就試咗個鮭魚茶漬飯感受下,都幾好食呀!

之後我哋叫嘅綜合野菜亦都送到。各款蔬菜都十分新鮮!

另外我哋仲叫咗個鮮魚味噌湯,魚味濃郁, 十分鮮甜!

跟住又翻返嚟燒肉啦!就係我哋最鍾意嘅牛五花肉!果然呢度嘅肉類真係冇令我地失望!呢個牛五花又係十分出色!

最後就係豬五花。相對地呢個豬五花就比較失色,可能因為我哋揀咗蒜味,太多蒜蓉令到食唔到豬五花嘅味道。我都食得出個肉本身都係相當高質!

全餐飯我哋基本上都冇用過啲調味料,淨係食咗啲蔥花同洋蔥碎!

呢餐飯食得我同大少十分滿足!基本上全餐飯我哋都覺得十分滿意!仲試過有幾次我哋都'嘩'咗出嚟!因為有啲食材真係太好味道!雖然呢度個消費都唔係低,但呢度真係會令到我哋都會掛住!我哋一定會再嚟
2018-06-03
  • 蟹膏生干貝
台北的燒肉,絕對是港人至愛的其中一個,每次去親都不會放過吃燒肉的機會,大腕是常識,另外的乾杯和胡同各有粉絲,都係香港人熱店。 當中的胡同,台北分店很多,和大腕不同是因為佢不是連鎖店,但相對呢三間,胡同相對易找到位,而且其水準也是穩定。 雖然沒有大腕越吃越愛,至少兩次吃都沒有失望。 香港店開的時候十分期待,引起一股風潮,幸好在foodie的界別,又不是很令好多人談論。 記得當時有個滿有名的Foodie,叫L啦,在社交平台講佢係胡同食得好開心,我問佢:開左啦? 然後佢話,胡同開左好耐啦,你唔係唔知呀。 此胡同不同彼胡同。 可能,係我太懶醒,或者我不當北京的胡同係一回事,又或者L唔食燒肉,唔食台灣野吧,或只是我一個期待吧。 鹽蔥牛舌是所有燒肉店的基本功,這裡的和台北完全無分別,以薄切手法來體驗牛舌的美,一流。 當然要叫點台式飲品,黃金柚子茶和可爾必思,可惜今晚得兩個人,如果唔係配合一支冷冰冰的清酒,一定會配合好多。 牛五花,肉香強,帶點肥美的美味前後有多層的口感,最喜歡其不是太肥的感覺。 連名字也是台北的樣子,這個去骨雞腿有奶油吃得特別有感覺,奶油的感覺不會甜不會膩,只令滑雞腿更滑,就

雖然沒有大腕越吃越愛,至少兩次吃都沒有失望。

然後佢話,胡同開左好耐啦,你唔係唔知呀。

此胡同不同彼胡同。

連名字也是台北的樣子,這個去骨雞腿有奶油吃得特別有感覺,奶油的感覺不會甜不會膩,只令滑雞腿更滑,就如美腿配上絲襪,滑溜得很。

炎烤手羽先,台灣燒烤技巧又謹次於日本,這雞翼當然燒得超級好。

相對價錢好平的霜降松板豬,和台北的味道一樣,薄薄的豬肉吃到了強烈的豬油般香,脂肪和肉比烈均等,輕輕囇上了點的鹽花和黑椒,叫人迷人得很。

梅花豚肩排,沒有霜降松板豬咁好,但肩排的肉有少少像帶肥的排骨般,那種美叫一些小眾最愛。

識食一定會叫山藥,燒得剛剛好的是專業得不行,放入口中是漸近溶化的狀態,有點燙和有少少的烘底般才叫人高興,是吃這麼多肉後必要的幫助消化欣物。

就如單尾般的鮭魚茶漬飯,一股淡淡的wasabi香,加上粒粒的鮭魚肉,茶香辣味魚肉混合在一起,美滿幸福的一口。

吃這麼多,雖然貴過台北少少,但如果有時行不開快閃,這也實在是不錯的懷念台北燒肉之作。

還是期待再去台北的滋味,這裡給我的親切和一樣的倒模,夠我有力氣等待吧。

橘焱胡同燒肉夜食
尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場1樓102號舖
2018-06-01
2018-06-22 230 浏览
今日同同事去食飯,佢地推介呢間燒肉,試下呢間台灣過黎嘅,應該不錯!我地一坐底 店員好nice 甘介紹有咩食我地叫左幾款牛肉骰子牛肉$298 好大粒 真係一口即溶 勁好食 牛五花$168好淋好有牛味,好夠油脂雪降豚肉$70佢每一片都燒到好香,又好爽口,正達拉斯$188佢有好多粒,係角切牛肉,雪花分佈得好平均🤤肩胛小排$278呢個有4塊,但係最重牛味係佢,不得了如果waiters 得閒d真係會幫你燒埋勁好service❤️真係要去試一次我一定會翻黎再食

我地一坐底 店員好nice 甘介紹有咩食

我地叫左幾款牛肉
骰子牛肉$298 好大粒 真係一口即溶 勁好食

牛五花$168
好淋好有牛味,好夠油脂

雪降豚肉$70
佢每一片都燒到好香,又好爽口,正

達拉斯$188
佢有好多粒,係角切牛肉,雪花分佈得好平均🤤

肩胛小排$278
呢個有4塊,但係最重牛味係佢,不得了

真係要去試一次
我一定會翻黎再食
2018-06-20 4386 浏览
勁開心,今晚好可以齊人一起食好嘢,今次個飯局唔係我主辦,聽主辦單位講,今晚係食燒肉,來到先知道原來係台灣燒肉!話說上一次食台灣燒肉,都真係好多年前喺台灣食。地方好靚!有中國風得來,有一種的溫馨的氣氛,而且有店員係講普通話嘅,招呼都好好,態度好親切,真係好有台灣的風格!門口仲有啲櫃可以放野,好user friendly 。呢度就係傳說之中嘅達拉斯!切得夠厚身,超香!來個近鏡的牛舌,好彈牙的肉質!醬汁方面都幾講究,有蔥有蒜,仲有檸檬汁,檸檬汁我好欣賞!酸酸的味道同埋充滿油脂香氣的肉類一齊食,其實係超襯,更加將肉鮮提升!店員好忙咁走來走去,因為佢哋除咗要上菜,仲要幫我地燒埋,真係辛苦佢哋了!但係我哋都好欣賞呢個令人賓至如歸嘅服務!火候方面,佢哋都掌握得好好!係好有技巧的!海蝦燒得香香的,肉質保持彈牙!犀利犀利!粟米燒過之後,更加香甜!比咁重份量嘅算蒜泥包圍着嘅腩肉片,嗰種蒜香嘅澎湃,真係令人醉倒!

話說上一次食台灣燒肉,都真係好多年前喺台灣食。

門口仲有啲櫃可以放野,好user friendly 。

呢度就係傳說之中嘅達拉斯!

切得夠厚身,超香!

來個近鏡的牛舌,好彈牙的肉質!

海蝦燒得香香的,肉質保持彈牙!犀利犀利!

粟米燒過之後,更加香甜!

2018-04-17
2018-06-19 344 浏览
其實早早開張無耐已經食過,之前亦都係台北本店食過,一直都覺得好掂👍🏻算係我係香港食過既燒肉店裡面最好既一間。開左一段時間仍然長期都滿坐,10點前的時間基本都要提前預約。今日我地四位一早約左8:30時段慶祝叔叔生日加父親節。由於比較繁忙,電話confirm 時,店員都有提示預兩個小時時間用餐。去到稍稍等左大約10分鐘入座,今次坐卡位,坐低無耐已有店員過來幫忙點餐,因為之前食過幾次,好快諗好要食咩。點完菜後,先上左飲品涼拌小食先。我地一人叫左一杯sunstory生啤,泡沫綿密,口感淡淡麥味,覺得好飲🤤(我最愛啤酒💕)*帶子裙邊*基本上每次來必點小食,我特別喜歡伴住既綠色唔知咩菜,好爽口,主角帶子裙邊亦唔會un。開始上各式肉類同菜喇,呢度係有店員幫你燒埋,店員熟手比自己燒更好,同台灣食時一樣。仲有呢度其實有一半店員來自台灣,有位店員更加係我之前係台灣食既時候見過,覺得佢地對服務有一份執著*薄切牛舌*呢個雖然薄薄的,加埋大堆蔥,輕輕燒十秒左右就食得。雖然我唔鐘意蔥,食個時我都撥走晒d蔥😅但係仍帶有少少蔥味,其實係幾香~男朋友通常會幫我食埋d蔥😂😂*霜降豚肉*好香又爽口,燒好個樣有d似豬頸肉,但

Sunstory生啤

帶子裙邊

*帶子裙邊*

薄切牛舌

*薄切牛舌*
霜降豚肉

*霜降豚肉*
好香又爽口,燒好個樣有d似豬頸肉,但同豬頸肉大不同,更有肉味同更香。
豬五花

*豬五花*
食落唔肥,油香有口感~

*蟹膏帶子*
呢個我很喜歡,蟹膏同帶子既配搭好match,完全唔需要點豉油。旁邊白色個點係wasabi,我係會挑開佢既,同我一樣唔食wasabi既朋友要留意喇💁🏻‍♀️不過同台灣食時質感有少少分別,覺得台灣個個更好味,但香港食都係好味既。
*墨魚香腸(香港獨家)*
燒好脆卜卜,裡頭有粒粒墨魚,口感豐富,香噴噴的👍🏻推介
角切牛舌

*角切牛舌*
比起薄切我更喜歡呢款牛舌,更加多汁、油香、嫩滑,大愛😍
牛五花+雞脾肉

*牛五花+雞脾肉*
牛五花個人覺得就較為一般d,燒完d牛油出晒黎,會比較膩,對比其他唔算太突出。
雞脾肉當然滑,配上最後點埋牛油,配合出來味道唔錯。
雞心

*雞心*
新出品,之前未食過,雞心新鮮爽口。
達拉斯+雞脖肉

*雞脖肉+達拉斯*
先講達拉斯,已忘記之前店員有解釋過名稱從何來😂但呢個係呢間店既明星菜🌟如果唔預早留定未必有得食,最快完售既一款。
見到佢雪花分佈平均,一份8件燒既時候係四件一齊燒,中段先分開燒中間一陣。入口油香好有牛味,嫩得來有肉的口感😈好邪惡~

而雞脖肉,我平時最鐘意食雞頸,貪佢肉滑又爽,同樣呢個都係,燒完仲香d。
波特大蘑菇

*波特大蘑菇*
大蘑菇佢會係燒好先拎過來,燒完仍然香甜多汁。

其實另外仲點左秋葵同山藥,山藥我一定會叫,因為唔係好多地方有得燒,係新鮮山藥黎既,最鐘意佢滑潺潺既口感😚

隔左半年再食,食物質素同服務仍然保持到,係加左少少價,價錢相對一般燒肉店會高一點點,但佢既服務又值喎!會繼續支持💪🏼💪🏼

2018-06-17
角切牛舌
雞心
達拉斯+雞脖肉
波特大蘑菇
由台灣開到香港的燒肉店:: 橘焱胡同🥩係呢度, 你聽到台式國語仲多過廣東話😆😆*注意:: Bar枱位係用炭爐燒 其他位係普通網燒呢度最特別既服務.. 就係員工會逐樣食物幫你燒, 你係唔需要動手架!不過呢度既員工實在係太忙... 一個員工同時要serve幾枱客人而且每燒完一款食物都會換一次網同碟...所以好多時 食完一轉又要等唔知幾時先再有人返黎>.<氣氛唔錯 燈光微暗🥂有好熱鬧同放鬆既感覺更加可以當員工係朋友咁傾計講笑🙂Menu好仔細咁分左肉類屬於咩部位~而且對於高質既和牛, 餐廳會因應當日每個唔同部位既品質作篩選.. 只賣當日品質最優秀既部位..所以每日供應既位置都會有唔同架!😉蒜蓉,香蔥同檸檬汁坐bar枱係用炭爐燒🤩鹽蔥牛舌$98原本想試每日限量既角切牛舌但已經太遲賣晒喇😢牛舌非常juicy! 包住大量香蔥同蒜蓉, 好香蔥味🍃但就略嫌蓋過左牛舌本身既味~牛五花$168食入口又腍又滑! 而且牛味幾突出😋霜降松阪豬$80用上大量蒜蓉醃製既松阪豬🐽聞落同食落都係勁重蒜味肉質細嫩... 豬味唔太重, 我幾鐘意 : )草蝦6隻$80燒得超香 好有蝦味🦐 鐘意佢唔會有多餘既調味
由台灣開到香港的燒肉店:: 橘焱胡同🥩
係呢度, 你聽到台式國語仲多過廣東話😆😆
*注意:: Bar枱位係用炭爐燒 其他位係普通網燒
而且每燒完一款食物都會換一次網同碟...
所以好多時 食完一轉又要等唔知幾時先再有人返黎>.<
氣氛唔錯 燈光微暗🥂有好熱鬧同放鬆既感覺
更加可以當員工係朋友咁傾計講笑🙂
Menu好仔細咁分左肉類屬於咩部位~
所以每日供應既位置都會有唔同架!😉
蒜蓉,香蔥同檸檬汁
坐bar枱係用炭爐燒🤩
鹽蔥牛舌$98
原本想試每日限量既角切牛舌但已經太遲賣晒喇😢
牛舌非常juicy! 包住大量香蔥同蒜蓉, 好香蔥味🍃
但就略嫌蓋過左牛舌本身既味~
牛五花$168
食入口又腍又滑! 而且牛味幾突出😋
霜降松阪豬$80
用上大量蒜蓉醃製既松阪豬🐽聞落同食落都係勁重蒜味
肉質細嫩... 豬味唔太重, 我幾鐘意 : )
草蝦6隻
草蝦6隻$80
燒得超香 好有蝦味🦐 鐘意佢唔會有多餘既調味
但同行既媽媽就反而覺得可以濃味d~~
椒鹽杏鮑菇
椒鹽杏鮑菇
椒鹽杏鮑菇$35🍄
幾惹味, 調味唔過重
員工故意淨係燒香一邊, 咁菇本身既水份就會盛載晒係另一邊啦~ 食落特別juicy
白飯
白飯$20 用既係日本既越光米🍚
唔大碗架~~ 唔好諗住share黎食😂
飯粒圓身飽滿 食落特別軟身~ 令人有食極都仲想食既感覺(飯筒又出沒🙈....)
椒鹽&烤肉醬
食到一半左右, 員工好細心咁問我地d味道岩唔岩口味
我地就話較淡味.. 佢即刻拎左D椒鹽烤肉醬比我地
陣間沾肉食就岩晒😊
純血和牛肋條
純血和牛肋條$138 (每日限量)
呢碟係今晚食到牛味最出的一碟!! 肉質都嫩滑🥩
燒既程度剛剛好! 外圍脆身但肉質無變榎到~~
大推介⭐️
松葉蟹腳$148
呢度既海鮮真係幾新鮮!! 蟹腳飽滿又有鮮味🦀
沾埋檸檬汁鮮味就更加突出了💛
扇貝$80
鮮味慢慢係口腔滲透出黎... 大大粒有咬口!!
羊排
羊排$68 (每日限量)
都係不得不讚 佢燒既程度拿掐得真係好好🔥
羊架熟得黎肉又無變榎...而且肥瘦平均
不過羊味較淡... 個人黎講就覺得呢一款比較普通呢
總結係感受到滿滿台灣風味的一餐😋
黎自台灣既員工保留住一貫台灣人熱情又細心既風格: )
燒肉方面有平有貴選擇,, 個人最鐘意佢地既海鮮🦐🦀
鮮味很突出..!
環境氣氛都很不錯...
而且店家細心咁設置左Locker比客人使用~~
坐bar枱又或者怕吸晒燒肉味既客人都可以免費使用呢!
草蝦6隻
2018-06-16 163 浏览
朋友生日不知道吃什麼打開openrice 看見每月推介 這一間 一於嚟試一試台灣過江龍 由訂位至confirm booking 都是台灣人要說國語啊, 一上到嚟 一心以為 是台灣feel 但是大家又在說也些媽些,究竟我去台灣店定去日本店呢, 點餐時哥哥仔們都很有禮貌每款食物的類别都有推介, 亦都有介紹用什麼方式燒肉 是最佳選擇, 由於有朋友不吃牛肉所以我們今次選擇了雞肉豬肉和墨魚腸, 雞肉吃了三款 都一般般,豬肉方面, 所謂嘅松阪豬 其實係普通嘅豬頸肉 ,而豬肋骨同五花肉比較出色, 墨魚腸 顏色不吸引但係能夠吃到一粒粒彈牙的墨魚肉, 哥哥仔們是輪流幫我們燒肉的, 看得出他們一定受過訓練,時間剛剛好不會太久, 肉都是嫩嫩的, 不過 味道方面 就不夠,雖然他們說 已經調味 但我們還是覺得偏淡 好在問 他們也樂意給我們一碟椒鹽 ,加上這小小的椒鹽味道就一流了, 除了燒肉外 ,特別推薦他的胡麻沙律 和甜酸辣蘿蔔 很好吃, 雖然食材新鮮好味 但是每款份量都很少,平均一碟 接近百元, 所以 價錢真心贵,畢竟不用自己動手燒肉有專人幫你完成上碟,燒一款肉換一個鐵網, 一半價錢都去了提供服務。 提提大家用餐時間是兩小時 。
蒜香五花肉

2018-06-16